Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот C.R.U-TO » 03 Май 2007, 08:22

Своя чужд ефир...

03 май 2007 | 00:03 | Сигналът на чужди радиостанции заглушава българските - особено в пограничните райони на страната. На честотите на българския ефир може да се чуят предавания на македонски, гръцки, сръбски, румънски, турски радиа, които имат по-добър сигнал от българските. Често пъти сигналът на българските радиостанции остава “неуловим” за сметка на чуждите.
Експерти сигнализираха за липса на координация между българските компетентни органи и чуждите, с които трябва да се съгласуват радиочестотите. Други пък коментираха, че е нужно по-стриктно законодателство за уреждане на въпроса със заглушаването на сигнала.
Експертите бяха категорични, че проблемът съществува от много време и се появява периодично.


Агенция "Фокус"
Над 13 честоти на УКВ-скалата в Благоевград са заети от македонски радиостанции
Около 20 чужди радиостанции се чуват в ефира на Югозападна България, показа проверка на радио “Фокус” – Пирин . Сред тях най-много на брой са македонските радиа - над 5, следвани от гръцките, които са около 3.
Така например от години на честота 88, 2 MHz в Гоце Делчев се чува гръцкото радио Стар FM, което излъчва от Драма. Честотата е в непосредствена близост до тази на радио “Фокус” – Пирин - 88, 1 MHz, като в определени моменти програма “Пирин” на радио “Фокус” бива заглушавана от сигнала на гръцкото радио.
Само в Благоевград на 13 честоти върху УКВ-скалата звучи сигналът на 5 македонски радиостанции – Македонско радио 1, 2, 3, “Антена 5” и “Канал 77”. Слушатели периодично, сигнализират за преплитане на сигнала. Честотата на радио “Фокус” в Благоевград е 97, 6 MHz, а в непосредствена близост до него е македонското “Антена 5” на честота 97,9. Справката показва, че на всяко българско радио се падат около две македонски в непосредствена близост. Периодично на УКВ – скалата в Благоевград се появяват и гръцки радиа. Жители на Гоце Делчев, съобщиха, че преди години в местността “Попови ливади” са звучали единствено гръцки радиостанции, от няколко години насам са останали само 3, които все още обаче периодично нарушават сигнала на български радиа.
В Петрич официално звучат 3 македонски радиа, но в различните части на общината и по пътя Кулата – Сандански, често сигналът на българските радиостанции бива изместван от гръцки.
Поп-фолк, реклами на македонски и гръцки език, както и сутрешни и вечерни блокове с включвания на слушатели, са най-честите предавания по станциите, които се хващат в Благоевградско.

Агенция "Фокус"
Румънски радиостанции стигат до Сопот, турски - до Балчик, според читателите на Интернет форум
Десетки са чуждите радиостанции в българския ефир, според читателите във форума на интернет сайта www.predavatel.com. В темата със заглавие “Къде какво се приема” читатели от цяла България посочват десетки чужди радиостанции, най-голямата част от които са от съседните държави, които се “ловят” на територията на България и често пъти заглушават българските станции.
В Северна България по поречието на Дунав се чуват румънски станции, молдовски и сръбски радиа. Румънски станции с влашка музика звучат във Видинско. По поречието на Дунав най-силни са сигналите на Romania Actualitat, Radio Star, 92.9 - Cultural (Romania), 93.4 – EuropaFM (Romania), DEEA (Букурещ), 96.5 - Kiss FM (Гюргево), 96.9 - Total Fm (Букурещ), Radio NATIONAL FM на 107.10 FM и др., пишат във форума.
По морето сигналът на турски станции достига чак до Добрич и Шабла. Истанбулски радиа се ловят до Балчик, като най-често срещаното от тях е FG 93.7 (Future Generation 93.7, Истанбул).
На границата със Сърбия – в района на ГКПП Калотина – Градина се хващат следните радиостанции: 92.15 Београд-1 на 96.70, радио Цариброд; и на 101.40 - Хоризонт. В Димитровград и Пирот от българските радиостанции се чувало единствено Хоризонт на 101.4. В Кюстендилско пък се чуват - Београд 1 на 91,7 - 2 на 95,3 и 202 на 105,6.
В Подбалкана – пак според читателите на форума – до региона на Сопот достига румънското радио Крайова.
В Южна България по пътя за морето София – Бургас в региона на Чирпан и Стара Загора се приемат седем – осем гръцки и турски станции ( на честота 99,0-99,3-97,1-100,7 и други). В Асеновград, който е на 20-ина километра южно от Пловдив, се лови гръцкото радио Erotikos FM, същото излъчва от Солун и Кавала и се чува и в Югозападна България.
В Хасково се чуват гръцки и турски станции, както и в Кърджали. В пограничните райони на Родопите звучи гръцка реч. В района на юг от Бургас – Приморско, Царево, Ахтопол, превес имат също турските радиостанции. Според живеещи в региона, от май до август – септември, българските честоти по Черноморието са масово заглушавани от турските, които излъчват на честоти в Бургас - 88,8; 89,0; 89,3; 91,4; 92,3; 93,5; 93,7; 97,2; 97,5; 97,7 и др.

Агенция "Фокус"
Георги Лозанов: Българските радиостанции трябва да търсят правата си
Българските радиостанции трябва да имат такива технически параметри, че да не попадат “под атаката” на сигналите, които навлизат в територията на България. Това каза пред Агенция "Фокус" медийният експерт Георги Лозанов по повод заглушаването на родни радиостанции в Югозападна България от сигнали, идващи извън нашата територия. Лозанов обясни обаче, че ако чуждите радиостанции не спазват своите технически параметри и излъчват с по-голяма мощност, отколкото е регламентирано, трябва да се търси международното съдопроизводство.
“Това е защита на територия - ефирът е ресурс, държавна собственост. Държавата отдава честоти чрез лицензия за ползване. Нашите радиостанции трябва да търсят правата си. Ако те не могат да ползват това, за което са сключили договор, трябва да търсят правата си от държавата, тя от своя страна също. Има редица международни споразумения регламентиращи честотите споразумения.”, обясни Лозанов.

Агенция "Фокус"
Димитър Узунов: Не са необходими законодателни промени за ограничаване на чужди радиостанции
Според председателя на Районен съд-Сандански Димитър Узунов, не са необходими законодателни промени, насочени към ограничаване възможностите да се слушат чужди радиостанции, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Пирин.
“При положение, че България е страна членка на ЕС, където основен принцип е свободното движение на стоки, хора и капитали, ограничаването на възможностите да се слушат чужди радиостанции не отговаря на Европейската харта за радиоразпространение”, допълни Димитър Узунов.
Граждани констатират, че Българското национално радио има малък обхват в региона на Сандански. Появяват се и сръбски радиостанции, но нямат ярка изявеност в честотата на излъчване. С голяма мощност се хващат гръцки радиостанции от Солун, Серес-“Акрома”-96,4, която станция се слуша от хората заради хубава музика. Другата радиостанция, която се хваща в региона на Сандански, е от Скопие.
Красимира ТЮЛЕНОВА

Агенция "Фокус"
Бойко Ватев: Проблемът със защитата на българския ефир може да се реши на държавно ниво
Проблемът със защитата на българския ефир може да се реши на държавно ниво. Това каза за Агенция “Фокус” депутатът от Коалиция "Български Народен Съюз" и член на Комисията по гражданско общество и медии Бойко Ватев. Той бе потърсен за коментар по повод заглушаването на родни радиостанции в Югозападна България от сигнали, идващи извън нашата територия. По думите на Ватев влияние трябвало да окаже и самото гражданско общество. “Дебат трябва да се инициира от всеки, които се чувства българин или патриот”, каза още депутатът. На въпрос кога във времето вижда решаването на проблема, Ватев отговори: “Когато държавата се вземе в ръце”.
Румяна ШУМКОВА

Агенция "Фокус"
Иванка Бонкина: Чужди радиостанции са с по-добър сигнал от нашите
“Чужди радиостанции са с по-добър сигнал от наши”, каза за радио “Фокус” – Пирин кметът на Добринище Иванка Бонкина. Бонкина отбеляза, че български радиостанции се заглушават от македонски, гръцки и дори от турски радиостанции. “Определено съм подразнена от факта, че чужди радиостанции се чуват по-добре, аз все пак искам да слушам български. Ние може да имаме много забележки към нашите радиа, но в крайна сметка са си наши”, допълни Бонкина. Според нея нещо трябва да се направи, за да бъде сигналът на българските радиостанции по-добър.
Мария ПОДОБЕДОВА

Агенция "Фокус"
Димитър Станчев: Заглушаването на българските радиостанции в пограничните райони не е умишлено
Заглушаването на българските радиостанции в пограничните райони не е умишлено. Това заяви за Агенция “Фокус” Димитър Станчев, зам.-председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. Той бе потърсен за коментар на проблема, че турски или гръцки радиостанции заглушават българските в пограничните територии на Югозападна България. “Този проблем периодично съществува. Едва ли има целенасоченост, все пак работят хора, които са професионалисти. Вероятно има проблем на спектъра, проблем на излизане от строй на радиостанциите, разстройване на честотите на радиостанции или нещо друго”, обясни експертът. Той прогнозира, че през лятото проблемът ще се появи и по българското Черноморие, където ще се чуват турските радиостанции. Станчев обясни, че топлото море става причина за по-далечно разпространение на радиовълните.
“Има защитни зони на електромагнитните полета в пограничните региони - трябва да се направят измервания и ако има нарушение, да се реагира. Аз лично не мога да се ангажирам с коментар каква е причината. Комисията за регулиране на съобщенията е органът, който трябва да направи измервания и да се разбере с колегите от съседните страни. Досега нещата винаги са уреждани много колегиално”, коментира експертът. Той обясни, че международните норми регламентират определена напрегнатост на електромагнитното поле - това, което една излъчваща антена или радиостанция създава около себе си.
Станчев допълни, че вероятно българските радиостанции също понякога се чуват в пограничните територии на съседните ни страни.
Марта МЛАДЕНОВА

Агенция "Фокус"
Между 10 и 20 гръцки радиостанции се хващат по високите части на област Смолян
Между 10 и 20 гръцки радиостанции се хващат по високите части на област Смолян, предаде радио “Фокус” – Смолян. В по-ниските места на областта също се хващат чужди радиа, но не смущават българските програми. “Това е така, защото при определяне на нови чести за Смолянско те се съобразяват с честотите на гръцките станции, за да не се преплитат", поясни Костадин Данаилов – специалист от релейната станция в Смолян. В някои общини, като Доспат и Борино, почти няма български радиа, а ефирът е зает от гръцки радиопрограми. Подобен проблем има и в някои от смолянските погранични села, до които достига много слаб сигнал от наши станции. Има отделни места, в които гръцките радиостанции пречат на българските радиа, това е заради границите на покритие, поясни Данаилов.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ

Агенция "Фокус"
Не се чуват чужди радиостанции в българския ефир в района на Сливен
Няма навлизане на чужди радиостанции в българския ефир в района на Сливен, съобщиха за радио ”Фокус”- Сливен от ретланслационна станция "Карандила". Регионът се намира под билото на Стара планина, която пречи на подобни инвазии от Север, коментираха специалисти. Замервания са показали, че вмешателство в българския радио ефир се усеща в района на Елхово, което се намира на юг, до границата с Турция. При атмосферни аномалии по високите места в планината могат да се чуят откъслечни сигнали от турски, по рядко гръцки радиостанции, но това не може да се смята за намеса в българския ефир, казаха още от станцията.
Людмила ЙОРГОВА

Агенция "Фокус"
Турски и румънски радио и телевизионни сигнали пробиват в ефира на Добричко
Между 15 и 20 са чуждите радиостанции, които проникват в ефира предимно на крайморската част на Добричка област. Това каза за радио "Фокус" - Варна началникът на Национално управление "Радио и телевизионни станции" - регион Добрич инж. Димитър Димитров. По негови данни обхватът от 88 до 108 УКВ през 0,6 мегахерца няма свободна честота. Отделно около 20 чуждестранни телевизионни сигнала се намесват в българските програми. Данните на инж. Димитров са, че няма свободни канали от 21-ви до 60-ти, всички са заети от "пиратските сигнали". Нарушители на българския ефир са предимно турски и няколко румънски радиостанции и телевизии. Проблемът е поне от 15 години и е особено остър през летните месеци заради проводимостта на морската вода. Чуждите сигнали проникват на 15 км навътре от морския бряг, а понякога достигат и до Добрич, са данните на Димитров.
Жители на морските селища често се оплакват, че от радиоапарата си не могат да чуят българска реч и да разберат какво се случва в държавата.
Миналата година депутатът Ясен Пенчев направи парламентарно питане към министъра на външните работи Ивайло Калфин за нарушаване на българския ефир от чужди радиосигнали. По-късно Пенчев съобщи, че вече са изпратени писма до европейските контролни органи по чистота на ефира, както и ноти до Турция и Румъния във връзка с безконтролното навлизане в български ефир на телевизионни и радиосигнали от съседни държави.
Йорданка КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Яне Янев: Проблемът със заглушаването на българския радиосигнал съществува и при мобилните оператори
“Заглушаването на сигнала на български радиа от чужди радиостанции наистина е сериозен проблем”, заяви пред радио “Фокус” - Пирин лидерът на партия “Ред, законност и справедливост” Яне Янев. “Освен македонските, по същия начин действат и гръцките медии, а на всичко отгоре ситуацията с мобилните оператори не е по различна”, каза още Яне Янев. “В цялата бивша община Катунци до Папаз чаир допълнително всеки български гражданин, който живее и пътува в региона, се “товари” с роуминг, защото гръцките мобилни оператори са по-силни от българските и нашите на практика са неспособни да решат този проблем, а отново са ощетени абонатите”, допълни Янев. “Всичко това е позорно и говори изключително зле, както за правителството, така и за държавата като цяло.
В Благоевградско, както и във всички погранични райони в страната да не се хваща например националното радио, хората да искат да го чуят, но на същата честота да звучат гръцки или македонски речи, това може да се случи само в една абсурдна държава, която позволява да бъде разграден двор и да има такава информационна агресия и интервенция, особено от страна на македонските радиостанции”, категоричен бе лидерът на “Ред, законност и справедливост". Според него проблемът трябва да бъде законово уреден чрез специални двустранни международни конвенции между България и Македония, и България и Гърция, за да не се допуска подобно нещо, особено да се заглушават български радиочестоти.
Таня ИЛИЕВА
Последна промяна 1 на predavatel, променена общо 3 пъти
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот C.R.U-TO » 03 Май 2007, 08:23

Агенция "Фокус"
Доц. Емил Алтимирски: Проблемът със заглушаването на българските радиостанции се дължи на държавната политика
Проблемът със заглушаването на българските радиостанции се дължи на държавната политика. Това заяви за Агенция “Фокус” доц. д-р инж. Емил Алтимирски, декан на Факултета по комуникационна техника и технологии в Техническия университет – София. По думите му има международно съгласуване на радиочестотите, което изисква отговор до един месец. Ако този отговор не се получи в срок, честотата се счита автоматично за съгласувана. “За много честоти обаче от наша страна не бе отговорено, а в същото време – те бяха дадени на български радиостанции. Оттам идва проблемът”, коментира доц. Алтимирски. Той допълни, че е в компетенцията на Комисията за регулиране на съобщенията да намери трайно решение на въпроса със заглушаването на радиостанциите в пограничните региони.
“Този проблем съществува откакто се помня. Той е познат от дълги години на българските специалисти. Неговото решение е комплексно и има както политически аспекти, така и технически и техническо-организационни”, коментира експертът. Той бе категоричен, че проблемът трябва да се реши именно от специалистите, а не – “от икономисти и мениджъри”.
По думите му дълги години в различни погранични градове са се организирали конференции, посветени на проблема със заглушаването на българските радиостанции.
Марта МЛАДЕНОВА

Агенция "Фокус"
Над 15 румънски и сръбски радиостанции се слушат във Видинско
Според Международната комисия за контролиране на честотите има подписано споразумение, в което са посочени строго конкретните мощности на радио и телевизионно излъчване, които трябва да се спазват, съобщи служител на БТК във Видин. Това споразумение обаче не се спазва нито от сръбска, нито от румънска страна. На територията на Видински регион се слушат над 15 сръбски и румънски радиостанции. Жители от региона се оплакват, че сигналът на българските радиостанции във Видин често е заглушаван от по-мощните сръбски радиа "Белград", "Неготин", "Бор" и "Бел-ами", както и от румънските "Практикул", "Про ФМ", "Фън" и други.
На територията на Видинска област без проблем могат да се гледат и няколко сръбски и румънски телевизии.
Миналата година депутатът от Добрич Ясен Пенчев направи парламентарно питане към министъра на външните работи Ивайло Калфин за нарушаване на българския ефир от чужди радиосигнали. По-късно Пенчев съобщи, че вече са изпратени писма до европейските контролни органи по чистота на ефира, както и ноти до Турция и Румъния във връзка с безконтролното навлизане в български ефир на телевизионни и радиосигнали от съседни държави.
Информацията е на радио "Фокус" - Видин.
Нели АНАНИЕВА

Агенция "Фокус"
Светослав Малинов: Дебатът за защитата на радио ефира трябва да започне от българския парламент
Дебатът за защитата на българския ефир е нещо, което със сигурност трябва да започне от българския парламент. Това каза за Агенция “Фокус” депутатът от ДСБ и член на Комисията по гражданско общество и медии към Народното събрание Светослав Малинов. Той бе потърсен за коментар по повод заглушаването на български радиостанции от сигнали, идващи извън територията на страната. “Аз също като човек, който пътува по Черноморието, непрекъснато се дразня, че проникват чужди радиостанции. Когато сме говорили с хора, които идват в комисията, те просто казват, че става дума за повече пари, мощности и възможности”, каза още Малинов и допълни, че въпросът е технически, но в някакъв смисъл той има и политическо значение.
“Не бива да забравяме, че предстои дигитализация, т.е. преминаване на едно съвсем друго ниво и се надявам, че тогава този въпрос ще бъде поставен и решен вече радикално”, подчерта тъмносиният депутат.
Румяна ШУМКОВА

Агенция "Фокус"
Пет чуждестранни радиостанции звучат в Петрич
Четири македонски и едно гръцко радио заглушават сигнала на местните и национални радиа в Петрич, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Пирин. В Петрич на честота 91.5 се хваща македонско радио. Такива звучат и на 97.8, 99.7, а на 106.8 се чува македонското радио Tyrbel. Сигналът на всички радиа, чиито параметри са близки до тези на съседите, се чуват приглушено или с пращене. Така например в Петрич със слаб сигнал са радио "Фокус" и Дарик радио. На 103.0 FM в района се чува гръцко радио.
Деница ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Таня Димитрова: От януари в страната функционират шест регионални бюра на СЕМ
От януари в страната функционират шест регионални бюра на Съвета за електронни медии във Варна, Бургас, Видин, Пловдив, Благоевград и Велико Търново. В тях експерти на СЕМ наблюдават регионите радиа и телевизиите, които не са с национален обхват. Това съобщи за Агенция “Фокус” Таня Димитрова, ръководител направление мониторинг към СЕМ. Радио- и телевизионните експерти упражняват надзор върху спазването на Закона за радио и телевизия, Закона за здравето, Закона за закрила на децата, Конституцията на Република България. Експертите описват всичко, което слушат и гледат в дневници. Мониторингът се извършва по график, обясни още Димитрова. В новата, централна апаратна, която вече влезе в действие, се записват нон-стоп програмите, така че ние не изпускаме от наблюдение програмите, които се приемат на територията на София, обясни ръководителят на направление “Мониторинг”. Димитрова допълни, че наблюдението в страната ни се извършва само върху радиа и телевизии, излъчващи на български на фокусиран принцип. Което означава, че се осъществява в определени часове от деня, като най-засилено е наблюдението в часовете на сутрешните блокове и вечерните предавания. В момента експертите на СЕМ са се съсредоточили в предизборната кампания, съобщи Димитрова. По време на кампанията са извършва специализиран мониторинг. В случай, че регулаторът получи жалба от страна на някой участник в изборите “сме задължени да я изпратим веднага в ЦИК, точно това се случи и с предизборния клип на “Атака” на 26 април”, добави Димитрова.
Полина ПАУНОВА

Агенция "Фокус"
Георги Близнашки: Навлизането на чужди радиостанции е свързано със защитата на националния ни суверенитет
„Най-доброто, което може да се направи, е да се укрепят и усилят мощностите на българските радиостанции, но в крайна сметка навлизането на чужди радиостанции е свързано и със защитата на националния ни суверенитет. Законодателят може да предприеме съответни мерки, за да се гарантира, че няма да се допуска използването на различни радио и телевизионни програми за съобразен психологически натиск върху нашата държава и народ”, заяви пред радио "Фокус" – Смолян Георги Близнашки, депутат и кандидат за евродепутат от Коалиция за България.
Доц. Близнашки бе потърсен за коментар във връзка със заглушаването на българския ефир от чужди радиостанции. Според него е редно първо да се търси разбирателство и да се направят компромиси между отделните страни, но „всяка държава трябва да има грижата да осигурява присъствието на собствените си радиостанции на онези честоти, които им се полагат”. Близнашки каза още, че могат да се предприемат и законодателни мерки, но това е въпрос на допълнителни инвестиции, които трудно можем да си позволим.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ

Агенция "Фокус"
Чуждият ефир… (ОБЗОР)
Сигналът на чужди радиостанции заглушава българските радиа – особено в пограничните райони на страната. На честотите на българския ефир може да се чуят предавания на македонски, гръцки, сръбски, румънски, турски радиа, които имат по-добър сигнал от българските. Често пъти сигналът на българските радиостанции остава “неуловим” за сметка на чуждите.
Повечето от коментарите се насочиха около политическия аспект на проблема – експерти сигнализираха за липса на координация между българските компетентни органи и чуждите, с които трябва да се съгласуват радиочестотите. Други пък коментираха, че е нужно по-стриктно законодателство за уреждане на въпроса със заглушаването на сигнала.
Експертите бяха категорични, че проблемът съществува от много време и се появява периодично – съобразно климатични условия и моментно техническо състояние на радиопредавателите. Все пак радиовълните не признават националните граници, смятат експерти и допълват, че е възможно и български радиостанции да се чуват в пограничните райони на съседните страни.
Последна промяна 1 на predavatel, променена общо 3 пъти
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот C.R.U-TO » 03 Май 2007, 08:24

Заглушеният сигнал...

Около 20 чужди радиостанции се чуват в ефира на Югозападна България. Сред тях най-много на брой са македонските радиа - над 5, следвани от гръцките, които са около 3.
Така например от години на честота 88, 2 MHz в Гоце Делчев се чува гръцкото радио Стар FM, което излъчва от Драма. Честотата е в непосредствена близост до тази на радио “Фокус” – Пирин - 88, 1 MHz, като в определени моменти програма “Пирин” на радио “Фокус” бива заглушавана от сигнала на гръцкото радио.
Само в Благоевград на 13 честоти върху УКВ-скалата звучи сигналът на 5 македонски радиостанции – Македонско радио 1, 2, 3, “Антена 5” и “Канал 77”. Слушатели периодично, сигнализират за преплитане на сигнала. Честотата на радио “Фокус” в Благоевград е 97, 6 MHz, а в непосредствена близост до него е македонското “Антена 5” на честота 97,9. Справката показва, че на всяко българско радио се падат около две македонски в непосредствена близост. Периодично на УКВ – скалата в Благоевград се появяват и гръцки радиа. Жители на Гоце Делчев, съобщиха, че преди години в местността “Попови ливади” са звучали единствено гръцки радиостанции, от няколко години насам са останали само 3, които все още обаче периодично нарушават сигнала на български радиа.
В Петрич официално звучат 3 македонски радиа, но в различните части на общината и по пътя Кулата – Сандански, често сигналът на българските радиостанции бива изместван от гръцки.
Поп-фолк, реклами на македонски и гръцки език, както и сутрешни и вечерни блокове с включвания на слушатели, са най-честите предавания по станциите, които се хващат в Благоевградско.

Четири македонски и едно гръцко радио заглушават сигнала на местните и национални радиа в Петрич. На честота 91.5 се хваща македонско радио. Такива звучат и на 97.8, 99.7, а на 106.8 се чува македонското радио Tyrbel. Сигналът на всички радиа, чиито параметри са близки до тези на съседите, се чуват приглушено или с пращене. Така например в Петрич със слаб сигнал са радио "Фокус" и Дарик радио. На 103.0 FM в района се чува гръцко радио.

Между 10 и 20 гръцки радиостанции се хващат по високите части на област Смолян. В по-ниските места на областта също се хващат чужди радиа, но не смущават българските програми. “Това е така, защото при определяне на нови чести за Смолянско те се съобразяват с честотите на гръцките станции, за да не се преплитат", поясни Костадин Данаилов – специалист от релейната станция в Смолян. В някои общини, като Доспат и Борино, почти няма български радиа, а ефирът е зает от гръцки радиопрограми. Подобен проблем има и в някои от смолянските погранични села, до които достига много слаб сигнал от наши станции. Има отделни места, в които гръцките радиостанции пречат на българските радиа, това е заради границите на покритие, поясни Данаилов.

Според Международната комисия за контролиране на честотите има подписано споразумение, в което са посочени строго конкретните мощности на радио и телевизионно излъчване, които трябва да се спазват, съобщи служител на БТК във Видин. Това споразумение обаче не се спазва нито от сръбска, нито от румънска страна. На територията на Видински регион се слушат над 15 сръбски и румънски радиостанции. Жители от региона се оплакват, че сигналът на българските радиостанции във Видин често е заглушаван от по-мощните сръбски радиа "Белград", "Неготин", "Бор" и "Бел-ами", както и от румънските "Практикул", "Про ФМ", "Фън" и други.
На територията на Видинска област без проблем могат да се гледат и няколко сръбски и румънски телевизии.

Миналата година депутатът от Добрич Ясен Пенчев направи парламентарно питане към министъра на външните работи Ивайло Калфин за нарушаване на българския ефир от чужди радиосигнали. По-късно Пенчев съобщи, че вече са изпратени писма до европейските контролни органи по чистота на ефира, както и ноти до Турция и Румъния във връзка с безконтролното навлизане в български ефир на телевизионни и радиосигнали от съседни държави.
Между 15 и 20 са чуждите радиостанции, които проникват в ефира предимно на крайморската част на Добричка област. Това каза началникът на Национално управление "Радио и телевизионни станции" - регион Добрич инж. Димитър Димитров. По негови данни обхватът от 88 до 108 УКВ през 0,6 мегахерца няма свободна честота. Отделно около 20 чуждестранни телевизионни сигнала се намесват в българските програми. Данните на инж. Димитров са, че няма свободни канали от 21-ви до 60-ти, всички са заети от "пиратските сигнали". Нарушители на българския ефир са предимно турски и няколко румънски радиостанции и телевизии. Проблемът е поне от 15 години и е особено остър през летните месеци заради проводимостта на морската вода. Чуждите сигнали проникват на 15 км навътре от морския бряг, а понякога достигат и до Добрич, са данните на Димитров.
Жители на морските селища често се оплакват, че от радиоапарата си не могат да чуят българска реч и да разберат какво се случва в държавата.
Миналата година депутатът Ясен Пенчев направи парламентарно питане към министъра на външните работи Ивайло Калфин за нарушаване на българския ефир от чужди радиосигнали. По-късно Пенчев съобщи, че вече са изпратени писма до европейските контролни органи по чистота на ефира, както и ноти до Турция и Румъния във връзка с безконтролното навлизане в български ефир на телевизионни и радиосигнали от съседни държави.

Няма навлизане на чужди радиостанции в българския ефир в района на Сливен, съобщиха от ретланслационна станция "Карандила". Регионът се намира под билото на Стара планина, която пречи на подобни инвазии от Север, коментираха специалисти. Замервания са показали, че вмешателство в българския радио ефир се усеща в района на Елхово, което се намира на юг, до границата с Турция. При атмосферни аномалии по високите места в планината могат да се чуят откъслечни сигнали от турски, по рядко гръцки радиостанции, но това не може да се смята за намеса в българския ефир, казаха още от станцията.

Десетки са чуждите радиостанции в българския ефир, според читателите във форума на интернет сайта http://www.predavatel.com. В темата със заглавие “Къде какво се приема” читатели от цяла България посочват десетки чужди радиостанции, най-голямата част от които са от съседните държави, които се “ловят” на територията на България и често пъти заглушават българските станции.
В Северна България по поречието на Дунав се чуват румънски станции, молдовски и сръбски радиа. Румънски станции с влашка музика звучат във Видинско. По поречието на Дунав най-силни са сигналите на Romania Actualitat, Radio Star, 92.9 - Cultural (Romania), 93.4 – EuropaFM (Romania), DEEA (Букурещ), 96.5 - Kiss FM (Гюргево), 96.9 - Total Fm (Букурещ), Radio NATIONAL FM на 107.10 FM и др., пишат във форума.
По морето сигналът на турски станции достига чак до Добрич и Шабла. Истанбулски радиа се ловят до Балчик, като най-често срещаното от тях е FG 93.7 (Future Generation 93.7, Истанбул).
На границата със Сърбия – в района на ГКПП Калотина – Градина се хващат следните радиостанции: 92.15 Београд-1 на 96.70, радио Цариброд; и на 101.40 - Хоризонт. В Димитровград и Пирот от българските радиостанции се чувало единствено Хоризонт на 101.4. В Кюстендилско пък се чуват - Београд 1 на 91,7 - 2 на 95,3 и 202 на 105,6.
В Подбалкана – пак според читателите на форума – до региона на Сопот достига румънското радио Крайова.
В Южна България по пътя за морето София – Бургас в региона на Чирпан и Стара Загора се приемат седем – осем гръцки и турски станции ( на честота 99,0-99,3-97,1-100,7 и други). В Асеновград, който е на 20-ина километра южно от Пловдив, се лови гръцкото радио Erotikos FM, същото излъчва от Солун и Кавала и се чува и в Югозападна България.
В Хасково се чуват гръцки и турски станции, както и в Кърджали. В пограничните райони на Родопите звучи гръцка реч. В района на юг от Бургас – Приморско, Царево, Ахтопол, превес имат също турските радиостанции. Според живеещи в региона, от май до август – септември, българските честоти по Черноморието са масово заглушавани от турските, които излъчват на честоти в Бургас - 88,8; 89,0; 89,3; 91,4; 92,3; 93,5; 93,7; 97,2; 97,5; 97,7 и др.

В търсене на причините…

Проблемът със заглушаването на българските радиостанции се дължи на държавната политика. Това заяви доц. д-р инж. Емил Алтимирски, декан на Факултета по комуникационна техника и технологии в Техническия университет – София. По думите му има международно съгласуване на радиочестотите, което изисква отговор до един месец. Ако този отговор не се получи в срок, честотата се счита автоматично за съгласувана. “За много честоти обаче от наша страна не бе отговорено, а в същото време – те бяха дадени на български радиостанции. Оттам идва проблемът”, коментира доц. Алтимирски. Той допълни, че е в компетенцията на Комисията за регулиране на съобщенията да намери трайно решение на въпроса със заглушаването на радиостанциите в пограничните региони.
“Този проблем съществува откакто се помня. Той е познат от дълги години на българските специалисти. Неговото решение е комплексно и има както политически аспекти, така и технически и техническо-организационни”, коментира експертът. Той бе категоричен, че проблемът трябва да се реши именно от специалистите, а не – “от икономисти и мениджъри”.
По думите му дълги години в различни погранични градове са се организирали конференции, посветени на проблема със заглушаването на българските радиостанции.

Заглушаването на българските радиостанции в пограничните райони не е умишлено. Това заяви Димитър Станчев, зам.-председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. “Този проблем периодично съществува. Едва ли има целенасоченост, все пак работят хора, които са професионалисти. Вероятно има проблем на спектъра, проблем на излизане от строй на радиостанциите, разстройване на честотите на радиостанции или нещо друго”, обясни експертът. Той прогнозира, че през лятото проблемът ще се появи и по българското Черноморие, където ще се чуват турските радиостанции. Станчев обясни, че топлото море става причина за по-далечно разпространение на радиовълните.
“Има защитни зони на електромагнитните полета в пограничните региони - трябва да се направят измервания и ако има нарушение, да се реагира. Аз лично не мога да се ангажирам с коментар каква е причината. Комисията за регулиране на съобщенията е органът, който трябва да направи измервания и да се разбере с колегите от съседните страни. Досега нещата винаги са уреждани много колегиално”, коментира експертът. Той обясни, че международните норми регламентират определена напрегнатост на електромагнитното поле - това, което една излъчваща антена или радиостанция създава около себе си.
Станчев допълни, че вероятно българските радиостанции също понякога се чуват в пограничните територии на съседните ни страни.

Българските радиостанции трябва да имат такива технически параметри, че да не попадат “под атаката” на сигналите, които навлизат в територията на България. Това каза медийният експерт Георги Лозанов. Той обясни обаче, че ако чуждите радиостанции не спазват своите технически параметри и излъчват с по-голяма мощност, отколкото е регламентирано, трябва да се търси международното съдопроизводство.
“Това е защита на територия - ефирът е ресурс, държавна собственост. Държавата отдава честоти чрез лицензия за ползване. Нашите радиостанции трябва да търсят правата си. Ако те не могат да ползват това, за което са сключили договор, трябва да търсят правата си от държавата, тя от своя страна също. Има редица международни споразумения регламентиращи честотите споразумения.”, обясни Лозанов.

От януари месец в страната функционират шест регионални бюра на СЕМ във Варна, Бургас, Видин, Пловдив, Благоевград и Велико Търново. В тях експерти на СЕМ наблюдават регионите радиа и телевизиите, които не са с национален обхват. Това съобщи Таня Димитрова, ръководител направление мониторинг към СЕМ. Радио- и телевизионните експерти упражняват надзор върху спазването на Закона за радио и телевизия, Закона за здравето, Закона за закрила на децата, Конституцията на Република България. Експертите описват всичко, което слушат и гледат в дневници. Мониторингът се извършва по график, обясни още Димитрова. В новата, централна апаратна, която вече влезе в действие, се записват нон-стоп програмите, така че ние не изпускаме от наблюдение програмите, които се приемат на територията на София, обясни ръководителят на направление “Мониторинг”. Димитрова допълни, че наблюдението в страната ни се извършва само върху радиа и телевизии, излъчващи на български на фокусиран принцип. Което означава, че се осъществява в определени часове от деня, като най-засилено е наблюдението в часовете на сутрешните блокове и вечерните предавания. В момента експертите на СЕМ са се съсредоточили в предизборната кампания, съобщи Димитрова. По време на кампанията са извършва специализиран мониторинг. В случай, че регулаторът получи жалба от страна на някой участник в изборите “сме задължени да я изпратим веднага в ЦИК, точно това се случи и с предизборния клип на “Атака” на 26 април”, добави Димитрова.

Мнението на депутатите…

Дебатът за защитата на българския ефир е нещо, което със сигурност трябва да започне от българския парламент. Това каза депутатът от ДСБ и член на Комисията по гражданско общество и медии към Народното събрание Светослав Малинов. Той бе потърсен за коментар по повод заглушаването на български радиостанции от сигнали, идващи извън територията на страната. “Аз също като човек, който пътува по Черноморието, непрекъснато се дразня, че проникват чужди радиостанции. Когато сме говорили с хора, които идват в комисията, те просто казват, че става дума за повече пари, мощности и възможности”, каза още Малинов и допълни, че въпросът е технически, но в някакъв смисъл той има и политическо значение.
“Не бива да забравяме, че предстои дигитализация, т.е. преминаване на едно съвсем друго ниво и се надявам, че тогава този въпрос ще бъде поставен и решен вече радикално”, подчерта тъмносиният депутат.

Проблемът със защитата на българския ефир може да се реши на държавно ниво. Това каза депутатът от Коалиция "Български Народен Съюз" и член на Комисията по гражданско общество и медии Бойко Ватев. Той бе потърсен за коментар по повод заглушаването на родни радиостанции в Югозападна България от сигнали, идващи извън нашата територия. По думите на Ватев влияние трябвало да окаже и самото гражданско общество. “Дебат трябва да се инициира от всеки, които се чувства българин или патриот”, каза още депутатът. На въпрос кога във времето вижда решаването на проблема, Ватев отговори: “Когато държавата се вземе в ръце”.

Заглушаването на сигнала на български радиа от чужди радиостанции наистина е сериозен проблем, заяви лидерът на партия “Ред, законност и справедливост” Яне Янев. “Освен македонските, по същия начин действат и гръцките медии, а на всичко отгоре ситуацията с мобилните оператори не е по различна”, каза още Яне Янев. “В цялата бивша община Катунци до Папаз чаир допълнително всеки български гражданин, който живее и пътува в региона, се “товари” с роуминг, защото гръцките мобилни оператори са по-силни от българските и нашите на практика са неспособни да решат този проблем, а отново са ощетени абонатите”, допълни Янев. “Всичко това е позорно и говори изключително зле, както за правителството, така и за държавата като цяло.
В Благоевградско, както и във всички погранични райони в страната да не се хваща например националното радио, хората да искат да го чуят, но на същата честота да звучат гръцки или македонски речи, това може да се случи само в една абсурдна държава, която позволява да бъде разграден двор и да има такава информационна агресия и интервенция, особено от страна на македонските радиостанции”, категоричен бе лидерът на “Ред, законност и справедливост". Според него проблемът трябва да бъде законово уреден чрез специални двустранни международни конвенции между България и Македония, и България и Гърция, за да не се допуска подобно нещо, особено да се заглушават български радиочестоти.

Другите становища…

Според председателя на Районен съд-Сандански Димитър Узунов, не са необходими законодателни промени, насочени към ограничаване възможностите да се слушат чужди радиостанции.
“При положение, че България е страна членка на ЕС, където основен принцип е свободното движение на стоки, хора и капитали, ограничаването на възможностите да се слушат чужди радиостанции не отговаря на Европейската харта за радиоразпространение”, допълни Димитър Узунов.
Граждани констатират, че Българското национално радио има малък обхват в региона на Сандански. Появяват се и сръбски радиостанции, но нямат ярка изявеност в честотата на излъчване. С голяма мощност се хващат гръцки радиостанции от Солун, Серес-“Акрома”-96,4, която станция се слуша от хората заради хубава музика. Другата радиостанция, която се хваща в региона на Сандански, е от Скопие.

Чужди радиостанции са с по-добър сигнал от наши, каза кметът на Добринище Иванка Бонкина. Той отбеляза, че български радиостанции се заглушават от македонски, гръцки и дори от турски радиостанции. “Определено съм подразнена от факта, че чужди радиостанции се чуват по-добре, аз все пак искам да слушам български. Ние може да имаме много забележки към нашите радиа, но в крайна сметка са си наши”, допълни Бонкина. Според нея нещо трябва да се направи, за да бъде сигналът на българските радиостанции по-добър.
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот R R П » 03 Май 2007, 11:29

От многото приказки проблемът може да се сведе само до три неща - нашите предаватели са маломощни, у нас няма развити радио и телевизионни мрежи и смущения в нашия ефир от чужди предаватели може да има само там, където те са разположени непосредствено до нашата граница, например в Гюргево.
Причините за това са липсата на държавност и слабо развитият частен медиен пазар.
А този проблем се повдига и преувеличава от политиците периодично преди избори само за създаване на напрежение, без да се решава практически.
Последна промяна 1 на R R П, променена общо 3 пъти
Аватар
joro78
100+
100+
Мнения: 172
Регистриран на: 27 Яну 2007, 00:42
Местоположение: Варна

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот joro78 » 03 Май 2007, 13:47

Решението е само едно - увеличение на мошността на нашите предаватели и построяване на нови. За сведение турските предаватели са с мощтност от 5 до 10 пъти по-голяма от тази на нашите. При хубяво време турски радио и тв станции се приемат чисто и във Варна. А какво да кажем за пограничните райони където това е целогодишно  :- :'(
То тука е така!
rumen_80
Нов
Нов
Мнения: 3
Регистриран на: 01 Май 2007, 13:06

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот rumen_80 » 04 Май 2007, 10:06

Проблемът не е само в граничните райони. Преди 2 седмици в близост до телевизионната кула на Витоша съвсем случайно радиото в колата ми хвана 1 румънско радио, 2-3 гръцки и няколко сръбски радиостанции. Да не говоря за това, че на същото място понякога на мобилният ми телефон се появява сръбския GSM-оператор "Телеком Сръбия", а в Благоевград най-редовно телефона ми преминава към "Мобимак". Кога компетентните за това власти ще се заемат с въпроса да разрешат този проблем??? :Chair :Tease
Последна промяна 1 на rumen_80, променена общо 4 пъти
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот C.R.U-TO » 04 Май 2007, 11:42

В ефир!

04 май 2007 | 00:07 |  Проблемът със заглушаването на български радиостанции от чужди е най-сериозен по Черноморието. Това обясни Свилен Попов от Комисията за регулиране на съобщения (КРС). Експертът посочи, че ако всички държави спазват международните споразумения и технически параметри, заглушаването на радиостанции ще е минимално.
Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Мария Стефанова коментира, че подобни случаи не трябва да се допускат. СЕМ ще съгласува действията си с КРС и най-вероятно ще бъде разработена съвместна програма за решаване на проблема. Председателят на медийния регулатор обясни, че за по-ефективни действия обаче е нужно и сътрудничество с радио бизнеса и обществеността.
Председателят на Общински съвет - Варна Борислав Гуцанов посочи, че трябва да се направят постъпки, включително законодателни, за да се приключи със заглушаването на българските радиостанции.Агенция "Фокус"
Радиовълни - нарушители (ОБЗОР)

Проблемът със заглушаването на българските радиостанции в пограничните райони се дължи най-вече на неспазване на международните споразумения. От Комисията за регулиране на съобщения заявиха, че основно проблемите със заглушаване на българските радиостанции са по Черноморието. Въпреки това отделни сигнали са получени и за нарушения в другите погранични райони. В много от тези случаи става дума за честоти, които не са защитени според Споразумението от Женева 1984 г.
От Съвета за електронни медии пък допълниха, че разчитат на коректността на чуждите администрации за решаване на проблемите.
Обикновено – ако възникне проблем със заглушаване на чужди радиостанции, администрациите на двете съседни страни трябва да се договорят. Това е стандартната препоръка, отправяна от Международния съюз по далекосъобщения.
Експерти коментираха, че решението на проблема е както в спазването на техническите параметри от чуждите радиа, така и увеличаването на мощността на предавателите от българска страна.

Експертите.

При положение, че честотите на радиостанциите по пограничните райони са международно съгласувани, ние очакваме коректност от чуждите оператори. Това заяви председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Мария Стефанова. Като пример за това Стефанова посочи, че на Шабла Националното радио изобщо не се хваща. Това са случаи, които ние не трябва да допускаме, и за да не ги допускаме, трябва да работим в тясно сътрудничество с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), защото те са упълномощеният орган, който се грижи за чистотата на честотите, категорична бе Стефанова.
СЕМ ще съгласува действията си с КРС и най-вероятно ще бъде разработена съвместна програма между тях. Председателят на медийния регулатор обясни, че за по-ефективни действия обаче е нужно и сътрудничество с радио бизнеса и обществеността. Смятам, че ще ни подкрепят, защото хората и в най-малкото населено място биха искали да слушат родна, а не чужда радиостанция, допълни Стефанова.
Обществеността може да помогне за прочистването на българския ефир като сезира СЕМ в кои райони пробиват чужди радиостанции. За целта се обмисля варианта СЕМ да отвори специална пощенска кутия, където може да се подава информация. Стефанова обясни, че след приемането ни в ЕС, контролните правомощия върху румънски и гръцки радиостанции в страната са отговорност на КРС.

Ако всички държави спазват международните споразумения и технически параметри, заглушаването на радиостанции ще е минимално. Това заяви Свилен Попов, директор на Дирекция “Разрешителна дейност и честотно планиране” към Комисията за регулиране на съобщения. Попов обясни, че радиочестотите са разпределени по споразумение, сключено в Женева през 1984 г.
“За България е разпределеният честотен ресурс респективно не е даден на граничните наши страни съседи – примерно Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Украйна – през морето. Респективно на тях са дадени други честоти, които да не смущават нашите. Идеята именно на това споразумение е да няма смущения между държавите, но никъде не е казано, че не могат да проникват сигнали на съседни държави на територията на другата държава. Както български радиа проникват на чужда територия, така и чужди радиа проникват на българска територия. Важното е те да не се смущават – т.е. нашите радиочестоти да не са смутени от други радиостанции”, коментира експертът. Той обаче бе категоричен, че проблемите, които се появяват със заглушаването на сигнал, са заради неконтролируемо увеличаване на мощности.
“Знаете, че една честота може да е дадена в България и през определено място да се повтори отново, но там именно важат тези ограничения в техническите параметри, които – ако се спазват, няма да смущават заради релефа”, обясни още Попов.
“Проблемът със заглушаването на български радиостанции е най-голям по Черноморието. Той почти не съществува в Югозападна България и другите погранични територии”, заяви още Свилен Попов.
Експертът обясни, че смущенията по Черноморието се получават най-вече през летния сезон, тъй като над топлите морски води радиовълните се разпространяват почти без заглъхване. Попов допълни, че КРС е искала да разреши по-големи мощности на местните радиа във Варна и Бургас, за да се предотвратят трансграничните смущения. От Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” към Министерството на транспорта обаче временно са спрели увеличаването на честотите, тъй като можело това да навреди на навигационната и комуникационна техника на летищата в двата морски града.
Според експерта от КРС в комисията в Югозападна България е имало проблем със сигнал на едно гръцко радио. КРС се е свързала с гръцката администрация и е получила отговор, че ще се вземат мерки.
Запитан дали във всички погранични територии се чуват чужди радиостанции, Попов отговори: “В общи линии – и румънски радиа проникват на територията на Република България, и сръбски проникват – но не са на честоти, които са защитени за България. Тези наши съседи спазват т.нар. план Женева 84 и не предизвикват такива смущения върху наши защитени честоти. За Югозападна България няма такива други смущения – просто проникват други радиа, там и самите български радиа са по-малко. Но когато СЕМ проведе конкурси и лицензира нови оператори, ще се появят нови радиа в тези региони”.
Попов допълни, че и българските радиа се чуват в съседните ни страни и даде пример със сигнала на БНР, излъчван от станцията в Свиленград, който се чувал почти до Истанбул.

Другите мнения.

Най-доброто, което може да се направи, е да се укрепят и усилят мощностите на българските радиостанции, но в крайна сметка навлизането на чужди радиостанции е свързано и със защитата на националния ни суверенитет. Законодателят може да предприеме съответни мерки, за да се гарантира, че няма да се допуска използването на различни радио и телевизионни програми за съобразен психологически натиск върху нашата държава и народ”, заяви Георги Близнашки, депутат и кандидат за евродепутат от Коалиция за България.
Доц. Близнашки бе потърсен за коментар във връзка със заглушаването на българския ефир от чужди радиостанции. Според него е редно първо да се търси разбирателство и да се направят компромиси между отделните страни, но „всяка държава трябва да има грижата да осигурява присъствието на собствените си радиостанции на онези честоти, които им се полагат”. Близнашки каза още, че могат да се предприемат и законодателни мерки, но това е въпрос на допълнителни инвестиции, които трудно можем да си позволим.

Бил съм свидетел на включвания на чужди радиостанции и ми е било неприятно не толкова, че звучат в ефира, а това, че заглушават български радиостанции. Това каза варненският депутат от НДСВ Светослав Спасов. “Аз не говоря този език, който звучи в ефира и това ми пречи в крайна сметка да получавам навременна информация за събитията, които се случват в България или най-малкото да слушам музиката, която ми харесва. Така че бих подкрепил един подобен протест на българските радиостанции”, допълни депутатът.
Според Спасов, ако този въпрос може да се реши в парламента, той би заел позицията на българските радиа, защото смята, че не е редно чужди станции, които не плащат данъци в България, да нарушават българския ефир и съвсем чисто човешки да дразнят ухото.

Категорично смятам, че трябва да се вземат мерки за опазването на българския радиоефир”, заяви депутатът от ОДС от Благоевградски район Ясен Попвасилев. “Изключително неприятно ми е, когато пътувам и се опитвам да слушам радио “Фокус” - Пирин или националното радио и на тяхната честота да намирам гръцки или македонски радиа”, каза Попвасилев и допълни: “Не може, когато искаш да слушаш българско радио да не става, особено в районите с по-слабо покритие като Предел и Кресненското дефиле”. “В крайна сметка ефирът е национален, независимо дали сме или не сме членки на ЕС. На УКВ-скалата, когато е фиксирана дадена честота на българско радио, това трябва да си остане така и не може да има друга позиция. Абсолютно всеки, който иска да излъчва в нашата страна, трябва да се съобразява с българските честоти”, каза още Попвасилев. Той допълни, че задължително трябва да се вземат мерки, защото не може да има наслагване на една станция върху друга и в крайна сметка да не можеш да слушаш това, което искаш. “Отделен е въпросът, че сигурно трябва да се направят инвестиции така, че всички наши станции да се слушат много по-добре и въобще да не могат да бъдат заглушавани от други. Това е част от държавния интерес и правителството също трябва да има отношение по проблема”, категоричен бе депутатът.

Категорично трябва да се направят постъпки, включително законодателни, за да се приключи със заглушаването на българските радиостанции от чужди станции. Това заяви за председателят на Общински съвет Варна Борислав Гуцанов. Според него не е нормално случващото се през последните години - особено през лятото да бъдат заглушавани нашите станции. “Категорично не съм съгласен с този факт”, посочи Гуцанов и допълни, че трябва да бъдат взети мерки по въпроса и нашите станции трябва да излъчват достатъчно силно и мощно, за да не се позволява това. “Като председател на Общинския съвет аз съм съгласен да подпиша писмо с предложение от медиите, готов съм да сезирам и Общинския съвет по този въпрос, да се включим към една такава инициатива, с подобни мерки, които да дават по-сериозни права на нашите радиостанции”, допълни Борислав Гуцанов.
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот C.R.U-TO » 04 Май 2007, 11:42

Агенция "Фокус"
КРС: Проблемът със заглушаването на български радиостанции е най-голям по Черноморието
Проблемът със заглушаването на български радиостанции е най-голям по Черноморието. Той почти не съществува в Югозападна България и другите погранични територии. Това заяви в интервю за Агенция “Фокус” Свилен Попов, директор на Дирекция “Разрешителна дейност и честотно планиране” към Комисията за регулиране на съобщения.
Експертът обясни, че смущенията по Черноморието се получават най-вече през летния сезон, тъй като над топлите морски води радиовълните се разпространяват почти без заглъхване. Попов допълни, че КРС е искала да разреши по-големи мощности на местните радиа във Варна и Бургас, за да се предотвратят трансграничните смущения. От Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” към Министерството на транспорта обаче временно са спрели увеличаването на честотите, тъй като можело това да навреди на навигационната и комуникационна техника на летищата в двата морски града.
Според експерта от КРС в комисията в Югозападна България е имало проблем със сигнал на едно гръцко радио. КРС се е свързала с гръцката администрация и е получила отговор, че ще се вземат мерки.
Запитан дали във всички погранични територии се чуват чужди радиостанции, Попов отговори: “В общи линии – и румънски радиа проникват на територията на Република България, и сръбски проникват – но не са на честоти, които са защитени за България. Тези наши съседи спазват т.нар. план Женева 84 и не предизвикват такива смущения върху наши защитени честоти. За Югозападна България няма такива други смущения – просто проникват други радиа, там и самите български радиа са по-малко. Но когато СЕМ проведе конкурси и лицензира нови оператори, ще се появят нови радиа в тези региони”.
Попов допълни, че и българските радиа се чуват в съседните ни страни и даде пример със сигнала на БНР, излъчван от станцията в Свиленград, който се чувал почти до Истанбул.
Марта МЛАДЕНОВА

Агенция "Фокус"
КРС: Ако се спазват международните споразумения, заглушаването на радиостанции ще е минимално
Ако всички държави спазват международните споразумения и технически параметри, заглушаването на радиостанции ще е минимално. Това заяви в интервю за Агенция “Фокус” Свилен Попов, директор на Дирекция “Разрешителна дейност и честотно планиране” към Комисията за регулиране на съобщения. Попов обясни, че радиочестотите са разпределени по споразумение, сключено в Женева през 1984 г.
“За България е разпределеният честотен ресурс респективно не е даден на граничните наши страни съседи – примерно Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Украйна – през морето. Респективно на тях са дадени други честоти, които да не смущават нашите. Идеята именно на това споразумение е да няма смущения между държавите, но никъде не е казано, че не могат да проникват сигнали на съседни държави на територията на другата държава. Както български радиа проникват на чужда територия, така и чужди радиа проникват на българска територия. Важното е те да не се смущават – т.е. нашите радиочестоти да не са смутени от други радиостанции”, коментира експертът. Той обаче бе категоричен, че проблемите, които се появяват със заглушаването на сигнал, са заради неконтролируемо увеличаване на мощности.
“Знаете, че една честота може да е дадена в България и през определено място да се повтори отново, но там именно важат тези ограничения в техническите параметри, които – ако се спазват, няма да смущават заради релефа”, обясни още Попов.
Марта МЛАДЕНОВА

Агенция "Фокус"
Доц. д-р Лъчезар Георгиев: Трябва да се потърси законодателна инициатива по проблема с чуждия ефир
"Намесването на чуждите радиостанции в българския ефир е много сериозен проблем, но за съжаление в университетските структури не можем да решим проблема", съобщи пред репортер на радио "Фокус" – Велико Търново, доц. д-р Лъчезар Георгиев, оглавяващ катедрата по библиотекознание и масови комуникации при Великотърновският университет. Според доц. д-р Георгиев би следвало да се потърси законодателна инициатива и в Съвета за електронни медии, и в комисията, която работи по проблема в парламента. "Инвазията е много опасна, независимо че вече сме в структурата на Европейския съюз. Аз смятам, че проблемът не е неразрешим". Според Лъчезар Георгиев е необходимо да се прояви по-голяма съпричастност особено по пограничните райони. "Трябва да мислим за националното, а не само за интернационалното и проевропейското", каза в заключение ръководителят на катедра библиотекознание и масови комуникации във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".
Сигналът на чужди радиостанции заглушава вече месеци наред българските - особено в пограничните райони на страната. На честотите на българския ефир може да се чуят предавания на македонски, гръцки, сръбски, румънски, турски радиа, които имат по-добър сигнал от българските. Експерти сигнализираха за липса на координация между българските компетентни органи и чуждите, с които трябва да се съгласуват радиочестотите.
Георги БАЕВ

Агенция "Фокус"
Ясен Попвасилев: Трябва да се вземат мерки за опазването на българския радиоефир
“Категорично смятам, че трябва да се вземат мерки за опазването на българския радиоефир”, заяви за радио “Фокус” – Пирин депутатът от ОДС от Благоевградски район Ясен Попвасилев. “Изключително неприятно ми е, когато пътувам и се опитвам да слушам радио “Фокус” или националното радио и на тяхната честота да намирам гръцки или македонски радиа”, каза Попвасилев и допълни: “Не може, когато искаш да слушаш българско радио да не става, особено в районите с по-слабо покритие като Предел и Кресненското дефиле”. “В крайна сметка ефирът е национален, независимо дали сме или не сме членки на ЕС. На УКВ-скалата, когато е фиксирана дадена честота на българско радио, това трябва да си остане така и не може да има друга позиция. Абсолютно всеки, който иска да излъчва в нашата страна, трябва да се съобразява с българските честоти”, каза още Попвасилев. Той допълни, че задължително трябва да се вземат мерки, защото не може да има наслагване на една станция върху друга и в крайна сметка да не можеш да слушаш това, което искаш. “Отделен е въпросът, че сигурно трябва да се направят инвестиции така, че всички наши станции да се слушат много по-добре и въобще да не могат да бъдат заглушавани от други. Това е част от държавния интерес и правителството също трябва да има отношение по проблема”, категоричен бе депутатът.
Таня ИЛИЕВА

Агенция "Фокус"
Светослав Спасов: Неприятно е чужди радиостанции да заглушават българските в ефира
Бил съм свидетел на включвания на чужди радиостанции и ми е било неприятно не толкова, че звучат в ефира, а това, че заглушават български радиостанции. Това каза пред радио “Фокус” – Варна варненският депутат от НДСВ Светослав Спасов. “Аз не говоря този език, който звучи в ефира и това ми пречи в крайна сметка да получавам навременна информация за събитията, които се случват в България или най-малкото да слушам музиката, която ми харесва. Така че бих подкрепил един подобен протест на българските радиостанции”, допълни депутатът.
Според Спасов, ако този въпрос може да се реши в парламента, той би заел позицията на българските радиа, защото смята, че не е редно чужди станции, които не плащат данъци в България, да нарушават българския ефир и съвсем чисто човешки да дразнят ухото.
Анелия БОГДАНОВА

Агенция "Фокус"
Борислав Гуцанов: Готов съм да сезирам Общинския съвет по въпроса с нарушаването на българския ефир от чужди радиостанции
Категорично трябва да се направят постъпки, включително законодателни, за да се приключи със заглушаването на българските радиостанции от чужди станции. Това заяви за радио “Фокус” – Варна председателят на Общински съвет Варна Борислав Гуцанов. Според него не е нормално случващото се през последните години - особено през лятото да бъдат заглушавани нашите станции. “Категорично не съм съгласен с този факт”, посочи Гуцанов и допълни, че трябва да бъдат взети мерки по въпроса и нашите станции трябва да излъчват достатъчно силно и мощно, за да не се позволява това. “Като председател на Общинския съвет аз съм съгласен да подпиша писмо с предложение от медиите, готов съм да сезирам и Общинския съвет по този въпрос, да се включим към една такава инициатива, с подобни мерки, които да дават по-сериозни права на нашите радиостанции”, допълни Борислав Гуцанов.
Анелия БОГДАНОВА

Агенция "Фокус"
Мария Стефанова: Очакваме коректност от чуждите радиооператори
При положение, че честотите на радиостанциите по пограничните райони са международно съгласувани, ние очакваме коректност от чуждите оператори. Това заяви председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Мария Стефанова пред Агенция “Фокус” във връзка с факта, че сигналът на чужди радиостанции заглушава българските - особено в пограничните райони на страната. Като пример за това Стефанова посочи, че на Шабла Националното радио изобщо не се хваща. Това са случаи, които ние не трябва да допускаме, и за да не ги допускаме, трябва да работим в тясно сътрудничество с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), защото те са упълномощеният орган, който се грижи за чистотата на честотите, категорична бе Стефанова.
СЕМ ще съгласува действията си с КРС и най-вероятно ще бъде разработена съвместна програма между тях. Председателят на медийния регулатор обясни, че за по-ефективни действия обаче е нужно и сътрудничество с радио бизнеса и обществеността. Смятам, че ще ни подкрепят, защото хората и в най-малкото населено място биха искали да слушат родна, а не чужда радиостанция, допълни Стефанова.
Обществеността може да помогне за прочистването на българския ефир като сезира СЕМ в кои райони пробиват чужди радиостанции. За целта се обмисля варианта СЕМ да отвори специална пощенска кутия, където може да се подава информация. Стефанова обясни, че след приемането ни в ЕС, контролните правомощия върху румънски и гръцки радиостанции в страната са отговорност на КРС.
Полина ПАУНОВА
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот R R П » 04 Май 2007, 11:53

На нас все някой друг ни е виновен и някой друг трябва да ни оправи проблемите. Това е поредното бягство от отговорност - никой не иска да инвестира средства в радиомрежата.
Аватар
ogibo
1000+
1000+
Мнения: 2334
Регистриран на: 21 Мар 2005, 12:32
Местоположение: Свиленград

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот ogibo » 04 Май 2007, 12:23

rumen_80 написа: а в Благоевград най-редовно телефона ми преминава към "Мобимак". Кога компетентните за това власти ще се заемат с въпроса да разрешат този проблем??? :Chair :Tease
Те хората са казали, че в граничните зони апарата да е на ръчно търсене на мрежа, ама кой да слуша.
Решението е само едно - увеличение на мошността на нашите предаватели и построяване на нови.


Няма кой да се бръкни за нови и по-мощни предаватели, които ща са излишни след най-много 5 години.
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот R R П » 04 Май 2007, 12:47

И това е вярно, че предстои цифровизация, но няма да стане скоро и затова дотогава трябва да се инвестира при сегашните условия. Съседните страни правят усилено това.
Толкова много пари се дават за излишни неща, няма да е проблем да се даде и за радиомрежата, просто няма желание, защото властта и така е сита и доволна.
Освен това предполагам, че е възможно да се закупи такава техника, която за бъдеще да може да се пренастрои да работи цифрово.
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот ico_pol » 04 Май 2007, 13:46

Prostete newejestwoto mi, no... :) wyprosyt sys zadyljitelnoto cifrowizirane sled 2012 ne e li samo za TV? A kato gledam tuk se gowori nai-we4e za smu6tawane na radiosignali. Taka, 4e...ako naistina nqma da se spre analogowoto radiorazpryskwane, kakwo pre4i da se zakupi nowa tehnika? Drugoto, koeto e - dali naistina na6ite institucii ne sa harizali tihomylkom na6ite 4estoti i sq da stawa towa. Kolkoto do granicite, ne wijdam kakwo tolkowa pi6tqt, 4e se priemali tolkowa i tolkowa telewizii i radia. Normalno e, stiga da ne se nawliza w na6i 4estoti. Radio-TV signala ne e 4owek, da mu kaje6 "ti si samo za Giurgevo, ne trqbwa da "hodi6" 4ak do Ruse".
Ina4e, za GSM - ite - e, nali si slagali kletkite deto swarqt i im nabiwali nebiwali mo6tnosti. Kak taka stawa, 4e se gubi obhwat. Interesno! :) Ina4e, nito w Svishtov, nito w Ruse sym imal problem s pokritieto. Wqrno, na predplateni paketi sym, no w centyra na Ruse i Svishtov, 4e i ne samo w ccentyra problemi ne sym imal. Qwno...po zapadnata granica ne6to kuca. Za zaglu6awane...ne bi trqbwalo da stawa na wypros, za6toto signala e cifrow. Ako se zaglu6awat GSM signalite, za4i i s cifrowiq signal na radio-TV 6te stoqt ne6tata taka, ne mislite li? ;)
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот R R П » 04 Май 2007, 14:09

Предполагам, че цифровизирането предстои и за радиостанциите. Доколкото знам в Западна Европа вече се прилага. Не е логично само да се цифровизира телевизията. Тенденцията е за бъдеще всичко да е цифровизирано - и сателит, и кабел, и ефир.
Що се отнася до договарянето на честотите, мисля, че такова отдавна не се прави тук на Балканите - на практика май е който изпревари другия, напълно хаотично. В Сърбия дори ефира вътре в страната е извън контрол.
Сигналите от клетките на gsm операторите не заглушават, тук явно става въпрос за това, че на места се приемат добре в наша територия. Това е съвсем нормално и не е никакъв проблем - просто клиентите трябва да преминат на ръчно сканиране.
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот ico_pol » 04 Май 2007, 14:17

Spored men (w sledstwie na wsi4ko pro4eteno tuk i w nqkoi drugi izto4nici) cifrowizaciqta na televiziqta e zadyljitelna ot gledna to4ka na towa, 4e deistwa6tite analogowi telewizii ot edna strana zaemat resurs za cifrowo izly4wani, ot druga, tezi, koito izly4wat w metrowiq obhwat (unas predimno Kanal 1) zaemat resurs za cigfrowo radio - DAB. Ina4e, 87.5-108 MHz mislq, 4e nqma da se izpolzwa za cifrowo razpryskwane, taka, 4e analogowoto radio pone nqma da se spira zadyljitelno. Wse pak, towa sa moi izwodi, bazirano na pro4eteno tuk-tam, ne na konkretni danni. Ako nqkoi moje da kaje ne6to po-konkretno i da se obosnowe sys izto4nici, neka se izkaje. :)
Eto i edin ot moite izto4nici :) http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_audio_broadcast Scroll-nete po-nadolu i 6te namerite dannite za 4estotite w razdela Technology. Gledam, 4e ediniq standart e za 174–240 MHz.
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот R R П » 04 Май 2007, 15:24

Според мен за цифрово излъчване на радио се използва и обхвата от 87,5 до 108 Мhz, както цифровата телевизия излъчва в сега използвания обхват за телевизия.
Ето тук гледах една видео демонстрация на цифрово радиоприемане: http://www.youtube.com/watch?v=Ag5nl_hk ... ed&search=
Вижда се, че се използват познатите честоти, само, че на една честота има много радиопрограми.
Последна промяна 1 на R R П, променена общо 4 пъти
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот C.R.U-TO » 04 Май 2007, 18:41

Свилен Попов: Проблемът със заглушаването на български радиостанции е най-голям по Черноморието

04 май 2007 | 16:40 | Агенция “Фокус”


Свилен Попов, директор на Дирекция “Разрешителна дейност и честотно планиране” към Комисията за регулиране на съобщения, пред Агенция “Фокус”

Фокус: Откъде идва проблемът със заглушаването на българските радиостанции в пограничните райони?
Свилен Попов: Всяка една държава – конкретно ще говоря за нашите съседи, има определен честотен ресурс за УКВ ЧМ радиочестотно разпръскване – това е обхват от 87,5 до 108 мегахерца. Ако започна малко по-отзад – през 1984 година в Женева е проведена регионална радиоконференция за Регион 1 и Регион 3 на Международния съюз за далекосъобщения – това е Европа, Африка и част от Азия, на която радиоконференция е разпределена всяка една от страните, попадащи в тези региони, определен брой честотни назначения – определен брой честоти, които са защитени за всяка една от страните, за да могат те на тези честоти да излъчват УКВ – радио. За България е разпределеният честотен ресурс респективно не е разпределен в граничните наши страни съседи – примерно Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Украйна – през морето. Респективно на тях са дадени други честоти, които да не смущават нашите. Идеята именно на това споразумение е да няма смущения между държавите, но никъде не е казано, че не могат да проникват сигнали на съседни държави на територията на другата държава. Както български радиа проникват на чужда територия, така и чужди радиа проникват на българска територия. Важното е те да не се смущават – т.е. нашите радиочестоти да не са смутени от други радиостанции. Ако има проблем – той обикновено е по морето, по българското Черноморие има такъв проблем – български защитени честоти по този план Женева 84 проникват сигнали на съседни – най-вече на република Турция. Ще го обясня малко технически – разпространението над т. нар. топли морета е почти без затихване. Ако една станция, която е далеч от територията на България – в република Турция, говорим някъде в Анадола – на висока точка на излъчване, сигналът от нея ще достигне територията на България, преминавайки Черно море, почти без затихване. Това е един от проблемите, които се получават лятно време – само през летния сезон, когато температурата на водата е по-висока, се получава такова проникване и съответно – смущение на наши честоти от радиа, излъчващи от територията на съседни държави.
Фокус: Обаче – особено в Югозападна България радиата се оплакват, че сигналите им се чуват по-лошо отколкото сигналите на гръцките или македонските радиа.
Свилен Попов: Комисията за регулиране на съобщенията това нещо го следи от доста време – направихме сериозен мониторинг. Миналата година, още преди сезонът да е започнал, препоръчахме на радиата от пограничните региони да се увеличат мощността до 3 киловата излъчвана мощност, а за националните оператори – говорим за БНР, Дарик радио и телевизиите – БНТ, да си усвоят определените по този женевски план – за телевизията има още едно такова споразумение – Стокхолм 1961 г., до максимално защитените по този план честоти – с увеличено излъчване два пъти и повече. Това е една от причините – неусвояването на такива мощности от националните радиа, българските програми да не се приемат някъде с добро качество въпреки липсата на трансгранични съобщения. А в Югозападна България – чисто и просто нашите съседи почти не смущават там, даже бих казал има откъслечни оплаквания от български оператори в комисията, които са се оплаквали от наличието на други смущения. Да – едно радио се оплаква от смущения от гръцко радио, обръщали сме се дълги години към Международния съюз по далекосъобщения, нямаше голям резултат, в следствие на което му разрешихме по-голяма мощност и сега поне зоната, която трябва да покрие, е с нормален сигнал.
Другото, което искам да кажа за местните радиа – ненационалните оператори, на територията на съответното населено място…. Не може радио, което излъчва в Петрич, да покрива и Благоевград, ако мощността и другите му параметри са предназначени за покритие на Петрич.
Ако искате можем да допълним тази тема – трябват да се покрият и нови честоти. Комисията за регулиране на съобщенията е предоставила свободния честотен ресурс на Съвета за електронни медии и те в момента провеждат ресурси, но има още много честоти, за които трябва да се провежда конкурс, така че в бъдеще ще има още повече погранични радиостанции. Ние сме представили 35 честоти в различни населени места.
Фокус: Какви мерки могат да бъдат взети, за да се предотврати такова заглушаване?
Свилен Попов: Стъпките са ясни – по т.нар. Споразумение Женева 84, според което е разпределен радиочестотният ресурс, описан е механизмът, по който дадена администрация – респективно нашата администрация в България, може да поиска от Международния съюз по далекосъобщения – пише се един стандартен формуляр, в следствие на което отговорът обикновено е да се разберат двете администрации – така, както сме правили запитвания до нашите съседи. Понякога търпим смущения от нашите съседи – най-вече южните, но пак казвам – това е заради топлото море, ние сме получили отговор от техния регулатор, че ще вземат всички необходими мерки – ако трябва ще преместят честоти, ще намаляват мощности, ще пренасочват антени – това са техните обещания, пък реални резултати – ще ги видим лятото.
Друго, което искам да кажа, че във връзка с това, което ние препоръчваме на нашите радиа – да си увеличат мощностите, в момента имаме една малка пречка в лицето на Дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД “ГВА”) към Министерството на транспорта, което също е хубаво да се знае. Става въпрос за черноморските радиостанции – те в момента спряха съгласуването на промени в тяхната мощност.
Фокус: На какво се дължи това спиране?
Свилен Попов: Става въпрос за Варна и Бургас и за радиата, които излъчват да увеличат мощността си до три киловата. Обяснението за това временно спиране на съгласуването и преразглеждането на тази наша идея за увеличаване на мощността в пограничните райони – наша, разбирайте на Комисията за регулиране на съобщения. Забележката от страна на ГД “ГВА” е, че би се нарушило сигурността на въздухоплаването – съответно на техните средства за навигация и комуникация, което според нас технически не е така. В момента имаме една такава спирачка от ГД “ГВА” – искам и това да го подчертая. Преди началото на летния сезон ние имахме желанието да разрешим на тези радиа да излъчват с по-големи мощности, за да противодействат на тези трансгранични съобщения да влизат на наша територия, но засега имаме спирачка от ГД “ГВА”.
Фокус: Заглушаването само по Черноморието и в Югозападна България ли е или по цялата погранична територия на страната?
Свилен Попов: В общи линии – и румънски радиа проникват на територията на Република България, и сръбски проникват – но не са на честоти, които са защитени за България. Тези наши съседи спазват т.нар. план Женева 84 и не предизвикват такива смущения върху наши защитени честоти. За Югозападна България няма такива други смущения – просто проникват други радиа, там и самите български радиа са по-малко – чисто и просто като бройки. Но когато СЕМ проведе конкурси и лицензира нови оператори, ще се появят нови радиа в тези региони.
Фокус: Според вас нужно ли е допълнително законодателство на национално ниво за решаване на проблема със заглушаването?
Свилен Попов: Не. Законодателството е международно – силно казано законодателство – това са международни споразумения – тези, които цитирах преди малко - т.нар. план Женева 84. В Международния съюз по далекосъобщения е това споразумение, което е подписано от всички тези държави – от България и от всички наши съседи. И всяка държава спазва параметрите, дадени в споразумението, защото едно от причините за проникването на чужди радиостанции на територията на България е неконтролируемото използване на мощности – затова те може да се чуват и в България. Знаете, че една честота може да е дадена в България и през определено място да се повтори отново, но там именно важат тези ограничения в техническите параметри, които – ако се спазват, няма да смущават заради релефа.
Фокус: Кои български радиостанции се чуват в пограничните региони на другите страни и къде?
Свилен Попов: Ако пътувате с кола от Свиленград до Истанбул – примерно БНР, което излъчва малко над Свиленград, почти до Истанбул се приема. Това си е честота, която е национална за България, а радиото ни се разпространява на територията на съседната държава. Същото е и с Гърция – примерно честотите, от които излъчват в Петрич нашите радиа, те минават през Гърция – няма как да не минат. Националното радио, което излъчва близо до границата – най-близкият предавател - на Пирин, той си влиза в Македония без никакви проблеми и се приема перфектно – по-добре отколкото на нашата територия. За радиовълните няма граници – радиовълната не се съобразява с една гранична бразда, тя си прониква оттатък физическата граница, която е начертана. Просто трябва да се спазват тези технически правила и тези споразумения, за да няма такива смущения между държавите или поне ще бъдат съвсем минимални. Това е за момента проблемът. Иначе ГД “ГВА” ни е спрял за момента съгласуването на увеличаването на мощностите.
Фокус: Само по Черноморието ли?
Свилен Попов: По Черноморието – само там. Те се притесняват за техните летища във Варна и Бургас.
Марта МЛАДЕНОВА
Аватар
Nasko_Bs
100+
100+
Мнения: 242
Регистриран на: 28 Ное 2006, 12:21
Местоположение: Burgas

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот Nasko_Bs » 06 Май 2007, 22:38

ot skoro i Ukrainski radia se namesvat v efira na Burgas 103.3 ... dosta yvereno
UGLY_BOY

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот UGLY_BOY » 07 Май 2007, 00:51

Nasko_Bs написа:ot skoro i Ukrainski radia se namesvat v efira na Burgas 103.3 ... dosta yvereno

Сигурно са някои от Одеса.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот bubic » 07 Май 2007, 07:28

    Mnogo e smesno i tragicno prez 21-vi vek da se govori taka neprofesionalno po profesionalni vuprosi.Burkat se tehniceski s durzavnopoliticeski ponjatija,bez da se pravi pregled na njakoi istoriceski fakti.Eto njakoi moi komentari,razviti i v drugi forumi.PURVO i naj-vazno-dumata EFIR e uslovno prieto tehnicesko ponjatie,povtarjam TEHNICESKO.To njama durzavno ,politicesko,ideologicesko i pr sudurzanie.Efir oznacava sreda,v kojato e vuzmozno razprostranjavaneto na radiovulnite ot razlicnite cestotni obhvati.Ne samo ne sustestvuva Bulgarski,Rumunski,Turski i t.n. efir,ne sustestvuva i mezdunaroden efir.Susto kakto ne sustestvuva Bulgarski vuzduh.Sustestvuva edinstveno Bulgarsko vuzdusno prostranstvo,no to njama otnosenie kum radiovulnite i tjahnoto razprostranenie,nezavisimo kude sa radiopredavatelite.Vuzdusnoto prostyranstvo e svurzano s aviacijata i e pod jurisdikcijata na Voennovuzdusnite sili (Protivovuzdusnata otbrana na stranata)t.e. pod kontrola na Ministerstvoto na otbranata na vsjaka strana.VTORO,ne se pravi razlika mezdu vidovete radiosmustenija-estestveni i iskustveni,posle dali sa aktivni ili pasivni.Scita se,ce kogato Radio(TV) smustenijata sa aktivni i celenasoceni,togava se govori za zaglusavane.Kogato smustenijata ne sa celenasoceni,togava se govori za radiosmustenija.    TRETO(istoriceskijat faktor).Nikoj do tozi moment ne pripomnja za dvata standarta pri radiorazpruskvaneto (tv susto).Zapadnovropejskijat se narica CCIR,a Iztocnoevropejskijat OIRT.Malko predi samounistozenieto na komunisticeskija lager,v Bulgarija zapocna izlucvaneto na durzavnite radioprogrami i na CCIR-standarta(88-108MHz).Trite susedni na B-ja strani -Turcija,Gurcija i Jugoslavija polzvaha tozi standart povece ot 30 godini.Sus zapocvaneto na izlucvane po CCIR v B-ja i Romunija ,zapocna smustavaneto na radiostanciite na stranite,koito izlucvaha po tozi standart predi tova.  CETVURTO-ne se pravi razlika,koja durzavna ili castna radiostancija e zapocnala purva da izlucva na dadena cestota i koja e zapocnala da izlucva sled tova na sustata ili na susedna,kogato na praktika se polucava efekta na smustavaneto.Eto edin primer za Sofija.V cjala Jugozapadna Bulgarija se cuvase(slusase) Radio Beograd na 91.7MHz ot predavatelnija centar na vruh Besna Kobila(Rep.Srbija).Prez 90-te godini zapocna da izlucva predavatel,blizko do Blagoevgrad na 91.9MHz i casticno Srbskijat predavatel bese smustavan,t.k.200KHz razlika v nosestite na dvata predavatelja ne bjaha dostatucni da se razdeljat ot poveceto priemnici.E,koj kogo smustava???Radio Beograd li e smutiteljat ili radioto ot Simitli.Ot sustija centar se izlucvase beograd202 na 105.6MHz.Predi njakolko godini ot Sofija se izlucva signal na radio "info" tocno na sustata cestota.Koj-kogo smustava???Treti slucaj-Radio "Horizont" na 102.3MHz ot predavatelnija centar v Belogradcik izlucva povece ot 20godini,no na sutata cestota zapocna da izlucva Srpski predavatel,kojto smustava bulgarskija .Na 30-ti kanal susto ot Belogradcik izlucva 2BT(bTV),no ot skoro izlucva na sustija kanal i Srpslki predavatel ot Jastrebac,znaci toj smustava Bulgarskija,a ne B-ja smustava Srpskija.Sustoto e na 95.8MHz v Sofija-radio Pirot se cuvase v cjaloto Sofijsko pole,dori do Dupnica,no bese pusnat predavatel na 95.7MHz na Dojce Wele.Koj-kogo smustava???Parkira njakoj kolata si v njakoja kletka na parkinga,a po-kusno njakoj go udari s negovata kola-koj e vinovnikut?-purvoparkiralijat ili drugijat?Jasno,nali...PETO,ne se vzimat predvid principite i uslovijata na razprostranenie na radiovulnite.Ot tam se polucavat mnogo neprijatni, estestveni radiosmustenija.Kak moze da se izbegnat signalite ot Grckite radiopredavateli v rajonite na Pirin.Kak moze da se sprat signalite ot Srpskite predavateli na Vitosa?-nikak.No pri niskovisocinnite lokacii tova moze da stane edinstveno crez mezdunarodno-susedsko dogovarjane.SESTO-v Bulgarija e nalice stereotipa ot komunizma,ce vse njakoj smustava i zaglusava Bulgarskite predavateli,bez izobsto da se dopusne obratnoto,koeto v mnogo slucai e realnoto.Tova e taka,zastoto stranata ne se osvobodi ot komunistite i tehnija mantalitet.Neka vseki ljubopiten otide do bivsite zaglusitelni stancii(viz podelenieto na MVR(DS)zapadno ot Bankja,Kostinbrod,susto),koito zaglusavaha vsicki predavateli na Bulgarski izvun stranata,s izkljucenie na Radio Moskva.Bulgarskite vlasti sa izrazhodvali nekolkokratno puti povece sredstva za tezi zaglusavanija,otkolkoto za cjalata sistema na radio i tv razpruskvane.Izrazjavam skromnoto mnenie,ce dokato B-ja ne se osvobodi napulno ot komunisticeskija mantalitet,skoro njama da ima seriozni uspehi v mnogo oblasti ot zivota,oste povece za mnozinstvoto ot nejnoto naselenie.
Аватар
borosport
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 24 Май 2005, 19:25
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Своя чужд ефир... - старата песен на нов глас

Мнениеот borosport » 07 Май 2007, 10:19

Да обаче това не означава, че нямаме право да излъчваме на същата честота понеже там вече излъчва чужда станция нали?
Изображение

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 3 и 0 госта