Тема за плюене по цифровизацията

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
Аватар
thebest
100+
100+
Мнения: 201
Регистриран на: 09 Авг 2008, 19:06
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот thebest » 29 Окт 2013, 00:18

Ооопс... добре е, че има и рационални мнения по темата за цифровизацията (имаше ги и в други раздели) и дано да има (а дали, ама надали) някой да ги чете от тези, които дават паричките и разпределят честоти/рекламно време и прочее...

Та, да се върнем в началото - "...плюене по цифровизацията..."

Модераторите да преместят пост-овете където трябва и да закрият темата?
Пипката
Нов
Нов
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Апр 2013, 21:38

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот Пипката » 29 Окт 2013, 01:45

Филипов написа:По този сигнал се свързват и телевизорите с CHINCH (камбанка) входове.

Колега, това така както си го написал, на езика от който произлиза означава вид насекомо. Предполагам че си искал да напишеш CINCH.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот GIF » 31 Окт 2013, 19:14

ibonevkz написа:Доколкото разбрах от коментарите за Т2 няма да става дума поне в близките 10 години и след това, но това, че ще си купуваме нови декодери, защото ще навлиза ДАБ и няма да слушаме по друг начин ефирно радио, това ще е реалност, но след 2015 година .... иначе плюв и от мен :)

tatarina написа:От 2015г. започват тестове, надявам се от 2016г. реален старт. :)

Който не желае да си купи DAB+ приемник, ще слуша българско ефирно радио от видинския предавател на средни вълни, от предавателчетата, които излъчват програмата на БНР на турски език и на дълги вълни от вакарелския предавател ! Богат избор ! :D
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1426
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот Роси » 31 Окт 2013, 19:22

няма ли да има тунерчета за социално слабичките, такова...
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 2997
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот Stani » 31 Окт 2013, 19:36

@ GIF,
Да ама до тогава и тези предаватели ще бъдат изключени.
checho
Нов
Нов
Мнения: 64
Регистриран на: 05 Мар 2006, 20:28
CONTACT:

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот checho » 06 Ное 2013, 07:57

Да плюеш против цифровизацията на ефира е все едно да плюеш против появата на HD или на цветна телевизия преди 40-50 години. Всеки с мозък на главата може да оцени предимствата и че това е неизбежно, поради ред причини които гравитират от качеството на сигнала /оценимо на ниво потребител/ до оптимизирането на честотен спектър /оценимо от професионалисти/.

Относно покритието. Ами ако се сърдите, че в село с пет баби няма покритие, да си бяхте останали всички Вие младите по родните места и там да бяхте правили бизнес с перспектива. И някой щеше да обръща внимание на тях защото България щеше да има равно проспериращи региони. А сега всички които гледат бели точки по картата си стоят по квартирките в трите най-големи града на България и си пият сутрешното кафе, разисквайки "политиката" като дядовци на кръчма защо на селото на бабата няма покритие. Ами бабата която е останала там е неплатежоспособен субект и няма как да привлече инвестиции. Цялата предавателна мрежа е на частни лица и не е спонсорирана от държавата /ако бъркам поправете ме/ и няма как по комунистически съображения да се осигури сигнал до всяка пътечка. За местата които не са покрити с цифров сигнал далеч той не е най-големия проблем, няма да ги споменавам в специализиран форум. Но един бивш министър-председател беше прав да казва че магистралите са всичко - помислете си от къде пътувате от София за Варна и дали ползвате северния път през Велико Търново или минавате по магистралата.

Относно изпълнението. В една държава с нормален граждански манталитет всеки щеше да се подготви предварително и да асимилира рекламите които единствено не изскачаха от консервите. Но българите какво направиха: изчакаха крайния срок при положение че в някои градове имаше над 5 години тестове, и се изсипаха наведнъж на 1.10. по магазините и получиха логичния отговор че НЯМА декодери. Ами очаквано и обяснимо.

Относно +1 програмите. От човешка гледна точка неправилно - от търговска няма как да се коментира. Защото нито една от тези програми не е благотворително дружество и както НУРТС така и съответните програми са търговски предприятия. Трябва да благодарим че изобщо излъчват ефирно защото това е ТЪРГОВСКИ избор за който държавата дава 0.00лв. Загърбвайки икономическите аргументи тук, също така имам мнение, че всеки сам си избира какво да излъчва. Например едни и същи като имена ТВ канали имат различни предавания за Америка и Европа. За други има разлика дори и на ниво България-Румъния. Питам, защо не се сърдим че трудно гледаме американското History HD?

Относно новите екстри. Според мен популяризирането на цифровата ТВ като услуга се крие в това, да може да се разпространяват различни аудио потоци и по този начин потребителя да избира език, да включва и изключва субтитри, и т.н. Разбира се, едва ли скоро ще стигнем до момента в който ще видим AXN или HBO ефирно, но при едно търговско решение за разпространение може без проблеми да отиват няколко аудио PID-a до телевизора на клиента, поне според мен.

И за край нещо хубаво. Вече забелязвам как блоковете придобиват вид на жилищни сгради и сателитките на Б*С*К*М изчезват от тераските. Най-доброто следствие от цифровизацията!
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1426
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот Роси » 06 Ное 2013, 12:06

Нещо си объркал темите.
Темата за хвалене е по-горе 8)
tornado7
Нов
Нов
Мнения: 54
Регистриран на: 17 Окт 2013, 15:15
Местоположение: Плевен,България.

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот tornado7 » 06 Ное 2013, 20:15

Според мен цифровизацията е провал защото не можах със вътрешна антена със усилвател да фана сички програми.Само 41 канал можех да гледам.Обадих се на НУРТС и от там ми казаха че трябвало да си сложа външна антена.Е нямам пари за такава антена.Пък кабел трябва да купувам.Вътрешната ми антена е до 36 децибела усилване.Аз съм от Плевен.51 канал и 57 са със по слаб сигнал от 41.
tornado7
Нов
Нов
Мнения: 54
Регистриран на: 17 Окт 2013, 15:15
Местоположение: Плевен,България.

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот tornado7 » 07 Ное 2013, 16:36

А какво общо има това със темата? :o
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот UGLY_BOY » 07 Ное 2013, 17:14

Принципно нямам нищо против цифровизацията и е ясно, че няма смисъл да се противопоставяме на прогреса, но, все пак, нещата стоят малко по-различно. Предвид изостаналостта на държавата ни смятам, че периодът на симулкаста можеше да е поне година, за да имат хората време да си купят цифрови приемници и съответно по качествен начин да им бъде обяснено как да ги свържат към телевизорите си. Не бе редно толкова бързо да спираме аналоговото излъчване. Трябва да се мерим със страните от нашата черга, а не с Германия, Франция и Великобритания. Мисля, че преждевременното изключване на аналоговия сигнал бе от полза единствено и само на Цветан Василев, който искаше бързо да осигури качествено и повсеместно ефирно покритие на каналите си (каквото нямаше по времето на аналоговата телевизия), както и да форсира процеса по освобождаването на честотен ресурс, от който би могъл да се възползва.

Отделно, смятам, че това, че военните трябва да освободят някакви честоти, за да започнат да функционират още мултиплекси, е глупост. Много е вероятно тези честоти да са отдавна освободени чисто физически, а на документи да са заети. При тази ситуация преспокойно определени кръгове из ресорното министерство могат да се възползват, прибирайки в джобовете си едни пари, които уж би следвало да бъдат отпуснати от държавата за освобождаване на честотен ресурс. Докато тези процеси се точат, монополното положение на Василев на пазара е подсигурено.

По отношение на колегата, който с антена с усилвател в момента гледа цифрова телевизия с висока сила на сигнала - колега, ако си беше монтирал антената с усилвател още по времето на аналоговото излъчване, сигурно също щеше да имаш нелоша картина без снежинки.
Аватар
thebest
100+
100+
Мнения: 201
Регистриран на: 09 Авг 2008, 19:06
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот thebest » 07 Ное 2013, 23:46

Плюн:
1. Изостаналостта на т.н държава си е наш проблем. Свършват всякакви "преходни" периоди и сме "равнопоставени" т.н."европейци". Лошото е, че никой не обяснява на хората, че ще дръпнат моркова и идва тоягата... демек - европейски директиви, колега. Щом Еуропата е казала switch-off... край, и никакви "национални" изостаналости или приоритети не играят! По аналогия - има си стандарти за които глобяват "еуропейците" ако не са си подстригали тревата в двора до 5-6 см. или не си получил разрешение от общината за пребоядисване на фасадата в еди-кой си нюанс по палитра RAL... (тоягата)

2. Хората имаха 1 година време да си купят декодери. Не коментирам "великите" реклами за около 30 М И Л И О Н А лева, но и истерията с изкупуването на де-що има SD/HD/качествено/боклук на другия ден след "дърпането на шалтера" си е чисто български синдром!!!

3. "Преждевременното" изключване закъсня - трябваше да е в края на 2012-та, но Той /ББ-да се свети името Му.../ го отложи за 2015-та, та чак като се заговори за свирепите глоби, и когато се появиха в бюджета гореспоменатите десетки МИЛИОНИ за усвояване, с ударни темпове ("петилетката - в съкратени срокове!!!") нещата се (по)върнаха на мястото си, почти?

4. (с)вързването и безумните "разяснения" на "девойките" от дежурния телефон от сайта за цифровизацията и култовите клипове с Тасева/Васева/Дядо им... и колко било елементарно (Уотсън) - повече няма да го коментирам. За онези десетки МИЛИОНИ - толкоз! Ако бахо стотици... пак толкоз! Усвоени, и точка по въпроса.
Друг е въпросът, дали има контрол (а дано, ама надали) върху изпълнението на "обществената поръчка" по всички критерии, освен "усвояването"...

5. Без "плюн" - и в София и на вилата приемам много повече канали от аналоговите. Съответно съм си (с)вързал антени (с/без усилватели, на вертикална поляризация - не към небето, RF модулатори и прочее) и декодери до собственото си ниво на некомпетентност...

6. Какви военни - то май танковете (и двата) не са в движение, а пък навремето сменяхме честотата на Р-104 (свързочник - малка мощност, ІІ клас квалификация) с малко врътване... да не издам военна тайна :) Като се появят в бюджета "ония" милиони за усвояване /правим разлика от освобождаване), ще ги освободят за нула време.
Без коментар как военните и полицаите пазят "суверенната" държавна И ЕВРОПЕЙСКА / ШЕНГЕНСКА граница от т.н. бежанци - може би чИстотИТИ им са заети...

7. "плюн" само удължава агонията на смешкаларките, които още не се усетиха, че губят клиенти... но това е друга тема, май?

8. ... и отивам за биричка! :Drunk
Аватар
ibonevkz
Нов
Нов
Мнения: 93
Регистриран на: 14 Апр 2013, 23:06
Местоположение: Казанлък / с. Горно Изворово

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот ibonevkz » 08 Ное 2013, 09:59

tornado7 написа:Според мен цифровизацията е провал защото не можах със вътрешна антена със усилвател да фана сички програми.Само 41 канал можех да гледам.Обадих се на НУРТС и от там ми казаха че трябвало да си сложа външна антена.Е нямам пари за такава антена.Пък кабел трябва да купувам.Вътрешната ми антена е до 36 децибела усилване.Аз съм от Плевен.51 канал и 57 са със по слаб сигнал от 41.


Гледането на телевизия води до изпростяване ... преди да си плювнал повече си провери текста :)

До колкото НУРТС или другите оператори появили се или не, те не могат да угодят на всички. Или купуваш антена или преправяш стара и слагаш нов кабел. Кабелът не е толкова скъп.

UGLY_BOY написа:Принципно нямам нищо против цифровизацията и е ясно, че няма смисъл да се противопоставяме на прогреса, но, все пак, нещата стоят малко по-различно. Предвид изостаналостта на държавата ни смятам, че периодът на симулкаста можеше да е поне година, за да имат хората време да си купят цифрови приемници и съответно по качествен начин да им бъде обяснено как да ги свържат към телевизорите си. Не бе редно толкова бързо да спираме аналоговото излъчване. Трябва да се мерим със страните от нашата черга, а не с Германия, Франция и Великобритания.


Относно периода, и две години да бе пак щеше да настане този хаус. Ние българите сме хора, които обичаме да правим нещата принудително. Тоест, само когато ни опре ножа до кокалчето. Малко са онези, които експериментират и въвеждат новото, докато се тества и се види къде и какво и как.

Относно развитите страни, ако не са те ние няма как да си подобрим нещата, тоест след като има по-добре развити, ние трябва да гледаме добрите практики от тях и да ги прилагаме. Аз нямам идея кои страни можем да вземем добри практики, защото и в момента гледаме повече безплатно от преди месец и половина.
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот UGLY_BOY » 08 Ное 2013, 16:18

thebest написа:Плюн:
1. Изостаналостта на т.н държава си е наш проблем. Свършват всякакви "преходни" периоди и сме "равнопоставени" т.н."европейци". Лошото е, че никой не обяснява на хората, че ще дръпнат моркова и идва тоягата... демек - европейски директиви, колега. Щом Еуропата е казала switch-off... край, и никакви "национални" изостаналости или приоритети не играят! По аналогия - има си стандарти за които глобяват "еуропейците" ако не са си подстригали тревата в двора до 5-6 см. или не си получил разрешение от общината за пребоядисване на фасадата в еди-кой си нюанс по палитра RAL... (тоягата)

2. Хората имаха 1 година време да си купят декодери. Не коментирам "великите" реклами за около 30 М И Л И О Н А лева, но и истерията с изкупуването на де-що има SD/HD/качествено/боклук на другия ден след "дърпането на шалтера" си е чисто български синдром!!!

3. "Преждевременното" изключване закъсня - трябваше да е в края на 2012-та, но Той /ББ-да се свети името Му.../ го отложи за 2015-та, та чак като се заговори за свирепите глоби, и когато се появиха в бюджета гореспоменатите десетки МИЛИОНИ за усвояване, с ударни темпове ("петилетката - в съкратени срокове!!!") нещата се (по)върнаха на мястото си, почти?


ibonevkz написа:Относно периода, и две години да бе пак щеше да настане този хаус. Ние българите сме хора, които обичаме да правим нещата принудително. Тоест, само когато ни опре ножа до кокалчето. Малко са онези, които експериментират и въвеждат новото, докато се тества и се види къде и какво и как.

Относно развитите страни, ако не са те ние няма как да си подобрим нещата, тоест след като има по-добре развити, ние трябва да гледаме добрите практики от тях и да ги прилагаме. Аз нямам идея кои страни можем да вземем добри практики, защото и в момента гледаме повече безплатно от преди месец и половина.

По отношение на тези коментари мога да кажа само едно - не сме по-добре нито от Румъния, нито от Турция, нито от Гърция. Може би сме малко по-добре от Сърбия, но социалната ни политика е боклук в сравнение със сръбската. След като тези четири съседни нам държави продължават да излъчват аналогов сигнал с пълна пара, няма какво да се правим изкуствено на икономически по-развити от тях. Изключването на аналоговия сигнал не е признак на напредничавост, а стремеж за угаждане на определени олигархични интереси. Периодът на симулкаст трябваше да е поне година и цифровите програми пак можеха преспокойно да са си повече като бройка спрямо аналоговите.

thebest написа:6. Какви военни - то май танковете (и двата) не са в движение, а пък навремето сменяхме честотата на Р-104 (свързочник - малка мощност, ІІ клас квалификация) с малко врътване... да не издам военна тайна :) Като се появят в бюджета "ония" милиони за усвояване /правим разлика от освобождаване), ще ги освободят за нула време.
Без коментар как военните и полицаите пазят "суверенната" държавна И ЕВРОПЕЙСКА / ШЕНГЕНСКА граница от т.н. бежанци - може би чИстотИТИ им са заети...

Баща ми беше свързочник в армията в продължение на години, така че ми е съвсем ясно за какво пишеш.
Аватар
ibonevkz
Нов
Нов
Мнения: 93
Регистриран на: 14 Апр 2013, 23:06
Местоположение: Казанлък / с. Горно Изворово

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот ibonevkz » 09 Ное 2013, 23:54

По отношение на тези коментари мога да кажа само едно - не сме по-добре нито от Румъния, нито от Турция, нито от Гърция. Може би сме малко по-добре от Сърбия, но социалната ни политика е боклук в сравнение със сръбската. След като тези четири съседни нам държави продължават да излъчват аналогов сигнал с пълна пара, няма какво да се правим изкуствено на икономически по-развити от тях. Изключването на аналоговия сигнал не е признак на напредничавост, а стремеж за угаждане на определени олигархични интереси. Периодът на симулкаст трябваше да е поне година и цифровите програми пак можеха преспокойно да са си повече като бройка спрямо аналоговите.


Симулкастта си беше освен тестови период за предавателите и мрежата, период в който българите трябваха да преминат от аналогова в цифрова. Оправданието, че трябвало на социално слабите да се раздадат декодери или че не сме чули и видели не е грижа за останалите, които предвидливо още от самото начало са минали към цифровата ефирна. Тоест даже 7 месеца бяха предостатъчни хората да се снабдят с устройствата и да си гледат телевизия. Проблема си остана само, за онези, които имат сет-топ-боксовете, а нямат покритие. И така. В друга тема бях писал, че за мен е радостно да гледам толкова много програми, а преди това гледах 1 и половина със снеговалеж.

Ето за това написах, че
Ние българите сме хора, които обичаме да правим нещата принудително. Тоест, само когато ни опре ножа до кокалчето. Малко са онези, които експериментират и въвеждат новото, докато се тества и се види къде и какво и как.
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1426
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот Роси » 10 Ное 2013, 08:28

Интересното е, че преди суич-офа оценката за гледане по кабел и сателит не надхвърляше 35-40% от зрителите, а за месеци стигна 80% (Г. Лозанов, СЕМ - зрителите на ефир са не повече от 20%).

Това го казвам в коментар на "за мен е радостно да гледам толкова много програми, а преди това гледах 1 и половина със снеговалеж"

Как толкова бързо се промениха числата, не ми е ясно.
Аватар
ibonevkz
Нов
Нов
Мнения: 93
Регистриран на: 14 Апр 2013, 23:06
Местоположение: Казанлък / с. Горно Изворово

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот ibonevkz » 10 Ное 2013, 08:33

Роси, говоря за моето село, където живеят моите роднини и аз покрай тях през съботата и неделята :)

иначе в градът съм на кабел
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1426
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот Роси » 10 Ное 2013, 09:14

Твоята конкретика не е от значение, въпросът е свързан и с алокацията на ресурса. Ако съпоставим кабелното покритие в големите градове, което вероятно надхвърля 100% (подобно на показателя "пенетрация" на мобилните оператори), и това на малките селища - с ефирното цифрово покритие, разбито по същия начин на големи и малки селища, то ще се окаже, че е алогично.
Вместо цифровизацията да акцентира върху малките, където е така необходима, тя направи обратното - върху големите, където никой или почти никой не я ползва. Тук изключвам форумците и специалистите, които по професионални причини наблюдават всички начини на покритие.

То е все едно да направиш магазин за мляко пред дома на краваря. Ще го наблюдава с любопитство.

Това бе опит за плюнка. >:D
gakal
100+
100+
Мнения: 454
Регистриран на: 04 Фев 2007, 15:04
Местоположение: Пловдив

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот gakal » 10 Ное 2013, 20:52

Вместо цифровизацията да акцентира върху малките, където е така необходима, тя направи обратното - върху големите, където никой или почти никой не я ползва.

Не одобрявам факта, че в някои малки населени места няма добър сигнал. Не съм съгласен обаче, че в големите градове никой не гледа ефира. Ще приведа следните аргументи:
1. Имах възможността да участвам в преброяването на населението през 2012г , и както знаете там имаше въпрос за това какъв начин ползват хората за прием на ТВ сигнала. Не очаквах, че ще срещна в Пловдив толкова много хора които гледат ефирна телевизия - спокойно мога да кажа че избора им е по икономически съображения. И не говоря за ромски квартали а за Тракия.
2. Гледам кабелна IP , но приемника ми в спалнята , който се ползва за приспиване , е на ефир. По стар български обичай отидох да си купя декодер за него в дена след като спря аналоговата - е, не очаквах че в трите големи магазина на водещите вериги няма нищо друго освен някакви SD боклуци за 40 лв ( в Зора, а в Метро, например ,нямаше нищо ) и на всички мои въпроси за нещо по-конкретно отговора бе - свършиха. Или в нашия форум има много "специалисти" които следят ефира, или в магазините не бяха готови със толкова голямо търсене на декодери , което настъпи при спиране на аналога.
3. Всички мои познати имат поне по 1 телевизор на ефир - или в спални, кухни или на вилите, и всички ползват различни видове кабелни и сателитни на основните си телевизори.
Засега не се наемам да плюя по цифровизацията по следните причини
1.Не бива да сравняваме покритието на цифровата ТВ ,постигнато след 3 години работа, с това на аналоговата, правено над 30 г.
2. За добро или лошо - живеем в различна от преди икономическа система - тогава аналога се правеше за постигането на пропагандни и идеологически цели , а сега цифровата се прави за правене на още пари . Не искам да възбудя някои политически активни съфорумници, но според мен, целите са различни, и за съжаление, сега парите се поставят на първо място. Ако Божков се окаже прав в твърдението си, че ще има кръгла маса по въпросите на цифровизацията и държавата задължи операторите да увеличат покритието си - ще има полза. Ако не...
Аватар
popovp
1000+
1000+
Мнения: 2122
Регистриран на: 29 Сеп 2011, 00:02
Местоположение: Варна

Re: Тема за плюене по цифровизацията

Мнениеот popovp » 11 Ное 2013, 10:17

По отношение сравнението с Румъния, Турция да имаме предвид следното:
В Румъния се излъчва само в Букурещ и Сибиу. Програмата за развитието е следната:
"Romania sets DTT targets

June 21, 2013 10.16 Europe/London By Chris Dziadul
Romania’s Ministry of Information Society (MSI) has announced that a selection process for the operators of five national DTT multiplexes will start before June 17, 2015.
Four of the multiplex licences (three UHF and one VHF) will be awarded by the regulator ANCOM before this date, with the possibility of them transmitting commercial TV services afterwards.
The fifth multiplex, the licence for which will also be awarded by ANCOM at the same time, will employ the UHF band and have to cover 90% of the population and 80% of the territory of Romania by the end of 2016."

Турците имат пуснат 1 тест Мукс само в Анкара.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 5 и 0 госта