bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
Meloman № 1
500+
500+
Мнения: 514
Регистриран на: 17 Яну 2010, 15:42

bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот Meloman № 1 » 20 Юни 2011, 16:38

На Вашето внимание предоставям и статията, където е разяснен подробно казусът:
Нова Броудкастинг Груп внесе жалба в КЗК срещу нелоялна търговска политика от страна на Би Ти Ви Медия Груп

Потърпевш е както бизнесът на конкурентните телевизии, така и крайният потребител – българският зрител

Нова Броудкастинг Груп подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу нелоялна търговка политика на Би Ти Ви Медия Груп, чието господстващо положение на пазара КЗК потвърди в предишни свои решения.

Нова Броудкастинг Груп сезира Комисията с доказателства, че чрез действията си Би Ти Ви Медия Груп е нарушила конкурентното право с цел привличане на клиенти, което от своя страна води до нанасяне на щети на конкурентните търговски телевизии. Поводът за жалбата са конкретни казуси, резултат от усилията на бТВ да осигури своя пазарен успех чрез действия, водещи до монополизиране на пазара.

През последните години глобалната икономическа криза се отрази негативно както на бизнеса, така и на крайния потребител. Телевизионните компании се изправиха пред предизвикателството да развиват дейността си, въпреки силно редуцираните бюджети за реклама, представляващи техен основен доход. Ограничените приходи от реклама доведоха до ограничаване на възможностите на телевизиите да инвестират в закупуване и производство на качествено съдържание, с което да удовлетворяват очакванията на своите зрители.

Кризата провокира компаниите да търсят различни, иновативни начини за справяне с нелеката икономическа ситуация. Част от тях обаче заложиха на агресивни подходи за привличане на клиенти, въпреки вече поставените граници от съвременното общество. Историята познава много нарушения на конкурентното законодателство и затова са създадени превантивни мерки, които да ги ограничават и да предпазват клиентите, в конкретния случай – зрителите.

Именно в условията на икономическа криза, в края на 2010 г. бТВ анонсира няколко агресивни кампании с цел привличане на клиенти. Телевизията предложи необосновано големи отстъпки за своите клиенти рекламодатели, с което застраши конкуренцията на пазара.

Пример за нелоялна търговска практика е ексклузивната промоция – „Зима 2011”. Тя представлява съвкупност от по-благоприятни търговски условия, валидни за кратък период от време (януари – март 2011 г). Рекламодателите, възползвали се от условията на предложението, са получили определен брой бонусни излъчвания във всички канали от групата на Би Ти Ви Медия Груп – от 100 % през месец март до 160 % през месец януари – върху броя на заявените и платени рекламни спотове. Клиентът е могъл да се възползва от промоционалните условия единствено ако гарантира, че в периода на промоцията няма да рекламира в други телевизионни медии. При неизпълнение на това условие, клиентът заплаща неустойка.

Описаната промоция нарушава конкурентното законодателство в няколко насоки, описани по-долу:

- Хипотеза за т.нар. „хищническо ценообразуване”. За сравнително кратък период от време Би Ти Ви Медия Груп предлага продажба на рекламно време при необосновано ниски цени, като целта на тази продажба е да се изтласкат конкурентите на пазара и/или да се обезкуражат нови конкуренти да навлязат на пазара на телевизионна реклама.

Хищническото ценообразуване е една от най-често срещаните ценови злоупотреби на предприятие с господстващо положение. Крайната цел е реализиране на по-големи печалби чрез рязко завишаване на цените при условие, че последните не биха могли да се повишат, ако преди това не е извършено хищническото им намаляване.

- Налице е типична форма на „клауза за лоялност” – друг вид ценово изключваща злоупотреба на предприятие с господстващо положение. Съгласно условията на „клауза за лоялност” рекламодателят се задължава да получава изцяло необходимата му услуга от един доставчик, което поведение води до сериозно ограничаване на конкуренцията на пазара на телевизионна реклама.

В резултат на прилагане на „клаузата за лоялност” бТВ предопределя чрез непазарни механизми избора на поведение от страна на потребителите на съответния продукт не поради неговото съществено по-добро качество, а заради съществените и непропорционални финансови стимули, които телевизията предлага на клиентите си.

- На следващо място, бТВ предлага отстъпката предварително и в случай че рекламодателят не реализира гарантирания обем, той дължи неустойка. Подобно поведение също се третира като нарушение на конкурентното право. Условие да се получи отстъпката е рекламодателят да предопредели пазарното си поведение за три месеца напред. Ако ангажиментът не бъде изпълнен и рекламодателят промени пазарното си поведение в течение на съответния период, той понася финансова санкция, като заплаща по-висока цена на закупения продукт в сравнение с първоначално уговорената. Решаващо значение има и обстоятелството, че отстъпката се предоставя авансово, т.е. преди съответния изискуем обем от парични средства да е вложен в реклама в бТВ.

Подобни методи не са новост за пазара и именно тях конкурентното право забранява. Използването на нелоялни търговски практики ще доведе до монополизиране на пазара, оставяйки рекламодателите без избор. Продуцентите ще имат една платформа за изява, а зрителите ще бъдат лишени от правото да избират съдържанието, което им харесва, и ще се налага да избират между монополиста, обществената БНТ и платените канали.
Източник: slusham.com
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3168
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот radiomanbg » 20 Юни 2011, 18:42

Ееееее, най -накрая да цапнат самозабравилата се групировка. Сега прави същото и на радиопазара.
Тов аим трябва на БТВ сега да ги сринат, за да се научат че с медийния пазар своеволия не може да има!
Юнак
1000+
1000+
Мнения: 1802
Регистриран на: 01 Дек 2008, 20:43

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот Юнак » 20 Юни 2011, 19:27

Отговорът:
Във връзка с разпространеното до медиите съобщение от Нова Броудкастинг Груп днес, 20 юни, bTV Media Group обръща внимание, че изнесената информация съдържа грубо изопачаване на факти и разпространение на неверни сведения, което само по себе си представлява нелоялна конкуренция в опит да се увреди доброто име и доверието към конкурент.

Медийната платформа на bTV Media Group е изключително ефективна. Рекламодателите сами избират да рекламират при нас именно заради високите резултати и качеството на програмата, доказани за пореден път от класацията на 50-те най-гледани ТВ програми от началото на 2011 година. Единствено предавания на bTV попадат в топ 50 за периода 1 януари - 19 юни 2011 г., а Нова Броудкастинг Груп не участва с нито едно предаване. (приложени са пийпълметрични данни за аудитория All4+ за този период, бел.ред.)
Търговската политика на bTV Media Group е публична, широко достъпна и дава равен шанс на всички рекламодатели, като е съобразена с регулацията на конкуренцията. Още повече, че е изцяло съобразена с икономическата ситуация в България.
bTV Media Group със съжаление отчита, че днешните действия от страна на Нова Броудкастинг Груп най-вероятно служат като оправдание за поредицата от явни неуспехи на компанията от началото на 2011-та година.

http://tv.dir.bg/news.php?id=8882501

P.S.: Добре е да има и двете позиции едновременно при подобни спорове.
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3168
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот radiomanbg » 21 Юни 2011, 12:57

БТВ ще има да взема но заради НТВ, а заради няколко очебийни факти:
1. Отказаха да платят на БФС за мачовете, като се заядоха с отпадналия мач в Каварна, дори си поискаха да им платят неустойка.
2. Все още новата сграда на БТВ стои недовършена.
Това говори красонречиво че :
1.Са я закъсали здраво финансово!
2.Това е причината да пуснат тайни клаузи с преференции към клиенти само защото са гладни за пари.
Истината че пипълметрията на ТНС тв план работи тайно в услуга на БТВ на все по-западащия рейтинг на медията. Неперкъснато подлъганите клиенти там се отказват от кампаниите, защото ефективността е по-лоша от преди.
3.На интелигетните зрители им се повръща от турските бози направени за малоумната аудитория на Анадола и ги обижда като верни зрители на БТВ. Не че няма такива и другаде но в БТВ са като водопад.
pesh56
Нов
Нов
Мнения: 25
Регистриран на: 17 Апр 2010, 11:59

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот pesh56 » 23 Юни 2011, 18:37

radiomanbg написа:Истината че пипълметрията на ТНС тв план работи тайно в услуга на БТВ на все по-западащия рейтинг на медията.


Това например от много време го подозирам, аз а и хората около мене много рядко гледат БТВ, освен сега като вървеше "Стъклен дом". Виж "БТВ Комеди" много го гледам, ама това е друго нещо. БТВ не става, новините са им зле, сутрешния блок им е зле... Слави е зле - тоя не ми е ясно кой се мъчи да го гледа !

Рейтингите са си нагласени !
Аватар
zap_lv
100+
100+
Мнения: 252
Регистриран на: 12 Фев 2010, 17:34

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот zap_lv » 24 Юни 2011, 14:58

Аз без Слави и "Господари на ефира " не мога да заспя. За Слави по -точно гледам актьорите ,ако ги няма ще обърна по Нова да гледам магарето. :D
Аватар
Halfdead
1000+
1000+
Мнения: 1150
Регистриран на: 27 Юли 2006, 11:36
Местоположение: Earth

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот Halfdead » 24 Юни 2011, 15:04

Само Господарите и сериала Bones *Кости*, за друго на ьТВ не бих обърнал. ;)
Everybody has a radio. To listen to a radio is normal. To listen to a radio, that is far away from you is a DARE!

www.dxing.org - Форумът на България за DX-маниаци!
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3168
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот radiomanbg » 24 Юни 2011, 16:50

Че то за гледане ли е. Новините им едни недодялани полуфабрикати пълни с много думи но почти нищо не разбираш, само и само да пълнят времето.
Тази медия с изпаднала част на буквата Б, изографисана неграмотно е на път да се сгромоляса въпреки лустрото на мастодонт.
Най-добре ще е да сложат един фес на графичния знак, да му скрият срама на западните неграмотни дизайнери, а и да си знаем че това е телевизията бозаджийница за турски сериали
adolf
100+
100+
Мнения: 186
Регистриран на: 03 Яну 2007, 20:01

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот adolf » 24 Юни 2011, 22:06

Момчета, не ме разбирайте погрешно. Аз съм последния човек, който би казал, че харесва БТВ. В много отношеиня тази телевизия даже ми е противна. Но дайте да бъдем реалисти. Ако коя да е друга електронна медия е наполовина добре, колкото бтв са зле, нейните собственици денонощно банкети ще дават и ще отчитат колосален успех :D БТВ е мощна, могъща и на практика няма стигане. Поне в близките години. Свиквайте. И аз подозирам, че отвреме навреме има разни нередности с пийпълметрията, но не дотолкова, че да се съглася, че БТВ не е най-гледаната тв в България. Верно, пенсионери, роми, малки градчета и села. Но факт - който пръдне по БТВ днес, става знаменитост утре. Такъв ни и е народът и си заслужава управниците. И медиите. :)
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот UGLY_BOY » 24 Юни 2011, 23:58

adolf написа:Момчета, не ме разбирайте погрешно. Аз съм последния човек, който би казал, че харесва БТВ. В много отношеиня тази телевизия даже ми е противна. Но дайте да бъдем реалисти. Ако коя да е друга електронна медия е наполовина добре, колкото бтв са зле, нейните собственици денонощно банкети ще дават и ще отчитат колосален успех :D БТВ е мощна, могъща и на практика няма стигане. Поне в близките години. Свиквайте. И аз подозирам, че отвреме навреме има разни нередности с пийпълметрията, но не дотолкова, че да се съглася, че БТВ не е най-гледаната тв в България. Верно, пенсионери, роми, малки градчета и села. Но факт - който пръдне по БТВ днес, става знаменитост утре. Такъв ни и е народът и си заслужава управниците. И медиите. :)

Напълно подкрепям това мнение.
Аватар
Радио София
100+
100+
Мнения: 460
Регистриран на: 07 Юли 2007, 12:55
Местоположение: София

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот Радио София » 26 Юни 2011, 12:32

adolf написа:Момчета, не ме разбирайте погрешно. Аз съм последния човек, който би казал, че харесва БТВ. В много отношеиня тази телевизия даже ми е противна. Но дайте да бъдем реалисти. Ако коя да е друга електронна медия е наполовина добре, колкото бтв са зле, нейните собственици денонощно банкети ще дават и ще отчитат колосален успех :D БТВ е мощна, могъща и на практика няма стигане. Поне в близките години. Свиквайте. И аз подозирам, че отвреме навреме има разни нередности с пийпълметрията, но не дотолкова, че да се съглася, че БТВ не е най-гледаната тв в България. Верно, пенсионери, роми, малки градчета и села. Но факт - който пръдне по БТВ днес, става знаменитост утре. Такъв ни и е народът и си заслужава управниците. И медиите. :)


Хем е така, хем не е. Няма как рейтингите да са истински, след като ги прави този, който дава рекламата в телевизиите, които има.
Нашата ТВ /знаеш коя/, официално имаше среднодневен рейтинг между 0.2-0.8 и дял между 0.5-1.7%. Че е малко, малко е, но пък толкова малко не може да бъде. Същото е и за бТВ - няма как всичко да е 50+ %. Звучи смехотворно. Българите са прости хора, но не и 60% от тях.
Въобще темата е тооолкова разтеглива, че няма оправия в нея. Както знаеш, промяна ще има с въвеждането на цифровизацията, въпреки че промяната вече е започнала в главите на хората.
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3168
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот radiomanbg » 26 Юни 2011, 14:26

Напълно съм съгласен! Не мога да приема рейтинговите лъжи на лисунгера Гергов.
adolf
100+
100+
Мнения: 186
Регистриран на: 03 Яну 2007, 20:01

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот adolf » 26 Юни 2011, 19:30

Радио София написа:
adolf написа: :)


Хем е така, хем не е. Няма как рейтингите да са истински, след като ги прави този, който дава рекламата в телевизиите, които има.
Нашата ТВ /знаеш коя/, официално имаше среднодневен рейтинг между 0.2-0.8 и дял между 0.5-1.7%. Че е малко, малко е, но пък толкова малко не може да бъде. Същото е и за бТВ - няма как всичко да е 50+ %. Звучи смехотворно. Българите са прости хора, но не и 60% от тях.
Въобще темата е тооолкова разтеглива, че няма оправия в нея. Както знаеш, промяна ще има с въвеждането на цифровизацията, въпреки че промяната вече е започнала в главите на хората.


За рейтинги не споря. Там е очевидно, че има нещо гнило. Моите предположения са, че става въпрос за някакъв вид стъкмистика, но в рамките на няколко процента, не повече. Не знам каква им е далаверата. Вероятно това е част от плана да държат целия пазар. При липса на доказателства, можем само да гадаем. Да забравим за момент пийпълметрията. И без нея е видно за всеки непредубеден, че БТВ е най-гледаната българска телевизия в момента. Съдя по това какъв отзвук имат сериалите, предаванията и новините им сред масите. Който не вярва, да се разходи из китната ни родина и да се убеди сам. В целия този феномен има и някаква доза "гледане по навик" - за 11 години облъчване, неизбежно е.
Сега наистина са недостижими: с милиардите на СМЕ и с корпоративните връзки на Кр. Гергов. Това няма нищо общо с качеството на предлаганата програма. Но има общо с реализираните приходи от реклама. С други думи казано, каквото и да правят БТВ, те са обречени на успех. Друг е въпросът дали ще се оправдаят очакванията на СМЕ и какво ще стане след 6-7 години.
Съгласен съм, че лакомията дразни. Не стига, че в момента са абсолютни лидери, но и чрез пийпълметрията искат да вземат и "последното око на едноокия", в случая, някои от малкото хитови заглавия на БНТ и Нова в Топ 50.
Ще изчакаме цифровизацията и ще видим какво ще стане. Аз лично не очаквам големи промени, поне в началото. Но какво точно са се разбрали големите, няма как да знам.
rainov
500+
500+
Мнения: 529
Регистриран на: 25 Юни 2007, 11:39

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот rainov » 27 Юни 2011, 10:50

Относно рейтингите, преди 8-9 месеца бТВ предоставиха рейтинг на "Денят е прекрасен" и на "На кафе", според този рейтинг Мавриков бе гледан двойно повече от Гала, беше доста странно, продуцента на ДП, реши да прави Метрополис по нова и няма и месец "Денят е прекрасен" бе свалено от програмната схема, а причината бе ниският зрителски интерес....


Очаквам КЗК да глоби бТВ, ако стане Политова трябва да се раздели с 10% от годишният бюджет на телевизията :Devil ьуламач-туркиш ТВ, не мерси!!!
Аватар
zap_lv
100+
100+
Мнения: 252
Регистриран на: 12 Фев 2010, 17:34

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот zap_lv » 27 Юни 2011, 14:21

Някой знае ли как се измерват рейтингите в България ,дали е както съм гледал по филмите (напр.Алф) т.е. дават се специални устройства на определен брой домакинства ,с които се следят какво гледат във всеки един момент ?
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3168
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот radiomanbg » 27 Юни 2011, 17:09

Да, така беше досега. Но от есента едва ли ще е така, защото проучванията ще са по методиката на GFK коато купи миналата година ТНС ТВ план.При предстоящата цифровизация нещата ням ад аса същите защото п оцифров път щ есе получава информация от всеки потребител на кабелен или сателитен оператор , колко пъти и по кое време е кликвано и са гледани определени канали.
Така че иде видьовден за мазниците от БТВ и Краси Г. и сие.
Тази сутрин ми паднаха в очите водещите, които се изказваха неподготвени и паднаха ниско като лаици все едно журналистиката за тях е излишно занимание.Такова невежество не бях виждал, а претендират в същото време за великите професионалисти , да ама не - само на кукуво лято! Бяха в ролята точно като говорители на жълти издания, от които уж се дистанцирали.
Юнак
1000+
1000+
Мнения: 1802
Регистриран на: 01 Дек 2008, 20:43

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот Юнак » 28 Юни 2011, 12:36

ще се получава информация от всеки потребител, колко пъти и по кое време е кликвано и са гледани определени канали. Така че иде видьовден

и ще се разбере кой гледа порно! :Cylon
Може да настъпи и политически проблем, ако се изнесе тази лична информация. Например, какво гледа премиерът ... Ето защо се бавела цифровизацията ;)
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: bTV e обвинена в нелоялна конкуренция

Мнениеот UGLY_BOY » 28 Юни 2011, 15:06

Юнак написа:и ще се разбере кой гледа порно! :Cylon
Може да настъпи и политически проблем, ако се изнесе тази лична информация. Например, какво гледа премиерът ... Ето защо се бавела цифровизацията ;)

Горкият премиер. Ще се тюхка, когато хората разберат какво гледа, всички телевизии ще коментират това в продължение на седмици, а бай Грую от село Горно нанадолнище ще си премести всички тия новини в другия крачол и ще си пие ракията.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта