ADSL + абонаментен план от vivatel

Телекомуникационен форум
Аватар
ogibo
1000+
1000+
Мнения: 2387
Регистриран на: 21 Мар 2005, 12:32
Местоположение: Свиленград

ADSL + абонаментен план от vivatel

Мнениеот ogibo » 10 Окт 2006, 19:14

Прегледах тук там из нета и открих това.
Британската фирма Urban Wimax ще предостави безплатен безжичен интернет достъп на лондонските жители в продължение на няколко месеца. Компанията е една от първите, които ще използват официално одобрения преди няколко месеца стандарт 802.16d. Свободният достъп ще стартира през април и ще продължи три месеца. През юли Urban Wimax ще започне да предлага платените си услуги. Според директора продажби в телекома Колин Флин средната цена на услугата ще бъде близо 50-70% по-ниска от тази на SDSL конкурентите и в частност British Telecomunications. Освен трите месеца достъп до интернет компанията предоставя на всеки желаещ и безплатна инсталация на необходимия хардуер (на стойност от 1353 паунда).
Мрежата на Urban Wimax ще бъде съставена от базови станции, които ще разпръскват сигнала до сгради, върху които са инсталирани WiMAX антени. За разпределянето на интернет достъпа в самата жилищна или офис постройка ще бъдат използвани Wi-Fi или Ethernet мрежи. Според плановете на компанията в края на лятото ще бъдат предлагани и преносими WiMAX модеми, а през следващата година - и портативни устройства.
Технологията WiMAX се определя като безжична мрежа от ново поколение. WiMAX позволява свързаност на сравнително големи разстояния (1.2 километра при липса на директна видимост и 7 при наличието на такава). Този тип мрежи дават възможност за широколентов пренос на данни (между 1 и 10 Mbps) и се приемат като алтернатива на т.нар последна миля (достъпа до крайния потребител). До последната година WiMAX се развиваше със забавени темпове, но приемането на универсален стандарт (какъвто е 802.16d) подтикна производителите на оборудване и интернет доставчиците да възобновят интереса си към технологията. В България през есента на миналата година на търг бяха разпределени общо четири WiMAX лиценза. Получиха ги фирмите „Транс телеком“, „Кабелнет“, „Мтел“ и „Некском“. В момента обаче все още не е ясно дали някоя от тях ще последва примера на Urban Wimax.

по http://www.techworld.com
Трите фирми май ще го използват за собствени нужди, а Мтел такива цени праска на HSDPA че ум да ти зайде, а какво остава за WiMAX.За сега твоето май си остава мечта.
Даниел
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 20 Сеп 2006, 02:58

ADSL + абонаментен план от vivatel

Мнениеот Даниел » 10 Окт 2006, 23:13

То това хубаво, но Интел чак сега пускат вграждането на WiMAX Модул при следващото поколение Centrino лаптопи. Имаше някакво условие от лицензията за „Транс телеком“, „Кабелнет“, „Мтел“ и „Некском",че достъпа не трябва да е мобилен - т.е. както при GSM мрежата, а най-много номаден - т.е. ползват базовите станции без да се движат. Което пак е спънка...
Аватар
deian
100+
100+
Мнения: 490
Регистриран на: 02 Юни 2005, 20:18
Местоположение: Русееееее :)

ADSL + абонаментен план от vivatel

Мнениеот deian » 12 Окт 2006, 16:32

Инфо за услугата:
http://www.networx-bg.com/index.php?p=3&s=3

http://kaldata.com/comments.php?shownews=15382&catid=3
Русе - първият български град с WiFi покритие
Компанията Networx-BG приключи предсрочно изграждането на WiFi безжично интернет покритие на централната зона на Русе и продължава към по-големите градски квартали, съобщиха от офиса на най-големия интернет-доставчик в Русе.

Networx WiFi вече има в крайния русенски район Здравец, около русенския университет и международната гара. Така над 1/3 от територията на града има възможност за безжична връзка с интернет. Русе става първият град в страната, в който планово и в кратки срокове се осъществява безжично покритие с интернет, подчертаха от фирмата. Всички потребители на Networx-BG на протокол РРРоЕ могат да се възползват от Networx WiFi безплатно до месец септември, когато приключват тестовите работи. След този период ще се заплащат 20 лева за еднократна активация без никакви допълнителни такси. Освен това, в обръщение ще бъдат пуснати и карти за достъп до WiFi мрежата за потребители, които не са клиенти на фирмата.

http://mobilebulgaria.com/ писаха:

Wi-Fi в Русе

В последните месеци зачестиха световните новини за изграждането на така наречените MAN (metropolitan area network) безжични мрежи, покриващи територията на цял град или квартал. У нас също съществуват такива проекти и както изглежда, Русе ще стане първият български град, покрит от безжичен Интернет. Стартирала преди месец, инициативата на местния Интернет доставчик "Нетуъркс-България" се нарича Networx WiFi и е насочена към притежателите на мобилни компютри и мобилни телефони с Wi-Fi възможности. В града вече приключи първият етап, включващ безжично Интернет покритие на централната зона на Русе, като работата продължава към по-големите квартали. Wi-Fi вече има и в квартал "Здравец", около русенския технически университет и гарата. Всички потребители на "Нетуъркс-България", ползващи протокол РРРоЕ, могат да се възползват от Networx WiFi безплатно до месец септември, когато приключват тестовите работи.

ПС: покритието към момента е доста голямо, не както пише в статиите (старички са). Идеята на хората е дори да се возиш с кола да не ти прекъсва интернетът никъде в рамките на града. Ех, като беше и безплатно;)

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта