Няколко въпроса относно телевизията

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 2921
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот Stani » 26 Май 2016, 12:52

[quote="PacoStarAP1125"]
Мдааа. Благодаря Ви много за поясненията. Моите почитания към Вас!
Да обобщя ли какво съм разбрал за импеданса: Импедансът на антената трябва да е еднакъв с импеданса на коаксиалния кабел. А еднаквите импеданси на антената и на кабела трябва да са еднакви с импеданса на приемника. Моля потвърдете. Или ме поправете. Благодаря.-Да така е!


Не разбрах за кое не съм прав. Ако не съм прав, от думите Ви излиза, че всяка външна антена е по-добра от която и да е вътрешна. Т.е. не е важна характеристиката 'усилване' на антената, а важна е характеристиката й дали е вътрешна или външна. Много Ви моля да уточните. Благодаря.-И характеристиката е важна,но винаги външната антена дава по добри резултати!
Аватар
Vass
100+
100+
Мнения: 378
Регистриран на: 16 Дек 2012, 19:04
Местоположение: София

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот Vass » 26 Май 2016, 14:29

[quote="PacoStarAP1125"]
""Мдааа. Благодаря Ви много за поясненията. Моите почитания към Вас!...........""
Е, явно всичко Ви е ясно ! Приятен ден 8) 8) 8)
PacoStarAP1125
Нов
Нов
Мнения: 17
Регистриран на: 04 Май 2016, 01:21

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот PacoStarAP1125 » 26 Май 2016, 16:58

Темата почна да се оспамва. Нормално.

Но да се върнем на въпросите за характеристиките на антените за цифрова ефирна телевизия.
И да пишем по същество.
Мерси. :)
Аватар
popovp
1000+
1000+
Мнения: 2034
Регистриран на: 29 Сеп 2011, 00:02
Местоположение: Варна

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот popovp » 26 Май 2016, 17:25

По конкретните въпроси да добавя, че посочени разстояния на прием не е основна характеристика, а препоръка която би трябвало да се конкретизира при какви условия е - мощност на предавателя.
-По отношение усилването - това е основна характеристика на антената и би трябвало да се обявява в спецификацията. Срещат се и оповестени нереални данни( например усилване от 18 / 15 децибела на пръчковидната антена от 9лв).
Коефициент на усилване в dB по напрежение = 20 log U1/U2
U1 - напрежение на приемната антена в посока максимално приемане;
U2 - напрежение на еталонната антена(полувълнов дипол) в посока максимално приемане;
-Външна или вътрешна антена: Една и съща антена ползвана като външна би следвало да даде по-добри резултати от стайно разполагане, ако е на правилното място. Например може да се окаже по-лошо приемане на външната, ако е неправилно разположена зад сградата(без пряка видимост към предавателя), спрямо вътрешна до прозореца "виждащ" предавателя.

Вече всичко е ясно по конкретните въпроси, но щом е "сърбана попарата", а се иска помощ за правилен подбор, нека видим:
-Къде, с каква антена, приемник, кабел, показания на сигнал-индикаторите са правени неуспешните опити за прием.
gakal
100+
100+
Мнения: 454
Регистриран на: 04 Фев 2007, 15:04
Местоположение: Пловдив

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот gakal » 26 Май 2016, 19:13

За да се гледа телевизията без проблем на входа на приемника трябва да се изпълнят две условия:
1. Нивото на сигнала да превишава някакъв праг
2.Отношението сигнал/шум да превишава определен праг.
Именно второто изискване води до правилното твърдение, че външната антена без усилвател е по-добре от стайна с усилвател. По-принцип стайните антени са за предпочитане в големите градове със силна напрегнатост на полето, най-вече заради лесния си монтаж. Аз лично винаги предпочитам външна антена.
Не е за предпочитане и варианта стайна антена с мощен усилвател при наличието на силен сигнал - тогава на входа на тунера се подава толкова високо ниво, че самият тунер продуцира хармонични и влошава до негледаемост отношението сигнал/шум на иначе доброто приемно поле.
nradkov
500+
500+
Мнения: 565
Регистриран на: 27 Окт 2015, 20:55
Местоположение: София

Re: Няколко въпроса относно АНТЕНИТЕ за телевизорите

Мнениеот nradkov » 27 Май 2016, 07:52

PacoStarAP1125 написа:Здр.

Дали има тема, написана на разбираем (за тъпанари като мен) език, относно правилния избор на антена за цифрова ефирна телевизия?
Моля споделете. Щото не намерих.


А ако няма подобна тема, допустимо ли е да си задам ли въпросите тук?

Ето ги:

Като гледам този сайт: http://www.cifronim.com/%D1%86%D0%B8%D1 ... D0%B8.html

не мога да преценя на каква антена да се спра – хем да е по-евтина, хем и да приеме и доведе качествен сигнал до декодера ми.
Странно, има описани някакви характеристики на различните антени. Но се обърквам, че за някои антени има записано препоръчително отстояние от предавателя!!! А за други – няма такава характеристика. Защо е така? Сякаш нарочно искат да объркват хората.

Обърква ме и факта, че за някой модели антени от въпросния сайт е дадена и характеристиката „усилване”, а на други модели тази характеристика липсва. Защо?

Та... аз като си избирам антена – за какво препоръчително разстояние да я търся? Дали ако съм на 60 км от някой предавател, трябва да търся антена за препоръчително отстояние поне 60 км? Или може да си позволя и по-евтина. И с усилване колко децибела да е? /друг е въпросът, че самите понятие „усилване” и „децибел” никак, АМА НИКАК, не са ми понятни/

Още нещо: Каква е съществената разлика между вътрешните и външните антени? Една ВЪТРЕШНА антена не мога ли да я сложа навън? И ако я сложа, няма ли да приемам сигнал по-добре, отколкото ако е вътре в стаята?

Искам, ако изобщо някой се отзове, да ми отговори на поставените въпроси. И моля, да не ми отговаря на незададени въпроси.
Предварително благодаря.

За импеданса на антената: На някой антени е посочена характеристика 'изходен импеданс' /което изобщо не знам какво е/. В омове.
А на някои коаксиални кабели, които евентуално ще купя за да свържат антената ми с декодера ми, пак пише някакви омове - примерно 75 ома, или 50 ома, или 100 ома. Задължително ли е, препоръчително ли е, или няма никакво СЪЩЕСТВЕНО значение какъв е импеданса на антената и какво е съпротивлението на коаксиалния кабел. Трябва ли да има някаква равнозначност на омовете на антената и омовете на кабела.Мерси.

Предполагам, даже убеден съм, че въпросите ми са страшно глупави. И смешни. Но за некомпетентен в областта на електрониката и електротехниката човек са /според мен/ допустими. Срамувам се, че ги задавам. Моля да бъда извинен за неграмотността ми.

И не моля за лекции - няма да ги разбера. Пуста неграмотност.
Моля за отговори като за тъпанар. Мерси.

Колега Пакостар, купи си една логоперодична антена около 1 м. дължина(не,като тази, на която си се кръстил) - 26 лв. и коаксиален кабел 75 ома, избери си подходящото място за антената и си готов. Ако си в крайграничен район до около 50 км. ще можеш да разчиташ и на още програми освен нашите. :Happy
Пиши за резултата.
Аватар
popovp
1000+
1000+
Мнения: 2034
Регистриран на: 29 Сеп 2011, 00:02
Местоположение: Варна

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот popovp » 28 Май 2016, 11:42

Предполагаеми антени много, но без да се знае къде ще се прилага и какво да хваща темата само се "разводнява". Мястото и е за раздела "Антени".
Представете си , че мястото примерно е някъде във варнеско... където каналите са 27 и 29. Тогава може да е по-подходяща антена за определен канал.
PacoStarAP1125
Нов
Нов
Мнения: 17
Регистриран на: 04 Май 2016, 01:21

Няколко въпроса относно АНТЕНИТЕ за телевизорите

Мнениеот PacoStarAP1125 » 28 Май 2016, 11:43

popovp написа:Коефициент на усилване в dB по напрежение = 20 log U1/U2


Предполагам, че за активните антени предлагани по магазините, усилването, обявено в спецификациите им, е общото им (съвместното) усилване, дължащо се и на размерите и начина на подреждане на пръчките, и дължащо се и на допълнително вградената електроника (усилвател).

За една активна антена, може ли да се предположи какво е съотношението между усилването, дължащо се на конструкцията на пръчките, и усилването, дължащо се на допълнителната електроника?

Това съотношение /ако то изобщо може да бъде установено/ от какъв порядък е: около 0.1 или около 0.2, или около 0.3, или около 0.5, или около 0.8, или около 0.9? Благодаря.

Кофти зададен въпрос ... май.

Исках да попитам каква част от общото усилване се дължи на пасивната част на антената и каква част - на допълнителния електронен усилвател.
Аватар
popovp
1000+
1000+
Мнения: 2034
Регистриран на: 29 Сеп 2011, 00:02
Местоположение: Варна

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот popovp » 29 Май 2016, 21:05

Ако няма данни, питай производителя за усилването на антената като пасивна и сам ще си отговориш на въпроса. Започва темата ти да ми заприличва на помощно средство за курсова работа, дипломна работа... Отговор и на много други теоритични въпроси може да получиш с търсене по дума в чичко Google. Успех!
Аватар
ste_fun
100+
100+
Мнения: 191
Регистриран на: 10 Юли 2007, 16:10
Местоположение: у Нас
CONTACT:

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот ste_fun » 29 Май 2016, 22:08

Колега, очакваш с няколко изречения да ти разкажем дебелите книги писани по темата... да не говорим за така досадния ти НАШ опит "проба/грешка". наистина popovp е прав! Първо напиши къде си и какви опити си правил.
Относно географското ти ориентиране, погледни тоя сайт
http://www.dvbtmap.eu/maps.html
и виж от къде може да ти дойде сигнала, като спазваш правилото за пряката видимост (да не си зад някой баир).
Концентрирай се в търсенето на сигнали на определените канали за твоя регион и на съседните ако си на границата между тях. Това означава да пуснеш РЪЧНО търсене на някой канал и да местиш антената, каквато и да е тя (дори и жичка) ползвайки скалите за сила на сигнала (обикновено всеки приемник има).
Автоматичното търсене пропуска слабите сигнали. За сега забрави за импеданси и децибели - те са за относително далечен прием и малък сигнал. Ако тепърва купуваш кабели, антени и куплунги няма как да попаднеш (в общия случай) на несъгласувани (с различен импеданс) компоненти: антена - кабел - приемник, всички са с импеданс 60-75 Ом!
Аз лично експериментирам успешно с антена от разцепен на 15 см коаксиален кабел, като жилото и оплетката се разтварят на 180 градуса и се поставят вертикално (жилото нагоре). Така се прави "дипол" с кръгова диаграма на насочване.
PacoStarAP1125
Нов
Нов
Мнения: 17
Регистриран на: 04 Май 2016, 01:21

Няколко въпроса относно АНТЕНИТЕ за телевизорите

Мнениеот PacoStarAP1125 » 30 Май 2016, 14:52

Благодаря на всички отзовали се по темата.

Успях да я докарам донякде
След сложна операция по монтиране на антена 8 м над терена. Антена - пасивна.
Кабел 75 ома - 20 м
В декодера се появи - 48 % сила на сигнала и 70% качество на сигнала.
Гледа се.

Идея: Искам да срежа кабела на единадесетия метър в посока от антената към декодера. И там да монтирам (да вмъкна) сплитер, запазвайки дължината на кабела до декодера (стария).

От въпросния сплитер искам да 'взема' сигнал за още един декодер. Вторият кабел ще е с дължина около 5 м, дори може и 4 м да са ами достатъчни. /Имам едно парче специален коаксиален кабел, доста дебел е. (специален, специален... колко да е специален!) На него нищо не пише, но е чисто нов и е от тези дето ползват кабеларките за магистралните си кабели./

Имам два сплитера - на корпуса на единия пише ЕКТ-1002В 2WAY SPLITTER 5-1000 Mhz, а на другия BZT FV2 2WAY SPLITTER 5-1000 Mhz.

Въпрос: Ако реализирам намерението си, ще има положителен ефект, изразяващ се в гледане на телевизия и на втори телевизор? Ако според вас си струва да пристъпя към реализация, кой от двата сплитера да предпочета? Да търся ли нов сплитер? Какъв? Да купувам ли обикновен коаксиален 75 ома кабел?
Всъщност - намерението ми дали изобщо е технически допустимо от гледната точка на вас - патилите и препатили с цифровизацията. Благодаря.
gakal
100+
100+
Мнения: 454
Регистриран на: 04 Фев 2007, 15:04
Местоположение: Пловдив

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот gakal » 30 Май 2016, 16:15

Добавянето на сплитер и втори декодер ще намали сигнала. В такъв случай бих ти дал следния съвет;
Монтираш който и да е от двата сплитера, гледаш резултата, ако всичко работи - О.К.
Ако не е добре :
1.Пробваш другия сплитер.
2. Добавяш малък - 10-15dB усилвател горе на антената - той ще компенсира загубите в кабела и сплитерите.
3. Сядаш със чаша студена напитка пред телевизора и се наслаждаваш на постигнатото. :D
PacoStarAP1125
Нов
Нов
Мнения: 17
Регистриран на: 04 Май 2016, 01:21

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот PacoStarAP1125 » 30 Май 2016, 17:43

gakal написа:2. Добавяш малък - 10-15dB усилвател горе на антената

Този допълнителен усилвател ще го захранвам с ток 5 волта през коаксиалния чрез някой от декодерите ли (има ли такива усилватели изобщо) ? От кой от двата декодера ще е по-добре? (ама че съм невеж)

Или ще трябва да закарам две жички с 220 волта до осемметровата антена?

Благодаря.
gakal
100+
100+
Мнения: 454
Регистриран на: 04 Фев 2007, 15:04
Местоположение: Пловдив

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот gakal » 30 Май 2016, 17:53

Усилвателя се захранва през коаксиалния кабел - зависи какъв ще си купиш. За целта сплитерите ти трябва да позволяват ( предават ) захранващото напрежение. Има и такива усилватели, които се продават със собствен адаптер , но пак през коакс. кабел. Първо пробвай без усилвател.
Аватар
ste_fun
100+
100+
Мнения: 191
Регистриран на: 10 Юли 2007, 16:10
Местоположение: у Нас
CONTACT:

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот ste_fun » 30 Май 2016, 22:16

Браво, колега! Това си е базов резултат! Сега можеш да почнеш да трупаш опит ;)
Пък ако пратиш и снимки на крайните си резултати, ще сгрееш и нашите душички!
Може да направиш пробите и долу - при декодера със сплитерите, усилвателя и захранването. Почни от пасивните и вече наличните неща. После ще режеш кабела. Пипни и антената да я насочиш по-добре. За твоя информация:
- децибел е логаритмична единица (нелинейна), която показва колко пъти сигнала (на изхода) е по-голям (или по-малък) от някакъв базов сигнал (на входа) в случая с антената - прост вибратор (дипол) със и без пръчките около него, в случая с усилвателите - е логично - вход/изход;
- усилване 2 пъти на сигнала = 3dB, т.е. добавяйки сплитер, сигнала ти затихва с поне 3dB.
айде - успех и внимавай! 8 метра = 2-3 етажа :Icecream
PacoStarAP1125
Нов
Нов
Мнения: 17
Регистриран на: 04 Май 2016, 01:21

Няколко въпроса относно АНТЕНИТЕ за телевизорите

Мнениеот PacoStarAP1125 » 31 Май 2016, 09:41

Като чета какво сте писали, мога да предположа, че ще имам проблеми с отслабването на сигнала (напомням, че понастоящем е: сила - 48% и качество -70%) вследствие на евентуалното вмъкване на сплитер.

Да попитам следното:
1. Отслабването на сигнала вследствие на вмъкването на сплитер ще се дължи на самия факт, че вмъквам сплитер ли?
2. Или сигналът ще отслабне вследствие не на самия сплитер като сплитер, а вследствие на разделянето на сигнала през сплитера?
3. Тъй като кабелът (дължината му в момента е 20 м) ми е малко дълъг, какво бихте ми препоръчали: Да вдигна антената с още около 1.5 м (едва ли ще мога повече) и общата й височина да стане около 9.5 м? Или да скъся кабела, срязвайки от него около 3 м?
4. Ако въпросът е изобщо коректен - колко, моля предположете, децибела се печелят с повдигане на антената с 1.5 м? Печели ли се изобщо нещо с подобно повдигане?

Благодаря.
nradkov
500+
500+
Мнения: 565
Регистриран на: 27 Окт 2015, 20:55
Местоположение: София

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот nradkov » 31 Май 2016, 09:50

Не пипай нищо, слагай сплитера и гледай, най-много да падне на 50%. Три метра кабел нищо няма да подобрят, винаги е хубаво да имаш малко излишък.
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 2921
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот Stani » 31 Май 2016, 15:49

Има сплитери за цифров сигнал,тези за аналоговият сигнал са с по голямо затихване,това се правеше с цел да се премахне двойният образ при свързване на два телевизора и да се намали паразитното излъчване на осцилаторното (генераторното) стъпало на телевизорите.
Аватар
popovp
1000+
1000+
Мнения: 2034
Регистриран на: 29 Сеп 2011, 00:02
Местоположение: Варна

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Мнениеот popovp » 31 Май 2016, 16:28

Намаление 3dB (2 пъти по мощност) е намаление 1.41 пъти по напрежение.
Малко повдигане ще е полезно само ако при това се индицира увеличение индикацията сигнал качество. Различни приемници дават различни показания на сигнала - за едни показание 36-37% качество е на границата на сканиране/гледане, при други се гледа и при 10% и по-малко. Лесно ще провериш влиянието на сплитера свързвайки го преди да срязваш кабела, както бе посочено и по-горе.
PacoStarAP1125
Нов
Нов
Мнения: 17
Регистриран на: 04 Май 2016, 01:21

Няколко въпроса относно АНТЕНИТЕ за телевизорите

Мнениеот PacoStarAP1125 » 01 Юни 2016, 09:53

Отново искам да помоля за отговор на следните въпроси :
1. Отслабването на сигнала вследствие на вмъкването на сплитер ще се дължи на самия факт, че вмъквам сплитер ли?
2. Или сигналът ще отслабне вследствие не на самия сплитер като устройство със собствено съпротивление, а вследствие на едновременната "употреба" на разделения (на две) сигнал от два декодера? Подчертавам израза 'едновременна употреба'.

Още нещо: Ако след вмъкването на сплитера правя така, че двата декодера да не работят едновременно, пак ли ще има затихване по мощност 2 пъти и затихване по напрежение 1.4 пъти?

popovp написа:Малко повдигане ще е полезно само ако при това се индицира увеличение индикацията сигнал качество.

Повдигането на антената не довежда си само по себе си до увеличение на индикацията "сигнал и качество"? Или няма такова правило?

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта