НАЦИОНАЛНО РАДИО

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Anonymous

НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот Anonymous » 22 Мар 2006, 19:45

КАКВА ТЕРИТОРИЯ В БЬЛГАРИЯ НАЙ-МАЛКО ТРЯБВА ДА СЕ ПОКРИЕ ЗА НАЦИОНАЛНО РАДИО
Аватар
dice
100+
100+
Мнения: 402
Регистриран на: 06 Фев 2006, 11:47
Местоположение: Пловдив
CONTACT:

НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот dice » 23 Мар 2006, 00:18

ам мисля,че над 80%,четох някъде подобно нещо за телевизии...обърках се,ама ми се е набило това над 80% :)
Изображение
K`726`XAA

НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот K`726`XAA » 23 Мар 2006, 00:21

po princip na teritoeiqta na cqlata strana bi trqbvalo da ima pokritie za nacionalno radio
Аватар
RADIOTO
500+
500+
Мнения: 939
Регистриран на: 27 Яну 2006, 09:49
Местоположение: София
CONTACT:

национално

Мнениеот RADIOTO » 23 Мар 2006, 08:53

За мен ако е национално трябва да има прокритие и в последните паланки преди границата а дори и след границата
Помня преди няколко години репортаж по телевизията от едно трънско село.
Бабата която показваха си сверяваше часовника по радио Београд, защото нито едно българско радио не се ловяло !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :focus:
Дано да няма повече такива места в България!
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот ico_pol » 23 Мар 2006, 10:17

Ако зависи от българското "национално" Дарик радио, то България е около 70% от територията й по политическа карта.
Аватар
NRJ_CTN TEAM
Нов
Нов
Мнения: 78
Регистриран на: 20 Мар 2006, 13:27
Местоположение: СОФИЯ

НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот NRJ_CTN TEAM » 23 Мар 2006, 14:56

Никакви 80, никакви 70 процента. Просто трябва да се чува в областните и по-големите общински градове. За паланките никой не може да дава гаранции. Зависи много от локалните условия и или ще се чува или няма да се чува. 8) 8)
img]http://predavatel.com/bg/n/ctn_clear2.gif[/img]Изображение
Аватар
ogibo
1000+
1000+
Мнения: 2341
Регистриран на: 21 Мар 2005, 12:32
Местоположение: Свиленград

НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот ogibo » 23 Мар 2006, 18:33

Като чета твоите изказвания има чувството, че се водиш по девиза “Днес в София по-късно и в България”.
crimson

НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот crimson » 23 Мар 2006, 22:30

Ако няма лицензионни условия и два града им стигат :) - ще си тече реклама "скоро и в други градове" и ще си живуркат, както някои "национални" радиомрежи... Въпреки че има очевидна разлика между национална радиомрежа и национално радио...
Zen
1000+
1000+
Мнения: 1335
Регистриран на: 09 Май 2005, 15:05
Местоположение: /dev/mdy0

НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот Zen » 24 Мар 2006, 04:12

NRJ_CTN TEAM написа:Никакви 80, никакви 70 процента. Просто трябва да се чува в областните и по-големите общински градове. За паланките никой не може да дава гаранции. Зависи много от локалните условия и или ще се чува или няма да се чува. 8) 8)

Приятел, извинявай, но националното радио е национално именно, защото трябва да има възможно най-голямо покритие и да достига до почти цяла България. Не обичам крайни изказвания. София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен не са повече от другите градове за да се "наслаждават" единствени на програмата на националното радио. Малко пак бягаме към офтопик. Надявам се някой наистина запознат да отговори на поставения въпрос.
crimson

НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот crimson » 24 Мар 2006, 22:02

Така е, но съгласи се, че всички започват от най големите градове или тези (В.Търново и Благоевград) дето има много висши учебни заведения. Собствениците винаги си правят сметката и цепят стотинката на 4, пък ако не им тръгне бизнесът си остават да кретат докъдето са стигнали... аз съм от малък град който се топи заради социално-икономическата картина в България, ама доста пътувам и имам наблюдения върху радиоефира.... кой знае, може пък да се променят нещата...
Аватар
dimitar.b
100+
100+
Мнения: 107
Регистриран на: 08 Ное 2005, 16:28
Местоположение: sofia
CONTACT:

точната формолировка

Мнениеот dimitar.b » 14 Апр 2006, 20:07

Драги приятели,в съвременната "пазарна"формолировка се изпуска една малка подробност. "Национално Радио,национална полиция, армия и т. н.Имаме "частен сектор" и е правилно,но защо мълчат юристи ,прависти и мойте приятели от СЕМ ,без да се обиждат колегите от "частния сектор на ЕФИРА правилно е Национално -частно а и в бъдеще /обществено/ радио или телевизия.Национално задължително щом покрива 80 % от територията на "обрулената ни Татковина.
с уважение Д.Богоев /БНТ/
ВЕНЦИ

НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот ВЕНЦИ » 15 Апр 2006, 15:36

Националното и частното радио имат нужда от много пари за инвестиция в технически средства, за да присъстват ефектно в българският ефир. Иначе в програмно отношение са постигнали достатъчно добро ниво.
дядото

радиото днес,радиото утре.

Мнениеот дядото » 15 Апр 2006, 23:13

възприемам идеята за необходимите средства за едно модерно от техническа гледна точка Радио.Това е така и като инженер в тази област съм съгласен с Венци.За програмата ,тя зависи от тематиката на радиото,музикално,политическо или художествено.Напоследък имаме различни жанрове които вече се обединяват в цели "кланове".Това е още по добре,но липсата на висока култура свежда тези "кланове"до манталитета на широката аудитория.Какво се получава в замяна не програмата на такова Радио възпитава а обратното .Това вече е комерсиялизъм а не художественна МЕДИЯ.Съгласни ли сте с това мое лично мнение и бихте ли назовали такова Радио "национално.Ако това е основна национална наша черта ,то тогава НИЕ нямаме място в ЕВРОПА.Та ние сме ДЪРЖАВА с хилядолетна история и нямаме право да слизаме на по ниско интелектоално равнище,независимо от това ,че имаме икономически затруднения.Няма нищо по скъпо и по достойно от една такава "малка"страна дала писменност на СВЕТА
ВЕНЦИ

НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот ВЕНЦИ » 28 Дек 2007, 11:37

Все пак бих казал, че въпреки широко разпространената ниска култура в страната, медиите у нас все още успяват да подържат европейско и световно културно ниво на програмите си. Това се отнася и за развлекателните програми - преобладава световната музика пред чалгата, например.
Аватар
Lupus
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 29 Ное 2007, 18:48

Re: НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот Lupus » 28 Дек 2007, 14:50

ВЕНЦИ написа:Все пак бих казал, че въпреки широко разпространената ниска култура в страната, медиите у нас все още успяват да подържат европейско и световно културно ниво на програмите си. Това се отнася и за развлекателните програми - преобладава световната музика пред чалгата, например.

1. Каква е връзката на написаното от теб с темата?
2. На какво се базираш в тези умозаключения? Поне един пример?
3. Кой при "широко разпространената ниска култура в страната" тогава слуша програмите с "европейско и световно културно ниво"?
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот bubic » 03 Яну 2008, 05:23

Както много пъти съм коментирал фразата "Национално радио",ето отново моето мнение.Според мен всичко идва от опита за промени в Б-я след падането на бандитския режим.Действително трябваше да се променят много неща,много критерии,много наименования,НО НЕ ВСИЧКО!!! Защото просто имаше и нормални неща...Едно от тях беше БРТ-Българско радио и телевизия,(точно,ясно и юридически изправно название),също както РТС-Радио телевизия на Сърбия,ТВР-Телевизия на Румъния,ТРТ-Турско радио и телевизия,ЕРТ-Гръцка радио и т-я,МРТ-Македонска р.и т-я.,ХРТ-Хърватия....РТР-Радио и телевизия Росии, и много други близки и съседни страни.НО,НО,НО,нали трябва ние да сме по-различни от другите(малко или много нормални), и за това беше създадено БНР-Българско ,Национално Радио,без да се има пред вид,че,щом е Българско ,то е и за народа-нацията,значи е и национално по смисъл...Защо не го кръстиха Б.Народно Радио??? Ами ,много просто,по времето на бандитската власт имаше много "народни" работи ,а се оказаха не съвсем народни,виж, "национално",о-о-о,това звучи по-така,по-демократично,по-Европейски.А излезе като "народна,демократична...".Дотук "добре",ама нали беше разрешена частната дейност и инициатива, и ето,в областта на радио и тв-разпръскването започна движение и несъмнен прогрес...Но за да са и там нещата по-различни(и бомбастични),стигна се до още по-големи достижения и се роди :"Първото,частно,национално радио....еди-кое си..."
Е,когато някой разгадае взаимната връзка на "частно -нацинално",тогава ще се откажа от думите си.На този етап аз не мога да разбера,как,каквото и да е частно нещо,може да бъде и национално в същия момент,та ако ще ,да речем радио Дарик да се чува в 100% от територията на страната и 50% от територията на съседните страни.....,даже в цяла Европа и света дори. Просто,в Б-я се робува на етикета,заглавието,името,представителността и пр.Ето някои примери:"Републиканска ,пътна мрежа",вместо простото :"Пътна мрежа " или "Пътната мрежа на Б-я". Какво е това"Проходът на републиката".Къде е смисълът на форма на държавно устройство(републиканско),къде е смисълът на един географски термин(проход)
При създаването на дадена радиостанция,нейните собсвеници,плюс техническото ръководство, имат приблизителни планове за слушаемостта на тяхното радио в различните региони на страната,плюс финасовите възможности за покритие със сигнал.Ако , да речем,отговорните служби на всяко радио преценят,че тяхното радио не се слуша в даден регион,защо да пускат предавател там,или просто да се каже "национално" по отношение на територията . А е просто и логично ,названията на радиата и телевизииите да си носят собствените имена и НИЩО ПОВЕЧЕ.Който се интересува дали са частни,общински,смесени,държавни и пр.,може по много начини да установи тази подробност.Слушателите просто не се интересуват ,или в мнозинството си поне, от собствеността и слушаемостта на радиата ,които слушат.Те имат свои,СЛУШАТЕЛСКИ критерии за качеството на всяко радио и програмите му.Ако не вярва някой на това твърдение,нека направи справка или проучване и да представи резултататите.
Въобще натруфеността,надуваемостта и пр. не са нещо похвално.При режима преди 1989г имаше названия "народен артист" и "заслужил артист". И никой не се замисля какво е "заслужил" един артист,а "народния" не го е заслужил, и защо един "заслужил" артист не е "народен" и какво трябва да направи да стане хем заслужил,хем народен.Виж,останалите артисти нито са "заслужили",нито са "народни",просто ,никакви артисти,само артисти,един вид редници,новобранци и т.н.Същата аналогия може да се приложи и в спорта:"ЗАслужил майстор на спорта" и "Майстор на спорта".Един вид,едните са по-професионалисти-спортисти от другите,а има и псортисти,които изобщо не са "майстори",просто никакви,просто спортисти. Бандитите-крадци създадоха своя мрежа в Парламента(Народното Събрание) под името "Коалиция за България" и по презумция излиза,че другите коалиции и партии не работят за интересите на България.Може да има десетки партии и коалиции,но те не са в интерес на страната,е,за кого работят тогава,за ДЯДО КОЛЕДА ли? Смениха името ДС(държавна сигурност).Абсолютна безсмислица,стана НСС -нАЦИНАЛНА СЛУЖБА ЗА СИГУРНОСТ,а всъщност това е орган,чиято дейност е изключително ангажирана към държавните(правителсвените) институции.Дали самите ТЕ, защитават интересите на народа(нацията),това е преди всичко морален въпрос,а както всички знаем морала и закона не вървят много-много ръка за ръка.Току-що чух Г-н Милен Цветков да нарича Президента на Република България "Баща на Нацията".Ами няма такова нещо ,особено в юридически смисъл.Президентът си е президент (на Р.България в случая) и НИЩО ПОВЕЧЕ!!!Всяка емоционалност е неуместна!!! Който иска нека си го оприличава не само на баща,ами и на дядо,прадядо,чичо,вуйчо и пр.Но според Конституцията на Република България ,названието на Държавния Глава е ПРЕЗИДЕНТ на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ и нищо повече.Иначе става унижение на тази представителна длъжност.В момента ,Президент на Република България е комуниста Г-н Геогри Първанов и никой няма право да го унижава или се подиграва с длъжността и с достойнството му.Който постъпва по друг начин,не уважава избора при съответното гласуване!!!
Това са накратко моите коментари по темата.Нека да има добри радиостанции в страната,нека програмите са им интересни,нека езикът и стила на воденето им са стилни и етични,нека сигналът им да е на съвременно ниво,нека се чуват в повече региони на страната,а дали са частни,обществени,държавни,национални и т.н.,е, това не би трябвало да смущава и обременява никого.Който не е съглесен с написаното,моля нека коментира и коригира!!!!!!!!!!
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот ico_pol » 03 Яну 2008, 13:55

:D Не съм съгласен с твърдението ти относно категоризацията на пътищата. Републиканската пътна мрежа се нарича така, защото се поддържа и за нея отговаря държавата, като централна институция, а общинската съответно се поддържа от общините, в които се намира.
Колкото до названието национално радио... какво от това, че се нарича така или иначе!? Въпросът е да е с прилична програма и да се приема добре. Другото са кьорфишеци.
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот R R П » 03 Яну 2008, 17:07

bubic написа:Както много пъти съм коментирал фразата "Национално радио",ето отново моето мнение.Според мен всичко идва от опита за промени в Б-я след падането на бандитския режим.Действително трябваше да се променят много неща,много критерии,много наименования,НО НЕ ВСИЧКО!!! Защото просто имаше и нормални неща...Едно от тях беше БРТ-Българско радио и телевизия,(точно,ясно и юридически изправно название),също както РТС-Радио телевизия на Сърбия,ТВР-Телевизия на Румъния,ТРТ-Турско радио и телевизия,ЕРТ-Гръцка радио и т-я,МРТ-Македонска р.и т-я.,ХРТ-Хърватия....РТР-Радио и телевизия Росии, и много други близки и съседни страни.НО,НО,НО,нали трябва ние да сме по-различни от другите(малко или много нормални), и за това беше създадено БНР-Българско ,Национално Радио,без да се има пред вид,че,щом е Българско ,то е и за народа-нацията,значи е и национално по смисъл...

Тези наименования в днешно време вече не са точни - в България сега има много радиостанции и всички, разбира се, са български, в Сърбия също има много радиостанции и всички са сръбски и така е във всяка страна. Как да се различават едни от други?
Програма Хоризонт, програма Христо Ботев и радио България са Българско радио, а радио Фреш например - то не е ли също българско?
Повечето държави запазиха това наименование на главните си станции, за да се различават в сегашното разнообразие, защото с него са запомнени от когато са били единствени е ефира, някои са станали легендарни с това си име. Тогава имената на радиостанциите са били по държави или градове, откъдето се излъчват.
По света е прието радиостанциите да се определят като национални или локални, без това да се вписва официално в името. Което не значи, че обратното е погрешно, даже така е относително по-точно.

Но това няма чак такова голямо значение - по-важно е качеството на програмата и разпространението на едно радио да е добро и да отговаря на предназначението си.
Аватар
Pandjarov
100+
100+
Мнения: 403
Регистриран на: 13 Дек 2007, 20:09

Re: НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот Pandjarov » 03 Яну 2008, 17:39

Национално, интернационално, междугалактическо радио, ама от Пловдив като тръгна за София (това са двата най-големи града в България между другото) по магистралата през повече от половината време не мога да слушам радио защото няма сигнал. И в колата не съм с онова нещо от "Най-стария радиоприемник" :D
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: НАЦИОНАЛНО РАДИО

Мнениеот R R П » 03 Яну 2008, 19:45

Да, определено що се отнася до покритието у нас няма национално радио.
Тези, които претендират за национално покритие нямат достатъчно ретранслатори.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 5 и 0 госта