Stani написа:Може да има изменение в мощността и точката на излъчване.
Точно така !
lunar_light написа:Причината не е ли ясна каква е, че се търси максимално покритие за Шумен и на изток по АМ "Хемус" до Варна.
Да, тази причина е повече от ясна. По-логично според мен щеше да е, да се промени диаграмата на излъчване към Търговище/Разград и предавателят от Варна да се качи на Франгатата, това щеше да е перфектната комбинация. То сега чужденците или другите пътуващи как ще могат да стигнат до тяхната честота ? Давам пример:
Русе и повечето румънски станции пробиват добре до разградското околовръстно, което се пада на път Е70 Русе-Варна - последните седмици учидващо доста по-добре излизаше 105.4, сега какво следва - който може се прехвърля на нещо от Разград или случайно от Шумен и си върви на AF-a - всичко от Разград освен З-Рок си го има и в Шумен - това е първата загуба на слушатели - не всеки като нас ги разбира честотите. После към Търговище - чудесна възможност за печелене на много слушатели, поради малкото радиостанции в Търговище и сравнително добрия терен профил с един предавател покриваха два областни града - това е втората загуба. Голяма работа станало като подобрили сигнала на част от АМ ,,Хемус”, сякаш ще оберат повече слушатели - нищо подобно, всички досегашни слушатели сме си го търпяли проблема.
Предавателя като е за гр. Шумен не значи, че е задължително диаграмата да е към града. Давам пример:
Веселина лъчи с 500W за Разград, обаче се приема най-слабо в града (при 30db Веселина, имам Z-Rock/N-JOY 50-60dB) от всички други частни радиостанции, които са със 100вата - диаграмата им е някъде към Русе/Силистра, противоположно на самия гр. Разград и положението си е добре...
EDIT:
@alonso998
Категоричен съм, че Веселина в Разград е с гръб към Разград, така че не пречи същото да е и за Шумен, само малко повишаване на мощността трябва...
На АМ ,,Хемус” край гр. Шумен няма и следа от 93.1 Веселина Разград, а Радио 1 98.1 от Разград например е слушаемо...