Страница 1 от 8

АМ носталгия

Публикувано на: 03 Окт 2008, 09:26
от mach
Някои може ли да ми каже от коя година Радио Бор,Краина Неготин и Заечар не излъчват на средни вълни?Таи като си спомням че като ученик преди 20 години се хваштаха много добре в раиона на видин,тогава нямаше каде да чуеш добра рок и поп музика,на радио Бор имаше много яко предаване Рок експрес,на радио Београд 1 всеки ден от 11 до 13 часа Радиоскоп с джингли от воината на световете,както и по радио Ниш всеки ден вървеше Спектър Мелодия от 13,10 до 16 часа предполагам че вече няма и помен от това хитово предаване,сега не мога да хвана радио Ниш с Феритна антена на 711khz за раиона на Видин,иначе на УКВ ми излизат Бор и Заечар слабо.

Re: АМ носталгия

Публикувано на: 03 Окт 2008, 10:13
от Bobi MW
В райна на Плевен се хваща радо Ниш 711kHz с външна антена но сигнала е много слаб и на тази честота излъчват и Румънците и се пулучава пулсиране на сигнала

Радио Прищина на АМ

Публикувано на: 03 Май 2010, 12:55
от Radio-DXer
До преди 1999 г. се чуваше радио Прищина на АМ (на долната част на скалата) с отличен сигнал в македонския град Скопие Той предавател вече не е активен. Дали някой знае, с която сила излъчи това радио?

Re: Радио Прищина на АМ

Публикувано на: 04 Май 2010, 08:36
от bubic
Радио Прищина имаше поне два предавателя,като единия действително там беше,а другия в средта на скалата. Имаше един,сравнително слаб,на който се низлъчваше Втора програма на Р. Прищина,като програмата беше изключително на сръбски език,докато Първа беше на албански.

Re: Радио Прищина на АМ

Публикувано на: 04 Май 2010, 12:30
от Radio-DXer
да не е грешка? Аз знам, че радио Прищина бе в началото на скалата и имаше програма само на сръбски език, а не и на други езици. Иначе сигнала е доста силен.

Re: Радио Прищина на АМ

Публикувано на: 04 Май 2010, 17:18
от bubic
Говоря за периода преди 1990г. Направи справка и ще се убедиш,че така беше. Втората започваше около обяд. След започването на разпадането на комунистическа Югославия,нещата се промениха,сега не знам какви са точно,но на нета има всичко.

Re: Радио Прищина на АМ

Публикувано на: 04 Май 2010, 18:45
от Radio-DXer
bubic написа:но на нета има всичко.

само да имаше информация за мощността на предавателя ....

Re: Радио Прищина на АМ

Публикувано на: 05 Май 2010, 10:09
от bubic
Влез в Сръбските сайтове,има всичко.

Радио история - дълги, средни и къси вълни

Публикувано на: 13 Апр 2012, 13:48
от LZ2GPB
Здравейте, търся материали (разписания, записи, логове) от късовълновите обхвати през пика на Студената война (края на 70-те и началото на 80-те години), в нета такива почти липсват, с изключение на единични клипове в youtube. Истории за прием на станции от тези години от bubic, GIF и други потребители на форума, които си спомнят това време също са добре дошли. :)

Re: КВ през Студената война

Публикувано на: 05 Юли 2012, 13:55
от LZ2GPB
Поздрав за бубич: http://www.youtube.com/watch?v=2COWYdDkynM малко спомени от Студената война, когато късите вълни са били заляни от идеология и пропаганда от двете страни на Желязната завеса. Сега вече живеем в един много мирен свят!

Re: КВ през Студената война

Публикувано на: 05 Юли 2012, 16:10
от LZ2GPB
Отново за бубич, закупих си vintage издание на WRTH от 1982, в което има следната информация за 11 и 13 метра:

13 метра са били използвани от BBC, Радио Берлин Интернасионал, Радио Москва (чрез предаватели в СССР, Афганистан и България!), Радио Свобода, Радио Свободна Европа, HCJB, Радио Ватикан, Радио Финландия, Радио Пакистан, Радио Белгия, Радио Рияд, Радио Недерландия, Радио София, Радио Австрия Интернешънъл, Дойче Веле, Радио Прага, Фемили радио, Радио Франс Интернешънъл, Френски задокеански територии, Радио Австралия, Радио Швейцария, Радио Швеция, RDP Интернасионал (Лисабон), Радио Кувейт, РАЙ Интернешънъл, NHK Япония, Радио Ирак, Радио Дубай, Радио Норвегия, ELWA Радио от Либерия, Радио Бангладеш, AFRTS (American Forces Radio and Television Service), All India Radio, Радио Канада, Радио Прага, Радио Южна Африка.

11 метра са били използвани от Радио Алжир, Радио Свобода, Радио Швейцария, Радио Норвегия, Радио Франс Интершенънъл, Гласът на Америка, Радио Южна Африка, AFRTS (American Forces Radio and Television Service), HCJB Еквадор, Радио Финландия и Радио Белгия.

Малко сравнение със сегашното положение:

13 метра са използвани от: BBC, Радио Испания, BSKSA Саудитска Арабия (местна и външна програма), Радио Кувейт, Свободна Азия и китайските заглушители, Румъния Интернационал, Гласът на Ислямска република Иран, WHRI, Радио Австралия, Дойче Веле, Гласът на Русия.

11 метра се използва само от Радио Мария в АМ и още няколко местни експериментални емисии в DRM.

Re: КВ през Студената война

Публикувано на: 05 Юли 2012, 20:29
от bubic
Много интерсна информация,браво. Откъде се снабди с това списание.Чие издание е,и в какъв формат е,или си е печатно издание. Интересно ми е кога радио София е излъчвало на 13м и на какъв език. Но като цляо,върнах се 30 години назад,малко носталгия не е за пренебрегване.

каквото и да става радипредаванията за далечно приемане са в залеза си. Съответните технологии,колкото и да се развиват,не са прилвекателни за собствениците на КВ и СВ радиостанции.Ама Хоризонт се хващал в Крит,или Малта. И какво от това,колко са слушателите? Микой и почти никой. И там няма ли сат и нет?

Имаш ли възможност да ми го препратиш на линк този журнал-магазин.

Re: КВ през Студената война

Публикувано на: 05 Юли 2012, 22:54
от LZ2GPB
Списанието е само на хартиен носител и стари издания почти не се намират. Това е от 1982-ра година и е изключително рядко, прати ми го DX-ър от Обединеното кралство, който има две издания. Евентуално мога да ти пратя линкове от eBay за закупуване на такива или да ти снимам отделни страници от книгата... :)

Re: КВ през Студената война

Публикувано на: 12 Юли 2012, 20:26
от lieutenant
Книга ли пишеш?

Re: КВ през Студената война

Публикувано на: 12 Юли 2012, 22:48
от LZ2GPB
Не, но съм много запален по тази тема и събирам QSL картички, стикери, vintage издания на списания, книги и т.н. хартиени издания за къси вълни и други.

Re: КВ през Студената война

Публикувано на: 13 Юли 2012, 05:36
от lieutenant
Щом си такъв фен, значи можеш да отделиш един работен ден, да дойдеш в София, да платиш 20 лв в читалнята на Централна дирекция "Архиви" и да прегледаш фонд 206:

ЦДА > фонд 206
Управление на радиоинформацията и телевизията
1944–1994 | 19 описа | 1482 архивни единици

За подробна информация виж сайта на Държавна агенция "Архиви".

И да не забравиш после да постнеш какво си изровил от прашните папки :)

Re: КВ през Студената война

Публикувано на: 13 Юли 2012, 10:32
от LZ2GPB
Това е наистина интересно, но в случаите когато ходя по София нямам време, но все пак ще се опитам. :)

Re: КВ през Студената война

Публикувано на: 13 Юли 2012, 16:41
от bubic
Лейтенант,ти явно си съвсем нов на сайта,поне аз за пръв път те "виждам". Ти би ли могъл да помогнеш с информация по въпроса. Още повече а,ко отделиш време,всичко ще ти бъде компенсирано. Страшна носталгия ме тресе по ония години. Умирам да чуя руски и български заглушител,особено едни от руските,които модулираха смущенията с полезен сигнал,но са обратна фаза. Страхотна екзотика беше. Няма ги в ефира комунистическите мръсници,няма удоволствие,ако тогава Кориа беше съвременик ,нямаше кой да го стигне. Скоро ще изпарят моя японски "звяр" и може да го види,ако дойде в София.

Re: КВ през Студената война

Публикувано на: 13 Юли 2012, 18:17
от ^BUG^
Заповядай Бубич, нали си ми приятелче, доста звуци от соц заглушителите, включително и нашите родни:
http://radiocenzura.tripod.com/sounds.htm

А ето как се е правило (и още се прави в някои държави):
http://radiocenzura.tripod.com

Re: КВ през Студената война

Публикувано на: 13 Юли 2012, 23:03
от lieutenant
Бубич, засега нямам възможност да приемам и записвам нищо сериозно, но се надявам скоро да се оборудвам.