Страница 1 от 1

Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 23 Ное 2011, 13:02
от Юнак
Почнаха да се настъпват вече - БНТ изпищя за "Под прикритие" (те първи разработили слота, но bTV ги отвяха със "Седем часа разлика"), предстои утре и Нова да изпищи за "Етажна собственост", като в "техния" час тръгне "Домашен арест".
"bTV Studios" просто няма да оставят конкурентите си да дишат.

Имаме и интересен актьорски резонанс - зрителят трябва да избере между Ваня Цветкова и Калин Сърменов срещу Ирена Милянкова и Ивайло Захариев, между Татяна Лолова и Филип Аврамов срещу Антон Радичев и Невена Бозукова. Но то така и трябва, май.

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 23 Ное 2011, 13:57
от PatrioT
Стъклен дом - първия сезон бе успешен и интересен в последствие се превърна на чиста сапунка (загуба на паметта , тайна сестра , миналото се завръща , тайни и т.н.) вижте коментарите в imdb за сериала :
A typical example of the "brasil" soap opera genre. I has everything: long stares, long lost twin brothers with amnesia, killed characters that miraculously come to life, full episodes with nothing happening, obvious twists and turns that all characters don't seem to get (as if they have an IQ of 1.5) etc. If your doctor has prescribed you vomit pills you can use the soap instead.


7 часа разлика - бих казал много пари за нищо . Абсолютно безинтересен сериал ! Блудкава игра, елементарен сценарии , а опита за интрига с руската мутра е по-скоро жалък отколкото интересен. Много безвкусен сериал ! И се питам коя ли от знаковите лица на прехода (разбирай мутрите които се опитва да олицетвори персонажа) ще и викат "милото" , все едно да го наричат "детелинката" :D

Под Прикритие - може би най-добрия български сериал , който съм гледал. Има си всичко интрига , тук-тум романтика , екшън сцени , смешни лафове , оригинален сценарии , интересно развитие на действието , новите влизащи персонажи не са натрапващи а по-скоро се "гмуркат" в във филма.

Столичани в повече - другия ми фаворит. Първия сезон като ,че ли комедията бе повече от драмата . Сега малко нещата се обръщат повечко драма и романтика, отколкото смях . Хумора не е натрапчив или чрез изтъркани клишета , а е елегантен , интересното е ,че всички персонажи са носители на хумора и забавни моменти . като ,че ли действието е в малко статика липса му малко повече динамичност ! Като цяло ми харесва .

Етажна собственост - най-тъпия български сериал в последните няколко години. НОВА са луди да го държат в ефира . Само това мога да кажа .

Домашен арест - ами не очаквам нещо кой знае какво . По-скоро блудкава комедийна-драма, пък може и да греша (дано) .

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 23 Ное 2011, 14:25
от a69
А нека пак да се оплакват, за пари и "заггробването на българската култура...?!" Друг е въпросът за тематиката им!
И малко по встрани от темата, но имащо връзка. За поредната "инжекция" на Нашето Правителство.
Копирам точно прессъобщението от Пресцентъра на МС.

БНТ получи допълнителни средства
за погасяване на задълженията й към БТК


Правителството отпусна 3 379 000 лв. допълнителна субсидия на Българската национална телевизия по бюджета й за 2011 г. Средствата са предназначени за погасяване на задълженията на БНТ към „Българска телекомуникационна компания” АД за разпространение на телевизионна програма и ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на одобрените разходи по централния бюджет.
С предоставената сума обществената телевизия ще има възможност да погаси в договорения срок задължения за 2009-2010 г., в резултат на което ще получи опрощаване на част от дълга си за същия период.

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 23 Ное 2011, 15:11
от Юнак
Разбира се, PatrioT, личните ни предпочитания са едно, а цифрите - друго (1 100 000 зрители на "Седем часа разлика" срещу 388 000 на "Под прикритие", неделя).
"Стъклен дом" и аз го бях отсвирил, но малко случайно загледах преди 3-4 епизода и все едно четях новините за Общинска банка или покупката на Труд и 24 часа...Това няма как да го усети англокоментатор в imdb, инак за сапунена опера от бразилски тип - има нещо такова :D

Аз по принцип приветствам този наплив, българските продуценти и актьори да живнат и да покажат какво могат извън театъра; позачудих се донякъде относно позиционирането, за това пуснах стринга.

Върви си сериалче тихо и мирно в четвъртък по Нова - бам, точно в този ден и този час bTV пускат "Домашен арест" (че и жертват част от култовия "Листопад").
Върви си друго сериалче в неделя по БНТ - бам, айде баданарката с рейтинга в този ден и този същи час със "Седем часа разлика". Толкова ли няма други дни и други часове, малко брутално ми се вижда. Съвсем прицелена и открита атака.

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 23 Ное 2011, 15:54
от PatrioT
(1 100 000 зрители на "Седем часа разлика" срещу 388 000 на "Под прикритие", неделя).

Мда за това цифри не гледам - цифричките могат да се манипулират според желанията на някой , но зрителите - никога . Сори но аз лично не бих си профукал два часа време ,за да гледам някаква тъпа перверзия на мутренски сериал . Аз лично адмирирам появата на български сериали , но нека да не се опитва да ни пробутват посредствени "блюда" , т'ва ,че имам някакъв интерес към родните серийни продукции не значи ,че ще харесаме всеки боклук , който ни пробутат . Аз предпочитам да има няколко продукции , но качествени откъм реализация и от към игра и от към сценарии . Конкретно 7 часа Разлика има много пари вложени в реализация , не го отричам , може би е и най-скъпия сериал по бюджет , но за инвестицията си сериала е абсолютен булшит,

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 23 Ное 2011, 16:28
от stankos
" Количествените натрупвания водят до качествени изменения ! " - остава ни само да бъдем търпеливи .
;)

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 23 Ное 2011, 17:08
от Юнак
Така е, няма нужда да харесаме всичко, а и е невъзможно едновременно да четеш 10 книги.
Специално за Под прикритие / Стъклен дом / Седем часа разлика аз жанрово се учудвам, че се застъпват в криминалния жанр - въпреки нюансите от екшън до фемили. Мутренските изпълнения някак се преекспонират (вкл. и в бг киното), липсва ми едно чисто криминале. В сълзливия жанр (романс) - стил немски или италиански сапун - също е празно засега. И тъй нататък.

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 25 Ное 2011, 10:18
от martintzvetomirov
И моите основни фаворити са Столичаните и Под прикритие.

Не знам от къде БНТ намериха парите за такъв сериал, но щом са накарали и истинските НСБОП да участват в снимкити :D Иначе сериалът е доста по-добър от средностатистическия американски сериал по визия, специални ефекти и екшън сцени. Използвали са качествена снимачна техника, добра операторска и редакторска работа. Актьорската игра, разбира се, на моменти не е на ниво, но стига да оправят това, според мен спокойно могат да се мерят а най-големите американски заглавия :)

Столичаните са интересни, най-вече шегите. Сюжета бива, но напоследък случките изглеждат много нагласени.

Иначе мен ми прави впечатление как хора, дето не са били преди актьори се справят в тези филми по-добре от всеобщо известни лица :D Ирония малко :) Явно дългите години прекарани в театъра ги карат да играят странно пред камера :Hmmm

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 25 Ное 2011, 12:03
от fetish_mi
И моят любим български сериал е Под прикритие. А за рейтингите на всички е известно как се правят. Най-малкото аз Под прикритие не го гледам по БНТ1, защото неделя 21:00 съм на работа, а го гледам от сайта им. Така че тея рейтинги първо са манипулирани, второ отчитат не общото гледане. А най-добър критерии не са измислените БГ-рейтингови агенции, не са манипулативните прессъобщения на БТВ, а това как зрители го оценяват и забележете - как и светът го оценява. Защото все пак от всичките хубави сериали на БТВ с рейтинг 1,5-1,9 млн (междудругото толкова зрители не гледат телевизия никога, камо ли само една програма) нито един не излезе на международната сцена, а слабичкият Под прикритие - хоп - вече ще се разпространява забележете - не в турция и Гърция - а в цял свят. А иначе и Столичани в повече ми харесва, не заради качеството на актьорите или диалога, или сюжета, а заради това, че показва действителността в България. Сега само на 2-ри сезон не ми хареса, че намесиха името на Бойко Борисов, защото досега беше неопределен във времето и пространството тай да се каже, а вече го правят гледаем само за сегашното време и в бъдещето ще остане неразбран.

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 25 Ное 2011, 15:10
от PatrioT
Снощи гледах Домашен арест - и със сигурност тоя сериал може да бъде конкурент на този по НОВА само по посредственост и скука. БТВ и НОВА ще се състезават явно кой колко зрители ще успее да изгони в четвъртък вечер . Домашен арест е изключително посредствен , безинтересен , скучен , елементарен и прочее сериал . Издържах точно 5 минути пред телевизора !

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 25 Ное 2011, 18:45
от UGLY_BOY
fetish_mi написа:И моят любим български сериал е Под прикритие. А за рейтингите на всички е известно как се правят. Най-малкото аз Под прикритие не го гледам по БНТ1, защото неделя 21:00 съм на работа, а го гледам от сайта им. Така че тея рейтинги първо са манипулирани, второ отчитат не общото гледане. А най-добър критерии не са измислените БГ-рейтингови агенции, не са манипулативните прессъобщения на БТВ, а това как зрители го оценяват и забележете - как и светът го оценява. Защото все пак от всичките хубави сериали на БТВ с рейтинг 1,5-1,9 млн (междудругото толкова зрители не гледат телевизия никога, камо ли само една програма) нито един не излезе на международната сцена, а слабичкият Под прикритие - хоп - вече ще се разпространява забележете - не в турция и Гърция - а в цял свят. А иначе и Столичани в повече ми харесва, не заради качеството на актьорите или диалога, или сюжета, а заради това, че показва действителността в България. Сега само на 2-ри сезон не ми хареса, че намесиха името на Бойко Борисов, защото досега беше неопределен във времето и пространството тай да се каже, а вече го правят гледаем само за сегашното време и в бъдещето ще остане неразбран.

За телевизията са важни зрителите, които са гледали сериала не в сайта, а именно когато е излъчен, защото те разчитат на това, че гледаемостта ще направи рекламното им време по-скъпо. Така че, хора като мен и теб, които не гледат Под прикритие по БНТ1, а чрез интернет, въобще не влизат в рейтингите. На SIA не им пука, че това, че го точиш от нета, е зле за БНТ, защото вече са си взели парите. Именно на БНТ им пука, защото разчитат на гледаемост.

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 25 Ное 2011, 23:07
от expert
PatrioT написа:Снощи гледах Домашен арест - и със сигурност тоя сериал може да бъде конкурент на този по НОВА само по посредственост и скука. БТВ и НОВА ще се състезават явно кой колко зрители ще успее да изгони в четвъртък вечер . Домашен арест е изключително посредствен , безинтересен , скучен , елементарен и прочее сериал . Издържах точно 5 минути пред телевизора !

Напълно съм съгласен! Безспорно това е най-посредственият от всички, вървящи в момента сериали...Много плосък сценарий... "Етажна собственост" е много по-интригуващ и въпреки, че и той на моменти е плосък, все пак е класи над него...

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 26 Ное 2011, 00:16
от adolf
UGLY_BOY написа:
fetish_mi написа:За телевизията са важни зрителите, които са гледали сериала не в сайта, а именно когато е излъчен, защото те разчитат на това, че гледаемостта ще направи рекламното им време по-скъпо. Така че, хора като мен и теб, които не гледат Под прикритие по БНТ1, а чрез интернет, въобще не влизат в рейтингите. На SIA не им пука, че това, че го точиш от нета, е зле за БНТ, защото вече са си взели парите. Именно на БНТ им пука, защото разчитат на гледаемост.


Съмнявам се, че и на БНТ им пука ;)
Личното ми пристрастие е "Под прикритие". Засега е най-добре направеният бг-сериал. ОБАЧЕ... Има едно "обаче".... Това, което аз харесвам, не съвпада с масовия вкус. По градове и паланки масово гледат и се вълнуват от "Стъклен дом" и "Столичани в повече". За "7 часа разлика" нямам наблюдения. Не знам защо се получава така. Дори парадоксът е, че мои приятели ченгета дори не бяха мяркали първия сезон на "Под прикритие", и след като ги открехнах, че има такъв филм, започнаха да го гледат...
"Под прикритие" е по-скоро фаворит на мъжката аудитория, между 20-45 години, градски тип, ценители :)

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 26 Ное 2011, 12:07
от UGLY_BOY
Според мен една от причините bTV да е толкова гледаема, въпреки че програмата й е доста бозава, е, че всъщност тя е напипала интересите на най-масовия таргет в България, който се състои от над 2 милиона пенсионери и домакини, живеещи в малки градове, където ежедневието е инертно (дори по кварталите на големите градове ежедневието е инертно). Тоест, нещата, които bTV излъчват, са пряко обвързани с тематиките, които вълнуват този таргет и с инертното и бавно течащо време на целевата им група. Колкото и тази програма да не отговаря на световните тенденции, тя е пряко обвързана с българската действителност - бабите, че и дядовците, инертните домакини и учителки по история в турските села в балкана искат да гледат турски сапунки. Българските сериали, излъчвани по bTV, пак са направени така, че да отговарят на аудиторията й (несъмнено, най-масовата в страната ни). Тоест, всяка от останалите телевизии, която се опитва да заеме друга ниша, може да се радва на по-малко зрители, защото възприемателите, съставляващи другите целеви група, различни от тази на bTV, са по-малко. Ето я и причината всички по default да пускат bTV и да гледат тази телевизия, въпреки че там няма публицистични предавания, а само сапунки и бозави новини. Просто основната маса, населяваща България, няма нужда от публицистика, а има нужда от сълзливи сериалчета и тук-таме някое певческо риалити шоу.

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 28 Ное 2011, 17:44
от zap_lv
Държавните субсидии за производството на филми са в размер до 12 млн. лева .Това означава ,че като направиш даден филм (сериал) получаваш пари от държавата ,което от своя страна стимулира пройзводстовото им.
Това трябва да обяснява защо в последно време се създават повече филми.

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 29 Ное 2011, 09:54
от UGLY_BOY
Държавните субсидии касаят основно игралните филми (които са финансирани основно от държавата) и БНТ (които финансират телевизионни филми и сериали). Сериалите, които се излъчват по частните телевизии, нямат нищо общо с държавното финансиране.

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 30 Ное 2011, 23:47
от Аспарух
Не финансирани, ами източник на приходи. СЕМ сложиха една глобичка за незаконно продуктово позициониране на БНТ за цигарите Кинг, чието лого е сложено на транспарант зад драгия режисьор, който обяснява за новия бг сериал. Не че подкрепям рекламата на цигари, ама като знам какво е да намериш спонсор... Педантичността на закона мнооого помага.

Re: Много бг-сериал, много нещо

Публикувано на: 01 Дек 2011, 21:16
от Светла
Юнак написа:.....
Върви си сериалче тихо и мирно в четвъртък по Нова - бам, точно в този ден и този час bTV пускат "Домашен арест" (че и жертват част от култовия "Листопад").
Върви си друго сериалче в неделя по БНТ - бам, айде баданарката с рейтинга в този ден и този същи час със "Седем часа разлика". Толкова ли няма други дни и други часове, малко брутално ми се вижда. Съвсем прицелена и открита атака.


Здравейте,
Наистина, защо по едно и също време трябва отделните телевизии да излъчват различните български сериали. Конкуренцията си е конкуренция, но и българското си е българско, все пак.
Честно казано, не съм гледала и пет минути от турските сериали. Не коментирам качеството нито на едните, нито на другите. Но мисля, че не трябва да пренебрегваме родното.
Надявам се, да се намери компромисно решение.