XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Вие питате - ние отговаряме
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот radiator » 01 Юни 2006, 16:36

Да, така е... За мен дори и тук стана леко безинтересно, защото много хора се опитват да дълбаят в неща, за които дори не са чували.
И оттам престижното се превърна в "модерно" и после нещата стигнаха до етап, в който всякакви "агенти" може да види човек.
Има много интересни теми, касаещи дилемите на радиото изобщо, но ако ги подкараме, може би ще сме 10 човека, които ще си бърборим. Останалото е обяснения на Ico_pol защо например никой не иска да се занимава да прави радиостанция в Троян. :( А в България нещата са ясни, ясно е кой държи козовете, ясно е и колко може да поеме пазара.
Аватар
andrew
Нов
Нов
Мнения: 46
Регистриран на: 21 Мар 2005, 06:33
Местоположение: Sofia
CONTACT:

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот andrew » 01 Юни 2006, 16:40

Ами дай да отговорим на този въпрос, за да престане да го задава - никой сериозен инвеститор няма да прояви интерес към изграждане и поддържане на далекосъобщителна мрежа, както и създаване и разработване на професионална програма в град Троян, поради простата, но очевидна за всеки живеещ в България - в малките градове няма достатъчно пари, които биха могли да поддържат какъвто и да било сериозен проект. Иначе Троян е много красив град!
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот radiator » 01 Юни 2006, 16:47

Аз лично съм му обяснявал поне 5 пъти точно тези неща...
Нещото, което имах предвид е, че на много хора им е просто интересно, но то не е само до интересното, то е само в началото, ти знаеш - трябва талант, труд, четене и т.н.
Ето сега четох някакъв агент пита, как така във Видин нямало честоти, пък някакъв близо до границата в Сърбия пуснал радио - а многократно аз и кой ли не сме писали, че всяка държава има различна секторна политика и т.н.
Не знам последно кога си ходил при семковците, но аз такиха хорица съм виждал да носят заявления... очевидно ненаясно с нещата, дори не са си направили труда да прочетат ЗРТ и ЗД, да не говорим да са се заинтересували за следваците стъпки докато радиото просвири. И оттук произтича фактът, че вече нито е престижно, нито пък има с кого да сиднеш така да си поговориш с удоволствие за радио.
Аватар
andrew
Нов
Нов
Мнения: 46
Регистриран на: 21 Мар 2005, 06:33
Местоположение: Sofia
CONTACT:

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот andrew » 01 Юни 2006, 17:12

Сега всеки прави радио...
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2140
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот predavatel » 02 Юни 2006, 03:41

Е, аз съвсем извън темата, ама съм супер доволен, че .com сайта най-после отделиха каренце за .bg проджекта, по който работя :lol:

А за Троян - споко Ицо, все пак са отделили три нови честоти за конкурсите и още една за Дарик, като и четирите са съвсем нови :wink:
Аватар
borosport
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 24 Май 2005, 19:25
Местоположение: София
CONTACT:

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот borosport » 02 Юни 2006, 12:34

Мен ми е доста интересно да следя темата.Още в началото ми беше интересно като се почна с музикалните процесори в друга тема.Изобщо следя на andrew и radiator мненията.
Едно нещо само да репликирам radiator. За Видин незнам каква секторна политика имат СЕМ, но хората имат право да се оплакват.Ти слушал ли си за какви радиа става дума там?Ужас.Аз като си ходя на село умирам от яд.Там няма и интернет да си слушам по интернет.Само 4-5 български радиа.Всичко друго сръбски и румънски простотии,които в повечето случаи се излъчват от близките селца и градчета.И да излезе някой умник от СЕМ или КРС да каже на видинчанина, че няма честоти.Еми извинявай и аз щях да се оплаквам.
Поздрави и на двама ви.
Изображение
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот radiator » 02 Юни 2006, 12:53

Прав си за Видин! Нашата фирма е изградила едно от радиата там, което единствено звучи нормално или поне звучеше нормално (скоро не съм ходил). Съгласен съм, че няма програмно разнообразие, да не говорим,че останалите радиа са пърна мизерия откъм звук, за програма изобщо няма да отвамям дума - чувал си радио Бъдин, които живеят още в 96-та или радио Скай, които не знам точно какво искат да правят в ефир. Радио Експрес до скоро почти не се чуваше, защото от релейната не се облъчва много добре града с малка мощност...
И за интернета знам каква е мизерия.
Проблемът е, че като цяло няма ясно политика за пограничните райони. Виждаш колко години борба трябваше на операторите на морето, за да извоюват мощности! Чуждите държави просто си гледат интереса, нашата - не. Преди години с един американски консултант, който беше в България си говорим, той ме пита, добре бе, с колко излъчвате (аз бях продуцент в едно от софийските радиа) - аз му казвам - ами... 700 вата, при което той започна да се смее - вика лъжеш ме... Изобщо планирането ни от време оно е скапано, трябва да се препланира, начисто... защото наистина пречим на летището, наистина има региони където сума ти радиа не се чуват като хората... изобщо от един момент нататък сме свидетели на една стъкмистика по отношение честотното планиране. Само с едно изречение ще се отклоня - знаеш ли какъв ужас бе до скоро с релейките в големите градове - всеки излъчва, никой не знае какво става, ставаш една сутрин и някой те е запушил, почваш да мериш и установяваш, че някой интернетаджия си е сложил един сендер и такова таковата на ефира...!
Лошото е, че като стане дума за препланиране, големите риби почват - ми ние понеже сме от много години на пазара, хората ни знаят, искаме да направим а-ла британски модел - 2 или 3 честоти в цялата страна да се дадат на дадено радио и то само да си ги организира (то хубаво, ама кой ще реши кое радио е верига и кое не е - който е с конкретната мафия, която властва). Преди години ДКД-го ни набута с така наречения португалски модел на планиране, въпреки че аз не се сещам за нещо общо между България и Португалия.
Накратко - все още някои хора не са разбрали 2 основни неща - от радио не се печели свръх много, освен ако нямаш добре развита верига (заради такива хора, които - вземат тук, вземат там с някой контакт в парламента... хора, които имат потенциал да развият мрежата си не успяват) и другото е, че въпрос на престиж е нашите станции, особено пограничните да се чуват като хората, защото и турци и гърци и румънци ни притискат с КАЧЕСТВЕНИ предаватели и вече качествени порграми. Не знам дали днаеш, но Румъния подмениха цялата си национална пмрежа с предаватели Харис - качеството е просто различно. В България това докато стане ще трябва чичово, вуйчово и дедово да се накраде, за да се сключи сделка със световен производител, за да може поне държавното ни радио да не се чува като тенекия.. и т.н. и т.н....
И за това не са виновни СЕМ и КРС - те са просто изпълнители. Не бих искал да влизам в подробности за компетентността на отделни служители в двата регулаторни органа, но като цяло в много случаи не зависят нещата от тях.

А за Видин по същество - ако някой направи проверка на Радио Бъдин - те със сигурност не изпълняват и 40% от програмните си приоритети, същата работа и със Скай, за радио Форус предполагам ви е ясно, че каквото и да правят никой няма да ги бутне. Там самите радиа, които са лицензирани са гола вода. Ако имаше 5 свестни радиа - нямаше да е такава дупка...
Аватар
andrew
Нов
Нов
Мнения: 46
Регистриран на: 21 Мар 2005, 06:33
Местоположение: Sofia
CONTACT:

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот andrew » 02 Юни 2006, 13:03

Накратко - все още някои хора не са разбрали 2 основни неща - от радио не се печели свръх много, освен ако нямаш добре развита веригаДруже, точно онзи ден смятахме с един колега от Витоша - в момента ако имащ в София на възлови места 4 супермаркета, не много големи, печелиш повече и ПОІБЪРЗО, отколкото от национална радиоверига...

Нека всеки сам си направи извода...
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот radiator » 02 Юни 2006, 13:12

така е да, и ние сме го смятали това не знам колко пъти.
И за тази работа сме си виновни ние (не ти и аз), ами операторите. Гледах преди време едно проучване на европейския съюз, съпоставка в абсолютните стойности на рекламата при различните канали в различни държави. В България радиорекламата е смехотворно евтина, за сметка на доста по-неефективни канали.
Идеята на излечението бе, че ако приемем Видин - позната ти е схемата - има 2-ма местни бабаити, които се изживяват на медиатори, взимат лицензии при заварено положение, превят мизерни програми, защото няма как да е друго яче, и след време или кретат, че ако продадат ще последва срам на село, или започват да мрънкат - няма пари и свалят цените на стотинки.
Говорих наскоро е един мераклия за регионално радио в малко градче и той наистине не може да проумее, че икономически не му е обосновано начинанието и с участието си в конкурс просто евентуално ще вземе, ако има съответните контакти и само ще изплзва ресурс, който други хора ще оползотворят по-ефективно в името на индустрията и все пак на драгия слушател.

съгласен съм, че като абсолютна стойност, ако сметнеш колко изкарва чисто една луксозна кафетерия в София и сравниш нивата с резултатите от един предавател в по-голям град, човек би се замислил за какво се занимава с радио.. респективно резуртатите на един супермаркет с резултатите на радиостанция с 10 предавателя.
Аватар
andrew
Нов
Нов
Мнения: 46
Регистриран на: 21 Мар 2005, 06:33
Местоположение: Sofia
CONTACT:

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот andrew » 02 Юни 2006, 13:31

Не само това - кафетерията е в ПЪТИ по-малко рискова като бизнес...
UGLY_BOY

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот UGLY_BOY » 03 Юни 2006, 20:31

Имам само няколко въпроса. Единият е защо нашето NRJ трябва толкова да се различава от другите NRJ-та? Какво като това е само договор за брандване? Може би причината е, че народопсихологията на българина е различна и се смята, че така радиото ще е по-почелившо. Или бъркам.
Вторият е, защо, след като е толкова нерентабилно да се прави радио в България, някои хора упорито продължават да го правят. Очевидно перат пари. Друга причина не виждам. В София има 30 радиа, повечето от половината от които сигурно работят на загуба. Особено тези, които са с по един предавател и не излъчват в някой друг град в страната.
Третият ми въпрос е обвързан със ситуацията на Балканите. Казвате, че всичките ни съседките имат доста повече радиостанции от нас и дори, че някои излъчват радио от всяко малко селцe и паланка. Как се получава така? Съмнява ме, че икономическото състояние на всички от съседките ни е по-добро от нашето. На Гърция и на Турция (донякъде) може би, но какво да говорим за Сърбия и Македония, например?
И още нещо - мисля, че някои хора все още смятат работата в радио за нещо престижно. Аз, например, викнаги съм я смятал за престижна и понякога дори съм си мислил, че бих искал да работя в радио. Друг е въпросът дали наистина имам необходимите способности и... време, за да го направя. Отделен въпрос е и, че нито веднъж не съм отишъл да проверя какви да критериите на отделните радиостанции, но да не се отклонявям от темата, все пак.
И накрая, бих искал да се извиня, ако съм ободил някого с въпросите си, изразил съм некомпетентно мнение или нещо подобно. Не съм такъв професиналист и раязбирач на радиата, като вас (radiator и andrew), но не смятам, че това трябва да означава, че нямам право да изразя мнението си в този форум. Все пак съм радиоманиак, който би искал да си побъбри с други като него и с такива като вас, от които евентулано би могъл да научи нещо повече и как стоят нещата.
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот radiator » 03 Юни 2006, 20:45

За Енерджи - Андро ще каже, той е ПиДи-то :victory:

По останалите въпроси - ЕСТЕСТВЕНО, че доста хора перат. Няма да влизам в примери. Има и друга категория компании, да ги наречем медийни компании, които имат по няколко станции и за тях не е проблем да финансират по още една или две - пример са Метрорадио, така наречените Армада България и т.н. Но си има и радиостанции, които се финансират по не много ясни схеми.
Относно въпроса ти за развитието в съседните страни - всички са по-напред от нас. Всяка държава - по различна причина. В Сърбия няма ясна регурация. Сега като се замисля, в Източна Сърбия почти не се сещам за радио, което да излъчва стереофонично - пример, че няма дори стандарти, които да се изискват. В Македония е съвсем друго - явно при тях това е начин за национално осъзнаване и съхранение - там почти всички станции са национални - нямам представа кои са играчите, факт е че развиха сектора МНОГО по-бързо от нас, там като цяло се отделят много повече пари на държавно ниво за култура например. Културното им министерство е второ по бюджет, след военното... направи си сметка.
В Турция не съм им чел закона, но там, доколкото съм разговарял с познат на мой познат, който има радиостанция в Истанбул - парите определят, плащаш - получаваш.
Румънците пък са типичен пример за това, как докато ние се бием в гърдите каква история имаме и колко сме отворени, за разлика от съседите ни, те си се развиват и постиган огромни успехи. В Румъния цената на рекламата е почти като в ЕС, за разблика от при нас. В същото вреве Компанията, която се занимава с уреждането на авторските и сродни права дава супер достъпни цени за радиата, за разлика от тези наглеци от Профон, което допълнително стимулира индустрията. В Румъния работят и пилотни проекти за дигитално радио, и то не от вчера, а тук в някои хора в регулаторните органи не правят разлика между DAB и DRM.

Та такива ми ти работи.
Аватар
borosport
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 24 Май 2005, 19:25
Местоположение: София
CONTACT:

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот borosport » 04 Юни 2006, 15:03

Само за Македония да коментирам.Първо да не помислите нещо, че искам да се заям с тях.Няма такова нещо.Въпреки, че продължавт да ни плюят,дане за дискриминация ни обвини тяхното Външно наскоро.НО това е друг въпрос.Та за радиата.КАто се замислиш.Населението им е към 2 милиона(СОфия град+ Софийска област), на територия горе долу 1/3 от БГ, даже по-малко.Там нямат големи планини,които да пречат за разлика от нас.Казваш много пари се отделят.Ами незнам колко е бюджета на военното им министерство,но помня, че нещо техника не им достигаше, та преди време им пращахме и морски флот нямат,въздушен също, армията им трудно се оправя с албанските терористи.Абе не са цвете.НО похвално, че са заели с радиата.И го правят национален въпрос.Колкото до Румъния.Това е примера за нас.Просто такова излъчване, а и имат хубави програми.
Изображение
crimson

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот crimson » 04 Юни 2006, 16:10

Като споменаваме съседните нам държави и развитието им, нека да споменем и нещо по въпроса за развитието на техните държавни и регулаторни органи, съпоставяйки ги с нашия СЕМ например. Питам се защо като всички категорично държим на националното си самочувствие, тези които ни управляват от парламент на парламент все повече затлъстяват и затъпяват! В настоящия парламент има хора с основно образование, какво тогава да говорим за регулаторните органи! Това е положението - с аборигени на отговорни постове ще си останем и в каменната ера и на радиоразпръскването!
Аватар
andrew
Нов
Нов
Мнения: 46
Регистриран на: 21 Мар 2005, 06:33
Местоположение: Sofia
CONTACT:

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот andrew » 04 Юни 2006, 17:31

В Европа няма две еднакви NRJ станции като формат. Еднакви са повечето от музикалните елементи, както и production-а. Всяко се съобразява с местния пазар.
UGLY_BOY

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот UGLY_BOY » 04 Юни 2006, 23:08

Благодаря за изчерпателните отговори. Желая ви успех и просперитет на радиостанциите ви.
Имам и още един въпрос - как точно си набавяте песните, на Профон ли плащате или на Вирджиния, Витоша Ентъртейнмънт и т. н. И вярно ли е, че TV-тата (поне в Западна Европа и Америка) не си плащата, за да излъчват даден видеоклип, а той минава за нещо като реклама на албума на изпълнителя. И, ако е така, защо не се процедира по подобен начин и с аудио вариантите на песните - да минават просто като реклами?
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот ico_pol » 05 Юни 2006, 23:14

В щатите едно излъчване на сингъл може и даминава като реклама, но...има какво да рекламира, т.е. там се продават сингли. А, тук...не се продават просто! Да не говорим, че ева ли някой ще даде 5 лева за една песен и 2-3 микса като бонус тракове. Като добави им народопсихологията ня българина да краде дори и когато има...ясно е къде отиват работите. Малко хора, като мен, биха си купували оригинални носители с филми и музика, ако имаха пари. Повечето биха теглили дрънчащи МРЗ-ки, както правя и аз...ама защото нямам пари, пък и не се продуцира това, което слушам. Така, че...това с рекламирането на албумите едва ли ще мине.
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот ico_pol » 05 Юни 2006, 23:19

[quote=""radiator""]За Енерджи - Андро ще каже, той е ПиДи-то :victory:

По останалите въпроси - ЕСТЕСТВЕНО, че доста хора перат. Няма да влизам в примери. Има и друга категория компании, да ги наречем медийни компании, които имат по няколко станции и за тях не е проблем да финансират по още една или две - пример са Метрорадио, така наречените Армада България и т.н. Но си има и радиостанции, които се финансират по не много ясни схеми.
Относно въпроса ти за развитието в съседните страни - всички са по-напред от нас. Всяка държава - по различна причина. В Сърбия няма ясна регурация. Сега като се замисля, в Източна Сърбия почти не се сещам за радио, което да излъчва стереофонично - пример, че няма дори стандарти, които да се изискват. В Македония е съвсем друго - явно при тях това е начин за национално осъзнаване и съхранение - там почти всички станции са национални - нямам представа кои са играчите, факт е че развиха сектора МНОГО по-бързо от нас, там като цяло се отделят много повече пари на държавно ниво за култура например. Културното им министерство е второ по бюджет, след военното... направи си сметка.
В Турция не съм им чел закона, но там, доколкото съм разговарял с познат на мой познат, който има радиостанция в Истанбул - парите определят, плащаш - получаваш.
Румънците пък са типичен пример за това, как докато ние се бием в гърдите каква история имаме и колко сме отворени, за разлика от съседите ни, те си се развиват и постиган огромни успехи. В Румъния цената на рекламата е почти като в ЕС, за разблика от при нас. В същото вреве Компанията, която се занимава с уреждането на авторските и сродни права дава супер достъпни цени за радиата, за разлика от тези наглеци от Профон, което допълнително стимулира индустрията. В Румъния работят и пилотни проекти за дигитално радио, и то не от вчера, а тук в някои хора в регулаторните органи не правят разлика между DAB и DRM.

Та такива ми ти работи.[/quote]
Ами...как да не са им високи цените за реклама. От една страна Румъния е 20 милионна държава, до колкото знам. Следователно, много по-голям рекламен пазар. Другото, което е: виж сайта на това радио Деа, което съм сложил в подписа си и пусни имената на градовете, в които излъчва в http://www.wikipedia.org или пък някой сруг справочен сайт. Наред с градове от порядъка на 100-200 хиляди излъчват и в градчета с по 10-20, че и под 10 хиляди души. Е, ми как да не са им високи цените! А, в България!? 1/3 от страната все едно я няма! Северозапада и подбалкана кучета ги яли, а и не само тях! Е, как да са високи рекламните тарифи, като повечето "национални" вериги покриват 10-20 областни градове и тук там някоя магистрала.
Това е! Затова румънците ще ни правят смешни! Честно казано, с всеки изминал ден май почвам да се убедавам, че май наистина са по-напред от нас, колкото и да ги оплюват хората ходили там. Или поне добре ми хвърлят прах в очите. :)
Аватар
dice
100+
100+
Мнения: 402
Регистриран на: 06 Фев 2006, 11:47
Местоположение: Пловдив
CONTACT:

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот dice » 07 Юни 2006, 21:23

в България и Румъния пазара е коренно различен,там може да има хляб в малките градове,тук няма

а и плюс това,както четеш румънски радия се хващат доста навътре в България,що не се замислиш,дали аджеба те имат отделни лицензии за тези малки градове или просто барабар с големия град там се позволява покриването на допълнителна територия?!
Последна промяна 1 на dice, променена общо 7 пъти
Изображение
Аватар
dice
100+
100+
Мнения: 402
Регистриран на: 06 Фев 2006, 11:47
Местоположение: Пловдив
CONTACT:

XAPEСBATE ЛИ РАДИО ХОТ ФМ?

Мнениеот dice » 07 Юни 2006, 21:26

а и искам да споделя мнението на един американец,който се познава с една моя приятелка...та човека идва в БГ,тя му пуска радиото да си избере и той задава въпрос:
"това всичко радия ли са?
тя му казва "да"
той пак пита
"ама все отделни станции ли?"
и тя пак "да"

не бе,не че не сте изместили темата ,не че и аз не я тегля още по встрани,ама не са ли малко много радиата наистина?
Изображение

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта