БНР с ново лого

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
RADIO
500+
500+
Мнения: 683
Регистриран на: 24 Мар 2005, 02:15
Местоположение: To The Moon And Back
CONTACT:

БНР с ново лого

Мнениеот RADIO » 01 Авг 2009, 21:55

Валерий Тодоров, генерален директор на Българското национално радио: БНР сменя логото и ще осигури достъп до Златния фонд чрез нов сайт
Особеното при цифровизацията на радиото е необходимостта от използването на две различни технологии за България и чужбина

Изображение

Изображение


- Г-н Тодоров, в деня на изборите за Народно събрание БНР представи своето ново лого. Защо се наложи промяна в знака на медията?
- Идеята на новото лого е да даде нова визия на всички реформи, извършени през последните две години в БНР, които успяха да изведат и наложат не само програма „Хоризонт“, но и другите наши програми на лидерски позиции. Новото лого създава асоциация за връзката между кирилицата и латиницата. БНР, като европейска медия, развива тези два акцента, върху които сме стъпили – от една страна, позицията на лидер в националния ефир, от друга страна – най-съвременните акценти на европейско радио.

- Какви са основните промени, които се случиха с националното радио?
- Рейтингът на програма „Хоризонт“ през последните две години скочи почти двойно до 35 - 38% и успява да задържи аудиторията си с обективен тон и плурализъм на гледните точки. Направихме тотална промяна на саунда – опознавателните сигнали, програмните линии, музикалните направления, особено в новините. Програма „Христо Ботев“ също успя да увеличи съществено аудиторията си и да излезе на пета позиция в национален ефир, което за една културно-образователна програма е изключителен успех. „Христо Ботев“ впрочем е и най-големият продуцент в страната на детски предавания и предавания за деца, на радиодраматургия и музика, а в извънстудийните си салони за култура организира изложби на живопис, фотография... Само за две години БНР успя не само да преодолее техническото и технологичното изоставане, но и да смени целия хардуер и софтуер, по който работи, вкара в действие автоматична телефонна централа от ново поколение, нови уникални подвижни радиостанции с два вида връзки и без ограничения в радиуса и времетраенето на излъчване, многофункционална репортерска техника. Проблемите с компютрите и записващите устройства са забравени, нашите кореспонденти сега разполагат с възможност да предават автономно от всяка точка на страната. Покритието на националните програми от 67% надхвърли рекордните в историята на националното радио 90% с монтажа само за една година на 50 собствени предавателя, част от които развиха и мрежата на регионалните ни програми, които станаха 24-часови. Помните забележките към нас за покритието. Повече от 35 години БНР не беше пускало нови регионални програми, а за година и половина ние стартирахме две – Радио София и Радио Видин, която е най-модерната радиостанция в страната. Четири от регионалните ни програми са вече медийни лидери в регионите си. Влязоха в действие два нови продуцентски центъра - в Радио Пловдив и Радио Варна, подготвя се следващият – в Радио Благоевград. БНР първо в страната започна цифрово излъчване по технологията DRM година преди да бъде приет дори Законът за електронните съобщения. Всичко това се случи в условията на съкращаване на щатовете и без допълнително финансиране.

- Как се развива вашият сайт?
- Сайтът на националното радио се посещава от над 900 хиляди потребители всеки месец.
В момента подготвяме изцяло нова негова версия, която ще съперничи с мултимедийните си възможности на най-добрите в момента световни медийни сайтове, сред които са този на Би Би Си и на „Ню Йорк таймс“. Новият сайт ще бъде наистина корпоративен - на главната страница ще бъдат събрани всички ресурси и ще бъдат изобразени всички възможности, които представят БНР с десетте си програми и шестте музикални състава и издателската продукция. Потребителите ще могат сами да си да си подреждат и плейлисти, без да се прекъсва връзката им с останалите източници на информация в сайта – аудиото става независим раздел. Ще имат и възможност за абонамент за теми и новини чрез имейл и RSS, да изграждат свой радиоблог с най-предпочитаните теми или предавания. Потребителите ще получат достъп и до музикалните архиви, до Златния фонд и до уникални колекции, като част от тази продукция ще бъде с платен достъп. Проектът все още не е видим за потребителите - ще стартира в близкия месец – месец и половина.

- Какви са акцентите в летните схеми на програмите на БНР?
- Поставяме акцент върху развлекателните и музикалните предавания. Започна ново предаване на Петър Волгин по „Хоризонт“. То замени шоуто „Дим над водата“ и се казва „Деконструкция“. Предаването е по-интелектуално шоу. Идеята му е с христоматийни примери от литературата, киното, историята и политиката да се търсят националните проекции и да се провокира интелектът на публиката. Вече изцяло е променена вечерната музикална линия на радиото. За период от 10 месеца само в „Хоризонт” бяха вкарани 14 нови предавания, повечето от които са музикално-развлекателни. Заради доминирането на англоезичната музика по молба на слушателите започнахме и нови предавания, например „Евробокс“, което се излъчва веднага след „Неделя-150“ и е посветено на европейската музика. Нови музикални предавания са и „Ритъмът на Земята“, което се излъчва вечер от 20:00 до 21:00 часа, а през лятото става двучасово – от 19:00 до 21:00 часа. То представя различни жанрове от т.нар. уърлд музика. Във вечерната линия в сряда са застъпени интересите на младежката аудитория в предаването „Време за живот“, в четвъртък сме предоставили за по-улегналата и интелектуална публика предаването „Графити по въздуха“. В петък по „Хоризонт“ се излъчва „Пътуване в страната на радиото“, което представя съвременната българска продукция и разказва най-интересното от света на радиото, в събота вечер е предаването „Вива ла музика”, което събира различни направления и жанрове в музиката, в неделя са „Каста дива” и „Зона за рок и джаз”... Това са само част от новите музикални предавания.

- Какво могат да очакват слушателите ви през есента?
- Сътрудничим си с музикалните къщи и музикалните радиостанции, например с „Класик FM“, с БГ радио започваме проект, свързан със 75-ата годишнина на БНР. Радиото навлиза в този юбилей през януари 2009 г. В този период се навършват и 50 години от създаването на Детския радиохор. Той е уникален с това, че 50 години е под диригентството на своя учредител акад. Христо Недялков. Подготвили сме и филм с историята на хора.
През септември 2 години ще навърши предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“. В деня на двугодишнината му организираме студио от Брюксел и с шведското радио едновременно, тъй като Швеция поема председателството на ЕС. Част от активното ни присъствие извън България е и проектът, по който в момента работят и колегите от Радио София - предаването „Европа за мен“ съвместно с Европейския парламент. Във връзка със 75-ата годишнина ще имате възможност да видите и интересни продукти. Един от тях, с който стартирахме, е дискът, издаден от програма „Христо Ботев“ - „Златните гласове на радиотеатъра“. Ще видите поредните издания на риалити романа на Радио София, сборен фолклор от различните региони, продукции на Златния ни фонд, нови видеодискове с анимация и караоке на най-популярните детски песни.

- Дълго време в парламента се отправяха упреци, че в различните региони пробиват чужди радиостанции. Как ще се решава този проблем?
- Проблемът ще остане, тъй като по границите ни се излъчва с много големи мощности – 3 до 4 пъти по-големи от най-мощните предаватели. Това е въпрос на честотно планиране и международно съгласуване, но вече отбелязах, че БНР предприе свои стъпки, за да се чуват едновременно с чуждите и нашите програми – въпрос на избор В навечерието на изборите пуснахме 50-те нови предавателя FM, като подготвяме още 16. Сменихме и схемата на покритието. Когато е изграждана мрежата на националното радио, която сега в основната си част е изцяло собственост на БТК, целта е била да се покрие територия, а не население, тъй като схемите са били с двойно предназначение и са обслужвали и военните. Наследихме този недостатък, но той бе компенсиран с динамика на смяна на честотното покритие, мощностите и на монтиране на предаватели с малка мощност около населени пунктове. Монтирахме със собствени сили и средства RDS-ите – енкодерите, които идентифицират програмите. Смятам за грешка, че държавата е продала БТК заедно с предавателната мрежа на обществените оператори. Практиката в повечето европейски страни е друга. Това доведе и до критичен спад в покритието на националните ни програми. Слава богу, за две години решихме проблем, за който много се изговори през последните години.

- Говори се, че цифровизацията на радиото ще се случи до 2020 г...
- Цифровизацията на телевизията и на радиото са две съвършено различни технологии. Това вносителите на закона не бяха разбрали в суматохата, в която го вкарваха. Наложи ни се с риск да създадем по-масиран конфликт да ги убеждаваме, че трябва да се вникне в двете различни технологии. Особено в тази технология, която беше избрана за телевизията – там се изпускат сроковете, закъсняваме много. Но тенденциите в радиото са други. До 2020 г. FM честотите ще си запазят водещата позиция в технологиите. Проблемите на цифровизацията на радиото са решими, когато има воля, и ние го доказахме, като стартирахме цифрово излъчване по технологията DRM. Трябваше да преборим законодателството, защото изпаднахме в параграф 22 – законодателството не го регламентира, но не го и забранява. Започнахме тези излъчвания като експериментални и получихме две временни разрешения. Проблемите на радиото очевидно ще се решават на по-късен етап с отделна разпоредба, за да се вникне в процесите, които се натрупват. За да не внасяме смут в националните планове за цифровизация, пуснахме цифров формат само за излъчване в чужбина. Особеното за радиото е, че вероятно ще се използват два цифрови формата – за страната и в чужбина.


Източник
Аватар
a69
1000+
1000+
Мнения: 1293
Регистриран на: 09 Апр 2005, 19:45
Местоположение: Добрич
CONTACT:

Re: БНР с ново лого

Мнениеот a69 » 01 Авг 2009, 22:43

Е, това лого ми хареса. :Icecream
Аватар
Playbob
1000+
1000+
Мнения: 1449
Регистриран на: 25 Дек 2008, 02:20
Местоположение: +42° 41' 48.65", +23° 19' 25.81"
CONTACT:

Re: БНР с ново лого

Мнениеот Playbob » 01 Авг 2009, 23:45

a69 написа:Е, това лого ми хареса. :Icecream


Тази статия е стара...
поредният безсмислен пост...
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо - получаваш нови въпроси;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.

:bg:
Аватар
a69
1000+
1000+
Мнения: 1293
Регистриран на: 09 Апр 2005, 19:45
Местоположение: Добрич
CONTACT:

Re: БНР с ново лого

Мнениеот a69 » 02 Авг 2009, 14:43

playbob написа:
a69 написа:Е, това лого ми хареса. :Icecream


Тази статия е стара...
поредният безсмислен пост...

А защо го казваш на мен?
Аватар
PatrioT
500+
500+
Мнения: 650
Регистриран на: 28 Ное 2006, 23:47
Местоположение: ЯМБОЛ

Re: БНР с ново лого

Мнениеот PatrioT » 02 Авг 2009, 16:26

Защо подяволите всички български медии "латинизират" логата си ? Срамна ли е кирилицата ? :Hmmm
Аватар
martintzvetomirov
1000+
1000+
Мнения: 1315
Регистриран на: 26 Дек 2006, 17:56
Местоположение: Враца\Edinburgh, UK
CONTACT:

Re: БНР с ново лого

Мнениеот martintzvetomirov » 02 Авг 2009, 17:54

PatrioT написа:Защо подяволите всички български медии "латинизират" логата си ? Срамна ли е кирилицата ? :Hmmm

Значи някой не е се вгледал внимателно в логото :)
Аватар
PatrioT
500+
500+
Мнения: 650
Регистриран на: 28 Ное 2006, 23:47
Местоположение: ЯМБОЛ

Re: БНР с ново лого

Мнениеот PatrioT » 02 Авг 2009, 19:14

martintzvetomirov написа:
PatrioT написа:Защо подяволите всички български медии "латинизират" логата си ? Срамна ли е кирилицата ? :Hmmm

Значи някой не е се вгледал внимателно в логото :)

Bulgarian National Radio ???????
Аватар
martintzvetomirov
1000+
1000+
Мнения: 1315
Регистриран на: 26 Дек 2006, 17:56
Местоположение: Враца\Edinburgh, UK
CONTACT:

Re: БНР с ново лого

Мнениеот martintzvetomirov » 02 Авг 2009, 20:21

Ами пише bnr и БнР едновременно. А другото дето пише "Bulgarian National Radio" много се съмнявам, че ще го печатат заедно с логото където и да е било.
deni
500+
500+
Мнения: 986
Регистриран на: 18 Апр 2006, 20:00
Местоположение: trudovec
CONTACT:

Re: БНР с ново лого

Мнениеот deni » 02 Авг 2009, 22:09

martintzvetomirov написа:Ами пише bnr и БнР едновременно. А другото дето пише "Bulgarian National Radio" много се съмнявам, че ще го печатат заедно с логото където и да е било.

Аааа, къде я има българската буква „н"?
Изображение
Аватар
martintzvetomirov
1000+
1000+
Мнения: 1315
Регистриран на: 26 Дек 2006, 17:56
Местоположение: Враца\Edinburgh, UK
CONTACT:

Re: БНР с ново лого

Мнениеот martintzvetomirov » 03 Авг 2009, 09:35

Добър въпрос ;)
rainov
500+
500+
Мнения: 529
Регистриран на: 25 Юни 2007, 11:39

Re: БНР с ново лого

Мнениеот rainov » 03 Авг 2009, 10:04

Това го пуснах преди 20 дни, но кой ти чете форума :) viewtopic.php?f=2&t=6601#p84990
Аватар
747
500+
500+
Мнения: 747
Регистриран на: 16 Юни 2005, 00:12

Re: БНР с ново лого

Мнениеот 747 » 03 Авг 2009, 10:39

Чукча не читател, чукча - писател! ;D
MattParkman
100+
100+
Мнения: 183
Регистриран на: 15 Сеп 2008, 23:49
Местоположение: България

Re: БНР с ново лого

Мнениеот MattParkman » 03 Авг 2009, 11:48

rainov написа:Това го пуснах преди 20 дни, но кой ти чете форума :) viewtopic.php?f=2&t=6601#p84990

Не си само ти. Няколко пъти вече мои постинги ги превръщат в нови теми, две седмици след като съм ги пуснал в подобни теми, тук в този форум. Така е, какво да се прави...
Аватар
Playbob
1000+
1000+
Мнения: 1449
Регистриран на: 25 Дек 2008, 02:20
Местоположение: +42° 41' 48.65", +23° 19' 25.81"
CONTACT:

Re: БНР с ново лого

Мнениеот Playbob » 03 Авг 2009, 15:50

a69 написа:
playbob написа:
a69 написа:Е, това лого ми хареса. :Icecream


Тази статия е стара...
поредният безсмислен пост...

А защо го казваш на мен?


Извинявай, кликнал съм и съм отговорил през твоя пост - реплиата ми е насочена към автора, който явно е изостанал малко назад във времето :P
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо - получаваш нови въпроси;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.

:bg:
Аватар
RADIO
500+
500+
Мнения: 683
Регистриран на: 24 Мар 2005, 02:15
Местоположение: To The Moon And Back
CONTACT:

Re: БНР с ново лого

Мнениеот RADIO » 03 Авг 2009, 22:06

rainov написа:Това го пуснах преди 20 дни, но кой ти чете форума :) viewtopic.php?f=2&t=6601#p84990


Поне да беше пуснал нова тема!?
Май само ти си обърнал внимание ;)
rainov
500+
500+
Мнения: 529
Регистриран на: 25 Юни 2007, 11:39

Re: БНР с ново лого

Мнениеот rainov » 03 Авг 2009, 22:10

Аз съм против логото да е на латиница, ако е на кирилица го разчитам така: Българско Просташко Радио
Аватар
chebaev
500+
500+
Мнения: 980
Регистриран на: 26 Юли 2006, 12:06
Местоположение: гр. Варна
CONTACT:

Re: БНР с ново лого

Мнениеот chebaev » 04 Авг 2009, 09:42

Трябва на първо четене да може на кирилица да се разбират нещата, а след това да е и на латиница.
MattParkman
100+
100+
Мнения: 183
Регистриран на: 15 Сеп 2008, 23:49
Местоположение: България

Re: БНР с ново лого

Мнениеот MattParkman » 04 Авг 2009, 09:51

Хм, това по средата не ми прилича на "н", а по-скоро повече на "п". Иначе идеята за промяна е добра! Само да не беше "латинизирано" името и логото! ;)
MattParkman
100+
100+
Мнения: 183
Регистриран на: 15 Сеп 2008, 23:49
Местоположение: България

Генералният директор на БНР получи награда

Мнениеот MattParkman » 06 Авг 2009, 08:29

Генералният директор на Българското национално радио Валерий Тодоров получи награда от Европейския форум на експертите и Академията за международно признати лидери в науката и културата.

Наградата - почетен сертификат за изключителен принос в развитието на българската култура и отличието „Златна книга”, се присъжда на Валери Тодоров за приноса му като журналист в радиото и телевизията, като кореспондент и посланик на българската култура по света.

"Приемам наградата като признание за ролята на най-обществената професия - на журналиста, и като знак за приноса на една от най-обществените медии в България - Българското национално радио", каза Валерий Тодоров.

http://opus-adv.bg/
Аватар
Playbob
1000+
1000+
Мнения: 1449
Регистриран на: 25 Дек 2008, 02:20
Местоположение: +42° 41' 48.65", +23° 19' 25.81"
CONTACT:

Re: Генералният директор на БНР получи награда

Мнениеот Playbob » 06 Авг 2009, 10:03

MattParkman написа:Генералният директор на Българското национално радио Валерий Тодоров получи награда от Европейския форум на експертите и Академията за международно признати лидери в науката и културата.

Наградата - почетен сертификат за изключителен принос в развитието на българската култура и отличието „Златна книга”, се присъжда на Валери Тодоров за приноса му като журналист в радиото и телевизията, като кореспондент и посланик на българската култура по света.

"Приемам наградата като признание за ролята на най-обществената професия - на журналиста, и като знак за приноса на една от най-обществените медии в България - Българското национално радио", каза Валерий Тодоров.

http://opus-adv.bg/


стига офтопици дееееееееееееееееееее
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо - получаваш нови въпроси;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.

:bg:

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта