Някой може ли да ми помогне

Има ли почитатели?
az
1000+
1000+
Мнения: 1076
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01

Някой може ли да ми помогне

Мнениеот az » 05 Юли 2012, 16:17

Здравейте. Живея в Драгалевци. От 2 седмици имам свирепи смущения на ДВ и СВ. Подозирам Близу или местните ЛАН интернет оператори. Разбира се смущенията може и да са от друг източник. В тази връзка имам въпрос, къде мога да се оплача за това ефирно електромагнитно замърсяване (или само арменския поп ми е алтернативата)? Смущенията са толкова силни, че все едно под етажа ми има трафо на ЧЕЗ от 20 кВ на 380 В. Не смятам, че такива смущения са допустими. А не бих се учудил с такава сила и да са вредни за здравето.
^BUG^
100+
100+
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Яну 2009, 12:50

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот ^BUG^ » 05 Юли 2012, 17:46

В случая КРС се явява Арменския поп - опитай, понякога се случва и да се ангажира. Можеш да го направиш чрез страницата им.
Не вярвам да има завишение спрямо хигиенно защитните норми, такова няма дори на територията около по-маломощните СВ и ДВ предаватели, но КРС трябва да установи интензитета а ХЕИ да се произнесе дали е вредно.

Според мен някой интернет доставчик разказва играта на ефира около теб. Другото много възможно е лоша връзка по далекопровод някъде около вас или трафопост - искренето създава много широк спектър от смущения точно в тези обхвати.
Една боза от шест стотинки !
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот LZ2GPB » 05 Юли 2012, 17:57

Ти си в правото си и можеш да се оплачеш, след като имат право да раздават честоти и ще регулират тези обхвати, значи ти си в правото си да слушаш. Преди години беше започната кампания на Острова против смущенията на АМ-обхватите, докъде стигна - не знам. :)
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот GIF » 05 Юли 2012, 18:17

Смущенията по целият обхват на СВ и ДВ ли са или се чуват около определени честоти ?
Има ли смущения на КВ и до колко MHz стигат ? Сигурно са 24 часа в денонощието ?
Ако имаш възможност да направиш "звуков бандскан" и да го пуснеш да го чуят повече хора за да могат специалистите да си кажат мнението за вида на източника.
По принцип КРС, РИОКОЗ и лабораторията на известния Мишел Израел извършват измервания на различни полета, но последните се опитват да искат кинти, а колко ще ти свършат работа е отделен въпрос.
Аватар
Puflet
500+
500+
Мнения: 746
Регистриран на: 18 Апр 2005, 12:09
Местоположение: Самоков / София
CONTACT:

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот Puflet » 05 Юли 2012, 19:55

Първо бих те посъветвал да изключиш всичко у вас, или да се разходиш малко с приемника. Живея на 50ина метра от подстанция, и няколко киловолтов далекопровод, но по-голяма част от смущенията са си от мен.
А относно оплакването - и аз бих заложил на Арменсия поп. Все пак не пречи да пробваш да се свържеш с КРС и РИОКОЗ, пък може и да обърнат внимание.
az
1000+
1000+
Мнения: 1076
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот az » 06 Юли 2012, 17:07

Вчера цял предиобед нямах ток. В такива случаи винаги стандартните смущения от електромрежата са изчезвали. Тлози път обаче не беше така и смущенията в стил заглушители на радио Свободна Европа и под. си останаха.
az
1000+
1000+
Мнения: 1076
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот az » 06 Юли 2012, 17:09

@GIF,

Някои честоти са чисти. Повечето обаче не. ОК, ще направя клипче и ще го пусна (въпреки, че досега в нета не съм пускал видео, ама ще поровя и ще видя как се прави).
Аватар
Puflet
500+
500+
Мнения: 746
Регистриран на: 18 Апр 2005, 12:09
Местоположение: Самоков / София
CONTACT:

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот Puflet » 07 Юли 2012, 10:39

az написа:Вчера цял предиобед нямах ток. В такива случаи винаги стандартните смущения от електромрежата са изчезвали. Тлози път обаче не беше така и смущенията в стил заглушители на радио Свободна Европа и под. си останаха.

Ясно... 'мирише' ми на суич с измислен Power-over-ethernet ... или някоя GSM/WiMax клетка, или разни релейки ... очакваме клипче
az написа:Някои честоти са чисти. Повечето обаче не. ОК, ще направя клипче и ще го пусна (въпреки, че досега в нета не съм пускал видео, ама ще поровя и ще видя как се прави).

Регистрация в youtube (примерно), и ги качваш. Може да ползваш и някой свободен хостинг/шеринг тип dox.bg tranzit.dir.bg ...
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот LZ2GPB » 24 Юли 2012, 13:08

Какво се случва? Направи ли клип?
lz2cw
Нов
Нов
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Окт 2011, 00:35

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот lz2cw » 13 Мар 2013, 10:24

Оправихте ли се със смущенията? Търсете КРС тел 949 2911... 949 2135 и аз имах смущения те оправиха нещата но .не съм плащал.
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот LZ2GPB » 30 Мар 2013, 00:27

Тъй като в живота ни се появяват все повече високи технологии и устройства като лаптопи, компютри, плазмени телевизори и други, рискът от електрически смущения в обхвата на дългите, средните и късите вълни се увеличава значително. За високите нива на смущенията в големите градове допринасят дори енергоспестяващи лампи, интернет суичове и лоши връзки по далекопроводи. Рано или късно всеки един слушател се сблъсква с тях. Доста често наличието на смущения отказва хората от слушане на радио програми в тези обхвати, а по-възрастните и технически незапознатите слушатели си мислят, че проблемът е причинен от повреда или неправилно функциониране на слушателския приемник. Истината е, че приемниците на дълги, средни и къси вълни си работят безпроблемно, а причината за смущенията е липсата на воля и сила в институциите, които имат правомощия да регулират тези честотни обхвати да се преборят с проблемите, както и не дотам добре поддържаната в последните години АМ предавателна мрежа в България, като институциите се надяват, че след като има изградена УКВ мрежа и евтини УКВ приемници, хората няма повече да имат нужда от СВ и ДВ. В други балкански страни като Румъния, Гърция, Турция, Хърватска наличието на местни смущения не влияе толкова много на приема на местни радио програми на средни вълни поради наличието на мощни, макар и малко на брой предаватели, притежаващи отлично покритие. Такава е практиката в съседна Македония, където предавателят в Овче Поле работи с мощност от 600kW и покрива с отличен сигнал Балканския полустров, а нощем сигналът стига и до Западна Европа. Македонците там слушат нощната програма с музика и поздрави на Радио Скопие. Освен, че в много европейски страни средновълновите предавателни мрежи се оптимизират (премахват се старите и необслужваеми предаватели, част от тях се заменят с нови), там се появяват и все повече частни радиостанции, излъчващи програми, насочени към различни етноси или религиозни кръгове, чрез маломощни предаватели на средни вълни.

Местните смущения са едно от нещата, наред с развитието на интернет и новите технологии за радио разпръскване, които допринесоха най-много за загубата на популярност на АМ обхватите сред радио слушателите, а с нея те губят няколко големи предимства на средновълновите емисии, а именно:

С един мощен предавател с качествена модулация, разположен в стратегическа локация, може да покрие цялата страна със сигнал на държавното радио. Тук идва голямото предимство на средните вълни: при дълги пътувания често си проличават дупките в УКВ покритието и при наличието на добро покритие на средни вълни, държавното радио може да бъде чуто на една и съща честота на всяка една точка в страната, т.е отпада дразнещото сканиране на FM обхвата през няколко десетки километра в търсене на "нещо за слушане".
Въпреки развитието на нови технологии като FM, сателитно разпространение и интернет, броят на притежателите на средновълнови приемници остава висок, особено извън големите градски центрове, в изолирани селища или места със слабо или без УКВ покритие. По-голямата част от тези слушатели са пенсионери, за които тези приемници имат сантиментална стойност. Други нямат финансова или физическа възможност или знания за новите методи за радио разпръскване, за да закупят нов приемник - а за трети, които са немалка част от населението, проблем е липсата на нормален прием на радио програми в УКВ обхвата.
При нормални условия, за простото ухо местна AM станция може да има перфектно качество на звука, доближаващо се до звука на FM станция. На места в Западна Европа и Щатите са правени и редица тестове на AM емисии със стереофоничен звук (AM Stereo).
В случай на природни бедствия, аварии и катастрофи, БНР е задължено (според лицензията си) да служи за известяване на населението. Това би станало невъзможно без наличието на мощен средновълнов предавател и местните FM предаватели, които вероятно ще са извън строя при сериозно природно бедствие.
АМ приемници на средни вълни има навсякъде: ако погледнете вашата радио уредба, приемника в колата, касетофона или приемника на баба и дядо на село - всички те имат средновълнов обхват (обозначен като AM, MW или СВ).
Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) и българските радиостанции, излъчващи в тези обхвати (за момента единствено БНР и малък брой религиозни програми, използващи предаватели под наем в чужбина), също трябва да са заинтересована страна в поддръжката на средновълновата мрежа и ниското ниво на смущенията в градска среда, които биха довели до по-качествен прием от крайният слушател.

А сега малко техническа информация - ето и списък с главните "замърсители" на ефира:

- Broadband over power lines (BPL) или широколентов достъп до електропроводните линии е метод на комуникация, който позволява сравнително висока скорост на цифрово предаване на данни по електрическите силови инсталации. Лошо проектираните BPL системи често използват широк честотен диапазон в обхватите, предназначени за радиоразпръскване, което обикновено води до брутални смущения и неспособност за слушане на радио програми в обхвата на дългите, средните и късите вълни. Често засегнати от смущенията са и различни държавни служби (полиция, пожарна, бърза помощ), таксита и други, които използват ниските честоти на УКВ обхвата (30-40MHz). Единственото спасение при подобен вид проблеми и да се свържете с Комисия за регулиране на съобщенията (КРС). Информация за контакт с тях е дадена в края на статията.
- Повечето компютри също генерират смущения. Всички компютри използват цифрови сигнали с квадратна форма на вълната, които са богати на хармоници. Тези сигнали обикновено са генерирани от редица осцилатори, които могат да бъдат намерени в компютърната система. Допълнително шум може да бъде предизвикан от монитора или захранването на компютърната система. В комбинация, всички тези "замърсители" могат да предизвикват смущения от диапазона на дългите вълни до УКВ обхвата. Има няколко решения на проблема със смущенията от компютърните системи: първо, не всички компютърни системи предизвикват смущения. Важно е да изберете такава, която генерира минимум шум по обхватите. Най-бързият начин е да вземете свой портативен приемник в магазина, от който ще пазарувате и да сканирате обхватите, за да разберете генерира ли смущения всеки един компютър и какви са техните нива. Това може да ви спести много бъдещи главоболия. Ако вече притежавате компютърна система и искате да я използвате в непосредствена близост до вашия приемник, задължително използвайте външна антена и я свържете с подходящ коаксиален кабел и съгласуващ трансформатор. Те могат да елиминират напълно смущенията, предизвикани от компютърната система.
- захранващ адаптoр или плазмен монитор: важно е да откриете дали захранването или мониторът се намира във вашата къща или жилище, или е собственост на ваш съсед. Първо, изключете всеки един адаптор и/или монитор в къщата ви и преминете през обхватите, за да видите дали смущенията продължават да са там. В случай, че продължава да ги има, вземете приемника и обиколете къщите в квартала, за да видите на кое място смущенията са най-силни. След това потропайте на вратата и обяснете бавно и спокойно на вашия съсед какъв е проблема. Ако е достатъчно добре разположен, ще ви асистира в решаването на проблема. По-голям проблем възниква ако живеете в блок, но не се отказвайте: минете по етажите и обиколете всеки един апартамент докато намерите източника на смущения. Вие браните вашето право на чист ефир!
- лоша връзка по далекопровод, близък трафопост или местен интернет доставчик. Свържете се с КРС, органът, длъжен за регулиране на обхватите, предназначени за радиоразпръскване, и им обяснете за проблема си. Има голям шанс техни служители да пристигнат и да елиминират източника на смущенията.

Комисия за регулиране на съобщенията (КРС):
949 2911
949 2135

Българско национално радио (БНР)
Програма „Хоризонт“
[email protected]
02 933 65 71
Дирекция „Техника“
[email protected]
02 933 66 57
Генерален директор
[email protected]
02 933 62 82

НУРТС България АД
Гр. София, бул. „П. Яворов” N2
ПК 1164
[email protected]
Тел.: 02 806 93 00
Факс: 02 806 93 09

В заключение искам да кажа, че средните вълни са едно страхотно богатство и не трябва да позволяваме то да бъде изгубено! Long Live AM Radio!

Написано от: Георги Банков (LZ2GPB) и Мирослав Иванов (LZ1MIE).


http://lz2gpb.eu/radio/am-radio-21st-century
Последна промяна 3 на LZ2GPB, променена общо 30 пъти
Аватар
LZ446
Нов
Нов
Мнения: 18
Регистриран на: 23 Мар 2013, 19:34

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот LZ446 » 30 Мар 2013, 08:44

Браво LZ2GPB за хубавата статия, която си написал, има много истина в нея. За съжеление АМ/СВ в момента наистина не са подходящи за големите градове, заради смущенията, които ги има на определени места, но смятам, че трябва да се говори за проблема за да бъде чут от някои заинтересовани страни и да се опитат да го отстранят.
Доста често сканирам АМ банда на радиоприемника, както в нас, така и извън населените места и наблюдението ми е, че АМ в София е почти неслушаемо, но извън града или в малките населени места то е задоволително! Единствено ме притеснява това, че освен Хоризонт и някои регионални станции пак ма БНР, друго с българска реч няма.
Tuner: Tecsun PL-380, ТCM-World Band Receiver Radio, VEF 206, others
Antenna: 3E Yagi
QTH: KN12QQ
az
1000+
1000+
Мнения: 1076
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот az » 29 Апр 2013, 12:24

Puflet написа:
az написа:Вчера цял предиобед нямах ток. В такива случаи винаги стандартните смущения от електромрежата са изчезвали. Тлози път обаче не беше така и смущенията в стил заглушители на радио Свободна Европа и под. си останаха.

Ясно... 'мирише' ми на суич с измислен Power-over-ethernet ... или някоя GSM/WiMax клетка, или разни релейки ... очакваме клипче
az написа:Някои честоти са чисти. Повечето обаче не. ОК, ще направя клипче и ще го пусна (въпреки, че досега в нета не съм пускал видео, ама ще поровя и ще видя как се прави).

Регистрация в youtube (примерно), и ги качваш. Може да ползваш и някой свободен хостинг/шеринг тип dox.bg tranzit.dir.bg ...


Проблема ми вече е решен. Предполагам, че е било онова в червеното. Повиках един от интернет провайдърите и смущенията ми изчезнаха (обаче ги и информирах, че съм в правото си пред КРС, така, че да бъдат така добри да си погледнат мрежата). Иначе писах и на мейла на КРС. Честно казано не очаквах отговор, но все пак хората ми се обадиха (макари и 20 дена след като им написах мейл). Така, че явно има смисъл човек да се бори за правата си. :)
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот LZ2GPB » 08 Май 2013, 14:13

Супер. Приятно слушане по обхватите и очакваме сканове и впечатления от ефира. :)
az
1000+
1000+
Мнения: 1076
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот az » 21 Май 2013, 17:33

Получих дори писмен отговор със сканиран подпис на шефа на КРС! 8)
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот gat3way » 08 Фев 2015, 19:22

Не е супер много по темата, ама в случай че някой реши да направи същата грешка, да си има едно наум :)

По принцип в двете места които съм живял и съм слушал на КВ, най-големият проблем са ми били трафовете за 12v халогенните крушки, които са импулсни захранвания, трансформиращи електричеството от мрежата (220v) в променлив 12v ток за луничките. Тук специално имам цели три такива, с по три изходни 12в линии всеки, които създават ужасни смущения, 12в линиите са по няколко метра дълги и работят като чудесна излъчваща антена само на метри от приемната ми КВ такава. Подмяната на трафовете с по-качествени такива, които бяха маркирани с EMC лого, не реши проблема (шумът не изчезна, просто се "разми" към други обхвати). Феритите решават проблема само донякъде и трябват много навивки над сърцевина с подходящ материал, който има висок импеданс на нужните честоти. Това е възможно решение, но скъпо (предвид че поръчаните за около 60 лева ферити от Фарнел се оказаха недостатъчни и ако искам да си реша проблема до приемливо ниво на шумовия фон ще ми трябват още два пъти по толкова). Реших че ултимативното решение ще е с AC филтри вързани след трафовете. Речено-сторено, днес вързах филтрите, вършат чудесна работа - нямаше почти никаква следа от смущенията, единствено ми се стори че луничките като че ли светят по-слабо. След няколко минути щастливо разхождане по обхватите се чу едно "БАМ" и трафа загина геройски. Трафът смърди на бакелит и яко нагрят, филтрите и те нагряти, макар не толкова.

Изводът е че променливия ток от трафа е доооста "мръсен", не е точно 50hz, има прекалено много високочестотен junk и в следствие на това филтъра работи като приличен товар, все едно си навързал още лампи на същата линия. На трафа това не му понася и следват фоерверките. Добре че не се подпали нещо :) Та в крайна сметка стигам до извода че нищо от трафовете на пазара не е правено с идеята да слушаш КВ в същия апартамент, ехех.

В крайна сметка ще си решавам проблема с още ферити и ще отдалеча още метър-два антената, барем не лови толкова от тази сган. Но доста негативни емоции ми създаде това днес :(
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 2954
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот Stani » 08 Фев 2015, 21:04

Аз и преди ти казах,хвърляй тия трафове и сложи 220волтови крушки.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот gat3way » 08 Фев 2015, 22:08

Проблемът е че това налага подмяна на всички лунички, не знам тия да стават за 220-волтови крушки (все имам някаква надежда за това, ама доколкото разбирам няма да го бъде).

А подмяната на луничките е.....мани, работа за майстори е тва и не мисля че ще е евтино. Те не са достъпни за смяна, вградени са в окачен таван, ще трябва най-вероятно да се кърти, после да се измазва. Макар че ще взема да ги разгледам пак, може и да има лесен начин да се сменят.

G4 сокети...лайняна работа. Всъщност, гледам че продават и 220v крушки на G4, ама не знам колко е истинско това и колко е безопасно, колко ще се нагряват и колко ще живеят.
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 2954
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот Stani » 09 Фев 2015, 11:39

Ми зависи какви са луничките,на един съсед поради дефектиране на трансформатора и по негово желание ги смени с 220волтови и станаха без да сменява нищо.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот GIF » 01 Апр 2015, 13:47

.
Последна промяна 1 на GIF, променена общо 3 пъти

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 3 и 0 госта