ДВ и СВ през 2012 година.

Има ли почитатели?
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2511
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот GIF » 23 Дек 2012, 11:17

.
Последна промяна 1 на GIF, променена общо 28 пъти
kikiface
500+
500+
Мнения: 656
Регистриран на: 11 Окт 2011, 11:05
Местоположение: София
CONTACT:

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот kikiface » 23 Дек 2012, 13:58

Щом 864 няма да се гаси, поне го увеличете мощността и аз да го слушам, изрових стар ВЕФ 206 и с него не мога да хвана, само с тоя японец, моля ВИ, направете нещо, народно да слушам, ако не кажете ми как се подава молба за откриване на радиочестота.
София, жк Овча Купел 2, бл. 9. Тук е високо и чист въздух.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2511
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот GIF » 25 Дек 2012, 12:49

Вакарелският предавател на ДВ се чува от Гърция до Холандия. Понякога по холандския SDR се чува как БНР на ДВ затиска почти напълно руския предавател, но в повечето случаи е обратното. По същото време във Варна не се чува нищо от Хоризонт на ДВ. Една вечер слушах "Гласът на Русия" на 261kHz по холандския SDR. В 23 часа руския предавател беше изключен и "Хоризонт" изплува като у дома си за "радост" на западноевропейските си слушатели на ДВ. :)
Какво ли е покритието на СВ на Радио Благоевград, когато на същата честота всяка вечер има мощен сигнал с арабски молитви ?
На честотата на Радио Шумен на СВ се чуват Хоризонт от Драгоман, БНР на турски език от Кърджали и месната програма на Радио Шумен. Три в едно ! :)

Честита Коледа !
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 25 Дек 2012, 12:55

GIF, така е, но тук говорим за качествено покритие на цяла България целодневно, и не със WebSDR, а с ВЕФ или портативно Сони например. Без външни антени, с вградените. На 261kHz е Радио Росии, а не Голос Росии, само като корекция. Преди талдомския предавател беше 2500kW, сега е само 250. :) Относно многото маломощни предаватели на една честота, никакъв смисъл, особено ако са различни програми. Нощем става пълно мазало. Да ги изключват тия предаватели, от тях полза няма.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2511
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот GIF » 25 Дек 2012, 13:26

.
Последна промяна 1 на GIF, променена общо 28 пъти
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот bubic » 26 Дек 2012, 00:46

Отново за СВ-мрежите. По-културните и по-напредналите държави изоставиха напълно ,или частично КВ-диапазон,както и СВ,особено държавните компании. Тези диапазони са за далечно разпростарнение,предимно,но сега то не е нужно,освен на хора,маниаци като нас.Ето,щом като болшевиките са намаллили рязко мощността на техния ДВ-предавател,значи са преценили,че няма кой знае кой да се ползва от него.И никой не увеличава мощности на СВ и ДВ-предаватели,както личи от ифото на ГИФ.Същата теза е валидна и за нас,българите. Всяко нещо се рпави с евентулени цели,и КПД. Не може да няма хора в България,които да не знаят,че слушателите на СВ и ДВ са страшно малко и не се очаква да се увеличат. Сърбите и гърците изключиха много СВ-предаватели,които се слушаха от много слушатели у нас.Навремето се покриваше със сигнал цялата територия,защото ФМ-мрежата на БР не беше развита напълно,сега не е така. Защо да се влагат пари в област,която е в режим на изоставяне,за да са доволни няколко хиляди човека и няколко радио-хамери,така ли?. Отделно от това програмите на БРадио са почти смешни,наивни,донякъде тъпи и цинични.Двете програми са на много ниско журналистическо,публицистическо и пр. ниво. Те нямат характеристики,които да ги оприличават на държавни радипрограми.Думата "държава" е серизоно понятие,и всеки епитет и термин,който произлиза отъ това съществително,трябва да се помества в юридическо,морално и езиково отношение ,в границите на значението на тази дума-ДЪРЖАВАТА. Слушай как и какво се говори по двете програми и си дай сметка за тези неща.(липсва всякаква представителност и официалност) . При това,наименованията на двете държавни програми не съответсват на смисъла и стойността на тези думи-Хоризонт и Христо Ботев. Този архаизъм е ненужен на съвремнна България. За какъв хоризонт ,или хоризонти става въпрос,в какво отношение и пр. Христо Ботев е име на изключително достойна личност и не е етично да се ползва за такива цели като ради0предвания-програми. Някой откри навремето наличието на такъв факт само в Унгария-Кошут и Барток. Което съвсем не отхвърля моята теза. Същата простотия е валидна и за наименованията на спортни отбори на имена на личности от историята-Ботев,Левски,Кърпачев,Михайлов,Балкански и пр. Това не се практикува по света,с малки изключения разбира се.
Но аз се отплеснах. Българските отговорни служби и лица са установили,че подържането на СВ-мрежа е нерационално,неренатбилно и с нисък КПД,условно казано.Самите хора(слушатели) не търсят това.Да,имаше писма на една-две дузини слушатели за Радио България на КВ,но това са дребни неща. Много хора останаха недоволни от спирането на ББС и РСЕвропа на български,руски,сръбски и др.но всичко отиде в историята.
Що се касае за турците от Родопите и др. отдалечени район,те не изявяват никакви протести,че СВ-предавателите се изключват. Говоря ти за мнозинството от бълг. турци. Имам роднини в Търговише,където има много турци,те ми казват,че слушането на БР на турски от турскиея етнос е фантазия,точно тази дума каза. Аз не мога да отхвърля,нито да потвърдя неговото мнение,но явно е имал основание.
Теб те ядосва факта,че КВ и СВ-диапазони опустяват,да така е,но такива са световните тенденции. Ами точно ти си човека,който най-силно потвърждава този факт,ето с радио Испания-Екстериор. Аз не смятам,че испанците ще запонат по-късно предавания с угасените предаватели.Тук вече не се чуват нито холандците,нито италианците,нито германците,нито канадците,нито англичаните( с малки изключения),нито австрийци,нито швейцарци,нито белгийци и пр. Румънците,гърците,молдавците,хърватите,турците и др. се чуват ,но кой ги слуша?-почти никой.Тези държави не подават на света нищо ново,нищо за подражание и пр. Чуват се най-много китайци и предаватели от Южна Ам-ка.И в Европата нещата утихват лека-полека. И какво,нашата бедна и сбъркана дъражва да развива тепърва СВ-мрежа,след като има силна ФМ,САТ и кабелна мрежа за предавание. За нета да не говорим.Съвсем отделно,никава информация по СВ-предавател,може да изненада ,или изпревари такава по САТ и НЕТ. Само аз съм хващал навремето 36 югославски радиостанции,сега колко са? И не се очаква да се увеличат.Много сърби молеха РТС да ремонтира силния СВ-предавател ,разрушен от америте,но се убедиха,че няма полза и сега не знам дали се очаква да се хвърлят толкоз пари в това отношение.На ДВ, слушателите са изкл. малко. И този предавател ще бъде изключен рано ,или късно. Ти ще го слушаш в колата,а няма да слушаш Хоризонт на ФМ,точно това ли искаш да кажеш.Стига толкоз...
ТСБ
100+
100+
Мнения: 147
Регистриран на: 22 Окт 2012, 11:31

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот ТСБ » 26 Дек 2012, 11:29

Добре е да има и СВ защото когато си на УКВ в отдалечено селище и си в движение постоянно прекъсва сигнала и много дразни , а при много слаб сигнал RDS не работи, не си заслужава и постоянно да търсиш станцията на друга честота. На СВ може да минеш 100, 200, ... км. без да изгубиш сигнала на един предавател.
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 26 Дек 2012, 15:12

Отново за СВ-мрежите. По-културните и по-напредналите държави изоставиха напълно ,или частично КВ-диапазон,както и СВ,особено държавните компании.


Искам примери, бубич, примери. За КВ си прав, много от държавите спряха външните си емисии. Но за СВ не е така. Намаляха, но качествените предаватели с добро покритие все още функционират. Частни и държавни радиостанции оперират в средновълновия обхват във Португалия, Франция, Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство, Ирландия, Норвегия, Русия, все напреднали държави. А държавите от нашата черга - Гърция, Румъния, Хърватска, Сърбия, Македония, Словения - всички те оставиха по един или повече предаватели за качествено покритие на средни вълни, което да запълва дупките в ФМ покритието. Гърция закриха половината от предавателите си на средни вълни, но оперират над десет такива, които се чуват перфектно в България нощем - 666, 729, 765, 927, 981, 1008, 1260, 1278, 1494, 1512 и други. ERA NET, Radio Filia, ERT Kosmos, ERA Spor и регионалните програми продължават да се чуват. В Сърбия работи 100kW на 1107 и 10kW 684kHz. За Румъния няма да говорим, там работят над 30 средновълнови предавателя. Бубич, тези страни не са ли по-напред от нас във всички насоки? Защо те продължават да излъчват на средни вълни? Ами частните радиостанции в Западна Европа... Те частниците нарочно си пръскат парите по "стари" и "неефективни" съоръжения, щото видиш ли криза няма и пари колкот' щеш, мдаа. :Clap

Навремето се покриваше със сигнал цялата територия,защото ФМ-мрежата на БР не беше развита напълно,сега не е така.

Бубич, не е възможно покритие на ФМ на такъв насечен релеф като релефа в България, там е работата. Че мрежата е развита - развита е, но все още има дупки в покритието и хора със Селени и ВЕФ-ове, не че не могат да си купят нови приемници, но преминаването към нови технологии трябва да се извършва много по-плавно. Пак те питам: защо във Щатите се поддържат толкова много станции на АМ, като започнем от толк програми, минем през музикални и стигнем до религиозни и къмюнити станции, ей така, да се грее въздуха ли? Щатите нали са най-развитата страна в света, ако не във всички, то в почти всички насоки и области на живота, най-вече в технологиите. Защо, кажи ми защо. Не следят ли мениджърите на радиостанциите в Щатите "последните новости" в областта на радио разпръскването? Да не говорим колко много слушатели имат ФМ станциите, особено в пустинни и планински райони. За разлика от теб, аз съм водил кореспонденция с мениджър на станция, излъчваща симулкаст на АМ и ФМ, който ми каза, че получава редовно писма от средновълнови слушатели в отдалечени райони, които му благодарят за програмата.

Същата простотия е валидна и за наименованията на спортни отбори на имена на личности от историята-Ботев,Левски,Кърпачев,Михайлов,Балкански и пр. Това не се практикува по света,с малки изключения разбира се.


Моля те, не подхващай тази тема. Бих искал да ти цитирам нещо:

На 24 май 1914 г. в местността „Могилката“ (на ъгъла на бул. „Пенчо Славейков“ и ул. Никола Славков срещу 22-ро училище) в София група от тридесетина младежи основават официално собствен спортен клуб. Повечето от присъстващите на събранието са ученици от тогавашната Втора мъжка гимназия, сред тях е и Борис Василев-Боркиша. След оживени дебати относно името на отбора, по време на които са обсъждани имена като „Атлантик“, „Рапид“, „Експрес“ и „Мажестик“, по предложение на Боркиша ("Левски" да го кръстим) отборът е кръстен на името на Апостола на българската свобода Васил Левски. Причините за предложението Борис Василев описва по-късно:

"На учредителното ни събрание на Могилката предложих Васил Левски за наш патрон, защото не исках в името на клуба ни да има чуждо влияние и защото се възхищавах от Апостола на свободата и виждах в него образец на смелост, ловкост и героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва в името на народа."


И ще те помоля да изгледаш един клип: http://www.youtube.com/watch?v=RFWDi4l2Moo Левски не е просто отбор, Левски е светиня. Тук нещата не опират просто до футбол, а до нещо много по-чисто и свято. Сам реши да продължим ли спора за имената на отборите или не.

Но аз се отплеснах. Българските отговорни служби и лица са установили,че подържането на СВ-мрежа е нерационално,нерентабилно и с нисък КПД,условно казано.Самите хора(слушатели) не търсят това.Да,имаше писма на една-две дузини слушатели за Радио България на КВ,но това са дребни неща. Много хора останаха недоволни от спирането на ББС и РСЕвропа на български,руски,сръбски и др.но всичко отиде в историята.

Една-две дузини слушатели? Бубич, ти чуваш ли се? Специално за теб имам една извадка на слушателски писма по години, изпратени до Радио България. Информацията я подготви жената, която се грижи за слушателските писма в радиото. Близо 20 000 писма бяха получени до началото на месец декември в Радио България. Познай колко от тях бяха изпратени около спирането на емисиите.

Що се касае за турците от Родопите и др. отдалечени район,те не изявяват никакви протести,че СВ-предавателите се изключват. Говоря ти за мнозинството от бълг. турци. Имам роднини в Търговише, където има много турци,те ми казват,че слушането на БР на турски от турския етнос е фантазия,точно тази дума каза. Аз не мога да отхвърля,нито да потвърдя неговото мнение,но явно е имал основание.


Драги бубич, как да изразят протест? Хора на по 60-70 години, в забутани села, често почти обезлюдени, и българи, и турци, хора, които не са напускали родните си места нито веднъж през целия си живот или доста рядко, хора без GSM-и, интернет и сателитна телевизия. Села без ток, хора с нищожни пенсии, как да се оплачат? Представи си, живееш в село в Родопите с 20 души население, нямаш ток, защото в селото никога не е имало такъв, имаш радио на батерии и слушаш програмата на БНР. Един ден тя спира. Не можеш да я чуеш. Врътнеш копчето наляво-надясно, само шум и говор на чужди езици. Става ти тъжно. Единственият ти спътник вечер на масата изчезва. Оставаш самотен... А при голямото орязване на СВ емисиите, нямаш си на идея колко пенсионери се оплакваха от това, казваха за приемниците си: "Не иска да говори български, не знам какво му стана". Защо тези хора слушат средни вълни? Откъде да си купят ФМ приемници или да си инсталират сателит. Могат ли да се оправят с тях? Пари имат ли - нямат. А имат ли възможност да си намерят такива? Какъв е пазарът на ФМ приемници в България извън големите градове. Аз тук при мен не съм виждал се продават свесни приемници на ФМ, както остава за разни села, откъснати от света. Видиш ли, всички пенсионери като спрат и последните СВ предаватели, ще хукнат у градо в Техномаркет да си купуват приемници. :Cylon

Теб те ядосва факта,че КВ и СВ-диапазони опустяват,да така е,но такива са световните тенденции. Ами точно ти си човека,който най-силно потвърждава този факт,ето с радио Испания-Екстериор. Аз не смятам,че испанците ще запонат по-късно предавания с угасените предаватели.Тук вече не се чуват нито холандците,нито италианците,нито германците,нито канадците,нито англичаните( с малки изключения),нито австрийци,нито швейцарци,нито белгийци и пр.


Радио Испания? Една седмица след безумното им спиране на емисиите, по-голямата част от тях бяха върнати. Каква е причината ли? Огромният брой слушателски оплаквания под формата на писма и телефонни обаждания главно от слушателите на емисиите на испански и "диалектите" му като езика сефарди.

Румънците,гърците,молдавците,хърватите,турците и др. се чуват ,но кой ги слуша?-почти никой.Тези държави не подават на света нищо ново,нищо за подражание и пр. Чуват се най-много китайци и предаватели от Южна Ам-ка.И в Европата нещата утихват лека-полека.


Утихват, бубич, и то не само в Европа, нито го отричам, нито съм против технологичния прогрес. Но ти не виждаш някои очевидни неща, които съм изброил по-горе, а някои не съм, но има време.

P.S. Кеф ти кабелна и и-нет в Сахара, Амазония, Тибет, Индонезия, кеф ти сателит в Мианмар, Виетнам, Иран и Куба, за Северна Корея да не говорим. :Clap
mesten123
Нов
Нов
Мнения: 76
Регистриран на: 18 Май 2012, 11:02

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот mesten123 » 26 Дек 2012, 20:30

ВЕСЕЛА КОЛЕДА !!!!

тук голяма полемика се е заформила по празниците и.......
някой бе споменал че СВ предаватели били на загуби да ама не печлбата за 2011 е около 700 000 според мой източник да не говорим че в периода около лятото на 2010 когато бяха спрени св -тата и след пускането им доходите от рекламите са се увеличили в пъти /така чух/

на св без проблеми може да се покрие страната ни на 99% особено с ако се използва примерно Стара Загора и Видин

на УКВ станции много но докато си в град после......ужас
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 26 Дек 2012, 20:32

Весела Коледа, пожелавам на всички да са на първо място живи и здрави и после всичко останало! Чакаме бубич да отговори, аз обичам да водя спорове с него, защото обикновено споровете са интересни и добре обосновани. Както са казали хората, в спора се ражда истината. :)
mesten123
Нов
Нов
Мнения: 76
Регистриран на: 18 Май 2012, 11:02

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот mesten123 » 26 Дек 2012, 20:39

coria,nadal_fan написа:Весела Коледа, пожелавам на всички да са на първо място живи и здрави и после всичко останало! Чакаме бубич да отговори, аз обичам да водя спорове с него, защото обикновено споровете са интересни и добре обосновани. Както са казали хората, в спора се ражда истината. :)

Честита Коледа !!!

според мое инфо СВ остават :Clap :Clap :Clap
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 26 Дек 2012, 20:40

Нов предавател на Thompson 300kW е във Видин и ще се използва със кръгова антена. Дано тестовете протекат успешно и имаме добро покритие на страната.
mesten123
Нов
Нов
Мнения: 76
Регистриран на: 18 Май 2012, 11:02

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот mesten123 » 26 Дек 2012, 21:21

ще трябва и един в Ст.Загора и ще е супер .кога почват тези тестове ??
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 26 Дек 2012, 21:31

Имало е някакви тестове на 576, но нямам информация кога.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2511
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот GIF » 27 Дек 2012, 11:50

coria,nadal_fan написа:Имало е някакви тестове на 576, но нямам информация кога.

Дано да не се набута и на тази честота някой мощен сигнал от чужда радиостанция, както се случва с други български честоти на СВ. :)
На честотата на Радио Благовград чуждият сигнал е много силен, а на честота на предавателя в Кърджали вечер се чува и гръцка радиостанция (може да е пиратска), освен манджата от български предаватели, но на "отговорните" фактори не им пука !
Сладка работа е държавната службичка ! :)
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 27 Дек 2012, 13:49

Бубич, докато не ми отговориш на следните въпроси, аз повече с теб няма да споря. Аз ти говоря едно, ти отговаряш съвсем друго.

1. Защо в Щатите функционират близо 1000 средновълни предавателя?
2. Защо в Западна и Централна Европа функционират мощни средновълнови предаватели, които се използват както от национални, така и от частни програми?
3. Защо страните от Източна Европа продължават да ползват средни вълни с поне един МОЩЕН предавател - Хърватска, Румъния, Сърбия, Гърция, Украйна, Приднестровие, Беларус?
4. В Радио България една-две дузини или 20 000 писма пристигнаха след спирането на емисиите?
5. Защо веднага върнаха емисиите на Радио Испания? Испания не беше ли в криза?
6. Защо СВ и КВ продължават да се използват широко в Централна и Южна Америка, Африка, Южна и Югоизточна Азия, Сибир, Централна Азия, в части от Пасифика? (нарочно не споменавам Европа и Америка, макар че в Щатите има функциониращи десетки късовълнови предавателя)
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 27 Дек 2012, 14:19

Да, станцията е пиратска. На 576 има 750kW предавател на държавната програма на Иран и 400kW на Радио Алжир, но не мисля, че ще са някакъв проблем ако нашият предавател наистина е 300kW и покрива добре страната.
mesten123
Нов
Нов
Мнения: 76
Регистриран на: 18 Май 2012, 11:02

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот mesten123 » 27 Дек 2012, 17:35

coria,nadal_fan написа:Да, станцията е пиратска. На 576 има 750kW предавател на държавната програма на Иран и 400kW на Радио Алжир, но не мисля, че ще са някакъв проблем ако нашият предавател наистина е 300kW и покрива добре страната.

А аз си мисля че няма да може да покрива цялата страна ще трябва и още един въпреки 300 kw
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот LZ2GPB » 31 Дек 2012, 11:34

За RAI Italia: http://en.wikipedia.org/wiki/RAI#Radio_channels Пак си неподготвен... :Console
kikiface
500+
500+
Мнения: 656
Регистриран на: 11 Окт 2011, 11:05
Местоположение: София
CONTACT:

Re: ДВ и СВ през 2012 година.

Мнениеот kikiface » 15 Яну 2013, 10:48

Здравейте форумци, току що проверих 963 вече тишина. Ако е така правете нещо за Благоевград
София, жк Овча Купел 2, бл. 9. Тук е високо и чист въздух.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта