ДВ и СВ през 2012 година.

Има ли почитатели?
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот GIF » 03 Фев 2012, 14:00

.
Последна промяна 2 на GIF, променена общо 3 пъти
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 03 Фев 2012, 21:38

Не чуваш Брашов? Много странно, при мен е перфектен сигнала, а на село дори и в FM-like sound quality. :D Пробвай и BBC на 198kHz. :)
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот GIF » 03 Фев 2012, 21:56

.
Последна промяна 1 на GIF, променена общо 3 пъти
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 03 Фев 2012, 22:32

Интересното на тези програми е, че са domestic, т.е местните им програми и по принцип има интересни неща. И все пак повечето ги проверявам за DX-инга.
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 03 Фев 2012, 22:45

Bubic, нужни са, макар и много редуцирани, трябва да има програми на БНР на тези честоти, ако ще веднъж в седмицата да се излъчват са по 1 час, трябва да има такива емисии. (емисиите на български).
Аватар
Playbob
1000+
1000+
Мнения: 1449
Регистриран на: 25 Дек 2008, 02:20
Местоположение: +42° 41' 48.65", +23° 19' 25.81"
CONTACT:

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот Playbob » 04 Фев 2012, 05:45

coria,nadal_fan написа:Bubic, нужни са (...)


Обоснови се!
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо - получаваш нови въпроси;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.

:bg:
Аватар
Playbob
1000+
1000+
Мнения: 1449
Регистриран на: 25 Дек 2008, 02:20
Местоположение: +42° 41' 48.65", +23° 19' 25.81"
CONTACT:

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот Playbob » 04 Фев 2012, 05:47

coria,nadal_fan написа:... трябва да има такива емисии..


аз ще ти кажа, че ТРЯБВА да ми дадеш всичките си спестявания, защото ми трябват.
"Нужни са" ми.
Ще ми дадеш ли парите си?
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо - получаваш нови въпроси;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.

:bg:
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 04 Фев 2012, 10:37

Аз осем хиляди пъти съм се обосновавал, КВ предавателите на са проблема на държавата, като не ги даваш за емисии на къси вълни, ще ги дадеш да отидат в нечий джоб, по-добре ли е? Може би (за комплексираната ти душа). Ето ги доказателствата:

Една станция със 76 годишна история не може и не бива да изчезне от световния радио ефир. Защото точно това ще се случи с Радио България след 1 февруари, когато емисиите или части от тях ще се качват само в интернет. Интернетът не е ефир, а е допълнителна медия за една станция, както например е качването на емисии на сателит. А когато една станция няма наземен ефир, тя се превръща в една от многото малки бутикови станции, с които световната мрежа е пълна. Как ще накарате драгия слушател, който цял ден на своята работа е бил пред компютъра, вечер до седне отново пред него и да слуша за забавление някакви емисии. Интернетът е по-скоро за четене и гледане на видео, но не и за слушане.

Погледнете в уебсайта какви верни слушатели има Радио България от целия свят, вижте географията им – над 70 държави от шест континента, вижте възрастта им – от по-млади от мен до над 80-90 годишни, хора от различни културни общности и с различни интереси, много от които се информират за страната ни чрез Радио България повече от 30-40 години. Вие въобще имали ли сте представа за това, според мен не. Вижте какво са написали някои от тях след шокиращата информация за спирането на ефирното излъчване. Освен това ще ви кажа, че такива резки движения в стил от вчера за днес, както се случва с Радио България не е правила никоя друга радиостанци, която е решила да преориентира или намали обема на своите емисии. При Би Би Си имаше програма за шест годишен период, при Дойче Веле – четири годишен. И не спиране въобще на всички късовълнови излъчвания, а се действа със стратегия – това направление или този език вече не са ни приоритетет, примерно защото на местна почва е настъпила демокрацията. При Гласът на Америка и Радио Свободна Европа след затваряне на някои езикови служби се отварят няколко нови, дори нови радиостанции под основната шапка на станцията-майка. Защото в тези станции има хора, които мислят стратегически и в перспектива от къде да нараства постоянно слушателската им аудитория и естествено където държавата има свои политически, икономически и други интереси. С всички способи – ефирно чрез къси, средни вълни и местни FM станции, през интернет чрез Podcast, Live Stream, Download, Mobile и др., но винаги имат наземен ефир.

Слушателите на Радио Прага и Радио Словакия бяха информирани една година по-рано, че от тази и тази дата се спират емисиите. Бях редовен слушател на Радио Прага на къси вълни преди да ги спрат. Преди няколко дни им се обадих и ги попитах какво е положението със слушателите в момента, една година след спирането на ефирното излъчване. Ето какъв отговор получих от редактор в руския отдел на станцията. Той с огорчение ми сподели, че след спирането на късовълновите излъчвания аудиторията им е намаляла с 85 процента. Това очаква и Радио България, за съжаление. Ето защо Радио България трябва да запази емисиите си в късовълновия обхват, защото главната слушателска аудитория идва именно от този обхват.

Нека погледнем към нашите съседи – всички продължават масирано излъчване на особено на къси вълни. Ще кажете, че Турция има висок икономически растеж и може да си го позволи и сте прави. Румъния преди около 3-4 години реновира всички свои късовълнови и средновълнови предаватели, забележете с европейски пари. Бюджетът на Румънското Радио за тази година е орязан с почти 13 процента /не знам от каква сума, но 13 процента са си 13 процента/. Въпреки това станцията излъчва на 12 езика. А каква е разликата между България и Румъния. Е сигурно има разлика, но в полза на Румъния. Ами фалиралата Гърция, леко намали емисиите, но продължава да излъчва. Ами бомбардираните късовълнови предаватели на Сърбия – възтановени и работят. Да не отварям дума за Русия и азиатските радиостанции – да големите икономики са там, но те изнасят със своите предавания за чужбина пропаганда на по 30-40 езика.

Знам, че веднага ще кажете, колко скъпо е излъчването на къси и средни вълни, как е бил орязан бюджета на БНР със 5,6 7 или повече милиона лева, дадени директно на другата обществена медия БНТ, за да може да развива поредния си четвърти канал БНТ Спорт и така да кандидатства в бъдещите мултиплекси, а предстоят Олимпиада и Световно първенство по футбол – за всичко трябват пари. Или колко скъпо е поддръжката на предавателите. Сигурно е така.

Но в мен възниква следния въпрос: кой сложи в устата на политиците, визирам председателят и зам.председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова и Димитър Главчев, думите „Какво е това Радио България, какви са тези къси и средни вълни, какви са тези 2 милиона и 500 хиляди лева за Радио България, тях никой не ги слуша”. И в допълнение се обажда и Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов, че „късите вълни били остаряла работа”. Всички тези изказвания ги има в във Великият Интернет. Разговор на същата тема за Радио България беше проведен и в ефира на „Неделя 150” по програма Хоризонт на 13 ноември м.г. от водещият Величко Конакчиев и Менда Стоянова. И отново се размахваха тези 2 милиона и 500 хиляди лева за Радио България, които аз не знам дали са толкова, много ли са, малко ли са, но съм длъжен да вярвам на народния представител. Когато г-н Конакчиев попита г-жа Стоянова „а не трябва ли това /за излъчванията на Радио България/ да бъде държавна политика”, г-жа Стоянова просто замълча. Някой услужливо е сложил в устата народните представители думи, които те повтарят като папагали, без въобще да разбират от тази материя. При доц. Лозанов положението е друго: налага глоби на оператори, но обича да се изказва авторитетно по какви ли не теми. И в допълнение като няма държавна политика се стигна до това положение. Лесно се руши, трудно се създава.

Късите и средните вълни винаги са били и ще бъдат основният и най-надежният начин за всяка една радиостанция, предаваща за чужбина, въпреки всякакви нововъведения в интернет като Podcast, Live Stream, Download и др. Замислете се, че милиони хора по света нямат подобен лукс като интернет, поради фактът, че или не могат да си го позволят, или няма местен доставчик. Почти цяла Африка, Южна Америка, дори Азия. Предимство на късите вълни е, че с един предавател с подходяща мощност и избор на честота, той може да бъде чут в целия свят. Освен това емисиите на къси вълни са далеч по-трудни за заглушаване от сателитните комуникации, от което се оплакват много международни радиостанции и телевизии и не могат да бъдат филтрирани, както интернет достъпа. Това е причината стотици радиостанции да излъчват всекидневни емисии за страни като Иран, Афганистан, Северна Корея и т.н, като единствен независим източник на новини и информационни програми. Макар и някои европейски страни да редуцираха своите емисии, все още 90% от страните в света имат такива. А проучвания сочат, че слушателите на къси вълни се увеличават в глобален план, с най-голям растеж в Африка, Южна Америка, Южна и Югоизточна Азия. Други проучвания сочат, че във всеки един момент на денонощието, повече от 100 милиона късовълнови приемници са включени в световен мащаб. Не случайно дни след земетресението в Хаити, първото нещо, което хуманитарните организации раздаваха на местните жители след храна и вода, бяха приемници с късовълнов обхват.

Спирането на късовълнови предавания ще разруши и традицията на Радио България да бъде образ на страната пред света, информирайки слушателите за случващото се в България, давайки им възможност да чуят уникалната българска народна музика, която полетя в Космоса и да разберат за обичаите ни, запазили се през вековете. Емисиите на Радио България се слушат също и от българските моряци по света и от българските изследователи на остров Ливингстън, Антарктида.

И накрая - накъде отива обществената роля на БНР като цяло. При премахването на късите и средните вълни, остават само FM предаватели и каква е разликата между БНР и Българското Национално Дарик Радио. Никаква. Две местни радиоточки.

„В Бразилия винаги ще имате един приятел, който ще се „скита” по честотите на вашата радиостанция в очакване на завръщането на предаванията на Радио България” споделя в писмото си Жозе-Сауло Виейра Бело. „Не съм си представял, че годината може да започне с такава ужасна новина. След 35 години на контакт помежду ни се възприемам като човек, принадлежащ към едно семейство. Всички вие заедно и всеки един поотделно сте направили толкова много, че ще останете завинаги в сърцата ни”, ни пише Хуан-Карлос Бускаля от Аржентина. В този дух са по-голямата част от близо 800-те писма и имейли, и над 120 телефонни обаждания, чрез които стигна до нас през първия месец на 2012 г. вашата обратна връзка, уважаеми слушатели. Освен реакциите на съжаление и коментарите относно прекратяването на емисиите на къси вълни на Радио България от 1 февруари, много от вас, в знак на съпричастност, изпращате и вашите конструктивни предложения за бъдещето на програмата. Например Майк Ъшър от Англия предлага да последваме примера на Радио Словакия и Радио Прага, които използват платформа, позволяваща чуждоезиковите им програми да са достъпни за смарт телефони и други мобилни и интернет устройства. „Това ще позволи на слушателите да ви слушат, дори когато не са пред компютъра. Обмисляло ли е ръководството на БНР да работи с други обществени станции, членове на Европейския Съюз за Радио и Телевизия и да провери дали Евранет може да бъде използвана за препредаване на поне някои от програмите ви до други части на света посредством BBC, Deutchewelle?” пита още г-н Ъшър.

Дългогодишният слушател от САЩ Уйлям Флим предлага Радио България да излъчва своите предавания чрез лайф стрийминг и добавя: „Моето най-голямо притеснение е, че решението да прекратите късите вълни е взето без ясното разбиране, че на този етап Радио България не предлага сериозна алтернатива за слушане чрез интернет. Спирането на късите вълни, преди радиото да е установило недостатъците на уеб страницата ви, ще доведе до загубата на повечето ви слушатели. Разбирам, че късовълновите предавания са много скъпи и всички правителства са изправени пред много трудни решения, свързани с мерки за строги икономически ограничения. Но все пак се надявам, че решението да спрете късите вълни може да бъде отменено или поне отложено, докато вашата станция предложи истинска аудио алтернатива в интернет, която е сходна с предаванията на късите вълни. Прекрасната работа на екипа на Радио България трябва да продължи, за да могат неговите усилия да бъдат оценени от възможно най-голям кръг от слушатели.”

Много емоционално писмо ни е изпратил Волфганг Хервих от Елербек, Германия: “Вчера чух във вашето предаване и не можах да повярвам на ушите си: Радио България напуска късите вълни – ТОВА ПРОСТО НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ! Защо се ограничава разпространението и по този начин чуваемостта на тези добри информативни програми? За мен, както и за много слушатели, ще е много жалко, че от февруари няма да получаваме обширна информация за България. Съжалявам ангажираните служители на радиото, чиято работа според мен не получава съответното признание.” „Като дългогодишен и лоялен слушател от САЩ се натъжих, когато научих, че Радио България скоро ще спира късите вълни - споделя Алис Сджардин. - Вашата станция беше много необходим източник на международни новини, на които не се обръща внимание от медиите в моя регион. Мненията, представени от говорителите, бяха безценни, що се отнася до разглеждането на глобални проблеми.” Друг наш приятел от САЩ - Елдий Стивънс смята пък, че със спирането на късите вълни Радио България ще намали видимостта си сред международните медии, както и броя на обикновените си слушатели. Рене Пижар, дългогодишен слушател от Франция, признава: „С много горчивина научихме за спирането и излъчването на Радио България на къси вълни. Искаше ни се да не научаваме тази новина по този ненадеен начин, без никакво допитване до слушателите. Позволете ни да ви кажем, че от десетки години ние участвахме активно в живота на Радио България. Към този имейл изпращаме и протестно писмо от името на всички членове на Radio club du Perche, с молба да бъде прочетено по вълните!” Томас Уидърспуун, който следи емисиите ни на албански език, пък посвещава статия в блога си, изразявайки съжаление за спирането на емисиите на къси вълни. Дългогодишният слушател на предаванията на гръцки език Джон Бабис разказва в имейла си, че следи редовно емисиите още от 1990 г. „Следях с голямо удоволствие и интерес новините, информацията, която поднасяте, както и музикалната част от програмите ви. С дълбоко съжаление научих за предстоящото спиране на емисиите на Радио България на къси вълни. Въпреки че много хора използват интернет, се съмнявам, че ще носят компютрите си, за да слушат емисии, които преди това са били достъпни за слушане по радиото.”

До нас достигна и писмото на сънародника ни Детелин Стоянов, капитан на търговски кораб: “Здравейте, задочни приятели от Радио България. От предаването ви на 16.01.2012 г. разбрах, че предстои спиране на излъчването на къси вълни. Посрещам новината със смесени чувства, но първо искам да ви благодаря за изминалите повече от 30 години, през които съм ви слушал. Работя като капитан на търговски кораб и моля да имате предвид, че в открито море достъпът до интернет е доста ограничен, така че вашите предавания бяха основен, а в последните години и единствен източник на актуална ежедневна информация от България. През изминалите години бях с вас още от стажантските ми рейсове през 1979 -1981 г., а след това винаги, когато съм имал възможност да слушам предаванията ви, както в Близкия Изток и Средиземно море, така също и в Индийския океан и Южна Африка, Канада и Атлантическия океан. След вашето спиране ще продължим да слушаме английските програми на BBC, но в тях няма информация за България.” Саиме Демир от село Средня, Шуменско, пише: „Обръщам се към министрите и народните представители с молба да не създават пречки за излъчване на програмите на турски език. Ние, българските турци, сме родени и израсли в България и много обичаме родината си. Това са искрени думи, дошли от сърцето ми. Харесват ми програмите, в които представяте разнообразни теми от областта на здравеопазването, животновъдството, тютюнопроизводството, литературата и изкуството.” Шабан Йозтюрк от южната ни съседка Турция признава: „Както вече може би предполагате, в мое лице спечелихте един сериозен слушател на емисиите на турски език. Преди всичко искам да благодаря за това, че през месец ноември миналата година в програмата „Пощенска кутия” отделихте място на имейла, който ви бях изпратил.” Прочувствено писмо е изпратил и Паул Франк от Баден-Баден, Германия: „Когато чух в новините ви в понеделник вечер, че краят на късовълновите ви излъчвания настъпва с 1 февруари, бях направо ошашавен. Не можах да го преглътна и прекарах една неспокойна нощ. Тук все пак не става въпрос за една незначима връзка, а за любовта към България, нейните хора и преди всичко към Радио България. От деня, когато изпратих първото си писмо до вас, до деня, в който обявихте края на късовълновите ви излъчвания, стоят 58 години – цял човешки живот. Благодарение на образователния канал от София успях да натрупам солидни познания за България и да се запозная по-подробно със страната ви. Любовта ми растеше. И сега, след като вашата страна се издига нагоре, Радио България обявява краят на късовълновите си излъчвания – та това си е живо погребение ... За мен се срутва един малък свят!”

Притесненията на слушателите ни от Русия и бившите съветски републики са свързани с това, че достъп до интернет имат главно хората в големите градове. Сергей Сосин от Русия пише: „Скъпи български приятели! Много ми беше тъжно, когато разбрах, че Радио България напуска късовълновия ефир. Не ми се искаше да се сбогувам със стар приятел, но, за съжаление, не мога да ви слушам през интернет. Започнах да следя радиопредаванията от София на руски и други езици още като младеж през 1983 година. Предаванията ви се превърнаха в здрава информационна връзка, завинаги свързала ме с България и целия Балкански регион. Много жалко, че скоро КВ-излъчване изцяло ще спре и нашият пряк достъп до братска България ще изчезне. Нима не могат да се запазят поне едно-две излъчвания на руски и български език на къси или средни вълни? Защото повечето ваши слушатели нямат достъп до високоскоростен интернет. Изобщо не споменавам за етническите българи в Молдова, Украйна и Средна Азия. Те, като правило, живеят в села, където има проблеми с елементарното електрозахранване. Повечето от тези хора не успяват дори да ви пишат.” Сънародникът му Александър Макухин, който ни слуша от 1990 г., казва: „Високо ценя рускоезичното излъчване на къси вълни, насочено към Русия. Предаванията на Радио България са много съдържателни и интересни. Смятам за необходимо и важно българското правителство да запази излъчванията на къси вълни”. Владимир Пивоваров от Украйна не пести силните думи в писмото си: „Как вашето правителство не разбира, че убива своя имидж и историята си в съвременния свят?” Сергей Шохин от Русия смята, че прекратяването на емисиите на къси вълни е „категорично неправилно” и добавя: ”В света е много полезно да се знае гледната точка на София за случващите се събития и вътрешните новини от България. Освен това, тъй като съм радиолюбител, слушам „ДХ МИКС” на Иво Иванов, а това е единствената добра програма за радиолюбители в света на руски език. Освен това, не всички имат възможност да слушат Радио България през спътниците и интернет! В Русия интернет има предимно в големите градове. Затова спирането на КВ-ефир рязко ще намали количеството на вашите предани слушатели. Не трябва да се забравя и големият брой българи зад граница, за които Радио България е възможност да се почувстват в родината си.”

Наред с коментарите ви относно прекратяването на емисиите на къси вълни не пропускате да споделите и интереса ви към различни наши рубрики и предавания. Много активни в това отношение са потребителите на интернет страницата ни на арабски език. „Продължаваме с интерес да следим вашите коментари на електронния ви сайт”, пишат от Радио DX-ing Алжир. Сред любимите предавания са още тези за туризъм, култура и здраве. Бернар Марту от Франция пък заключава: „Хиляди благодарности за емисиите ви, както винаги с високо качество и съдържание. Чрез тях ние можем да мечтаем, да пътуваме. И чрез интернет, ние ще ви следваме…”
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот R R П » 04 Фев 2012, 13:20

Възможно е да се окаже, че и тук става въпрос за стратегия за доминиране над света - късите вълни да се представят като изчезващи и да се произвеждат ограничено късовълнови приемници, защото предавателите се намират на територията на съответна държава и така са независими. А сателитното и интернет предаване на сигнали е под контрола на някои водещи държави.
Всичко, което не подлежи на котрол се ограничава по различни начини.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот GIF » 04 Фев 2012, 13:59

.
Последна промяна 1 на GIF, променена общо 3 пъти
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот ico_pol » 04 Фев 2012, 14:56

За мен бъдещето на този и СВ обхвата е цифровизирането им, с цел подсигуряване излъчването по време на пътуване или в труднодостъпни райони. DAB е градска и стационарна среда за пренос, ако беше толкова напред в материала, ВВС нямаше да поддържа един кош програми на СВ, а щеше да разчита само на мултиплексите.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот GIF » 04 Фев 2012, 21:52

.
Последна промяна 1 на GIF, променена общо 3 пъти
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 04 Фев 2012, 22:10

Реално от СВ предавателите, които излъчват в момента, а дори и от ДВ предавателя, няма никакъв смисъл... Или добре изградена СВ мрежа, или по-добре нищо.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот GIF » 05 Фев 2012, 18:09

.
Последна промяна 1 на GIF, променена общо 3 пъти
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 05 Фев 2012, 18:14

Напротив, радиолюбители да слушат Хоризонт на ДВ не знам... Слуша се главно по селата и то не малко хора, главно възрастни. Иначе СВ обхвата има голямо бъдеще, не само за национални и регионални програми, но и за частните станции. Но само времето ще покаже.
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 05 Фев 2012, 18:27

Датският е стар предавател, но беше спрян. Активираха го отново преди половин година, за сметка на СВ емисиите. Ако не се лъжа се готвеха и цифрови (DRM) тестове на дълги вълни. А предаванията на средни вълни на Радио България спират след две седмици. Всичко остава в интернет, където няма да го слуша почти никой.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот GIF » 05 Фев 2012, 19:24

.
Последна промяна 1 на GIF, променена общо 3 пъти
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот GIF » 05 Фев 2012, 19:30

.
Последна промяна 2 на GIF, променена общо 3 пъти
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 05 Фев 2012, 19:36

Спират след две седмици, както вече казах.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: ДВ през 2012 година.

Мнениеот GIF » 05 Фев 2012, 20:28

,[
Последна промяна 1 на GIF, променена общо 3 пъти

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта