Stani написа:Всеки тунер в телевизорите има АРУ(автоматично регулиране на усилването),неговата задача е при слаб сигнал да усили до максимум сигнала и обратно,при силен сигнал намалява усилването за да не се получава изкривяване на образа и претоварване на следващите стъпала.Вероятно това АРУ при теб не работи,а тези хоризонтални черти се появаяват защото тунера се "възбужда",получава се "осцилиране"(излъчване на ел.магнитен сигнал,който съвпада с приеманият канал,в случаят каналът на декодера) това най често се получава когато масата на кабела не е свързана,може да е прекъснала вътре в буксата в кутията на тунера,тоест да се е разпойла,занеси тв,то на сервиз за да видят точно какво е.
Благодаря ти за обстойната информация,но нали ви казвам,че го оправихме.Баща ми разбира,защото е завършил радио-и телевизионна техника.Представи си че вече си свързал декодера и тръгваш да вкарваш буксата на кабела в самия телевизор.Първоначално е нормално,но в момента в който вкараш кабела докрай,на нали така е нормално-кой кабел не трябва да се вкарва докрай-и тогава излизат тези меко казано досадни смущения,от които повярвайте ми не може да се гледа нормално телевизия.Наложи се да свържем тази добавка между декодера и телевизора,за да ограничим (намалим) силата на сигнала.Възможно ли е наистина това без приставката да става,както ти казваш заради някакъв проблем със самия тунер ?! Много ми е любопитно.А пробвахме и на другите телевизори-там няма такъв проблем.Другият вариант е както казва баща ми,да има някаква несъвместимост.Този SONY,за който ви говоря е според мен повече от 20-годишен телевизор.Всъщност имам още един въпрос-каква е ролята на SCART-връзките ?!