И Италия спря предаванията си за България

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
Monk
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 25 Яну 2007, 11:47

И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот Monk » 06 Ное 2007, 15:54

И Италия спря предаванията си за България

Божидар Божков

Международното италианско радио "РАИ интернационал" е поредното, което прекрати емисиите си на български език. От месец са спрени ежедневните 20-минутни предавания за България, които се излъчваха на къси вълни, в интернет и по сателит. Те съществуваха от далечната 1942 г. и преживяха два италиански режима, Втората световна и студената война. Освен на български радиото спря предаванията си и на още 20 езика, включително турски, сръбски, китайски и руски. РАИ бе едно от последните радиа, излъчващи и на есперанто. Тази емисия също спира.
Официална информация за това решение така и не бе публикувана в интернет страницата на РАИ. За него се разбра от писма, които журналистите в международните служби разпращаха на свои слушатели. В тях се обясняваше, че спестените пари от закритите чуждоезични служби ще бъдат прехвърлени към програми за живеещите в чужбина италианци и на английски. Също и за сборния сателитен канал на РАИ тв.
Преди "РАИ интернационал" предаванията си за България прекратиха последователно "Гласът на Америка", Би Би Си, "Румъния интернационал", радиостанциите" Тирана" и "Сърбия". Към днешна дата програми, предназначени за слушателите в България, подготвят "Гласът на Турция", македонското радио "Биляна", радио "Филия" (бивше "Гласът на Гърция), "Дойче веле", радио "Китай", Ер Еф И, чиято българска редакция, единствена от всички останали, е в столицата на държавата, за която излъчва. Програми на български поддържат и три религиозни радиостанции - католическото "Ватиканът", адвентисткото "Гласът на Надеждата" и евангелското "Транссветовно радио".
Аватар
martintzvetomirov
1000+
1000+
Мнения: 1315
Регистриран на: 26 Дек 2006, 17:56
Местоположение: Враца\Edinburgh, UK
CONTACT:

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот martintzvetomirov » 06 Ное 2007, 17:48

Monk написа:Към днешна дата програми, предназначени за слушателите в България, подготвят (...) радио "Китай"

Та те радио Китай не предават ли цели предавания за БГ на ДВ?
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот bubic » 11 Ное 2007, 10:10

    Монки,с тази информация потвърждаваш моята теза,че мина времето на този вид радиопредавания,рано или късно и другите радиостанции ще направят същото.Няма вече какво да се казва и да не се научава.Действително,за нас радиоманяците спира насладата от това хоби,ама прогреса никой не може да го спре.Но както винаги,"богатата" България прави обратни стъпки,представяш ли си каква гордост за някои беше,че са започнали предавания на Бълг-то радио на Арабски,ашколсун-машаллах.
Аватар
Ан Мари Тонколонкова
100+
100+
Мнения: 198
Регистриран на: 14 Окт 2007, 19:32
CONTACT:

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот Ан Мари Тонколонкова » 12 Ное 2007, 17:54

Това е началото на края! Трябва да се преборим българският език да звучи на повече места! Добре, че нас ни има ;) - Само българска музика! :Clap :Clap :Clap
САМО БЪЛГАРСКА МУЗИКА!
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот bubic » 13 Ное 2007, 06:03

      Gospojo,ne se pojasnjavate kakvo oznacava "Bulg. ezik da zvuci na povece mesta" .Kude,na koi mesta,po kakuv nacin,za kogo.Oste povece na horata im e poznato njakoj da govori ili pee na njakakuv ezik,no da zvuci ezik,cestno kazano,ne sum srestal takova javlenie,budete malko po-tocna,ako obicate.
      Kakvo iskate da kazete s frazata "tova e nacaloto na kraja".Za koj kraj i koe nacalo govorite???
Аватар
Monk
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 25 Яну 2007, 11:47

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот Monk » 13 Ное 2007, 18:49

bubic написа:    Монки,с тази информация потвърждаваш моята теза,че мина времето на този вид радиопредавания,рано или късно и другите радиостанции ще направят същото.Няма вече какво да се казва и да не се научава.Действително,за нас радиоманяците спира насладата от това хоби,ама прогреса никой не може да го спре.Но както винаги,"богатата" България прави обратни стъпки,представяш ли си каква гордост за някои беше,че са започнали предавания на Бълг-то радио на Арабски,ашколсун-машаллах.

Къде останаха времената, когато със стария ВЕФ или Селена в кухнята настройваш през смущенията и заглушаването на Свободна Европа, ББС, Гласът на Америка, зада  чуеш Владимир Костов, Г.Марков и други култови гласове - имаше дисидентска романтика в това! А сега - няма заглушаване, няма ги едно по едно и чуждите  радиостанции, а скоро няма да има въобще радио!? :Wavecry
Пенчо
Нов
Нов
Мнения: 22
Регистриран на: 31 Дек 2006, 18:37

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот Пенчо » 13 Ное 2007, 20:38

А някой помни ли Велко Верин и Джилда Карол от "Свободна Европа"? :D
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот bubic » 19 Ное 2007, 16:03

    Това бяха истинските идоли на нашето поколение,това бяха истински хора,мислейки за трагедията на българите и опитвайки се да размърдат заспалата маса.За съжаление и техните опити излезоха не много успешни,но пък беше удоволствие да ги слушаме.Димитър Инкйов Живее в Мюнхен,а за Джилда нямам информация,ако някой знае нещо ,нека сподели.нали виждате какво общество се формира в Б-я,нали виждате и тук,на форумите какви жалки същества надигат глас,но няма начин,всичко е много стабилно проектирано и всичко върви по план,верно,не петгодишен,но план.Планировчиците са решили да изтрият един ден от лицето на земята собствения си народ,впрочем нищо ново "под Слънцето на мира и социализма",както казваше В.Верин!!! Радващо е все пак,че има достойни хора като вас,които си спомняте тези имена и пр....
        Нали виждате,че поставям съвсем коректни въпроси на Г-жа Тонкова,но на нито един не  е отговорила,а някои постинги грижливата ръка ги изтрива веднага,да са ни живи и здрави и пребъдат във вековете ,гадовете мръсни,да бъда и аз най-после по-груб,да не би някой да ми се изсмее,че не мога да ругая.А,на вас,единомишлениците желая всичко хубаво...
UGLY_BOY

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот UGLY_BOY » 19 Ное 2007, 18:30

bubic, то изобщо не е ясно кой стои зад ника Ан Мари Тонколонкова. Тук вече няколко пъти се намекна, че това не е Ана-Мария Тонкова.
Freedom
Нов
Нов
Мнения: 87
Регистриран на: 15 Окт 2006, 13:12

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот Freedom » 21 Ное 2007, 01:31

Димитър Инкйов живее в Мюнхен...
[/quote]

Почина писателят и журналист Димитър Инкьов
24 септември 2006 / News.dir.bg
След тежко и продължително боледуване почина в Германия известният писател и журналист Димитър Инкьов :(
Аватар
Monk
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 25 Яну 2007, 11:47

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот Monk » 21 Ное 2007, 16:50

В."Сега"

Ехо от "Свободна Европа"

Божидар Божков

Някога, когато ефирът над България беше зает основно от държавното Радио София и американското "Свободна Европа" (макар и заглушавано), в една от емисиите на второто неговият генерален директор обяви пророчески: "Ние работим, за да ни няма." Тогава бях малък и не обърнах сериозно внимание на думите му. Беше време, когато търсех "Свободна Европа" основно заради музикалното рандеву на Джилда Карол, но докато чаках началото му, се случваше да изслушам и някое и друго политическо предаване. Тази енергична жена направо влудяваше ефира с нестандартните за онези години идеи да интервюира известните имена от шоу бизнеса и за един съвсем кратък отрязък от време да ги кара да почувстват България. Всяка неделя Силвестър Сталоун, Адриано Челентано, Джордж Майкъл или много модната по едно време Си Си Кеч даваха интервюта на Карол, която ги задължаваше да кажат на български: "Здравей, България!" Умирах си от кеф, че такива важни хора обръщаха внимание на абсолютно неизвестната ни страна.
После Карол се пенсионира, на нейно място от Би Би Си дойде Ани Арнолд. Тогава обаче вече търсех "Свободна Европа" заради ток шоутата на Румяна Узунова, като нямах нищо против между другото да послушам и поп шоуто на Ани. Намирахме се в навечерието на големите промени. "Свободна Европа" все повече се превръщаше в радио на сърдитите млади хора. Те дори вече не се притесняваха да звънят по телефона в Мюнхен дори и само за да попитат вярно ли е, че в радиото знаят коя тема ще се падне на изпита по български език в СУ на следващата сутрин.
След промените, когато "Свободна Европа" започна постепенно да се изтегля от Източна Европа, се сетих за онзи неин директор и обещанието му. Уви, радиото напусна ефира на Източния блок точно когато бе наложило модела на информационното ток шоу. В българския си вариант ненадминат образец за негов водещ бе споменатата, вече покойница, Румяна Узунова. Но през "Свободна Европа" след нея се изредиха още куп големи журналисти. И до ден днешен си остава класическо двучасовото предаване на Лили Маринкова в деня на убийството на Андрей Луканов. Без нито минута музика, само говор, но като краен резултат един зашеметяващ блок от гледни точки, интервюта, анализи и мнения.
България се оказа един от някогашните съветски сателити с уникалния шанс да продължи тази радиотрадиция на информационното ток шоу с плавното преливане на журналисти и слушатели в новосъздаденото радио "Нова Европа". Днес можем да признаем, че това не се случи. И причината съвсем не е в хората, работещи в радиото. Просто неговите основатели не съзряха печелившата страна на този формат, изоставиха радиото на произвола, като не инвестираха достатъчно. Ако днес в България или по света се случи нещо много драматично, признавам си, "Нова Европа" няма да е радиото, което ще потърся, за да науча какво е станало. Основната причина е, че когато и да настроя вълните на тази станция, вероятността там да върви симфонична музика, а не анализ или коментар на събитието, е много голяма. Класиката има своите фенове, но това не е моята музика. Това не е музиката и на моите приятели, предполагам и на доста голяма част от България. Смесването на две толкова противоречащи си формата - този на "Класик FM" и на информационното "Нова Европа" беше първата голяма грешка на основателите на радиото. Те наследиха тази симбиоза от "Свободна Европа", която обаче излъчваше самостоятелни емисии за цялата страна и на къси вълни. "Нова Европа" предава само в няколко големи града на УКВ, а голямата част от страната дори не подозира за съществуването й. Едно такова радио трябва задължително да излъчва и на средни вълни, защото чрез тях ще стига навсякъде. "Нова Европа" почти няма кореспонденти в страната, камо ли в света. Това се оказва вторият голям пропуск. Неясно защо обаче собствениците на радиото смятаха да решат проблемите му кардинално, като го заменят с още по-безумната симбиоза информационно-рокаджийско радио. Номерът с подмяната на формата (засега) не мина през СЕМ, но въобще не трябва да се правят илюзии, че подобен опит няма да има отново в най-близко време. А колко лесно "Нова Европа" може да се превърне в едно от най-авторитетните ни информационни радиа. Достатъчно е не да се мислят рокаджийски безумия, а да се види как е подходено по света. И то не в САЩ или в Западна Европа, а доста по-наблизо - в Русия. Няма ден, в който някоя от световните агенции да не цитира покрай събитията в голямата страна радио "Ехото на Москва". Тази станция е типичен пример за денонощно ток радио. По нея музика не звучи, само се говори. Но как се говори само! Енергичен екип от журналисти, кореспонденти и сътрудници постоянно са по горещите събития и е стопроцентово сигурно, че точно по това радио ще разбереш всичко за израелската агресия в Ливан или за поредния атентат в Москва, при това с десетки гледни точки и кореспонденции от мястото на събитието. Създадено по идея на Московската община и с финансовата помощ на "Газпром", това радио се превърна в емблема на руската журналистика. И всеки, който твърди, че в Русия имало цензура, бих го посъветвал да послуша малко "Эхо Москвы" (то излъчва и в интернет впрочем) и вече няма да е толкова убеден в думите си. Независимостта му се гарантира от 9-членния му директорски съвет, където журналистическият екип е представен от двама души, чиито гласове са решаващи при взимането на всяко решение. Та ето това е моделът, който може да се ползва за възраждането на "Нова Европа". Струва скъпо, но си струва. Всички други симфонично-рокаджийски вариации са утопия. А нали точно срещу утопиите работеше някога "Свободна Европа".

:Punk
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот bubic » 23 Ное 2007, 08:38

        Фридъм,благодаря ти,че ме информира за кончината на Д.Инкйов,Бог да го прости,а преди два дена се реших да му позвъня за една консултация.Провидение е това,спор няма,жалко за отишлия си достоен човек.Аз имах информация за него от 2005г,а ето какво се е случило с него.Бих искал да се свържа със сина му, но,нямам информация къде се намира...Дали някой знае възможно ли е да се намерят записи от неговите коментари и емисията "Весела неделя"?
      Монки,статията от посочения автор Б.Божков ,действително ли е публикувана във в-к "Сега".Доколкото знам това е вестник на комунистите,или греша,моля те за коментар.Има доста неточности в нея,ако някой пожелае,ще ги посоча...
  Ъгли,репликата ти е напълно логочно,но нали уж сме коректни към останалите и с коментарите си,явнонещата в Б-са още по-зле отколкото си мислех...
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот bubic » 23 Ное 2007, 20:57

        Монки,аз не поставих под съмнение къде е публикувана статията,а просто под формата на риторичен въпрос,дали това е вестник на българските комунисти,че имах такова впечатление,но отворих самия вестник и забелязах, че има мнения,които не влизат в рамките на тяхната демагогия,може би са се излекували от нея...
Аватар
Monk
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 25 Яну 2007, 11:47

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот Monk » 24 Ное 2007, 17:56

Че то има ли по-дясна партия от БСП - партията на едрия капитал в Б-я!? Тук може да се направи много подробен политически анализ, но това не е форум за политика! ???
Пиша също и в Дир.бг-Политика >:D
А от времето на т.н. "черни станции" ми липсва заглушаването! Защо не пуснат заглушителя да работи, мисля че беше някъде на Вакарел!? Да заглушава примерно предаването на Явор Дачков в неделя по обед по "Инфо радио"! Да заглушава всяка медийна изява на Иван Костов - виновният за всичко в България, да заглушава Иво Беров и малцината други, достойни за заглушаване! :down
Един апел към управляващите - пуснете заглушителя да работи! :Cool2
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот bubic » 25 Ное 2007, 07:07

  Монки,може би си прав,но времето за заглушаванията мина,остава само времето на по-силната демагогия,просто без демагогия не се живее,тя съществува навсякъде по света,ако пожелаеш,прати ми едно л.с. да побъбрим малко ако се окажем съмишленици,ако не,всичко хубаво.Какви позиции заемат Я.Дачков и Беров,аз ги смятах навремето за достойни журналисти,но може би съм се лъгал,а не знам как да ги следя...
UGLY_BOY

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот UGLY_BOY » 25 Ное 2007, 21:00

Скоро няма да има нужда да бъде заглушавано предаването на Явор Дачков по Инфо Радио, защото самото Инфо Радио едва ли ще го има.
Аватар
georgi bancov
1000+
1000+
Мнения: 1244
Регистриран на: 17 Окт 2007, 09:12
Местоположение: Троян,Незабравка 17
CONTACT:

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот georgi bancov » 01 Дек 2007, 23:29

Ан Мари Тонколонкова написа: Това е началото на края! Трябва да се преборим българският език да звучи на повече места! Добре, че нас ни има ;) - Само българска музика! :Clap :Clap :Clap

еееееееееее за едно нещо да си на моето мнение...
:da:
Изображение
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: И Италия спря предаванията си за България

Мнениеот bubic » 02 Дек 2007, 22:05

  Можеш ли да се поясниш при съгласието си с АМТ...

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта