Радио и тв предавания на турски????

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
simeon.bg
100+
100+
Мнения: 292
Регистриран на: 12 Мар 2008, 11:23
Местоположение: София
CONTACT:

Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот simeon.bg » 14 Мар 2008, 18:13

Защо БНР и БНТ има предавания на турски, защо.Според мен е защото ДПС е във властта и тя е поискала това не знам да ли от 2001,но май от тогава ги има.До колкото знам, конституцията за сега не е променяна от 1991г., в нея пише, че официалният език е БЪЛГАРСКИ. Какво, че сме признали няколко малцинства, според тази логика, скоро ще има на ромски, македонски.Защо. Като искат свой програми малцинствата да си направят все пак сме в демокрация, има купища тв и радио програми. Защо БНР и БНТ да предават на техните езици. Също ще ви кажа, че принципно населението в Родопите, Лудогорието където са най-компактни групите има сателитни чинии с посока турски сателити. Глед турски програми, не новините на БНТ на турски, а камоли да слушата турската програма на БНР. Според мен по добре да ги махнат, защото няма печалба, а загуба на пари, и зрители.Дано това се случи в близо бъдеще, колкото по скоро толкова по-добре.И не оставайте с впечатление, че са националист, не съм, но и не искам да има второ Косово в България.
Аватар
BigBrother
1000+
1000+
Мнения: 2650
Регистриран на: 11 Окт 2007, 10:19
Местоположение: Пловдив

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот BigBrother » 14 Мар 2008, 18:44

На тази тема ще отговоря по следният начин.Не съм расист и нямам нищо против да има по националната телевизия новини на турски,на мен не ми пречат.Когато вървят те ,просто превключвам канала.Вместо да гледат със сателита турски телевизии,да получават инфо за събитията в Турция не е ли по-добре да гледат БГ телевизия която излъчва новини на техния език и по-този начин да се информират за ставащото в България.Не ,че не може и да става на БГ език.
П.С.Знам ,че ще бъда оплют за мнението ми но това е моята гледна точка..Извинявам се ,че ви пречиних нервен изблик на пот но така мисля аз!Хубава вечер:Clap
Аватар
Enchev
1000+
1000+
Мнения: 1592
Регистриран на: 28 Апр 2005, 17:47
Местоположение: Русе | Rousse

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот Enchev » 14 Мар 2008, 20:03

Оф, аман от политика във този форум предназначен за радио и телевизия!

Отговора е простичък, дами и господа!
Това се случи и продължава да се случва защото България все още се управлява от ченгетата на ДС (Държавна Сигурност)! :Devil
Всякакви приказки по-нататък са абсолютно излишни!
Обикновения българин може само да наблюдава отстрани, да си стиска със зъби как го мачкат тия ченгета, наречени политици от всяка една партия!
Jossif Bancov
Нов
Нов
Мнения: 8
Регистриран на: 27 Яну 2008, 18:59

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот Jossif Bancov » 14 Мар 2008, 22:14

Ами да пуснем молба до БНт да ги спрат!
Аватар
nasko84
Нов
Нов
Мнения: 67
Регистриран на: 01 Яну 2007, 19:31

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот nasko84 » 14 Мар 2008, 23:26

Съгласен съм с Enchev и BigBrother
То тези новини и без това повтарят предишните, които са в 16ч., като имат и субтитри на БГ. Не разбирам какво толкова ви пречат. Нали дистанционното е във вас и сами решавате какво да гледате!

Както писаха http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_Bulgarian/News/0803-03.htm Нишката държавна телевизия пуснаха едночасови предавания на БГ език за нашето малцинство в Нишка област, не вярвам и сърбите да са много щастливи от това решение, обаче е добре за нашите сънародници в Сърбия.

Така че не бива като коне с капаци да скачате за някакви си 5-10мин. новини, предполагам че не искате подобно отношение и към българското предаване в НДТ.
Последна промяна 1 на nasko84, променена общо 22 пъти
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот bubic » 15 Мар 2008, 18:19

Нищо ,на никого не пречи да има такова предаване,на турски,но няма никаква полза от него,нито Българските турци се интересуватъ от него,защото те имат придобито отвращение от българската държава и българските неща ,въобще.Плюс това,десетина минути и то само новини.Който е по-буден от тях,едва ли чака този термин,в края на деня,само и само да чуе новини,които се въртят цял ден по многобройните радиостанции,но да ги чуе на роден език.Повтарям,никаква полза няма и няма да има. Тези хора си гледат нон-стоп многобройните програми на ТРТ,най-вероятно има и частни,които са много силни и в много отношения по-интересни от българските.Постройката на програмните им схеми е на много високо ниво.Говори се на официален език,без никакви цинизми и жаргони,поне така ми каза един българин,говорещ турски и няколко турци,та съпоставих информацията.Някои ми казаха,че дори не е възможно да се изполват такива фрази...Ако някой от вас говори турски,нека коментира дали информацията ми е верна или не. За предаванията на Сръбската телевизия на Бълг.език. Дълги години имаше всеки петък такова предавне,което се излъчваше в петък след обяд,после го спряха.Почти никой не го гледа.И друго,официалният Български език,на който се водят РТВ-емисии по РТС изобщо не е майчин за това население.Техният оригинален ,майчин език е чисто сръбски диалект,в който има по някоя българска дума и падежните форми са силно редуцирани,по отношение на официалния Сръбски език.Който не вярва,нека посети Цариброд,Босилеград,Пирот,Бабушница и т.н.Когато интервюират обикновени хора,които говорят само този диалект,задължително има превод,а на човека се пускат само няколко думи... Журналистите и редакторите говорят добър Български,но те са го изучавали академично.Местното население казава на роден език :"Ми смо Бугаре..." Нека някой говорещ Български и Сръбски да каже на кой език се изясняват ,че са Българи.
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот ico_pol » 18 Мар 2008, 13:04

Нормално - все пак хората живеят в друга държава със сходен език. С времето хората си съставят местен диалект така, както местните турци говорят на диалект спрямо събратята си в Турция.
Колкото до новините на турски език - това да ни е проблемът. А второ Косово няма да станем, ако продължат те, а ако се водим по акъла на такива пагубни фигури, като Волен Сидеров, цвъркащи като обезумели с причина или без по турци, роми и т.н. етноси, де имащи, де не дял в калпазанското дереже на страната. И между другото не мразете ДПС. Доган и компания не са влезели в парламента и не заемат ключова роля в управлението самосиндикално, а защото тъпоумния българин си измисля още по тъпоумни оправдания и не гласува. И за капак има наглостта, като го питаш гласувал ли е та ти се изтъпанчи, че нямало за кой само да злобее. Е, така не стават работите.
И все пак, турското малцинство заслужава по някакъв начин присъствие в медиите. Друг е въпросът наистина защо в национален ефир и по такъв начин. По-скоро регионални програми по няколко часа биха свършили по-добра работа. Стига да има регионални предавания. Турците са хора, като нас, макар и с друга религия. Те не са виновни, че дедите им са постъпвали по един или друг начин с нашите деди, а влечението им към турското е от една страна, защото чувстват близост със страната на народа си, а от друга, защото и ние, до някава степен ги игнорираме поради верски и исторически предрасъдъци.
s8_tdi
Нов
Нов
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Мар 2008, 23:04

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот s8_tdi » 21 Мар 2008, 23:16

Че как без тях, нали Ахмед Доган и Емел Етем няма как да си слушат новините на родния език :D :D :D
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот bubic » 22 Мар 2008, 21:00

Ицо,не "тъпоумния Българин" е създал ДПС,а комунистите(нали правиш разлика между нормален Българин и комунист,не е трудно...),по-точно техния стратегически орган ДС,виж Енчев за справка. Има много неща в България,които не се виждат,но усещат,към тях трябва да се насочи гражданското общество,кото засега не е оформено.
Аватар
Lupus
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 29 Ное 2007, 18:48

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот Lupus » 22 Мар 2008, 21:55

bubic написа:Ицо,не "тъпоумния Българин" е създал ДПС,а комунистите(нали правиш разлика между нормален Българин и комунист,не е трудно...),по-точно техния стратегически орган ДС,виж Енчев за справка. Има много неща в България,които не се виждат,но усещат,към тях трябва да се насочи гражданското общество,кото засега не е оформено.

Не плюйте толкова по ДПС, целта с която е създадено е ясна и тя се изпълнява вече 20г. Нали си представяте ако не е ДПС какви центробежни сили ще завладеят тая нискообразована, но силно податлива на религиозни влияния маса? Искате фундаменталистите ли да я овладеят?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова,че се превърне в точка,той казва:"Това е моята гледна точка"
http://www.bsms.bg - SMS услуга за фирми
http://www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот bubic » 22 Мар 2008, 23:48

Чакай,бе Вълчо,ако визираш моя коментар,аз никъде не правя такова нещо,което ти посочваш,не ми се иска да спомена тази дума. Аз само казах това,което каза един много отговорен служител от ДС,сега активист от комунистическата партия.Той каза преди близо година,че СДС и ДПС са създадени от ДС.Аз не мога да му опонирам и не намерих в българския печат никакво опровержение, както от страна на ДПС,така и от СДС,ако ти имаш някаква по-различна информация,давай,сподели я... Но признавам,че тезата ти за фундаментализма и създаването на ДПС е изключително инересна,бих те помоли ако ти е възможно, кажи още нещо,аз за пръв път чувам такова нещо,но смятам,че не е много позната.Определено смятам,че е разумна,ако е вярна.
Аватар
Lupus
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 29 Ное 2007, 18:48

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот Lupus » 23 Мар 2008, 09:33

bubic написа:.... Аз само казах това,което каза един много отговорен служител от ДС,сега активист от комунистическата партия.Той каза преди близо година,че СДС и ДПС са създадени от ДС.Аз не мога да му опонирам и не намерих в българския печат никакво опровержение, както от страна на ДПС,така и от СДС,ако ти имаш някаква по-различна информация,давай,сподели я...

Няма как да се опонира на очевидни истини. Да се говори, че едва ли не хората на управляващи позиции в БКП и ДС са малоумници и коне с капаци, провалили България преди 89г е наивно и смешно. С това могат да се манипулират реститутките и децата, не и хората с непристрастен поглед върху събитията.
Тези хора са имали достатъчно много информация накъде върви света, за да подготвят така промяната, че губейки контролирано политическата власт да запазят икономическата. И са си създали нужните инструменти.
В България до 89г нямаше никаква антикомунистическа опозиция нито дисидентски движения. За да се демонстрира демократичен преход те трябваше да бъдат измислени, създадени и контролирани. И се роди СДС. Същевремено ръководителите на прехода си даваха много ясна сметка за греховете си спрямо турското малцинство и смяната на имената. Знаеха, че при един демонтаж на репресивния апарат, който беше неминуем, могат да последват неконтролируеми изблици на етническо напрежение (историята на Сърбия показа, че са били прави). И си създадоха ДПС да канализира процесите. Какво има да се спори по това?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова,че се превърне в точка,той казва:"Това е моята гледна точка"
http://www.bsms.bg - SMS услуга за фирми
http://www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот bubic » 23 Мар 2008, 15:31

Благодаря за отговора,логиката ти е необорима и приемам тезата за верна.Лошото е,че има други фактори,които един ден биха могли да променят ситуацията в страната по този въпрос,кой знае...
Аватар
Lupus
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 29 Ное 2007, 18:48

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот Lupus » 23 Мар 2008, 16:33

bubic написа:Благодаря за отговора,логиката ти е необорима и приемам тезата за верна.Лошото е,че има други фактори,които един ден биха могли да променят ситуацията в страната по този въпрос,кой знае...

Така е и за съжаление. Косово е лош прецедент в тая посока. Македония втора ще го разбере на свой гръб.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова,че се превърне в точка,той казва:"Това е моята гледна точка"
http://www.bsms.bg - SMS услуга за фирми
http://www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот bubic » 23 Мар 2008, 23:10

Oтново си прав,а как мислиш,защо Б-я не зема позицията на Гърция,която индиректно съвпада с българската,при това гърците изобщо не казват,че има македонска нация,което е верно от историческа гледна точка.Даже,през 91-93г.,не си спомням,техното Мин-ство на външните работи издаде декларация,в която се посочва етническия състав там,като не си спомням процента на българите,но те така бяха посочени.Тази декларация не беша публикувана в бълг.преса и властите не взеха отношение ,чудно защо... Необяснима е и антибългарската,дори подигравателна политика-кампания на Македония към нашата страна???
Не бяха публикувани сега,при признаването на Косово ,нито правните,нито историческите мотиви за този акт.Имаше наивни опити за обяснение,но нищо принципно и отговорно.Поне е радващо ,че повечето Българи не заемат тази капитулантска политика...
Аватар
borosport
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 24 Май 2005, 19:25
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот borosport » 26 Мар 2008, 21:02

Според мен ако нашите управници са наистина мъже единствената причина досега да не сме сложили Македония на място е. че тази държава се държи на косъм. Самото и устройство предполага разделение и сега е много важно да влезе в НАТО, защото иначе дълго няма да просъществува още. Но това не пречи България да има ясна и търда позиция, защото тази смешна държавица се държи повече от арогантно и нагло спрямо нас, като се има предвид, че ние сме единствените, които ги подкрепяме и сме най-благосклонни към тях, но всичко си има граници. Пак казвам за мен единствената причина досега да не сме се оправили с Македония е страшното положение там.
Изображение
Аватар
Lupus
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 29 Ное 2007, 18:48

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот Lupus » 26 Мар 2008, 21:36

@borosport,
Прав си!Няма смисъл на умряло куче нож да вадиш. :D
Когато мирогледа на един човек се свие толкова,че се превърне в точка,той казва:"Това е моята гледна точка"
http://www.bsms.bg - SMS услуга за фирми
http://www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот bubic » 27 Мар 2008, 19:40

Да,така е,но тяхната арогантност минава всякаква граница,а нашите хора досега не казват нищо,мълчат като ,да не казвам като какво.Не би ли могло,поне една декларация да се направи,да им се обърне внимание,абе комшии добри,не се ли усещате,това вашето на какво прилича,с какво Българската политика към вас е недружелюбна иоли неадекватна и пр. Защото нашето мълчние стига до безхаберие.Защо нито един път нашите не кажат,да съгласни сме с позоцията на Гърция,или поне с някои от нейните мотиви. А Македония си продължава в същия стил.а той е подигравателен към нас,като цяло.
Боро,ти проявяваш малка наивност като намекваш за мъжественост у нашите управници.На този етап от развитието на страната ,те не са проявили такава черта,явно ,че въобще не я притежават.Те не притежават мъжко поведение към собствените си поданица,та към други,пък било то и към съседи.
Аватар
borosport
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 24 Май 2005, 19:25
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот borosport » 30 Мар 2008, 18:14

Бубич, не казвам, че я имат. Просто предполагам защо Македония все още продължава с простотиите спрямо нас. И съм сигурен, че колкото и да са мишоци притеснения от Македония няма за какво да имаме. Просто това парче баири и чукари няма как да ни притесни. Според мен това си е точно политика на Правителството да си трае, за да не ускорим и ние разпада на тази държавица, която впрочем май е последната мина на Балканите. По мое мнение след приемането на Македония в НАТО нашата позиция ще се затвърди. просто в момента сме си сложили главата в торбата, че ги подкрепяме и няма мърдане. След това смятам, че България ще втърди позицията си.
Изображение
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Радио и тв предавания на турски????

Мнениеот bubic » 30 Мар 2008, 20:22

Добри са ти мислите,ама не съм убеден ,че отговорните хора ги имат в главите си.Не съм съгласен,че е редно правителството да мълчи,има много дипломатически и елегантни начини да се обърне вниманиеи протестира,не бива да се минават границите на доброто поведение.Защото надеждите на хората минават в режим на статукво,един ден,за който ти говориш,някой ще каже.....,а,ама вие сега ли се сетихте,браво бе,да бяхте изчакали още някоя петилетка. Хората в България негодуват,гърците също,а нашите комунисти се правят на гугутки,да не развалят хатъра на някой отнесен от вятъра. Ето случая с Косово.Това е географса област,географско понятие, в която живеят албанци и сърби и др. Кой би могъл юридически да обоснове самопровъзгалсяването на тази област за независима. Я си представи,че един ден,чисто хипотетично се стигне до провъзгласяване на независимост в Пиринска Макединия,какво ще кажат комунистите,о,добре,няма проблеми,навремето карахме Българите там да пеят за Тито и да носят шапки като неговата,....
Боро,не става въпрос за притеснения,защото ако се стигне до момента на притеснение,тогава ще е късно и никой няма да ни пита дали се притесняваме и от кога... Не би могло да се очаква втвърдяване на Бълг.позиция,след приемането на М-я в НАТО,защото това ще бъде индиректен протест срещу политиката на НАТО.Сега е моментът,заедно с Гърция,а последната е от половин век член на НАТО и никой не я е отписал за позицията си против лъжите в Скопие.Впрочем,кога ли комунистите имат достойнство,те само слушат и навеждат глави.....и натискат поданиците на управляваната от тях държавица...

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 5 и 0 госта