Страница 1 от 7

БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 22 Авг 2015, 20:58
от Arda TV
Здравейте, не видях да има отворена тема за така нашумялото по тези дни, откриване на Радио Кърджали. Предполагам, че сте инфо чатнати, че БНР иска да открива местно радио и да излъчва регионални новини на честота 90.00 FM, където в момента в Кърджали на тази честота се слуша БНР - Стара Зарога.
Мислех си, че радио Кърджали ще бъде с подобна програма, като всички останали регионални станции на БНР, но не знаех, че на честотата на бъдещото радио Кърджали, ще има 6 часа на турски език. Това е било за да асоциираме, това малцинство в родината ни, където тук в града ни са мнозинство. Та, идеята ми е, ако искаме да ги преобщим, асоциираме или так както искате го разбирайте. Не е ли по добре да се научат да говорят български, а не да ги консервираме, капсулираме. По този начин, те не усъвършенстват българския си език. След време, може да им пуснат и цяла регионална ТВ на турски (както в Македония има албанска тв). Тя и без друго икономиката на област Кърджали я поддържат турски фирми. И не след дълго, ще си поискат и автономност. Лека по лека вървим по стъпките на Косово и Кипър.
Нищо против този етнос, но мнението ми, щом за свой дом и родина са избрали България, то те трябва да знаят да говорят без проблем български език.

Дали ще го има радио Кърджали?

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 23 Авг 2015, 19:38
от Stani
Какъв проблем има да се пусне,по добре регионално отколкото национално,не че съм за това,но щом са решили нека го пуснат,просто сменяш станцията и това е,станции бол,която искаш тази слушаш. Очаквам скоро да се появят и излъчвания и на цигански. ;)

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 24 Авг 2015, 10:03
от ЖОРО
Проблема не е едната честота . а покритието в Цяла Югоизотчна България ! :D :D :D И ще се взимат предаватели от други мрежи на БНР

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 24 Авг 2015, 11:25
от Stani
Еми просто ще прехвърляме на друга станция и така,друго спасение няма.

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 24 Авг 2015, 18:04
от GIF
Другото спасение е да не се пуска Радио Кърджали ! :D

За Смолян предавателят на Радио Пловдив ли ще ползват за турската програма от Кърджали ?

"Българите", които владеят само турски език от Североизточна България ще искат да има и Радио Разград на турски !

Програмата на БНР на турски език от София, ще продължава ли да се излъчва на СВ от Видин или целта е да се ликвидират напълно средновълновите предаватели ?

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 24 Авг 2015, 18:56
от Stani
Понеже Видинският предавател няма добро покритие са решили да пуснат предаватели на UKW-то, Пловдивският предавател(94.0MHz) няма да се използува за целта.

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 24 Авг 2015, 22:52
от 747
Stani написа:Пловдивският предавател(94.0MHz) няма да се използува за целта.

човекът си каза "за Смолян" - демек, не 94, а 103,1 МХц - четете, преди да пишете! и, да - по едно време се прокрадна и тая идея - да вземат предавателя на РПв от Снежанка (именно 103,1... макар, според мен, това да си беше форумски кьорфишек) за Радио Кърджали, както взеха предавателя на РСЗ за Кърджали (точно 90 МХц), на който пуснаха програмата от София

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 25 Авг 2015, 08:52
от Stani
:D Да пак съм чел между редовете,иначе най вероятно така ще стане.

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 28 Авг 2015, 17:39
от radiomanbg
Като гледам как притихна публичната дискусия по темата , нищо чудно скоро да чуем в ефир: "Бу беним Карчали радиосу! Буйрунус!" Как ви се струва това, приятно ли ще е, да ви поздравяват така?? При условие, че българският език задължитлно трябва да се знае от всеки турчеещ се , за да е пълноправен гражданин на България. Така ги стимулираме да игнорират българската държавност и ги толерираме да нарушават законите на страната.С услугата , която прави на Доган, Янкулов заслужава да бъде обвиняван за предателство на национални интереси. >:( >:( >:(

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 28 Авг 2015, 23:07
от RadioMIXX
Казуса е "интересен". При положение, че официалният език в ДЪРЖАВАТА България е български, то е безумно ДЪРЖАВННОТО радио да излъчва програма на език, различен от БЪЛГАРСКИ!
Дискусия е немислима!

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 29 Авг 2015, 02:01
от partyfm
А за мен дискусията ( не исках да влизам в нея но не се стърпях) е безмислена понеже не е нещо ново:
Програмите на турски език на Радио България на Българското национално радио се предават в районите на компактно местоживеене в България на население с турски етнически произход, както и за слушателите от съседна Турция (на УКВ, средни вълни и онлайн). Турската редакция при Радио София е създадена през 1945 г., през 1959 г. започва и излъчването на турски език за чужбина на къси вълни. През декември 1984 г. предаванията за страната са спрени в хода на т.нар. „възродителен процес”. Десет години по-късно, през 1994 г., те са възобновени на и до днес Радио България излъчва регионални програми на турски език.

След 1994 г. програмите на турски език за страната се всеки ден от 8:00 до 8:30 часа (събота и неделя 8:00-9:00 часа), 15:00-16:00 часа и 20:30-21:30 часа. От 1994 г. те се предават на честота 69.80 MHz от РРТС Венец край Шумен (до 2007 г.), също така на средни и къси вълни. През 2012 г. Радио България прекратява излъчването на къси и средни вълни за чужбина. Предаванията на турски език за страната продължават да се излъчват чрез пет маломощни средновълнови предавателя: Шумен-Салманово 747 Кхц, Разград-Самуил 864 КХц, Кърджали 963 КХц, Дулово 1161 КХц и Търговище 1161 КХц. Тези предаватели са изключени на 31 декември 2014 г.

От 1 януари 2015 г. програмите на турски език продължават да се излъчват на честота 576 КХц от предавател Видин (заедно с БНР Хоризонт и Парламентарен канал), на 23 януари 2015 г. започна излъчването на 90.00 МХц от предавател Стръмни рид за Източните Родопи (заедно с БНР Хоризонт и Парламентарен канал). От 2015 г. БНР Радио България излъчва 24-часова програма онлайн на 12 различни езика, като програмите на турски език са от 1:00 до 2:00 ч., от 7:00 до 8:00 ч., от 13:00 до 14:00 ч. и от 19:00 до 20:00 ч. българско време. Очаква се през 2015 г. да бъде включен и нов предавател на РРТС Венец за Лудогорието.

Така че просто от една честота(обхват) да отиде на друга не виждам какъв е проблема.
Да не говорим че в чужбина също има радиостанции на език различен от официалния, даже в момента се сещам за Молдова и 2-те радиа на Български от който едното е 24 часа а другото е около 8 часа на денонощие. Излишно вдигате шум за нещо което не от вчера а от повче от 40 години.

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 29 Авг 2015, 09:33
от BoskoIgic
В Сърбия голям брой от общинските медии излъчва цяла или част на програма на езиците на малицинства, но бъдещето (като и на всички оставащи общински медии) им е неизвестно, заради приватизация. РТВ Войяодина излъчва 2 ТВ програми (1. на сръбски, 2. на езиците на малицинства) и 3 радио програми (1. на ср., 2. на унгарски и 3. за оставащите малицинства). Тези програми излъчват за сръбска провинция Войводина и част са от публичен радио-телевизионен систем.

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 29 Авг 2015, 18:40
от radiomanbg
Не знам дали знаете, но децата на преселниците в Турция настоятелно искат да изучават български език, за да познават по-добре родината на родителите им и да имат възможност да кандидатстват за българско гражданство. Турция обаче им забранява, да има българско училище, медии и общуване на друг език освен турския. Не разбирам защо това на нас ни е все едно , когато дискутираме предаванията на турски. Дори да се правят защо да не са по-ограничени, примерно само в Кърджалийско , Разградско, Търговишко и Шуменско, където има по-компактни маси турчеещи се български граждани?!

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 02 Сеп 2015, 09:03
от kiko plus
Не знам откъде излязоха 6 часа,но първоначално казаха за 3,освен това при наличието на хващане на турски радиа в тези райони защо трябва да се хабят държавни пари за такова радио,най-добре да им пуснат езиковото радио където има програми на български,руски,за др.езици не се сещам и там да им е е 1-2 ч.турска програма и готово.

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 02 Сеп 2015, 10:15
от GIF
Пускането на предаватели на УКВ на турски език, когато БНР не може да покрие над 30% от територията на РБ на български език е политика на БНР. за сметка на българските радиослушатели !
Безсмислено е излъчването на турска програма на средни вълни от предавател във Видин,
който не се чува нормално в Североизточна и Югоизточна България.

Турското държавно радио TRT предава на български език всеки ден на къси вълни в сектора на 41 метра.Програмата е около 20 минути и се чува много добре на територията не само на България.

Програма на БНР на турски език с продължителност до 30 минути и на български език с по-голяма продължителност на къси вълни ще се приема и от българите в чужбина.

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 02 Сеп 2015, 10:17
от Atlantique
Българската държава досега се провали да направи качествени програми за своите граждани говорещи турски език, в резултат на което те отдавна почти не ползват български медии. Дали е по-добре голямата част от тях да формират своето мнение под въздействието на радио и телевизионни програми от съседна Турция и под контрола на турската държава?!

Дори етническите българи все повече отбягват да слушат и гледат български програми, поради тяхната посредственост... :Hmmm

БНР е национално , а не етническо радио, и отдавна следваше да осигурява съдържание за всички граждани на Република България, още повече те плащат и данъци. А не да ги оставя почти изцяло под въздействието на чужди интереси и внушения...

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 04 Сеп 2015, 10:42
от GIF
Едно "рошаво" мнение за радио Кърджали (от 6:30 min до края) :
http://bnt.bg/part-of-show/za-mediite-a ... -problemno
"Семкаджийката" Стоянова обаче има друго мнение за радио Кърджали ! :D
Въпроси:
1. Защо радио Кърджали, а не радио Русе, Плевен или Велико Търново и после радио Кърджали ?
2. Радио Стара Загора "обслужва" ли региона на Кърджали или "йок" ?
:Drunk

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 04 Сеп 2015, 13:30
от radio Mainstream
И на мен ми е много странно, че БНР няма регионална станция в град като Русе, а даже няма и предавател на такава. Някой беше споменал за нова честота на радио Шумен. Явно шуменци имат яки връзки от време оно.

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 04 Сеп 2015, 15:19
от BigBrother
Скоро ще има радио Шумен в Русе ;)

Re: БНР - Радио Кърджали

Публикувано на: 05 Сеп 2015, 12:40
от a69
От няколко дни на честота 90.1 върви БНР с програмата на трурската секция та Радио България - от Венец с мощен предавател, който се чува и в Добрич. Така, че предизборното "пищене" за Кърджали е "гола вода"..... ;)