Чий е българския ефир ?

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
fraxinus
Нов
Нов
Мнения: 34
Регистриран на: 25 Сеп 2015, 21:35

Re: Чий е българския ефир ?

Мнениеот fraxinus » 20 Юни 2016, 20:38

Днес се е отворило хубаво тропо към Турция. Природен феномен.
Миналата година слушах цял следобед радио София в Стара Загора. За съжаление сутринта нямаше и помен от това радио. От тогава не съм го хващал.
lz1yae
Аватар
Vasil Ivanov
100+
100+
Мнения: 101
Регистриран на: 10 Сеп 2015, 11:43
Местоположение: гр.Мадан, обл Смолян
CONTACT:

Re: Чий е българския ефир ?

Мнениеот Vasil Ivanov » 21 Юни 2016, 09:28

Ден Трети! Продължава нашествието от Турски радиостанции в Маданско.
Аватар
Vasil Ivanov
100+
100+
Мнения: 101
Регистриран на: 10 Сеп 2015, 11:43
Местоположение: гр.Мадан, обл Смолян
CONTACT:

Re: Чий е българския ефир ?

Мнениеот Vasil Ivanov » 21 Юни 2016, 11:17

Към 11 часа турските радиостанции изчезнаха.На 89.4 се появи ЕРАСПОРТ а на 100.4 Евроскай които си ги приемам постоянно.
Аватар
runo radio
Нов
Нов
Мнения: 58
Регистриран на: 08 Авг 2015, 09:02
Местоположение: Pernik, Bulgaria

Re: Чий е българския ефир ?

Мнениеот runo radio » 23 Юни 2016, 18:15

Миналата година тук в Перник хващах някакви многобройни турски станции на FM обхвата. Хващаха се на едни честоти, след 2-3 минути се местеха на други. Имаха и RDS. Малко време след това изчезваха окончателно. След повечко време отново се появяваха такива "вълни". Пробвах и с други тунери - същото. И в Кюстендилско ги имаше. Интересно ми е какви са били тези чудати станции. :Hmmm
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 2926
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: Чий е българския ефир ?

Мнениеот Stani » 23 Юни 2016, 21:52

Четете:
Свръхдалечно разпространение на УКВ, дължащо се на тропосферата
Температурата на тропосферата, общо взето, спада с нарастването на височината, и то 6 до 8° С на всеки 1000 m покачване. Вследствие на движенията на въздуха и на останалите метеорологични влияния промяната на температурата на въздуха, както и на относителната влажност може обаче да става много рязко и с това да се отклони от нормалния ход. Едно такова обръщане на нормалния температурен ход, наречено също така инверсия, означава смяна на плътността иа въздуха. При това топлият въздух образува област с по-малка плътност, отколкото студеният.
Законът за пречупване на светлината гласи, че светлинният лъч се пречупва при преминаване от оптично по-плътна среда в оптично по-малко плътна среда, като се отклонява встрани от перпендикуляра, издигнат в точката на пречупването. Обратно, при преминаване от по-малко плътна в оптически плътна среда пречупването става, като лъчът се приближава до перпендикуляра, издигнат в точката на пречупването. При промяна на плътността на средата, в която се разпространяват ултракъсите вълни, последните се разпространяват подобно на светлинните лъчи. При навлизане в един инверсионен слой фронтът на вълната претърпява едно закривяване към повърхността на Земята. Това са или повърхностни инверсии в близост до повърхността на Земята (разпространение на малки разстояния зад хоризонта), или височинни инверсии — на височини, достигащи няколко хиляди метра (разпространение на големи разстояния зад хоризонта).
В случай на директно разпространение до насрещната станция могат да достигнат само такива сигнали, които са излъчени под възможно най-малък ъгъл, приблизително тангенциално на земната повърхност. Ако състоянието на тропосферата позволява закривяването на вълните и с това—Свръхдалечно разпространение, то също така този малък ъгъл на излъчване е необходим и за приемане на сигнала от приемника. От това следва, че антени с малък разтвор на диаграмата в Н-равнината са особено подходящи за покриване на големи разстояния.
Едно особено явление е рядко срещащото се тропосферно вълноводно разпространение (англ. ducting). То може да възникне, когато повече инверсионни слоеве са разположени един над друг. Един радиосигнал, който попадне между тези слоеве, се отразява от един слой към друг дотогава, докато попадне на "пролука" в долния слой. Този случай се отличава с това, че радиовръзки могат да се осъществят само с отдалечени станции, много често разположени на малка площ. Около тях се намира зона на мълчание. Пълноводното разпространение може да се осъществи и чрез отразяване на сигнала от повърхността на Земята и един широко разпрострял се повърхностен инверсионен слой. Характерно за този начин на разпространение е това, че при него няма зона на мълчание. Ако коефициентът на пречупване в тропосферата е толкова голям, че един сигнал, излъчен успоредно на земната повърхност се отразява обратно към Земята, се говори за суперрефракция. Тогава се получава едно пълно отразяване от инверсионния слой, подобно на това, което се извършва при разпространението на КВ от йоносферните слоеве.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 3 и 0 госта