Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
Аспарух
100+
100+
Мнения: 214
Регистриран на: 04 Май 2007, 14:15

Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот Аспарух » 20 Сеп 2011, 23:13

В много теми във форума обсъждаме факта, че радиото се е превърнало в музикална кутия. Това ме накара да се замисля за смисъла и нуждата от музикалните формати. В София има 30 радиостанции - 23 музикални и 7 музикално-информационни /вкл.bTV и Bulgaria on air/. Като цяло 25% news&talk съответства като пропорция на останалите европейски столици. Е, с толкоз много столични радиа, направо сме отличници ;) Въпросът е, че 25% говорят, а 75% пеят. Струва ми се логично. Медиите се форматират и колкото повече се развиват, толкова по-нишови стават. Телевизията взе на радиото пиесите, театрите, сериалите. Интернет взе бързата новина и донякъде интерактивността. Тъй че за радиото остана основната му функция - да развлича чрез музика и да влияе на емоционалното състояние на аудиторията. Логично е музикалните формати да преобладават. За жалост, се попетрупват музикалните селекци. Често се случва и трите предпочитани от мен радиа да губят умението си да ме изненадват. Обаче аз слушам радио по-дълго от средностатистическия слушател, затова да им е простено ;D
Юнак
1000+
1000+
Мнения: 1802
Регистриран на: 01 Дек 2008, 20:43

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот Юнак » 20 Сеп 2011, 23:43

Развличането идва от самите изпълнители, развий малко въпроса с добавената стойност, която дава радиото. Да допуснем, че е перфектното музикално радио.
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот UGLY_BOY » 21 Сеп 2011, 00:27

Проблемът не е наличието на 75% музикални радиа, а това, че форматите се дублират. Всички излъчват едно и също, всички се борят за 2-3 целеви групи. От една страна е ясно, че, за жалост, в България съвсем няма място за истински нишови медии (за каквито смята нашите радиа Аспарух), а от друга - проблемът не е в процентите (пък били те и 75, както казвате), а в бройката. Ако Сити, Фреш, Про ФМ и The Voice излъчват едно и също, защо са ми четири CHR-а, като може да има само два? Както се оказа, пазар за четвърти CHR няма. Хайде, да кажем, че NRJ и Витоша звучат различно от другите четири, но като цяло се дублират с леки отклонения - за какво са ми и двете? Странно ми е по силата на какви пазарни принципи бизнесмените в България не желаят да запълнят липсващи слотове, а постоянно се опитват да отнемат от аудиторията на вече съществуващите? И то, неподнасяйки нищо ново, а копирайки 1:1 конкурентите си. В определени моменти си мисля, че ако не чуя джинглите на City или Fresh, няма да разбера кое от двете слушам (най-много да разбера по това на кое от двете музикалният му редактор е по-кадърен). Друго - за какво са ни три рок радиа, че сега се появи и четвърто - информационно-рок-музикално? Радио 1 и Мелъди също са тотални клонинги. Изобщо... Какво да кажа? Ако са преценили, че няма пазар за по-нишови радиа, OK - да не правят нишови радиа, но да закрият половината вече съществуващи и да оставят вместо 30, 15 станции, които пак ще покриват таргетите, които така или иначе са покрити.
От друга страна, явно е ясно, че след като има толкова на брой радиостанции, значи някой иска да си пере парите чрез тях, защото е очевидно, че няма как всички да печелят. Е, добре, след като целта на собствениците и без това не е печалба, защо е необходимо да се клонират едни други, а не създадат и по-нишови формати? Като толкова много копнеят в тая дребна държава да има толкова станции в ефира в името на далаверите си, поне да има разнообразие.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2506
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот GIF » 21 Сеп 2011, 08:51

Разнообразието не е лесно "мероприятие".
Юнак
1000+
1000+
Мнения: 1802
Регистриран на: 01 Дек 2008, 20:43

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот Юнак » 21 Сеп 2011, 10:04

на кое от двете музикалният му редактор е по-кадърен

айде и ти, подхвърлиш една дума и спираш. Ми развий още малко де, точно това ми е интересно, като част от добавената към изпълнителите стойност.Малко и за "предаване" с водещ, класации, тематични поредици (по изпълнители, по стилове, музикална история), образователен елемент и пр. Защо не и диджейския елемент с последователност и градация на парчетата, подгряващи слушателя и т.н.
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот UGLY_BOY » 21 Сеп 2011, 10:28

Юнак написа:айде и ти, подхвърлиш една дума и спираш. Ми развий още малко де, точно това ми е интересно, като част от добавената към изпълнителите стойност.

Интересно ти е как си представям направата на един CHR и какво са задължителните условия, за да ми харесва той ли?
Meloman № 1
500+
500+
Мнения: 514
Регистриран на: 17 Яну 2010, 15:42

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот Meloman № 1 » 21 Сеп 2011, 10:30

Много радиостанции, предимно тези от CHR формат, загубиха чара си да ти представят нови хитове и класики, които не си чувал. "Pro FM" притежаваше тази харизма едно време, точно преди 2 години. Г-н Стоянов бе по-голям професионалист от всички други, макар и да не е завършил музикално образование. Песните, които той подбираше, бяха уникални. Радиото бе уникално. Повече такива хора трябва да се раждат на този свят, за да ни радват с цветни плейлисти, а не с някакви си 200 песни на кръст. UGLY_BOY изказа напълно достоверно мнение за дублирането. Може би не толкова на "Fresh" и "City", колкото на "NRJ" и "Витоша" и "Melody" и "1". Всички музикални редактори от радиостанциите с еднакъв профил могат просто да се обединят, заедно с екипите на тези медии, и да ни представят по-интересни сведения и заглавия. Обаче всичко е за какво? За парите! Jessie J и B.O.B не са съвсем прави. :D
Аватар
BigBrother
1000+
1000+
Мнения: 2603
Регистриран на: 11 Окт 2007, 10:19
Местоположение: Пловдив

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот BigBrother » 21 Сеп 2011, 13:01

От радиата слушам само рикуеста по Енерджи, Кой говори и Челюсти по Дарик , регионалните предавания по Радио Пловдив и Дарик , и от време на време сутрин Меджик!
Като цяло обаче вече предпочитам news and talk радиата,които съм изброил!
Юнак
1000+
1000+
Мнения: 1802
Регистриран на: 01 Дек 2008, 20:43

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот Юнак » 21 Сеп 2011, 13:26

Е в тая тема може и да не коментираме news&talk. Кажи, само плейлистата ли забелязваш по музикалните? (махнал си го от постинга си, но аз да попитам).

@UGLY_BOY - може и така (как си представяш направата + условия, за да ти хареса). Може и по-тясно, как се усеща в ефир работата на музикалния редактор.
Аватар
BigBrother
1000+
1000+
Мнения: 2603
Регистриран на: 11 Окт 2007, 10:19
Местоположение: Пловдив

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот BigBrother » 21 Сеп 2011, 13:37

Главно обръщам внимание на плелистата, харесва ми също ако има и предавания ,в които можеш да поръчаш любима песен,която не съм слушал примерно от години и съм се сетил за нея.
Но като цяло радио пускам просто като фон от известно време, даже има моменти в които работи ,но не го отразявам дори!
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот UGLY_BOY » 21 Сеп 2011, 14:51

Юнак написа:@UGLY_BOY - може и така (как си представяш направата + условия, за да ти хареса). Може и по-тясно, как се усеща в ефир работата на музикалния редактор.

По принцип винаги съм слушал нишови радиа (като ученик слушах само хип-хоп, сега се съсредоточавам върху музиката, която пускат радиата в подписа ми) и, както и да звучи един CHR, няма как да ми хареса, но поне мога да отчета, че е качествено направен (като най-добрите според мен CHR-и в България - Katra FM и Power FM). Но нека изброя критериите си за качество:

1. Когато си CHR, това означава, че не се стремиш към излъчване на определен стил музика, а просто излъчваш всичко, което се котира на световния пазар и което заема челни позиции в масовите класации (без значение дали тези класации са air play или отразяват продажбите на сингли). Не можеш (както правеха Fresh по времето на Виктор Костов) да се изживяваш като транс радио, след като обявяваш, че си CHR. CHR-ът предполага да излъчваш всичко, което присъства в класациите, без значение дали то отговаря на личните ти предпочитания за музика. Едно от важните неща, които трябва да знае музикалният редактор на CHR, е, че не трябва да бъде тенденциозен, или, казано на по-груб език, че може да си завре музиката, която персонално му допада, отзад и да се съобразява с формата на станцията, която прави. Няма как в един CHR да не излъчваш Red Hot Chili Peppers, само защото не ти звучат по-"денс", при условие, че те, примерно, са на първо място в масовите световни класации в момента. И същевременно да избичиш някой световнобезизвестен румънски денс хит (не всички румънски хитове са световнобезизвестни, но нашите въртят и тези, които се котират само в класациите на северната ни съседка), щото си мислиш, че хората ще се изкефят на макс на комерсиалния му саунд и защото ти е по-лесно да откупиш по-евтините му права. Ей затова в България ни е тясно - щото тук няма пазар. В чужбина станциите се явяват PR агенции на изпълнителите и всичко е предварително уточнено, а тук всеки си излъчва, каквото му щукне. Ако им е гот да си правят радиа за транс, денс и лигаво r'n'b, ремикснато в денс вариант от някой си DJ, нека се рекламират като dancefloor radio (както правят The Voice), а не като CHR. Нямам нищо против сегментацията, даже съм ЗА нея, защото обичам нишовостта. Но след като са ти казали да правиш CHR, правиш CHR, без значение дали харесваш Armin van Buuren пък мразиш Paramore и My Chemical Romance (давам пример само с блудкави групи от различни стилове, щото това се котира);

2. Готино би било да не си дългосвиреща плоча, а да имаш водещи. И понеже заговорих за сегментацията и за това, че CHR-ът може да покрива различни стилове музика, е възможно да се прави това, което в България правят май само Katra и Power - имаш си часови зони, в които излъчваш всичко, което присъства в съвременните класации, но имаш и часови зони за черно, евроденс от 90-те, за транс, хаус, минимал, каквото се сетиш (ако щеш и за гаражен рок от масовите класации като Billboard, който много върви в САЩ, но в България едва ли таргетът на CHR-ите съвпада с таргета на тези, които биха слушали такава музика и именно поради това тя минава само към рок станциите, макар че истинските рок фенове не ? се кефят много-много; но, да приемем, че по-комерсиалната част от тия рок парчета може да мине в пояса, в който се излъчва всякаква музика от класациите) - все за стилове музика, която се котира и е масова в момента в държавата ти или на континента, на който си. Отделно, водещите преспокойно може да са водещи на класации от различните сегменти (след като имаш black hour, имаш и black класация с водещ, имаш час за евроденс - имаш и евроденс класация, и т.н. - както е в Power FM). Така можеш вместо да поднасяш съдържание, което е изцяло манджа с грозде (от всички стилове по малко), не да обръщаш внимание на всичките си подтаргет групи (тези, които слушат транс, денс, електронно, рап) едновременно, а да ги отделиш. Щото не на всеки му се слуша Eminem след Inna, примерно;

3. По принцип световните CHR тенденции предполагат да нямаш рикуест и тази форма на комуникация със слушателите се отхвърля в другите държави, но в България върви и, в крайна сметка, ако правиш радио тук, си задължен не просто да копираш ноу-хауто на чуждите станции, но и поне малко да се съобразиш с обществените нагласи в собствената си страна. Ако хората се кефят на поздравителни блокове и те слушат по време на тези блокове, прави такива блокове;

4. Всички трябва да се стараят не просто да избичват сума ти пари за процесори на звука, но и да намерят човек, който може да им ги настрои, защото иначе средствата не се оправдават. Една от причините да харесвам Katra и Power е, че процесингите им са много добри. На Katra процесингът даже си е направо убийствен! Когато правиш CHR, се съобразяваш с това, че хората се кефят на тупалките, които излъчваш, и си настройваш процесинга според вкусовите характеристики на слушателите си, така че той да им влияе на подсъзнателно ниво.

Достатъчно ясен ли бях?
Аватар
BestRadio
1000+
1000+
Мнения: 3023
Регистриран на: 30 Мар 2005, 15:12
Местоположение: България
CONTACT:

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот BestRadio » 21 Сеп 2011, 21:55

Много факти се споменаха по-горе, но ще добавя към тях леки уточнения, както и своето виждане!
Наистина дублирането е прекомерно и то не от нуждата на слушателя, а от стремежа на всяка медийна група да има подобен формат станция... Енерджи и Витоша се дублират като плейлист, но при второто има малко повече нова музика и няколко предавания + новини. Докато Енерджи се е ограничило до 2 поздравителни блокове, и то само в делник... При Сити и Фреш - разликата е, че първото няма други компоненти освен музика и реклама... но пък и предаванията на Фреш са жалко замазване - особено като помним колко интересно беше преди години, пък и плейлистът им е по-постен от този на Сити.
Принципно музикалните програми са неизменна част от пазара, но за съжаление в България се набляга на бледото копие на CHR и AC формата. Подкрепям мнението, че единствено KATRA FM и Power FM правят професионално формата за съвременна хит музика - и то в хулената и пренебрегвана провинция!!! Pro FM също имаше шанса да се наложи, но ''стратегиите'' на Гергов и екипът стари ..., определено не придаде свежест в ефира, а до болка познатите идеи на ВиК...
Какво е истинска музикална станция у нас и то наистина стилово ангажирана? Единици са тези програми, но пък ги има все още!
Фолк радио - изцяло с фолклорна насоченост, нещо което липсваше в ефира, да не говорим, че именно това е най-българската музика!!!
БГ радио - формат, който е нужен на България, лошото е, че с годините, както сме коментирали, продукцията на родна музика се сви катастрофално и в момента този плейлист от български евъргрийни навява тъга и меланхолия...
Радио Nova - последното оцеляло радио за електронна и клубна музика, макар че имаше място и в ефира на Варна, където в момента щеше да привлече аудиторията на заТритото Алфа.
Jazz FM - едно радио с музика за особени вкусове на малък брой истинска аудитория, но все пак с място в ефира. Може би грешка бе спирането в част от големите градове, защото и във Варна, Пловдив и Бургас да речем не по-малко от столичани слушат джаз, а "заместителят" Енджой няма необходимата популярност сред подобните си в тези градове.
Classic FM - също за съжаление бе жертва на ''реформите'' и сега е едно полурадио, зависимо от собственик и лицензоносител, да не говорим, че и ''съделителят'' на честотата - Алма Матер е поредното осакатено радио с интересна концепция и определена насоченост.
Шлагер - единственото радио, което в момента може би е най-близо до Oldies формата.
Хот ФМ Враца - също от малкото, което не залага твърдо на комерса и съблюдава AC формата.

А какви специализирани програми имаше преди години - Retro (с истински ретро класики през годините, разнообразна и интересна програмна схема и незабравими предавания); Hot FM и Южен бряг (невероятни CHR проекти, които бяха унищожени с лекота); Мила Голд (най-доброто Oldies радио в българския ефир)...
The Voice не съумя да се превърне в истинско rnb радио, а се предаде на комерсиалното, като добави и денс звучене... Романтика бе феномен със своето Soft AC звучене, но... и там интересът и простотията надделяха.
Аватар
Аспарух
100+
100+
Мнения: 214
Регистриран на: 04 Май 2007, 14:15

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот Аспарух » 21 Сеп 2011, 22:27

За Романтика не мога да се съглася. Имаше някакви години на лутене, но в момента няма аналог. Освен това няма друго радио, което да обвързва мисията, музиката и емоцията.

Мелъди ми е голяма въпросителна. Чудя се какво точно искат да кажат с тази бозава плейлиста...

Не видях коментари за радио 1. Те са типичен пример за добре направено музикално радио. Поне докато ги слушах преди 1-2 години. Не вярвах, че могат да съборат FM+. С концепцията си за класическте хитове, обаче направо събориха първенците. За мен те са най-добрата oldies станция.
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот UGLY_BOY » 21 Сеп 2011, 22:30

Аспарух написа:Не видях коментари за радио 1. Те са типичен пример за добре направено музикално радио. Поне докато ги слушах преди 1-2 години. Не вярвах, че могат да съборат FM+. С концепцията си за класическте хитове, обаче направо събориха първенците. За мен те са най-добрата oldies станция.

Да, Радио 1 отговаря на бозавия и неориентиран български вкус за западна музика, формиран от Хоризонт през 80-те... Според мен то все повече ще губи позиции с приближаването на вкуса на средностатистическия ни съгражданин към по-изчистени формати.
Аватар
Аспарух
100+
100+
Мнения: 214
Регистриран на: 04 Май 2007, 14:15

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот Аспарух » 21 Сеп 2011, 22:56

Oldies си е достатъчно изчистен. Но старост - нерадост, Хоризонт от 80-те явно много ми влияе, защото песните по радио 1 ми звучат като евъргрийни :D
Аватар
BestRadio
1000+
1000+
Мнения: 3023
Регистриран на: 30 Мар 2005, 15:12
Местоположение: България
CONTACT:

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот BestRadio » 21 Сеп 2011, 23:41

Аспарух написа:Мелъди ми е голяма въпросителна. Чудя се какво точно искат да кажат с тази бозава плейлиста...

Самите те все още се чудят коя телевизионна програма на ьTV Media Group да транслират на 93.4...
Аватар
BigBrother
1000+
1000+
Мнения: 2603
Регистриран на: 11 Окт 2007, 10:19
Местоположение: Пловдив

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот BigBrother » 22 Сеп 2011, 07:00

БГ радио на мен поне на моменти ми хваща ухото...
А Енерджи имат само един поздравителен блок, сутрин, следобед е драйвтайм и някакъв нов водещ привечер!
Иначе съм съгласен за Ретро радио и Хот ФМ!
Аватар
BestRadio
1000+
1000+
Мнения: 3023
Регистриран на: 30 Мар 2005, 15:12
Местоположение: България
CONTACT:

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот BestRadio » 22 Сеп 2011, 11:12

BigBrother написа:А Енерджи имат само един поздравителен блок, сутрин, следобед е драйвтайм и някакъв нов водещ привечер!

Добре познато лице, от вече закрито радио, да му пожелаем успех и постоянно да го чуваме на честотите на Energy!
Аватар
BigBrother
1000+
1000+
Мнения: 2603
Регистриран на: 11 Окт 2007, 10:19
Местоположение: Пловдив

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот BigBrother » 22 Сеп 2011, 11:18

Слушал съм го точно два пъти за по 20 минути , така и не разбрах кой е той.
CHH4
Нов
Нов
Мнения: 43
Регистриран на: 03 Яну 2008, 14:51

Re: Музикалното радио - да бъде или да не бъде?

Мнениеот CHH4 » 22 Сеп 2011, 17:22

Всяко от горните мнения има смисъл и донякъде всички сте прави. Според мен музикалният "вакуум" в повечето български радиа се дължи на това, че общо взето пускат еднаква музика. Без значение дали се определят като TOP40, Hot AC, CHR - почти всички свирят една и съща музика. Аз лично не забелязвам разлика между Фреш, Витоша, NRJ и NJoy, или и да я има тя е в това, че някои от тези радиостанции правят уникална манджа от "хит-музика" от 90те и новите "хитове".
Според мен в българският ефир трябва да се появят радиа и със конкретна стилова насоченост. Опитът на Алфа беше горчив, липсваше им стратегия и концепция, но идеята им беше добра. За съжаление лошо изпълнена. Примерно холандците си имат няколко радиа за електронна/денс музика - 538, Slam!FM, но това което пускат те рядко се препокрива с това което пуска Витоша примерно.
Затова евала на радиостанции като KATRA и Нова, може би това са единствените които някога бих слушал с интерес.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта