Радио Варна и Дарик радио с най-много награди от фестивала „Осмата муза”

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2121
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Радио Варна и Дарик радио с най-много награди от фестивала „Осмата муза”

Мнениеот predavatel » 23 Май 2007, 04:03

Радио Варна и Дарик радио с най-много награди от фестивала „Осмата муза”

    Изображение

    В седмото издание на медийния фестивал „Осмата муза” за радио и телевизионни програми за изкуство и култура – 15-18 май 2007 г., проведен в НДК София, БНР - Радио Варна получи Голямата награда за цялостно участие и три награди за предаванията „Кулата на приказките”, „Вечерен тромпет” и „По пътя”. Три награди от медийния фестивал „Осмата муза” получи и Дарик радио.

    Радио Шумен бе отличен с две награди - в раздел Творчески портрети за „За Панчо – без Гершуин” (водещ: Драгомир Симеонов) и в раздел Културни събития, факти и прояви за „Молебен в Черенча” (водещ: Симеон Белев).

    RFI България също взе две награди - в раздел Културни събития, факти и прояви за „Циркът” (автори и водещи: Ива Стойкова, Мануела Манлихерова, Любомир Бояджиев) и в раздел Музикални предавания за рубриката „C’est une chanson” – Едит Пиаф (автор и водещ: Кристиан Гайдаров).

    „Алегро Виваче” (автори: Ирена Гъделева и Татяна Иванова, водеща: Ирена Гъделева) на програма „Хоризонт” на Българското национално радио бе отличено с награда в раздел Музикални предавания, а в раздел Образователни, познавателни предавания - „Културна рулетка” (автор: Ивайла Александрова, водещ: Георги Каприев) на програма „Христо Ботев” на БНР.

    В раздел Магазинни предавания беше отличено с поощрителна награда предаването на Радио Браво „Машина на времето” (автор и водещ: Валентина Димитрова), а за Творчески портрети - „За цената на успеха в чужбина” – Цвета Софрониева (автор и водещ: Емилиян Лилов) на Радио Deutsche Welle.

    Специална награда на на „Саламандър – ДАС” ООД - старинен радиоприемник с антикварна стойност получи Радостина Узунова за рубриката „Рожденикът на Classic FM”, която е част от предаването „Сутрешно кафе” на Classic FM Радио. Специалната награда се присъди за предаването от 6 януари 2007 г. Тогава гост в студиото бе Дарина Такова – сопрано. В рубриката „Рожденикът на Класик ФМ” слушателите трябва да познаят кой е гостът – рожденик тази седмица, докато слушат интервюто с него. „Сутрешно кафе” се излъчва всяка събота, от 10:00 до 12:00 часа.

    В раздел Образователни, познавателни предавания наградата получи продукцията на БНР - Радио Варна „Кулата на приказките”. „Кулата на приказките” е популярен радиосериал, изграден на принципите на радиотеатъра и адресиран към най-малките слушатели и техните родители. Излъчва се вече четвърта година, всяка събота и неделя от 7:50 ч. до 08:00 ч. „Кулата на приказките” е приказният „радиопредавател”, от който двете феи Вера Стойкова и Диана Цолевска, със съдействието на музикалния редактор и тонрежисьор Кремена Георгиева, разказват своите истории от цял свят. Във времето на електронните игри, незатварящите се очи на компютърните монитори и телевизионните екрани, те развиват детското въображение и правят примамлив света на книгата като основен културен знак. Наградата получава „Щурец и мравка”, авторска версия на Вера Стойкова и Диана Цолевска по известния сюжет, излъчена на 15.10.2006 г.

    В раздел Магазинни предавания наградата получи продукцията на БНР - Радио Варна „Вечерен тромпет”. „Вечерен тромпет” е предаване за изкуство и култура, което се излъчва всеки делник от 19:30 ч. до 21:00 ч. с автор и водещ Светлана Вълкова. Създадено с ентусиазъм в не толкова далечната 2002 година, с любезното съдействие на поета Борис Христов, който предоставя на Радио Варна правата си върху заглавието на своето великолепно стихотворение. Един вечерен jam-session с тромпет и въображение за онези, които търсят в сферата на духа. Наградата получава „Сбогом, лято” – обзорно издание на „Вечерен тромпет” с автор и водещ Светлана Вълкова за най-интересното от Международния театрален фестивал „Варненско лято”, Международния джаз-фестивал „Варненско лято”, Фестивала на визуалните изкуства „Август в изкуството”, Фестивала на българския филм „Златната роза”, „Панаир на занаятите” и др. Летни морски откровения споделят още Людмил Станев в „Морска гара” и Светлана Вълкова и Елица Матеева в „Потайностите на изчезналия бряг”. Специалното музикално оформление за „Вечерния тромпет”, излъчен на 21.09.2006 г. – един ден преди края на лятото, направи Иван Тасев.

    В раздел Токшоу-програми наградата получи продукцията на БНР - Радио Варна „По пътя”. Предаването излъчва всеки петък 00:15 до 03:00 ч. срещи с известни личности и обикновени хора с необикновени таланти, събрани в една нощна приказка. Наградата получава CD „По пътя” – откъс от предаването, излъчено на 04.05.2007 г. с автор и водещ Вяра Николаева. Разговор с писателя Мариян Желев за писането, за мотивите, за всички онези човешки чувства, от които се страхуваме, за духовното, което много често остава скрито под тежестта на делника.

    В раздел Културни събития, факти и прояви наградата беше присъдена на Веселина Петракиева и Дарик Радио за радиоприказката „В света на поезията с Валери Петров”. Само преди няколко месеца Веселина имаше уникалния шанс да гостува в дома на поета, който рядко се съгласява да дава интервюта. Специално за Дарик той прочете едни от най-новите си стихотворения. Веселина получи и още една специална награда за рубриката „Думите” в предаването „Кой говори”. Журито на фестивала „Осмата муза” е било приятно изненадано от формата на рубриката. В нея гостите играят на нещо като „асоциации”. Те теглят думички от една сламена шапка. Целта е да разкажат за първото нещо, което им е хрумнало, когато са видели думата. Отличеното издание на „Думите” е с гост Камен Донев.

    Третата награда за Дарик от фестивала отиде при Райна Йотова. Нейното предаване „Часът на синята мъгла” беше обявено за най-доброто в категорията Магазинни предавания. Излъченото на 25 март предаване е изцяло посветено на Международния ден на театъра – 27 март.

-------------

ХІІ-ти С А Л О Н Н А И З К У С Т В А Т А - VІІ Медиен фестивал “ОСМАТА МУЗА” , ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ

Телевизионен конкурс

Раздел МАГАЗИННИ ПРЕДАВАНИЯ, ЧАСТИ ОТ БЛОКОВЕ

“Яко”-“Весела наука” – БНТ

Сценаристи Виктория Йонкова, Роза Колчагова, Росен Цветков и Анна Горанова; Режисьор Ваня Иванова; Оператор Димитър Митов; Водещи Таня и Христо Терзиеви


Раздел ТОКШОУ ПРОГРАМИ/ ИГРИ И СЪСТЕЗАНИЯ

За токшоу програми:

“Говорилня с Кембълът” – ВВТ

Режисьор Атанас Митровски; Водещ Емил Трифонов – Кембълът

За игри и състезания

“Игра за милиони” – ТВ 7

Продуцент GND Advertising, изп.продуцент Магърдич Халваджиян, изп.продуцент ТV 7 Огнян Желязков; Режисьор Иван Шадов; Водещ Даниел Цочев


Раздел КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ, ФАКТИ И ПРОЯВИ

“Когато се раждаха боговете” – ТВ 7

Продуцент Катрин Бинбашиева; Сценарист Кин Стоянов; Режисьори Пламен Масларов и Марио Кръстев; Водещ Пламен Масларов


Раздел МУЗИКАЛНИ ФОРМИ

“Вода” – БНТ

Продуцент БНТ; Сценарист и режисьор Валери Милев; Оператор Мартин Чичов


Раздел ОБРАЗОВАТЕЛНИ, ПОЗНАВАТЕЛНИ ПРЕДАВАНИЯ

“Когато сърповете почиват” – Регионален телевизионен център – Варна

Продуцент Матей Тодоров; Сценаристи Стоян Маринов и Валентин Кубратов; Оператор Емил Жупов; Режисьор Добри Добрев


Раздел ТВОРЧЕСКИ ПОРТРЕТИ

“Дивният флорентинец” – Регионален телевизионен център – Русе

Продуцент Владимир Кондов; Сценарист Радослав Спасов; Режисьор Пенка Шопова; Оператор Валентин Косев


ГОЛЯМА НАГРАДА

“Библиотеката” – БНТ

Сценарист Георги Тенев, Режисьор Еленко Касалийски, Оператор Владимир Венков, Водещ Георги Тенев


СПЕЦИАЛНА НАГРАДА на Френския културен институт

“Антракт” /Един ден във варненския театър/ – Регионален телевизионен център – Варна

Продуцент Матей Тодоров; Сценарист Георги Тошев; Оператор Емил Жупов; Режисьор Добри Добрев


Радиоконкурс

пластики – Борис Начев


Раздел МАГАЗИННИ ПРЕДАВАНИЯ, ЧАСТИ ОТ БЛОКОВЕ

“Часът на синята мъгла” (автор и водещ: Райна Йотова) – Дарик Радио

Поощрение:

“Машина на времето” (автор и водещ: Валентина Димитрова) – Радио Браво


Раздел ТОКШОУ ПРОГРАМИ/ ИГРИ И СЪСТЕЗАНИЯ

“По пътя” (автор и водещ: Вяра Николаева) – Радио Варна

Поощрение:

“Думите – Камен Донев в „Кой говори?” (автор: Веселина Петракиева) – Дарик Радио


Раздел КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ, ФАКТИ И ПРОЯВИ

“В света на поезията на Валери Петров” (автор: Веселина Петракиева) – Дарик Радио

Поощрения:

“Циркът” (автори и водещи: Ива Стойкова, Мануела Манлихерова, Любомир Бояджиев) – RFI България

“Молебен в Черенча” (водещ: Симеон Белев) – Радио Шумен


Раздел МУЗИКАЛНИ ПРЕДАВАНИЯ

“Алегро Виваче” (автори: Ирена Гъделева и Татяна Иванова, водеща: Ирена Гъделева) – програма „Хоризонт” на БНР

Поощрение:

Рубрика „C’est une chanson” – Едит Пиаф (автор и водещ: Кристиан Гайдаров) – RFI България


Раздел ОБРАЗОВАТЕЛНИ, ПОЗНАВАТЕЛНИ ПРЕДАВАНИЯ

“Кулата на приказките” (режисьор: Кремена Георгиева; автори и водещи: Вера Стойкова и Диана Цолевска) – Радио Варна

Поощрение:

“Културна рулетка” (автор: Ивайла Александрова, водещ: Георги Каприев) – програма „Христо Ботев” на БНР


Раздел ТВОРЧЕСКИ ПОРТРЕТИ

“За Панчо – без Гершуин” (водещ: Драгомир Симеонов) – радио Шумен

Поощрение:

“За цената на успеха в чужбина” – Цвета Софрониева (автор и водещ: Емилиян Лилов) – Радио Deutsche Welle


ГОЛЯМА НАГРАДА

Радио Варна – за особено ярко представяне в конкурсната програма


СПЕЦИАЛНА НАГРАДА на Руския културно-информационен център /дигитален репортажен диктофон/

Светлана Вълкова за предаването „Вечерен тромпет” на Радио Варна


СПЕЦИАЛНА НАГРАДА на „Саламандър – ДАС” ООД /старинен радиоприемник с антикварна стойност/

Радостина Узунова за предаването „Рожденикът на Classic FM” на Classic FM Радио
Последна промяна 1 на predavatel, променена общо 23 пъти

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта