Страница 1 от 3

Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 10 Ное 2012, 22:13
от Filosofin
Моля някой компетентен да ми пише на скайп filosofche , тъй като искам да попитам 5-6 неща , а не съм достатъчно компетентен да си отговоря сам. Става въпрос за цифрова ефирна телевизия и аналогова телевизия. Благодаря предварително!

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 10 Ное 2012, 23:24
от ogibo
Що не си зададеш въпросите тук? Все пак е форум и ще ти се помогне с коквото можем,пък и някой друг може да има същите въпроси и да разбере отговорите.

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 15 Апр 2013, 23:34
от Arda TV
Здравейте да питам от няколко дни забелязах че има нова телевизия в Стара Загора.Казва се "TV Zagora"
но не я намирам тук като инфо. че съществува такава телевизия. ето линк http://stznews.bg/tv-zagora---novinite- ... 10152.html

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 16 Апр 2013, 00:32
от 747
ogibo написа:Що не си зададеш въпросите тук? Все пак е форум и ще ти се помогне с коквото можем,пък и някой друг може да има същите въпроси и да разбере отговорите.


е, мисля, че и сам може да си отговориш! :D :D :D
нали, ако зададе въпрос, ще се изредят поне 7 души да му обясняват колко е тъп, след тях ще се появи един специален всеобщ любимец, който ще го обвини, че е комунист, а накрая някой от модераторите ще каже, че въпросите му не са за тая тема и тоя раздел, ще го заплаши с бан и ще заключи темата :Icecream :Icecream :Icecream

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 16 Апр 2013, 00:37
от stivan
@Arda TV
Kакъв точно е проблема с тази нова кабелна телевизия?
http://www.cem.bg/download.php?id=4285

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 17 Апр 2013, 22:46
от Arda TV
Няма проблем, само попитах защо не я намирам в раздел "Телевизии" като лого с инфо.

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 17 Апр 2013, 23:29
от ste_fun
'ми сигурно е много малка или прекалено нова за да е ТАМ, където очакваш да я видиш...

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 18 Апр 2013, 08:30
от Роси
По-скоро нововъзникващите телевизии би трябвало някак да информират predavatel.com за това, че са възникнали (понеже, откъде да знае). В сайта на "ТВ Загора" не виждам да са се похвалили и с това, кои оператори я излъчват - да не е само в интернет?

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 18 Апр 2013, 16:43
от GIF
Зрителите са длъжни сами да отгатват, къде се пускат нови телевизии. Служителките в телевизиите не са длъжни да се интересуват колко зрители ги гледат, особено ако са роднини на "собственика" или наши хора, ако са хубави и най-вече секси ! :D

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 06 Май 2013, 20:15
от ra4ko-to
Това ми хареса :Clap А и много точно, а и пари се перат без проблеми у нас :Happy

В Напред.БГ са събрани някои от най-интересните картички за имен ден на български език. Можете да ги видите и изпратите на някой, който има имен ден от http://napred.bg/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BD.html. Малките деца обичат да им четете приказки за лека нощ. Нещо, което не трябва да пропускате на никаква цена. В напред.БГ са събрани някои от най-хубавите детски приказки. Ето тук http://napred.bg/%D0%B4%D1%8F%D0%B4%D0%BE-%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7.html можете да прочетете приказката за Дядо Мраз, а тук за наказаната Кума Лиса http://napred.bg/%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B0.html. Естествено, в Напред.БГ има още много и различни приказки за малки и големи деца. Всички приказки на Георги Райков можете да намерите тук http://napred.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2.html

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 07 Май 2013, 16:01
от radiomanbg
Роси написа:По-скоро нововъзникващите телевизии би трябвало някак да информират predavatel.com за това, че са възникнали (понеже, откъде да знае). В сайта на "ТВ Загора" не виждам да са се похвалили и с това, кои оператори я излъчват - да не е само в интернет?

Още преди да стартира през април ТВ Загора писах за нея, че предстои да започне излъчването й само по кабел и само в мрежата на БЛИЗУУ Стара Загора и региона. В Стара Загора телевизията е известна като телевизията на ГЕРБ, защото е регистрирана на адреса, на който живее областния управител на Стара Загора.

Няколко въпроса относно АНТЕНИТЕ за телевизорите

Публикувано на: 25 Май 2016, 17:15
от PacoStarAP1125
Здр.

Дали има тема, написана на разбираем (за тъпанари като мен) език, относно правилния избор на антена за цифрова ефирна телевизия?
Моля споделете. Щото не намерих.


А ако няма подобна тема, допустимо ли е да си задам ли въпросите тук?

Ето ги:

Като гледам този сайт: http://www.cifronim.com/%D1%86%D0%B8%D1 ... D0%B8.html

не мога да преценя на каква антена да се спра – хем да е по-евтина, хем и да приеме и доведе качествен сигнал до декодера ми.
Странно, има описани някакви характеристики на различните антени. Но се обърквам, че за някои антени има записано препоръчително отстояние от предавателя!!! А за други – няма такава характеристика. Защо е така? Сякаш нарочно искат да объркват хората.

Обърква ме и факта, че за някой модели антени от въпросния сайт е дадена и характеристиката „усилване”, а на други модели тази характеристика липсва. Защо?

Та... аз като си избирам антена – за какво препоръчително разстояние да я търся? Дали ако съм на 60 км от някой предавател, трябва да търся антена за препоръчително отстояние поне 60 км? Или може да си позволя и по-евтина. И с усилване колко децибела да е? /друг е въпросът, че самите понятие „усилване” и „децибел” никак, АМА НИКАК, не са ми понятни/

Още нещо: Каква е съществената разлика между вътрешните и външните антени? Една ВЪТРЕШНА антена не мога ли да я сложа навън? И ако я сложа, няма ли да приемам сигнал по-добре, отколкото ако е вътре в стаята?

Искам, ако изобщо някой се отзове, да ми отговори на поставените въпроси. И моля, да не ми отговаря на незададени въпроси.
Предварително благодаря.

За импеданса на антената: На някой антени е посочена характеристика 'изходен импеданс' /което изобщо не знам какво е/. В омове.
А на някои коаксиални кабели, които евентуално ще купя за да свържат антената ми с декодера ми, пак пише някакви омове - примерно 75 ома, или 50 ома, или 100 ома. Задължително ли е, препоръчително ли е, или няма никакво СЪЩЕСТВЕНО значение какъв е импеданса на антената и какво е съпротивлението на коаксиалния кабел. Трябва ли да има някаква равнозначност на омовете на антената и омовете на кабела.Мерси.

Предполагам, даже убеден съм, че въпросите ми са страшно глупави. И смешни. Но за некомпетентен в областта на електрониката и електротехниката човек са /според мен/ допустими. Срамувам се, че ги задавам. Моля да бъда извинен за неграмотността ми.

И не моля за лекции - няма да ги разбера. Пуста неграмотност.
Моля за отговори като за тъпанар. Мерси.

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 25 Май 2016, 18:46
от yuliqn
Просто вземи най малката антена и ако има тунер sinsps който да е по съвременен за второ поколение ефирна T2 ще е супер 'слагай външна ще ловиш по добре и по стабилно 'пиши на лични ;) вземи кабел за кабелна и той става 'ако ти се намира стойка от сателитна чиния още по добре :-)

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 25 Май 2016, 22:04
от Stani
Външната антена е за предпочитане, тя дава по добро усилване. Импеданса на кабела,вълновото съпротивление трябва да отговаря на това на цифровият приемник,тоест ако на приемника пише импеданс 75ома,то и кабела също трябва да бъде с вълново съпротивление 75ома! Някой антени са без вграден усилвател предназначени са за райони с силен сигнал или близко до предавателя,кулата. Други са с антенен усилвател за райони с слаб сигнал или далече от излъчвателя,според разстоянието до предавателя ще прецениш каква ще ти върши работа.

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 26 Май 2016, 09:46
от popovp
@PacoStar AP1125
Първо напиши място ти на приемане(това е определящо и изходна точка по въпроса), може колеги в този район да споделят практически опит с каква антена как приемат. С една и съща антена, според теренните особенности - на едно място може да се приема добре, а на друго - не, или да е непостоянно.
Предполага се си чел раздела за антени - тема "Съвет за антени за DVB-T" / 16.08.2013, "Избор между 2 антени за DVB-T"/ 28.04.2013.

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 26 Май 2016, 10:02
от PacoStarAP1125
yuliqn написа:Просто вземи най малката антена и ако


Искам да помоля да приемете следната ми забележка относно изречението в горния цитат. Ще се опитам да се изразя културно, но достатъчно ясно и категорично: Тази попара съм я дробил. И сърбал.
Иначе казано: Няма да купувам нищо на посоки. На играта "Проба - грешка" не ми се играе повече.

Stani написа:Външната антена е за предпочитане, тя дава по добро усилване.


Искам да помоля да не ме подвеждате. Общите приказки са излишни. Ето две антени - вътрешна и външна:

http://www.technopolis.bg/bg/TV-ACC-Oth ... 24/p/17146

МОДЕЛ - ANT 1624
УСИЛВАНЕ - ДО 40DB
ТИП - ВЪТРЕШНА АКТИВНА С УСИЛВАТЕЛ

и

http://www.technopolis.bg/bg/TV-ACC-Oth ... 50/p/14266

МОДЕЛ - SV9350
УСИЛВАНЕ - ДО 15DB
ТИП - ВЪНШНА АКТИВНА С УСИЛВАТЕЛ

Ако усилването се измерва с DB /аз не твърдя че се измерва в DB, защото, както казах, съм неграмотен на тема 'антени'/, то ясно е, че не всяка външна антена има по-добро усилване от всяка вътрешна.

Stani написа: Импеданса на кабела,вълновото съпротивление трябва да отговаря на това на цифровият приемник,тоест ако на приемника пише импеданс 75ома,то и кабела също трябва да бъде с вълново съпротивление 75ома!


Благодаря за съвета Ви! Моите почитания към Вас.

Въпрос: Да разбирам ли, че характеристиката 'изходен импеданс', която производителя указва на някои от приемателните антени за цифрова ефирна телевизия / например тази антена http://shop.pacostar.com/product/66/ap1 ... nshna.html /
е несъществена, неважна, излишно обявявана и ненужна характеристика? Мерси.

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 26 Май 2016, 10:23
от Vass
popovp написа:@PacoStar AP1125
Първо напиши място ти на приемане(това е определящо и изходна точка по въпроса), може колеги в този район да споделят практически опит с каква антена как приемат. С една и съща антена, според теренните особенности - на едно място може да се приема добре, а на друго - не, или да е непостоянно.
Предполага се си чел раздела за антени - тема "Съвет за антени за DVB-T" / 16.08.2013, "Избор между 2 антени за DVB-T"/ 28.04.2013.

Няма как да отгатнем при какви условия приемаш :D
Град/село. За приемника нито дума :) Антените, които си посочил са за силен сигнал. При много слаб сигнал и дължина/качество на кабела и т.н....... :)

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 26 Май 2016, 10:26
от Stani
''Въпрос: Да разбирам ли, че характеристиката 'изходен импеданс', която се дава на някои от приемателните антени за цифрова ефирна телевизия / например тази антена http://shop.pacostar.com/product/66/ap1 ... nshna.html /
е несъществена, неважна, излишно давана характеристика? Мерси.
''
Естествено,че е важна и то до толкова за да знаеш какъв кабел да сложиш,тоест трябва да има съгласуване между вълновото съпротивление на антената и кабела,ако то не е еднакво то ще се получи голямо затихване ,отслабване на сигнала постъпващ на входа на приемника. За външната антена не си прав,има разлика между антена поставена навън и същата такава поставена вътре или на таванско помещение и винаги външната дава по голямо усилване,по силен сигнал,по добър прием!

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 26 Май 2016, 12:13
от PacoStarAP1125
popovp написа:Предполага се си чел раздела за антени - тема "Съвет за антени за DVB-T" / 16.08.2013, "Избор между 2 антени за DVB-T"/ 28.04.2013.

Благодаря за опита Ви да ми помогнете, като ме насочите към двете теми. Не бях ги чел.
Изчетох ги внимателно. На нито един от поставените в най-първия ми пост въпроси отговор не намерих.

Все пак полезно нещо, научено от темата за "Избор между 2 антени за DVB-T" е, че антената Funke Digital ABM 4551 е по-добра от антената DIPOL 44/21-69 Tri Digit w. amp. Ще се съобразя с тази препоръка, ако ми се наложи да избирам между тези две антени.

Но тази абсолютна антилогика в препоръката за избора на антена едва ли може да бъде обяснена!

Изключително странно как антена с усилване 30-32 децибела, каквото усилване има Функе, е за предпочитане пред усилването от 47 децибела, каквото има DIPOL 44/21-69 Tri Digit w. amp.

popovp написа:Първо напиши място ти на приемане.

Моля, изчакайте с написването на мястото ми на приемане. Сега говорим за антените.
popovp написа:...мястото на приемане(това е определящо и изходна точка по въпроса)

Въпросите са характеристиките на антените.

Vass написа:Няма как да отгатнем при какви условия приемаш

Проблемът е, че не приемам.
Но оставете условията настрана. Поне засега.
За характеристиките на антените питам. Първо нека решим въпроса с антените, моля.
Благодаря Ви, че се включихте в темата.

Re: Няколко въпроса относно телевизията

Публикувано на: 26 Май 2016, 12:33
от PacoStarAP1125
Stani написа: Импеданса на кабела,вълновото съпротивление трябва да отговаря на това на цифровият приемник,тоест ако на приемника пише импеданс 75ома,то и кабела също трябва да бъде с вълново съпротивление 75ома!

Stani написа:Естествено,че (характеристиката импеданс) е важна и то до толкова за да знаеш какъв кабел да сложиш,тоест трябва да има съгласуване между вълновото съпротивление на антената и кабела,ако то не е еднакво то ще се получи голямо затихване ,отслабване на сигнала постъпващ на входа на приемника.

Мдааа. Благодаря Ви много за поясненията. Моите почитания към Вас!
Да обобщя ли какво съм разбрал за импеданса: Импедансът на антената трябва да е еднакъв с импеданса на коаксиалния кабел. А еднаквите импеданси на антената и на кабела трябва да са еднакви с импеданса на приемника. Моля потвърдете. Или ме поправете. Благодаря.

Stani написа: За външната антена не си прав,има разлика между антена поставена навън и същата такава поставена вътре или на таванско помещение и винаги външната дава по голямо усилване,по силен сигнал,по добър прием!

Не разбрах за кое не съм прав. Ако не съм прав, от думите Ви излиза, че всяка външна антена е по-добра от която и да е вътрешна. Т.е. не е важна характеристиката 'усилване' на антената, а важна е характеристиката й дали е вътрешна или външна. Много Ви моля да уточните. Благодаря.