Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
Аватар
Radiofen
100+
100+
Мнения: 330
Регистриран на: 24 Яну 2006, 11:14
Местоположение: София

Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот Radiofen » 04 Сеп 2013, 14:04

Иван Николов е български поет, публицист и общественик, председател на българския Културно-информационен център "Босилеград". Иван Николов е сред най-активните защитници на правата на българите в Западните покрайнини. Неотдавна той публикува следното съобщение до българските медии:

Съобщение за медиите

Цифровизацията на българската телевизия лиши българите в Босилеградско от възможността да гледат каквато и да било българска телевизия. С оглед на това, че предстои изключване и на аналоговия сигнал, българското население за първи път ще бъде лишено от възможността изобщо да гледа българска телевизия – единственото ефикасно средство което подържаше българския език и българското национално самосъзнание сред българите в Сърбия, които, както е известно, са подложени на агресивна политика на национална асимилация – сърбизация.
С първите информации за цифровизацията, следвайки напътствията които многократно и ежедневно се излъчваха по българските национални ефирни телевизии, голяма част от българите в Босилеградско си купиха декодиращи устройства и с пускането на пробния цифров сигнал от март до август т.г. имаха възможност да гледат 8 български канала. Доброто качество на приема и предстоящото изключване на аналоговия сигнал доведе до увеличаване на интереса за цифровизацията. През август цифровия сигнал в Босилеградско изчезна поради провеждане на строително-монтажни работи по цифровизацията. След приключването на тези работи цифровия сигнал не се появи и след направените справки получихме обяснение, че той е пуснат само в държавните граници на България.
Българска телевизия в Босилеградско се гледаше откакто има такава телевизия и хората си настройваха антените към България дори и когато това не беше безопасно за тях. Недопустимо е днес, в ерата на телекомуникациите и евроинтеграцията те да бъдат лишени от такава възможност. Още повече, че това противоречи на прокламираната българска държавна политика към българите в чужбина и даже обслужва великосръбската асимилационна политика срещу тях. Само тази великосръбска политика има интерес да изолира българското население в Западните покрайнини от българското информационно, културно и просветно пространство. Не е за пренебрегване и фактът, че значителна част от българското население в Западните покрайнини е с придобито българско гражданство и е недопустимо и то да бъде лишено от възможността да гледа българска телевизия.
Българският Културно-информационен център „Босилеград” споделя тревогите и възмущението на българското население в Босилеградско и призовава българските държавни институции и широката българска общественост да ни окажат нужното съдействие цифровия сигнал на българската телевизия отново да се разпространи на територията не само на Босилеградска община, но и по-далеч – навсякъде където живеят българи.

Председател на КИЦ „Босилеград”
Иван Николов
Аватар
Radiofen
100+
100+
Мнения: 330
Регистриран на: 24 Яну 2006, 11:14
Местоположение: София

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот Radiofen » 04 Сеп 2013, 14:08

Електронното издание на в-к "Труд" реагира със следната статия:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2278563 , в края на която се казва така:

"... Българите от Западните покрайнини няма да останат без телевизионен сигнал, заявиха за “Труд” обаче от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Цифровият сигнал в Босилеградско и Царибродско бил спрян заради регулярна профилактика на съоръженията на “НУРТС Диджитал”, но скоро сънародниците ни в Сърбия отново щели да получават програмите на майчин език, обясниха от КРС."

Да видим...
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот Георги » 04 Сеп 2013, 20:51

@ Radiofen,

моля за повече внимание при откриване на нови теми!

За цифровизацията в Босилеград сме писали вече досега на две места:

- ето тук, - на последната, най-новата страница, посветена на "Новини около цифровизацията у нас", и
- ето тук, на темата, специално посветена на на "Сръбските DVB-T2 мултиплекси". :Book
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
bosilegrad
Нов
Нов
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Яну 2013, 03:34

Re: Сръбските DVB-T2 мултиплекси

Мнениеот bosilegrad » 08 Окт 2013, 00:10

Оказва се че даже и да пуснат сигнала на Бесна Кобила през 2014 година в Босилеград няма да може да бъде хванат без ретранслатори, каквито няма да бъдат правени. Такъв ще бъде направен на Свети Илия за гр. Ваня и това е заложено в плана за развитието на цифровизацията в Сърбия. :Baby

:Icecream
Колкото до българските мултиплекси (сигурно поради липса на ретранслатори), сигналът също е слаб и хората, особено в селата, реват даже и по националната телевизия:

"Българите от Западните покрайнини останаха без български телевизионен сигнал след старта на цифровизацията. От първи октомври в селата на Босилеградска община не приемат нито един български канал. Местните, повечето от които са с българско гражданство, недоволстват, че във времето на високите технологии са лишени от правото си да гледат българска телевизия, въпреки че границата преминава на 3-4 км по въздух от тях.

Радко Стоянчов и съпругата му Анета от босилеградското село Белут разказват, че за много от местните хора телевизията е не само получаване на информация, но и общуване със света. Двамата не могат да приемат сигнал чрез сателит от местната кабелна телевизия, защото от дома им няма сигнал. Стоянчов и съпругата му, както и много от жителите на Западните
покрайнини си купили декодер, още щом се заговорило за цифровизацията. Въпреки това екранът на телевизорът им вкъщи остава черен.

"Аз от 1999 година само гледам българска телевизия. Още от Нова година казаха по телевизията, че България минава на цифрова телевизия и аз си взех декодер, май месец, монтирахме го тука, сложихме декодера. Имаше осем програми, идеални програми, 100% чистота на картината, обаче през август изчезна картината, изчезна и аналоговият сигнал от първи октомври. Сега сме фактически в едно телевизионно затъмнение", разказа Радко Стоянчов.

Причината за липсата на българска телевизия е фактът, че сигналът е пуснат само в държавните граници на България, казаха от Културно-информационния център на българите в Босилеград, които изискали информация от компетентните органи. Обяснено им е било и че проблемът можел да се реши с повдигането на антените на ретланслаторите с няколко
метра.

"Смятам, че това нещо е смешно да бъде проблем днес, когато цялата земя е опасана с информация и във всеки един да можеш да видиш всичко, да чуеш и да знаеш. Това е като да ми вземеш насила книгата, която обичам, като да шамаросаш приятелите ми и да им забраниш да дойдат вкъщи", допълни Анита Иванова – Стоянчова.

От Културно-информационния център в Босилеград са изпратили писма до посланика на България в Белград, до генералния консул на България в Ниш, и до председателя на Държавната агенция за българите в чужбина, в което настояват за съдействие цифровия сигнал на българската телевизия да се разпространява и на територията на Босилеградска община и там, където живеят българи.
Автор: Елица Иванова"

Източник:
http://bnt.bg/bg/news/view/109250/v_bos ... televizija
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3168
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот radiomanbg » 08 Окт 2013, 08:56

Докато цифровите предаватели на Драгоман все още не са пуснати, няма как да гледат ефирна цифрова телевизия.
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот Георги » 08 Окт 2013, 09:48

@ radiomanbg,

'Цифрови предватели' на Драгоман няма и не ще има - районът се покрива на 100% от Петрохан. Самият предавател на Драгоман(който между другото няма никаква връзка с Босилеград и околностите) излъчваше само Нова ТВ на 57к., сигнал, който се приемаше нелошо тук в София.
Иначе, ето местоположението на този предавател и една моя снимка на сградата+антената там.

bosilegrad написа:Двамата не могат да приемат сигнал чрез сателит от местната кабелна телевизия, защото от дома им няма сигнал.

Уникална глупост, с нужния респект към хората там! :Slap :Slap :Slap
bosilegrad написа:Причината за липсата на българска телевизия е фактът, че сигналът е пуснат само в държавните граници на България, казаха от Културно-информационния център на българите в Босилеград, които изискали информация от компетентните органи.

Още една! :Slap На границата митничарите искат лична карта, а сигналът не си я носи и се връща обратно... :Horray
bosilegrad написа:От Културно-информационния център в Босилеград са изпратили писма до посланика на България в Белград, до генералния консул на България в Ниш, и до председателя на Държавната агенция за българите в чужбина, в което настояват за съдействие цифровия сигнал на българската телевизия да се разпространява и на територията на Босилеградска община и там, където живеят българи.

За Шопския край е лесно, той и сега е покрит със 100% сигнал, интересно ще бъде как ще се справят нашите надлежни да сложат предавател, който да покрие със сигнал българите в Банат и в Бесарабия. :Constr
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
Аватар
tatarina
500+
500+
Мнения: 674
Регистриран на: 01 Фев 2011, 09:41
Местоположение: София

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот tatarina » 08 Окт 2013, 12:33

Здравейте,

българска телевизия в Банат и Бесарабия може да се разпространява по кабел и сателит. За ефирно разпространение на български ТВ канали на територията на Сърбия, Унгария, Украйна и Молдова едва ли може да се говори, дори и да има развита мрежа. :Hmmm

Но за Сърбия (Западни покрайнини, Струмица) може и с директен сигнал DVB-T от България.
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3168
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот radiomanbg » 08 Окт 2013, 18:07

Извинявам се, за Димитровград в западните покрайнини имах предвид точката Драгоман, но след като Петрохан го покрива добре е ОК.
Относно Босилеград определено връх Виден би трябвало да хвърля до там безпроблемно?!
Аватар
radiolubitel
500+
500+
Мнения: 806
Регистриран на: 21 Май 2009, 19:07
Местоположение: София

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот radiolubitel » 10 Окт 2013, 07:24

През август мисля,че подмениха антенната система на предавателя на вр.Виден,след което сигналът вече е с вертикална поляризация. Знаят ли този факт сънародниците ни от Босилеград? Ако и с вертикална анена не излиза нищо, то явно е променена диаграмата на излъчване на предавателя, т.е. няма излъчване в западна посока. :(
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1417
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот Роси » 10 Окт 2013, 10:44

За да внеса нещо ново в темата (след като е била вече обсъждана, както казва Георги) - искам да задам въпрос въобще за българските канали в чужбина.
Въпросът ми е:
Всяка телевизия самостоятелно ли сключва договори с кабелни и DTH оператори във всяка отделна държава? Тоест, нещо като експорт при стоките. Ако изнасям мебели, трябва да си намеря купувач в чужбина.

Тук излизам от схемата на ефирното покритие, от разпространението на БНТ Свят и т.н., и става въпрос по принцип - как българите в чужбина, примерно в Германия или в Нова Зеландия или в ЮАР, гледат български телевизии (bTV, Нова, новата BG Music дори, TV7, която се сетите).
Единият вариант, разбира се, е чрез сателит. Но извън него? Би трябвало да са абонати на някой местен оператор - а той, за да има български канали в пакетите си, би трябвало да има договор с тези канали.

Ето сред моите програми в София има всякакви - полски, испански, дори корейски и китайски.
Или операторът ми няма договори с всичките тях, а си ги точи без договор и по своя преценка?
Аватар
palman
1000+
1000+
Мнения: 1284
Регистриран на: 19 Май 2011, 00:19

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот palman » 10 Окт 2013, 13:17

Роси в твоя пакет на кабеларката или сателита има ли ги свободни сръбските национални РТС-1 И РТС-2 Сигурен съм че ги няма тук за България а по целият свят сателитните оператори са ги включили в своите пакети ако не се излъчват свободно - бнт1 и бнт2 не се излъчват свободно по света !!!!Така че бозаята е пълна !!!!
35 39 channel s 78 q 3 Besna from Sofija Sinaps 2900 Канална яги за 35 к. с усилвател тера 011 на височина 30 м. над терена.
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1417
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот Роси » 10 Окт 2013, 13:51

Да, имам RTS sat в кабелния пакет.
Не разбирам защо са удивителните. Да не би ДАНС да са забранили сръбските канали? ;D
И как така БНТ1 и БНТ2 да не се излъчвали свободно, това пък какво означава :o Някакви забрани ли има някъде, bTV също ли е забранена?

Както и да е, въпросът ми бе съвършено друг.
Аватар
palman
1000+
1000+
Мнения: 1284
Регистриран на: 19 Май 2011, 00:19

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот palman » 10 Окт 2013, 14:42

Не са ги забранили А РТС-САТ не дават пълната програма на РТС-1 и РТС-2 Те са като бнт-свят Та че на РТСите 1 и 2 дават неща дето РТС САТ не -само новините им съвпадат а филми и концерти не!!!У бугариа още тегне татово време -не даваха да се вижда сръбска тв Добре че няма да я заглушават а и техните мощности са на светлинни години от нашите напред-200 квт от АВАЛА 100 квт от Войводина 50квт-от Бесна Кобила и т. н. Да продължавам ли а нашите с по 3 до 5 квтчета и нема баба тв -българска мизерия!!!! Сърбите дето ги бомбардираха и то с уран и дадоха жертви си оправиха щетите и като инфраструктура са напред от нас докато тук се крадеше на поразия и сега още повечеИзвинете ме за оф топа но това трябваше да се каже!!!!!!!!!!
35 39 channel s 78 q 3 Besna from Sofija Sinaps 2900 Канална яги за 35 к. с усилвател тера 011 на височина 30 м. над терена.
az
1000+
1000+
Мнения: 1074
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот az » 10 Окт 2013, 21:10

Айде първо да си пуснат предавателите, да видим кое къде и как се хваща и тогава с бомбастичните приказки, А?
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1417
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот Роси » 10 Окт 2013, 21:14

palman, ok - аз специално посочих, че съм извън ефира (т.е. извън всякакви мощности и предаватели), говоря за кабел, но щом си решил да си кажеш приказката, така да бъде.
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот Георги » 11 Окт 2013, 10:47

palman и Роси,
в дебел :Offtopic сте!
Темата тук е съвсем друга от тази, за която пишете. :Friends
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
радиата
Нов
Нов
Мнения: 48
Регистриран на: 29 Сеп 2013, 09:26

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот радиата » 14 Окт 2013, 20:17

Моля ви не правете :Offtopic дайте към темата
newto
1000+
1000+
Мнения: 1299
Регистриран на: 02 Фев 2011, 23:13

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот newto » 17 Окт 2013, 15:55

http://www.focus-news.net/news/2013/10/17/1837467/
А българите в западните покрайнини защо не дойдат да живеят в България като искат да гледат българска телевизия?
Освен това е глупаво да се обсъжда евентуално БГ канали да се качват на сръбски сателити, след като от много години желаещите могат да гледат 2 БГ операторите. Само трябва да се абонират за услугата или да приемат свободните БГ канали на БГ сателитните оператори.
Аватар
radiolubitel
500+
500+
Мнения: 806
Регистриран на: 21 Май 2009, 19:07
Местоположение: София

Re: Българската цифрова телевизия при българите в Сърбия

Мнениеот radiolubitel » 18 Окт 2013, 21:41

Имам информация,че от НУРТС са се заели да осигурят цифров сигнал за българите в Босилеград.
newto
1000+
1000+
Мнения: 1299
Регистриран на: 02 Фев 2011, 23:13

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот newto » 14 Ное 2013, 15:11

http://www.focus-news.net/news/2013/11/ ... iyata.html
А, да бе. Не стига, че българите от Западните покрайнини не плащат данъци на България, ами и специално за тях държавата ще осигури цифрово излъчване на ТВ каналите. Що сънародниците ни от Западните покрайнини не си дойдат в България, като толкова са зажеляли за България.
То на много места на територията на България няма цифрово излъчване, а те за извън територията на България тръгнали да мислят.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта