Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: bTV здраво се надриска

Мнениеот UGLY_BOY » 07 Авг 2013, 23:12

CrazyT написа:UGLY_BOY
Здрасти.

Исках да кажа,че България никоя не е бръсне.
Нима Турция,Украйна или Румъния се съобразява с нас ?
Едно време в комунизма затова направиха АНТЕНИ ЗАГЛУШИТЕЛИ.
Вече ги няма.
Нима в Русе КРС е издало лиценз на Ръмания ? Или в Хасково на Турция ?
А в Морските курорти нонстоп се слуша радио и гледа Турска ТВ.Ефирно.
Имам и други примери ама.. Няма смисъл.
Баце.Нека запазим добрия тон и помисли да видиш,колко грешиш.

В какво по-точно греша? Радиовълните не са свински бут, та да ги отрежеш и да не навлизат в териториите на съседните държави. БНР да не би да не се приема на териториите на съседите? А за цифровата ефирна телевизия да не говорим.
^BUG^
100+
100+
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Яну 2009, 12:50

Re: bTV здраво се надриска

Мнениеот ^BUG^ » 08 Авг 2013, 20:19

UGLY_BOY написа:Радиовълните не са свински бут, та да ги отрежеш .

:Clap :Horray Много ми хареса, цял ден си го прехвърлям из акъла като фраза. Естествено, че е така, ама дефиницията ти ще ме умори. Сори за оффа, не се сдържах.
Сериозно, В повечето държави е практика увеличаването на мощността на предавателите в пограничните територии. Така при поява на интерферентни излъчвания идващи отвъд-граница на същия канал (трансгранични смущения) се гарантира донякъде защитеността на националните програми. Тази мярка обикновено се комбинира с антени с подходяща насоченост.
По презунция такива смущения не следва да има въобще, ако каналите са договорени на международно ниво, но това не пречи някои държави да не спазват съвсем стриктно договорките., случват се и нарочни, и технически недомислия.
Иначе, няма лошо, ако някоя телевизия/радио се гледат отвъд граница, стига да не пречат на местните, тоест да са на други от използваните от националните оператори канали. В крайна сметка ако някое турско радио /ТВ например не пречи да бъде слушано/гледано българско такова, нямам против - турски не знам и съответно не го слушам а само го наблюдавам от чисто технически интерес.
Една боза от шест стотинки !
CrazyT
100+
100+
Мнения: 373
Регистриран на: 19 Дек 2012, 15:57

Re: bTV здраво се надриска

Мнениеот CrazyT » 10 Авг 2013, 17:24

В какво по-точно греша? Радиовълните не са свински бут, та да ги отрежеш и да не навлизат в териториите на съседните държави. БНР да не би да не се приема на териториите на съседите? А за цифровата ефирна телевизия да не говорим.

И като сам си отговори ми кажи сега за контрола н КРС?
Или пак да те под-пукам с примери и да защитаваш държавната корупция ?

Пак те питам,каква територия на БГ зависи от тях ???
Я кажи как се наказва от СЕМ ХХЛ за програмата си ?

Много нагласена история ни сипвате.
Затова ли ви плащат ? Измислете нещо различно !
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: bTV здраво се надриска

Мнениеот UGLY_BOY » 14 Авг 2013, 12:02

На мен никой не ми плаща. Ако ми плащаше, нямаше да пиша тук. А това, че радиостанциите ни по пограничните региони не излъчват с високи мощности, се дължи на две причини:

1) Българската държава толерира радиостанциите на определени олигархични групировки, които под масата могат да си излъчват с много над максимално разрешената мощност без никой нищо да им каже, за сметка на други, които, ако превишат и със 100 вата разрешената мощност, отиват на кино;

2) да не забравяме, че българските радиа са последна дупка на кавала в потока на пране на пари. Никой няма интерес да ти излъчва радио "Не-знам-си-кое" с 10 киловата, след като това ще е само излишен разход на средства без реална възвръщаемост.
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1454
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Турските маанета

Мнениеот Роси » 15 Авг 2013, 23:44

Турските маанета в радиоефира по морето да се санкционират - линк.

"Радиоефирът в Южното ни Черноморие е превзет от турски станции, които бълват маанета и чалга. Проблемът се повтаря всяко лято, но тази година /2013/ достигна критична точка – от българските станции се чува само „Хоризонт“ в района между Бургас и Созопол.

СЕМ няма правомощия за разрешаването на този проблем. КРС е органът, който трябва да се заеме с вразумяването на турските радиостанции.
Шефът на комисията за култура и медии към НС Стефан Данаилов изпрати до КРС следното писмено становище:
- Считам, че на основание чл.30, т.19 от Закона за електронните съобщения Комисията за регулиране на съобщенията следва да предприеме необходимите действия и да направи съответните постъпки пред Международния телекомуникационен съюз (ITU) и регулаторния орган в областта на съобщенията на Република Турция относно цитирания двустранен проблем, като потърси съдействието и на компетентните български държавни органи за окончателното преустановяване на така наложилата се практика".

(ПП: началният постинг на темата - Мнение от programing122 » 05 Ное 2010, 18:38 - Прочетете новината! - линкът води към някаква новина от 15.08.2013 г., че Египетската полиция щурмува джамията „Ал Иман” в Кайро :Happy )

ППП: ако проблемът е в нашите мощности, защо той е осезаем само през лятото?
Аватар
JukeBoxHero
100+
100+
Мнения: 391
Регистриран на: 29 Юли 2005, 10:25
Местоположение: обл. Търговище

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот JukeBoxHero » 16 Авг 2013, 00:36

Турците няма да си намалят мощностите, а ще се наложи да ги изчакаме да изоставят УКВ-то, за да си го ползваме на спокойствие с нашите мижави предавателчета.
И проблемът не е осезаем само през лятото, а просто по това време лъсва така, че всички да разберат ... Но не разбират, щом продължаваме да се молим на комшиите. Проблемът ще се реши само с радикално вдигане на киловати - от 5 киловата нагоре. Националните - поне 20 киловата. Връх Ботев - 3 по 100 киловата. Нямало пари :-\ ... Сори, ще слушате чужди радиа!
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3170
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот radiomanbg » 16 Авг 2013, 11:00

Не знам какво очаквате, но освен заинтересоваността на Стефан Данаилов и Веселин Божков не виждам да има политическа воля правителството да се справи с проблема на международно ниво. Османизмът е в действие и знаят, че сме безсилни. Турция е бясна, че не ги искат в Европа и понеже няма да им се отвори парашута си позволяват от силната си позиция да ни дразнят и създават редовно проблеми. Имам съмнение, че това именно е причината за спирането на Дервишка могила , която им бръкна в здравето, а сега е пусната на два пъти ниска мощност ,за да не "смущава" ефирното спокойствие на турчулята. Регионално БНР миналата година пусна не малко мощни предаватели в пограничната зона на Гърция и Турция. Като се почне от Ивайловград, Джебел, Долно Луково, Кърджали, Малко Търново, Свиленград, Елхово и накрая Дервишка могила, които добре затапиха честоти на съседите неправомерно излъчващи с висока мощност. Нямам как те да не отвърнат на нашите, въпреки че са на ниски точки но с големи мощности всичко се постига. Остава само да гадаем дали разума ще надделее, да се разберат, или войната на мощности ще продължава.
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3729
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот ЖОРО » 16 Авг 2013, 13:46

JukeBoxHero,
Ако беше толкова лесно до сега проблема да е решен .. но радио N-joy ако пусне 10kW интерсно как ще си избие разходите и дали ще е съгласувано че излъчва извън местноста за коят е издадена лицензията .Хоризонт и Ботев са друго те са Национални и трябва да покрият качествено цялата държава ! Има и друго .. нашите радия се оплакват че ефира е пълен с турски и ромънски радия защото им отнемат слушателите а с това и пазарния рекламен дял и за това ревът кат заклани а много добре знаят че турските радия са 20пъти над българските като формат
Аватар
JukeBoxHero
100+
100+
Мнения: 391
Регистриран на: 29 Юли 2005, 10:25
Местоположение: обл. Търговище

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот JukeBoxHero » 16 Авг 2013, 22:00

Щом радио Енджой няма пари за нормални мощности, може бтв радио груп да съкрати броя на радиостанциите си, и ще им артисат кинти за киловати :Happy . КРС ще започне да дава лицензии за области, вместо за населени места, или ще обяви конкурси и за селата - и там живеят хора. Мениджмънта на всяка от нашите радиоточки да си направи така сметките, че да имат и покритие със сигнал, иначе все чуждите радиа ще са виновни, че българските не се хващат.
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3729
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот ЖОРО » 17 Авг 2013, 11:25

Всеки оператор казва трябва ми точка А която има население 20 000 души и плаща толкова за права и ползване на редио честотен спектър.. Същото е положението и с BG RADIO , FM+ ,City Селата не са таргет !!! там живеят предимно възрастни хора за тях има БНР и чат пат Darik
az
1000+
1000+
Мнения: 1085
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот az » 17 Авг 2013, 14:53

radiomanbg написа:Не знам какво очаквате, но освен заинтересоваността на Стефан Данаилов и Веселин Божков не виждам да има политическа воля правителството да се справи с проблема на международно ниво. Османизмът е в действие и знаят, че сме безсилни. Турция е бясна, че не ги искат в Европа и понеже няма да им се отвори парашута си позволяват от силната си позиция да ни дразнят и създават редовно проблеми. Имам съмнение, че това именно е причината за спирането на Дервишка могила , която им бръкна в здравето, а сега е пусната на два пъти ниска мощност ,за да не "смущава" ефирното спокойствие на турчулята. Регионално БНР миналата година пусна не малко мощни предаватели в пограничната зона на Гърция и Турция. Като се почне от Ивайловград, Джебел, Долно Луково, Кърджали, Малко Търново, Свиленград, Елхово и накрая Дервишка могила, които добре затапиха честоти на съседите неправомерно излъчващи с висока мощност. Нямам как те да не отвърнат на нашите, въпреки че са на ниски точки но с големи мощности всичко се постига. Остава само да гадаем дали разума ще надделее, да се разберат, или войната на мощности ще продължава.


Пишеш пълни глупости. Някога въобще бил ли си в Истанбул? Приемал ли си някога радиостанции там? Знаеш ли какъв е там релефа? Знаеш ли каква площ и колко население има Истанбул? Поглеждал ли си някога на картата за да видиш, че предавателите им на Чамлъджа имат идеална видимост през морето към нас? Мислиш ли, че някой там надува мощностите ей така, само и само да заглушава нашите станции? Моето мнение е, че никой не се занимава с нас, ами всяка радиостанция се стреми да покрие колкото се може повече от местната си аудитория. Честно казано без особен успех, защото станциите там се презастъпват (повече от 200 са), но това си е техен проблем.
Аватар
kom6ito
Нов
Нов
Мнения: 72
Регистриран на: 22 Юни 2012, 13:28
Местоположение: София

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот kom6ito » 17 Авг 2013, 16:23

При нас са по-малко,ама пак са еднакви всичките.Аз вече не слушам радио,да си ги слушат Пеевски,Гергов и другите тем подобни бизнесмени!
Аватар
BestRadio
1000+
1000+
Мнения: 3148
Регистриран на: 30 Мар 2005, 15:12
Местоположение: България
CONTACT:

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот BestRadio » 17 Авг 2013, 16:40

ЖОРО написа:Всеки оператор казва трябва ми точка А която има население 20 000 души и плаща толкова за права и ползване на редио честотен спектър.. Същото е положението и с BG RADIO , FM+ ,City Селата не са таргет !!! там живеят предимно възрастни хора за тях има БНР и чат пат Darik

В по-големите села си има таргет, но повечето от тях са в близост до 10-те ни най-големи градове и покритието е достатъчно да ги обхване и тях. Най-многолюдните села в България са концетрирани предимно около София, Пловдив, Пазарджик, Бургас и Варна.
Аватар
JukeBoxHero
100+
100+
Мнения: 391
Регистриран на: 29 Юли 2005, 10:25
Местоположение: обл. Търговище

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот JukeBoxHero » 18 Авг 2013, 12:05

ЖОРО написа:Всеки оператор казва трябва ми точка А която има население 20 000 души и плаща толкова за права и ползване на редио честотен спектър.. Същото е положението и с BG RADIO , FM+ ,City Селата не са таргет !!! там живеят предимно възрастни хора за тях има БНР и чат пат Darik

Изглежда и нашите радиа ги устройва това положение. Не се стремят към по-голямо покритие, нито към по-разнообразна музикална програма. Не намират таргет в областни градове, и искат държавата да затисне сигнала на чуждите станции, тоест, щом не слушате нас, няма да слушате и други.
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3170
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот radiomanbg » 18 Авг 2013, 14:34

Частниците въобще не ги устройва всичко това, само защото тарифите за киловатно излъчване са убийствени за частниците. Не случайно Радосвет разпродава бизнеса си.
Ще припомня, че в Турция държавата плаща 50% от разходите на частниците за киловатни излъчвания, за да се грижат както за покритие така и за интересите на потомствените турци в съседни страни.
Тая приказка за релефа е парлама и само "предтекст", защото в Истанбул има няколко точки, които могат да се ползват и се използват от държавните и частните медии за ефирно излъчване. Ще припомня, че мегаполиса е в южния край на Босфора, а в не в северния с изглед към Бургас, и спокойно насочеността на антените може да бъде съобразена. По тази логика ако Одрин разчиташе на излъчване от Истанбул нямаше да качват киловати на връх Малък Самоков. Политиката им е преднамерена и целенасочена, затова приветствам още повече Франция и Германия , които са против влизането им в ЕС. Няма нужда от маанета и фалцетно виене под тераста на дома ми от навлеци лакоми за територии.
az
1000+
1000+
Мнения: 1085
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот az » 18 Авг 2013, 15:16

radiomanbg написа: По тази логика ако Одрин разчиташе на излъчване от Истанбул нямаше да качват киловати на връх Малък Самоков.

Одрин си се покрива от предавателите инсталирани на хълма над джамията в града (частните станции без ТРТ). На предавателя Мехиадаа (Малък Самоков) са предавателите на ТРТ (само) и Одрин не попада в зоната на обслужване. ТРТ в Одрин много по-лесно се лови от Узункьопрю.

Пак търсиш под вола теле. Относно политиката на неоосманизъм - за това си има други форуми. Аз също не съм привърженик на тази политика. Не обичам обаче да се отнасям с предубеждение към каквото и да е, а се старая да бъда обективен. Ако някое маане по радиото не пречи на наши станции (не ги заглушава), нямам нищо против. Никой не ме кара насила да го слушам.
Аватар
sss_fff
100+
100+
Мнения: 488
Регистриран на: 29 Сеп 2009, 19:51
Местоположение: гр.Търговище
CONTACT:

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот sss_fff » 18 Авг 2013, 15:42

Значи, живея в град Търговище, от който на 45-50 км южно вече си е баш Стара планина. Това е известно на всички, турски станции винаги засичам в града 2 пъти в годината - средата на Юли и началото на Септември, не много силно, но ги има в 50% от града, в по-високите и открити части. Говорим за истанбулските и зонгулдашките предаватели на 97.2, 100.5, 90.5. Има две места в града, където целогодишно се приема почти чисто 90.0 TRT-FM и TRT RD-4 92.0 mHZ. Дотук нормално. Тръгнете ли обаче на юг от града, посока Петолъчката, през Омуртаг, Котел - в омурташките села, които се намират на юг от преславския предбалкан, е пълно с турски станции, а Махиада си е целогодишно, там населението 90% е турско, цигани и българи почти няма. Аз лично нямам нищо против турските станции, даже някои с кеф си ги слушам, но всеки случай трябва да си има някаква "дистанция".
XHDATA D808 Coming soon...
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3170
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот radiomanbg » 18 Авг 2013, 15:46

Така си е, а не да ни упрекват, че търсим под вола теле?!
Аватар
m3gab0y
1000+
1000+
Мнения: 1618
Регистриран на: 08 Ное 2008, 03:51
Местоположение: BG/DE/UK
CONTACT:

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот m3gab0y » 18 Авг 2013, 18:42

Въпреки, че не искам да го кажа - Жоро е прав в случая! Проблена не опира до това кой какво иска да покрива а до финансиране ;) Доста пари за ток са си 1кВ дори да ползват предаватели под наем. А камо ли 30кВ да кажем, които ще решат проблема качествено поне за БНР. ;-)

Частниците им се виждат много даже 500W и за това, например искаха да карат със 80-130W от високи точки и по възможност на бартер ;)
FM-RX:
@Home: Sony XDR F1HD + 1/2 Wave Open Dipole antenna
@Car: Sony DSX-A50BT + 1/4 Wave antenna
@Mobile: Sony Xperia-Z with SpiritFM Unlocked + Logitech UE 350 earphones
WiFi RX/TX:
@Home: 2xAirlive N.Power + 5db ant.
@Laptop: Alfa AWUS036H + 10db ant.
Аватар
Воев
100+
100+
Мнения: 123
Регистриран на: 16 Авг 2013, 22:58
Местоположение: Пловдив

Re: Против трансграничното замърсяване на радиоефира!

Мнениеот Воев » 19 Авг 2013, 14:08

radiomanbg написа:Ще припомня, че мегаполиса е в южния край на Босфора, а в не в северния с изглед към Бургас, и спокойно насочеността на антените може да бъде съобразена.

Доколкото знам, антените им са на хълм над Босфора и градът е разположен и в четирите посоки около този хълм, така че кръговата диаграма няма как да се избегне. След като дори в Румъния, която е два по-голяма по площ и значително по-голяма по население от България, не си позволяват масово мощности от по 30 kW, значи не е толкова лесно. Нека не забравяме, че Истанбул е повече от 2 пъти по-голям по население от държавата ни, така че явно всеки търси пазар за радиостанцията си.
Аз съм едно малко перде
и ти, ако искаш, ела да сме две.
Така на прозореца ще стоим закачени,
за да закрием всички вътрешни проблеми.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта