Какво е радио в момента?

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
Monk
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 25 Яну 2007, 11:47

Какво е радио в момента?

Мнениеот Monk » 15 Юли 2010, 00:13

Задавам си този въпрос и очаквам вашите мнения. Ефирно или интернет? Музикално профилирано или политематично? Защото нивото на развитие на съвременните комуникации обезсмислят предишните определения. Само в колите ли си ще слушаме радио? Няма ли говорът да обезсмисли музикалния подбор, като вече това става с помощта на невероятно голям избор в нета и дори личен такъв!? Покрити с обхват за обратна връзка са вече огромни територии не само по света, но дори и у нас! Защо тогава трябва да се очаква нещо радиото да ти поднесе, като можеш да си го избереш сам и да си го доставиш !? Само носталгия ли ще ни носят т.н. традиционни радия, например националните програми - хранилки за млади пенсионери!? При това - милиони от държавния бюджет отиват за техните заплати, взети от моите и твоите данъци! Ако не сега - то в близките години съвсем основателно ще трябва да се зададе въпросът - що е радио и телевизия и и мат ли вече почва те!?
Аватар
elektrik
500+
500+
Мнения: 559
Регистриран на: 23 Окт 2009, 00:09
Местоположение: ПЕРНИК

Re: Какво е радио в момента?

Мнениеот elektrik » 15 Юли 2010, 00:28

При това - милиони от държавния бюджет отиват за техните заплати, взети от моите и твоите данъци! Ако не сега - то в близките години


То и сега отиват милиони за заплатите на хората в БНР, БНТ и за Митко Цонев отделно, а ние (около 80% вероятно) нито слушаме БНР, нито гледаме БНТ, още по-малко Цонев. А пък регионалните им програми тях пък изобщо някой обръща ли им внимание...поне за 5 мин, да не говорим за повече?
Raduci Radio - Добрите стари хитове!!!
Аватар
HotMusicFan
100+
100+
Мнения: 205
Регистриран на: 01 Яну 2009, 17:03

Re: Какво е радио в момента?

Мнениеот HotMusicFan » 15 Юли 2010, 09:02

Monk написа:Задавам си този въпрос и очаквам вашите мнения. Ефирно или интернет? Музикално профилирано или политематично? Защото нивото на развитие на съвременните комуникации обезсмислят предишните определения.

Според мен,въпросът е неправилно поставен;как "или" ?Тези формати-музикално насочените и политематичните, удовлетворяват нуждите на различен тип аудитория,няма как да са взаимноизключващи се,за да кажеш "или";по същия начин и за ефирното и интернет излъчването-те пък удовлетворяват различни типове нужди,спрямо начина на разпространение.Защото,макар и в 2010та,особено в България,все още има домакинства БЕЗ достъп до интернет.

Monk написа: Само в колите ли си ще слушаме радио?

Не.Въпреки влиянието на интернет,радиото и телевизията НЯМА да отмрат,заради своята достъпност.

Monk написа: Няма ли говорът да обезсмисли музикалния подбор, като вече това става с помощта на невероятно голям избор в нета и дори личен такъв!?

Тук не разбрах ,как обвърза "говор","музикален подбор" и "изборът в нета"-първите две,посочих по-горе,че съществуват така или иначе,а твоят индивидуален избор просто няма как да обезсмисли нито едното,нито другото,още по-малко-едното чрез другото.просто,"говор" и "музикален подбор" са неизменни елементи на всички радиоформати,просто са в различни съотношения.
Monk написа:Защо тогава трябва да се очаква нещо радиото да ти поднесе, като можеш да си го избереш сам и да си го доставиш !?

Monk написа:Ако не сега - то в близките години съвсем основателно ще трябва да се зададе въпросът - що е радио и телевизия и и мат ли вече почва те!?

Някои неща просто трябва да ги има-също,както градският транспорт например-услуги,които засягат голяма част от обществото.Не,че някой те задължава да ги ползваш (индивидуално ти)-просто винаги някой ,някъде,някога,ЩЕ ИМА нужда от тях.И още нещо-този проблем има не само обществени,но и индивидуални измерения.Например,аз харесвам дадено парче-мога да си го намеря в нета и да го слушам.Но-чувайки го по радиото,сред много други парчета,усещането е просто различно-харесва ми.И смятам,че има и много други хора,харесващи радиото и телевизията.
Edit:Специално за "поднасянето" от страна на радиото-ти сам си посочил понятието "подбор"-ето къде е спецификата на радиото и това,което го различава от музиката,която намираш в нета.
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3169
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: Какво е радио в момента?

Мнениеот radiomanbg » 16 Юли 2010, 13:12

Темата з амен е излишна , вече е дискутирано многократно. Основнит еизводи са - радиото е най-гъвкавата медия, за най-бързо информиране , предпочита се в офиса , на пъти или у дома, и засега не е измислен качествен начин да се слуша он-лайн по време на път. Технически непрекъснато се подобрява качеството на ефирното излъчване и предстои още един качествен скок след цифровизацията когато ще приемаме ефирно с качество близко до студийния звук. Така че е глупаво да се мисли, че ще изпадне в състояние да се слуша само през интернет и да е маловажна медия.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 9 и 0 госта