Страница 1 от 3

Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 21 Апр 2008, 16:17
от BG
Хайде да ни е чистито Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана! :Happy ;D

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 21 Апр 2008, 17:27
от mita6ki
:Hmmm колкото и да не ми се иска да мисля така ... - :down

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 22 Апр 2008, 17:29
от Durli
Tова радио не е ли чалгаджийско? А приема ли се и във Враца? :Hmmm

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 22 Апр 2008, 18:20
от mita6ki
ми да чалгрско е, даже циганско :D . В момента нямам с какво да пробвам длаи се лови, обаче с МР3-то от 6-тия етаж на към Монтана не се появява

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 22 Апр 2008, 20:26
от radiator
Принципно и циганите имат право да си направят радио. Ако пуска тяхната музика и засяга тематика, кояго е важна за тях и ако сме толерантно общество, няма проблем да имат радио в регион, в който имат по-солидно представителство.

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 22 Апр 2008, 21:08
от Adv
А дали това радио няма да се хареса и на доста българи? :o

Слушайте новото Мангал + - като за начало в градския транспорт и такситата, после и другаде.

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 22 Апр 2008, 21:59
от rumen5valchev
Adv написа:А дали това радио няма да се хареса и на доста българи? :o

Слушайте новото Мангал + - като за начало в градския транспорт и такситата, после и другаде.

Ша го харесат, нищо чудно да замени темата с Романтика :) Айде, Азисе честито по още едно място ша те пускат, при това на родния ти език!
На къде отиваме, щеше да е добре, поне да знаем.....

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 23 Апр 2008, 10:02
от radiator
Пичове,

Във всяка нормална държава, подобни общности си имат дефинирано радио. Това радио едва ли ще напусне пределите на Монтана. Като такова обаче е нормално да го има специално там, както Ауреа в ПИрдоп.
Друг е въпросът до колко те ще работят по програмните приоритети, които са заложени, за да вземат финансиране и лицензия. Такива медии яко щипят фондове.
Аз мисля, че е добре да се изчака, да се чуе реално какво ще прави това радио и след това, ако не е радио на ромите, истинско малцинствено радио, да се плюят...

;D

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 23 Апр 2008, 10:20
от Adv
radiator написа:Пичове,

Във всяка нормална държава, подобни общности си имат дефинирано радио.
;D


Говорим за интеграция, а създаваме разделение. Къде е логиката? :-\

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 23 Апр 2008, 11:11
от radiator
Прав си, този проблем го има в САЩ с чернокожите, които са по-големи расисти от белите, както и с испаноезичните. Така е с турците в Германия - гледаш го - немски паспорт, роден в Германия, цял живот живял в Германия, но се казва Али и не говори немски, и не иска да го учи дори.

Но тук едва един прост пример/въпрос:

Кое радио би излъчило техен контент? Никое... и тук идва моментът с техните си радиостанции, защото всеки има право да има достъп до своята традиционна култура.

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 23 Апр 2008, 15:23
от Захар
Здравейте, имам ? Някой знае ли, дали в Румъния, Гърция, Дания или Швейцария, има радио за малцинство???

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 23 Апр 2008, 15:37
от radiator
Охо, не питай за Румъния :-)
В Трансилвания всички компании си правят дори отделни реклами на унгарски език!!! Прави сметка. Говоря ти за компании от ранга на Orange!

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 23 Апр 2008, 17:06
от Adv
Незнам за Румъния, но в останалия свят надали. В Германия има над 4 милиона турци и няма радио на турски, нито емисии новини. А говорим за случай, в които има компактни маси от население с хомогенна алтернативна култура и език. За нашите цигани не съм сигурен дали те имат някаква култура (освен ако на безкултурието му сложим етикет "култура"), а и езикът им е доста съмнителен. В крайна сметка унгарските цигани имат там някакъв чардаш, носии, т.н., но нашите не са от същата порода. Така че освен Азис, който така или иначе върви по останалите радиа и телевизии какво ще върви по това радио? Ако ще ги учат на нещо, то слушаемостта ще е точно нула. Въобще ще стане като със стипендиите на Сорос за циганите, по които само българи работят, но за жалост във вреда на България.

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 23 Апр 2008, 17:14
от bubic
Към АДВ,колега понятието инеграция не е приложимо в областта на самобитното творчество,фолклор,обичаи,занаяти и др. Инеграция се налага в социалния живот,бита и пр. Аз имам приятел пт Разград,който казваше ,че навремето при комунизма взаимно са си гостували българи и турци ,на съответно християнски и мюсюлмански празници,дори когато бандитите насилствено смениха имената им(на турците). Друг въпрос,е че настъпиха сериозни промени в народностния състав на нациите и примера,който го дава Радиатор е много показателен. На братовчет ми единия син е роден тук и е на 16г,ходил е в България само веднъж зе един месец,майката също е Българка,но той се определя за Американец и не приема ,че е Българин,казва действително,че родителите му са Българи,но за себе си ,не! Още не прави разлика между народ и нация,но като порасте явно ще разбере.
Захар,на въпроса ти се отговори,но само за подсещане,в Молдова,Украйна идр. има компактни маси от Български етнос,но те принадлежат към местната нация,имат си училища с преподаване на Бълг. език,вестници,списания,дори библиотеки с бълг книги,радиостанции и т.н. Унифицирането на дадена нация по етнически принцип е нещо неразумно. В Европа,твърдо знам,че в Полша няма малцинства,освен цигани и съвсем малки изключения . Парадокс е,че в най-древната Европейска цивилизация,сегашна Гърция се води такава дивашка политика срещу Българското население,дори напоследък. Те са по-толерантни към техните Турци,в сравнение с Българите,които навремето са ги наричали "славяногласни". А сега ,комшиите македонци,са ги нарекли МАКЕДОНЦИ. Онзи ден срещнах страшно интересен факт. В официален Македонски сайт,на техен институт се дава пример за спомените на Д-р Христо Татарчев,издадени в Италия(Българските комунисти не посмяха да ги издадат). Книгата е преснимана,заглавието,както и текста са на книжовен Бълг. език,а "учените" от Реп.М-я са превели текста на книгата,разбира се само части от нея, на сегашния македонски език,но са "пропуснали" да отпечатат текстовете на автора,където той многократно посочва,че организаторите на ВМРО са Българи и населението там е от Български произход. Същото правят и с текста на спомените на Хр. Смилянов и др. известни дейци от Освободителното движени е в Мак-я. Не се дава никакъв коментар,защо посочените книги,(хем са ги преснимали) са на Български език,даже документа от създ. на БМОРК е също на тогавашния Бълг. език. Но отидох много далеч,спирам...

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 23 Апр 2008, 17:54
от Adv
bubic написа:Към АДВ,колега понятието инеграция не е приложимо в областта на самобитното творчество,фолклор,обичаи,занаяти и др. Инеграция се налага в социалния живот,бита и пр.


Е аз нали точно това питам - има ли такова нещо като цигански фолклор, бит, т.н?

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 24 Апр 2008, 06:36
от bubic
Разбрах те,въпроса ти е резонен ако не си се занимавал досега с такива работи. Всеки народ(етнос) има своя,самобитна култура,определящи се от начина-стандарта на живот,бит,както сам казваш,емотивната природа и пр. Циганите(ромите) попадат също в тези рамки,те се адаптират към тези,нации,където живеят. Българските към Бълг.нация,сръбските,към сръбската и т.н. Те са дали също "звезди" в някои отношения,но не могат напълно да се паралелизират с нацията,запазват типичните си черти,кои положителни,кои негативни и така нещата вървят. Да,съществува цигански фолклор,като най-познатия такъв е този на руските,сръбските,испанските ,българските ,унгарските и др.цигани. Имат Световна организация и др. . Добре е да се взаимствува фолклора,но по-добре е да се подържа самобитността му. Българските "съвременни" изпълнители изключително много правят всевъзможни миксове,копирания и чисти кражби,както на циганския фолклор,така и на арабски,гръцки,сръбски и т.н. ,изключително комерслиазиран,но това е вече друга тема...

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 24 Апр 2008, 08:30
от Захар
Благодаря! И все пак посочените страни са от развиващите се да кажем! Да знае някой за Италия, Грмания, франция, Англия, Холандия? В Дания, мисля, че беше там, е бил отменен закон останал поради недоглеждане едва към 1979г. Според този закон, останал от 17 или 18 век(не помня числа и дати), секи местен е бил длъжен да обеси всеки заловен циганин. По подобен начин Западна Европа е прогонила циганите си. Не казвам, че одобрявам това, но е факт. Те пък се заселили в Източна Европа, където толерантността е истинска, не показна! И да не забравяме, че медиите имат много по-дълбоко значение от ценности като бит и т.н. Апетита идва с яденето!

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 24 Апр 2008, 10:03
от radiator
В Австрия и Германия има така наречените FREI радиа. Във Виена има едно такова на 94 MHz. Там времето е разпределено между различни общности, едни имат повече програмно време, други по-малко... като има всякакви, които си излъчват, единственото което се изисква от тях е да спазват регулацията.
Всяко общество е намерило начините, за обслужване културните интереси на малцинствата.
Бубич правилно разясни много неща. Потърсете сами в Гугъл, ще видите че с този протест срещу циганското радио не сте много прави. Тук не говорим за манталитета на гадните мангали, каквито наистина има много... говорим за правото им да имат медийно присъствие.

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 24 Апр 2008, 10:17
от Adv
Благодаря Бубик, разяснително и добре написано.


radiator написа:Тук не говорим за манталитета на гадните мангали, каквито наистина има много... говорим за правото им да имат медийно присъствие.


И това също вкара темата в релси :)

Re: Етно радио 95.7 FM в ефира на Монтана!

Публикувано на: 24 Апр 2008, 11:33
от predavatel
Захар написа:Здравейте, имам ? Някой знае ли, дали в Румъния, Гърция, Дания или Швейцария, има радио за малцинство???

Adv написа:Незнам за Румъния, но в останалия свят надали. В Германия има над 4 милиона турци и няма радио на турски, нито емисии новини...


Има, има ... България е сред малкото страни в Европа, в която има предавания само и основно на един език. За да бъда конкретен ето няколко показателни примера:

Австрия
ORF има регионални програми на http://volksgruppen.orf.at/slovenci/- словенски, http://volksgruppen.orf.at/hrvati/- хърватски, http://volksgruppen.orf.at/magyarok/- унгарски
Freier Rundfunk - независими радиостанции, подкрепяни от университети и неправителствени организации излъчват денонощно програми на много африкански, азиатски, американски, европейски и други езици (включително български), напр.: http://www.o94.at/, http://www.radiofabrik.at/, http://www.fro.at/ ...

Албания
Радио Преспа - радио на македонците в областта Голо Бърдо, излъчва на македонски език

Андора
Излъчват се радиостанции на каталонски, испански и френски.

Беларус
Държавната телерадиокампания излъчва на руски и белоруски.

Белгия
Медиите на отделните общности излъчват на френски, нидерлански/фламандски и немски, няма единни канали. Пример:
• Радио Контакт Белгия на фламандски: http://www.radiocontact.be/nl
• Радио Контакт Белгия на френски: http://fr.radiocontact.be/
• Радио Контакт Белгия на немски - http://www.eupen.radiocontact.be/
Отделно съществуват и радиостанции на малцинствата, например:
Radio Juda?ca http://www.radiojudaica.be/ - еврейска радиостанция на УКВ в Брюксел
Radyo Anatolya http://www.radyoanatolya.be/ - турска радиостанция на УКВ в Брюксел
Radio Al-Manar http://www.almanar.be/ - арабска радиостанция на УКВ в Белгия
и т. н.

Босна и Херцеговина
Медиите на отделните общности излъчват на бошняшки, сръбски и хърватски. Единна радио- или ТВ програма за цялата страна няма.

България
Всички медии излъчват само на български език. Новини на турски език всеки ден по БНТ (10 мин, национален ефир) и БНР (3х30 мин на средни вълни за регионите). Радио София излъчва всеки ден новини на ангийски (5 мин. за София). Други редовни предавания за малцинствата няма.

Ватикан
Radio Vaticana http://www.radiovaticana.org/ - програмите на Радио Ватикана се излъчват общо на 47 езика на три УКВ честоти и на четири честоти на средни вълни.

Великобритания
BBC Radio Cymru http://www.bbc.co.uk/cymru/radiocymru - излъчва на уелски език в Уелс.
BBC Radio nan G?idheal http://www.bbc.co.uk/scotland/alba/radio - на шотландски келтски език
BBC Tuaisceart ?ireann http://www.bbc.co.uk/northernireland - на ирландски език
Отделни частни радиостанции излъчват на мански (о-в Ман), бретонски, уелски.
В ефира на Лондон:
London Greek Radio http://www.lgr.co.uk/ - излъчва а 103.3 УКВ в Лондон - на гръцки и английски
London Turkish Radio http://www.londonturkishradio.org/ - излъчва а 1584 СВ в Лондон - на турски и английски
Voice of Africa http://www.voiceofafricaradio.com/ - излъчва на 94.3 УКВ в Лондон - на английски
Spectrum Radio http://www.spectrumradio.net/ - излъчва на 28 национални общности на 20 езика
Club Asia http://www.clubasiaonline.com/ - на азиатски езици
Kismat Radio http://www.kismatradio.com/ - на азиатски езици
Sunrise Radio http://www.sunriseradio.com/ - на азиатски езици
Desi Radio http://www.desiradio.org.uk/- пакистанско радио

Германия
Metropol FM http://www.metropolfm.de/ - турска радиостанция на УКВ за Берлин, Манхайм, Майнц, Щутгарт, Кобленц (програмата официално се води на немски, но музиката и рекламите са на турски език)
Funkhaus Europa - http://www.funkhauseuropa.de/ - радиостанция на на УКВ в Кьолн. Ежедневно на арабски, албански, немски, английски, турски, босненски/хърватски/сръбски, румънски, македонски, италиански, руски, кюрдски, испански, френски, гръцки, португалски, полски, фламандски, словенски.
RBB Multikulti - http://www.multikulti.de - радиостанция на УКВ в Берлин. Излъчва на следните езици: deutsch, shqip, ????/Arab, bosanski, ????????, italiano, english, hrvatski, kurd? - ?????, македонски, ????? / Farsi, po polsku, romanes, fran?ais, по-русски, srpski, slovensko, portugu?s, t?rk?e, vi?t nam, espa?ol
WRN Berlin, 97.2 FM - излъчва програми на всички езици на света, включително на български; WRN http://www.wrn.org/ ; Offener Kanal Berlin http://www.okb.de/ ; Радио Русский Берлин http://www.radio-rb.de/ и т.н.
Radio Bremen Plattd??tsch Nahrichten http://www.radiobremen.de/online/platt/ - Радио Бремен излъчва всеки ден новини на долнонемски диалект.
Freier Rundfunk - независими радиостанции, подкрепяни от университети и неправителствени организации излъчват денонощно програми на африкански, азиатски, американски, европейски и други езици (включително български), напр.: http://www.radio-frei.de/, http://www.fsk-hh.org/ , http://frs.kumbi.org/ ..

Гърция
??? ????? http://tvradio.ert.gr/radio/index.asp?id=18 - излъчва на СВ и УКВ от Атина на 12 езика за малцинствата: английски, френски, немски, арабски, испански, румънски, руски, турски, сърбо-хърватски, български, албански и полски.

Дания
Shalom Radio http://www.radioshalom.dk/ - еврейска радиостанция на УКВ в Копенхаген
Aap Ki Awaz (Din Stemme) Urdu Service Denmark http://www.aapkiawaz.dk/ - пакистанска радиостанция на УКВ в Копенхаген
Radio Dobre Vibracije http://www.dobrevibracije.dk/ - сръбска радиостанция на УКВ в Копенхаген
Radio projekt 21 http://www.radioprojekt.dk/- албанска радиостанция на УКВ в Копенхаген
И още от ефира на Копенхаген: Station Balkan, Iran Zamin, Radio Punjab, Radio Amazigh, Somali Radio, Radio Kosovas Stemme, Radio Pride of India, Radio Al-Fatiha ...
Фарьорски острови (автономен статут)
?tvarp F?roya http://www.uf.fo/ излъчва програми на фарьорски език
Гренландия (автономен статут)
Kalaallit Nunaata Radio-a http://www.knr.gl/ излъчва програми на гренландски език

Естония
Raadio 4 http://www.r4.ee/ - 4-та програма на естонската радио излъчва изцяла на руски език
Частни радиостанции изцяло на руски език: Русское радио http://www.russkoeradio.fm/, Sky Радио http://www.sky-radio.fm/ , Радио 100 ФМ http://www.100fm.ee/

Испания
В Испания, наред с испанския, в автономните области официални езици са Каталонски, Баски, Галисийски, Астурийски, Арагонски, Естрамадурски и др. В тези области, повечето радиостанции излъчват на местните езици. Отделно съществуват и радиостанции за емигрантите, например:
Pueblo Nuevo http://www.pueblonuevo.net/ - излъчва на УКВ в Мадрид 90.5 програми на 25 езика, включително български.
По крайбрежието и на островите излъчват англоезични радиостанции: http://www.rem.fm/ , http://www.acefm.info/ , http://www.centralfm.com/ , http://www.coastlinefm.net/ , http://www.thebeatspain.com/ , http://www.wave96fm.com/ , http://www.coolfmspain.com/ , http://www.holidayfm.com/ , http://www.acefm.info/ , http://www.spectrumfm.net/, http://www.global.fm/ ...

Ирландия
RT? Raidi? na Gaeltachta http://www.rte.ie/rnag - трета програма на ирландското радио излъчва само на ирландски език, както и четвърта програма на ирландската телевизия TG4 http://www.tg4.ie/ Ирландският език се използва ежедневно от около 100 хил. жители на страната (под 3%).
Три местни частни радиостанции в Ирландия също излъчват на ирландски.

Исландия
R?V http://www.ruv.is - исландското радио има седмични програми на руски, полски и тагалог (филипински език)

Италия
RAI Sender Bozen (Bolzano) http://www.senderbozen.rai.it/ - радиостанция на немски и ладински език за Южен Тирол.
Rundfunk - Anstalt S?dtirol http://www.ras.bz.it/ - администрацията на автономната област Южен Тирол осигурява покритие на региона с програми на немски език: ?1, ?2 - Radio Tirol, ?3, Radio Rumantsch, Radio Swiss Jazz, Bayern 1, Bayern 2, Bayern 3, Bayern 4 Klassik, B5 aktuell, RadiJojo / Radio Opera. В областта излъчват и частни радиостанции на немски, ладински и романски езици.
RAI Friuli-Venezia-Giulia http://www.sediregionali.rai.it/friuli.php - радиостанция на словенски език за Триест и региона.
RAI Valle d'Aosta http://www.sediregionali.rai.it/vallediaosta.php - излъчва всеки ден новини на френски език за малцинството в долината на Аоста.
• Радиостанции, излъчващи програми на различни езици: Novaradio - Флоренция http://www.novaradio.info/ 101.5, Radio Citt? Futura - Рим http://www.radiocittafutura.it/
Ватикана
Radio Vaticana http://www.radiovaticana.org/ - програмите на Радио Ватикана се излъчват общо на 47 езика на три УКВ честоти и на четири честоти на средни вълни.

Кипър
В Кипър излъчват радиостанции на гръцки език - от територията под контрола на Република Кипър и на турски - от непризнатата Северокипърската турска република. Втора програма на радиокомпанията CyBC се излъчва на английски, турски и арменски език http://www.cybc.com.cy/ . Няколко частни радиостанции предават само на английски: Kiss FM - Nicosia http://www.kissfm.com.cy/, Radio Napa - Aiya Napa http://www.radionapa.net/, Coast FM - Limassol http://www.91.4coastfm.com/ . Северокипърската радио-ТВ компания BRTK http://www.brtk.net/ излъчва и програмата BRTK Bayrak ?nt. Radyo на английски, френски и гръцки езици.

Косово
Повечето радиостанции в Косово излъчват на албански.
Radio Televizioni i Kosov?s http://www.rtklive.com/ 26% от програмното време за информационни емисии е на малцинствени езици: сръбски, турски, бошняшки и ромски. На тези се излъчват и седмични обзорни предавания.
Радио КиМ (Косово и Метохиjа) http://www.kimradio.net/ излъчва основна на сръбски

Латвия
В Рига на руски език излъчват 7 радиостанции. Националното радио предава само на латвийски.

Литва
Литовското радио предава само на официалния език, в страната работи една радимрежа на руски език - Русское радио Балтия http://www.rusradio.lt/. Във Вилнюс излъчва едно радио на полски - Radio Znad Wilii http://www.znadwilii.lt/, на средни вълни се излъчват радиопрограми на руски, белоруски и полски език.

Лихтенщайн
В Лихтенщайн се излъчват радио- и ТВ програми на немски, френски и италиански език.

Люксембург
В Люксембург излъчват радиостанции на люксембургски, немски, френски и португалски език (R?dio Amizade http://www.radioamizade.lu/, R?dio Latina http://www.radiolatina.lu/)

Република Македония
МРТ http://www.mrt.com.mk - трета национална програма на радио Скопие излъчва само на езиците на малцинствата - албански, турски, влашки, ромски. Втори канал на телевизията - също.
Alsat http://www.alsat.tv/е албаноезична телевизия, която има лицензия за излъчване на национално ниво в Република Македония.
В Скопие има две изцяло албански станции: Radio Vati и Radio Hara?ina, в Куманово - още две, в районите населени предимно с албанци, частните радиостанции и ТВ канали са на съответния език: в Дебър, Гостивар, Тетово и околните села излъчват десетина албански станции. Ромски и турски радиостанции излъчват в Гостивар, Прилеп, Щип - Радио Череньа.

Малта
В Малта се излъчват радио- и ТВ програми на трите най-разпространени езика - малтийски, английски и италиански.

Молдова
TeleRadio Moldova http://www.trm.md/ излъчва редовни програми за малцинствата на следните езици: Български, Гагаузки, Украински, Идиш, Руски, Румънски, Полски.
В Кишинев на УКВ се излъчват както местни молдовски станции, така и румънски (Radio 21, Na?ional FM, Kiss FM, Pro FM), руски (Европа Плюс, Ретро FM, Русское радио, Наше радио, Серебряный дождь) и украински (Просто ФМ) радиомрежи. Също е положението и с телевизиите.
Гагаузка автономна република
Gagauziyan?n Teleradyo - предава на гагаузки език и ретранслира програми на турски.
Дарик Радио - "България Следобед" се ретранслира ежедневно в град Комрат, Южна Молдова от Радио Албена http://radioalbena.md/ на УКВ 97.5. Радиостанцията предава на основно на руски и български език.
Телевизия Твърдица - село Твърдица ретранслира програми на ТВ България и собствени програми на български.
Приднестровска молдовска република
Радио Приднестровья предава на руски, молдовски и украински език

Монако
В Монако се излъчват основно френски радиостанции, но също и италиански. В Монако честота има Radio China International с програми на френски, италиански, английски и китайски. Riviera Radio http://www.rivieraradio.mc/ излъчва изцяло на английски език.

Нидерландия
Omrop Frysl?n http://www.omropfryslan.nl/ е местен обществествен радио-ТВ оператор във Фризия. Излъчва на фризийски език.
SALTO Omroep http://www.amsterdambroadcasting.org/е местен обществествен радио-ТВ оператор в Амстердам. На два ТВ канала (Amsterdam A1, Amsterdam A2) и 5 УКВ радиостанции (Stads FM, Radio Zuid-Oost - RaZo, Caribbean FM, Wereld FM, Mokum Radio) се излъчват обществени програми и предавания за малцинствата на около 30 африкански, карибски и азиатски езика.

Норвегия
NRK S?mi Radio http://www.nrk.no/sami/ е УКВ програма на Норвежкото обществено радио, която се излъчва на национално ниво на Саамски език.
Intern FM http://www.interfm.no/ излъчва на УКВ в Осло. Има езикови редакции на турски, албански, азербайджански, филипински, фарси, урду, бошняшки.
Radio LatinAmerika http://www.radiolatinamerika.com/излъчва на испански език в Осло
Още УКВ радиостанции в Осло: Tamil Murasam, Islandsforeningen

Полша
Полша е една от най-хомогенните европейски страни в етническо отношение, около 99.3% от населението е полско. Единствените програми за малцинствата се излъчват на немски език по регионалната радиостанция Радио Ополе в Силезия (http://www.radio.opole.pl/). Предаванията са ежедневни и имат продължителност един час (http://www.pro-futura.com.pl/7.html).

Португалия
UN Radio http://www.un.org/radio/ радиото на Обенинените нации излъчва на УКВ в Лисабон и има програми на арабски, китайски, английски, френски, португалски, руски, испански, суахили, креолски, бангла, хинди, урду, индонезийски.
Radio Europa http://www.radioeuropa.fm/на УКВ в Лисабон излъчва предавания на RFI, BBC други европейски радиостанции на ориганален език
Kiss FM Algarve http://www.kissfmalgarve.com/е местна радиостанция в Южна Португалия, излъчва изцяло на английски език

Румъния
Radio Timi?oara http://www.radiotimisoara.ro/има редовни предавания на български (банатски диалект), чешки, словашки, немски, унгарски, украински, цигански, сръбски
Radio Vacan?a http://www.radiovacanta.ro/пред летния сезон излъчва програми на руски, френски, немски и английски език
Radio Cluj http://www.radiocluj.ro/предава на румънски и унгарски език
Radio Sighet предава на румънски и унгарски език
Radio T?rgu ­Mure? http://www.radiomures.ro/предава на румънски и унгарски език
Повече от десет частни радиостанции излъчват изцяло на унгарски език: http://www.predavatel.com/ro/online/#hu

Русия
В Руската федерация живеят около 160 народа, говорещи на около 100 езика. 27 са официалните езици в различните федерални субекти и на тези езици излъчват регионални радио- и телевизионни станции.

Сърбия
РТВ Војводине http://www.rtv.co.yu/ Радио-телевизия Войводина (Нови Сад) има отделна радиостанция (Радио 3) и телевизионен канал (ТВ2) за езиците на малцинствата. Днес излъчва на десет езика: сръбски, унгарски, словашки, русински, румънски, буневски, украински, хърватски и македонски.
РТВ Ниш Радио-телевизия Ниш излъчва седмични програми на български и ромски език.
В множество малки населени места се излъчват радиостанции на ромски, влашки и български език. На български излъчват Радио Цариброд, Радио Босилеград и Радио Сурдулица. В региона на Прешево, Медведжа и Буяновац излъчват радиостанции на албански език. Телевизии на малцинствата: TV Khrlo e Romengo (ромски), TV Mozaik (унгарски), TV Petrovec (словашки)

Словакия
R?dia Patria http://www.radiopatria.sk/magyar_index.php е една от националните програми на Словашкото радио. Излъчва предимно програми за малцинствата - всеки ден по няколко часа на унгарски език, а през седмицата с програми на чешки, полски, немски, русински, украински.

Словения
RTV Slovenija http://www.rtvslo.si/ Регионалният център в Марибор излъчва програми на унгарски език за унгарското малцинство и станцията Радио Си с музика и новини на английски и немски език за туристите. РТВ центърът в Копер излъчва на отделна честота "Радио Каподистрия" на италиански език за италианското малцинство.

Турция
TRT Radyo 1 http://www.trt.net.tr/wwwtrt/rdakis.aspx?kanal=1 Първа програма на турскто радио излъчва всяка сутрин в 6:10 ч. 30-минутни емисии на езиците на малцинствата: бошняшки,арабски, зазаки, кюрдски, абхазо-адигейски езици. На същите езици има и телевизионни емисии по TRT-3 TV.
TRT Turizm Radyo http://www.trt.net.tr/voiceofturkey/turizm.htm излъчва през цялата година на английски, немски, френски, руски и гръцки с предаватели в цялата страна.

Украйна
Много радио- и ТВ станции в Украйна излъчват на руски език, въпреки, че не е официален в страната.
Радіо Чорноморський Маяк - Одеса, излъчва програми на гагаузки, български и румънски език.
Радіо Крим http://www.tv.crimea.ua/ - Симферопол, излъчва програми на кримско-татарски, арменски, гръцки, български и немски език.
Радіо Буковина - Черновци, излъчва на румънски език.
Закарпатське обласне радіо Тиса - Ужгород, излъчва на румънски, словашки и унгарски език.
В град Лвов няколко радиостанции ретранслират програми на полски.

Унгария
Magyar R?di? 4 http://www.radio.hu/index.php?option=co ... &Itemid=84 4-та програма на унгарското радио (на средни вълни) излъчва на езиците на малцинствата: ромски, немски, хърватски, сръбски, арменски, румънски, украински, полски, словенски, русински, гръцки, български, словашки.

Финландия
YLE Mondo http://www.ylemondo.fi/ излъчва в Хелзинки на УКВ програми на фински, руски, немски, английски, френски и испански.
YLE Radio Vega http://yle.fi/vega/ излъчва на шведски за регионите със шведско население.
YLE S?mi Radio http://lotta.yle.fi/srwebanar.nsf/sivut/ovdasiidu2004 излъчва на саамски за регионите със саами-население.

Франция
В ефира на Париж:
Radio Pays http://www.radiopays.org/ - излъчва на елзаски, бретонски, каталонски, баски, фламандски, окситански и др.
Radio Soleil http://www.radio-soleil.com/ - арабско радио.
Radio Orient http://www.radioorient.com/ - арабска радиоверига.
Radio J / Juda?ques FM / RCJ 94,8 FM / Radio Shalom http://www.judaiquesfm.com/ http://www.radiorcj.info/ - еврейски радиостанции.
France Maghreb http://www.francemaghreb.com/ - арабско радио.
Ayp FM http://www.aypfm.com/ - арменско радио.
Africa No.1 http://www.africa1.com/ - радиостанция на африканските народи.
???? ????? ??????? http://www.mc-doualiya.com/ - RMC Doualiya - арабска радиостанция.
Ayp FM http://www.aypfm.com/ - арменско радио.
Регионални радиостанции:
France Bleu Breiz Izel http://www.radiofrance.fr/chaines/franc ... ?tag=breiz - излъчва на бретонски. На същия език излъчват още частните радиостанции Radio Breizh-Izel, Arvorig FM http://www.arvorigfm.com/, Radio Kerne http://www.radiokerne.com/
R?dio Occit?nia http://www.radio-occitania.com/ - излъчва на окситански език.
Radio Chalom Nitsan http://www.radiochalomnitsan.com/ - излъчва програми на иврит и ницански диалект.
France Bleu Roussillon http://www.radiofrance.fr/chaines/franc ... roussillon - излъчва на каталонски.
France Bleu Pays Basque http://www.radiofrance.fr/chaines/franc ... tag=basque - излъчва на каталонски.
France Bleu Alsace http://www.radiofrance.fr/chaines/franc ... tag=alsace - излъчва на елзаски. В град Страсбург честота има и германското регионално радио SWR 4 http://www.swr4.de/
France Bleu Frequenza Mora http://www.radiofrance.fr/chaines/franc ... ?tag=corsa - излъчва на корсикански. На корсикарнски излъчват и много частни радиостанции в Корсика.

Хърватия
Radio Osijek http://www.hrt.hr/hr/radioosijek/ - има ежедневни предавания на унгарски език.
Radio Rijeka http://www.radio-rijeka.com/ - има ежедневни предавания на италиански език.

Черна гора
RTCG http://www.rtcg.cg.yu/index.php?page=albanskiprogram - Радио-телевизия Черна гора има програми на албански език.

Чехия
?esk? rozhlas http://www.rozhlas.cz/ - регионалните радиостанции на Чешкото радио излъчват всеки ден информационни емисии на ромски, словашки, полски, през седмицата на украински, румънски и иврит. В Прага ежедневно се предават и и новини на английски.

Швейцария
В Швейцария се излъчват радио- и ТВ програми основно на немски, френски, италиански и романски език. Освен на тези езици, някои радиостанции излъчват още на:
World Radio Switzerland http://www.worldradio.ch/ - обществена радиостанция (част от SRG-SSR) в Женева, излъчва на английски език.
Radio 74 http://www.radio74.org/ - частна радиостанция в Женева, излъчва на английски език.
Radio RaBe http://www.rabe.ch/ - обществена радиостанция в Берн, излъчва програми на гръцки, португалски, кюрдски, турски, испански, албански, английски, български, хърватски и италиански език.
Radio LoRa http://www.lora.ch/ - обществена радиостанция в Цюрих, излъчва програми на сомали, арабски, турски, тамилски, гръцки, полски, испански, фарси, английски, бошняшки, португалски, хърватски, италиански, албански език.

Швеция
SR Sameradion http://www.sr.se/sameradion/ - програма на езика саами на шведското радио, излъчва се в Северна Швеция.
SR International http://www.sr.se/international/ - многоезична програма на шведското радио, излъчва се на УКВ в Стокхолм. Езици: асирийски, арабски, фарси, кюрдски, идиш, сръбски/бошнянски/хърватски, албански, ромски, сомали, саами, английски, немски, фински, шведски, руски, белоруски.
Stockholm n?rradio http://www.narradio.se/program.php - общинско радио Стокхолм, програми на около 20 езика.
Radio Shalom http://www.student.nada.kth.se/~f92-maz ... halom.html - еврейска радиостанция в Стокхолм.

Освен изброените примери, в много европейски столици се на УКВ или СВ се излъчват BBC World Service на английски, RFI на френски, Deutsche Welle на немски и Голос России на руски. В страните, където присъстват чужди войски, обикновено те също имат собствени радиостанции (American Forces Network, BFBS Radio, Radio Andernach и др.), те си имат В горния списък не са включени многоезичните предавания за чужбина, които се излъчват предимно на къси вълни.