Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
borosport
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 24 Май 2005, 19:25
Местоположение: София
CONTACT:

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот borosport » 17 Яну 2007, 11:47

Не ме обиждаш въобще, даже ти благодаря, че ме поправи. :D
Изображение
Аватар
the_heaven
500+
500+
Мнения: 504
Регистриран на: 20 Мар 2005, 22:32
Местоположение: Undefined

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот the_heaven » 17 Яну 2007, 11:58

Тва 'я' за нищо го нЕмате!! :lol:
Кой както си го направи живота! На който не му харесва - да се изнася!
batmiro24
Нов
Нов
Мнения: 32
Регистриран на: 21 Авг 2006, 13:41
Местоположение: Враца,София

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот batmiro24 » 17 Яну 2007, 13:04

[quote=""borosport""] това радио или се оплачи :mad:[/quote]

Ами да де нали за това става въпрос,че той не иска да им слуша радиото,ама вече няма местно радио което иска да слуша

Иначе казано НЯМА ИЗБОР-ПРИНУДЕН Е
Аватар
RADIO
500+
500+
Мнения: 683
Регистриран на: 24 Мар 2005, 02:15
Местоположение: To The Moon And Back
CONTACT:

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот RADIO » 17 Яну 2007, 14:19

[quote=""R R П""]Все пак хубаво е да се върнем на темата.
Според мен трябва да има местни радиостанции, но само, ако са достатъчно качествени, каквито са повечето национални.
Ако ще са аматьорски станции, предпочитам изобщо да ги няма никъде, както в София, така и в провинцията.
Предпочитам качеството преди всичко.[/quote]


Това взе, че ми хареса.... :da: независичмо, че има аматьорски вериги...
Аватар
dimitar.b
100+
100+
Мнения: 107
Регистриран на: 08 Ное 2005, 16:28
Местоположение: sofia
CONTACT:

да направим това което тук в София неможем и не искаме....

Мнениеот dimitar.b » 17 Яну 2007, 15:40

няма как понеже съм частичка от това наше общество и с дълбоко минало /не виждам бъдещето си,без него/да не севълнувам от повдигнатите проблеми за съдбата на колегите си от "дълбоката провинция"ето сега сме "провинция"на майката ЕВРОПА.а какво става в обрулената ни ТАТКОВИНА?къде са ценностните качества на медииното ни пространство.къде са "микрофоните"отдушници на всекидневните ни проблеми?нима само мръснатата ни "столица"осеяна от дупки и боклуци е БЪЛГАРИЯ.останалата ни в забрава дълбока провинция не е ли населена с българи?опитайте се да си отговорите на тези въпроси,които не ми дават покой.къде е националната ОТГОВОРНОСТ на тези които мислят че се грижат достатъчно за тези след нас.....?нека зададем този въпрос към всички които са отговорни за това което се случва днес в България.а то хич не е малко.
Аватар
gadchet0-
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 01 Юли 2006, 14:03

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот gadchet0- » 17 Яну 2007, 17:25

[quote=""Дачо""]
По-голяма глупост не бях срещал :-)))
Ами срещни първия социолог на улицата и го питай де... да вземем за пример акциза върху ракията

Понеже, някак, местното дело на Иван срещу Георги за границата на имота също е интересно, но някак...
[/quote]
да,прав си,ама ги пишеш глупостите...не ми вади думите от контекста да се подразбира друго..мисля,че примера,който бях цитирал е достатъчно красноречив..на мен пък ми е писнало да слушам къде имало дупки в София,какво решил общинския съвет на София и т.н. България не е само София,кога ще го осъзнаете това?И защо пък трябва да намесваме социолозите,питай обикновените хора,нали за тях става дума.Поне за едно си прав-трябва да има баланс.
Аватар
borosport
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 24 Май 2005, 19:25
Местоположение: София
CONTACT:

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот borosport » 18 Яну 2007, 15:03

А вие кога ще осъзнаете, че като във вашия град едно радио не може да се издържа от местния бизнес ще се бутне в София, защото там има пари, а при вас няма.
Понеже радиото се храни от софиянци ще им се говори за дупките в София, а не за тези в Долно Нанагорнище.Като не ти харесва не слушай и толкова или си направи местно радио, но нито знаеш как, нито можеш, а искаш.
Изображение
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот ico_pol » 18 Яну 2007, 18:22

Добре, де! :) След като няма хляб в еди-кой си град и някое си радио скача в столицата, що не излъчва само в столицата, ми продължава да излъчва и в същия град!? ;) Значи...истината е някъде по средата, наистина. Няма хляб, пък продължават да излъчват в провинцията, ама така ще е, като сульо и пульо оставя бизнеса си в ръцете на някакви си умрели недоносчета, наречени маркетингови специалисти. За жалост едва ли в близките 20 години маркетинга в тая забутана държава ще се промени към по-добро. В момента няма маркетинг, ами шуробаджанащина. После някой да ме убеждава, че на полувремето на футболен мач има смисъл да се рекламира прах за пране или дамски превръзки, като целевата аудитория на тези продукти, която гледа събитието едва ли формира повече от 10-тина процента. Просто...събрали се 2-3 големи бизнесмени, единия казал аз ще слюча сделка с теб, много изгодна, другия пък рекъл, че ще се реваншира и какво...отпаща се :) Бе...да са живи и здрави всичките :) Като има свестни радиа - слушаме, като не...шалтера и айде. Миналата година се чудех как да приспособя някакво малко парче кабел за антена на уредбата на приятелката ми, а сега, след като си купи компютър направо го изхвърли това парче, че загрозявало, пък и не и трябвало вече, че радио не слуша. Е, ми... :)
UGLY_BOY

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот UGLY_BOY » 21 Яну 2007, 00:13

Ми, продължават да излъчват, защото в колкото повече градове им върви рекламата, толкова по-големи и солени са им тарифите.
borosport, радвам се, че срещам разбиране в тове лице (относно думата "обясня").
Аватар
gadchet0-
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 01 Юли 2006, 14:03

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот gadchet0- » 21 Яну 2007, 01:06

[quote=""borosport""]А вие кога ще осъзнаете, че като във вашия град едно радио не може да се издържа от местния бизнес ще се бутне в София, защото там има пари, а при вас няма.
Понеже радиото се храни от софиянци ще им се говори за дупките в София, а не за тези в Долно Нанагорнище.Като не ти харесва не слушай и толкова или си направи местно радио, но нито знаеш как, нито можеш, а искаш.[/quote]
по-голяма глупост скоро не бях чел...ти някога извън София ходил ли си? :shock: изобщо как може 2007 някой да каже подобна глупост не знам..поне да беше прочел това-онова къде какво има и няма и тогава да говориш..
Аватар
borosport
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 24 Май 2005, 19:25
Местоположение: София
CONTACT:

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот borosport » 22 Яну 2007, 15:37

Излизал съм и то доста.Имам село във Видинско и село в Русенско.Тъй, че знам какво е извън София.
И кажи ми кое в моето изказване не е вярно.Ако имаш някакъв аргумент кажи го както го прави ico_pol, а не само да ми се учудваш и да мърмориш :wink:
И не ме разбирай погрешно.Дадох пример със София, защото говорите за София, не че само там се правят пари, но там предимно.Иначе много добре знаем кои градове в България се развиват и затова няма да чуете от тях да се оплакват, че има пускали новини от София.За останалите като радиото не може да се издъжа какво да прави?

[quote=""ico_pol""]Добре, де! :) След като няма хляб в еди-кой си град и някое си радио скача в столицата, що не излъчва само в столицата, ми продължава да излъчва и в същия град!? ;) Значи...истината е някъде по средата, наистина. Няма хляб, пък продължават да излъчват в провинцията, ама така ще е, като сульо и пульо оставя бизнеса си в ръцете на някакви си умрели недоносчета, наречени маркетингови специалисти. За жалост едва ли в близките 20 години маркетинга в тая забутана държава ще се промени към по-добро. В момента няма маркетинг, ами шуробаджанащина. После някой да ме убеждава, че на полувремето на футболен мач има смисъл да се рекламира прах за пране или дамски превръзки, като целевата аудитория на тези продукти, която гледа събитието едва ли формира повече от 10-тина процента. Просто...събрали се 2-3 големи бизнесмени, единия казал аз ще слюча сделка с теб, много изгодна, другия пък рекъл, че ще се реваншира и какво...отпаща се :) Бе...да са живи и здрави всичките :) Като има свестни радиа - слушаме, като не...шалтера и айде. Миналата година се чудех как да приспособя някакво малко парче кабел за антена на уредбата на приятелката ми, а сега, след като си купи компютър направо го изхвърли това парче, че загрозявало, пък и не и трябвало вече, че радио не слуша. Е, ми... :)[/quote]
Ицо прав си наистина.Точно, защото сульо и пульо правят радио( в общия случай, не говорим за големите радиовериги) затова няма да има локални радиа с локални новини. И не софиянци са виновни затова както се опитват някои хора да убеждават :wink:
Изображение
Дачо
Нов
Нов
Мнения: 89
Регистриран на: 28 Ное 2006, 13:29
Местоположение: София
CONTACT:

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот Дачо » 22 Яну 2007, 22:53

[quote=""gadchet0-""]България не е само София,кога ще го осъзнаете това?[/quote]
:D :D :lol:
UGLY_BOY

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот UGLY_BOY » 23 Яну 2007, 00:18

Дачо, какво е толкова смешно?
Дачо
Нов
Нов
Мнения: 89
Регистриран на: 28 Ное 2006, 13:29
Местоположение: София
CONTACT:

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот Дачо » 23 Яну 2007, 11:49

Ами и Пловдив не е България, и Варна не е България, и Каспичан не е - а кое е?
Смешното е най-вече в логическата конструкция на изречението.
...

По темата мога да добавя само това, че е безумно тъпо да се говори за локални проблеми в ефира на друга локация, например за тролеите в Пловдив да слушаме в центъра на Стара Загора. Или за задръстване в София - в ефира на Русе.
Решенията са технически, софтуерни, организационни, програмни и както щете ги наречете, накрая всичко отива до пари. Знам само, че за софийските коментари в Дарик например има усилие (поне) да не се чуват много извън София; отделен е въпросът как се разделят ефирите, кой сигнал отива към предавател в Белоградчик напр. и защо.

Написалият "София не е България" твърде очевидно е извън всякакъв радиобизнес. Причините да излизат местни неща извън географски определен регион са твърде много и не така прости.

Естествено няма нищо по-смешно от благоевградчанин като мен да чуя, че София не била България. Ами не е, и цената на тока се вдигнала, а пък в петък щяло да вали сняг. И кво? :lol:
Тая тема отива към логичния си край, тъй като все още - дори след отпадането на т.нар. "жителство" - има хора, делящи другите хора по местоживеене. Просто не е истина... Да, София не е и само "бяла" (има и хора с друг цвят на кожата!) и пр. глупости на търкалета.

Въобще е време в себе си да зачеркнем такива изблици. Аз се гордея с красотите на Търново по същия начин, по който предполагам и всеки търновчанин се гордее с красотите на Варна или на София. Аз харесвам мекия източен изговор по същия начин, по който харесвам отворения диалект в L.A. или испанския привкус в Маями... Темата трябва да е не "борба местни vs национални", а съчетание и намиране на аудиторни ниши.

Ако има проблем, той не е в хората, които работят в радиостанциите със седалище в София. Просто не мислете за тях като за някакви чудаци, неразбиращи проблема... Ясно е, че ако имаха излишни милиончета или ако можеха да назначат по 1000 души, този проблем (излизането в ефир на не-таргетиран content) нямаше да съществува. С две думи, написаното месторождение в акта за раждане или адресът в адресната карта са напълно ирелевантни.
Аватар
dimitar.b
100+
100+
Мнения: 107
Регистриран на: 08 Ное 2005, 16:28
Местоположение: sofia
CONTACT:

да направим това което тук в София неможем и не искаме....

Мнениеот dimitar.b » 23 Яну 2007, 13:43

здравейте приятели,виждам че дискусията в която се включих и аз започна да става интересна.всъщност нещата не се опират в "печатните"или словоредни грешки на участниците,а дали правилно сме разбрали темата повдигната от определението "столицата не е България".всеки регион си има свойте географски и месни проблеми.да вземем например Благоевград /да кажем Банско/.ако в София има "медия"имаща честотен лиценз за посочения регион с "общата"програмна схема на тяхната програма,реклама ,музика ,новини,как ще се вмести в проблемите на Банско например???рекламното клише е зависимо от месните потребности,а проблемите в управлението на града,околната среда?и не е за пренебрегване "етноса" като определение.банскалий си обичат техния колорит,но там през сезона за зимните спортове има три пъти повече "туристи"от 5хил град.е много се задълбочих в проблема,който е всеобщ национален и не се отнася само за парични средства а за гъвкавост на представяне на информачията и нейното значение за даден регион.мисля ,че това е проблема който трябва да ни вълнува.
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот ico_pol » 23 Яну 2007, 16:40

Мисля, че по въпроса с Банско, Разлог и другите подобни малки градове повечето радиа, да не кажа всичките са решили много добре проблема с несъвпадението на Софииско правената програма и местната нвсъвместимост - просто не излъчват в таквиа градове, където програмата им няма да се слуша достатъчно. Пък и, честно казано, за българските радиа населените места, които не са областни градове или не са разположени близо до важни пътни артерии сякаш не са част от Бъглария и тяхното население не е платежоспособно. 8)
UGLY_BOY

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот UGLY_BOY » 24 Яну 2007, 17:12

Дачо, поздравления! Ти определено ми напълни душата. Един човек да споделя моето мнение относно диалекти, акценти, ефир и т. н. В Америка хората се гордеят със своя край и етно-културологичните му характерситики. Дори много от рапърите призовават новите homie-та да represent their shit - т. е. да представят пред хората именно това, което е най-характерно за техния край, най-доброто, каймака му. А ние тук, вместо да хвалим собствените си краища, псуваме хората, произлизащи от друг край, без значение какви са. И защо? Защото говорели на различен акцент и т. н. Това ми мирише на остатък от опозицията свое-чуждо, вихреща се повремето на турското робство. В Америка хората пеят, рапират или т. н., на своя собствен диалект, но това не пречи на хората в Ню Йорк да не ги харесват, например. Разбира се, не казвам, че хората от медийното пространство трябва да говорят на диалекти. Естествено, съм категорично против, но съм против дискриминацията. Защото дискриминацията на компактни групи от хора е нещо като стереотипизация, и то с отрицателен знак.
Аватар
dimitar.b
100+
100+
Мнения: 107
Регистриран на: 08 Ное 2005, 16:28
Местоположение: sofia
CONTACT:

за закъснялата дискусия и за тези след нас нито ред....

Мнениеот dimitar.b » 24 Яну 2007, 22:45

здравейте приятели мой,започвам вече твърдо да вярвам че още нищо не е загубено и не съм си оставил род и Родина да се скитам "немил и недраг"в дън земи "тилилейски".започвам да вярвам че особено поколението след нас е едно разумно надскочило свойте родители достойно за уважение и доверие съсловие от "застаряващата "ни нация.ето един обикновен на пръв поглед проблем "регионалността"в художествен и географски аспект не предизвиква напрежение или чуства на малоценност а гордост и уважение към родния край подкрепено с любов към милата ни татковина.гордея се с такова поколение което заслужи това уважение и от Европа.правилно сте ме разбрали,дано колегите от СЕМ четат тези редове ,защото трябва да ни бъде и никакви корпоративни и комерсиални подбуди не трябва да стоят между нас Българите и най вече дължим и уважение към собствените си деца и внуци, в което и кътче на тази 13-десет вековна България да живеят те.още един път се радвам за това което мислят нашите деца,да не се делим на "такива и онакива"и че България е еднаква за всички ни и достойна за уважение страна,защото е Родина на всички нас,на минало и бъдеще.
UGLY_BOY

Re: за закъснялата дискусия и за тези след нас нито ред....

Мнениеот UGLY_BOY » 25 Яну 2007, 00:28

[quote=""dimitar.b""]здравейте приятели мой,започвам вече твърдо да вярвам че още нищо не е загубено и не съм си оставил род и Родина да се скитам "немил и недраг"в дън земи "тилилейски".започвам да вярвам че особено поколението след нас е едно разумно надскочило свойте родители достойно за уважение и доверие съсловие от "застаряващата "ни нация.ето един обикновен на пръв поглед проблем "регионалността"в художествен и географски аспект не предизвиква напрежение или чуства на малоценност а гордост и уважение към родния край подкрепено с любов към милата ни татковина.гордея се с такова поколение което заслужи това уважение и от Европа.правилно сте ме разбрали,дано колегите от СЕМ четат тези редове ,защото трябва да ни бъде и никакви корпоративни и комерсиални подбуди не трябва да стоят между нас Българите и най вече дължим и уважение към собствените си деца и внуци, в което и кътче на тази 13-десет вековна България да живеят те.още един път се радвам за това което мислят нашите деца,да не се делим на "такива и онакива"и че България е еднаква за всички ни и достойна за уважение страна,защото е Родина на всички нас,на минало и бъдеще.[/quote]
Точно така, г-н Богоев, да живее България!
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Борбата: МЕСТНИ vs. НАЦИОНАЛНИ

Мнениеот ico_pol » 25 Яну 2007, 11:35

Между другото, в един от постовете по случай 14-тия рожден ден на Дарик, Р. Радев казва, че 2006 била най-успешната за регионалните програми. Е...това какво означава!?

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 5 и 0 госта