Страница 3 от 5

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 23 Ное 2008, 21:37
от dj_krasi_kn
Вече RDS и за региона на Кресна и Благоевград , не можах да ги вида добре но това което видях е: 88.80 MHZ RDS - HORIZONT 88.8 MHZ ; 89.70 MHZ RDS- HR.BOTEV ; 105.20 RDS - RADIO BLAGOEV-GRAD BHR 105.2MHZ :)

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 25 Ное 2008, 21:41
от странна птица
Да допълня, че и на плевенската честота - 100.2 Mhz има RDS - "Hr. Botev 100.2 MHZ 070018508". А от връх Ботев на 92.2 в къщи ми излиза чист, но моно сигнал и естествено RDS няма.

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 01 Дек 2008, 21:11
от misho36
Вече и във Варна РДС на програма Христо Ботев : TEL.07001805 HR.BOTEV 104,8MHz

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 02 Дек 2008, 16:54
от ogibo
747 написа:
gakal написа: направи ми впечатление, че Радио Пловдив най-сетне са си сложили РДС на сигнала от Снежанка (досега нямаше) и даже е с телефона им: "Радио Пловдив - 032-не-знам-какво-си - БНР", докато РДС-ът им от Копривките е само "Пловдив" (без "Радио" и без телефон) - и на двете честоти се хваща в Стара Загора (почти) идеално...

Днес хванах сигнала от Снежанка с RDS на една височина край Свиленград. BNR-RADIO-PLOVDIV-TEL 032-#######-103.1 MHZ

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 04 Дек 2008, 19:44
от gakal
По заявка на FMstereo от 2-ра страница на поста е пуснат RDS-а на Слънчев бряг за "Христо Ботев" и Радио "Варна".
Честито на печелившите!!! :Clap

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 05 Дек 2008, 10:13
от R R П
Струва ми се, че са увеличили мощността от връх Ботев или са сложили още предаватели, защото снощи на 92.2 се хващаше като Хоризонт на 100.9.
В Русе усеща ли се промяна на мощността?

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 05 Дек 2008, 15:15
от UGLY_BOY
R R П написа:Струва ми се, че са увеличили мощността от връх Ботев или са сложили още предаватели, защото снощи на 92.2 се хващаше като Хоризонт на 100.9.
В Русе усеща ли се промяна на мощността?

Както вече споменах, навсякъде ще изравнят мощността на предавателите на Христо Ботев с тези на Хоризонт.

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 05 Дек 2008, 16:16
от >>> FM STEREO <<<
UGLY_BOY написа:
R R П написа:Струва ми се, че са увеличили мощността от връх Ботев или са сложили още предаватели, защото снощи на 92.2 се хващаше като Хоризонт на 100.9.
В Русе усеща ли се промяна на мощността?

Както вече споменах, навсякъде ще изравнят мощността на предавателите на Христо Ботев с тези на Хоризонт.

Това с цел да омажат съвсем ефира с паразитите си ли е?

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 05 Дек 2008, 18:50
от gakal
Какво имаш в предвид с "паразитите си"? ???

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 05 Дек 2008, 20:12
от >>> FM STEREO <<<
gakal написа:Какво имаш в предвид с "паразитите си"? ???

Нужно е само да си на няколко метра от предавател на "Хоризонт",за да го уловиш на десетина места по скалата,щото при БНР режекцията я няма никаква.Ако сега пуснат и "Хр.Ботев" със същата сила,и то ще маже.Тук,във Варна,преди Фреш да си оправят предавателя,"Хоризонт" мажеше точно върху него.Ако си с недобър приемник щеше да чуваш едното,вместо другото.

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 07 Дек 2008, 19:02
от gakal
То какво излиза: Когато сте далеч от предавателя ревете, че няма покритие, а когато сте близо- сигнала бил силен. :-[

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 07 Дек 2008, 19:46
от martintzvetomirov
То няма лошо да е силен ако предавателя е качествен :Icecream

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 08 Дек 2008, 15:56
от gakal
Вероятно не сте запознати , затова пишете така.
Предавателите на Хоризонт които са по 10 киловата са производство на "NEC".Ако някой не знае каква е разликата между японската фирма -един от лидерите в бранша и масовите италиански машини с които работят часните радиостанции си е за негова сметка.Вярно е, че тези предаватели са на по 20 години, но през целия си стаж те са били поддържани с качествени оригинални части и то-регулярно.На всеки 6 месеца им се прави профилактика, техните качествени параметри се проверяват и при необходимост се донастройват.Това не го прави никой друг.Отгоре на всичко по изискване на КРС на изхода на всеки предавател има монтиран лентов филтър с широчина на лентата около 300 килохерца който реже с над 40-50 dB всякакви продукти евентуално появили се на изхода на предавателя.Това важи и за предавателите на "Хоризонт".
А сега нека аз да ви попитам: Знае ли някой какво става когато на входа на радиоприемника ( особена на първия по веригата му нелинеен елемент) се подаде сигнал с много високо ниво- какъвто е случая при прием в голяма близост до мощен предател???
Не само ще маже, а направо ще замазва.
Вярно е , че при часните радиопредаватели това го няма, но кой от тях работи с такава мощност?
Само Дарик има необходимите лицензи за това, но няма монтирани такива предаватели.Може би освен желание трябват и пари.Новите предаватели на "Христо Ботев" с мощност 10 киловата ще са "Харис".Хайде да видим кой ще каже и за тях, че са некачествени???

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 08 Дек 2008, 19:07
от >>> FM STEREO <<<
Нещата са комплексни.Можеш да имаш супер предавател,но ако антената ти е куца,няма как да ти е чист сигналът.И второ,част от истанбулските радиа също излъчват с десетки киловати,как не си пречат тогава,като имаш предвид,че там радиата са на 0.20 MHZ отстояние?

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 08 Дек 2008, 20:37
от gakal
А ти иди на "няколко метра" както си написал по-нагоре от истанбулския предавател и пак кажи, че го хващаш чисто. :'(

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 10 Дек 2008, 19:34
от ico_pol
R R П написа:Струва ми се, че са увеличили мощността от връх Ботев или са сложили още предаватели, защото снощи на 92.2 се хващаше като Хоризонт на 100.9.
В Русе усеща ли се промяна на мощността?

Хъм, лично мен това ме съмнява. Уредбада ми на първия етаж си шуми по познатия начин, когато ми е пуснат set-top-box-а на Булсатком, както и преди. А е включена към външна антена (макар и с кофти дирекция и ниска кота). Приемникът и антената обаче не пречат на Хоризонт да се приема чисто стерео, дорки когато "играчката" за DTH-а работи (как омазва Христо Ботев не е истина).

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 10 Дек 2008, 21:50
от Doktora
UGLY_BOY написа:
R R П написа:Струва ми се, че са увеличили мощността от връх Ботев или са сложили още предаватели, защото снощи на 92.2 се хващаше като Хоризонт на 100.9.
В Русе усеща ли се промяна на мощността?

Както вече споменах, навсякъде ще изравнят мощността на предавателите на Христо Ботев с тези на Хоризонт.


Хр. Ботев от връх Ботев си излъчва с 1 kW и скоро няма изгледи да бъде вдигната мощността.
Ugly, защо мислиш че навсякъде Хр.Ботев ще стане 10kW??
Само на 3 места ще бъде вдигната мощността за сега от 1 на 10kW: 95.3MHz-Бургас /Еделвайс/, 99.3MHz-Kюстендил и 92.9MHz - Копитото.

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 11 Дек 2008, 02:51
от UGLY_BOY
Doktora написа:Ugly, защо мислиш че навсякъде Хр.Ботев ще стане 10kW??
Само на 3 места ще бъде вдигната мощността за сега от 1 на 10kW: 95.3MHz-Бургас /Еделвайс/, 99.3MHz-Kюстендил и 92.9MHz - Копитото.

Не мисля, че навсякъде ще стане 10 kW, а че навсякъде мощността на предавателите му ще се изравнят с тези на Хоризонт. Има места, където и Хоризонт излъчват с 1 kW.

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 11 Дек 2008, 08:31
от martintzvetomirov
ico_pol написа:
R R П написа:Струва ми се, че са увеличили мощността от връх Ботев или са сложили още предаватели, защото снощи на 92.2 се хващаше като Хоризонт на 100.9.
В Русе усеща ли се промяна на мощността?

Хъм, лично мен това ме съмнява. Уредбада ми на първия етаж си шуми по познатия начин, когато ми е пуснат set-top-box-а на Булсатком, както и преди. А е включена към външна антена (макар и с кофти дирекция и ниска кота). Приемникът и антената обаче не пречат на Хоризонт да се приема чисто стерео, дорки когато "играчката" за DTH-а работи (как омазва Христо Ботев не е истина).

Възможно е сет-топ-бокс-а да излъчва някакъв хармоник точно на 92.2 :D

Re: Хр. Ботев от вр. Ботев вече с RDS!

Публикувано на: 11 Дек 2008, 11:04
от R R П
Било е някакво временно явление, защото сигнала сега е слаб както преди.