Чистотата на ефира

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

Чистотата на ефира

Мнениеот C.R.U-TO » 11 Мар 2008, 18:48

Чистотата на ефира (ОБЗОР)11 март 2008 | 18:37 | Агенция "Фокус"На много места в страната българските радиостанции се заглушават от чужди радиостанции. Агенция “Фокус” и радио "Фокус" потърсиха мнения по темата.

Какво се случва по места?


Смолян
Регионът на област Смолян е най-потърпевш от силата на гръцките радиостанции, каза инж. Виктор Кушев от телевизионна кула „Снежанка”. Той допълни, че в областта се хващат много гръцки станции, като в зависимост от проводимостта понякога минават 20-30. 3-4 пъти годишно заради процеси в атмосферата ефирът се „задъхва” от чужди станции като се хващат дори и турски, допълни той. В честотите от 88 до 99 има около 3-4 национални гръцки радио-вериги, които пречат на българските станции. Инж. Кушев каза също така, че честотата на радио „Фокус” – Смолян 97.0 мегахерца също изчезва на места и на нея се появява гръцка станция. Подобно е положението и с БНР в район на Доспат, където на 101.6 мегахерца също се хваща гръцко радио. Според него проблемът със замърсяването на ефира се дължи на пропуски още от Женева, където са определени директивите за радио ефира, защото не всичко регламентирано добре. За да се спре замърсяването на българския ефир, според специалиста, е необходимо да се приемат нови директиви за радиоизлъчването, които да се спазват от всички. В граничните райони като Смолян е необходимо предавателите да излъчват на по-голяма мощност, за да не позволяват на чуждия сигнал да пробива. Освен мощността на предавателите е необходима и нова диаграма на антените. Трябва също поляризацията на сигнала в планинските и гранични райони да бъде вертикална, а не както е сега хоризонтална. Инж. Кушев каза още, че вече има решение националните радиа в България да усилят сигнала си в граничните райони, но засега няма информация дали това право ще имат и регионалните. Освен гръцки радиа, по високите части на Родопите се хващат и около 30 регионални и национални гръцки телевизии, които не създават сериозни проблеми.

Кюстендил
По високите планински места в Осоговската планина масово се слушат сръбски и македонски радиостанции. "Точният брой на проникващите сигнали не можем да установим, защото са различни в различно време, но ги има. Това са предимно две -три македонски радиостанции. Обяснявам си факта с това, че предавателите на радиостанциите в съседните ни държави са много по-мощни", каза Роза Исионова, кмет на село Преколница, община Кюстендил. По нейни думи по граничните райони сигналът на чуждите радиостанции се хваща много по-лесно и качеството на излъчване е много по-добро отколкото на българските радиостанции, които почти не се чуват. "Не знам защо родният ни ефир и толкова труден за намиране, специално в нашия район. Въпреки близостта до границите с Република Сърбия и Македония, не би трябвало националните ни радиостанции да бъдат невъзможни за слушане. Единственото, което хващаме и то само от време на време е програма "Хоризонт", допълни Исионова.Според кмета на Преколница националният ни радиоефир е примесен с много шумове, което го прави невъзможен за слушане. На други места в граничните с Македония райони на планина Осогово има тотална липса на ефирно покритие. "При нас успяваме да хванем само една българска радиостанция. Всички други са невъзможни за слушане, не слушаме нито български, нито македонски радиостанции, районът е такъв, че покритие няма нито от едната нито от другата страна", каза управителят на хижа "Три буки" в планина Осогово. По много места в пограничните планински райони на Кюстендилска община жителите изобщо не включват радиоапаратите си, защото отдавна знаят, че по тях няма да чуят родна реч, а в много голяма част от случаите няма да чуят никаква радиостанция поради нечистия радиоефир и от двете страни на границата.

Благоевград
“В честотния спектър на Югозападна България звучат много на брой чужди радиостанции, които са главно македонски, гръцки и сръбски”, посочи Иво Михайлов, директор на Регионалния отдел на Съвета за електронни медии в Благоевград (СЕМ). По думите му в Кюстендилска област се чуват 9 македонски радиа. В Благоевград македонските радиостанции се чуват на 14 честоти, а в Петрич те заемат три честоти. Особено голям е броят на гръцките радиостанции особено в района на Гоце Делчев и Петрич.
В Кюстендил македонските радиостанции са на честоти: 90.5, 93.3, 94.5, 96. 5, 99.7, 101.7, 102.7, 104.8 и на 107.7.
В област Благоевград: 89.2, 90.5, 92.3. 93.3, 94.5, 95.9 96.5 97.9 99.7 101.8 102.7 1043.3 104.7. Три са македонските радиа, които звучат на територията на Петрич, те са на честоти - 97.8, 57.8, 106.8.
Комисията за регулиране на съобщение (КРС) е тази, която следи за заглушаването на българските радиа от сигнала на чуждите, уточни Михайлов. СЕМ наблюдава програмата само на българските радиостанции. “СЕМ и КРС работят усилено за решаването на въпроса за чистотата на националния ефир”, посочи Михайлов. По негова информация много скоро ще бъде разрешено увеличаването на мощностите на българските радиостанции, което ще подобри качеството им. Възможни са и корекции в антените. Мнението на Михайлов е, че увеличаването на мощността на българските радиа би решило проблема със заглушаването им от страна на чуждите радиостанции. Той не се ангажира да коментира въпроса за контролиране на мощността на сигнала на чуждестранните радиостанции.

Белослав
"В Белослав нямаме проблеми със заглушаването на радиоефира. Не съм чувал и нямаме такива оплаквания от гражданите", заяви кметът на Белослав Емил Дичев. Според него това е тип обработване на общественото мнение. Дичев смята, че допускането на подобен процес показва невъзможността на държавата да го контролира. Решението на проблема е в строгите закони и санкции, които да се прилагат на нарушителите, убеден е белославският кмет. Той подчерта, че в съседните нам държави със сигурност не се допуска такова нещо - български радиостанции да заглушават местните.

Гоце Делчев
Две са към момента гръцките радиостанции, които се улавят от приемниците в района на град Гоце Делчев. Качеството и на двете радиопрограми обаче е доста лошо. По УКВ скалата те се намират в непосредствена близост до честотата на радио “Фокус” – Пирин. Едната гръцка радиостанция може да се засече малко преди 88 мегахерца, а другата веднага след 88.1, каквато е честотата на “Фокус” в района. Жители на Гоце Делчев заявиха, че едната от двете радиостанции е на спортна тематика, а другата най-вероятно е местното радио на съседния гръцки град Като Неврокопи. Преди години в УКВ ефира в района на Гоце Делчев можеше да се чуят значителен брой гръцки радиостанции, някои от които с доста добро качество. До преди няколко години гръцкото радио STAR FM – Драма бе сред предпочитаните от жителите в района, както и най-слушаното в района на местността Попови ливади. Преди около 5-6 години това бе единствената радиостанция, която можеше да се чуе там.

Борино
“Много слаб сигнал имат българските радиостанции на територията на община Борино”, съобщи Октай Алиев, кмет на общината. По неговите думи сигналът се заглушава от гръцките радиостанции. Най-лош сигнал на българските радио станции има в селата Ягодина, Буйново и Кожари, защото се намират в голяма близост до границата с Гърция. Друг проблем, които съществува в община Борино, е, че гръцкият телефон заглушава М-Тел, защото общината все още няма клетка на мобилния оператор. Очаква се към края на тази година да се реши проблемът, допълни Алиев.

с. Могилица/ Мугла
“Около 6 гръцки радиа се слушат по горното течение на река Арда”, каза кметът на село Могилица Митко Чочев. В района на селата Арда, Могилица, Сивино, Горна Арда и съставните им махали, както и в село Турян, те се хващат много чисто и заради хубавата музика, която пускат определени станции, местните хора ги слушат, добави кметът. По думите му те не смущават българските радиа и телевизии, въпреки че са много близко до държавната граница. По високите части се хващат и гръцки телевизии. Чуждите станции са на различна честота. В смолянското село Мугла обаче проблемът с радиоефира е по-сериозен. В района на селото се хващат предимно гръцки радиа, а от българските - програмата на Българското национално радио се чува много лошо. Във високите части на цялата община свободно се ловят и гръцките мобилни оператори. Обхватът на българските оператори е много слаб и веднага се измества от гръцките, които изпращат съобщения да се включиш към даден гръцки оператор.

Каварна
“В последните години румънската радиоинвазия е изключително силна”. Това заяви кметът на Каварна Цонко Цонев. По негови думи северното Черноморие е най-потърпевшо от намесата на чужди радиостанции в националния ефир и това не е случайно. „В периода от май до септември сме изключително космополитни и слушаме всякакви радиостанции, но предимно румънски и турски”, заяви Цонев. Според каварненския кмет намесата на нашите съседки е умишлена и трябва да се обърне сериозно внимание на този въпрос. Същевременно проблемът стои от десетилетия, но ефективни мерки на национално ниво не са взети. Ситуацията може да бъде разрешена с общи усилия, по мнение на Цонев. С проблема е необходимо да се ангажират не само собствениците на частни радиостанции, но и държавните институции.

Шабла
“Проблема с радио и телевизионните смущения в Шабла е много сериозен. При добри метеорологични условия се улавят едва 3 български радиостанции, а останалата част от ефира е запълнена от руски, турски и други чуждестранни”. Това заяви кметът на общината Красимир Кръстев. Според него намесата в националния ни ефир е не дотолкова умишлена, доколкото въпрос на технически и географски предпоставки. Особено в летните месеци морето е благодатно пространство за разпространение на радиосигналите. „Вече съм поставял въпроса няколко пъти. Скоро ще го поставя и в писмена форма пред компетентните институции”, категоричен е Кръстев. Той допълни, че има смущения и при националните ефирни телевизии. Съдействие за решаване на проблема шабленския кмет ще потърси и от Асоциацията на Българските черноморски общини. Най-вероятно той ще бъде представен и на предстоящото събрание на Националното сдружение на общините в Република България.

Мнението на депутатите:

“Това, че България не защитава интересите си за чистотата на националния ефир, е изключително голяма слабост”, каза депутатът от ДСБ Елиана Масева. “Когато се разпределяше още през 90-те години радио-честотният спектър в Благоевградския регион, бе предложено да се обособи самостоятелен радио-телевизионен център, с оглед на това да бъдат защитавани националните интереси и да не се допуска възможността българите от Пиринския край да бъдат обект на облъчване от чуждестранни радио-станции”, коментира Масева. Това обаче не било осъществено. По думите на Масева много често сега гръцки и македонски станции заглушават сигнала на местните радиостанции. “Това е политически, социален и обществен дефицит за една държава”, посочи депутатът. По нейните думи националният ефир трябва да бъде защитен с качествена държавна политика, която да изгради ясна концепция за коригиране на излъчванията на различните радиостанции.
Една от възможностите за контролирането на чуждестранните излъчвания на територията на България може да се контролира чрез Международното право, съществуват няколко конвенции и регламенти, които обаче не са използват в България. “Този начин на защита също може да бъде въведен, ако институциите се мобилизират да защитят националния интерес”, разясни Елиана Масева.
Според Елиана Масева обаче основен проблем в това отношение е чисто организационната и техническата гледна точка. “Трябва да се работи за подобряване чистотата и силата на сигнала българските радиостанции. Факт е, че чуждите излъчватели са по-силни и с по-голям периметър”, заключи Масева.

“Съветът за електронни медии, Комисията за регулация на съобщенията и Държавната агенция за информационните технологии са трите регулативни органа в България, които са призвани по силата на закон да пазят чистотата на ефира”. Това бе мнението на депутат от БСП Георги Юруков по повод изместването на сигнала на местните радиа заради чужди радиостанции. Определено трябва да бъде обърнато внимание на факта, че чуждестранните радиа заглушават сигнала на българските радиостанции. “Всичко трябва да се регламентира от закони. Това, че сигналите на чуждите радиа са “по-агресивни” и мощни от една страна им прави чест, че отстояват националните си позиции дори извън границите на държавата си. От нас зависи да направим същото и с нашите радиа”, коментира Юруков. От друга страна обаче е необходимо отношенията между пограничните държави да бъдат коректни и ясно регламентирани.

"Комисията по гражданско общество и медии в Народното събрание проведе заседание по проблема със заглушаването на национални радиостанции, което зачестява особено в летния период", каза нейният заместник-председател Весела Драганова. "В момента нашите технически възможности са такива, че радиопредавателите излъчват на по-малко мегавати и съседите ни заглушават. Въпросът е, с каква сила трябва да се правят излъчванията, за да не се заглушава българския сигнал", допълни Драганова. Проблемът стои на само пред Комисията по гражданско общество и медии, но и пред Комисията по външна политика в парламента, тъй като той има и дипломатическа страна. Според Драганова живеем в 21 век и съседите трябва да са коректни един към друг и да не се заглушават. "Наскоро имахме среща с колеги от Гърция и Румъния и се оказа, че наши радия се чуват и у тях", уточни Драганова. Решението на проблема трябва да бъде в рамките на добрите съседски отношения и на коректността. Проблемът е технически и страните от Балканския полуостров трябва да проведат специална среща, на която да го обсъдят и да вземат съвместно решение. Няма политически план в това, че на наша територия се чуват чужди радиостанции. Особено след като сме член на Европейския съюз, не смятам че някоя от съседните държави иска съзнателно това, или има български радиостанции, които искат да се чуват на съседна територия. Това са отминали времена, а трябва да гледаме напред и да решим проблема чрез поставянето на допълнителни усилватели в граничните райони. Той беше поставен пред Комисията и от директора на националното радио. Преносната система обаче, е на БТК, която е частна компания и няма желанието и възможностите да поддържа тази техника. Националното ни радио трябва със собствени средства да осигури нейната поддръжка, при положение, че е в ход цифровизацията и след няколко години тя ще бъде завършена. Това е един латентен, междинен период, който ще отмине след цифровизирането на предавателите.

“Комисията по гражданско общество и медии в Народното събрание вече разгледа проблема със замърсяването на българския ефир от чужди медии”, каза пред депутатът от БСП и член на парламентарната комисията доц. Георги Близнашки. Той каза, че проблемът е разгледан обстойно и представен пред Националното радио. Разменени са различни мнения и се е стигнало до извода, че все още няма пълно покритие на територията на страната с радиосигнал. Доц. Близнашки каза още, че от разговорите с ръководителите на Комисията за регулиране на съобщенията в Гърция е станало ясно, че и там има оплаквания от български радия, които заглушават техния ефир. „Проблемът е от многостранно естество, тук на Балканите. За всеки случай ние сме длъжни да направим всичко възможно в цялата страна да се получава приличен сигнал”, обясни Близнашки. Той е поставил с особена острота проблемът с покритието на района Девин – Доспат, където има сериозен проблем и в радиосянка се оказват и трите програми на Националното радио. Общото становище е, че е необходима модернизация на цялата мрежа за радиоразпръскване. Това означава и по-задълбочено обсъждане на проблема не само с Националното радио, но и представители на други институции. „Заключението на комисията бе, че трябва да задълбочим нашия преглед, за да можем да изведем проблема в центъра на общественото внимание и да съумеем да ангажираме съответните институции, за да може да се направят необходимите инвестиции в тази насока, допълни депутатът.

“Явно желанието на чуждите радиостанции да печелят е причина да заглушават излъчването на българските радиа”, коментира депутатът от НДСВ от Дупница архитект Борислав Владимиров във връзка с проблема. “Специално за излъчванията има ясно правила и спогодби и те не би трябвало да се нарушават. Нормално е да се слушат чужди радиа на наша територия, тъй като нашите имат излъчвания в Гърция, Румъния и съседна Македония. Говорим, когато става въпрос за регламентирани отношение, обаче. Всичко извън тази рамка е нелоялна конкуренция и би трябвало да се вземат бързи и адекватни мерки”, каза още архитект Владимиров.


“Заглушаването на българските радиостанции от чужди може да е заради технически проблеми или да е плод на нечия умишлена политика, което вече е недопустимо”. Това каза депутатът от “Българска нова демокрация” Татяна Калканова. По думите й, ако въпросът е технически, то мерките също трябва да са технически.
“Бих се присъединила в група, която би могла да разисква експертни мнения по този въпрос и да се търси изход от ситуацията. Наскоро заявих, че всички медии, които са извървели своя път, имат лицензи,разрешителни и т.н. трябва да бъдат достъпни до всички граждани на България във всички райони преимуществено пред тези може би пиратско действащи чужди радиостанции”, посочи Калканова.
Тя обясни, че като депутат би могла да се ангажира за изготвянето на законодателни мерки. “Но все още не съм наясно дали има нужда от тях, по въпроса трябва да има експертно мнение”, каза депутатът.

“Комисията по гражданско общество и медии се зае да бъде посредник между различните институции, имащи отношение по замърсяването на ефира, така че не когато дойде лятото, хората отидат на морето и започнат да слушат по неволя чужди радиостанции тогава да се взимат мерки. Отсега трябва да се види как стоят нещата и да се намери изход от този проблем”, това каза председателят на Комисията по гражданско общество и медии към Народното събрание Иво Атанасов. Според Атанасов голяма част от предавателите на съществуващите радиостанции са направени с много по-малка мощност отколкото мощности на предаватели в съседни страни. Народният представител даде пример с радио Шумен, което покрива цяла Североизточна България и излъчва с мощност 250 вата в Силистра, а на отсрещния румънски бряг в Крайова, румънското радио излъчва с мощност 10 киловата, или с 40 пъти по-голяма мощност. По думите на Атанасов такова е положението и в други райони на България. “От тази гледна точка изходът е да се повиши мощността на българските предаватели. От тази година Министерство на финансите отпусна целева субсидия на националното ни радио, която не е достатъчна за изграждането на всички предаватели с нова мощност от 1 киловат”, каза още Иво Атанасов.
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот C.R.U-TO » 11 Мар 2008, 18:48

Татяна Калканова: Заглушаването на българските радиостанции от чужди може да е заради технически проблеми или умишлена политика11 март 2008 | 15:31 | Агенция "Фокус"София. Заглушаването на българските радиостанции от чужди може да е заради технически проблеми или да е плод на нечия умишлена политика, което вече е недопустимо. Това каза пред Агенция „Фокус” депутатът от “Българска нова демокрация” Татяна Калканова. По думите й, ако въпросът е технически, то мерките също трябва да са технически.
“Бих се присъединила в група, която би могла да разисква експертни мнения по този въпрос и да се търси изход от ситуацията. Наскоро заявих, че всички медии, които са извървели своя път, имат лицензи,разрешителни и т.н. трябва да бъдат достъпни до всички граждани на България във всички райони преимуществено пред тези може би пиратско действащи чужди радиостанции”, посочи Калканова.
Тя обясни, че като депутат би могла да се ангажира за изготвянето на законодателни мерки. “Но все още не съм наясно дали има нужда от тях, по въпроса трябва да има експертно мнение”, каза депутатът.
Людмила СПАСОВА
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот bubic » 11 Мар 2008, 22:24

Въпреки подробната информация на агенцията,на служител от РПЦентър "Снежанка",въпреки ангажирането на депутати по въпроса,мисля,че има някаква отнесеност и неграмотност. НЯМА замърсяване ,нито почистване на ефира,не съществува такова техническо понятие,не съществува и в разговорния език такова "чудо",по света не се говори по този начин,съществува единствено "Наситеност(честотна) с радиопредаватели,дори прекалена наситеност" и "Радиоелектронна съвместимост".Двете фрази са във взаимна зависимост и нищо повече.
Когато страна като България ,(в случая )претендира за заглушаване от съседни на страната предаватели,тя трябва да се справи с историята на радиопредаванията в света,Европа и Балканите,особено на нашия полуостров. От всички Балкански страни България е последната,която би имала основание да претендира по този въпрос!!! Защо ли,ами много просто,от всичките Балкански страни,които са започнали радиопредавателна дейност през миналия век,България е единствената страна,която е заглушавала преднамерено,с технически средства предавания от други страни,предимно Европейски,както по време на Втората Световна война,така и след нея. Българските мръсници заглушаваха предаванията,както на Западноевропейските страни,така и на съседните-предаванията от Турция,Гърция,Югославия и Албания.Единствено Румъния не предаваше на Български език.Системата от заглушители работеше до 88година,това беше най-мощната радиомрежа в историята на България-огромен персонал(към ДС на МВР,изключително много технически съоръжения,а за разходите на енергия и материали да не говорим). И сега,ама нас ни заглушават-смущават,така е, сигурно има и преднамереност,верно е ,а как никой не се сеща да каже:"А ние какво правехме 35години...?" Сега сме недоволни,и с основание,а да не би съседните ни страни да бяха доволни навремето. Това е историческата справка...
Втората страна на въпроса-проблем, е как никой не дава предложение за съвместни комисии,да кажем Балкански,под наблюдението на Женевската ,или дори двустранни такива. В главата на някои е останал силовия метод-надуване на мощности и т.н. Всичко може да се реши по пътя на преговори и анализи на сегашната ситуация. Начина на противопоставяне не е за предпочитане,нали сме комшии,нали сме в Европейската общност всички,за какво е нужен този инат.Има страшно много информирани хора по тези въпроси и вс.може да се оправи,ако не напълно,колкото може,но не е редно тази практика да продължава...
Аватар
Enchev
1000+
1000+
Мнения: 1592
Регистриран на: 28 Апр 2005, 17:47
Местоположение: Русе | Rousse

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот Enchev » 12 Мар 2008, 10:09

На тия лъжедепутати много добре им е известно и ясно, какви са законите за радио и телевизионно разпръскване. Самите те са ги гласували. На ясно са че 99% от лицензираните радиостанции нямат мощни предаватели. А защо? Нали те, """"загрижените"""" за България и българите (лъже)депутати, министри, съвети и т.н. си раздават мощностите както искат. А после защо така.
Виновни им били румънците, турците, сърбите, гърците, че техните държави им позволяват да излъчват със киловати /на ниски цени/
Ами така ще е, докато комунисти се опитват да правят "демокрация" във България!
Ам нали трябва да си "чешат" езиците, за да имитират някаква дейност по тези проблеми, които не са от днес или вчера!!!
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот C.R.U-TO » 12 Мар 2008, 11:13

В Сливенско радиоефирът е чист12 март 2008 | 11:08 | Агенция "Фокус"Сливен. Няма заглушаване на честоти от чужди радиостанции в ефира на Сливенско, съобщиха за радио "Фокус"- Сливен източници от Национално управление радио и телевизионни станции /НУРТС/. Това е показала и последната проверка на управлението. Чистотата на ефира се дължи и на географското разположение на Сливен – в котловина в подножието на Стара планина. По високите планински места обаче могат да се чуят редица турски и гръцки радиостанции на УКВ. Само при специфични атмосферни условия се увеличава прохождението на радиосигнала. Прохождение се нарича отразяването на радиовълните от слоевете на йоносферата, което осигурява възможност за уверена връзка на разстояния от хиляди километри. Това е предимство за далечните радиовръзки, но същевременно е сериозен смутител на местните локални радиовръзки. Освен това, прохождението се мени силно в зависимост от състоянието на атмосферата и моментната слънчева активност. Колкото е по-голяма слънчевата активност, толкова по-често и по-силно се проявява ефекта на прохождението. Радиовълните увеличават своето разпространение, понякога и в стотици пъти при наличието на подходящи условия, уточниха специалистите. Рядко, само при определени условия, се наблюдават тези аномалии. В Сливен при наличието на такива, например, в изключителни случаи може да се гледат италиански телевизии с обикновена стайна антена.
Людмила ЙОРГОВА

Четете http://www.focus-radio.net.
Аватар
simeon.bg
100+
100+
Мнения: 292
Регистриран на: 12 Мар 2008, 11:23
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот simeon.bg » 12 Мар 2008, 11:44

Аз съм Симеон, хоби ми е да се занимавам с радио и телевизия, въпреки че уча компютри. Аз понеже съм родом от Видинско, с.Гъмзово близо до границата със Сърбия и Румъния да ви кажа, че със стайна антена хващам от българските - Канал 1 БНТ, bTV, а нова с външна и то с прашинки.Румънски със стайна антена са 3-4 двете държавни и някакви частни може и да са повече.Сръбски около 8 със стайна антена, с външна румънските 7, сръбските 11. Незнам на какво се дължи това. Понеже съседите на село имат цифрова сателитна телевизия от Булсатком, понякога с външна мога да гледам това на кето са си нагласили приемника, но сигнала е съвсем слаб. За радио да не говорим, повечето пастири взимат си радио, но за БНР и помен няма, само в събота и неделя преди и след обед и вечерно свреме през седмицата ксе слуша Хоризонт.Сръбските радиостанции са в изобилие, за румънски незнам да ли се хващат.Също до преди 1-2 години когато си отивах на село след село Иново близо да Видин на 2-3 км. На GSM ми излизаше сръбски мобилен оператор, и ме водеше роуминг. Като ми изпратиха съобщение от моя опертаор. Веднъж отидох на р.Дунав там ми излезе,че съм в Румъния. Миналато година vivatel нямаше покритие под ТВ кулата в селото, а бяха дошли да слижат предават то бТК за техния мобилен оператор. Вече проблеми с GSM -а нямам, но не се знае. Скоро разбрах, че вече са направили въздушно интернет покритие в община Брегово, към която е моето село и април месец ще проверя това с моят лаптоп. Ще видим колко силно е покритието. Да се надявам от Нова телевизия да си преместят предавателя от Брегово в Гъмзово, защото тв кулата се намиран на високо място около 350 м, кулата е с височина 50 м. и ще обхваща по-голяма част, да се надявам да сложат силен прадавател от нова в моето село и дано ТВ2 да започне разрастване до май месец за да мога да я гледам, да сложат преедават в село Гъмзово.
Аватар
a69
1000+
1000+
Мнения: 1299
Регистриран на: 09 Апр 2005, 19:45
Местоположение: Добрич
CONTACT:

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот a69 » 12 Мар 2008, 11:53

Enchev написа:На тия лъжедепутати много добре им е известно и ясно, какви са законите за радио и телевизионно разпръскване. Самите те са ги гласували. На ясно са че 99% от лицензираните радиостанции нямат мощни предаватели. А защо? Нали те, """"загрижените"""" за България и българите (лъже)депутати, министри, съвети и т.н. си раздават мощностите както искат. А после защо така.
Виновни им били румънците, турците, сърбите, гърците, че техните държави им позволяват да излъчват със киловати /на ниски цени/
Ами така ще е, докато комунисти се опитват да правят "демокрация" във България!
Ам нали трябва да си "чешат" езиците, за да имитират някаква дейност по тези проблеми, които не са от днес или вчера!!!

Ех, Енчев как винаги мислим еднакво :) Но дали някой от които зависи влиза в този форум? А и да влезе, какво от това. Най-много да направи някой медийни изяви и за пореден път да ни излъже. А, КРС... :Icecream ?
Аватар
Enchev
1000+
1000+
Мнения: 1592
Регистриран на: 28 Апр 2005, 17:47
Местоположение: Русе | Rousse

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот Enchev » 12 Мар 2008, 12:14

simeon.bg написа:Да се надявам от Нова телевизия да си преместят предавателя от Брегово в Гъмзово, защото тв кулата се намиран на високо място около 350 м, кулата е с височина 50 м. и ще обхваща по-голяма част, да се надявам да сложат силен прадавател от нова в моето село.

:) Защо не съобщите тази информация направо във "Нова телевизия".
http://www.ntv.bg/contacts/employees.php
мейл: [email protected]
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот C.R.U-TO » 12 Мар 2008, 12:15

факт си е ,че поредна година бистриме една и съща тема по няколко пъти
az
1000+
1000+
Мнения: 1078
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот az » 12 Мар 2008, 18:32

Депутатите си дрънкат както обикновено и разчитат, че 95% от хората не са компетентни по темата (както и по други теми естествено) и търсят както винаги под вола теле. Истината е, че предавателите на БНР са собственост на БТК и съвсем естествено БТК няма никакъв интерес да влага средства за нови предаватели. Истина е също, че няма никакви сътрудничество между съседните региони през границата за съгласуване на локалните маломощни предаватели. Истина също е (и тука Бубич е прав), че в комунистически времена доста от нашите предаватели излъчваха на съседни и на еднакви честоти с предавателите на съседните страни (без Румъния) с цел неприемане на на чуждия сигнал. По мое мнение в момента трябва да има координация на национално равнище със съседите по отношение на националните радиомрежи и частните мощни такива (особено с Турция). Регионално сътрудничество за местните (било държавни или частни медии). Преоценка на диаграмите на излъчване, поляризация и мощност (в пограничните рейони). Е, лятното проникване на станциите от Истанбул ще си остане, защото станциите там са много и предавателите на Kucuk Camlakaya имат перфектна видимост ПРЕЗ МОРЕТО към България. От там някои предаватели са и с 50 КВт мощност.
Аватар
>>> FM STEREO <<<
1000+
1000+
Мнения: 1550
Регистриран на: 21 Фев 2008, 19:29
Местоположение: Ямбол / Yambol
CONTACT:

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот >>> FM STEREO <<< » 12 Мар 2008, 18:52

Няма проблем да се хващат радиа от чужбина.Това е съвсем нормално.Проблема е,че КРС раздават честоти на поразия,без да съобразяват къде какво се приема!
Поредното доказателство,че тези които се трудим честно получаваме с пъти по-малко от тези,които не вършат на практика нищо!!!Казват,че 2008 година всичко ще се оправи :Ne :Ne :Ne :Ne :Ne
Аватар
BigBrother
1000+
1000+
Мнения: 2649
Регистриран на: 11 Окт 2007, 10:19
Местоположение: Пловдив

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот BigBrother » 12 Мар 2008, 21:05

По принцип тук в Пещера на УКВ не се чуват радиа от чужбина!Рядко обикновенно лятото след дъжд на места по скалата може да чуеш някоя друга реч напомняща ми за ромския квартал в Пещера! :)
Аватар
martintzvetomirov
1000+
1000+
Мнения: 1315
Регистриран на: 26 Дек 2006, 17:56
Местоположение: Враца\Edinburgh, UK
CONTACT:

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот martintzvetomirov » 13 Мар 2008, 12:54

Ами във Враца е бъкано с румънски радиа и телевизии, особено ако си с по-чувствителен приемник. Е, не е целодневено, но понякога сигнала е доста силен. На село същата работа. Дори и БТВ от вр. Ботев вечер се смущава с някаква румънска и всичко изчезва :(
alonso998
500+
500+
Мнения: 901
Регистриран на: 13 Мар 2008, 16:09
Местоположение: Варна

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот alonso998 » 13 Мар 2008, 16:13

a vie znaete li 4e vav varna veselina na 106.3 ne se 4uva za6toto na 106.2 ima turska stancia sa6toto e i sas Focus v po-visokite mesta ot televiziite ima samo NOVA koqto sa6to e na valni
alonso998
500+
500+
Мнения: 901
Регистриран на: 13 Мар 2008, 16:09
Местоположение: Варна

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот alonso998 » 14 Мар 2008, 12:53

vav varna
turskite ne otstapvat
87.5 87.7 87.9 88.2 88.4 88.8 89.0 89.2 89.6 89.8 90.0 90.2 90.4 90.6 90.8 91.2 91.4 91.9 92.3 92.7 93.2 93.4 93.8 94.2 94.5 94.7 94.9 95.3 95.7 96.2 96.4 96.8 97.0 97.2 97.4 97.6 97.8 98.2 98.4 98.6 98.8 99.3 99.5 99.7 99.9 100.0 100.2 100.5 100.7 100.9 101.2 101.6 101.8 102.0 102.2 102.4 102.8 103.2 103.4 103.8 104.0 104.4 104.6 104.8 105.0 105.2 105.4 105.6 105.8 106.0 106.2 106.6 106.8 107.2 107.4 107.6 107.8 108.0 vsi4kite sa sas RDS
Аватар
Enchev
1000+
1000+
Мнения: 1592
Регистриран на: 28 Апр 2005, 17:47
Местоположение: Русе | Rousse

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот Enchev » 14 Мар 2008, 13:29

Темата със чуждите радиостанции по черноморието е дъвкана дъвкана.
След като радиостанциите не повдигат въпроси пред КРС/СЕМ, че с мощностите които държавата им е определила не могат да покрият територията за която им е издаден лиценза, какво може да се промени?!
Ако им стискаше толкова и се чувстват по някакъв начин застрашени, досега щяха да пискат нон-стоп във КРС/СЕМ и т.н. От финансова гледна точка ще излиза по-скъпо за радиостанциите, да плащат за киловатите, пък рейтинга и пазарният им дял да е все същия.
От цялата тази история губещи са слушателите, защото ония там (собственици и държавни органи) не могат да се организират и да се решат проблемите в граничните райони. То лесно всеки да дърпа чергата към себе си.
Аватар
Pandjarov
100+
100+
Мнения: 403
Регистриран на: 13 Дек 2007, 20:09

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот Pandjarov » 16 Мар 2008, 08:29

Ще ви помоля да се придържаме към темата и да избягвате политически спорове във форума.
Аватар
Lupus
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 29 Ное 2007, 18:48

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот Lupus » 16 Мар 2008, 11:51

Enchev написа:Темата със чуждите радиостанции по черноморието е дъвкана дъвкана.
След като радиостанциите не повдигат въпроси пред КРС/СЕМ, че с мощностите които държавата им е определила не могат да покрият територията за която им е издаден лиценза, какво може да се промени?!
Ако им стискаше толкова и се чувстват по някакъв начин застрашени, досега щяха да пискат нон-стоп във КРС/СЕМ и т.н. От финансова гледна точка ще излиза по-скъпо за радиостанциите, да плащат за киловатите, пък рейтинга и пазарният им дял да е все същия.
От цялата тази история губещи са слушателите, защото ония там (собственици и държавни органи) не могат да се организират и да се решат проблемите в граничните райони. То лесно всеки да дърпа чергата към себе си.

Проблема по принцип не е лесно решим. И не става с увеличаване на мощностите на нашите предаватели. Представете си една зала - в единия и край има група хора, които си говорят на висок глас. В другия друга група, която си говорят по-тихичко. Говорещите силно им пречат. Ако почнат и те да говорят силно, дали ще се разбират по-добре? Може би, но за малко. Защото ще почнат те да пречат на другата група и ония ще се развикат още по-силно. Просто правило от радиотехниката - положителна обратна връзка, която води до самовъзбуждане на системата. В резултат - няма въобще полезен сигнал.
Нещата опират до сложни правителствени решения и договаряне с добра воля. Трябва да се корегират както мощности на предаватели, така и насоченост на антени. Трябва цялостно и единно честотно планиране в региона, трябва единна лицензионна политика, независима комисия за контрол и още много чисто организационни мероприятия.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова,че се превърне в точка,той казва:"Това е моята гледна точка"
http://www.bsms.bg - SMS услуга за фирми
http://www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот bubic » 16 Мар 2008, 21:32

Само така,ставаме вече 4-5 човека,които подържаме тезата за комисии,преговори ,разпределяне на честоти,мощности и пр.,а не двубой и дори трибой с по-големи мощности. А дали някой от отговорните институции знае,че трябва да има такава дейност и тя е единственият начин за решаване на проблема,засега изглежда е налице пълно спокойствие,което по-сериозните хора наричат безотговорност...
taralion
Нов
Нов
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Мар 2008, 00:53

Re: Чистотата на ефира

Мнениеот taralion » 23 Мар 2008, 01:03

С външна антена на блока от Ботевград си слушах радио "Силвър" от Враца. Обаче "случайно" на тази честота се появи "любимото" ми радио "Фреш" от Монтана, което ми действа някак странно на нервите. Не че си го нямаме и тук, а то къде ли го вече няма в България. Утехата за сега ми е "фолк радио Наздраве" през интернет. Докато и то не стане по някаква причина поамериканчено.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта