Мнениеот gat3way » 27 Мар 2015, 01:24
Не, антени не, това е упражнението което остава, но е лесно. Идеята е да се избегне нуждата от променливия кондензатор, който ти tune-ва антената, това е сложна работа и изисква усилия и замерване, да не говорим, че не е много лесно да намериш такъв с нужните параметри на първо време. Така целия спектър се покрива относително добре (при мен някъде от 50-60khz докъм 35-40mhz) и имаш допълнително мегдан за експерименти, усилвателят може да работи в няколко различни режима - loop, два фазирани loop-а или в режим "дипол", където ако вържеш дълги жици ще откриеш доста прилично подобрение в приема. За самата антена, имат един много хубав pdf документ, но като цяло е лесно, защото са се погрижили това да не е толкова претенциозна работа. Аз съм си правил няколко версии, за loop-а най-добре се получава от полиетиленовите тръби с алуминиева вложка които се продават в почти всяка железария (използват се обикновено за връзване на радиатори или други подобни там неща свързани с гореща вода). Сметките ми се ограничиха до прости неща като формула за обиколка на окръжност спрямо радиус, за да знам колко тръба да взема. Между другото, въпросната тръба се огъва малко трудно и има риск от счупване ако прекалиш с натиска, но при диаметър на loop-а от около 80-90cm (който е според мен близко до оптималния за шумни градски условия), понеже я продават навита на едни рула, усилията да го гънеш са минимални. Оттам изработката е много лесна, а въпросната тръба е учудващо механично здрава. При мен захващането на проводниците за алуминиевия слой на тръбата беше малко зор, защото премахвах полимерния слой с поялник, дупчих с шило (не е трудно) и захващах с болтове и гайки. Това не е велико решение, защото алуминият се окислява и след време тази антена ще се сговни, но пък да чукна на дърво зимата я изкара без проблеми и не съм забелязвал все още драми. Като цяло, доста непретенциозна работа е, рамки съм си правил в много варианти, включително и просто от дебел меден мостов проводник, особена разлика няма. Тръбите с алуминиева вложка просто са много по-механично издържливи и някак доста по-естетически приемлив вариант. Сега има си разни дребни тънкости, но не са толкова важни.
Но да де - трябва да знаеш, че за разлика от рамка с променлив кондензатор дето ръчно се настройва, това е склонно на повече шум, неизбежно е. За мен просто ръчното настройване беше неприемлив вариант (да не говорим че е и сложно ако искаш да покрива целия SW/MW/LW банд като хората).
А, да, за самия усилвател има и други моменти, които трябва сам да си направиш - трябва да кримпнеш един ethernet кабел (за мен това не е проблем, работил съм години като системен администратор, апропо, НЕ СЕ разменят двойките както се прави с етернет кабелите), както и трябва да подсигуриш захранване. Последното може да ти изяде главата, откъм напрежение не е проблем, моето напрежение е под номиналния минимум с близо половин волт и досега си работи ОК, говорих с хората и казаха че не е огромна драма. Но като цяло някои захранвания са ужасно шумни, предимно тия дребните импулсни такива. Аз намерих едно малко по-прилично захранване от тези по-тежките зарядни за по-старите мобилни телефони от някакво магазинче за електроника (ако те интересува - мога да ти дам координати) и за всеки случай съм го навил през един ферит, има осезаема разлика в сравнение с евтиното дребно импулсно китайско адаптерче което ползвах в началото, далеч по-тихо е.
Последната трудност е че изхода за приемника е женско BNC, сега BNC конектори не е проблем да си намериш, ама може да те изненада неприятно ако си очаквал нещо по-стандартно. Аз нямам кримпвачка за BNC-та и понеже конвертора ми е с SMA вход, трябваше да си търся BNC-SMA преходник, което беше досадна работа, но се оказа че се продава из магазините за електроника противно на неприятното ми усещане за нещата.
Това може и да ти изглежда малко криво, може и да не ти изглежда, не знам. Аз мразя хардуерни истории, но това като цяло не ми беше особено голям проблем. Но признавам де, псувал съм на моменти.