Сделаката с НУРТС - Държавата отвръща на удъра

Телекомуникационен форум
Аватар
sanremo
Нов
Нов
Мнения: 39
Регистриран на: 17 Дек 2006, 14:43

Сделаката с НУРТС - Държавата отвръща на удъра

Мнениеот sanremo » 08 Дек 2008, 09:57

Сделка или не за ефира на България
Предавателите и релейките са спазарени зад гърба на държавата
стр. 9, в. Монитор


Информацията, че Българската телекомуникационна компания (БТК) е договорила продажбата на предприятието си за разпространение на радио и телевизионен сигнал - Национално управление „Радио и телевизионни системи" (НУРТС), разбуни духовете в края на миналата седмица. Става въпрос за съоръженията, които разпръскват сигнала на ефирните телевизии и радиа, за да можем да ги гледаме и слушаме. Според съобщение в сайта на БТК от 4 декември те вече са собственост на австрийската компания Йостеррайхшпе Рундфункзендер ГмбХ & Ко КГ (Oesterreichische Rundfunks-ender GmdH& Co KG) (OPC).

НУРТС е водещият доставчик на услуги в областта на преноса на радио и телевизионен сигнал чрез уникалната си мрежа от над 800 стратегически разположени обекта, покриващи почти 100% от територията на България. Предприятието предлага национална мрежа за разпространение на микровълни за пренос на радио и телевизионен сигнал, глас и данни, предоставя колокация на клиентски съоръжения и управлява свръхмодерна сателитна станция.

НУРТС е единствената система за разпръскване на сигнал, която се ползва в държавата. Друга такава възможност има само през сателит. Дружеството се явява монополист и засяга от най-големите до най-малките играчи на медийния пазар.

Над 40% от бюджетите на държавните БНТ и БНР отиват за такси към телекома. Основната част от средствата прибира НУРТС за поддържането на предавателната мрежа. Тези пари са от джоба на всеки български гражданин, тъй като, от една страна, идват от държавния бюджет към двете медии, а от друга -от таксите, събирани за обществените телевизии. "Държавата финансира

БНТ и БНР заради обществената им функция и трябва да й бъде гарантирано, че те ще се излъчват при всякакви обстоятелства ", смята медийният експерт Георги Лозанов.

Според бившия шеф на борда на БТК Гроздан Караджов, ако НУРТС спре, спират и всички телефонни разговори. Освен това системите се използват при бедствия и аварии в режим на специално действие.

Дейността на НУРТС е почти секретна, тъй като неговите услуги се ползват и от Министерството на отбраната. А това пряко засяга националната сигурност.

Досега никой в държавата не е уведомен за продажбата. В съобщението на БТК се посочва, че сделката ще приключи след получаване на одобрение от съответните регулаторни органи. Такова одобрение обаче все още не е потърсено официално.

Според устава на БТК решението за продажба би трябвало да мине през общо събрание на акционерите. Това означава, че сделката не може да стане без одобрението на държавата, която притежава т. нар. златна акция.

Мнението на Министерството на транспорта, чрез което държавата държи златната акция, не е искано." Това е решение на УС на БТК, в което ние нямаме участие", съобщиха за" Монитор" от ведомството на Петър Мутафчиев в петък.

Вчера министърът каза пред журналисти, че предстои среща, на която ще поиска обяснение от телекома.

Комисията за регулиране на съобщенията също не е уведомена за сделката, заяви пред "Монитор" шефът на регулатора Веселин Божков.

Според него договорът може да влезе в сила едва след като купувачът получи разрешение от компетентния национален орган, какъвто е Комисията за защита на конкуренцията.

Параметрите на сделката се пазят в тайна. Няма яснота какви са задълженията на новия собственик.

От БТК отказват да съобщят и цената на сделката. Говори се, че НУРТС е продадено за 150 милиона евро. Според експерти сумата е смешна. Изграждането на нова система за пренос радио и телевизионен сигнал излиза поне 350 милиона евро. Толкова беше най-ниската оферта преди 2-3 години, когато правителството реши да обяви конкурс за изграждането й, след като отчете, че продажбата на НУРТС на частник е грешка. Сега реално цената излиза към 500 милиона евро, смятат експерти."Златна акция" срещу своеволията - втори път
БТК сключи сделка на тъмно без знанието на акционерите и регулаторните органи
стр. 13, в. Класа

Общото събрание на акционерите на БТК да разгледа продажбата на предприятието за разпространение на радио- и телевизионен сигнал, известно като НУРТС (Национално управление "Радио и телевизионни системи"), на австрийската Oesterreichische Rund-funksender. Това ще поиска транспортният министър Петър Мутафчиев в качеството си на принципал, чието ведомство държи блокираща "златна акция" в дружеството (стр. 6).

За осъществената сделка съобщи миналата седмица самата БТК, но не посочи конкретни параметри, условия и цена. Оказва се, че за нея не са информирани нито транспортното министерство, нито Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) u KPC като регулаторни органи.

Това не е първият опит за продажба на активи от страна на иначе частния телеком. Нека си спомним, че през септември компанията реши да продава имоти за 281 млн. евро, създавайки за целта свое дъщерно дружество. Решението бе на общото събрание на акционерите, но държавата отново го блокира със златната си акция. Аргументите - липса на целесъобразност от подобни продажби и на конкретност в броя на имотите, които имали съществен интерес за финансовото състояние на дружеството. Ако условията не отговарят на държавния интерес, ще оспорим продажбата, зарече се отново Мутафчиев. Според някои източници от Виена само цената по сделката с австрийците е 80 млн. евро, което означава, че е занижена многократно. Да не говорим за последствията, свързани с радиа и телевизии, които ползват услугите на НУРТС. Така че обществената значимост на стореното е налице. Въпросът е пак ли съдът ще решава. Защото догодина изтича срокът на "златната акция" - тогава идва и златното време на БТК за сделки...Мутафчиев иска акционерите на БТК да обсъдят сделката за поделението за радио- и тв излъчване
стр. II, в. Дневник – Компании & Финанси


Общото събрание на акционерите на Българската телекомуникационна компания (БТК) да разгледа продажбата на предприятието за разпространение на радио- и телевизионен сигнал, известно като НУРТС (Национално управление „Радио- и телевизионни системи“), на австрийската компания „Йостеррайхише рундфункзендер“ (Oesterreichische Rundfunksender - OРС). Това ще поиска транспортният министър Петър Мутафчиев. Държавата притежава златната акция в дружеството и не е информирана за решението на съвета на директорите на телекомуникационната компания за сделката, обясни той. Ако условията по продажбата не отговорят на държавния интерес, ще я оспорим, каза Петър Мутафчиев. Той добави, че е учуден от сделката. Държавната агенция за информационни технологии и Комисията за регулиране на съобщенията също заявиха, че не са информирани за условията й.

Главният изпълнителен директор на телекома Бернар Москени обясни сделката с факта, че „дейността на НУРТС не е част от основната дейност на БТК - предоставянето на телекомуникационни услуги“. Единствено пред австрийската преса купувачът обяви плановете си да инвестира в мрежата от предаватели 80 млн. евро. Информацията, че БТК се кани да продава НУРТС и преговаря с потенциални купувачи, се появи в публичното пространство преди около два месеца след общото събрание на акционерите й, което гласува отделянето на имотите на телекома в отделно дружество. Тогава експерти прогнозираха, че заедно с имотите БТК ще пристъпи към продажба и на мрежата си от предаватели.Държавата учудена от решение да БТК да продаде мрежата за радио и тв разпространение
7 Декември 2008, WEB страница Mediapool.bg


Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще изиска свикване на общото събрание на БТК, на което да бъде информиран като представител на държавата за намеренията на борда да продаде предприятието за разпространение на радио и телевизионен сигнал НУРТС (Национално управление "Радио и телевизионни системи") на австрийската компания "Йостеррайхише Рундфункзендер" (Oesterreichische Rundfunksender - OРС).

Държавата притежава т.нар. златна акция в БТК, която й гарантира правото да налага вето върху решения на Съвета на директорите, които смята за неизгодни.

"Ние не бяхме информирани за подобно действие на Съвета на директорите. Затова аз ще искам този въпрос да се разгледа в Общото събрание (на акционарите), където ние имаме златна акция. И в зависимост от позицията конкретно ние ще предприемем по-нататък действия, ако условията, при които се извършва тази продажба, не отговорят в голяма степен и на интересите на страната", каза Мутафчиев в неделя.

Той добави, че учуден от сделката. Държавната агенция за информационни технологии и Комисията за регулиране на съобщенията също заявиха, че не са информирани за условията й.

Ако условията по продажбата не отговарят на държавния интерес, ще я оспорим, каза Мутафчиев.

Сделката, за която през седмицата съобщиха от БТК, трябва да бъде финализирана след одобрение на регулаторните органи.

Продаваното поделение е доставчик на услуги в областта на преноса на радио и телевизионен сигнал чрез мрежа от над 800 стратегически разположени обекта, покриващи почти цялата територия на България.

Става дума за национална мрежа, включваща предаватели, ретланслатори и точки на излъчване, по която на практика се излъчват и програмите на БНТ и БНР. Така австрийската компания би станала собственик на 94% от мрежата за разпространение на програмите на националното радио. Значителна част от държавната субсидия на медията отива за наеми и такси за тези съоръжения.

Мрежата се използва за излъчване на сигнала и на много от частните радио и телевизионни станции.

Според БТК радио и телевизионното разпръскване не е част от основната дейност на компанията, която предоставя телекомуникационни услуги. Главният изпълнителен директор на БТК Бернар Москени коментира, че сделката е част от стратегическия план на компанията за съсредоточаването й върху основната й дейност - фиксирани и мобилни мрежи и услуги за пренос на данни.Държавата ще оспори тайна сделка на БТК
Петър Мутафчиев само подочул неофициално за продажбата на антените за ефирен сигнал
Драгомир НИКОЛОВ

стр. 6, в. СегаДържавата може да оспори сделката, с която БТК тихомълком продаде антените и релейките си за пренос на ефирен сигнал на австрийската компания "Йостеррайхише Рундфункзендер". Това стана ясно вчера от изказване на транспортния министър Петър Мутафчиев.

За продажбата на Национално управление "Радио и телевизионни системи" се разбра миналия четвъртък. Купувачът е бил избран чрез международна тръжна процедура, съобщиха от БТК. По непотвърдена информация предприятието, което разпространява сигнала чрез 800-те си обекта и покрива почти на 100% територията на страната, е продадено за едва 150 млн. евро. Родните национални и ефирни телевизии и радиа вече гласно изказаха опасенията си, че новата компания може да ги сюрпризира с драстично по-високи такси за пренос на сигнала.

"Ще поискаме да се свика общото събрание на акционерите на БТК, защото продажбата е станала, без да се уведоми официално държавата. В капитала на БТК Министерство на транспорта все още държи златната акция", уточни Мутафчиев. Министърът допълни, че акционерите ще трябва да разгледат условията, при които е продадено управлението "Радио и телевизионни системи", а също и какви цели са преследвани със сделката. В зависимост от изводите ще се предприемат по-нататъшни действия като дори сделката може да се оспори. На въпрос, дали е бил изненадан от продажбата, Мутафчиев заяви: "Чувах нещо подобно, но не бях информиран официално".

Веднъж вече държавата наложи вето чрез златната си акция на мащабни планове за разпродажби, инициирани от новия собственик на телекома - AIG. Въпреки това обаче в протокола от общото събрание пише, че е одобрен стартът на разпродажба на сгради, станции и други имоти на БТК на стойност над 280 млн. лв. В отговор ведомството на Мутафчиев заведе дело срещу телекома.Налагат вето на сделка на БТК за ефира?
Мутафчиев: 94 млн. лв. гарантират известна стабилност на БДЖ
Моника СТОЯНОВА

стр. 6, в. Класа


Незабавно свикване на Общото събрание на акционерите на БТК заради сделката за Национално управление "Радио и телевизионни системи" ще поиска министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Вчера той взе участие в годишния форум за напредъка по ОП "Транспорт". Мутафчиев настоява продажбата на звеното, с което е пряко свързан националният ни ефир, на австрийската компания Oesterreichische Rund-funksender - ОРС, незабавно да бъде преразгледана и в случай че се установят нередности, да бъде спряна. В лицето на министерство на транспорта държавата притежава златна акция от телекомуникационното дружество и ако реши, може да наложи вето на сделката. По думите на Мутафчиев БТК не е уведомило държавата, че има намерение да продаде радио- и телевизионния ефир.

С отпуснатите 94 млн. лв. от бюджет 2009 ще се гарантира стабилността в БДЖ. "Транспортът е първият сектор, който ще усети пораженията от икономическата криза, затова трябва да се води рационална политика", категоричен бе Мутафчиев. Той допълни, че в тази посока трябва се провежда гъвкава ценова политика, чрез която да се привлекат повече товари, а в същото време разходите да бъдат минимизирани. "Като мярка за привличане на повече товари може да се приложи и намаляване на инфраструктурните такси", уточни Антон Гинев, генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура". По думите му до момента за модернизация на ЖП инфраструктура компанията е получила 30 млн. лв., като до края на годината се очакват още толкова. "Основният проблем на НКЖИ в момента са именно приходите от инфраструктурни такси, които месечно са около 9 млн. лв., докато разходите само за заплати са 15 млн.", заяви още Гинев.Държавата спира сделката с ефира
БТК на съд, ако продажбата на антените застрашава сигурността ни
Юлияна УЗАНИЧЕВА

стр. 10, в. Стандарт

БТК може да отиде на съд заради продажбата на националния ефир. Държавата ще използва т. нар. златна акция, която притежава в компанията, сделката с НУРТС (Национално управление "Радио и телевизионни системи") да се гледа от общото събрание на компанията. Това обяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев вчера. Той има право да използва акцията със специални права по важни въпроси, свързани с управлението на телекома. Преди 3 дни от БТК обявиха, че продават НУРТС на австрийската ОРС.

Поделението управлява над 800 съоръжения за предаване на сигнал по ефира, през него минават дори телефонни разговори, военни и аварийни комуникации. Решението за продажбата обаче е взето само от борда на директорите на БТК, без да се питат акционерите на общо събрание, включително държавата.

Ще настояваме сделката да се гледа на общо събрание, коментира Мутафчиев. Той допълни, че държавата не е била питана, нито уведомена за продажбата. Прехвърлянето на релейките на чужда компания засяга националната сигурност и трябва да се реши от акционерите, категоричен бе министърът.

Ако се окаже, че продажбата застрашава националните интереси и ще има негативни последствия, ще поискаме разтрогване на сделката, каза още Мутафчиев. Ако собствениците на телекома не предприемат необходимото, ще се стигне до съд, както при решението за имотите, допълни той. Преди два месеца БТК реши да обособи в отделно дружество своите сгради и почивни станции, за да ги продаде. Държавата обаче наложи вето със "златната акция" и даде решението на акционерното събрание на Темида.
mach
1000+
1000+
Мнения: 1042
Регистриран на: 13 Сеп 2008, 10:06

Re: Сделаката с НУРТС - Държавата отвръща на удъра

Мнениеот mach » 08 Дек 2008, 10:12

Абе колега тази тема не е за този раздел!!!
P.S.Сега вече е ОК :)
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: Сделаката с НУРТС - Държавата отвръща на удъра

Мнениеот ico_pol » 08 Дек 2008, 23:03

Хубаво, нека се рамърдат, да симулирт дейност. Само да не стане така, че само те да прозрат, че НУ-РТС ще се продаде на абсолютно некомпетентни и неподходящи хора и накрая с тяхно благоволение да мине в ръцете на някоя просперираща и супер "яка" фима от Кипър или Каймановите острови, например. ;)

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта