КЗК блокира сделката за радио и тв мрежата на БТК

Телекомуникационен форум
Аватар
Frankie
Нов
Нов
Мнения: 41
Регистриран на: 04 Дек 2008, 09:59

КЗК блокира сделката за радио и тв мрежата на БТК

Мнениеот Frankie » 10 Мар 2009, 10:08

КЗК блокира сделката за радио и тв мрежата на БТК
Сделката за продажбата на мрежата от предаватели на радио и телевизионни сигнали на БТК, позната под името Национално управление 'Радио и телевизионни станции' (НУРТС), която се очакваше да приключи в края на март, засега се отлага във времето. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да започне задълбочено проучване на намерението на австрийската компания 'Остерайхише Рундфунксзендер ГмбХ и Ко КГ' (ORS) да купи НУРТС, съобщиха от антиминополния регулатор. Според комисията на Петко Николов събраната досега информация не била достатъчна нито да се разреши, нито да се забрани продажбата. По закон проучването може да се проточи до четири месеца, обясниха от ведомството.
КЗК се опасява, че след сделката новият собственик може да се възползва от 'естествения монопол' на БТК на пазара на радио и телевизионно разпространение, предоставянето на линии под наем и колокация.
Възможно е той да предложи по-високи цени за услугите на НУРТС, смятат комисарите. Нейни клиенти са двете обществени медии - БНТ и БНР, както и голям брой телекомуникационни оператори и електронни медии.
Опасения от вдигане на цените са изразили 'Глобул', 'Мобилтел', БНР и bTV По данни на националното радио близо една трета от бюджета всяка година отива за преноса на сигнал от НУРТС. 'Мобилтел' и 'Глобул' предупреждават още, че новият собственик би могъл да им откаже достъп до инфраструктурата си, защото засега КРС не е посочила НУРТС като предприятие със значително въздействие, от което да произтичат задължения за съвместно ползване. Мрежата за радиоразпръскване на БТК разполага с близо 800 обекта, в това число телевизионни кули и ретранслаторни станции, разположени в цялата страна.
Очаква се скоро и другият регулатор - Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), да се произнесе по сделката. В писмото си до КЗК от там напомнят, че според Закона за електронните съобщения БТК е длъжна да разпространява програмите на БНТ и БНР. Според източници на 'Класа' екипът на Веселин Божков трябва да реши въпроса с прехвърлянето на част от лиценза на БТК, свързан с дейността на НУРТС, на новия собственик Ако лицензът не се раздели, сделката ще бъде блокирана, коментираха експерти от регулатора. Сигурно е обаче, че прехвърлянето му ще върви със задължението за пренос на сигнала на БНТ и БНР.
Още не се знае и дали транспортният министър Петър Мутафчиев, който държи 'златната акция' на държавата в БТК, ще се опита да спре сделката. При обявяването й той заяви, че ще поиска общото събрание на акционерите на БТК да разгледа сделката за НУРТС. От транспортното министерство вчера не успяха да отговорят има ли решение на общото събрание по сделката. От БТК също не коментираха статуса на продажбата
НУ "РТС", ну погоди!
Аватар
Lupus
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 29 Ное 2007, 18:48

Re: КЗК блокира сделката за радио и тв мрежата на БТК

Мнениеот Lupus » 17 Ное 2009, 07:28

Тръгна наново пазарлък за ефира
Австрийци искат мрежата на "Виваком" за радио и тв сигнал

Нов пазарлък за ефира тръгна вчера. Австрийската Oesterreichische Rundfunksender (ORS) е подновила офертата си за закупуване на Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС). То е част от БТК (сега "Виваком") и разпространява телевизионните и радиопрограми, както и секретни военни честоти.
Новината идва броени дни, след като транспортният министър Александър Цветков обяви, че ще предложи отмяна на закона за радиоразпръскването, който не позволяваше НУРТС да кандидатства за цифровото разпространение на ефира. Така с придобиването на управлението новите собственици ще могат да участват в бъдещия конкурс за цифровизиране на националните телевизия и радио.
На България предстои да се подготви за цифрово излъчване до края на 2011 г. Австрийската ОРС иска да придобие 100% от мрежата за разпространение на радио и тв сигнал.
През декември 2008 г. дружеството подписа предварително споразумение с БТК за продажбата на НУРТС, но то изтече през юни тази година без да има резултат. Продажбата на НУРТС е свързана и с националната сигурност на страната.
"Процесите от януари до юни 2009 г. бяха забавени поради редица причини, отчасти от институционален, законодателен и регулаторен характер", коментираха от австрийската компания.
Източник: В-к Стандарт http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=302208
Когато мирогледа на един човек се свие толкова,че се превърне в точка,той казва:"Това е моята гледна точка"
http://www.bsms.bg - SMS услуга за фирми
http://www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
Аватар
misho36
500+
500+
Мнения: 719
Регистриран на: 10 Май 2005, 13:31
Местоположение: Варна

Re: КЗК блокира сделката за радио и тв мрежата на БТК

Мнениеот misho36 » 17 Ное 2009, 14:25

Lupus написа: НУРТС да кандидатства за цифровото разпространение на ефира. Така с придобиването на управлението новите собственици ще могат да участват в бъдещия конкурс за цифровизиране на националните телевизия и радио.
Нали Тауърком и ХануПро са избраните.Какъв е тоя "бъдещ конкурс за цифровизация"? :Hmmm
Аватар
simeon.bg
100+
100+
Мнения: 291
Регистриран на: 12 Мар 2008, 11:23
Местоположение: София
CONTACT:

Re: КЗК блокира сделката за радио и тв мрежата на БТК

Мнениеот simeon.bg » 18 Ное 2009, 00:13

Нали се сещате, че в БГ над 90% от предавателната мрежа за наземна ефирна радио и телевизия се държи от Виваком, демек монопол, който и да я иска ще бъде спрян, защото става монополист.
Аватар
misho36
500+
500+
Мнения: 719
Регистриран на: 10 Май 2005, 13:31
Местоположение: Варна

Re: КЗК блокира сделката за радио и тв мрежата на БТК

Мнениеот misho36 » 19 Фев 2011, 20:50

Нямам думи!!! Прочетете внимателно.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=786701

Според мен г-н Москени трябва да си заминава заедно с AIG.
Аватар
simeon.bg
100+
100+
Мнения: 291
Регистриран на: 12 Мар 2008, 11:23
Местоположение: София
CONTACT:

Re: КЗК блокира сделката за радио и тв мрежата на БТК

Мнениеот simeon.bg » 24 Фев 2011, 01:29

Просто май не са разбрали, че точно капитализмът и комунизмът се крепят на държавните решения. Държавата, ако иска може да си национализира и да им покаже среден пръст, пък ако ще отвъд страсбург да ни съдят, да ама така ще игоним инвеститори.. Нали се сещат, че когато някои не ти изпълнява договора - можеш директно да им теглиш кабелите на предавателните станции, а за мобилните е още по лесно само в КРС се прави и айде чао Виваком - мобайл. Според мен доста предприята сред приватизацията, не спазват своите привитизационни договори. Аз съм на мнение, че транспорта, телекомуникациите и енергетиката, трябва да има силно държавно присъствие, след като няма силни български играчи в съответните области. Не може след като БТК се приватизира, те да запазват, а даже и да повишат месечната такса, извинявай ама за 13 или 15 лв. не си заслужава да плащам за пост в населено място, където около 6 месеца няма никой, а отделно в останалиня период се говори за макс 5 - 10лв. В добавка на това, говорим за аналогова импулсна централа, без липса на конкуренти играчи за дадения географски код, без канална мрежа. Извинявай, ама и аз може да поддържам телефонна жица от 10 км в село с макс 1000 жители лятото, и 1 сателитна или телефонна централа за връзка с основното трасе и то със сигурност няма да ми е 1500лв. на месец, ако приемем, че има 100 поста в това село.

Отдавна трябваше да се развие производство у нас - почти нямаме никакво производство на машини и съоръжения:
- За енергетиката - дори прости волтметри, амперметри и т.н. вградени мултицети за битови, какво остава за промишлени абонати. Може би само измислените хидрогенератори и помпи, които трябва доста да се модернизират като вънщшност, изолация и енергийна ефективност. Нямаме един завод за електроенергийни лампи - диодни, фосфорни, луминисцентни - знаете ли по общините, че това може да спести много пари, ако се смени цялата улична мрежа с нови осветителни тела и т.н.

- За транспорта - един завод за автобуси, тролей, трамвай, коли не направихме. За трактори, комбайни, за нищо не остана. Само за частти и то повече селскостопанска техника. Един завод за битови електроуреди нямаме, за влакове/ метро, за яхти, лодки, айде за кораби вече да не говорим.

А пък в телекомуникациите ма грам няма, при положение, че за много малки и прости неща може да се направи нещо, дори и в началото като чужди стандарти - примерно оптични, медни кабели, мрежови разпределители на телефон, телевизия, интернет. За една простта домофонна с-ма, която може да се изгради перфектно, за управление на стълбищно осветление, за асанъори.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта