73 години Българско национално радио

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2140
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

73 години Българско национално радио

Мнениеот predavatel » 25 Яну 2008, 11:50

Валери Тодоров: "Хоризонт" е нашата блицпрограма

Погрешно е "Христо Ботев" да потъва заради технологично изоставане, казва генералният директор на БНР

Валери Тодоров е роден на 25 август 1956 г. в Силистра. Завършва Факултета по журналистика на СУ "Кл. Охридски", специалност "Радио". Владее руски, немски, английски език. Ползва сърбохърватски, испански и румънски. През годините е работил като репортер, старши репортер, редактор, главен редактор в БНР. Бил е кореспондент на радиото и БНТ в Москва. В момента е генерален директор на радиото.

Интервю за Виктория Пенкова, вестник Дума

- Г-н Тодоров, днес вие празнувате 73 години от създаването на радиото. Какво ще си пожелаете?
- Да ни уважават и обичат не само слушателите, но и конкурентите, защото БНР с 9-те си програми, излъчвани на всички видове вълни и на 11-те езика, с 6-те си музикални състава не е просто или само медия, а национално значима културна институция. В нашите студия са работили личности - писатели, поети, общественици, композитори, музиканти, които са част от националното самочувствие на българина. БНР, Радио София, е родоначалник на електронните медии в България. Затова искам да си пожелаем медийно здраве и дълголетие на слушателския интерес. Дано нашите приятели имат късмет с нас.
- Мина половин година, откакто оглавихте БНР. Кои бяха най-сериозните проблеми, с които се сблъскахте?
- Един голям проблем е неравностойното развитие на програмите. Винаги се е отделяло голямо внимание на програма "Хоризонт". В същото време са загърбвани проблемите в "Христо Ботев". По отношение на втората се иска повече кураж и по-радикални промени, защото тя изостана технически, технологично и програмно. Там има интересни предавания, които заради спада в интереса на аудиторията потъват в огромните обеми от информация в ефира. Това според мен е погрешно. От нова година стартира нова програмна схема. Целта е тя да стигне до по-широка аудитория. Например срещи в ефира на автори и публика, детски предавания, публицистични и тематични предавания. За разлика от "Хоризонт" "Христо Ботев" има възможност да разглежда нещата в детайли, да дава по-големи обеми информация. Ако "Хоризонт" е блицпрограмата, то "Христо Ботев" се фокусира върху проблемите и развитието им.
- Казахте, че ще предложите на аудиторията интегрирани модули между "Хоризонт" и "Христо Ботев". Какво означава това?
- Това са съвместни продукции между регионалните, националните програми и музикалните състави.
- Половин година, след като оглавихте радиото, страстите в "Хоризонт" успокоиха ли се?
- Не знам да са били особено разбунени, освен ако нямате предвид миналите тревоги на няколко колеги дали ще имат ръководни постове. Смятам, че това е един отминал етап и бих искал личните пристрастия и тревоги на отделни колеги да не се превръщат в повод за обобщение изобщо за медията.
- От известно време медийният интерес не само у нас, но и в чужбина е насочен предимно към конфликтите в Близкия изток. БНР предвижда ли да възобнови излъчване на арабски език на радио "България"?
- За нас проблемът е в липсата на финансов и кадрови ресурс. Всяко излъчване на чужд език е много скъпо. Колегите, които работят в езиковите редакции, са специалисти от изключително висок ранг. Те не само владеят езика писмено, но и говоримо. Това е висш пилотаж в радиожурналистиката, защото тези наши кадри притежават качества, които биха могли да приложат на много други места и са търсени. Задържането им е огромен проблем, защото и заплатите са ниски. Същевременно и щатовете са съкратени, не можем да се разрастваме в кадрови план.
- Световни медии разкриват офиси в арабски държави...
- За нас този въпрос е важен и актуален, но единствено вътрешният ни ресурс е проблем. Арабският език присъства при нас, но ние само качваме новини на интернет-сайта. Надявам се, ако получим такава държавна поръчка и ако имаме съответния финансов ресурс, в близко време да излъчваме и на арабски. Това е въпрос и на представянето на България зад граница.
- Вие сте най-дългогодишният кореспондент на БНР и БНТ в Москва. А и както сам сте казвал неведнъж, сте и ще си останете журналист. В тази връзка - как оценявате визитата на Владимир Путин у нас и медиите добре ли си свършиха работата или пропуснаха нещо при отразяването на посещението?
- Без да е търсен ефект, мисля, че това беше една знакова и изключително важна визита. Първо, защото се случва в един преходен момент за Русия. Предстои смяна на властта след два месеца. В такъв момент у нас се оказаха и президентът, и вероятният му приемник. Същевременно, въпреки различните колебания, бяха подписани важни и мащабни споразумения с геостратегически характер за развитието на България като енергиен балкански и европейски център. Борбата за енергийните източници, за транзитите е изключително остра. И ако ние не оценяваме този въпрос и по едни или други съображения ги превръщаме във вътрешнополитически оръжия, това би било грешка. Лично аз смятам, че в момента Русия е най-големият доставчик на нефт и газ, при това единственият удобен за нас доставчик. След като тя декларира намерението си да използва територията на България за увеличаване на транзитите, трябва внимателно да отделим онова, което е държавен, национален интерес от вътрешнополитическите и партийните страсти. Смятам, че посещението беше изключително важно, за да бъде оценен и този прагматичен етап, в който се намират двустранните ни отношения. Както видяхте, руската делегация достатъчно спокойно прие всички остри възражения, които в някои от случаите неоснователно бяха прехвърлени върху руски гръб. Смятам, че и политиците, и ние, журналистите, трябва да се научим да мислим в една нова европейска среда.
- БНР беше една от двете български медии, които успяха да зададат въпрос на руския президент. Вие ли се намесихте да помогнете, защото все пак сте работил и живял в Москва, познават ви?
- Обикновено на такива срещи се предоставят два въпроса на едната и два на другата страна. Това, че колега от радиото зададе единия от въпросите, може би е знаков за него, но в никакъв случай не го разглеждам като знаков за медията. Най-малкото, защото имаме самочувствието като една от най-големите обществени медии с най-голяма информационна мрежа в страната. Така че, ако по някакъв начин е бил направен избор към БНР, бих казал, че той е изключително обоснован.
- Анализатори предупредиха, че е възможно България да понесе негативи от страна на Европейския съюз за това, че е сключила такива знакови сделки с Москва. Вие какво мислите?
- Не виждам какви негативи бихме могли да понесем. Освен ако не си ги създадем сами. В тези проекти участват и други европейски страни, което е гаранция, че не е просто наше спонтанно намерение. Транзитите отиват към други европейски пазари. Не смятам, че трябва в тази енергийна обвързаност с Русия да търсим само политическия елемент. Тази обвързаност съществува, защото Русия е най-големият продавач в момента на нефт и газ. Тя е един енергиен мол, тъй като наоколо няма друг, ние пазаруваме в него. Аз така правя и когато вкъщи ме оставят да пазарувам. Минавам в мола до нас и купувам каквото ни е нужно. Може да има по-добър в "Люлин", но аз живея в "Гео Милев" и за това пазарувам от него. Ако някой знае някакъв по-пряк маршрут и други решения на нашите енергийни проблеми, нека ги каже. Работил съм дълго време в Русия и мога да ви кажа, че онова, което я интересува, е нейният интерес с всички измерения. Онова, което нас ни интересува, е нашият интерес. Когато те съвпаднат, всичко е добре дошло. Все пак, когато влезете в магазина, никой не ви дърпа да купите това или онова, взимате го, ако решите. В рамките на ЕС се провежда единна енергийна политика, въпреки забележките на някои европейски страни към Русия, това не им пречи да развиват сътрудничество с нея. Обърнете внимание и на нещо друго. Навсякъде, където отиде Путин, го приемат с изключителни почести. В това отношение си мисля дали ние не се престарахме и в критиките, и в отношението. Задавам си въпроса като човек, който е работил там и познава събитията по руската тема.
- И какво си отговаряте на този въпрос?
- Мисля си, че ние във всяко свое действие трябва да се ръководим от държавния и от националния интерес. Когато те са налице и са защитими и достатъчно прозрачни, проблеми няма. След като експертите и по-широката публика бъдат запознати с рамките на тези договорености, тревогите ще отпаднат.
Аватар
Bate_La4ko
Нов
Нов
Мнения: 37
Регистриран на: 28 Мар 2006, 14:15
Местоположение: Пловдив,Кърджали,Смолян,София
CONTACT:

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот Bate_La4ko » 25 Яну 2008, 12:54

Честит 73 годишен юбилей на Българското Национално Радио пожелавам на екипа да продължават да озвучават още много дълги години ефира на територията на страната,както и много здраве и успехи
Аватар
dhamitak
500+
500+
Мнения: 706
Регистриран на: 08 Фев 2007, 22:56
Местоположение: град София

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот dhamitak » 25 Яну 2008, 13:11

1925г. началото,сега 2008 год. 73 години оттогава ЧЕСТИТИ 73 ГОДИНИ НА БНР-Българското Национално Радио!Пожелавам на целия екип на медията още много живот,здраве и успехи! :Horray

П.С.Междудругото накои дали знае,ще има ли утре ден на отворените врати,както досега,аз съм посещавал Старата къща,но ще е удоволствие пак!КАЖЕТЕ,АКО ЗНАЕТЕ,Благодаря!!!
Аватар
a69
1000+
1000+
Мнения: 1297
Регистриран на: 09 Апр 2005, 19:45
Местоположение: Добрич
CONTACT:

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот a69 » 25 Яну 2008, 13:41

Интервюто е доста слабо, но след като е от в-к "Дума" не ме учудва! :)
73 години - не са ЮБИЛЕЙ! Да, след две години може - 75 години, наистина се празнуват. :Icecream
Аватар
BigBrother
1000+
1000+
Мнения: 2641
Регистриран на: 11 Окт 2007, 10:19
Местоположение: Пловдив

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот BigBrother » 25 Яну 2008, 15:15

Честито и от мен, още дълги години в ефира!!! :)
Аватар
Радио София
100+
100+
Мнения: 460
Регистриран на: 07 Юли 2007, 12:55
Местоположение: София

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот Радио София » 25 Яну 2008, 16:38

a69 :D
Що ли?
Аватар
mita6ki
1000+
1000+
Мнения: 1490
Регистриран на: 29 Окт 2006, 23:58
Местоположение: Враца
CONTACT:

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот mita6ki » 25 Яну 2008, 18:25

АА рожден ден ЧЕСТИТ :)
имаше ли и тая година отворени врати
много ще ме е яд ако пак съм изпуснал :Wall
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот C.R.U-TO » 26 Яну 2008, 18:25

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА БНР ДАНО НАЙСТИНА СЕ ОПРАВИ И ХРИСТО БОТЕВ ПРОГРАМАТА
Аватар
georgi bancov
1000+
1000+
Мнения: 1244
Регистриран на: 17 Окт 2007, 09:12
Местоположение: Троян,Незабравка 17
CONTACT:

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот georgi bancov » 26 Яну 2008, 20:49

C.R.U-TO написа:ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА БНР ДАНО НАЙСТИНА СЕ ОПРАВИ И ХРИСТО БОТЕВ ПРОГРАМАТА


И аз им пожелавам успехи много и честит юбилей!
Христо Ботев е добре , какво трябва да се оправя?? ???
Аватар
Bobi MW
500+
500+
Мнения: 803
Регистриран на: 08 Окт 2007, 18:08
Местоположение: Плевен
CONTACT:

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот Bobi MW » 26 Яну 2008, 21:06

C.R.U-TO написа:ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА БНР ДАНО НАЙСТИНА СЕ ОПРАВИ И ХРИСТО БОТЕВ ПРОГРАМАТА

И радио София трябва да зазвучи и на СВ да слушаме и останалите из страната
Аватар
georgi bancov
1000+
1000+
Мнения: 1244
Регистриран на: 17 Окт 2007, 09:12
Местоположение: Троян,Незабравка 17
CONTACT:

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот georgi bancov » 26 Яну 2008, 22:38

Ще засвучи!!!
Очакваме го в най - скоро време! :D :Happy
Аватар
747
500+
500+
Мнения: 747
Регистриран на: 16 Юни 2005, 00:12

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот 747 » 26 Яну 2008, 22:43

Bobi MW написа:
C.R.U-TO написа:ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА БНР ДАНО НАЙСТИНА СЕ ОПРАВИ И ХРИСТО БОТЕВ ПРОГРАМАТА

И радио София трябва да зазвучи и на СВ да слушаме и останалите из страната


хех... свят широк, хора - всякакви... и странни вкусове - също :Baby

Иначе - Честито на БНР и на всички (ни) работили, работещи и бъдещи работещи там!!! :Clap :Clap :Clap

Хайде, пък да си пооправят малко предавателите и мощностите! особено на РРС-тата!
Аватар
Bobi MW
500+
500+
Мнения: 803
Регистриран на: 08 Окт 2007, 18:08
Местоположение: Плевен
CONTACT:

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот Bobi MW » 27 Яну 2008, 10:21

georgi bancov написа:Ще засвучи!!!
Очакваме го в най - скоро време! :D :Happy

Като имаш предвит двата неработещи предавателя могат спокойно да пуснат единия
Аватар
georgi bancov
1000+
1000+
Мнения: 1244
Регистриран на: 17 Окт 2007, 09:12
Местоположение: Троян,Незабравка 17
CONTACT:

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот georgi bancov » 27 Яну 2008, 18:57

Bobi MW написа:
georgi bancov написа:Ще засвучи!!!
Очакваме го в най - скоро време! :D :Happy

Като имаш предвит двата неработещи предавателя могат спокойно да пуснат единия

За какво са им само да ръждясват вместо да си слушаме съвсем спокойно >:(
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот bubic » 29 Яну 2008, 16:36

Може ли някой да даде информация кой,кога и по какви мотиви е нарекъл радиопрограма на Б.Р. на името на Българския поет,публицист и ревоционер Христо Ботев.
И как се свързва достойнството и идеологията му в съвремения живот чрез предаванията на тази програма,особено на основата на твърдението на наш колега(мисля,че е прав),че имената на РТВ-те програми са "търговски марки".Как се съвместяват търговските интереси на БНР,особено на програма "Христо Ботев" с името на поета???
Аватар
Radiofen
100+
100+
Мнения: 330
Регистриран на: 24 Яну 2006, 11:14
Местоположение: София

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот Radiofen » 29 Яну 2008, 17:53

Честит Рожден Ден на Българското национално радио и от мен! (макар и на патерици)
Нека хората, които го ръководят, които работят в него, да бъдат преди всичко българи, защото това е национално радио, а не казионна услуга.
Живот, здраве, светли дни и в нови мирни и немирни времена!

:Drunk
Аватар
Radiofen
100+
100+
Мнения: 330
Регистриран на: 24 Яну 2006, 11:14
Местоположение: София

За "Христо Ботев".

Мнениеот Radiofen » 29 Яну 2008, 18:19

bubic написа:Може ли някой да даде информация кой,кога и по какви мотиви е нарекъл радиопрограма на Б.Р. на името на Българския поет,публицист и ревоционер Христо Ботев.
И как се свързва достойнството и идеологията му в съвремения живот чрез предаванията на тази програма,особено на основата на твърдението на наш колега(мисля,че е прав),че имената на РТВ-те програми са "търговски марки".Как се съвместяват търговските интереси на БНР,особено на програма "Христо Ботев" с името на поета???


В сайта на БНР е попрехвърлена историята и затова си позволявам да си послужа с няколко цитата, които се отнасят, приятелю, тъкмо за "Христо Ботев" като име отначало на радиостанция, после и на програма в рамките на БНР:

---

"...През годините на Втората световна война (поради големите възможности, които притежава, а също така и поради масовото си разпространение) радиото най-активно участва като пропагандно средство в гигантския военен и политически конфликт. Ефирът на Европа се разкъсва от престрелките по радиовълните. България не остава назад. Започва българската “радиовойна”. По решение на задграничното бюро на БКП в Москва и с личното ръководство на Георги Димитров на 23 юли 1941 г., от Москва започват своите излъчвания Народните радиостанции “Христо Ботев” и “Народен глас”. Те предават комунистически програми до 22 септември 1944 г. В тези предавания те призовават българския народ на въоръжена борба срещу т.нар. “монархо-фашистка диктатура”. На 17 юли 1942 г. по радиостанция “Христо Ботев” се обявява Програмата на Отечествения фронт. Програмата се прочита от отговорния редактор на радиостанцията Карло Луканов. НРС “Христо Ботев” има по три предавания в денонощие като екипът е с постоянните редактори С. Колев, Ф. Козловски, Р. Аврамов, В. Червенков и В. Поптомов. НСР “Народен глас” предава всеки ден два пъти на български един път на немски, като автор, редактор и говорител е Станке Димитров - Марек..."

---

"...След войната... Радио София се преименува в “Христо Ботев” - първа и втора програма. Образуват се главни редакции със съответните редакционни екипи: Детска, Селска, Икономическа, Идеологическа, Литературна, Младежка, Музикална и Хумор и сатира. Радиото най-активно отразява започналото социалистическо строителство в страната, бригадирското движение. Предаванията се проверяват от отговорните и главните редактори, всяко трябва да има четири одобрителни подписа и тогава отива при говорителите, които в студиото заедно с музикалните редактори го записват за излъчване..."

---
"...Последователно се откриват регионалните радиостанции в Пловдив, Шумен и Благоевград. В края на 60-те години в радиото започват да се търсят нови композиционни форми и нови предавания.
Това е нов етап етап, в който радиожурналистът влиза в студиото на живо. Музикално-информационият блок “от 6 до 8” е предверие за изграждането на цялостна, нова програма “Хоризонт”- 24-часова, с блокови предавания, които се водят на живо от журналисти. Едно от първите бе “Разговор с вас” - най-слушаното предаване, което остана в ефир 25 години, и бе първата стъпка към обществено радио. След 1974 година в БНР са изградени националните програми - “Хоризонт”, “Христо Ботев” “Орфей”, “Знание” и “Предавания за чужбина”. Пак в тези години се раждат и персонифицираните предавания - “Ние, българите”, “Преди всички”, “Добър ден”, “ 12 плюс 3”, “Неделя 150”, авторските и редакционните хумористични предавания на Главна редакция “Хумор, сатира и забава” и музикално-сатиричното предаване “Златният кос”. Радиотеатърът зае своето подобаващото място в радиопрограмата. В националния ефир влязоха и регионалните радиостанции..."


:)
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот bubic » 30 Яну 2008, 03:30

Колега,благодаря за жеста,събрах информация за историята на пр. "Хр.Ботев". Не ми е ясно,защо се смята Съветската ,комунистическа радиостанция,предоставена на българските комунисти през войната за Българска,дори за начало на сегашната програма "Х.Б."?! Първият признак за очудването ми е юридически,т.е. посочената радиостанция не е Българска и не би могла да се счита за такава.Това,че по нея се излъчват програми на Български език ,от Българи ,и е предназначена за слушатели в България,изобщо не означава,че е Българска.
Вторият признак е целите на радиостанцията.Те са били абсолютно срещу независимостта и Държавните устои на Царство България,с което СССР подържа дипломатически отношения на ниво "посланици".
Третият признак е,че тази радиостанция е представител на терористическата организация на българските комунисти,които със Съветска помощ изпращат въоръжени групи в България по море и въздух,за да тероризират мирното население и властите в страната.Дадени са много жертви,както от тяхна страна,така и от българска страна.Основната цел е била да се стигне до въоръжен преврат. Историята потвърждава категорично казаното по-горе.Това се потвърждава и от официалните комунистически източници.
Изумление е,че на сегашния етап от живота на страната, се игнорират тези неща.Как биха се отнесли комунистическите власти,както и сегашните,ако някоя радиостанция призовава към безаконие и насилие групи от населението срещу други слоеве от народа и официалните власти. Жалко,че досега никой не се противопоставя на тези неща и информацията не е коригирана... Коментарът ми не визира никого от форума,дори и създателите му!
Аватар
Enchev
1000+
1000+
Мнения: 1592
Регистриран на: 28 Апр 2005, 17:47
Местоположение: Русе | Rousse

Re: 73 години Българско национално радио

Мнениеот Enchev » 06 Фев 2008, 09:18

На вниманието на Българско Национално Радио

Вече втори ден и двете програми на БНР във Русе (Хоризонт 103.0 MHz и Христо Ботев 95.7 MHz) се излъчват под всякаква критика! :Blink
Качеството на звука е меко казано ужасно. >:(
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2140
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Re: За "Христо Ботев".

Мнениеот predavatel » 07 Фев 2008, 11:03

Radiofen написа:"...След войната... Радио София се преименува в “Христо Ботев” - първа и втора програма."


Според мен, това не е много точно. Чел съм доста стари вестници и мисля, че историята е малко по-различна. По-подробно: „Радио София“ и Българското Радио след 9.IX.1944 г.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 3 и 0 госта