Директор на БНР: 2016-2019

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот Atlantique » 20 Мар 2016, 16:04

Остават едва ок. 2 месеца до края на мандата на сегашния директор на БНР, а по вече наложила се от властта традиция, все още никакви кандидатури не се обсъждат публично. Може би се обсъждат от представители на парламентарни групи и на СЕМ по разни кафета и ресторанти, но публично нищо не е известно... Криизата и блокажа в СЕМ са сериозни, във връзка с оставката на председателя Георги Лозанов. Един въобще рядък случай у нас - председател на регулатор да си подаде оставката. Но и показателен за неспособността на СЕМ да регулира медийния сектор, след като досега на 4 (четири !) заседания не успява дори да гласува оставката на председателя си... Каква тогава да очакваме от него регулация, каква цифровизация... :-[

Ако някой е чувал за потенциални кандидати - нека да сподели... ;)

http://bnr.bg/post/100669310/za-poreden ... na-lozanov

За пореден път СЕМ не гласува оставката на Лозанов
публикувано на 15.03.2016 в 08:02 | обновено на 15.03.2016 в 12:33

Автор: Светослава Кузманова

Днес Съветът за електронни медии (СЕМ) трябваше да разгледа за пореден път оставката на председателя на регулатора доц. Георги Лозанов и да направи опит да я гласува, но и на четвъртото си заседание СЕМ не гласува оставката му.

Четирима от членовете на СЕМ присъстваха на днешното заседание на регулатора. Георги Лозанов отсъстваше, защото е в отпуск. Причината, поради която и днес оставката му не беше гласувана, е че трима от членовете СИМ – Мария Стоянова, Анюта Асенова и Ана Хаджиева поискаха Лозанов да представи отчет и едва тогава да го освободят.

Според Анюта Асенова, която е и юрист, има законови пречки на днешното заседание да се гледа оставката на Лозанов, защото до 31-ви март СЕМ трябва да внесе в НС отчет за своята дейност. Така е по закон. Това означава, че преди този срок – 31-ви март, членовете на СЕМ трябва да разгледат и приемат този отчет.

Според Ана Хаджиева е практика Съветът да се представлява от неговия председател. Тя също се съгласи, че гласуването трябва да се отложи. Стигна се до гласуване, в което само Иво Атанасов настояваше оставката на Лозанов да се гласува днес.

Досега на три поредни редовни заседания медийният регулатор не беше в пълен състав. По процедура, след като оставката на председателя бъде приета, СЕМ трябва да избере нов. Следва Лозанов да подаде отново оставка, но вече като редови член на регулатора. Той поиска да напусне Съвета за електронни медии на 25-и март с мотив, че не е съгласен телевизия "Пик" да получи регистрация.

Днас надзорниците удължиха с още седмица отпуска на Георги Лозанов и решиха, че на заседание в следващия вторник ще открият процедура за избор на генерален директор на БНР. Първият мандат на Радослав Янкулов изтича в края на май.
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот Atlantique » 28 Мар 2016, 23:25

Кандидатите започнаха да се появяват: :D

http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=2730221

Изображение
Кой иска да управлява БНР
СЕМ обяви конкурса за нов генерален директор на общественото радио

От Весислава Антонова
25 март 2016

"Последният шанс радиото да се реформира" - така главният редактор на интернет портала bnr.bg Катя Лещанска определя конкурса за нов генерален директор на Българското национално радио (БНР), който Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви тази седмица. Думите й не са просто констатация. От тях лъха и диагнозата на обществената медиа през последните години - архаична организация без присъствие в новата медийна среда, изгубила до голяма степен обществената си функция, с недоволни журналисти и глухо за промени ръководство.

По времето на сегашния директор Радослав Янкулов, чийто тригодишен мандат изтича на 26 май, БНР влезе в сериозна криза. Важни въпроси като начина на управление на радиото, ролята му в обществото, загубеното доверие на журналистите и нуждата от реформи бяха заметени под килима. Това предизвика протести на работещи в медиата, които обаче, вместо да доведат до някаква промяна, още повече нагнетиха напрежението. Всичко това се случва на фона на сериозния дефицит на доверие в медиите в България и сриването на страната в класациите за свобода на словото. Което пък прави ролята на обществените БНТ и БНР още по-важна.

Нов шанс или постарому

Все още е рано да се каже кой ще победи в надпреварата за генерален директор на БНР, но вече е известен почти пълният списък на кандидатите за поста. Очаква се в състезанието да се включат основателят на първото частно радио FM+ и негов дългогодишен изпълнителен директор Петър Пунчев, членовете на управителния съвет (УС) на БНР Христин Стрижлев и Анюта Качева, бившият генерален директор на медията Валери Тодоров, членът на УС на БНТ Анета Милкова, водещият и продуцент на "12 +3" и "Нещо повече" Петър Волгин, продуцентът на спортната редакция в "Хоризонт" Светослав Костов, директорът на радио "София" Митко Димитров и изпълнителният директор на БНР Михаела Божидарова. "Капитал" не получи коментар от настоящия генерален директор Радослав Янкулов има ли намерение да участва в конкурса за втори мандат. Близки до него служители в радиото коментират, че засега той няма да участва.

Петър Пунчев единствен категорично потвърди, че ще участва в конкурса и се подготвя за него. Той има и най-солиден мениджърски радиоопит - както в България, така и на сръбския и на украинския пазар. Коментарите на Христин Стрижлев и Петър Волгин бяха, че сериозно обмислят възможността за кандидатура. Волгин уточни, че по тази причина постоянно разговаря с колеги от радиото. "Много хора в БНР сме убедени, че медиата има нужда от сериозни промени. Те са жизненоважни и поради факта, че настоящото ръководство тотално се провали в професионален и морален план", смята водещият и продуцент на "12 +3". Бившият генерален директор на радиото Валери Тодоров нито потвърди, нито отрече намерението за участие в състезанието. "Изчаквам да видя как ще се развият нещата - кой ще участва, ще бъде ли обновен съставът на СЕМ", каза Тодоров пред "Капитал".

От новия генерален директор журналистите в БНР очакват да върне нормалния диалог вътре в радиото, да застане на страната на високите професионални стандарти и да върне мотивацията им с удоволствие да упражняват професията си. "БНР има нужда от генерален директор, който да не говори само за предаватели и техническо оборудване, а да е човек с ясна визия за развитие на качественото журналистическо съдържание и човек, който не злоупотребява с бюджета на медиата", коментира Даниела Якова, продуцент в "Хоризонт". Колежката й и главен редактор на интернет портала bnr.bg Катя Лещанска пък споделя, че винаги когато наближи моментът да се избере нов управленски екип на БНР, започват разговори за лобита, пари, кръгове на влияние и интриги. "Време е нещата да започнат да се случват по високия стандарт за функциониране на обществените медии. Хайде да опитаме този път да ни се получи. За да не стане късно", предупреждава Лещанска.

Години наред изборът на генерални директори на БНР и БНТ наистина хвърляше политици, журналисти и медийни играчи в истерична спирала от обвинения и компромати. Зад кулисите на държавното управление текат тихи договорки кой да оглави обществените медии, защото на ръководствата им се поверяват немалки държавни бюджети. За БНР например тази година са предвидени 42 млн. лв. Освен това се появи и идеята за евентуално обединение на обществените радио и телевизия, което означава промяна на модела на управление с един генерален директор и общ бюджет за двете медии. Разговорът по този въпрос засега върви трудно и неубедително, защото създаването на обща структура не е просто обикновен акт, а процес, който изисква сериозен анализ, конкретни мерки и гаранции, че ще е от полза за двете медии.

Пред избора на нови генерални директори на БНР и БНТ (през лятото изтича и мандатът на Вяра Анкова като ръководител на обществената телевизия) има и още една пречка. Народните представители вече повече от година отказват да обновят състава на СЕМ и някои от членовете му са с отдавна изтекли мандати. Всички играчи на пазара и потенциалните кандидати за поста генерален директор на БНР, с които "Капитал" разговаря, смятат, че преди старта на конкурса е редно медийният регулатор да заработи както трябва.

Правилата на играта

Това е важно, защото именно СЕМ определя критериите за кандидатите за генерален директор и провежда процедурата по избор. Сред основните изисквания, които регулаторът постави тази седмица към потенциалните участници в конкурса за БНР, са да имат опит в областите електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, да се ползват с обществен авторитет и професионално признание и да притежават най-малко петгодишен трудов стаж в радио. Кандидатите ще трябва да представят пред СЕМ концепция за развитието на БНР, която трябва да включва отговори на няколко ключови въпроса. От тях се очаква да направят анализ на актуалната ситуация в БНР, да дадат предложения за конкретни мерки за надграждане (ако я намират за положителна) или за реформи, за визия за развитие на БНР като обществена медиа и за модел на организация и управление, както и за редакционна структура. Важна част от концепцията са програмните намерения и приоритетите на бъдещия генерален директор.

Кандидатите да оглавят БНР могат да подават документите си от 1 до 15 април, а публичното събеседване с тях е предвидено да бъде на 11, 12 и 13 май. Журналистите от БНР, представителите на гражданския сектор и синдикалните организации в радиото ще имат възможност да задават въпроси на кандидатите, свързани с програмната политика, програмната схема и изпълнението на мисията на медиата. Името на новия генерален директор трябва да бъде известно на 20 май. Ръководителят на медиата има право да я управлява два последователни мандата от по три години.

Ключово е СЕМ да гарантира публичен и прозрачен конкурс, както и равнопоставено участие на кандидатите. От участниците в състезанието пък се изисква да декларират подкрепа от неправителствения медиен сектор. Засега началото на избора на нов генерален директор на БНР дава по-скоро надежди за някаква промяна в положителна посока. Остава и да продължи по този начин. Както казва Катя Лещанска, за да не стане после късно.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот GIF » 29 Мар 2016, 09:34

Защо "народните представители вече повече от година отказват да обновят състава на СЕМ и някои от членовете му са с отдавна изтекли мандати" ? !
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3759
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот ЖОРО » 29 Мар 2016, 15:05

А по странното е защо Бетина Жотева , още не може да влезне в управата на СЕМ - тя е от президентската квота !
radioMW
500+
500+
Мнения: 716
Регистриран на: 20 Авг 2015, 19:39
Местоположение: на село

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот radioMW » 31 Мар 2016, 21:00

Да! Странно е въобще, че президента иска да намести бетина чампоева в СЕМ!? Защо? С какво са полезни такива слугини (говорителки, последно на дянков), за т.нар. медийна регулация в България!? А кому е нужен този СЕМ, на когото половината от членовете са с изтекли мандати!?
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот GIF » 31 Мар 2016, 21:20

Такива слугини са необходими на политиците и "бизнесмените" около тях за да им слугуват ! :D
Нашенските баш бабаити в политиката, като че ли нямат много голям интерес към СЕМ ! :D
radioMW
500+
500+
Мнения: 716
Регистриран на: 20 Авг 2015, 19:39
Местоположение: на село

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот radioMW » 31 Мар 2016, 21:53

Нямат интерес към СЕМ ли??? Ще видиш само до дни как ще започне яростна война - все пак предстои да овладеят наново БНР и БНТ. Даже атаката вече е започнала с леките намеци, да се обединят двете медии. А кого ще сложат за ген. дир. - няма да се учудя пак да е някой вифаджия. РЕЗИЛ
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот Atlantique » 31 Мар 2016, 23:01

ЖОРО написа:А по странното е защо Бетина Жотева , още не може да влезне в управата на СЕМ - тя е от президентската квота !

Народното събрание използвало процедурна "хватка": Влизането в СЕМ на 2-та нови членове, от квотата на президента и на парламента, ставало едновременно. Президента отдавна е номинирал Бетина Жотева. Защо точно нея, и с какво тя ще допринесе за медийната регулация на нас не ни е известно, а и никой няма намереие да ни каже. Но, парламента, отказвайки да номинира свой кандидат, по същество не дава възможност и на Жотева да заеме своето място.

Много е вероятно в парламента да не могат да се разберат, което при съществуващите калпави закони, не дава възможност и на друг от номинираните да започне мандата си. :o
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот GIF » 05 Апр 2016, 12:19

:D БНР: "Съветът за електронни медии и днес не избра председател на регулатора. Мария Стоянова ще изпълнява длъжността временно до избора на титуляр, а изборът ще стане, след като Народното събрание попълни квотата си в Съвета. В четвъртък медийната комисия в парламента ще обсъди и приеме процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за членове на СЕМ.

На днешното заседание на Съвета стана ясно още, че настоящият генерален директор на Националното радио Радослав Янкулов обжалва във Върховния административен съд решението на регулаторния орган, с което е обявен конкурс за избор на генерален директор на БНР." :D :D
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот Atlantique » 06 Апр 2016, 00:47

Последни развития около евентуалния избор на нов директор на БНР.

За мен е голяма загадка обаче, защо се говори за
... Красимир Гергов, който до неотдавна имаше сериозни позиции в медийния и рекламния бизнес ...
, сякаш че вече няма такива интереси. Да не би и той като Пеевски да е решил "да напусне бизнеса" ?! :D Ама как пък ние да знаем, че е напуснал офшорка, за която не се знае официално кои са й собствениците, в какви отношения са помежду си, как се управлява и се вземат решения и т.н. ?! Пък тя на края на веригата собственик на БТВ медия груп... Други пък собственици на рекламни агенции, медийни агенции и т.н.


http://www.mediapool.bg/parlamentat-se- ... 47657.html

Парламентът се "разбърза" с процедура за попълване на СЕМ
Мария Стоянова временно ще бъде шеф на регулатора, в който само двама членове не са с изтекъл мандат

Полина Паунова | 19:03 | 05 април 2016 |

Парламентът най-после ще стартира процедура за избор на двама членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) от своята квота. Това ще стане в четвъртък, 7 април, съобщава комисията по култура и медии на сайта си. Депутати коментираха пред Mediapool, че са решили да се разбързат след като досегашният председател на СЕМ доц. Георги Лозанов, чийто мандат изчете в края на март, е отказал да продължи да изпълнява функциите.

Междувременно на заседанието си във вторник СЕМ избра Мария Стоянова за изпълняващ длъжността шеф на регулатора с четири гласа "за". В края на март тя беше помолена от Георги Лозанов да го замести до избора на нов председател.

В края на февруари Лозанов подаде оставка, несъгласен с регистрацията на телевизия "Пик". Поради вътрешни противоречия обаче останалите членове на СЕМ така и не гласуваха оставката му. Ако бяха направили това, регулаторът нямаше да може да провежда заседания. Дори и така обаче в редовен мандат са само двама от петимата членове на медийния съвет - Мария Стоянова и Иво Атанасов, което поставя под съмнение всяко решение, взето от настоящия състав.

Медийният регулатор се оказа в такова положение благодарение на безотговорността на парламента, който редовно погазва сроковете – със седмици, с месеци и дори с години – за избор на членове на мандатни органи от своята квота. В момента друг такъв висящ казус е с избора на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията, а рекорда държи забавеният с две години избор на нов главен съдебен инспектор. Причината за това обикновено е трудното договаряне на консенсус за новите членове, който обикновено се постига след тежки междупартийни пазарлъци и липса на прозрачни процедури.

Към момента с изтекли мандати (освен председателя Лозанов) са членовете на СЕМ Анюта Асенова и Анна Хаджиева. Преди почти година президентът Росен Плевнелиев назначи с указ за член на СЕМ говорителя на МВнР Бетина Жотева на мястото на Анюта Асенова.

Според медийния закон обаче тя не може да встъпи в длъжност без да е избран и член на СЕМ от парламентарната квота. Досега депутатите обаче не избираха такъв, въпреки изтеклия мандат на Хаджиева.

По неофициална информация на Mediapool едното вакантно място в медийния регулатор ГЕРБ са резервирали за себе си, а второто са отстъпили на партньорите в управляващото мнозинство Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ.

ГЕРБ най-вероятно ще издигнат София Владимирова, която за малко е била член на СЕМ, избрана по време на първия мандат на Борисов, след като е завеждала отдел "Връзки с обществеността" в МВнР по време на краткия министерски мандат на Румяна Желева.

По-голямото неизвестно е около какъв кандидат биха се обединили РБ, ПФ и АБВ. Според запознати шефката на медийната комисия в парламента Полина Карастоянова (ПФ), която е нерядко е била проводник на лобистки интереси и е близка до Красимир Гергов, който до неотдавна имаше сериозни позиции в медийния и рекламния бизнес, проявява желание да влезе в СЕМ и да го оглави. Най-вероятно обаче до издигане на номинацията й няма да се стигне. Сериозни претенции са изразили и от АБВ. Партии в РБ засега не са се обединили около някаква номинация. Наддаването предстои, а изборът на двамата членове на СЕМ от парламентарната квота се очаква да стане факт до края на месеца.

Основната причина депутатите да се активизират да изпълнят задължението си е, че през тази година СЕМ трябва да избере нови шефове на БНТ и БНР. А в състав с изтекли мандати (въпреки, че в ЗРТ е предвидено членовете с изтекъл да мандат продължават да изпълняват задълженията си до попълване на квотата) решенията на регулатора могат да бъдат лесно оспорени.

Именно тази ситуация стана повод във вторник настоящият генерален директор на БНР Радослав Янкулов, чийто мандат изтича на 26 май, да обжалва във Върховния административен съд решението на СЕМ, с което е обявен конкурс за поста му.

На заседанието си на 22 март регулаторът прие процедурата за обявяване на конкурс за генерален директор на БНР. Според решението кандидатите, които подават документи от 1 до 15 април, ще трябва да имат най-малко 3 години опит на управленска позиция.

Според приетите правила СЕМ ще избере следващия генерален директор на БНР с явно гласуване. При повече от трима допуснати кандидати регулаторът ще проведе гласуване на два етапа – първо всеки член на съвета ще посочи трима претенденти, а следващото гласуване ще е измежду тримата, събрали най-много гласове. За избран ще се счита кандидатът, получил гласовете на най-малко трима от петимата членове на регулатора.

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков обяви, че партията му настоява да бъде спряна процедурата за избор на генерален директор на националното радио. "Принципният подход е всички регулаторни и контролни органи, които са с изтекъл мандат трябва да се попълнят час по-скоро. За обществото е необяснимо защо при изтичането на мандата на определени дейци в тези органи или на целия орган не се взимат веднага мерки, а се създава впечатлението, че хора или органи с изтекъл мандат се държат, за да могат да изпълняват определени поръчки насочени в една или друга посока", заяви той пред агенция "Фокус".

АБВ настоява изборът на ново ръководство на БНР да бъде извършен от "легитимния актуализиран, попълнен състав на СЕМ, а не от състав, чиито повече членове са с изтекли мандати", заяви Румен Петков. "Същото се отнася и за ръководството на телевизията", уточни той.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот GIF » 10 Апр 2016, 11:55

Партиите се договарят за нов СЕМ
http://www.capital.bg/biznes/media_i_re ... =cheteno24
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот Atlantique » 16 Апр 2016, 01:28

Отбелязва се известен прогрес със сроковете и номинациите:


http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=2743531

Ясни са кандидатите за СЕМ и БНР

Днес изтече срокът, в който можеше да се подават документи за участие в конкурса за генерален директор на БНР и номинации за членове на медийния регулатор

От Весислава Антонова
15 април 2016

Съветът за електронни медии (СЕМ) приключи с приемането на документите за избор на генерален директор на Българското национално радио (БНР). В конкурса, обявен от медийния регулатор, ще участват 13 кандидати, които са подали своите концепции.

Кой иска да управлява БНР

В надпреварата за мястото на досегашния генерален директор Радослав Янкулов участват предимно хора от екипа му в момента или такива, които са били част от него и освободени от самия Янкулов. Това са членът на управителния съвет на БНР Христин Стрижлев, директорът на "Радио София" (столичната програма на БНР) Митко Димитров, главният продуцент на програма "Христо Ботев" Георги Василски, главният одитор на БНР Росланна Белчева, изпълнителният директор на радиото и бивш директор на рекламно-издателската къща в медиата Михаела Божидарова.
За поста кандидатстват и журналистът и продуцент на обедните и следобедни предавания "12+3" и "Нещо повече" Петър Волгин и продуцентът на спортна редакция Светослав Костов.

Освободените от Янкулов бивш програмен директор на радиото Иво Тодоров и бивш директор на "Хоризонт" Васил Чобанов също са подали концепции. Чобанов е номиниран от депутата от ГЕРБ Методи Андреев и за член на медийния регулатор.

Бившите генерални директори Валерий Тодоров и Александър Велев, както и някогашният главен счетоводител в БНР Жени Гаджалова, също ще участват в конкурса.

Първи тази седмица документите си подаде и основателят на първото частно радио FM + Петър Пунчев.

Какво предстои

Техническата комисия по обработването на подадените документи започва своята работа в понеделник. Неин председател е членът на СЕМ Иво Атанасов.

На 26-ти май изтича тригодишният мандат на сегашния директор на БНР Радослав Янкулов. Събеседването с кандидатите за поста ще бъде на 11,12 и 13 май. Името на новия генерален директор ще е ясно на 20-ти май. Ръководителят на медията има право да я управлява два последователни мандата от по три години.

Кандидатите за СЕМ

Народните представители спазиха седемдневния срок, който си дадоха на и без това забавената процедура за номинации на членове на медийния регулатор. Днес в Народното събрание бяха внесени кандидатурите на шестима претенденти за медийни надзорници. Съставът трябва да бъде попълнен с двама души от квотата на парламента, които да заместят членовете на медийния регулатор с вече изтекли мандати Георги Лозанов и Анна Хаджиева. И двамата не могат да бъдат предложени отново, тъй като според закона един човек не може да бъде член на СЕМ повече от два последователни мандата.

АБВ застана зад кандидатурата на режисьора, сценарист и професор в НАТФИЗ Любомир Халачев. ГЕРБ застана зад София Владимирова, която вече е била в СЕМ и има опит като сценарист и PR на бившия външен министър на ГЕРБ Румяна Желева. Българският демократичен център (по-скоро депутатите около Христо Ковачки) застана зад кандидатурата на Розита Михайлова - Еленова, която е бивш PR на хранителния холдинг "Белла България", Министерството на транспорта и съобщенията и БДЖ. Реформаторският блок и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов застават зад преподавателят в НБУ и бивш член на Националния съвет за радио и телевизия Иво Драганов. А депутатът Слави Бинев номинира журналиста и писател Кин Стоянов - син на Радой Ралин.

Предстои депутатите да изслушат и гласуват в пленарна зала кои да са двамата нови членове на регулаторния орган. А след като парламентът попълни квотата си в СЕМ, тогава и говорителката на Министерството на външните работи Бетина Жотева ще стане член на регулатора, но от квотата на президента. На 8 май миналата година Росен Плевнелиев издаде указ за нейното назначаване, но според Закона за радиото и телевизията решението на Народното събрание и указът на държавния глава трябва да влязат в сила едновременно.

Така съставът на СЕМ вероятно ще е напълно обновен преди взимането на решение за генерален директор на БНР.


Изображение
На снимката (отляво надясно): Митко Димитров, директор на "Радио София", бившият директор на "Хоризонт" Васил Чобанов, бившият програмен директор на БНР Иво Тодоров - и тримата кандидати за поста на сегашния генерален директор Радослав Янкулов (последният вдясно)
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот Atlantique » 29 Апр 2016, 01:09

http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=2751743

Какво оставя Янкулов в БНР
Общественото радио има солидно финансиране и с добър мениджмънт може да се развива като силен играч на пазара

От Весислава АНТОНОВА
28 април 2016

"Пускам "Хоризонт", после "Христо Ботев", накрая Melody. Е как да слушам първите две с тази потискаща музика отпреди 40-50 години?" Думите на таксиметровия шофьор са показателни за един от проблемите на Българското национално радио (БНР) - тотално изгубената млада аудитория. Но съвсем не и единственият.

Тази година общественото радио отново е на прага на промени. На 26 май изтича тригодишният мандат на сегашния генерален директор Радослав Янкулов. Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви процедура за избор на нов ръководител на медиата, а за поста се борят общо 13 кандидати, чиито публични събеседвания трябва да започнат на 10 май. Освен концепция за управлението на общественото радио този път СЕМ поиска от участниците в конкурса да направят анализ на финансовото състояние на медиата за изминалата 2015 г. И да обвържат заложените в програмната си концепция идеи с финансовите средства, които наследяват от Радослав Янкулов и екипа му.

В сайта на БНР от няколко години се публикуват отчети на ежедневна, месечна и годишна база за разходите и приходите на медиата. Тази практика за "прозрачно управление" бе въведена в мандата на Валерий Тодоров. Публикуваните данни изискват доста усилие и време, за да бъдат разбрани и анализирани, и нямат нищо общо с подробните отчети на обществената Би Би Си например, която през годините сме приели като модел за добре функционираща обществена медиа. Все пак справката с данни от финансовия отчет на БНР за 2015 г., която СЕМ публикува по повод конкурса за нов директор (виж инфографиката), вкарва малко яснота за това с какви финансови ресурси разполага общественото радио освен държавната субсидия и за какво изразходва приходите си.

Откъде идват парите

Най-голяма тежест в бюджета на БНР има отпусканата държавна субсидия, която за 2016 е същата като през 2015 г. - 42 млн. лв. Наследникът на Янкулов ще влезе в радиото в условията на вече разпределен бюджет до края на годината. В най-добрия случай той ще е похарчен почти наполовина. Съществува обаче и опасността през първите пет месеца от годината, когато медиата е била управлявана от настоящия екип, да са похарчени повече от половината средства. Подобни примери през годините не липсват.

Публикуваната на сайта на СЕМ справка за продажбата на рекламно време до края на мандата и надхвърляща управлението на Радослав Янкулов дава основания да се смята, че настоящото ръководство предсрочно е продало голямо количество от рекламното време до края на годината и новият екип ще бъде силно ограничен да сключва рекламни договори. От 1.06 до 31.12.2016 г. са продадени общо 2747 рекламни спота с продължителност 30 секунди, което означава 23 часа реклама.

Проверка на "Капитал" показва например, че при един и същ размер на държавното финансиране през 2015 и 2016 г. разходите за заплати и възнаграждения за персонала през 2015 са били 15.7 млн. лв., а през 2016 са предвидени 16.7 млн. лв. Възможността за това увеличение с 1 млн. лв. се мотивира с т.нар. преходен остатък в бюджета, който за изминалата година е 2.9 млн. лв. и се прехвърля в парите на медиата за тази. Общественото радио има общо 1344 служители, като в това число влизат управителният съвет и генералният директор, регионалните радиостанции и музикалните състави.

В момента бюджетите на БНР и БНТ се съставят на база стойността на час готова продукция. За 2015 г. нормативът за един час програма на БНР за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми е в размер на 400 лв. Преди време пред "Капитал" членът на УС на БНР Христин Стрижлев коментира, че методиката сама по себе си е правилна и приложима в голяма част от ЕС, "но с тази разлика, че у нас никой не е изчислявал реално каква е стойността на този час за радиото и телевизията". Тогава Стрижлев даде конкретен пример за БНР: "За радиото има предвидена определена сума в държавния бюджет. Ние подаваме всяка година колко часа програма произвеждаме - в националните и регионалните си програми - и предвидената сума в бюджета се разделя на количеството продукция. Така се получава, че час продукция струва около 400 лв." По думите му методиката трябва да се промени.

След сумата, идваща от държавния бюджет, най-голям относителен дял в общите приходи на БНР имат рекламните постъпления, които през 2015 г. са 1.7 млн. лв. От собствени приходи радиото отчита общо малко под 3 млн. лв., т.е. малко повече от половината идват от рекламодателите. Според мениджъра отдел "Телевизия" в агенция "Пиеро 97" и един от авторите на годишния доклад за обема на рекламния пазар Иво Цеков БНР държи 8.4% от пазара на радиореклама, а целият рекламен радиопазар като нетна равностойност през 2015 г. се изчислява на 17.3 млн. лв. Това са парите, които всички играчи на радиопазара си разпределят. "Рекламното време в БНР е по-скъпо в сравнение с другите играчи на пазара, но пък радиото има ограничения за времетраенето на рекламата по закон и трудно може да се бори с търговските медии. Огромният резерв на БНР все пак е бюджетът", каза Цеков. Според Закона за радиото и телевизията времетраенето на рекламата за всяка отделна програма на БНР (включително и регионалните) не може да надвишава 6 минути на час.

Според Иво Цеков ръстът в бюджетите за радио през 2015 г. в нетни стойности е 8%. За сравнение - през 2014 г. в доклада на Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) нетният ръст на радиопазара е 8.2%. Медиа директорите все пак определят 2015 като нормална за радиобизнеса и отчитат, че радиото като медиа се стабилизира.

Най-големият рекламодател за БНР остават министерствата и институциите, които през изминалата година са инвестирали 848 хил. лв., посочва в отчета си самото радио. Възможност за финансиране по закон дава и "Фонд радио и телевизия", който обаче не само че не може да започне да функционира чрез събиране на такси от гражданите, но и сегашното правителство имаше планове да премахне. Процесът в момента е спрян, защото поне засега това е единствената възможност за независимо финансиране на обществените медии.

Проблемите пред БНР

През последните години БНР допусна да бъде изместено от лидерската си позиция на пазара от радио "Веселина", което има по-голям дял от аудиторията от общественото радио според данните за март на Nielsen Admosphere (виж графиките). От слушаемостта на общественото радио могат да се направят изводи и за доверието в медиата.

Усещането за намаленото влияние на общественото радио сред хората не е от вчера. На последните избори политическите партии са избрали например да инвестират повече средства в частните "Дарик" и "Фокус нунти" за предизборна кампания. Инвестициите в БНР са почти наполовина по-малко, отколкото в тези две радиостанции, и по отчет са 144 хил. лв.

Данните за аудиторията са показателни за това, че вече години наред в БНР не се случва разговорът за качеството и модернизацията на програмите. Онлайн присъствието на радиото се развива бавно. Прогресивно замисленото радио "Бинар", което комбинира звук и образ и трябваше постепенно да помогне да се излъчват на живо в интернет радиопрограмите, с днешна дата е замряло. Болезнено е, но е факт, че радиото има много раздут щат. Всички тези проблеми водят след себе си други. А за решаването им се иска воля, ясна визия, мисия и екип, който осъзнава важната роля на радиото.

С финансирането от държавния бюджет и собствените приходи годишно БНР се издържа с близо 45 млн. лв. Сравнения с други играчи на пазара трудно могат да се правят заради сложната структура на радиото, което има седем регионални програми и още четири софийски. Все пак един от конкурентите на БНР на частния пазар - "Дарик радио", което освен софийския си офис има такива в още 15 града, които правят два часа делнично местна програма, има годишна издръжка между 7 и 8 млн. лв. годишно. На фона на целия радиопазар, който има 17.3 млн. лв. рекламни приходи, разпределени между всички, БНР има солидно финансиране и при по-добро разпределение на парите и качествен мениджмънт има идеалната възможност да се развива като най-силния играч на пазара.

На сегашния конкурс за генерален директор на БНР служителите в медиата гледат като на последен шанс тя да се реформира. Защото от много време на "Драган Цанков" 4 се чака човек, който да има смелостта да направи оптимизация на състава, да намери допълнително финансиране и най-важното - да инвестира в журналистите и създаването на качествено ново съдържание. Като заедно с това запази и имиджа на радиото като свободна медиа.

Ясно е, че това не е лесно при икономическа и политическата ситуация в страната. Свитият рекламен пазар и жестоката конкуренция на другите медии логично доведоха до криза в традиционния бизнес модел на радиото. За три години от управлението си обаче Радослав Янкулов не успя да постигне почти нищо от необходимите промени. При встъпването си в длъжност на 1 юни 2013 г. той поиска от екипа на БНР 100 дни доверие. Три години по късно "Хоризонт" продължава да пуска Let It Be, известна като символ на протеста в обществените медии от началото на демокрацията.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот GIF » 05 Май 2016, 10:44

Радко продължава да се излага:
http://bnr.bg/post/100685177/vas-othvar ... tor-na-bnr
Протестиращите в БНР спаха при избирането на Радко за ГД, дано сега се събудят ! :D
radioMW
500+
500+
Мнения: 716
Регистриран на: 20 Авг 2015, 19:39
Местоположение: на село

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот radioMW » 05 Май 2016, 18:51

Добре де, нали Радко има "3 години управленски стаж", защо реве? Или пробва да забатачи изборът на нов ГД!? Да си подава документите в НОИ и да си отдъхва! :Happy
Аватар
fraxinus
Нов
Нов
Мнения: 34
Регистриран на: 25 Сеп 2015, 21:35

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот fraxinus » 17 Май 2016, 23:01

Александър Велев. Да видим сега ще се продължи ли линията за ликвидиране на Хоризонт или ще върне надеждата за радиото.
lz1yae
Аватар
BestRadio
1000+
1000+
Мнения: 3081
Регистриран на: 30 Мар 2005, 15:12
Местоположение: България
CONTACT:

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот BestRadio » 17 Май 2016, 23:59

по-късно премина за известно време на дипломатическа работа - беше консул в Турция

Едно от последните поприща на Велев, може би е показателно чии интереси ще защитава и какъв курс на управление ще води новоизбраният ГД на БНР!
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот Atlantique » 18 Май 2016, 00:35

http://bnr.bg/post/100692940/aleksandar ... e-si-mesta

Изображение

Александър Велев: През диалога бих искал да върна доверието в управлението на БНР

Моята задача е да вдигнем нивото на Радиото, да подобрим програмите и да вдигнем слушаемостта

публикувано на 17.05.2016

Важно е да се успокоим, да запретнем ръкави и да започнем да работим заедно. Това може да стане чрез диалог. През диалога бих искал да върна доверието в управлението на Радиото. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" новоизбраният директор на БНР Александър Велев, според когото основният проблем в медията е тежкото напрежение и конфликтите между отделните звена в нея. Той обеща да е готов с избора си на екипа, преди да встъпи в длъжност след около 10 дни.

Велев ще започне мандата си с ревизия на наследството на предшественика си на поста Радослав Янкулов:


Всички тези договори, всичко, което е направено, разбира се, ще бъде подложено на внимателен анализ – веднъж със специалисти и втори път, има си съответните контролни органи, ако се налага и те да погледнат какво е правено.

Не зная дали генералният директор на Радиото може да спира обществени поръчки. Ако има обаче някакви съмнения, ако тези обществени поръчки не са направени както трябва, тогава, ако имам възможност, ще ги спра, без да се поколебая.

Ще оптимизирам абсолютно всички разходи в Радиото, така че да се знае всяко левче къде отива и за какво отива
, заяви Велев и обеща да не се купуват неща, които не са необходими.

Новият директор, който вече е оглавявал БНР в периода 1998- 2001 година, заяви, че една от първите му задачи ще бъде да опита да подобри и заплащането на труда на работещите:

На други места са решени въпросите с хонорарите. Важното е за какво се получават парите, какво работи срещу заплата, какво работи срещу хонорар. Когато има ясни правила, тогава няма напрежение около това и е ясно кой и за какво получава парите си, това е най-важно.

Има хора, които влизат в пенсионна възраст. Те ще бъдат пенсионирани и няма да се назначават нови на техни места, ако не се налага. От друга страна, хора, които не са ангажирани с труд достатъчно, не са натоварени достатъчно, не могат да бъдат спокойни за работните си места, тъй като, може да е обществено радиото, но все пак не е социална институция и не е място за получаване на помощи. Всеки трябва да се труди в това Радио и да се знае за какво е в Радиото, нали?! Нямам намерение да чакам някой да ми спусне 10% за съкращения. Съкращенията не са 10 или 15% – това е един механичен подход. Подходът е по-скоро какво ще произвеждаш, каква програма ти трябва, колко програми ще се правят и колко човека трябва да правят тези програми. Това е подходът, правилният, за да се прецени колко хора трябва да работят в Радиото.


Александър Велев очерта като основен проблем в БНР липсата на координация в "Хоризонт" и между отделните програми.

В "Хоризонт" често няколко предавания работят по една тема, но не я развиват, а механично я копират помежду си. Често програмите на БНР се дублират, допълни Велев. Той възнамерява да възстанови Програмния съвет на БНР, но като обществен орган с участието на експерти.

Новият директор иска да привлече и повече младежка аудитория сред слушателите на БНР. За целта той планира преустройство на Радио София:

Младежката аудитория чрез "Хоризонт" няма да можем да я превземем, защото младите хора не се интересуват толкова от политиката, а мястото на политиката, на новините е тук, в "Хоризонт". Радио София беше един успешен експеримент като старт, но социологията, поне това, което виждам към момента, не оправдава очакванията. Там мисля да преформатираме радиото и да го насочим повече към младите хора, да се опитаме да хванем младите хора и от там нататък, евентуално, по възможност, да разширим с една програма, която да бъде и национална. Ние сме обществено радио – на цялото общество. Не сме на застаряващото поколение, не сме на средното поколение, а сме на всички и би трябвало да произвеждаме програми за всички.

Смятам, че до края на тази година много от промените ще бъдат вече факт, заяви новият директор. Всички служители ще имат достъп до записи от заседанията на Управителния съвет, за да могат да се запознаят с мотивите за всяко решение
, обеща още той.

Моята задача е да вдигнем нивото на Радиото, да подобрим програмите и да вдигнем слушаемостта. 12-15% слушаемост за "Хоризонт" е много малко. Това, че "Веселина" е пред нас, е показателно!

На слушателите можем да обещаем, че ще се опитаме да бъдем по-забавни, по-интересни за тях, по-слушаеми. На мен ми се иска да ни повярват. Доверие има в Радиото. Да ни вярват, че ще ставаме все по-добри.


Интервюто на Снежана Иванова с Александър Велев можете да чуете от звуковия файл.

Концепцията на Александър Велев за развитието на БНР, която той представи пред СЕМ по време на изслушването на 11-и май, можете да видите ТУК
https://www.youtube.com/watch?v=RAgiVCcUSk0

radioMW
500+
500+
Мнения: 716
Регистриран на: 20 Авг 2015, 19:39
Местоположение: на село

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот radioMW » 18 Май 2016, 10:07

"Let It be" тази сутрин беше за последно! :)
Сбогом Радко! Не успя да съсипеш Радиото докрай, но доста се постара!
Последна промяна 1 на radioMW, променена общо 21 пъти
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Директор на БНР: 2016-2019

Мнениеот GIF » 18 Май 2016, 10:51

Батакът в БНР е голям и новият ГД на БНР ще има много работа. Дано успее да се справи по-бързо с интригите, които ще наследи и още по-бързо да се освободи от огромното количество лежачи в БНР, включително и в регионалните радиостанции !
Пожелавам успех на новия ГД на БНР - Александър Велев !

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 7 и 0 госта