Още по-дълги вълни

Има ли почитатели?
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Още по-дълги вълни

Мнениеот gat3way » 28 Сеп 2015, 01:58

Съжалявам за глупавото заглавие на темата, не ми хрумна нещо по-умно. Темата е за приеми на ниски честоти, под обхвата на ДВ станциите (под 153khz). На тези честоти няма телефония, та не е толкова вълнуващо, от друга страна като по-малко популярен обхват, за мен беше забавно да видя какво може да се приема тук в София - идентифицирането на сигналите е забавна задача, добре че съществува Интернет и много неща могат да се проверят. Това казано защото това е и за съжаление вероятно най-страдащият от смущения обхват, буквално няма домакински уред който да не "замърсява" (LCD телевизорът ми примерно го прави неизползваем, компютърът с всичката периферия създава огромни проблеми, климатиците на съседите - да не говорим, ужасно много неидентифицирани източници също - хубавото е че нощно време нещата се оправят доста). Понякога е трудно да си сигурен за това което чуваш и е добре че онлайн има информация за предавателите.

От известно време наблюдавам какво става по тези честоти и с помощта на разни източници в интернет, както и на един ентусиаст, реших да сканирам и докладвам какво се приема тук:

147,3khz - DDH47 (метеорологична станция в Хамбург). RTTY, не е криптирано и може да се декодира лесно с подходящ софтуер. Предава информация за времето и вълнението предимно в Северно Море.

Запис (не особено качествен): https://soundcloud.com/evil-radio/ddh47-1473khz-rtty

129.1khz
139.9khz
135.6khz

Трите teleswitch честоти от трите станции (Meinflingen, Burg Германия и Lakihegy в Унгария) - използват се от енергийните оператори в Германия и Унгария за управление на електрическите им мрежи. Ловят се изключително добре и трите честоти тук.

Запис: https://soundcloud.com/evil-radio/efr-t ... ch-1399khz


100khz - Навигационна система LORAN-C (AM демодулирано, звучи като ужасен широколентов шум).

Запис: https://soundcloud.com/evil-radio/loran-c-100khz


77.5khz: DCF77, знаменитата time станция, която синхронизира часовниците от Лидл. Ако някой се чуди как звучи сигнала (LSB демодулация) - звучи ето така: https://soundcloud.com/evil-radio/dcf77-775-khz


49khz: Гръцката военна база в Маратон (ползват и още една честота, 45.9khz, но в момента не е активна). FSK сигнал, RTTY-подобен, записът е много лош, други дни е излизало далеч по-добре.

Запис: https://soundcloud.com/evil-radio/greek-navy-marathon-2


Освен тези, засичал съм и съм идентифицирал FSK-модулиране излъчване от турската база в Канъкале, от друга морска база в Италия и относително слаб сигнал от MSF - станция за време подобна на DCF77, но предавателят е в Anthorn, UK. За жалост, периодите от време в които мога да си играя по тези честоти са късните вечери когато няма смущения и по разбираеми причини, не е толкова лесно. В момента за съжаление, гореизброените не се чуват.

С този сетъп реалистично мога да сканирам до около ~40khz, макар и антената-рамка теоретично да върши работа и за по-ниски честоти. Ако си намеря някаква качествена USB звукова карта, която да може да семплира прилично добре (поне 44.1khz), мога да се пробвам да я вържа към изхода от антенния усилвател и да видя какво има още по-надолу - но предполагам там и шумът ще нараства с порядъци.


Някой играл ли си е по този обхват?
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Re: Още по-дълги вълни

Мнениеот Георги » 30 Сеп 2015, 08:49

Аз не съм, но благодаря за интересните наблюдения! :Friends
При първа възможност ще видя какво е налично при мен на тези честоти, но не в апартамента, а в близкия парк, където смущенията не са налични. :Fishing
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: Още по-дълги вълни

Мнениеот gat3way » 02 Окт 2015, 00:52

Само един съвет - прегледай http://www.blitzortung.org/Webpages/ind ... &page_0=10 и ако има повечко светкавици в радиус 500-1000км, просто няма много смисъл.

Това е другото което научих от цялото упражнение де, тази част от обхвата е странна и си има някакви свои си характеристики. Вероятно до голяма степен с ДВ станциите нещата стоят по сходен начин, но там предавателите са с порядъци по-мощни и вероятно не си личи толкова. Та има два вида кофти шум - единият идва от електрическите уреди и това определено е лоша напаст. Шумът от близките уреди обаче е е много "теснолентов" - обикновено се регистрира като силен сигнал, "замазващ" доста малка част от спектъра, много рядко повече от 50-100 херца. Достатъчно силен е ако съвпадне с честотата на някой предавател тотално да я заглуши, но като цяло прилична част от спектъра си остава "пощадена", та всичко е въпрос на късмет. Има и изключения де, примерно телевизорът ми в стаята "отнася" поне десетина килохерца от обхвата.

Другия тип гаден шум има "натурални" причини - това са светкавиците. Те са проблем и на по-високите честоти, но под 100khz става просто нетърпимо. При тях е точно обратното - те замазват на практика целия спектър, но за кратко. Обаче тук е момента че тези гадове са изключително мощен източник и се ловят от стотици, дори хиляди километри. И когато има някоя по-голяма гръмотевична буря около Балканите, резултатът е пращене нон-стоп. Това тотално съсипва заниманието, дори да е прекрасна вечер без никакви смущения.

Светкавиците поне при мен са си проблем и на ДВ и на СВ а и на КВ докъм 5-6 MHz, но очевидно колкото по-ниска е честотата, толкова по-силно пращят. А под 100 килохерца е просто убийствено.

Другото, което за мен поне е странно (а може би е нормално с оглед на това че излъчванията са далеч по-маломощни от силните концертни станции на ДВ) е че предавателите, които се ловят благодарение на йоносферно прохождение (на практика почти всички) "изгряват" по-късно, ако за ДВ към момента това става към 20-21 часа, то за тези честоти става към 22-23 часа.

През деня (поне сега, може би все пак зимата ще е различно) с най-голяма вероятност може да се улови на EFR предавателя от Унгария. Много рядко DCF77, дори не знам дали честно казано съм виждал DCF77 през деня. Не знам как хората тук си сверяват радиочасовниците през деня - дори и приемника в часовника да е много по-чувствителен, то и локалните източници на шум ще ги лови много по-добре. При мен телевизора замазва точно около тази честота, би било интересно да си купя такъв часовник и да видя дали някога ще си вземе времето докато телевизора е пуснат, хехе.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: Още по-дълги вълни

Мнениеот gat3way » 08 Окт 2015, 01:41

Хехе имам си софтуерен Лидл-ски радиочасовник вече :)

Изображение

Не че е особено полезен или лесен за употреба в сравнение с NTP, но е забавно от друга страна.

Това казано, досега не съм успял да го сверя през деня, днес успях едва към осем и нещо - девет вечерта. Но пък сега има някакви магнитни бури и може би причината е и там.

Интересно е как решава че timezone offset-а ми е 2 часа, това определено идва оттам, не се взема предвид timezone-ата на компютъра, най-малкото софтуерът не го знае докато няма lock и не започне да декодира. Може би се правят някакви странни сметки, не знам.

P.S DCF77 сверява с точност до минута, така че чисто технически е далеч по-лошо решение от NTP стига да имаш свързаност с интернет. Граничните случаи са забавни иначе, понякога не може да декодира коректно целия фрейм и примерно знае датата, но не знае часа или знае часа, но не знае минутите.

P.S 2 не чак толкова по темата, но със същия софтуер, който има склонност да демодулира/декодира DGPS, очевидно единствената DGPS станция в България, тази в Каварна, се приема и работи добре измежду панелките в София:

Изображение

Втората ни станция в Русе ще е готова догодина, това предполагам ще подобри още точността на GPS навигацията тук.
Георги01
Нов
Нов
Мнения: 99
Регистриран на: 09 Ное 2008, 22:33

Re: Още по-дълги вълни

Мнениеот Георги01 » 08 Окт 2015, 21:33

gat3way написа:Изображение


От къде мога да го взема този софтуер?

Как радио приемник, полезваш sound card a като антена голяма тел?
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: Още по-дълги вълни

Мнениеот gat3way » 09 Окт 2015, 10:49

Софтуерът е multipsk: http://f6cte.free.fr/

За Windows, но под линукс върви доволно добре с wine. Безплатната версия има ограничения (за DCF77 ограничението е че не може автоматично да синхронизира часовника на компютъра).

Ползвам RTLSDR стик със SV1AFN конвертор, HF усилвател от active-antenna.eu и саморъчна рамкова антена. Възможно е да стане и през звуковата карта, но там има няколко проблема:

* Картата трябва да подържа sample rate за микрофонния вход поне 2*78khz, почти всичко на пазара обаче подържа до 48khz - има звукови карти които подържат до 192khz семплиране, но са доста скъпи.

* Жицата-антена трябва да е доста дълга, не е вариант за апартамент определено

* Самият компютър често има проблеми с филтрирането, примерно на мен ми се е случвало да "чувам" активността на харддиска в слушалките, не знам на какво точно се дължи, но надали би се отразило добре на такъв експеримент.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта