Смисълът от "+1" програмите

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
Аватар
BestRadio
1000+
1000+
Мнения: 3144
Регистриран на: 30 Мар 2005, 15:12
Местоположение: България
CONTACT:

Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот BestRadio » 06 Окт 2013, 19:16

От началото на седмицата в ефира стартираха програмите Ring.BG+1; bTV Lady+1 и Diema Family+1. По свои съображения лицензоносителите решиха да изненадат зрителите освен с безплатното излъчване и с ''малката'' подробност, че трите програми се предават с 1 час изоставане от реалния ефир. Какво целят всъщност? Да не бъдат ощетени самите собственици на телевизиите и кабелните оператори или просто да покажат, че няма безплатен обяд? Кому са нужни програми от такъв род? Кой би гледал футболна среща с 1 час закъснение или пък сериал, които се повтаря непрестанно?
Изобщо какво искаха да постигнат Гергов и Нова? Най-вероятно само и единствено да запълнят мултиплексите с програми, които честоти, по-късно да продадат изгодно!
Аватар
nikitrz
100+
100+
Мнения: 252
Регистриран на: 03 Фев 2009, 21:59
Местоположение: София

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот nikitrz » 06 Окт 2013, 19:54

BestRadio написа:Най-вероятно само и единствено да запълнят мултиплексите с програми, които честоти, по-късно да продадат изгодно!

Те нали всички телевизии се избиват кои първи да си качи канала на мултиплексите та ще ги продават?!?Според мен не това е целта!Никой не иска да дава пари за да излъчват канала му - всички искат само да взимат без да дават!
Аз смятам, че качиха тези канали, за да внушат на хората, че видиш ли имаше смисъл от всички похарчени напразно милиони и сега има по-голямо разнообразие от канали, а и до някъде да замажат очите на проверяващите от европейската комисия, защото не стига че има монопол при мултиплекс операторите, ами ако имаше монопол и при каналите, които се излъчват тогава санкцийте щеше да са големи!
В действителност може да се говори за разнообразие, но само от гледната точка на хора, които до момента са разчитали само на аналоговата телевизия, тъй като по една или друга причина не са имали възможност да станат абонати на някои от кабелните или сателитни оператори!
За хората от големите градове, които имат достъп до подобни услуги цифровата ефирна телевизия в никакъв случай не е алтернатива на този етап, а и едва ли им изглежда разнообразна, като знаят какви канали предлагат операторите!Не мисля, че ще са много хората, които ще се откажат от платената телевизия, за да гледат цифрова ефирна!Ако каналите, за които от толкова време се говореше, че ще бъдат качени на мултиплексите наистина се бяха появили на 01.10.2013, аз също щях да се откажа от моя кабелен оператор, но явно точно това е била целта - да качат канали с малка гледаемост, за да може никой да не се откаже от абонамента си за телевизия!Е постигнаха го и то много успешно!
Вие защо мислите от Булсатком толкова се бутаха да имат собствен мултиплекс?Защо му е на най-големия сателитен оператор наземна платформа за цифрова ефирна телевизия?Е как защо - защото ако някой друг вземе лиценза за мултиплекс може да качи някой качествен и интересен за аудиторията канал, а от там следва,че Булсат ще губи абонати!Когато те имат собствен мултиплекс ще качат на него най-големите си бози, а нищо чудно и да набутат някой рекламен канал, по който по цял ден да тече реклама за сателитната им телевизия!И накрая защото няма нито една свястна телевизия в ефира всички ще си плащаме, за да гледаме някой мач или по-нов филм!
Аватар
origo
Нов
Нов
Мнения: 48
Регистриран на: 30 Сеп 2013, 22:38
Местоположение: София

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот origo » 06 Окт 2013, 20:08

Не знам наистина какви са съображенията, но да ти кажа честно и в големите градове има хора които си използват само ефирната телевизия, въпреки че имат възможност за кабелен или сателитен оператор, такъв пример съм аз, и още няколко мои познати, предполагам и доста други хора. За мен лично каналите които са с 1 час закъснение не са никакъв проблем, реалното време е тогава когато върви на моя телевизор, не гледам в купичката на съседа с кабелната :). И преди цифровизацията и след нея си ползвам ефирната защото е безплатна и ми е достатъчна като канали. А това че ако се добавят интересни канали ще се наблюдава оттегляне от кабеларките и сателита съм съгласен, и може би точно за това не добавят, но един ден това ще се случи.
newto
1000+
1000+
Мнения: 1298
Регистриран на: 02 Фев 2011, 23:13

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот newto » 06 Окт 2013, 20:31

BestRadio написа:От началото на седмицата в ефира стартираха програмите Ring.BG+1; bTV Lady+1 и Diema Family+1. По свои съображения лицензоносителите решиха да изненадат зрителите освен с безплатното излъчване и с ''малката'' подробност, че трите програми се предават с 1 час изоставане от реалния ефир. Какво целят всъщност?

Турският канал Diema Family уж го бяха замислили да се излъчва в оригинал в ефира, но от Нова ТВ, за да не останат назад и те в последния момент решиха да качат на мултиплекса бозата си с +1 час закъснение, точно както БТВ. Огромна глупост е това забавяне, с което се излъчват бозите на БТВ и Нова ТВ. Егати ексклузивността, която лъжа от съдържанието на каналите, няма що. Не се налапаха. Ей. Не им стигат печалбите от реклами, ами и и за още се натискат. На всяка цена. А нека по тяхната логика глупавия зрител в ефира, да гледа менте канали. СЕМ няма ли най-накрая да се самосезира за тази глупост и подигравка със потребителите на цифрова ефирна телевизия. В никоя друга държава в света няма канали в цифровия ефир, които да се излъчват със закъснение. Пълна самоволност цари. А СЕМ си мълчи и са послушни.
tv_maniac
100+
100+
Мнения: 386
Регистриран на: 30 Юни 2007, 20:23

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот tv_maniac » 06 Окт 2013, 21:53

BestRadio написа:От началото на седмицата в ефира стартираха програмите Ring.BG+1; bTV Lady+1 и Diema Family+1. По свои съображения лицензоносителите решиха да изненадат зрителите освен с безплатното излъчване и с ''малката'' подробност, че трите програми се предават с 1 час изоставане от реалния ефир. Какво целят всъщност? Да не бъдат ощетени самите собственици на телевизиите и кабелните оператори или просто да покажат, че няма безплатен обяд? Кому са нужни програми от такъв род? Кой би гледал футболна среща с 1 час закъснение или пък сериал, които се повтаря непрестанно?
Изобщо какво искаха да постигнат Гергов и Нова? Най-вероятно само и единствено да запълнят мултиплексите с програми, които честоти, по-късно да продадат изгодно!


Кой ли? Да си виждал какво излъчват през седмицата по Нова спорт? Записи на неизлъчените през уикенда футболни срещи, а отделно има и повторения на тези, които са излъчвали. Който би гледал това, би гледал и футболни мачове с един час закъснение вместо директно, защото разлика почти няма - и в двата случая не гледаш мача директно. Ще се изненадаш колко хора биха го направили (нещо, което щеше да знаеш, ако се поставяше на мястото на другите вместо да мислиш само от свое име). Целта на тези канали е ясна - да запазят притока на свежи средства от кабеларките, които си точеха лигите след изцепката на АБРО за безплатните ефирни канали. Може да се каже, че тези канали с един час закъснение ги дължим точно на тях. БТВ и Нова си бяха алчни и преди те да си отворят устата, но мотивацията им за това решение дойде именно от апетитите на нашите кабеларки в лицето на АБРО. А за сериалите не виждам смисъл да говорим - който гледа един сериал от 19 часа, може да го гледа и в 20 часа. Тук го няма елемента "излъчване на живо" и един час и дори повече не е от почти никакво значение. Никой, който е само на ефирна телевизия няма как да е загледал нещо по новите канали в нормалния му час на излъчване, за да е принуден да го сменява и ни остава просто да се нагодим според програмата на ефирните канали. :D
Аватар
32red
100+
100+
Мнения: 310
Регистриран на: 08 Юли 2013, 10:33

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот 32red » 07 Окт 2013, 09:24

Няма никаква логика, да се излъчва нещо което не е на живо, и да се мъдри надпис LIVE!
saava
Нов
Нов
Мнения: 11
Регистриран на: 25 Фев 2013, 14:05

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот saava » 07 Окт 2013, 10:44

Лично аз се чувствам обиден и то по няколко параграфа:
1. В медиите, а и в този форум, се внушава постоянно, че цифровизацията е подаяние за бедните, а не законно право. От тук произтича и твърдението, че "бедните" трябва да са доволни, че имат Шампионска лига, па макар и +1
2. Гледането на мач "на живо+1" е най-уникалната простотия, за която се сещам. Гледам първото полувреме в хола чрез кабел, ляга си, пускам Ринг+1 и... гледам пак първото полувреме. Белоснежна тъпота!
3. Ефирът се напълни с женски канали - Лейди +1, Фемили+1 и Новела (+-1). За сметка на това няма един читав музикален (не броим The Voice, който се лови само в София и като съдържание е безобразен) или детски канал, а спортният е със закъснение, което го прави безполезен по отношение на основното му предназначение (гледане на спорт на живо).

В заключение ще кажа, че за мен цифровизацията в този вид е ОБИДА!

Търся съмишленици за предприемане на общи координирани действия (сигнали до наши и европейски институции, отворени писма до телевизиите и собствениците на мултиплекси и др.)
Аватар
JukeBoxHero
100+
100+
Мнения: 391
Регистриран на: 29 Юли 2005, 10:25
Местоположение: обл. Търговище

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот JukeBoxHero » 07 Окт 2013, 12:24

Българинът е авантаджия от класа.
hristoslav2
100+
100+
Мнения: 268
Регистриран на: 30 Мар 2010, 13:36

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот hristoslav2 » 07 Окт 2013, 12:27

saava написа:цифровизацията е подаяние за бедните, а не законно право.

И е така!! Като искаш нещо си плащаш - производителите на програми си защитават техният интерес...Така че кой си ти бре Сулъо, че да предяваваш претенции към чужд продукт който получаваш безплатно?
Претенции може да имаш когато си плащаш, а това може да стане след 2 години, когато стартира мултиплекса на HD Media Service с платените програми.
Хубави безплатни неща на този свят няма. Всички са свикнали да чакат на държавата...наготово и безплатно.
А ти се чувствай както си искаш....

Има една поговорка - "На подарен кон зъбите не се гледат"
fery
Нов
Нов
Мнения: 55
Регистриран на: 21 Фев 2013, 20:52

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот fery » 07 Окт 2013, 12:57

saava написа:---
Гледам първото полувреме в хола чрез кабел, ляга си, пускам Ринг+1 и... гледам пак първото полувреме. Белоснежна тъпота!


Двете първи полувремена са предназначени за две различни групи. По кабел - за зрителите, които са си платили, по цифров ефир - за зрителите, които не са си платили, но нямат да бъдат лишени от събитието.

Ако аз бях на мястото на някой от първата група зрители, щях да изгледам второто полувреме по кабела, а не втори път първото полувреме по ефира. Но белоснежните вероятно разсъждават иначе.
saava
Нов
Нов
Мнения: 11
Регистриран на: 25 Фев 2013, 14:05

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот saava » 07 Окт 2013, 13:22

Или никакъв Ринг или нормален Ринг, но Ринг+1 е подигравка.
Нека съм авантаджия, а нека вие не сте платени писачи и нека ьТВ да е нормална пазарна телевизия, нека ама друг път!
Аватар
32red
100+
100+
Мнения: 310
Регистриран на: 08 Юли 2013, 10:33

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот 32red » 07 Окт 2013, 14:39

Ринг преди си го бяха заболи с формула 1, директно първите две и последните две обиколки, ама май бързо забравят.
hristoslav2
100+
100+
Мнения: 268
Регистриран на: 30 Мар 2010, 13:36

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот hristoslav2 » 07 Окт 2013, 15:22

saava,
А дано ти дойде акълът...ама надали. :D
Просто е - или гледаш предложеното ти безплатно или не го гледаш (изтриваш от списъка с канали).
saava
Нов
Нов
Мнения: 11
Регистриран на: 25 Фев 2013, 14:05

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот saava » 07 Окт 2013, 15:25

Мисля, че добре разбирам твоето послание:
ДА ГО ДУХАТ БЕДНИТЕ!
Аватар
ibonevkz
Нов
Нов
Мнения: 93
Регистриран на: 14 Апр 2013, 23:06
Местоположение: Казанлък / с. Горно Изворово

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот ibonevkz » 07 Окт 2013, 15:28

В една друга тема бях написал следното:

ibonevkz написа:И преди писах по темата... Ако хората са недоволни, от това, че имат + 3 канала с закъснение от час - то те да си ходят на друг вид телевизионно разпръскване на тв-каналите. Иначе:

1. Тъй като аз на село до 1 март гледах канал и половина - демек БНТ1 и БТВ - единият в снежинки, то сега гледам 11 канала. В града съм на кабел и тези дето са с един час назад по ефирната не ги гледам, ама и по кабела дето са нормално - също не ги гледам. Но за разлика от кабела в града, като си ида на село аз имам избор от 11 програми, а не само 2 както преди. И това, че са с един час назад не ми пречи.

2. Хората от село имат възможност да избират между ефирна, кабелна и сателитна. Само, че тези които са на възраст и по цял ден са на нивата, едва ли ще седят да гледат и да плащат на кабелен или сателитен оператор. Това го правят гражданите, дето си почиват в това село след работа или ...

3. Има хора сега, които са гледали телевизия и немогат да я гледат след като при тях няма цифрова ефирна, пък имат декодер. За тях тези с един час никак не са от значение. Те искат като нормани хора да гледат телевизия, а не да слушат радио и да си спомнят как преди някой им е казвал "Добър вечер!" в кутията наречена телевизор.

За тези, които мрънкат за този час, ми ходете си на кабел, ако нямате кабел ходете си на сателит. Или гледайте IP телевизия. Просто спрете да мрънкате за часа назад. И тъй като преди ги нямахте тези програми, сега трябва да сте доволни, че ги гледате.


И сега да допълня:

Всеки си прави сметката какво къде да гледа. Тези, които нямат избор са в онези села и плачат да видят едно "Добър вечер уважаеми зрители!" . Вие спорите има ли смисъл или няма, ама ако нямахте и това да гледате !?
hristoslav2
100+
100+
Мнения: 268
Регистриран на: 30 Мар 2010, 13:36

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот hristoslav2 » 07 Окт 2013, 15:38

saava написа:Мисля, че добре разбирам твоето послание:
ДА ГО ДУХАТ БЕДНИТЕ!

Не..Това което искам да ти кажа е, че или си ПЛАЩАШ, било то кабелна или сателитна или се задоволяваш с това което ти предлагат безплатно и си траеш. Има една поговорка, че всеки трябва да се простира според чергата си.

Хора като теб, трябва да проумеят че всичко на този свят струва пари. Правата за едно спортно предаване като например Олимпиадата, Шампионска лига или Формула 1 са стотици хиляди левове-понякога в милиони. Като добавиш и останалите разходи за техника, заплати, консумативи, данъци....
Цената на рекламите у нас е много ниска и приходите от нея не покриват разходите , затова се събира и такса от кабелните и сателитни оператори. Така че няма как да стане безплатно
Последна промяна 3 на hristoslav2, променена общо 7 пъти
tv_maniac
100+
100+
Мнения: 386
Регистриран на: 30 Юни 2007, 20:23

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот tv_maniac » 07 Окт 2013, 15:44

@saava
1. Цифровизацията е начин държавата да осигури достъп най-вече на бедните до телевизия въпреки че и останалите имат достъп до нея. Защо бедните ли? Защото само те и авантаджиите ще стоят само на ефирна телевизия вместо да се абонират за някоя кабеларка или сателитна телевизия като останалите. В този ред на мисли на харизан кон зъбите не се гледат! Не можеш да искаш хем да ти е безплатно, хем да получаваш това, което "балъците" имат на кабелната си телевизия, за която редовно си плащат. Досега това ставаше, но и в ефира не се излъчваха специализирани спортни канали, а само редовната плънка. А да кажеш, че цифровизацията е право... е мислене на определен тип хора. В този ред на мисли данъците пък са право на държавата да взема голяма част от парите на хората, но някои хора роптаят усилено срещу това и нарушават чуждите "права". Крайно време е българинът да научи и думата "задължение", а не само любимата му "право".
2. Самият факт, че можеш да минаваш от кабелна на ефирна показва, че ти не си от хората, които са основна цел на ефирната цифрова телевизия, приятелю! Въпросните хора нямат достъп до кабелна, защото не са абонати на такава поради финансови съображения, нямат достъп поради особеностите на терена или са избрали да не бъдат. Те са важни за проекта, а не хора, които искат да гледат Виваком в хола, Близу в кухнята и ефирна цифрова в спалнята например.
3. Кога хората (и ти самия) ще разберат (разберете), че никой не ги (ви) кара да гледат/е всеки един канал в цифровата ефирна, кабелната или сателитна телевизия? Редовно чета такива коментари във форуми - защо не спрете този или този канал? Ако ти не го гледаш, други го правят! Женските например ще бъдат предпочетени от тези, които харесват такива канали. Подозирам, че няма да останеш доволен и от бъдещите музикални канали, защото по спомени освен The Voice Планета , Фен ТВ, Балканика и Pink BG (канал, който още не е създаден) също имат лицензи и могат да се включат по-нататък, но ти май искаш MTV, VH1 или да речем Сити ТВ за без пари? А ако добавят и HBO-тата, нали? Относно спортните канали - хората ги използват за гледане на спорт. Частта с "на живо" е само бонус. Детинско поведение е да не гледаш футболна среща, защото била започнала с един час закъснение спрямо оригинала. Все едно да не си купиш дреха, защото не била в твоя любим нюанс на синьото. :D

За финал ще ти кажа, че като човек имаш право да си недоволен колкото си искаш, но не виждам защо трябва да се прави някаква акция като тази, към която призоваваш. Цифровизацията в този си вид върши работа на тези, за които е предназначена. За комбинации като твоята (кабелна телевизия + ефирна цифрова) няма защо да говорим, защото при наличие на кабелна няма логика да висиш на ефирната освен ако не си търсиш повод да критикуваш нещо (стар български обичай). Цифровизацията е просто още един избор, но никой не те задължава да го правиш. Все едно абонат на Близу да критикува Булсатком, че не са пуснали каналите, които той иска да гледа. Гледай си в паничката както съветват мъдрите хора! :D
newto
1000+
1000+
Мнения: 1298
Регистриран на: 02 Фев 2011, 23:13

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот newto » 07 Окт 2013, 15:46

А защо БТВ не спазват условието, даден канал, за да има права за излъчване на мачове от Шампионска лига, задължително част от мачовете да се излъчват ефирно? Иначе от БТВ искат хората да им плащат, за да гледат мачовете на живо, пък не пускат Ring.BG без закъснение или направо bTV Action цифрово ефирно. А са длъжни, ако искат правата за мачовете в каналите си. Благодарение на цифровия ефирен лиценз за bTV Action, БТВ получиха правата за Шампионска лига. А реално bTV Action никога не е бил в ефир. Цифров или аналогов. Същевременно се води ефирен канал.
СЕМ защо не реагира и не накара БТВ да си спазват задълженията.
saava
Нов
Нов
Мнения: 11
Регистриран на: 25 Фев 2013, 14:05

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот saava » 07 Окт 2013, 15:53

@ hristoslav2,
Писна ми от примиренци в България. Писна ми от хора, които се радват на програми със закъснение, кремвирши без месо, сирене от палмово масло и т.н. Писна ми да от привидни неща и от имитации. Защо не ми споделиш в коя бяла държава съществува този феномен: ефирна цифрова телевизия +1?
hristoslav2
100+
100+
Мнения: 268
Регистриран на: 30 Мар 2010, 13:36

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот hristoslav2 » 07 Окт 2013, 16:00

saava
А на мен ми писна от тъпи, неграмотни и нагли авантаджии като теб, които не правят разлика между държавна обществена безплатна телевизия и частна платена.

newto
Това че BTV Action има лиценз за ефирно излъчване, не означава че трябва да е безплатно!! Няма такова изискване.
BTV Action ще го гледаш ефирно след 2 години на мултиплекса на HD Media, но платено. Разбира се след като си купиш един DVB-T HD приемник със CAM слот, карта и си платиш таксата.
Последна промяна 3 на hristoslav2, променена общо 7 пъти

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 6 и 0 госта