Лош ефирен звук на радиостанциите
-
- 100+
Re: Лош ефирен звук на радиостанциите.
Пиши им и след 1 година ще го оправят.
Получих писмо и казват че утре ще го оправят.
някой от царево и региона да каже али има промени.Май лъжат доколкото знам
някой от царево и региона да каже али има промени.Май лъжат доколкото знам
- radiomanbg
- 1000+
Това се случва с всеки отдалечен от централите предавател на радиостанциите с малък регион на покритие. Оставени са на самотек. Не им се инвестира и занимава със системата за дистанционно управление на предавателни съоръжения, каквито има например НУРТС и Дева броудкаст.
Те оставиха Сливен за цял месец без Радио 1 Рок, какво да говорим за Ахтопол!
- radiomanbg
- 1000+
Разбира се, че ще го оставят така, нали са велики и незаменими?!
От няколко дни предавателят на програма Христо Ботев 102,5мхз в Боровец,здраво насича,писах им за проблема,но досега няма одговор,явно ще трябва "да мине година",както каза колегата в предишният пост за да се сетят да го оправят 

- radiomanbg
- 1000+
Проблемът на Дервишка могила свиленградско проспаха близо три месеца, след което БНР възстановиха излъчването, но в абсурдния варинт МОНО с РДС
По абсолютно същия начин работи и 104.1 Дарик Ахтопол стерео няма РДС има . 

Ами най вероятно,проблемът е в стереокодерът,генераторът на 38khz спира да работи и приемниците го възпроизвеждат моно,тъй като стереодекодерите в приемниците са запушени.
radiomanbg написа:Проблемът на Дервишка могила свиленградско проспаха близо три месеца, след което БНР възстановиха излъчването, но в абсурдния варинт МОНО с РДС
Спокойно и Метроном е така, че дори и без RDS!
UGLY_BOY написа:Те оставиха Сливен за цял месец без Радио 1 Рок, какво да говорим за Ахтопол!
В Сливен все още няма Радио 1 Рок. Другото радио с кофти звук Радио Фокус, което се излъчва регионално. имам чувството, че е на 32kHz. Има и още един абсурд. БОЕ се приема на две честоти в града, едната е на 99.40 Bulgaria On AirЯмбол, РРС „Бакаджик”, 183 W, а другата е на 96.20 Bulgaria On Air РПЦ „Дева Бродкаст”, 234 W, Другите станции са горе долу ОК ако имаш хубава антена и приемник.
djpapy написа:В Сливен все още няма Радио 1 Рок.
Бяха го пуснали за около 2 седмици от средата до края на октомври.
Колкото до абсурда на БОЕ - това е тяхно решение. Могат да увеличат ямболския предавател и на 96.2 да пуснат друга радиостанция, но решението е тяхно.
Re: Лош ефирен звук на радиостанцийте.
Stani написа:Приятели,споделяйте подробностти за лошият звук...звучи с обратни фази на каналите/получава се когато масата на нч.усилвателят в стереокодерът прекъсне,звъкът наподобява пространствено озвучаеане,като при говор може да се слуша само на СТЕРЕО,при МОНО говорът не се чува.
От 4-5 дни състоянието на предавателя на Дарик в Плевен е точно като гореописаното. Честито на слушателите с моно приемници.

Да това е често срещан дефект в УКВ предавателите,сигналите от двата канала,ляв и десен на входа на стереокодера в повечето предаватели е с много некачествени куплонги и често се получава прекъсвне било то в десният или левият канал или прекъсване на масата в следствие на което се получава този ефект на СТЕРЕО,наподобяващо ПРОСТРАНСТВЕН ЗВУК ,но е кофти за моно приемниците,защото цялата звукова информация отива в СТЕРЕО то и при музика се чува само инструменталът,а при говор от студиото звукът почти отсъства и е много неразбираем с изкривяване,чува се при СТЕРЕО но с обратни фази на каналите.Причинява се най често от замърсяване с прах и окисляване на въпросните куплонги.
Последна промяна 1 на Stani, променена общо 1 пъти
stivan написа:Stani написа:Приятели,споделяйте подробностти за лошият звук...звучи с обратни фази на каналите/получава се когато масата на нч.усилвателят в стереокодерът прекъсне,звъкът наподобява пространствено озвучаеане,като при говор може да се слуша само на СТЕРЕО,при МОНО говорът не се чува.
От 4-5 дни състоянието на предавателя на Дарик в Плевен е точно като гореописаното. Честито на слушателите с моно приемници.
Вече горната "екстра" е заменена с друга - звук само в единия канал.
При мен от вече месец,Дарик и радио 1 са с много слаб сигнал,писах и на двете медии за проблема,но одговор и резултат няма. 
От днес 5,12,2013г. е възстановено излъчването на тези предаватели.Честито на всички радиослушатели в Боровец и Самоков!

От днес 5,12,2013г. е възстановено излъчването на тези предаватели.Честито на всички радиослушатели в Боровец и Самоков!
Последна промяна 1 на Stani, променена общо 11 пъти
Здрвавейте,
почти постоянен радиослушател съм - цял работен ден в офиса и доста често вкъщи през почивните дни. Имам наблюдение за част от радио каналите в София и предградията. Част от радиостанциите са с лош звук, заглъхнало звучене (България он еър), други за период 15-20 минути заглъхват и после изключват за 1/2 час (Меджик ФМ). Ток ли не са плащали, лоша ли е техниката им не знам. Но ще чакаме новият стандарт T-DAB
почти постоянен радиослушател съм - цял работен ден в офиса и доста често вкъщи през почивните дни. Имам наблюдение за част от радио каналите в София и предградията. Част от радиостанциите са с лош звук, заглъхнало звучене (България он еър), други за период 15-20 минути заглъхват и после изключват за 1/2 час (Меджик ФМ). Ток ли не са плащали, лоша ли е техниката им не знам. Но ще чакаме новият стандарт T-DAB

- lunar_light
- 100+
Вече повече от месец БНР Христо Ботев в Русе върви с обърнати фази на каналите.
Трябва ли в този форум да се пише, че поддръжката в Русе да бъде "известена" за проблема?
Да се качват горе и да оправят масата към стереокодера, че БНР е за резил. (По-големия резил обаче беше когато тръгнаха муксовете. На левия канал бе Хоризонт, на десния Христо Ботев.
)
Трябва ли в този форум да се пише, че поддръжката в Русе да бъде "известена" за проблема?
Да се качват горе и да оправят масата към стереокодера, че БНР е за резил. (По-големия резил обаче беше когато тръгнаха муксовете. На левия канал бе Хоризонт, на десния Христо Ботев.

Всичко това е резултат от отпадане на радирелеиния пренос в цялата страна...всичко е от сателита и звука е отврат явно използват нисък bitrate