БНР - с най-голяма аудитория и най-висок пазарен дял

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2137
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

БНР - с най-голяма аудитория и най-висок пазарен дял

Мнениеот predavatel » 29 Дек 2008, 18:43

БНР - с най-голяма аудитория и най-висок пазарен дял през 2008 г.

Българското национално радио задържа лидерската си позиция в радиоефира и през 2008 г. Многопрограмната електронна медия постига безспорните резултати независимо от промените в медийната среда, благодарение на гъвкави решения. Нови регионални радиостанции, преминаване на регионалните програми на 24-часово излъчване без увеличаване на щатния състав, нови предавания, поставяне началото на собствена мултимедийна база за популяризиране на дейността на музикалните състави и архивния фонд на БНР, собствени предаватели за осигуряване на покритието и в райони с труден пробив на сигнала – това е само част от извършеното през годината.
Какво е направено в БНР за 1 година - прочетете тук
На срещата с журналисти генералният директор на БНР Валерий Тодоров цитира проучване на „Маркет линкс”, според което програма „Хоризонт” продължава да има не само най-многобройната аудитория в страната (над 30%), но е и с най-висок дял слушатели с висше образование – 30 на сто.
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2137
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Re: БНР - с най-голяма аудитория и най-висок пазарен дял

Мнениеот predavatel » 29 Дек 2008, 18:43

Българското национално радио № 1 и през 2008 г.

Българското национално радио със своите две национални, 6 регионални и една международна програми е безспорен лидер в радиоефира, независимо от големите промени в медийната среда - фрагментацията на аудиториите, новите медии, засилващото се влияние на блогосферата, възможностите на информационните технологии за слушане на радио от цял свят.

Програма “Хоризонт” продължава да има не само най-многобройната аудитория, но и е с най-висок дял слушатели с университетско образование – 30%, докато общо за страната този дял е 22%. Програмата се слуша в еднаква степен както от мъжете, така и от жените. Водещите ценности на слушателите на програмата са: семейството, децата, приятелството, спокойния живот. Две трети от слушателите й са в най – желания от рекламодателите сегмент – възрастта 30 - 60 години.

Според слушателите силните страни на програма “Хоризонт” са: доверието в медията, актуалността на информацията, водещите журналисти, имиджът на програмата в обществото, жанровото разнообразие. Най-популярни са информационните бюлетини и предаванията “Неделя 150”, “Преди всички”, “12 + 3”, “Хора, пътища, автомобили”, “Хоризонт за вас”, “Събота 150”. Това обяснява и защо програма “Хоризонт” има:

Националната месечна аудитория в рамките на 29% – 34% или между 1 973 346 и 2 315 661 слушатели.
Среднодневната аудитория за годината е 11.6% или 778 592 слушатели.
Максималната стойност е 12.9% (866 527 слушатели) през октомври.
И по този показател “Хоризонт” изпреварва другите радиостанции два пъти.
Пазарният дял е 19.15%
Слушателите отделят близо три часа дневно, за да слушат предаванията на програма “Хоризонт”.

Програма “Христо Ботев” е уникална по своя формат – програма за култура, изкуство, образование и гражданско общество. Тя внася друго, пара-всекидневно измерение в живота на слушателите си – измерението на “другата реалност” – по-красивата и по-човешката, към която сме се запътили, но все не доближаваме. Нейните слушатели са високообразовани – 43% са с университетско образование, пристрастени към ценностите на така наречената “традиционна култура” (книги - 42%, класическата музика, фолклор), но в същото време не малко от тях се чувстват добре и в “културата на глобалните комуникации” – 21%. Слушателите на програма “Христо Ботев” са граждански ангажирани – 63% от тях се интересуват от въпросите на политиката и гражданското общество. Според слушателите конкретните достойнства на програмата са актуалност; високият професионализъм и отличната езикова култура на водещите, жанровото разнообразие на програмата. Особено харесвани са предаванията “Добър ден”, “Утро”, “Музикални вечери”, “Фолк парти”, “Радиотеатър”, “Арт ефир” и т.н.

1. Месечната аудитория на програма “Христо Ботев” през 2008 г. е около 6% - (420 – 440 000 слушатели). Най-голяма месечна аудитория програмата има през май – 6.7% или 449 708 слушатели. Програмата е на девета позиция по този показател сред повече от 300 радиостанции в страната.
2. Среднодневната аудитория е 0.98% или 65 778 слушатели, като през май среднодневната аудитория е най-голяма – 1.5% или 101 352 слушатели (12-та позиция сред всички радиостанции в страната).
3. Програма “Христо Ботев” се слуша по два часа и половина на денонощие – 152 минути.
4. Пазарният дял за годината е средно 1.38%, като през май е най-висок – 2%.

Програма “Радио София” – радиото на активните софиянци, се появи преди една година в пренаситения с над 30 станции столичен радиоефир.Първите успехи са свързани с първата трудност - информираността – да се чуе, че те има. Напредъкът е очевиден - вече 11% от столичани идентифицират програмата в софийския радиоефир. Нещо повече, слушателите спонтанно назовават 19 заглавия от програмната схема на новото радио. Най-харесвани са преди всичко музиката, информационно-музикалните предавания, новините от живота в столицата. Следващите успехи се отнасят до преодоляването на втората трудност – да накараш хората да нарушат слушателските си навици и да пожелаят да те чуят. Радио София има успех и в привличането на дефинираната целева група - почти половината от аудиторията й са хора в активна възраст (30-50 годишни). Това са главно “бели якички” (46%), заети предимно в частния сектор (58%). В края на 2008 г. месечната аудитория на Радио София вече е 3.2% ( 34 794 слушатели). Лоялността към програмата също е висока - през октомври тя се слуша близо три часа среднодневно – 177 минути на слушател.

Петте програми на БНР са най-слушаните станции в регионите си.
Радио Благоевград заема първа позиция в града по обема на средномесечната си аудитория и се слуша от всеки втори жител – 55.6%.
Радио Варна е на първо място по обем на месечната аудитория във Варна – слушат го 34.4%
Радио Пловдив е на четвърта позиция сред радиостанциите в града с аудитория от 16%. Сред слушателите му 34% са с висше образование.
Радио Стара Загора също е на първа позиция по обем на средномесечната аудитория в града на липите – 33%.
Радио Шумен е водещо в града в класацията по средномесечна аудитория – всеки трети жител на Шумен го слуша (33.8%).
zenith
Нов
Нов
Мнения: 49
Регистриран на: 30 Дек 2007, 23:12

Re: БНР - с най-голяма аудитория и най-висок пазарен дял

Мнениеот zenith » 03 Яну 2009, 12:16

Каквито собствениците, такова и радиото! Номер 1! :)
Аватар
dhamitak
500+
500+
Мнения: 706
Регистриран на: 08 Фев 2007, 22:56
Местоположение: град София

Re: БНР - с най-голяма аудитория и най-висок пазарен дял

Мнениеот dhamitak » 25 Яну 2009, 00:17

ЧРД на БНР!Днес 25 януари!Желая им най-вече здраве,успехи,и сполуки с най-младата станция-Радио Видин и да бъдат все така номер 1!
Аватар
joro78
100+
100+
Мнения: 172
Регистриран на: 27 Яну 2007, 00:42
Местоположение: Варна

Re: БНР - с най-голяма аудитория и най-висок пазарен дял

Мнениеот joro78 » 25 Яну 2009, 00:28

Честито и от мен! Въпреки, че БНР не ми е най-любимото радио, им пожелавам, всичко най добро! :Cake
То тука е така!
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: БНР - с най-голяма аудитория и най-висок пазарен дял

Мнениеот bubic » 25 Яну 2009, 06:28

Ето няколко въпроса към най-силното радио:
1. Кои са най-интересните програми .
2. Какъв е стила на воденето на програмите
3. Каква информация е доставяло радиото,която слушателите на други радиостанции не са имали възможност да научат,или с голямо заккснение
4. Има ли дискусионни предавания и колко на брой страни участват в дискусиите
5. Излъчва ли радиото материали от предишни емисии-преди 5,10,15,20,30,40 години и пр., щото по-младите поколения да се запознаят хем с историята на страната,хем с ролята на радиото. Т.е.,слушателите ще направят една хронология,една историческа връзка с цялостния живот в страната ,а той е бил твърде интересн и противоречив.
6. Излъчва ли ли радиото непознати ,или слабо познати документи и архиви от миналото,т.е ., има ли исторически предавания,философски ,образователни и др.
7. Има ли журналисти от радиото,които да търсят многото истини за живота,които се пазят в секретни архиви. Не става въпрос за документи,свързани със сигурността на страната.
8. Излъчват ли се документални програми за последната война,Втората Световна, живота по време на войната,обявяването на войната срещу България от С.Съюз,окупацията ,преврата,комунистическите изтъпления,демагогията и страха у нас, падането на ком-та диктатура и завръщането на страната обратно ,към нормалния живот,нарешен от политическа гледна точка,капитализъм. Говори ли се по радиото за СИВ и Варшавския Договор.
9. Говори ли радиото за следкомунистическия период,разрушаването на икономиката,краденето на материалните блага на страната,тоталното окрадване на спестяванията на гражданите и пр.
10. Отчита ли радиото нивото на строителството на капиталистическото общество,на основание на държавните-поравителствените планове и документи. Показва ли позитивите и негатовите.
Това е само минимален брой от многото въпроси,вълнуващи голяма част от слушателите.
Обективната информация за слушаемостта,проценти и какво ли не още е добро нещо,похвално,ама няма информация за ефективността ,полезността от съществуването на радиото. И никъде не се съощават дани ,дали цитираната аудитория е доволна. Също както на един мач, имало на стадиона 70 хиляди зрителли,ама колко от тях са доволни от срещата и резултата.това е по-ваната информация.Имаме 7млн . жители на страната,ама колко са доволни от стандарта си на живот и съсем не е важно дали сме 7,или 8,по -добре е да сме 9,ама зашо не сме,това е по-важнот... Влака Варна-София бил пълен със пътници,ама колко пътници са доволни от вагоните и пътуването,това е въпроса,а не че композицията е била 20,или 50 вагона. От представените 20-30% слушатели,колко са доволните,колко са недоволните. Информация няма и няма да има.Иначе личи голяма тържественост в дейността на Българското държавно радио,само,че никой не търси информация за полезността му. Ама ДАБ,ама ДРМ,ама предавания за чужбина,ама нет-предавания,ама сателитни предавания и не знам си какво,добре,но кой и колко хора имат полза от това.
Но задължително стои крилатата фраза "националната месечна аудитория..." от 29-34%. Не може нещо да е национално и да е една трета в количествено отношение от общия брой на слушателите или населението на страната. Ами ако "националната месечна аудитория" стане 09-14% ,пак ли ще е национална. Как звучи ,Българското Национално Радио се слуша от 9% от населението на страната...Що за национално радио е тогава.... Не може нещо да се обявява като "НАЦИОНАЛНО", а да се изчислява?!!?! в ПРОЦЕНТИ . Боже мили...
Друга екзотична фраза: "слушателите на програма "Христо Ботев" са граждански ангажирани-63% от тях се интересуват от политиката и гражданското общество". Това,че някой се интересува от нещо,съвсем не значи,че се е ангажирал в дадена област и води някаква дейност.И 6-% процента на тази програма слушатели,на "националното радио "Христо Ботев" е достатъчно основание за закриването й. И няма изгледи слушателите да се увеличат. Толкова средства,и 6% слушатели, а среднодневните са по-малко от 1%,мани,мани,страхотен успех...
Радио София е квалифицирано като "Радиото на активните софиянци". Какво е пък това чудо,кой , къде и по кои критерии е определил кой човек е активен и кой не,още повече пък за софиянците. Ама какъв е този език,това го нямаше по времето на комунзма,такава профанщина беше недопустима тогава.
Посочват се проценти на слушатели с "университетско образование". Кой и как го изчисли и какво трябва да значи това за слушателите без университетско образование???? Сега пък ще се делим по образователен ценз,навремето неше по класов...
Оказа се ,че в България ,освен "национален ефир",имаме и "столичен радиоефир",е това е повече от успех в световната наука,пардон в българската. Напред,към светлите бъднини....!!!
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: БНР - с най-голяма аудитория и най-висок пазарен дял

Мнениеот ico_pol » 25 Яну 2009, 18:30

И какво предлагаш, другарю Бибич, да направим с БНР? Да го "разтурим" ли? Май това ти е в душата най-много, както на повечето печени пичове и пички, които яхнаха "синята" идея и под наслова "всичко комунистическо на боклука" батардисаха ТКЗС-та, заводи и прочие! Вземи се спри с тоя комунизъм! Комунизма умря- няма срещу какво да се бориш вече, осъзнай го, да не станеш като Иван Костов и почитателите му. Няма комунизъм вече, няма и изгледи този обществен строй да се върне отново на власт. Сега има много работа за вършене, а не за дрънканици за СИВ, какво било и колко лошо било едно време. И като толкова много знае какво се говори и какво не по БНР, защо не кажеш в останалите едии какво се прави, че частните радиа са съвсем отбий номер.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: БНР - с най-голяма аудитория и най-висок пазарен дял

Мнениеот bubic » 25 Яну 2009, 23:20

Ако следиш същността на коментарите ми,лесно би забелязал моите предложения. Но ето ги специално за теб,ама специално за теб !!! И веднага кажи,кое е неадекватно,или безсмислено.
1. По радиото и телевизията да се говори на сериозен ,книжовен ,ясен език.
2. Всяка редакция да въведе хронологичен ред в своите предавания и да има приемственост между редактори,водещи и пр.та ако ще да стигнем и до 1925г.
3. След като БНР се определя за национално,обществено,официално,правителствено,държавно и т.н., то трябва да води политика на търсене на истини,причини,предложения и пр. Не е достатъчно да се изпрати на секундата репортерската кола ,където е паднала сграда,или се е спукала водопроводна тръба.
4. Да се водят дискусии,спорове между представители на властта и организации ,коиото са в някаква степен в опозиция. Така се изясняват позициите на управляващите и тези на гражданските орг-ции.
5. По БНР задължително да има сериозни емисии в областта на българскта история. Тя не е много позната сред мнозинството от слушателите.
6. По стар,традиционен пример,да се говори за строителството на новия начин на живот,т.е.,капиталистическия,какво се прави и докъде се стига. Навремето ежедневно се годвореше за строителството на комунизма,какво пречи сега пък да се говори за строителството на капитализма, навремето се говореше за унищожаването на буржоазната класа и класата на едрите земевладелци(кулаците). Какво пречи да се говори сега ,за съдаването на буржоазната класа и класата на едрите земевладелци и производители.Нали знаеш,че капитализъм без буржоазия не може да съществува,това е познато на всеки интересуващ се ,независимо дали е марксист ,или почитател на друга идеология.(Теб лично Ицо,никак ли не те интересува нивото на строежа на капитализма,държавата го строи,т.е., комунистите, и никой не трябва да знае как върви строежа,така ли трябва....)
Впрочем ,спирам,щото виждам че пак си влязъл в другия режим на писане,а той е по-специфичен. Говориш за някаква "синя" идея. Аз не съм запознат с нея,ако бъдеш любезен ,сподели я с мен,кълна се ,не мога да дефинирам такава идея,повярвай ми,даже мисля че и не съществува.Никой досега не е дал дефиниция и на "комунистическата идея"...
Защо ме упрекваш за комунизма,да спра с него. Ами аз съм член на БКП,работил съм няколко десетилетия за изграждането му,имам награди за тази дейност и всичко това да го забравя ли. Аз съм обикновен човек-комунист и не мога да плюя върху миналото си. Виж,необикновените хора-големите комунисти заплюха комунизма и за отрицателно време станаха капиталисти,а нас ,простотията,ни оставиха на бунището на комунзма,да се гърчиме и срамуваме. Ти ,така лесно ли би захвърлил достойнството и дейността си. Я си помисли.
Задваш въпрос,който граничи с психическо разстройство,казваш ,"да разтурим БНР". Това нито е възможно,нито е нужно,хайде моля ти се кажи ми поне веднъж,откъде вадиш такива въпроси,аз не мога да ги формулирам никога... Напротив,застъпвам се да се гради нещо,сериозно и полезно,а за разграждане,унищожаване ,никога не говоря. Достатъчно ми е ,че бандитите разрушиха комунизма и ме оставиха с пръст в устата ,е ,не искам никакви разграждания,който иска нека да ги прави,аз не разграждам нищо и не призовавам никого към разграждане.
Казваш,"всчко комунистическо на боклука". Това също не е моя мисъл . На боклука няма нищо комунистическо,поради простата причина ,че няма никъде ,нищо комунистическо,само паметниците на комунистите,но и за тях нищо не съм казал. Нещо пак си нарушил равновесието си,а онзи ден така се зарадвах на двата ти поста. Комунзма бил умрял,кой ти го каза на теб това нещо,пак ли онзи старец. Аз не съм чул от нито един представител на БКП/БСП,че комунизма е умрял,дай някаква информация,интересно ми е. Чул съм само,че строителството на комунизма се спира и се преминава към капитализма. Но може един ден ,пак да се върнем към комунизма. Те,големите комунисти си строят каквото си искат и както те си знаят. Теб питал ли те е някой ,ами не,така и мен,така и Вълчо и милиони като нас.
Ще те помоля никога да не ме оприличаваш с Иван Костов и почитателите му,това е много недостойно същество,много лъжливо и много корумпирано,така че ,нямам нищо общо с него.Видях с очите си какво правеха с жена си през първите месеци след като СДС спечели изборите и се отвратих напълно от него,също както от моите хора. Е,сега на никого не вярвам и трети път няма шанс никой да ме излъже!!! Плюс това не понасям хора,които с лека ръка,кръщават техни дребни форуми и събитеия с думата "национално". Точно днес ,Костов нарече "национално заседание " среща на своята партия. Е,не може нещо да е хем национално,хем партийно ,не понасям простотията,какво да правя ,такъв съм. Никой няма право да се кичи с такива сериозни думи.
Защо си притив да се говори за СИВ и Кореком ,да речем,да не би тогава да сме живели извън СИВ,я отвори вестниците от онова време. Или искаш и ти като големите комунисти,всичко да забравим и хвърлим на бунището на историята. Е,аз просто не съм на това мнение. Да се закрие факултета по история към СУ-тет ли искаш.
За частните медии не проявяам интерес по простата причина,че виждам вашите коментари за тях,а те не са много ласкателни. Мен ме интересува само официалното,държавното радио на страната,то е ветропоказател за мен,а който иска,нека си слуша и критикува каквото си пожелае.
Впрочем Ицо,я ми кажи,ако ти ,хипотетично си птговорен служител в държавата и от зависи разсекретяването на документите за Никола Вапцаров,би ли ги предоставил на гражданите на Република България???????
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: БНР - с най-голяма аудитория и най-висок пазарен дял

Мнениеот ico_pol » 26 Яну 2009, 13:56

Бубич, ти си опасна личност! Първо ме заклеймяваш като комунист, после си казваш, че си и ти такъв. Защитаваш по едно време родните демократи, критикуваш ме, че наричам Иван Костов Иванча Костов, а после твърдиш, че нямаш нищо общо. Ха сега де! Колкото до стареца, освен неговите разкази вече имам и други, на жив очевидец, който разправя това-онова все неща, до които другарите поне пред хората не са допускали да се свършат. Както и да е, аз лично бих искал това да остане в историята и да се гради новото.
Относно БНР- ТИ НЕ СЛУШАШ ТОВА РАДИО! Поради простата причина, че в Троян ефирен аналог няма, аз слушам предимно "Хоризонт" и отчасти "Христо Ботев". И... по "Хоризонт" има сериозни дискусионни предавания по хапливи теми на деня, критикува се властта и то открито, по Бокоборисовски тип. Е, разбира се има и предавания, в които властта се представя в друга светлина, но нали трябва и двете страни да ги огрее. ;) Само дето... все недоволни, като тебе! Ей, един път, преди 2-3 години май беше, г-н Волгин пуска за базик разни съветски песни. И гневни баби и дядовци, явно препатили от партията-майка по нейно време се обаждат и протестират какви са тия комунистически музики. Е, ми... г-на Волгин се съгласи с тях. Пусна им някакъв рап ли, хи-хоп ли. Пак не бяха доволни! Не разбирали тая музика. Писна му на човека и пусна един хубав хитлеристки марш. :D
Един съвет- пободърствай малко, защото явно часовата разлика те задържа пред компютъра във време, когато същинската програма "спи", иначе казано- хващаш Нощния блок. Тъпо е да се критикува така, затова и ако си забелязал в последно време не критикувам толкова програмно нашите частни радиомедии, просто защото не ги слушам. Критикувам това, което чувам за малко, а от твоите точки излиза, че ти слушаш доста стабилно "Хоризонт". Обаче ми се струва, че говориш по инерция. ;)
Аватар
simeon.bg
100+
100+
Мнения: 292
Регистриран на: 12 Мар 2008, 11:23
Местоположение: София
CONTACT:

Re: БНР - с най-голяма аудитория и най-висок пазарен дял

Мнениеот simeon.bg » 26 Яну 2009, 16:26

ЧРД на БНР и от мен и да продължава с откриването на нови регонални станции - сега Видин, до година Кърджали и Бургас.Също се чудя, защо не закупят и те някой друг новинарски хеликоптер, така де да станат конкуренция на Дарик. Също парите за хеликоптери може да се поддерят между БНТ, БНР и БТА. Така може за регионалните центрове като Пловдив и Варна да имат хеликоптери. За софия може да се използват като трафик наблюдатели. Въпреки, че има много опити, чрез WAP връзка, SMS, ГТ и таксита да се прави картина на трафика.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 6 и 0 госта