Страница 1 от 1

WiFi атмосферен вълновод

Публикувано на: 14 Авг 2016, 14:39
от martintzvetomirov
Здравейте колеги, от години не съм писал във форума. Ето че се сетих за вас онзи ден като бях на Синеморец.

Плажът на който бях беше устието на река Велека. Доста незастроен плаж отдалечен от курортното селище. Реших да погледна на телефона какви WiFi точки има и ми направи огромно впечатление точка с името SOD-Albena. Викам си, ха някой си е кръстил така хотела. Точката беше на екрана за секунди и изчезна. След няколко минути забелязах точка с име завършващо на "Карадере". Тогава се осъмних и включих WiFi wardriving app-a WiGle който имам инсталиран на телефона. Почти нищо интересно не излезе там освен Elenite Hotspot 25 (BSSID: 68:72:51:4a:eb:b6).

Изключително изненадващо е ако наистина съм успял да хвана пакет от рутер в Северна България докато съм бил в южната част на черноморието.

Четох за ефекта "Фата Моргана" и радио еквивалента "Atmospheric Duct", който евентуално би обяснил феномена. В нета няма нищо споменато за WiFi или 2GHz сигнали. На картата плажът на Синеморец е точно по права линия срещу Албена, Карадере и Елените. Възможно е, но дали наистина е това което мисля? Вие имали ли сте подобни случаи?

Re: WiFi атмосферен вълновод

Публикувано на: 14 Авг 2016, 16:09
от Stani
Свали си това: WiFi Map работи перфектно,може в приложението да намериш въпросната мрежа.

Re: WiFi атмосферен вълновод

Публикувано на: 14 Авг 2016, 23:46
от martintzvetomirov
Имам го и това. За съжаление мрежите ги няма там. WiGle има доста повече точки, но и там липсват плажните (основно хора в автомобили ползват WiGle май-май защото основно точките покрай асфалтовите пътища са в базата данни)

Re: WiFi атмосферен вълновод

Публикувано на: 31 Окт 2016, 15:52
от Halfdead
Във Видин в градската градина до самата река, с WiGle неведнъж съм засичал пакетите от белоградчишката кула - Bel1. :) Да отбележа, че при ясно време кулата се вижда. Същите съм улавял и на по-високите хълмове около Видин с пряка видимост към кулата. Разстоянието е около 43км. Същата мрежа се приема и в града под скалите.