Обмисля се ограничаване на броя СИМ карти на абонат

Телекомуникационен форум
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Обмисля се ограничаване на броя СИМ карти на абонат

Мнениеот UGLY_BOY » 17 Яну 2011, 13:20

Обмисля се ограничаване на броя СИМ карти на абонат

Източник и видео: bTV.

Изображение

Мобилните оператори не са надежден администратор на лични данни. Това каза Борислав Борисов, журналист от радио Фреш, потърпевш от схема с измами със СИМ карти. На негово име са били регистрирани над 220 карти и е натрупана 1300 лева сметка. През април миналата година Борислав получил фактура на два номера, с голяма сметка. Пуснал жалба в полицията, но резултат - никакъв. От мобилния оператор се отнесли изключително грубо. Не са били спрени и картите, върнат е отговор с благодарност към Борислав, че е техен абонат.

“Аз си направих собствено разследване и разбрах откъде са купени картите и къде са направени регистрации. Интересното е, че аз съм бил абонат на този оператор и проблемите с въпросните карти започнаха, когато прекратих договора си с тях. Единствените хора, които се държаха нормално, бяха полицаите от Пловдив. Там бях призован като престъпник”, разказа още журналистът.

Главен инспектор Благородна Макева, юрист от Криминална полиция, заяви, че звучи нереалистично да има ограничение в броя на картите, на които един абонат да има право.
“Гражданите трябва да са по-бдителни към личните си данни. Проблемът е много сериозен, защото може не просто да бъде натрупана сметка. Много често хората се отнасят невнимателно към сметките, които получават от различни компании. Решение на проблема се търси”, твърди Макева.

Венета Шопова, шеф на Комисията за личните данни смята, че е възможно е да има лимит на броя карти. “На всеки сто жалби 20 са срещу тези администратори на лични данни. Имаме случай, в който дори на лицето, което не е знаело за регистрираните на негово име карти, е бил извършен обиск”, разказа тя.

Шефът на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков твърди, че “намира цаката на всеки регламент”. Той вижда решение на проблема в това да се купува решение карта, тя да бъде за лично ползване. Ако абонатът е физическо лице, при три оператора, да може да има три карти – такава промяна ще бъде предложена. Когато става дума за фирма, идеята е да се купят толкова карти, колкото служители има.

Анастас Анастасов, председател на комисията по вътрешен ред и сигурност, отбеляза, че основният проблем е липсата на контрол, в случая при мобилните оператори. НС няма инструментариум, по който да извърши проверка по случая, каза той.
Аватар
simeon.bg
100+
100+
Мнения: 292
Регистриран на: 12 Мар 2008, 11:23
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Обмисля се ограничаване на броя СИМ карти на абонат

Мнениеот simeon.bg » 24 Фев 2011, 01:53

То хубаво, че ги въведоха срещу лична карта, тъй като много измами се правят с тях, но булфон картите също трябва да станат такива, защото в по-големите градове взе, че се навъдиха достатъчно телефонни кабинки. Също така след въвеждане на преносимостта на номерата, вече почти никой не ползва предплатените, тъй като според мен са голямо недоносче. От друга страна пък абонаментните планове не трябва да се подновяват автоматично след изтичане на първоначалния срок, а да продължават докато потребителя не се откаже или оператора не фалира или продаде пакета с номера.

Трябва да ги ограничат, докато имаме проблеми с битовата престъпност и пенсионери, които никога не се вслушват и не мислят рационално, трябва да са ограничени и срещу лична карта. Според мен 3 карти са напълно достатъчни, така и така имаме 3 активни оператора и още 4 фиктивни ако не се лъжа.
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: Обмисля се ограничаване на броя СИМ карти на абонат

Мнениеот UGLY_BOY » 24 Фев 2011, 20:29

simeon.bg написа:Също така след въвеждане на преносимостта на номерата, вече почти никой не ползва предплатените, тъй като според мен са голямо недоносче.

В България си струва да ползваш само и единствено предплатена услуга. При наличието на такива скапани оператори просто е повече от ужасно да сключваш договорни отношения с тях. Аз лично пренесох номера си от GloBul на VIVACOM и пак съм на ваучър:

http://www.vivacom.bg/bg/residential/pr ... /get_bonus
http://www.vivacom.bg/bg/residential/pr ... eni/mania/
Аватар
simeon.bg
100+
100+
Мнения: 292
Регистриран на: 12 Мар 2008, 11:23
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Обмисля се ограничаване на броя СИМ карти на абонат

Мнениеот simeon.bg » 04 Мар 2011, 14:15

Не знам, аз съм с договор, който за сравнително 50 към национални мрежи и 100 в групата са ми добре. Иначе то ограничаването е за няколко действащи едновременно карти, сега не те виждам с 3 - 4 телефона да ходиш, иначе просто както е с приносимостта веднага може да смениш оператора и да нямаш нужда от нова карта.
Аватар
ogibo
1000+
1000+
Мнения: 2374
Регистриран на: 21 Мар 2005, 12:32
Местоположение: Свиленград

Re: Обмисля се ограничаване на броя СИМ карти на абонат

Мнениеот ogibo » 04 Мар 2011, 15:34

Защо си мислиш че като на теб ти е изгодно с един телефон и на другите трябва да им изгодно? Аз например съм с три телефона и съм си направил сметката че така ми е изгодно. Още повече че единият ми е на гръцки оператор.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта