Състояние и развитие на радио пазара в България

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 335
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Състояние и развитие на радио пазара в България

Мнениеот Atlantique » 22 Авг 2015, 18:37

Годишен доклад на Комисията за регулиране на съобщенията

http://crc.bg/section.php?id=1787&lang=bg

І. СЪСТОЯНИЕ, РАЗВИТИЕ И ПЕРСПЕКТИВИ НА ПАЗАРА НА ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩЕНИЯ (1.05 MB)

http://crc.bg/files/_bg/01_-_Sustoqnie_ ... D_2014.pdf

7. Услуги за пренос и/или разпространение на радио- и телевизионни програми ....... 41
7.1. Разпространение на радио- и телевизионни програми на дребно ..... 43
7.2. Пренос и/или разпространение на радио- и телевизионни програми и IPTV на едро ..... 49
7.3. Наземно радиоразпръскване на радиопрограми – УКВ радиоразпръскване ..... 51


7. Услуги за пренос и/или разпространение на радио- и телевизионни програми

През 2014 г. обемът на пазарния сегмент „Услуги за пренос и/или разпространение на радио- и телевизионни програми” възлиза на 265,073 млн. лв. и бележи ръст спрямо 2013 г. в размер на близо 3%.

Обобщена информация за броя на предприятията, предоставяли услуги за пренос и/или разпространение на радио- и телевизионни програми, за броя на техните абонати/потребители, както и за размера на получените от тях приходи, заедно със структурата на сегмента, е представена в таблица 6 и на фиг. 26 по-долу:

...
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 335
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Състояние и развитие на радио пазара в България

Мнениеот Atlantique » 27 Авг 2015, 16:28

http://bnr.bg/aboutbnr/post/100595634/b ... medien-bus

БНР със супермодерен мултимедиен бус
публикувано на 27.08.2015

Българското национално радио има нова свръхтехнологична и модерна придобивка – мобилен студиен комплекс. Мултимедийният бус е за музикална продукция, за постпродукция и за директно излъчване.

2015-08-27 BNR.bg, БНР със супермодерен мултимедиен бус.jpg

Това е автономен студиен комплекс, отговарящ на всички съвременни изисквания за качество и бързина. В него има студио за звукови интервюта с до трима участници и техническа апаратна с два автономни източника на захранване с модерна система за климатизация. Цифровият му звукосмесителен пулт (система 5.1) е с 40 автоматични фейдъра (плъзгачи-потенциометри). Хардуерната и софтуерната му система дават възможност за многоканален запис и смесване на звука и работа с над 128 канала. Има звуков мониторинг за система 5.1 съраунд звук, както и пълен комплект от периферни устройства за ефекти, честотна и динамична обработка. Финализиращите му устройства са за формат стерео и 5.1.

Радиобусът разполага с богат набор от висококачествени микрофони и стереомикрофонни комплекти за запис на различни видове музикални инструменти и вокали. Бусът разполага с аудио- и видеокомуникационни връзки между членовете на екипа и мястото на събитието. Съвременните комуникационни системи – IP, 3G, ISDN, POTS, ще улеснят излъчванията на директни предавания за всички програми на БНР.

За тези, за които техническите параметри на радиобуса не говорят на разбираем език, това означава, че мобилните екипи на БНР вече ще могат да предложат висококачествен, многоканален запис на звук не само от студията, откъдето досега единствено се осъществяваше. Качеството на крайната продукция ще е на ново съвременно ниво.

Първото излъчване от новия радиобус ще е от Празниците на изкуствата "Аполония 2015" от Созопол от утре – 28-и август.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
gakal
100+
100+
Мнения: 426
Регистриран на: 04 Фев 2007, 15:04
Местоположение: Пловдив

Re: Състояние и развитие на радио пазара в България

Мнениеот gakal » 27 Авг 2015, 17:32

Честито на БНР и на хората работещи с тази техника !
Очакваме още добри записи на музикалните събития у нас.
Аватар
RadioMIXX
Нов
Нов
Мнения: 26
Регистриран на: 29 Мар 2014, 22:40
CONTACT:

Re: Състояние и развитие на радио пазара в България

Мнениеот RadioMIXX » 28 Авг 2015, 00:07

Atlantique написа:За тези, за които техническите параметри на радиобуса не говорят на разбираем език, това означава, че мобилните екипи на БНР вече ще могат да предложат висококачествен, многоканален запис на звук не само от студията, откъдето досега единствено се осъществяваше. Качеството на крайната продукция...

И ние простите къде можем да го чуем този "многоканален запис"?
"Крайната продукция" не я слушаме, защото не става за нищо. Качеството е добро, но все едно да гледаш уникално качествена снимка на едно л@йно...
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 335
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Състояние и развитие на радио пазара в България

Мнениеот Atlantique » 13 Мар 2016, 00:22

Отново се претоплят стари идеи за обединение на БНТ и БНР, за да може да нарастне нечия власт и възможност за контрол и злоупотреба. А за важни въпроси и евентуални ползи от това - дори и дума не става... Само дето се задават още икономии, и накрая БНР няма да може да си намира нито журналисти, нито технически персонал, за да произвежда качествени програми.


http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=2721479

Старата песен на нов глас. Volume 3
Работна група ще обсъжда има ли смисъл от нов медиен закон, обединение на БНТ и БНР и на регулаторите СЕМ и КРС

От Весислава Антонова
11 март 2016

Разочароваща. Така с една дума можем да опишем провелата се в четвъртък в Народното събрание дискусия за ролята и мястото на обществените медии и регулаторните органи на пазара. Тя се случи по инициатива на двете парламентарни комисии, натоварени да се занимават с темата - за култура и медии и за информационни технологии и съобщения. В обсъждането взеха участие членове на СЕМ и КРС, директорите на обществените медии, продуценти, представители на различни асоциации и на големите частни телевизии.

Новината след дискусията е, че предстои да се създаде работна група в парламента, която да започне същинското обсъждане за бъдещи промени в медийното законодателство. "Следващата седмица ще пристъпя към създаването й", обеща председателката на медийната комисия Полина Карастоянова (НФСБ). Въпросите, с които ще се занимае работната група, са дали е необходимо обединение на БНТ и БНР, както и на Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). От тях се очаква да произлезе и централната тема за ревизия на цялото медийно законодателство и разширяването на обхвата му. Например чрез закон за всички медии заради конвергенцията на съдържанието между различните платформи. Това би означавало под обхвата му да попаднат и интернет и печатните издания, които в момента не подлежат на държавна регулация.

Медийният пазар очакваше това важно събитие близо година, като надеждите бяха, че то ще даде началото на истински дебат по централни за бизнеса теми като това какъв да е моделът на финансиране на обществените медии, как да се гарантират прозрачни собственост и произход на капиталите, както и кога ще се стигне до цялостна промяна на Закона за радиото и телевизията по ключови за сектора текстове. Неглижирана остана темата за катастрофиралата цифровизация на телевизионното разпространение, заради която ЕК заведе дело срещу България. От разговора между депутатите и представителите на медиите не пролича да има експертна подготовка за сериозен разговор с формулирана цел. Никой не каза категорично на глас най-важното - има ли политическа воля за промяна на медийния сектор и каква ще е нейната посока.

Ще има ли сливане между БНТ и БНР

Докато голяма част от участниците в обсъждането говореха общо и предпазливо, изненадващо горещият въпрос за сливането на БНТ и БНР беше поставен от Мартин Захариев. Той беше представен от председателката на медийната комисия Полина Карастоянова като бивш депутат и сътрудник на медийната комисия в парламента. Захариев беше депутат в предишното Народно събрание от БСП и член на медийната комисия. Като бизнесмен е бил собственик на "Ретро радио" и "Гонг", както и член на УС на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори. "Корпорация, която обединява БНТ и БНРq се налага от необходимостта от реформа, тъй като ще доведе до икономии и творчески синергии", каза Мартин Захариев. Според него двете обществени медии могат да влязат като дъщерни компании в акционерно или холдингово дружество, като това ще им позволи да сключват договори с кредитни институции или за продажба и ще подпомогне взаимното им развитие.

Идеята на Захариев очевидно е била обсъждана предварително с продуцентите, тъй като те застанаха категорично зад нея. "Подкрепяме идеята за обединение на БНТ и БНР, защото това ще направи обществената медия по-силна и по-значима и ще създаде повече работа за нас, продуцентите", каза председателят на Асоциацията на телевизионните продуценти Евтим Милошев. Според него в телевизиите продуцентите създават изцяло български продукт и осигуряват работа на голяма част от творческите професии.

Депутатът Иван Иванов от Реформаторския блок единствен изрази мнение, че обединението на БНТ и БНР ще увеличи контрола и влиянието върху тях и категорично не подкрепи идеята те да бъдат слети в холдингово дружество.

Генералните директори на двете медии нямаха ясна позиция по темата. "Нашето законодателство не допринася за развитието на националната телевизия като обществен оператор. В закона не са отчетени новите потребности на обществото - какво да направим, за да е гарантирана независимостта на обществените медии, и какво трябва да е финансирането им", беше коментарът на генералния директор на БНТ Вяра Анкова. Акцент в изказването на генералния директор на БНР Радослав Янкулов също беше финансирането на медиата. "Синхронът между лявата и дясната ръка трябва да е по-добър. Парите не стигат, деца. Ние (БНР - бел. ред.) да бъдем какво - Островът на съкровищата ли? Важно е не кой, а какъв ще бъде регулировчикът. Правилата, Санчо. Слободията ни праща извън стотицата в класирането. Толкова. Повече, когато ни покани СЕМ, КРС или както ще се нарича това, което ще държи палката", в типичния си метафоричен стил се изказа Янкулов.

Идеята за обединение на обществените медии не е нова. Тя беше лансирана още през 2010 г. в първия мандат на правителството на ГЕРБ. Тогава председателят на СЕМ Георги Лозанов оглави работна група, която написа проект на нов медиен закон. В него беше предложено административното обединение на БНТ и БНР, но Лозанов понесе сериозни критики за идеята. И в крайна сметка до сериозен дебат по темата не се стигна. Темата беше възродена през лятото на миналата година, когато председателката на медийната комисия Полина Карастоянова обяви на едно от заседанията, че се обмисля създаването на холдингово дружество по европейски модел между БНТ и БНР. Къде се е обсъждало, с кого и в каква перспектива и до ден днешен не е ясно.

Преди време пред "Капитал" Христин Стрижлев, член на управителния съвет на БНР, коментира, че независимо, че периодично този въпрос се поставя на дневен ред (обикновено в края на мандата на поредния генерален директор на БНТ или на БНР), никога не е показван и обсъждан текст, който да регламентира и обосновава тази идея. Позицията на БНТ, изразена пред " Капитал", е, че обединяване на обществените медии не може да бъде постигнато като механично сливане на технически, административни и спомагателни структурни звена на двете медии, а може да бъде извършено в резултат на обстоен анализ. "Целта би била по-голяма ефективност и целесъобразност при разходването на публичните средства, отпускани на двете медии за изпълнение на обществената им мисия", бе позицията на БНТ само преди половин година. От двете медии обаче са категорични, че е лишено от логика съществуването им като търговско дружество предвид публичния характер на тяхното финансиране и обществените им задължения.

А КРС и СЕМ?

Въпросът за обединяването на СЕМ и КРС беше по-слабо застъпен на заседанието в парламента, но председателят на далекосъобщителния регулатор Веселин Божков бе скептичен към идеята.

В залата имаше единодушие само по въпроса, че медийното законодателство се нуждае от модернизиране, но без задълбочени и мотивирани идеи за промени. Според изпълнителния директор на сдружението с нестопанска цел "ТеРаПро" Велизар Соколов освен медийния закон трябва да бъдат променени още и Законът за авторското право и Законът за електронните съобщения, като измененията им трябва да се случват успоредно и координирано. "Какво се случва със защитените произведения онлайн? Има безспорна необходимост от законова промяна, тъй като медийното съдържание се регулира и от закона за авторските и сродните права, в който сега има съвсем кратък текст за разпространението онлайн", коментира Соколов.

Дълго чаканият дебат по медийното законодателство разочарова с мудността си и липсата на подготовка и защото пазарът в момента е в разгара на далеч по-належащи теми и проблеми. Мандатите на генералните директори на двете обществени медии изтичат и СЕМ трябва да проведе конкурси за нови. Конкурсът за БНР трябва да бъде обявен още другата седмица, тъй като мандатът на Радослав Янкулов изтича на 1 април, а на БНТ предстои през юни. СЕМ обаче на практика няма председател, след като Георги Лозанов подаде оставка. Двама от членовете на регулатора са с изтекъл мандат. В началото на април ще изтече и мандатът на самия Лозанов като член на надзорния орган. Това поставя под въпрос както функционирането на регулатора, така и конкурсите за генерални директори на БНР и БНТ. Депутатите от година не излъчват свой кандидат за СЕМ и така блокират предложението на президента за състава на медийния регулатор. На фона на този разграден двор стартира отвлечен разговор за нов медиен закон, който засега не обещава да подреди нищо.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта