БНР - Проблеми

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
fan_radio
100+
100+
Мнения: 185
Регистриран на: 03 Фев 2009, 22:56

БНР - Проблеми

Мнениеот fan_radio » 11 Апр 2015, 21:12

Проблемите в БНР продължават - не само с предавателната мрежа на средни вълни, която бе на практика заличена, но и качеството на програмите драстично намалява, според рейтинговите проучвания, откакто спортното ръководство пое щафетата.
https://frognews.bg/news_89222/Razkosh-razhishteniia-i-bezzakonie-v-BNR/
За уплашилите се от вирус слагам текст!

Разкош, разхищения и беззаконие в БНР

|09.04.2015
Разкош, разхищения и беззаконие в БНР?
На редакционната поща на Фрогнюз получихме сигнал, разпратен от авторите му до медии и до депутати от всички парламентарни групи. Предоставяме го на вниманието ви дословно:
Писмо до слушателите
Какво слушат освен футболни мачове слушателите на БНР днес вече не е много ясно. Ясно е, че рейтингите главоломно падат или са паднали дотолкова, че не могат да бъдат открити в сайта на общественото радио.

Тази година по време на страстната седмица в БНР назрява брожение. Налагат се съкращения. Да останат на улицата са заплашени журналисти от програмите на радиото, както и музиканти от уникалните за българската култура оркестри, превърнали БНР в най-голямата културна институция у нас. Говори се, че за да бъдат запазени щатове за синекурните длъжности на назначените от новото ръководство приятели и роднини, Управителният съвет се готви да съкращава и кореспонденти на БНР в страната – намерение, което Янкулов анонсира още при тържествуващата си тирада, послучай годишнината от своето генерално директорстване.

Къде тогава е разкошът? Разкошът остава за синекурите. Когато тръгна да унищожава качественото в програмата на Радио „София“, новопоставеният директор Митко Димитров си назначи лични консултанти. Практика, непозната в 80 годишната история на родното радио. Вероятно д-р Митко е почувствал необходимостта да бъде консултиран, докато се е шляел в коридорите на Генщаба на Българската армия. Във всеки случай консултантите го посъветваха да сведе Радио „София“ до простичката рекламна схема: „Музика, музика, или щастливите кокошки повече снасят“... Колко щастливи кокошки слушат днес програмата на д-р Митко, сайтът на БНР мълчи.

За какви разхищения, обаче може да иде реч? Ами ако излезе вярно, че служители в рекламата на БНР получават освен заплатите си премии и хонорари за рекламните приходи в БНР, след като привличането на приходи е тяхна трудова характеристика? Ако поради тази причина членове от семействата на членове на Управителния съвет са сменили работното си място в БНР от звукозаписното студио в рекламния отдел? Държавният финансов контрол одитирал ли е тази практика?

Наистина ли служители на БНР, които получават заплатите си от бюджета, също така прибират комисионни в размер на 25% от бюджетните средства, които БНР получава от различни министерства по комуникационни програми? Управителният съвет на БНР взел ли е решение, което поощрява подобни практики? Това решение известно ли е на данъкоплатците?

Разхищения, разхищения ще кажете, ама чак беззаконие? Да попитаме тогава кой разреши на Радослав Янкулов да спре излъчването на парламентарните заседания от парламентарната честота 94.5 MhH? Да, това е честотата на която се излъчва и програмата на БНР Радио „София”, но тази честота е предоставена на БНР за да излъчва пленарните заседания на НС, а през останалото ефирно време се разви програмата на Радио „София“.

Получи ли Янкулов разрешение от органите, които по закон се разпореждат за употребата на честотите у нас да извърши тази парламентарна ефирна вазектомия?

Получи ли разрешение УС на БНР от Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията, когато спря предавателите на средни вълни и така лиши от възможността български граждани не само на територията на Република България, но и на територията на Република Турция да слушат новини, излъчвани от общественото Българско национално радио? Четиво за патриоти и гласоподавателите на Патриотичния фронт – дали всичко това е в съответствие с техния аргумент за задължително гласуване, което би направило много труден купения вот?
(Забележка: Председател на Комисията по култура и медии в българския парламент е г-жа Полина Карастоянова – представител на същата тази политическа сила.)

Колкото до предавателите – веднъж спрени, те на практика са унищожени – ново разхищение на средства, вложени от БНР в предишни години.

Какви мерки предприеха СЕМ и КРС при това очевидно закононарушение?

През пролетта на 2013 г. най-сериозните кандидати за поста генерален директор на БНР, като Кирил Калев например, бяха дисквалифицирани от СЕМ със съмнителни основания. После медийните регулатори спряха избора си върху изпълнената с недоразумения концепция на Радослав Янкулов, който в нея беше допуснал дори конфликт на интереси със заявката, че като гендир ще води месечно предаване. Така още с избора си СЕМ благослови един сериозен конфликт на интереси в общественото Българско национално радио – директори на програми в БНР при очевидно противоречие с правила и журналистически стандарти да водят предавания в програмите, които ръководят. Тези директори ръководители ли са или водещи? Справка: д-р Митко Димитров и неговият патрон Радослав Янкулов.

Любопитно, дали ако през 2010 г. Съвета за електронни медии не бе съкратен от 9 на 5 члена днешните недоразумения биха се случили? Тогавашния и днешен председател на СЕМ Георги Лозанов – инициатор на съкращението аргументира предложението си със стремеж към икономии. Не излиза ли обаче на българското общество твърде скъпа тази икономия от четири комисарски заплати? Пък, ако сме тръгнали да икономисваме така, да икономисаме и другите пет заплати.

Екип „Инфохолици“ Емил Янев и Кин Стоянов се ангажира пред слушателите на Българското национално радио да потърси с помощта на Закона за достъп до обществена информация отговорите на тези въпроси.
Последна промяна 2 на fan_radio, променена общо 13 пъти
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3170
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: БНР - проблеми

Мнениеот radiomanbg » 12 Апр 2015, 23:56

Внимание - посоченият по-горе сайт има вирус!
Аватар
tufata
100+
100+
Мнения: 394
Регистриран на: 01 Яну 2015, 10:39
Местоположение: Плевен

Re: БНР - проблеми

Мнениеот tufata » 13 Апр 2015, 11:10

Като видях темата нека да се оплача.
БНР рядко слушам, но съм имал случаи когато го правя ефира им да е със смущения. Изразяват се със звук наподобяващ на хеликоптер по-изразен във високите честоти. Това го чувах преди в Ловеч, а скоро и в Плевен. Предполагам е проблем, може би в цялата страна.
Сякаш е само в определени часове.
Философ пълен!
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 3066
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: БНР - проблеми

Мнениеот Stani » 13 Апр 2015, 12:44

Не съм забелязал такова нещо,звукът на "Хоризонт" и "Хр.Ботев" е перфектен.
Аватар
tufata
100+
100+
Мнения: 394
Регистриран на: 01 Яну 2015, 10:39
Местоположение: Плевен

Re: БНР - проблеми

Мнениеот tufata » 13 Апр 2015, 14:07

Може да е само в този район или на дадени часове ккаот казах.
За Ботев да, но хоризонт не е много добре. Клипира яко във високите особено при микрофон когато говорят!
За мен Бг Радио в момента води в БГ по качество, след него е Ботев.
Философ пълен!
gakal
100+
100+
Мнения: 456
Регистриран на: 04 Фев 2007, 15:04
Местоположение: Пловдив

Re: БНР - проблеми

Мнениеот gakal » 13 Апр 2015, 14:11

tufata, според теб в няколко теми , всички предаватели които слушаш " не са в ред" .
Може би е добре да споделиш с какво ги приемаш, само ако обичаш не казвай че е със "супер GSM- a".
Аватар
tufata
100+
100+
Мнения: 394
Регистриран на: 01 Яну 2015, 10:39
Местоположение: Плевен

Re: БНР - проблеми

Мнениеот tufata » 13 Апр 2015, 14:55

Да казвам, че не са наред защото наистина не са. Ако 90% от потребителите слушат радио през обикновен приемник или са "глухи", не значи, че ефира е наред!
Нямам спомен кога къде и на какво съм слушал нещо, понеже разполагам с много техника и не помня кога какво е било.
Щом съм казал, че има проблем, значи 100% има!
Разбирам, те какво имаш на предвид, че всичко е скапано по мое мнение, но може би там е проблема и за това е така, понеже никой нищо не прави когато има проблем, и всичко се трупа. Отзовава се сервизен екип само когато тотално спре!
Е извини ме, но когато поддържах аз нещата тук не бяха така. Ходил съм при най-малката нередност.
А проблема с Хоризонт същност съм го забелязал от години с това ВЧ смущение, и по спомен се появява при самото стерео разкодиране.
Философ пълен!
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: БНР - проблеми

Мнениеот UGLY_BOY » 16 Апр 2015, 23:21

tufata написа:Като видях темата нека да се оплача.
БНР рядко слушам, но съм имал случаи когато го правя ефира им да е със смущения. Изразяват се със звук наподобяващ на хеликоптер по-изразен във високите честоти. Това го чувах преди в Ловеч, а скоро и в Плевен. Предполагам е проблем, може би в цялата страна.
Сякаш е само в определени часове.

