Чий е българския ефир ?

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2132
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Чий е българския ефир ?

Мнениеот predavatel » 24 Авг 2006, 07:08

[size=18px]Чий е българския ефир ?[/size]
Михаил Щербак, Предавател.com


Най-обсъжданите теми във форумите на нашия сайт това лято отново са същите като миналото лято ... Защо като отида на море не мога да слушам българско радио ? Защо в цяла България се приемат повече радиостанции от съседните страни, но не и български програми ?

Изображение

През последната седмица народният представител от Добрички избирателен район Ясен Пенчев предизвика обществен дебат в защита на родния ефир от интервенцията на чужди радиостанции. На редовния си брифинг в червената централа в Добрич, Пенчев се възмути: „Крайно време е да се спре това безобразие, Черноморското крайбрежие се оглася от румънски и най-вече турски радиостанции, които заглушават българските радиа!”. Пенчев допълни, че по нашето крайбрежие на честотите на Дарик радио и „Хоризонт” на БНР се чува турска реч, а в неделя гражданите в Добрич не могат да слушат предаването „Неделя 150” на националното радио, защото се заглушава от румънска радиостанция. „Това е доста изнервящо. Нашествието в нашия ефир е в нарушение на редица международни конвенции и трябва да бъде санкционирано. Въпросът добива особени измерения през лятото, когато Черноморието е пълно с туристи. Тогава от Дуранкулак до най-южните ни ширини се чува почти само турска реч. Канал 1 изобщо не се вижда, bTV и Нова телевизия са с отвратително качество, но пък с отлична картина са турските и румънските програми.” Народните представители Ясен Пенчев и Евтим Костадинов вече са подготвили актуален въпрос към министъра на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев за чуждите радиостанции, които в нарушение на международни конвенции излъчват сигнал по българското Черноморие.

Експерти от телевизионния бранш коментираха пред радио „Фокус” - Варна, че проблемът е от 15-ина години и е най-силно изразен по Северното Черноморие. По техни замервания, в района на север от Албена се чуват поне 100 турски радиостанции на ултракъси вълни (УКВ) и нито една българска. Те обясняват това с метеорологичните условия през летните месеци, когато се получава т.нар. ефект „сандвич” и електромагнитните вълни от Турция пристигат с много по-голяма сила. „Ако беше реализиран подготвеният проект (???) за предавател в местността „Зеленка”, щяхме да покажем на турските медии, че и ние можем като тях”, коментират специалистите. По техни данни, в Международния комитет по радиочестоти няма български представители, които да защитават интересите на страната ни.

Междувременно, вчера кметът на град Враца инж. Воислав Бубев, с официално писмо потърси съдействие от ръководството на БНР и програма „Хоризонт” за подобряване на качеството на сигнала. От години програмите на БНР се приемат във Враца слабо, а румънските програми там се чуват много по-добре. Ето и някои от някои от най-обсъжданите теми от Форумите на Предавател.com, отнасящи се за чуждестранните радио- и телевизионни станции, приемани в страната:

От Бургас през Средец за Ямбол - само турски станции идеално чисто с RDS >>>
Приемане на български радиостанции по южното черноморие (доста сложно) >>>
Приемане на български радиостанции по Северното черноморие (също много сложно) >>>
Турски и румънски радио- и тв програми заглушават нашите >>>
Румънските радиостанции във Враца и Северозападна България >>>
В Бургас слушам турски радиостанции >>>
Какво се лови в Бургас (турските ...) >>>
Гръцко радио в Асеновград >>>
Радио в Пловдив (има и румънски и гръцки) >>>
Румънска телевизия в Пловдив на честотата на бТВ Ботев връх >>>
Какво се приема в София (посочени са доста станции от Сърбия, Румъния, Македония) >>>
104.4 MHz (едно от най-силните сръбски радиостанции в София и околностите) >>>
От София до Русе, къде какво да слушам? (Румънски ?) >>>
Радио в Русе от Румъния >>>
Какво се приема в Русе (предимно румънски) >>>
Какво се приема в Силистра (предимно от Румъния) >>>
Какво се приема във Видин (предимно румънски и сръбски) >>>
УКВ радио от чужбина в Северозападна и Западна Бьлгария >>>
Какво се приема в Троян (румънски) >>>
Какво се приема в Трявна/Плачковци (има гръцки и румънски) >>>
Какво се приема в Стара Загора (има и радиостанции от Гърция) >>>
Какво се приема в село Гела, Смолянско (гръцки) >>>
Какво се приема в Свиленград (предимно турски и гръцки) >>>
Какво се приема в Банско (доста гръцки и сръбски) >>>
Какво се приема в град Гоце Делчев (гръцки, турски, македонски) >>>
УКВ Радио от Гърция >>>
Какво се приема над с. Брестница, Ябланишко (румънски и сръбски) >>>
Турски радиостанции са превзели Айтос (от clubs.dir.bg) >>>

На 31 октомври 2005 г. Предавател.com публикува текст под заглавие: „Държавна политика за по-мощни предаватели!”. Ето го отново:

Все по-често напоследък става въпрос за по-мощните предаватели от съседни страни. През лятото всички ставаме свидетели на турската радио-телевизионна експанзия по черномоието и всички вече разбраха, че в София и цяла западна България радиостанциите от Сърбия и Македония се чуват отлично, северната част от страната е много добре озвучена на румънски, а гръцките станции докарват до Асеновград и Пазарджик, дори и Троян! Възмутително е ефира, който се явява национално богатство да е превзет от чужди интереси!

Турските радиостанции са навсякъде - в целите области на Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Бургас, Варна и цялото българско черноморие турската реч в ефира преобладава, радиостанции и телевизии им са много повече и по-силни от българските. Това за никой не е новина, само, тези, на които им плащат заплати да си вършат работата се правят, че не знаят! КРС!!! Какво правите по въпроса? Когато откриваха новите предаватели на Радио Варна и Хоризонт, закачени на старите съветски мачти, чухме как Радио Варна обяви, че това е новият предавател за цялото черноморие, а министъра пък гордо заяви: Край на турските станции по морето! Чудесни антени е построил СССР край Калиакра, с височина до 170 м, виждат се поне от 20 км ... Но какво от това... със закачени в ниското 500 W или киловат ... в действителност звука на Хоризонт и Радио Варна просто изчезва след края на зоната на пряка видимост! Толкова слаби предавателчета са закачили, че не докарват до град Шабла ... на нос Шабла едвам-едвам се долавя някакъв шум откъм Калиакра ... за сметка на обикновените румънски частни радиостанции, излъчващи от много по-далеч на север, но със перфектен FM/Stereo сигнал, няколко заливчета по-нататък няма и помен от българска реч ... И какво, тези от Шабла да си ходят в румънско? И отново на юг: в много градчета и селца в южна България на УКВ едвам се долвя Хоризонт ... цялата радиоскала е собственост на южните съседи ... Така ли управлявате честотния ресурс, който ви е поверен? Ако стане нещо хубаво или, не дай боже, лошо в София, тези хора откъде ще разберат? Длъжни ли са да слушат новините от едвам доловими сигнали, заглушени от 5 пъти по-мощните съседски предаватели?

Защо КРС ограничават мощностите на регионалните радиостанции до някакви си 100-200-най-много 500 вата, и по едва по няколко киловата за националните? Защо „регионалните” радиостанции имат право да излъчват само от няколко-етажни сгради в градовете? Защо националните предавателни мощности се пазят само за три програми? Как ще обясните факта, че националното радио на Македония има повече програми и повече предаватели от българското радио? Защо в тази значително по-малка съседна държава има повече ефирни телевизии, от колкото тук? Защо повече македонски радиостанции се чуват в България, отколкото български - в Македония? Защо Радио Белград се чува в София, но не и Радио София в Белград? Абсурдно е да се твърди, че причините са чисто географски! Не и от всички страни! Защо съседите имат в пъти по-мощни предаватели? За кого се пазят честотите? Каква е причината от 5 години да не се издават лицензии за радио и телевизионни станции?

Може да ви се струва много наивно да задавам подобни въпроси, но това, че никой не пита, означава ли, че на всички им е все едно и на всички има харесва положението в момента? Има нужда от сериозна държавна политика за повече и по-мощни предаватели!

В края на 2005 година Народното събрание прие „Стратегия за развитие на радио- и телевизионните дейност чрез наземно радиоразпръскване”, в която се предписва:

- Развитие на националните телевизионни оператори с политематичен профил с цел покриване на слабонаселените и граничните райони на страната.
- Лицензиране на местни телевизионни оператори - при пряка инициатива на заинтересованите лица и при наличие на свободен радиочестотен спектър съгласно чл. 116 ЗРТ, лицензиране на регионални телевизионни оператори чрез конкурс в селищата, в които работят лица по § 9а ЗРТ, при максимално съобразяване с планирания радиочестотен спектър, което да започне не по-късно от шест месеца след приемането на стратегията.
- Предприемане на мерки за защита на българските радио- и телевизионни програми от трансгранични смущения в пограничните райони, особено по Черноморието.

Съгласно тези текстове, на свое заседание на 4 май 2006 г. Комисията за регулиране на съобщенията обсъди доклад за трансграничните смущения при наземното радио- и телевизионно разпръскване и единодушно прие:
- местните радиостанции в пограничните райони могат да увеличат ефективно излъчената мощност – максимум до 3000 W, там където не се нарушава хигиенно-защитната зона;
- където не е възможно повишаване на мощността, се препоръчва да се преработи антенно-фидерната система, като се реализира многоетажна антена, или да се увеличи ефективната височина на антената, или да се промени точката на излъчване;
- за населените места по Черноморието, различни от Варна и Бургас, да важат нормите за напрегнатост на полето като за пограничен район – 66 dB.µV/m;
- Националните радио- и телевизионни оператори да повишат излъчваните мощности до международно съгласуваните стойности.

Повишаването на ефективно излъчена мощност (EPR) до 3000 W означава, че в граничните и крайморски градове частните радиостанции ще могат да се използват реални мощности до около 800 - 1000 W, и то само когато предавателя е изнесен извън града ... и реално само две-три радиостанции успяха да увеличат мощностите си съгласно това решение. Програмите на Българското национално радио, дали поради икономически или технически причини не излъчват с по-сериозни мощности и не са подобрили силата на сигнала си.

Ръководстовото на БНР неколкократно признава, че програмите им не се приемат качествено на много места в страната. При избирането си, г-жа Поля Станчева обяви разширяването и подобряване на покритието като приоритетна задача, а се появиха и обещания за възстановяване на музикалната програма Орфей, създаване на нови регионални станции във Видин и Плевен, нова музикална програма за Столицата, а от юли тази година програма Хоризонт щеше да звучи и се разпространява и в Северна Америка ...

Но да оставим настрана фантазиите и да се върнем към реалността. В материал озаглавен с цветущото „В Китен и Резово слушат хабиби вместо „Хоризонт””, вестник „Нощен Труд” публикува материал по темата с чуждестранното заглушаване по черноморието. Г-жа Станчева обяснява: „Многократно получаваме сигнали за проблемното излъчване на „Хоризонт” по южното ни море. И това не е от скоро, всъщност става дума основно за трансгранично замърсяване на радиоразпръскването. Има международни спогодби, според които всяка държава в пограничните райони трябва да излъчва с определена мощност, а от страна на Турция това се нарушава. Специалисти го обясняват с огледалната повърхност на морето, но едва ли е само това.”

Част от проблема е, че и ако софиянци се качват на Витоша, след разклона за Копитото, „Хоризонт” плавно преминава в сръбски турбофолк, допълва „Нощен Труд”. От БНР вече са пуснали няколко писма до Съвета за електронни медии (СЕМ), до медийната комисия в парламента и до Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). След подобни сигнали най-малкото, което трябва да се направи, е да се уведомят съответните служби на съседните държави. „От КРС направиха замервания и констатираха проблеми с радиоразпространението. Дадена ни е възможност за подсилване на мощността на радиопредавателите, но това не е толкова лесно – трябват разрешения от БТК и средства”, обясняват от БНР.

„Верно бе, оня ден се върнах от морето и там нема „Хоризонт”. Ама какво да се прави, трябват пари за изграждането на по-мощни предаватели. Отделно, че, по принцип, в южните ни райони в радиоефира не се чува българска реч, защото няма местни радиа. Сега ще има конкурси за нови лицензи и аз ще настоявам за максимално запълване на ефира в пограничните места.”, заявява Райчо Райков, председател на Съвета за електронни медии пред гореспоменатия вестник.

Официалното становище на Комисията за регулиране на съобщенията: „След продължителен мониторинг КРС направи задълбочен анализ на трансграничните смущения, особено силни през летния сезон по Черноморието. И възприехме принципна позиция за увеличаване на ефективната излъчена мощност в тези райони. КРС уведоми националното радио, че следва да усилят международно съгласуваните мощности на предавателите в района на Черноморието.”. Както вече стана въпрос, решението да се позволи на станциите да излъчват с по-висока ефективно излъчена мощност до сега не води до реални резултати.
Цялата статия от „Нощен Труд”: В Китен и Резово слушат хабиби вместо „Хоризонт” >>>

„През лятото се получава „ефект на топлото море”, с който радиовълните се разпространяват по-надалеч, и заради това се чуват радиостанциите на комшиите по Черноморието.” Така пък заместник-председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Димитър Станчев обяснява пред „Новинар” зачестилите напоследък сигнали, че по Черноморието и край Дунава се хващат само турски и румънски радиостанции. Според Станчев проблемът трябва да бъде разрешен от Комисията за регулиране на съобщенията - КРС. Експертът от КРС Любомир Стоичков обаче също се оправда със сезона и хубавото време - през лятото проходимостта на чуждите радиовълни се увеличавала. „Това го наблюдаваме от години, при няколко поредни правителства, още преди 10 ноември, които изхождат от максимата „Да не се караме със съседите”, коментира пред „Новинар” председателят на медийната комисия в Народното събрание Иво Атанасов.

„Има доста населени места, в които няма местни лицензирани оператори.” Това коментира пред Агенция „Фокус” Любомир Стоичков, директор на Дирекция „Контрол на ефира” в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), във връзка с обществения дебат, предизвикан от депутата от Коалиция за България Ясен Пенчев. „Сега текат процедури по подаване на заявления в СЕМ, СЕМ иска информация за възможностите да се лицензират местни оператори, така че се надявам в скоро време да имаме насищане на радиопазара с местни радиостанции”, коментира още Стоичков. Той поясни, че ако някой има лиценз само за Бургас, но иска да излъчва и за Поморие, трябва да получи нов лиценз. Проблемът с националните медии е, че те не усвояват максималните мощности, които са заложени по лицензия. Тук се намесват икономически интереси, тъй като това е свързано с развитие на мрежата и по-големи разходи. Необходими са и по-добри централни излъчватели, и повече ретранслатори. „Освен че е въпрос на ресурси, това е въпрос и на икономическо поведение. Защото някои райони не са толкова атрактивни, но обществените оператори трябва да изпълняват националните си функции. Защото районът на Дуранкулак не е толкова интересен за рекламодателите, но по принцип там трябва да имаме излъчване”, препоръча експертът.

Именно! Правилно препоръчва експерта. Но кой трябва да направи нещо, за да хваща българското радио, а не само румънско, турско, украинско и молдовско в село Дуранкулак, Добричка област ?

На 16 август г-н Емил Спахийски се възмущава на страниците на вестник Сега: „Ех, Българийо, да ти имам регулатора!”. Автора пътува от София до Благоевград и улавя само радиостанции на македонски език - не български, а от София през Враца до Козлодуй - само румънски, но отново липсват българските ...

„Всъщност не трябва да вдигаме ръце, а да потропаме на вратата на регулатора, каквато и абревиатура да си слага - СЕМ, НСРТ, ГЕРБ, МЕРБ, и да попитаме. „Регулаторе, къде ми е българската музика?”. Очевидно е, че има нещо сбъркано в раздаването на честоти и контрола върху тях. Когато в една гора има прекалено много дървета, те започват да линеят и да си пречат едно на друго. Тогава горският маркира болнавите и гората се разрежда. Оцелелите стават по-силни, по-високи и по-свежи. Същото май трябва да се случи и с нашия ефир. Защото наистина е досадно единственият ни избор да е кое от съседските радиа да избираме. Тъпо, а?” Цялата статия от вестник „Сега” >>>

Междувременно румънската преса вече се пошегува с факта, че по българското черноморие се слушат техните радиостанции ... „Какъв е животът! Днес българите се радват на румънски радиостанции, както ние навремето хващахме техните филми по телевизията. Само че на тях им липсва чувство за хумор”. Цялата статия: Румънско чувство за хумор >>>

От всички обяснения излиза, че приемането на толкова много и навсякъде чуждестранни радио- и телевизионни станции в България може и да е природно явление, а може би държавата е толкова бедна, че няма пари за предаватели ? В последните месеци всички държавни и обществени институции, свързани с медиите, са обвзети от суматоха по организиране на конкурсни процедури за лицензиране на нови радио- и телевизионни станции. Конкурси не са провеждани от 5 години, а и след първите 8 месеца от приемането на прословутата стратегия, все още не е ясно дали ще има такива процедури. И ако започне лицензиране на нови радиостанции и телевизионни канали, това ли ще е поредното оправдание за бездействие по проблема ? Кога ще има сериозна държавна политика за повече и по-мощни предаватели и осигуряване на качествено приемане на радио- и телевизионни програми в цялата страна ?

Изображение
Последна промяна 1 на predavatel, променена общо 24 пъти
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2132
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Нежната война - Коментар на Мартин Карбовски

Мнениеот predavatel » 24 Авг 2006, 08:21

[size=18px]Нежната война[/size]
Коментар на Мартин Карбовски

Изображение

Има моменти в живота на човек, когато се пита – абе какво става?! Един такъв момент ще преживеете, ако минете тази година по нашето крайбрежие – северно и южно. Това, което става там е минало и през главата на един червен депутат – ефирът на нашите радиостанции е заместен от турски радиостанции. По-силни предаватели ли имат, в морето ли са се закотвили – но българския ефир говори на турски, та се къса. Търсиш Дарик радио около Бургас и се включва едно турско радио с прилична музика, а на дисплея се изписва “MORAL FM RADIO”. Иначе честотата е на бургаското Дарик радио – какво става наистина?! Както и да пуснеш търсачката – все изскача турска станция, а и доста румънски. Така е и по Дунава, та чак до Монтана – непрекъснато се говори румънски в ефира.

Червеният депутат, чието име досега не ми беше направило впечатление (Пачев?!) твърди, че има технически средства това ефирно влияние да бъде спряно, може би заглушено. Но депутатът намеква и затова че такова решение е политическо и дори това състояние на ефира е въпрос на вече направена договорка. Ако е така – това е лошо, много лошо.

Настъпателният турски ефир е само една малка част от чуждото културно влияние, което изпълва ефирното място, наречено България. Това е нежната война, която губим. Законно или не, заради проявен публичен интерес или не, държавата се ориентализира и по много културни критерии вече е несветска и ориенталска, повече от самата Турция. В смолянско село баща не дава дъщеря си на християнин. Цигани се бият за жена, която не била девствена. Целият път към Турция е надписан с турски писмена – западните туристи се объркват сериозно. Тук таме на бензиностанции и кафета по второкласните пътища в южна България до българското знаме се слага турско и едно на европейската общност за оправдание. Не съм сигурен че това е правилно – особено като знам какво мислят гърците за чуждо знаме развято на тяхна територия.

Гръцкият модел е дълбоко партиархален и шовинистичен, но в това няма нищо лошо. Гръцкото културно влияние, заедно с пълния хладилник са успели да изместят българското самосъзнание в главите на българите от Eгейска Тракия и днес нито един от тях, дори говорещите стари българи не признават, че някога са били българи по произход. Децата на тези българи не говорят грам български. Ето ви модел, който трябва да се следва – у нас каракачаните, които говорят гръцки са запазили обичаи и език и имат културни връзки с днешна Елада. Там обаче онова прясно българско малцинство (от 70 години само живее в Гърция) няма културни връзки с днешна България. Явно, когато става дума за културни влияния (и присъщият им шовинизъм) на Балканите няма реципрочност заради мудната държава България и заспалите българи.
Гърците приспиват българското национално съзнание с пълен хладилник и добър живот в една капиталистическа страна. Турците приспиват бългтарското национално съзнание с музика, кеф и нова смяна на имената. В Юндола срещнах приятел от детство, който винаги се е казвал Вихър. Вихър Иванов. Днес неговите дъщери са с турски имена – най малката се казва Хава и славо богу още говори добре български. Но каква е гаранцията тази тенденция да се запази и нейните деца също да говорят български? Кое културно влияние ще надделее? Легендата за Пашови скали, за една девойка, бягала от турците и скочила оттам не съществува – старите хора с турски имена казват – тази легенда не е верна, никога турци не са гонили девойки по скалите. А сега де!

Тайно и полека народът се връща назад със няколко века – културната война е жестока и се води от опонентите ни ( да не кажа културни врагове) с особена тиха ожесточеност. Нежна ожесточеност. На тази война ние противопоставяме само едно – нашата толерантност, която вече можем спокойно да наречем “опит за отказ от идентичност”. Винаги в пограничните райони във всяка страна има маса население, което трудно се самоопределя. Но дори и в свитата като шагренова кожа граница на държавата България, се оказва, че някой се бори за съзнанието на исторически доказани българи. Както каза един грък-помак, говорещ прекрасен български в Гърция и отиващ в джамията да се моли – не ме питайте какъв съм – сега тука е мюсюлманско, а преди какво е било - няма значение.

“Няма значение” само за българите и за българската държава. Съседите ни неистово, къде културно, къде грубо, показват, че всяка спечелена душа, всяко променило се самосъзнание е важно за тях. Важна така, сякаш се готвят не просто за нежна ефирна война с Хоризонт и Дарик, а се подготвят за война, в която душите на много хора вече ще са спечелени на тяхна страна.
ivelina

Pisna mi

Мнениеот ivelina » 24 Авг 2006, 12:09

Na vsichki istinki balgari veche ni pisna na tarpim kak nashite upravnici sa prevarnali Bulgaria vav vasal na Turcia!
Nqkoga bqhma 13 republika v SSSR sega trqbva da sme otnovo kolniq na Turciq li?
Ako sluchaino budgeta ne pozvolqva saberete po 1 evro ot vsichki nas bulgarite v chujbina i shte se namerqt pari za po silni predavateli!
Samo shte vi kaja che ako nashi radio stancii se chuvat v Turcia te shte se vdignat na bunt !
Аватар
Enchev
1000+
1000+
Мнения: 1592
Регистриран на: 28 Апр 2005, 17:47
Местоположение: Русе | Rousse

Чий е българския ефир ?

Мнениеот Enchev » 24 Авг 2006, 12:28

Тия две статии са красноречиви.
Имаше нужда от такава обединяваща статия като първата.
Дано някой обърне внимание на тази тема.
Това неса празни приказки.!!!

(само да добавя че от няколко дни вече и в Русе се появи Romania Actualitati на още една честота 105 Mhz. А ако отида в Констанца едва ли ще чуя БНР Хоризонт на толкова много честоти на УКВ.

И още нещо - кога БНТ ще вдигне мощностите на регионалните си програми. Например за Русе програма Север е с толкова ниска мощност, че дори TV Romania 1 от Букурещ е с пъти по-мощен сигнал. Все пак живея в Русе и искам да гледам Регионални програми, новини и тн. а не да чакам кабелният оператор да предлага програмите на БНТ с по-добро качество, след като Север се излъчва "Свободно"
Нова Телевизия отдавна вдигнаха мощите за Русе.
А Българската Национална Телевизия - кога?)
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Чий е българския ефир ?

Мнениеот radiator » 24 Авг 2006, 12:58

Приятели,

Всичко това е много хубаво, но проблемът, според мен не е точно такъв.

Има един по-голям проблем и той е следният:

ИНТЕРЕСЪТ КЪМ РАДИОТО ИЗОБЩО НАМАЛЯВА! Това е заради концентрацията на програми в определени региони, липсата на разнообразни програмни формати. СЕМ така и не се пребори с "радиата компютри" - факт, че Радио 1 и Радио Сити продължават да парадират с това колко голяма работа са, при наличие на по-малко от 5% какъвто и да било програминг.
Прави ли ви впечатление, че тази дискусия си я водим ние, а тези, които вдигат врява сега го правят, за да си прокарат определени партийни интереси?? Защо тази дискусия на бе повдигната преди 5-6-7 огдини, когато положението беше много, много по-фрапиращо? Най-малкото властта има приемственост в последните 2 мандата... защо нищо не направиха досега?

За какво обръщане към институции говорим? Международното съгласуване на честотите в този обхват отпадна, съответно е въпрос на държавна политика.
За какво е цялото това плюнчене??? Ами ако има толкова воля, нека да се променят лицензиите, да се даде малко повече пощност и това е, защото не е това най-големият проблем. Направило ли ви е впечатление, че в един Несебър, напривер, никой не слуша радио, при положеине, че няколко БГ радиа се хващат достатъчно добре?? Ами какво да им слушаме на Радио Микс или на РАдио Лиани?? Едните излъчват МОНО, другите и те не знаят какво излъчват.
За какво заглушаване говори Панчев ли е там какъв е? Как ще заглушаваш чужди порграми???В Студената война ли се връщаме?? Знаете ли, че във Виена се хващат повечето братиславски радиа, просто Братислава е на 60 километра, но никой не ги слуша... но това не пречи да се хващат кристално с РДС!
Що са популистични изказвания, що за деградирало комунистическо мислене? Ами дайте мощности на хората, дайте възможност за разнообразие, вместо на перачите, които правят едно и също - компютър, новинки и айде... и хората ще си намерят каквото търсят.
Дарик мрънкат за Бургас, ама я аз да питам Дарик защо Радио Гонг така и не можа да си оправи излъчването там? Мен ме изядоха в тоя форум заради предавателя на Хот ФМ във Враца, да ама ние сме станция с 3 предавателя, а Дарик е единствената национална радиостанция, която доскоро притежаваше и контрол върху Гонг и Ретро Радио..
Хайде да поставим въпроса и от тази му страна! БНР си е БНР, това е ясно - там трябва на държавно ниво да се реши, но обществените оператори, частните такива, те нищо не предприемат, защото нямат сметка и никой не смее нищо да им каже, защо ли? Ами вижте как Нова Европа стана Зи-Рок - ито затова. Не че съм фен на Нова Европа - те бяха група хора, които взимаха пари и правеха идно нищо, но не може така да се променя профил, поне ако се спазва буквата на Закона.

И последно - другарят Пенчев докато мрънка, КРС вдигна мощностите на радиостанциите в Петрич, имат ефективно излъчена мощност от над 2 киловата, като досега бяха с по 300-500 вата. Айде стига с грозния популизъм. На някои от радиостанциите по морето през миналата година им здигнаха мощностите, също доказуем факт.
georgi
100+
100+
Мнения: 252
Регистриран на: 21 Мар 2005, 14:54
Местоположение: София

Чий е българския ефир ?

Мнениеот georgi » 24 Авг 2006, 13:12

Искаш да кажеш, защо частните медии се опитват да прескачат закона при промяна на програмния формат, а сякаш нямат желание да го направят при увеличаване на мощността на предавателите си?

Може би ги е страх малко повече от КРС, отколкото от СЕМ...

Но ми е трудно да си представя, че притежаващите лиценз за излъчване по черноморието нямат интерес да се чуват възможно по-далеч, особено през лятото. Малка аудитория ли е това? Да не говорим за чужденците... един по-хитър рекламен мениджър би могъл да сключи немалко договори покрай тях...
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Чий е българския ефир ?

Мнениеот radiator » 24 Авг 2006, 13:23

Жоро, от години никой в нормалния свят не се хвали колко надалеч се хваща, а колко народ го приема комерсиално! При нашите релфни особености не може с предавател във Варна да покриеш Бургас или Шумен, това не е Холандия.
Освен това, всеки ват отгоре е ток, а нали знаеш какви са цените на рекламата, също знаеш, предполагам, че в момента в медиите се пере, както никога досега, респективно, като съвршан кинчичи, кой ще плаща тока?
Всичко е долен популизъм. Айде да видим сега радиата в Петрич като имат по 2 киловата и отгоре ефективно излъчена, дали ще я ползват тая мощност, като се издържат главно от СМС-и от 2 лева и реклами на дюкяни. Пример и с Видин, колко пари мислиш, че превърта едно радио във Видин - смехотворни - първо защото там почти няма хора, второ за какво да лъчат към страната, като от Видив до Монтана ти е едно село Арчар, пълно с цигани и няколко пропаднали села с баби и дядовци. Същият филм е с Монтана и т.н. Колко мислиш изкарва Радио Елто в Козлодуй - малкото семейно радио на сем. Барбови? За какво да лъчи с киловати? Кой ще плаща? Другарят Пенчев ли??? Е, ако Партията даде на някой "заслужил" и го финансира, може и да се бичи и с 5 киловата.
И за рекламните мениджъри - в нормалния свят няма хитри, а добпи мениджъри. Целта не е да излъжеш клиента, а да си му полезен! Кой чуженец ще си пусне на морето радио Южен Бряг бе Жоро, или Радио Мая или Браво??? Кой? При тези програми, които са на запад?? Какво ще научи? И какви реклами точно ще чуе западния клиент? Че в България няма повече от 5 души, които могат да ти прочетат свестен текст на английски език... те на български четат неграмотно, а камо ли реклами за чужди туристи.
deni
500+
500+
Мнения: 986
Регистриран на: 18 Апр 2006, 20:00
Местоположение: trudovec
CONTACT:

Чий е българския ефир ?

Мнениеот deni » 24 Авг 2006, 13:45

Ами този депутат да не реве,ами да усили предавателите на всички радиа с 1-2 киловата и решава въпроса.Радиото,което не иска да купува по-мощни предаватели чао! Друг ще се намери на неговата честота и приключва с радиобизнеса.
Изображение
georgi
100+
100+
Мнения: 252
Регистриран на: 21 Мар 2005, 14:54
Местоположение: София

Чий е българския ефир ?

Мнениеот georgi » 24 Авг 2006, 14:16

Радиаторе,
говорим за едно и също нещо.

Аз нямам предвид чисто географското (процент от територията) покритие, а покритието на населението. През летния сезон гъстотата на последното по черноморието е достатъчно голяма, за да може да окаже влияние на рекламния пазар. Друг въпрос е доколко той се влияе само от тези теоретични фактори...

Мисля си, че по морето радио се слуша малко, именно защото няма качествено българско такова. Какво пречи на ресторанти и заведения да пускат радио вместо касетки и дискове? Ами пречи им инвазията на турци и румънци. А основната маса потребители на реклами са именно по заведенията и плажовете, където могат групово да бъдат облъчвани.

Ти имаш някакъв поглед върху начина на мислене на големите (а сигурно и на малките) вериги радиостанции у нас. Интересно ми е какво смятат те - имат ли интерес да увеличат допълнително мощностите по морето, ако КРС им разреши?

Съвсем умишлено не задавам въпроса за пограничните райони в Родопите, Северозападнала България и други подобни, за където съм съвсем съгласен с теб.
nqkoi

Чий е българския ефир ?

Мнениеот nqkoi » 24 Авг 2006, 15:07

ae twa si e pulna sramota ostai tez regionalnite radia no tezi po golemite i stoinosni radia da budat tka naglo izmestwani ot 4ujdi durjawa nqma li zemeti silni predawateli 6teli da har4at tok mi ko kat har4at ko sa nameri nqkoi kaduren tam da vkara malko para i nqq ima problemi to e naprao otvratitelno kato otide6 na moreto tii kef vika6 da pusne6 muzi4kata i nqkva gnusna turska i rumunska re4 se 4uva..................
106FM

Чий е българския ефир ?

Мнениеот 106FM » 24 Авг 2006, 15:25

Ти явно нямаш никаква представа от бизнес. Какво значи някой да вкара - макло соц го раздаваш - дайте да вземем да дадем, а?
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2132
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Чий е българския ефир ?

Мнениеот predavatel » 24 Авг 2006, 17:41

[size=12px]Операторите не искат да излъчват по цялото Черноморие, а КРС може да им предостави спектър, заяви Свилен Попов[/size]
24 август 2006 | 10:23 | Агенция "Фокус"

София. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е предоставила на Съвета за електронни медии (СЕМ) свободния радиочестотен спектър според техните желания - там, където се получат заявления от съответния кандидат-оператор, те пращаха писмото при нас за предоставяне на честоти за местните оператори. Това коментира пред Агенция "Фокус" Свилен Попов, директор на дирекция “Честотно планиране” в КРС във връзка с проблемите със сигнала на радиостанциите в пограничните райони и сигналите, които се получават от румънски и турски оператори.
“Но няма интерес за граничните региони. Интересът е предимно за Варна и Бургас. Няма интерес за някои населени места - как ще се чува българско радио там, след като самият оператор не иска? Все още самите оператори не искат да излъчват по тези места, а ние можем да им предоставим спектър”, каза още експертът. Той припомни, че има запитвания за честоти за Бургас, Ахтопол, Балчик, Варна, Каварна, Несебър, Обзор, Приморско, Поморие, Свети Влас, Слънчев бряг и Царево. Но това са местни радиостанции, които ще покриват само тези населени места, но не и целите региони. За Дуранкулак например запитвания няма.
КРС отдавна следи този процес, ние направихме сериозен мониторинг не само в района на Черноморието, а и на всички гранични райони на България. И на базата на този мониторинг през май КРС препоръча на и на местните, и на националните оператори да изберат нови точки на излъчване, които да покриват по-качествено населените места и да увеличат мощността си. В резултат са получени запитвания от БНР и от няколко местни оператори. Предоставили сме на БНР максимално допустимите мощности и сме готови да им предоставяме нови точки на излъчване, заяви още Попов.
Експертът посочи и проблема с пети телевизионен канал на БНТ в района на Шумен - предавателна станция Венец на БТК, който повече от четири години работи в обхвата на УКВ. Така една трета от радиочестотния спектър за радиоразпръскване в Северна България не може да се използва. Комисията многократно е повдигала въпроса за преместването му, но все още проблемът не е решен. Но държавата трябва да се намеси, а проблемът може да се реши с нов предавател. Така че и ние смущаваме сигналите в Румъния.
Румънците също са имали такъв предавател, но са освободили спектъра, поясни
Попов.
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2132
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Чий е българския ефир ?

Мнениеот predavatel » 24 Авг 2006, 17:56

Изображение


Той припомни, че има запитвания за честоти за Бургас, Ахтопол, Балчик, Варна, Каварна, Несебър, Обзор, Приморско, Поморие, Свети Влас, Слънчев бряг и Царево. Но това са местни радиостанции, които ще покриват само тези населени места, но не и целите региони. За Дуранкулак например запитвания няма.


Май се получи нещо като задочен спор с хората от КРС. Точно за село Дуранкулак може и да няма кандидати, но що сте забравили да отбележите, че имаше кандидати за общинския център - град Шабла. Ето как отговорихте на желанието за частна радиоинициатива в Шабла - цитирам решение № 971 от 11.05.2006 г. на Комисията за регулиране на съобщенията:

Предоставя на Съвета за електронни медии информация за липсата на ограничен ресурс – радиочестотен спектър с технически параметри, необходими за наземно радиоразпръскване на радиопрограма за територията на гр. Шабла, обл. Добрич. - радиочестотен спектър и в съответствие със Стратегията за развитие на радио- и телевизионната дейност (обн. ДВ бр. 82 от 14.10.2005 г.), извърши проучване за наличието на ограничен ресурс - радиочестотен спектър с технически параметри, необходими за наземно радиоразпръскване на радиопрограма за територията на гр. Шабла, обл. Добрич. В резултат на направеното техническо проучване, КРС счита за установено следното: Град Шабла е в пограничната зона с Румъния и няма защитени в плана "Женева 84" честоти за това населено място. Водена от горните съображения КРС счита, че липсва свободен радиочестотен спектър с технически параметри, необходими за наземно радиоразпръскване на радиопрограма за територията на гр. Шабла, обл. Добрич.


И как така нямало свободен честотен ресурс ? Нали имате приета стратегия, в която пише, че трябва да работите за развитие на националните оператори с цел покриване на слабонаселените и граничните райони на страната, предприемане на мерки за защита на българските радио- и телевизионни програми от трансгранични смущения в пограничните райони, особено по Черноморието ?


:alabala: :mad:
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Чий е българския ефир ?

Мнениеот ico_pol » 24 Авг 2006, 18:37

То, че малките радиа едва ли ще си повишат мощностите, е ясно. Но защто БНР и Дарик не го правят? Да речем, всяка промяна в БНР е плод на куп решения и разрешения в една сложна бюракртична машина, но в Дарик? Истината май е в ниските доходи от реклама, което мен не ме учудва. Само че с тоя бездарен и малоумен маркетинг още дълго време ще е така. И като са толкова ниски доходите, как така тия радийца цънцарикат още? Да ги затварят, по-големите да прибират техните приходи и по този начин ще имат по-големи постъпления, от там и по-добри въможности за инвестиции. Само че нито малки радия спускат кепенци (дори напротив), ами и Дарик и прочутите национални радиоериги грам не е*ават да се развиват. Пример: посочете ми в колко то подадените заявления за конкурси фигурират радиа, като Фреш, Сити, Радио 1, Ретро радио и т.н. Много малко, ако не николко. Поне първите три със сигурност ги няма. Няма и да ги има, защото в България може да се чува в един квартал на София, но ако някоя смотана агения каже, че са номер един-кой си, пак ще им се бута сухо за реклама. Така ще е още дълго и заради такова нереално разпределение на печалбите, тези, които искат да разпръскват качествено, ако не са "клъцнати" от закона, ще бъдат клъцнати от безпаричие.
crimson

Чий е българския ефир ?

Мнениеот crimson » 24 Авг 2006, 19:32

[quote=""radiator""]Жоро, от години никой в нормалния свят не се хвали колко надалеч се хваща, а колко народ го приема комерсиално! При нашите релфни особености не може с предавател във Варна да покриеш Бургас или Шумен, това не е Холандия.
Освен това, всеки ват отгоре е ток, а нали знаеш какви са цените на рекламата, също знаеш, предполагам, че в момента в медиите се пере, както никога досега, респективно, като съвршан кинчичи, кой ще плаща тока?
Всичко е долен популизъм. Айде да видим сега радиата в Петрич като имат по 2 киловата и отгоре ефективно излъчена, дали ще я ползват тая мощност, като се издържат главно от СМС-и от 2 лева и реклами на дюкяни. Пример и с Видин, колко пари мислиш, че превърта едно радио във Видин - смехотворни - първо защото там почти няма хора, второ за какво да лъчат към страната, като от Видив до Монтана ти е едно село Арчар, пълно с цигани и няколко пропаднали села с баби и дядовци. Същият филм е с Монтана и т.н. Колко мислиш изкарва Радио Елто в Козлодуй - малкото семейно радио на сем. Барбови? За какво да лъчи с киловати? Кой ще плаща? Другарят Пенчев ли??? Е, ако Партията даде на някой "заслужил" и го финансира, може и да се бичи и с 5 киловата.
И за рекламните мениджъри - в нормалния свят няма хитри, а добпи мениджъри. Целта не е да излъжеш клиента, а да си му полезен! Кой чуженец ще си пусне на морето радио Южен Бряг бе Жоро, или Радио Мая или Браво??? Кой? При тези програми, които са на запад?? Какво ще научи? И какви реклами точно ще чуе западния клиент? Че в България няма повече от 5 души, които могат да ти прочетат свестен текст на английски език... те на български четат неграмотно, а камо ли реклами за чужди туристи.[/quote]

Много ми е любопитно как така в съседните нам държави има интерес към радиото, а у нас няма! Де го чукаш - де се пука! Защо трябва да се бяга от темата! И оставете програмите, говорим за техническо обезпечаване! Има норми за интензитета на приемното поле, ако изобщо си чувал за такъв параметър! И ако оператор не може да си покрие района за който е кандидатствал не може да си покрие техническите параметри трябва да бъде низвергнат и да му бъде преотстъпен лиценза на някой който ще предостави услуга за населението!
Евала на комшиите - не жалят сили и средства за пропаганда, наука и култура!
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Чий е българския ефир ?

Мнениеот radiator » 24 Авг 2006, 20:18

Crimson по постингите ти до момента личи, че си интелигентен човек!

Недей се излага сега!

1. Параметърът, както го наричаш не е норми за "интензитета на приемното поле", а зона на обслужване и ниво на напрегнатост.
2. Явно не си виждал Лицензия за радио или телевизия. В 99% от лицензиите пише - лицензия за далекосъобщителна дейност за региона на град еди кой си, като местен оператор. Това означава - имаш кетап за Пловдив - минеш ли границите на община Марица, не трябва да се чуваш при напреграност 74 дб, което е изискването за т.нар. "градско приемане". Айде и ти не изпадай в популистични лозунги, защото операторите към момента си изпълняват лицензиите. Тези, които искаха повече мощности навремето - проектите на повечето бяха отхвърляни на конкурсите преди няколко години. Лъжехме, че не се чуваме като хората, какви ли не еквилибристики правеха проектантите, за да ти разрешат да излъчваш с 500, а не с 250 вата. Друг е въпросът, дали сега, при това състояние на пазара, с един крупен играч (да не кажем монополист) и още няколко, регионалните и местните оператори събират каквато и да било реклама, за да си позволят големи мощности. Накратко - едните нямат ресурс, а другите (големите) имат ресурс, смесен с огромно безхаберие.
3. Кой ти каза, че слушането на радио не е в криза извън България? Ами чети - това е проблем номер 1 в Европа. Тази е една от най-обсъжданите теми по форумите, редом с неразбориите, покрай цифровизацията и алтернативните формати, освен DAB.
4. Комшиите са европейски страни, а ние сме страна под руско влияние. ти видял ли си напоследък някой честен човек, който го е грижа наистина за културата да е допуснат да прави нещо? Прави ли ти впечатление, че един и същи човек е навсякъде в сектора? И че той е допускан да прави каквото си иска? Е така ли се прави култура?

Хайде сега ми отговори как така властта изведнъж се обърна на 180 градуса и изведнъж толкова много се загрижи? Познай защо!
Anonymous

Чий е българския ефир ?

Мнениеот Anonymous » 24 Авг 2006, 20:42

Тук се намесват интересите на нашите недоброжелателни съседни държави. Аз викам да има :x :vava:
crimson

Чий е българския ефир ?

Мнениеот crimson » 24 Авг 2006, 22:01

[quote=""radiator""]Crimson по постингите ти до момента личи, че си интелигентен човек!

Недей се излага сега!

1. Параметърът, както го наричаш не е норми за "интензитета на приемното поле", а зона на обслужване и ниво на напрегнатост.
2. Явно не си виждал Лицензия за радио или телевизия. В 99% от лицензиите пише - лицензия за далекосъобщителна дейност за региона на град еди кой си, като местен оператор. Това означава - имаш кетап за Пловдив - минеш ли границите на община Марица, не трябва да се чуваш при напреграност 74 дб, което е изискването за т.нар. "градско приемане". Айде и ти не изпадай в популистични лозунги, защото операторите към момента си изпълняват лицензиите. Тези, които искаха повече мощности навремето - проектите на повечето бяха отхвърляни на конкурсите преди няколко години. Лъжехме, че не се чуваме като хората, какви ли не еквилибристики правеха проектантите, за да ти разрешат да излъчваш с 500, а не с 250 вата. Друг е въпросът, дали сега, при това състояние на пазара, с един крупен играч (да не кажем монополист) и още няколко, регионалните и местните оператори събират каквато и да било реклама, за да си позволят големи мощности. Накратко - едните нямат ресурс, а другите (големите) имат ресурс, смесен с огромно безхаберие.
3. Кой ти каза, че слушането на радио не е в криза извън България? Ами чети - това е проблем номер 1 в Европа. Тази е една от най-обсъжданите теми по форумите, редом с неразбориите, покрай цифровизацията и алтернативните формати, освен DAB.
4. Комшиите са европейски страни, а ние сме страна под руско влияние. ти видял ли си напоследък някой честен човек, който го е грижа наистина за културата да е допуснат да прави нещо? Прави ли ти впечатление, че един и същи човек е навсякъде в сектора? И че той е допускан да прави каквото си иска? Е така ли се прави култура?

Хайде сега ми отговори как така властта изведнъж се обърна на 180 градуса и изведнъж толкова много се загрижи? Познай защо![/quote]

Склонен съм да се съглася с теб, но само формално. Вярно е че в България парица е царица, както го е написал наврмето Алеко Константинов, както и това че никой не го е грижа за културата, но ако сравним последното с пропагандата която се провежда в съседните страни все пак сме доста назад. Пък радиостанциите докато ги има ще се слушат! Моето чисто потребителско мнение е че в България имаме достатъчно радиостанции на добро ниво. Но имаме и твърде много бюрокрация, която изисква и пилеене на много средства от операторите за обезпечаване на дадена радиостанция от юридическа гледна точка!
Не работя в тази област и не съм разглеждал лицензионни документи отблизо. Запознат съм с проектирането на радиотрасета. Сигналът няма как да бъде ограничен в някакви рамки. А след като сме подложени на инвазия от съседни страни, защо да не отвърнем на атаката с контраатака! Те го правят, ами да го направим и ние, да видим кой пръв ще се оплаче! Така не можем да си обезпечим територията със средства за масова информация!
Нека изчакаме да се произнесат така наречените компетентни органи, да видим за колко време ще решат проблема. Може и да съм малко крайно мислещ, но докато юристи и икономисти имат водеща роля в тази държава, хаосът ще продължава.
Anonymous

Чий е българския ефир ?

Мнениеот Anonymous » 24 Авг 2006, 22:57

Видяхте ли какво написа radiator??? Просто и лесно ви обясни как стоят нещата в китната ни родина и така обясни,че и първокласник би го рабрал.От това по-хубаво обяснение...здраве му кажи.....дори и за тези,които четат текстове на реклами.
eleonor

absolutno saglasie

Мнениеот eleonor » 25 Авг 2006, 10:50

Ami kakvo da kaja vsashtnost osbeven che tova e samata istina. Tova liato biahem v Kiten i koeto uspiavahme da havshtame chisto estestveno biaha tochno tezi rumanski i truski radia. Ujas iskam si balgarskite radia! Da vi kaja che oshte po loshtot e che tova e i ot dosta dalgo vreme, zashtoto kogato rabotih pak na sashtoto miasto dve leta pored predi okolo 4 godini nie s moite kolejki se opitvahme da si raznoobraziavame s radio, nooo kakvo ti radio edvam edvam chuvashta se balgarska rech!
A sega shte vi kaja che v offisa se opitvame da slushame tochno ot tazi stranica radia i chestno kazano signala postoianno se gubi. A ot 4,5 drena e oshte po zle hvashtame samo Vitosha.
Neznam tribav da se napravi neshto po vaprosa zashtot mi stigat novinite na turski v nacionalnia efir, ne iskam i radia na turski i drgi razni ezici.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 3 и 0 госта