DAB и DAB+ в България.

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
Джорджи™
1000+
1000+
Мнения: 1067
Регистриран на: 24 Дек 2008, 20:28
Местоположение: https://dab.bg/
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот Джорджи™ » 12 Дек 2019, 23:20

Дигиталното бъдеще на радиото

Представяме ви извадки от третия доклад на Агенцията за медийни изследвания към Европейски съюз за радио и телевизия (EBU), направен в рамките на инициативата за дигитално радио на територията на съюза.

Докладът „Дигитално радио 2018“ посочва основните постижения през изминалата година, посочва силните страни и местата, където трябва да се положат повече усилия по пътя към дигитализация. Той има за цел да помогне на акционерите в радио индустрията при планирането на стратегиите за дигитализация на радиото и да послужи в подкрепа на техните бъдещи инициативи. Крайната му цел е да помогне за разпространението на наземното дигитално радио на територията на всички членове на EBU, осигурявайки им нужните данни, обзор на последните технически разработки и маркетингов анализ.

Съдържание и предлагане
Бум на предлагане

Само за една година броят на дигиталните радиостанции в семейството на ЕВU нарасна с 288 и в момента е 1 503 (+23,7%). Този растеж се дължи основно на частните радиостанции, които увеличиха предлагането си с цели 33,8%

DAB+ и/или DAB услугите вече са налични на 27 пазара в 26 страни в зоната на EBU.

Засилване на локалността

Благодарение на спада на цените при техническите решения, за дигиталните многокомпонентни радио разпространители локалните услуги стават все по-често срещани. През 2017 г. Германия и Холандия започнаха опити с този подход, следвайки примера на на Швейцария. Тези практики се прилагат със същия успех и в Обединеното кралство, в момента правителството там провежда обществено обсъждане след успешен пробен период, по времето на който беше забелязан бум на локално предлагани услуги от страна на големи медии.

Технологиите
IP не може да замени радио разпространението

Въпреки бума на IP устройствата, които могат да бъдат използвани за слушане на радио, излъчването си остава основният начин за радио разпространение и приемане на петте големи европейски пазара. С пазарен дял от около 8% процента обаче онлайн радиото се превръща в съпътстващ канал за разпространение, който ще има незаменима роля в бъдещето развитие на радиото.

Бум на нов вид устройства за дигитално радио

Устройствата с гласово управление се превръщат в новия стандарт с над 33 милиона единици, инсталирани през 2017 г. и очакване за още 255 милиона до края на 2022 г. според „Джунипер Рисърч“. Проучванията през 2017 г. показаха, че слушането на радио е една от основните дейности, за които хората употребяват тези гласово управлявани устройства, превръщай ги в бъдещ основен разпространител на дигитално радио.

Процес на превключване
Норвегия завърши първото изключване на FM

През 2017 г. Норвегия стана първата държава, която изключи националната си FM разпръсквателна мрежа, въпреки че някои локални услуги ще продължат да са достъпни през следващите 5 години в по-малко заселените райони.

Макар че процесът протече сравнително бързо, внимателната подготовка от страна на всички собственици на дялове не позволи да се случат големи инциденти. Примерът на Норвегия се превърна в основен модел за действие за всички държави, които искат да прекратят своето FM излъчване.

Но другите не изостават

Общественият разпространител RAS започна да изключва някои свои FM предаватели и италианския планински район Трентино-Алто Адидже. Деветнайсет от тях бяха изключени през декември 2017 г., а до края на 2018 г. ще спрат да работят още 22. В крайна сметка 212-те предавателя на RAS ще бъдат намалени до по-малко от 100, а 100 DAB+ сайта ще предлагат 22 канала на 99.5% от населението.

Политика и регулации
Задължителни дигитални превключватели

Много е вероятно до края на следващата година Франция да приеме закон, според който всички устройства трябва да имат дигитален превключвател. Италия вече прие това да се случи след 2020 г. Подобни инициативи са подкрепяни и от правителствата в Германия и Холандия.

Следвайки тази тенденция, през 2017 г. Европейският парламент прие резолюция в подкрепа на регулацията на радиоприемниците.

Регулиции и подготовка на почвата

Регулаторите в Европа вземат активна и понякога водеща роля в развитието на дигиталното радио в страните си. Австрия, Франция, Полша, Украйна и Турция са сред страните, в които дигиталното радио е най-силно промотирано от регулатора, понякога дори и против интересите на традиционните радио играчи.

Институционална свързаност
Обща представа за бъдещото

Най-бързо разрастващите се нови пазари се поучиха от добрите практики на лидерите и полагат успеха си върху проекти в колаборация. Холандия и Белгия са добри примери в това отношение. От друга страна, стагнацията в Чехия, Малта и Полша може да е причинена от неразбирателството между големите участници в пазара.

Паневропейско сътрудничество

Ако дигиталното радио е тясно свързано със сътрудничеството, то вече е на друго равнище – става дума не само за обединения на държавно ниво, но и за сътрудничество между наддържавни играчи като EBU, Association of European Radios (AER), World DAB, European Digital Radio Alliance (EDRA), Radio DNS или Radioplayer, които вече си съдействат на различни нива, за да осигурят дигиталното бъдеще на радиото.

Информиране на обществеността
Аудиторията трябва да бъде информирана

Информационните кампании във връзка с предимствата на дигитално радио се оказват от огромна важност на водещите пазари. Те изиграха основна роля по време на аналоговото изключване в Норвегия, в Дания за преминаването от DAB към DAB+, както и в Обединеното кралство. Всички тези страни осигуряват национални услуги с обществена полза.

Публични средства в полза на информираността

Публичните средства се използват, за да се разяснят ползите от дигиталното радио. Швейцария започна да полага сериозни и последователни усилия в тази посока през 2017 г., използвайки държавни средства. Подобен подход ще бъде възприет и в Белгия през 2018 г. Кампанията в Дания, обхващаща периода между 2017 – 2019 г., също е финансирана от правителството.

Потребителска техника
Европейските стандарти

През 2017 г. нов стандарт за тестване и одобрение на произвежданите дигитални радиоприемници даде гаранция, че произвежданите устройства ще посрещнат нуждите на бъдещото. Стандартът, формиран на базата на опита на Обединеното кралство, поставя минимални изисквания по отношение на DAB приемниците в цяла Европа и е подкрепян от WorldDAB и EBU, както и от националните разпространители на радио и производители на техника.

Устойчивост на аналоговите радиоприемници

Дебатът около това дигиталните превключватели да станат задължителни е породен от факта, че с изключение на Норвегия в цяла Европа дигиталните приемници са под 50% от всички устройства. На този етап това налага определени ограничения, които могат да се окажат неприятни за слушателите, когато пазарът в крайна сметка бъде превключен.

Автомобилната индустрия
Дигитална норма при водещите производители

През първата половина на 2017 г. броят на колите, които се продават с вградено DAB+ устройство, за континентална Европа нарасна с 43% по данни на WorldDAB.

И това не се отнася само за водещите в това отношение държави като Норвегия, където на практика всички коли са снабдени с дигитални радиоприемници, Обединеното кралство (88%) и Швейцария (66%), но и за пазари с навлизащи DAB+ технологии като тези в Германия (39%) и Холандия (35%).

Борбата за контрол над автомобилното табло вече тече

Радио разпространителите вече отчитат засилена конкуренция за по-добра „позиция“ на техните станции в контролното табло на всеки автомобил. Индустрията се стреми максимално да улесни ползването на дигитално радио в колите. Пример в това отношение са разработените от RadioDNS и WorldDAB насоки към производителите на автомобили по отношение на изписването на логата и всяка станция върху дисплея на радиото на автомобилното табло.

Къде сме ние според доклада
През 2017 г. в България започнаха първи тестове на частни DAB+ станции, а се очаква и общественото радио скоро да се включи.

През май в София беше осъщественото първото пилотно излъчване на DAB+ от компанията ЕDIP Trading. Успоредно с това Българското национално радио подаде заявка към Съвета за електронни медии за отпускане лиценз за програма „Хоризонт“ (втората най-слушана радиостанция в България), който да ѝ позволи да започне DAB+ в София, но все още се чака отговор.

Тези инициативи са предпоставки за развитието на потенциална национална стратегия за дигитализация, която ще се нуждае и от съответната нормативна уредба.

https://binar.bg/69257/digitalnoto-bdeshhe-na-radioto/
Използван компютър: Ryzen 5 2500U, Radeon RX 560X, M.2 500 GB SSD WD Blue 3D, Windows 10 1909, 4K 3840х2160 LG 24UD58-B монитор
игнориран трол: ЖОРО
Аватар
Джорджи™
1000+
1000+
Мнения: 1067
Регистриран на: 24 Дек 2008, 20:28
Местоположение: https://dab.bg/
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот Джорджи™ » 12 Дек 2019, 23:26

Принципната позиция на КРС :o

2. Радиочестотна лента 174-230 MHz
В цифровия План Женева 2006 г. за въвеждане на наземно цифрово радио- и телевизионно
разпръскване България има защитени 34 радиочестотни разпределения в обхват 174–230 MHz – 11 и
12 канали, които могат да осигурят честотен ресурс за реализиране на национални и/или регионални
мрежи (мултиплекси) за наземно цифрово радиоразпръскване на радиопрограми.
Радиочестотна лента 174-230 MHz е определена за цифрово радиоразпръскване в
Техническите изисквания за работа на електронни съобщителни мрежи от радиослужба
радиоразпръскване и съоръженията, свързани с тях. В резултат на преустановяването на наземното
аналогово телевизионно радиоразпръскване тази лента може да се използва за наземно цифрово
радиоразпръскване по технологии Т-DAB и/или T-DAB+.
При технологията T-DAB се използва MPEG-2 HE-AAC v2 кодиране. Това осигурява на
потребителите достъп до повече радиопрограми (около 6 в един блок) с по-високо качество в
сравнение с аналоговото радиоразпръскване. Към радиопрограмите могат да се предават данни,
свързани с тях, както и информационни услуги за потребителите.
При технологията T-DAB+ се използва MPEG-4 HE-AAC v2 кодиране, което позволява
излъчване от два до три пъти повече програми в един блок, в сравнение с T-DAB. Това осигурява на
слушателите по-голям избор на програми с по-високо аудио качество, и малко по-добро покритие от
T-DAB.
Предвид гореизложеното технологията T-DAB+ осигурява по-ефикасно използване на
радиочестотния спектър като осигурява на радиослушателите достъп до по-голям брой програми с
по-високо качество в сравнение с T-DAB.
В резултат на проведени обществени консултации през 2014 г. относно перспективите за
въвеждане на наземно цифрово радиоразпръскване на радиосигнали в Република България се
установи, че към онзи момент предпочитаната технология за въвеждане на наземно цифрово
радиоразпръскване на радиопрограми в лента 174-230 MHz, е T-DAB+. В рамките на консултациите
беше проявен принципен интерес към ползването на тази лента.
С оглед осигуряване на условия за ефикасно използване и ефективно управление на
радиочестотния спектър и осигуряване на високачествени цифрови услуги за потребителите, КРС
счита, че радиочестотна лента 174–230 MHz следва да се използване от наземни цифрови мрежи за
радиоразпръскване на радиосигнали по технологията T-DAB +.

Въпроси за обществени консултации, свързани с перспективите за ползване на
свободния ресурс в радиочестотен обхват 174-230 MHz
Във връзка с перспективите за ползване на свободния ресурс в радиочестотен обхват 174-
230 MHz се поставят за обсъждане следните въпроси:

1. Какви наземни мрежи за цифрово радиоразпръскване на радиосигнали считате
за целесъобразно да бъдат реализирани в радиочестотна лента 174–230 MHz - по
технология T-DAB или T-DAB+?
2. Бихте ли участвали в процедура за издаване на разрешение за наземно цифрово
радиоразпръскване на радиосигнали? По каква технология?
3. Какви електронни съобщителни мрежи за наземно цифрово радиоразпръскване
на радиосигнали считате, че следва да се изградят в лента 174-230 MHz – национални
и/или регионални?
4. Посочете параметри, с които считате, че следва да бъдат изградени
мрежите за наземно цифрово радиоразпръскване в лента 174-230 MHz като например:
• процент на покритие чрез мрежата - по територия и/или по населениe;
• метод на приемане на сигнала при изграждането на мрежата (мобилно,
преносимо вътрешно);
• стандарт за кодиране (компресия) на цифровия радио сигнал;
• минимална скорост на транспортния поток;
• възможност за допълнителни услуги.

https://crc.bg/files/_bg/Poziciq_CRC_Di ... _final.pdf
Използван компютър: Ryzen 5 2500U, Radeon RX 560X, M.2 500 GB SSD WD Blue 3D, Windows 10 1909, 4K 3840х2160 LG 24UD58-B монитор
игнориран трол: ЖОРО
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3501
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот ЖОРО » 13 Дек 2019, 09:20

ДИГИТАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА РАДИОТО Е АНАЛОГОВО ! Т.Е АКО ПУСНЕМ ЦИФРОВИЯ СИГНАЛ ЩЕ СЛОЖИМ Чл. БЕЗ НОВИ ИГРАЧИ ЗА СРОК ОТ 10ГОД и без право на качване на регионалните :Icecream :Icecream

гледам пак некой бушон от DAB.BG e ходил в СЕМ да иска регистрация по 116е и разбира се набързо са го разкарали ...
и така трябва до второ нареждане !
Аватар
Джорджи™
1000+
1000+
Мнения: 1067
Регистриран на: 24 Дек 2008, 20:28
Местоположение: https://dab.bg/
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот Джорджи™ » 13 Дек 2019, 10:11

Конкуренцията е нещо много здравословно и добро за потребителите. Иначе има стагнация и липса на каквото и да е подобрение. Аз съм за старите играчи да се махнат и да се появят нови.
Използван компютър: Ryzen 5 2500U, Radeon RX 560X, M.2 500 GB SSD WD Blue 3D, Windows 10 1909, 4K 3840х2160 LG 24UD58-B монитор
игнориран трол: ЖОРО
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3501
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот ЖОРО » 13 Дек 2019, 10:51

Джорджи™ написа:Конкуренцията е нещо много здравословно и добро за потребителите. Иначе има стагнация и липса на каквото и да е подобрение. Аз съм за старите играчи да се махнат и да се появят нови.Ще си останеш само с мечтата.. :D :D :D :D :Icecream :Icecream :Icecream :Icecream :Icecream :Happy :Happy
Аватар
1000W
Нов
Нов
Мнения: 10
Регистриран на: 13 Авг 2019, 14:19

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот 1000W » 13 Дек 2019, 11:10

ЖОРО написа:ДИГИТАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА РАДИОТО Е АНАЛОГОВО ! Т.Е АКО ПУСНЕМ ЦИФРОВИЯ СИГНАЛ ЩЕ СЛОЖИМ Чл. БЕЗ НОВИ ИГРАЧИ ЗА СРОК ОТ 10ГОД и без право на качване на регионалните :Icecream :Icecream

гледам пак некой бушон от DAB.BG e ходил в СЕМ да иска регистрация по 116е и разбира се набързо са го разкарали ...
и така трябва до второ нареждане !


Еййй, ЖОРО :D Голям дразнител си! Искаш ли да се срещнеш лично с този "бушон от DAB.BG" ? :)
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3501
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот ЖОРО » 13 Дек 2019, 12:18

1000W написа:
ЖОРО написа:ДИГИТАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА РАДИОТО Е АНАЛОГОВО ! Т.Е АКО ПУСНЕМ ЦИФРОВИЯ СИГНАЛ ЩЕ СЛОЖИМ Чл. БЕЗ НОВИ ИГРАЧИ ЗА СРОК ОТ 10ГОД и без право на качване на регионалните :Icecream :Icecream

гледам пак некой бушон от DAB.BG e ходил в СЕМ да иска регистрация по 116е и разбира се набързо са го разкарали ...
и така трябва до второ нареждане !


Еййй, ЖОРО :D Голям дразнител си! Искаш ли да се срещнеш лично с този "бушон от DAB.BG" ? :)


И за какво ми е да се виждам с бушоновица - питам ???? :Happy :Happy :Happy :Icecream :Icecream

или Бушоновица го е закъсала за секс.. хахахахааа ем има играчки в секс шоповете.. . :D :D :D :D :D
Аватар
Джорджи™
1000+
1000+
Мнения: 1067
Регистриран на: 24 Дек 2008, 20:28
Местоположение: https://dab.bg/
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот Джорджи™ » 13 Дек 2019, 12:25

Ами то реално погледнато половината радио групи са за Цифровото радио, а Оберон Радио Макс и Фреш Медия са против, както става ясно от изказването на ЖОРО от март месец т.г..

Фреш Медия България
BSS Media
bTV Media Group (CME)
РТЕ-НЕТ Нова Броудкастинг Груп
Оберон Радио Макс
Investor Media Group

Проблема идва от редиците на Оберон и РАДИО 1 тези 2 групи пречат на развитието на радио пазара..
Другите 2 са за развитие и излъчване в цяла българия това е проблема .
и понеже Обероновци и другия катил от групата на БГ РАДИО "Мистър 50 МИЛИОНА" ! .. са по близки със СЕМ и Властта+ (АБРО) като цяло .. те бавят нещата.. и от там тръгват и едни други паразити с пипала на октопод. които държат в хватка медийния пазар като цяло реклами , социологически проучвания и нагласи итн . и на него трябва да му се види сметката.. нека го кажем директно ДА може и да се стигне до бой с кръв .по Цариградско Шосе . :D :D :D Но има и вариянт Иван Димитров от КРС и София Владимирова - СЕМ да бъде осъдени до 8 години затвор за не изпълнение на служебните си ангажименти !
Използван компютър: Ryzen 5 2500U, Radeon RX 560X, M.2 500 GB SSD WD Blue 3D, Windows 10 1909, 4K 3840х2160 LG 24UD58-B монитор
игнориран трол: ЖОРО
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3501
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот ЖОРО » 13 Дек 2019, 12:30

Джорджи™ написа:Ами то реално погледнато половината радио групи са за Цифровото радио, а Оберон Радио Макс и Фреш Медия са против, както става ясно от изказването на ЖОРО от март месец т.г..

Фреш Медия България
BSS Media
bTV Media Group (CME)
РТЕ-НЕТ Нова Броудкастинг Груп
Оберон Радио Макс
Investor Media Group

Проблема идва от редиците на Оберон и РАДИО 1 тези 2 групи пречат на развитието на радио пазара..
Другите 2 са за развитие и излъчване в цяла българия това е проблема .
и понеже Обероновци и другия катил от групата на БГ РАДИО "Мистър 50 МИЛИОНА" ! .. са по близки със СЕМ и Властта+ (АБРО) като цяло .. те бавят нещата.. и от там тръгват и едни други паразити с пипала на октопод. които държат в хватка медийния пазар като цяло реклами , социологически проучвания и нагласи итн . и на него трябва да му се види сметката.. нека го кажем директно ДА може и да се стигне до бой с кръв .по Цариградско Шосе . :D :D :D Но има и вариянт Иван Димитров от КРС и София Владимирова - СЕМ да бъде осъдени до 8 години затвор за не изпълнение на служебните си ангажименти !


Точно за това би могло за компромис да бъдат метнати съществуващите радиоканали на дигиталата..
за Нови играчи е ъпсурд да говорим . факторите които спират са много от демография кадри . и стигнем до пазар.
другото което е че за да наложиш един бранд ти трябват поне 5 години.. никой рекламодател няма да ти дойде в ново радио.. а таксите си вървят по 150 000лв на година за авторски и сродни права..(на радио) е ако переш пари .. имаш изгода.
Аватар
1000W
Нов
Нов
Мнения: 10
Регистриран на: 13 Авг 2019, 14:19

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот 1000W » 13 Дек 2019, 14:13

ЖОРО написа:
1000W написа:
ЖОРО написа:ДИГИТАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА РАДИОТО Е АНАЛОГОВО ! Т.Е АКО ПУСНЕМ ЦИФРОВИЯ СИГНАЛ ЩЕ СЛОЖИМ Чл. БЕЗ НОВИ ИГРАЧИ ЗА СРОК ОТ 10ГОД и без право на качване на регионалните :Icecream :Icecream

гледам пак некой бушон от DAB.BG e ходил в СЕМ да иска регистрация по 116е и разбира се набързо са го разкарали ...
и така трябва до второ нареждане !


Еййй, ЖОРО :D Голям дразнител си! Искаш ли да се срещнеш лично с този "бушон от DAB.BG" ? :)


И за какво ми е да се виждам с бушоновица - питам ???? :Happy :Happy :Happy :Icecream :Icecream

или Бушоновица го е закъсала за секс.. хахахахааа ем има играчки в секс шоповете.. . :D :D :D :D :D


Колев, дали съм бушон, бушоновица или сме бушоновци, не е твоя работа :D Май ти си го закъсал за секс и затова ти пречи и главата! :Clap :D :D :D ;D ;D ;D ;)
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3501
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот ЖОРО » 13 Дек 2019, 14:43

1000W написа:
ЖОРО написа:
1000W написа:
ЖОРО написа:ДИГИТАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА РАДИОТО Е АНАЛОГОВО ! Т.Е АКО ПУСНЕМ ЦИФРОВИЯ СИГНАЛ ЩЕ СЛОЖИМ Чл. БЕЗ НОВИ ИГРАЧИ ЗА СРОК ОТ 10ГОД и без право на качване на регионалните :Icecream :Icecream

гледам пак некой бушон от DAB.BG e ходил в СЕМ да иска регистрация по 116е и разбира се набързо са го разкарали ...
и така трябва до второ нареждане !


Еййй, ЖОРО :D Голям дразнител си! Искаш ли да се срещнеш лично с този "бушон от DAB.BG" ? :)


И за какво ми е да се виждам с бушоновица - питам ???? :Happy :Happy :Happy :Icecream :Icecream

или Бушоновица го е закъсала за секс.. хахахахааа ем има играчки в секс шоповете.. . :D :D :D :D :D


Колев, дали съм бушон, бушоновица или сме бушоновци, не е твоя работа :D Май ти си го закъсал за секс и затова ти пречи и главата! :Clap :D :D :D ;D ;D ;D ;)


хахахахахаааа кажи на Бушоновица да си обръсне краката че нещо много космати ми се виждат хахахаххахахаааа.. Айде че ватовете са ти много и облъчваш несилениетуууу на рипубликата...
Аватар
Джорджи™
1000+
1000+
Мнения: 1067
Регистриран на: 24 Дек 2008, 20:28
Местоположение: https://dab.bg/
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот Джорджи™ » 13 Дек 2019, 15:15

Ватовете на колегата са идеални. Софийският мултиплекс трябва да работи на 1000 Вата. :Clap :Happy
Използван компютър: Ryzen 5 2500U, Radeon RX 560X, M.2 500 GB SSD WD Blue 3D, Windows 10 1909, 4K 3840х2160 LG 24UD58-B монитор
игнориран трол: ЖОРО
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3501
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот ЖОРО » 13 Дек 2019, 15:37

Джорджи™ написа:Ватовете на колегата са идеални. Софийският мултиплекс трябва да работи на 1000 Вата. :Clap :HappyСофийски няма да има , само 3 национални мрежи .. така симулкастинга няма да се заплаща ... и всичко е тип топ Покритие навсякъде и в рамките на цената ..
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 2442
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот Stani » 13 Дек 2019, 17:19

Абе като гледам бая още ще си връткаме fm приемниците :D
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3501
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот ЖОРО » 13 Дек 2019, 17:59

Stani написа:Абе като гледам бая още ще си връткаме fm приемниците :D


Още 2 години .
Аватар
Джорджи™
1000+
1000+
Мнения: 1067
Регистриран на: 24 Дек 2008, 20:28
Местоположение: https://dab.bg/
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот Джорджи™ » 13 Дек 2019, 18:51

Какво интересно има през 2021 г., че се чака точно тогава, а не сега или след Нова година?
Използван компютър: Ryzen 5 2500U, Radeon RX 560X, M.2 500 GB SSD WD Blue 3D, Windows 10 1909, 4K 3840х2160 LG 24UD58-B монитор
игнориран трол: ЖОРО
az
500+
500+
Мнения: 986
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот az » 13 Дек 2019, 20:21

Вероятно изтичат някои аналогови лицензи?
Аватар
Джорджи™
1000+
1000+
Мнения: 1067
Регистриран на: 24 Дек 2008, 20:28
Местоположение: https://dab.bg/
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот Джорджи™ » 13 Дек 2019, 22:38

az написа:Вероятно изтичат някои аналогови лицензи?

То хубаво изтичат, но задължително трябва да има тестов период на Т-ДАБ+, с паралелна експлоатация на двата типа радиосигнали.
С постепенно увеличиване на зависимостта от Т-ДАБ+, а не за една нощ да се превключат предавателите и антените, и хората да останат в потрес.
Използван компютър: Ryzen 5 2500U, Radeon RX 560X, M.2 500 GB SSD WD Blue 3D, Windows 10 1909, 4K 3840х2160 LG 24UD58-B монитор
игнориран трол: ЖОРО
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 2442
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот Stani » 14 Дек 2019, 10:12

Естествено, че ще има симулкаст но кога, само Господ и стари баби знаят!
Аватар
Джорджи™
1000+
1000+
Мнения: 1067
Регистриран на: 24 Дек 2008, 20:28
Местоположение: https://dab.bg/
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот Джорджи™ » 14 Дек 2019, 11:23

А ЖОРО не иска ли да си качи радиостанциите на Т–ДАБ+? :Clap
Използван компютър: Ryzen 5 2500U, Radeon RX 560X, M.2 500 GB SSD WD Blue 3D, Windows 10 1909, 4K 3840х2160 LG 24UD58-B монитор
игнориран трол: ЖОРО

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 7 и 0 госта