Ако са нашили RDS кодера, е възможно да чуваш RDS сигнала, "озвучен" в колоните.
Аватар
tufata
100+
100+
Мнения: 394
Регистриран на: 01 Яну 2015, 10:39
Местоположение: Плевен

Re: БНР - проблеми

Мнениеот tufata » 17 Апр 2015, 10:47

Не съм сканирал честотно и синусоидално какво е това което чувам, не ми е работа.
Исках да кажа, че вече никой май не го интересува какво звучи.
Философ пълен!
fan_radio
100+
100+
Мнения: 185
Регистриран на: 03 Фев 2009, 22:56

Re: БНР - проблеми

Мнениеот fan_radio » 18 Апр 2015, 04:02

http://fakti.bg/bulgaria/139332-bushoni-gorat-v-bnr-zashto-

Лили Маринкова поема Хоризонт, след Чобановото уволнение.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2514
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: БНР - проблеми

Мнениеот GIF » 18 Апр 2015, 08:57

.
Последна промяна 1 на GIF, променена общо 8 пъти
Аватар
tufata
100+
100+
Мнения: 394
Регистриран на: 01 Яну 2015, 10:39
Местоположение: Плевен

Re: БНР - проблеми

Мнениеот tufata » 18 Апр 2015, 10:07

С една дума мога да ги определя - комунисти! :Horray
Философ пълен!
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: БНР - проблеми

Мнениеот UGLY_BOY » 20 Апр 2015, 12:43

tufata написа:Не съм сканирал честотно и синусоидално какво е това което чувам, не ми е работа.
Исках да кажа, че вече никой май не го интересува какво звучи.

В повечето случаи проблемент е точно силният RDS. Преди време в София шумът му се чуваше винаги, особено когато четяха новини и нямаше музика, която да го заглушава.
fan_radio
100+
100+
Мнения: 185
Регистриран на: 03 Фев 2009, 22:56

Re: БНР - проблеми

Мнениеот fan_radio » 25 Апр 2015, 16:21

Ужасиите, сътворени от ГД на БНР, продължават, вече пред паравана и след грандиозните чествания на 80 години БНР:
http://www.obache.bg/2322/bnr-na-finala/
Аватар
zhizho
100+
100+
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Юли 2006, 16:31
Местоположение: Пловдив

Re: БНР - проблеми

Мнениеот zhizho » 25 Апр 2015, 18:11

И още:
АКО РАДИОТО БЕШЕ ХОТЕЛ НА МОРЕТО, ДА Е РУХНАЛО ДОСЕГА ...
http://www.obache.bg/2258/ako-radioto-beshe-hotel-na-moreto-da-e-ruhnal-dosega/
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3170
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: БНР - проблеми

Мнениеот radiomanbg » 01 Май 2015, 17:20

Заради днешната буря или друг технически проблем днес спря да излъчва Хоризонт от точката Дервишка могила на 89.2 Мандахерца. Дано се усетят да го оправят?!
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2514
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: БНР - проблеми

Мнениеот GIF » 13 Май 2015, 18:43

Журналисти от БНР искат оставката на ГД и на ръководството на БНР.
Медийният корифей с розовата папионка традиционно защитава ГД ! :D

Пожелавам успех на всички качествени журналисти в БНР !
fan_radio
100+
100+
Мнения: 185
Регистриран на: 03 Фев 2009, 22:56

Re: БНР - проблеми

Мнениеот fan_radio » 15 Май 2015, 00:09

Този човек съсипва всичко, до което се докосне. Вън! Иначе лошо се пише на БНР и хората, свикнали на обективна и яростно критична журналистика - без силно обществено радио ще останат само музикални нишови програми, най-вече чалги и музика от едно време, а за новини и публицистика остават само Дарик и частично Фокус, изградени по модел на Хоризонт, но с по-добра музика от него, които обаче и в най-силните си моменти /1997 за Дарик/ са били такива само заради слабостта или цензурата през определен период в общественото радио.
И не само аз мисля така - вижте това писмо на Копринка Червенкова, досега член на Обществения съвет на БНР:http://bnr.bg/files/uploads/radio.docx >:(
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2514
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: БНР - проблеми

Мнениеот GIF » 21 Май 2015, 15:31

.
Последна промяна 1 на GIF, променена общо 8 пъти
fan_radio
100+
100+
Мнения: 185
Регистриран на: 03 Фев 2009, 22:56

Re: БНР - проблеми

Мнениеот fan_radio » 21 Май 2015, 22:38

Наглостта е последното нещо, което ще напусне Генералния. Ясно е.
http://www.abbro-bg.org/read_news.php?id=16309

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 7 и 0 госта