Страница 1 от 1

Видин - канал 49 - общината

Публикувано на: 16 Яну 2017, 20:32
от lz2oqv
Привет от един радиолюбител!Погледнах че предавателя върху сградата на общината е 2 KW на 49 канал на които гледаме ефирната телевизия!Много странно при тази мощност и при ползването на точно насочена 7 елементна антена върху 4-етажния ни блок имам проблеми със качественото приемане на сигнала при лошо време!Като радиолюбител установявам радиовръзки на Къси Вълни с мощности от порядъка на 1 , 20 или 100 вата с всички континенти , а на УКВ работя по-рядко с 1 и 10 вата но на близки разстояния!Та мощност 2000 вата за ТВ канал си е премного според мен а точното разстояние между мен и предавателя е само .....580 метра!!!И друго кабела на антената е нов и е правилно съгласуван с антената!Антената има пряка видимост към предавателя - нямам високи сгради по трасето!И да не забравя че антената е изчислявана за честота 700 MHz точната честота на канала!ТВ приемника ми е Самсунг като използвам декодер !Та защо става така ? Дали мощността на предавателя е тази или е по-ниска?Кой ще ми отговори.В момента съм в София и имам пряка видимост към предавателя на Копитото!Използвам едноелементна антена близо до прозореца а и като я сложа на земята пак няма промяна и картината е перфектна и в сняг и дъжд!Използвам ТВ приемник NEO с вграден декодер но от лично наблюдение тунера му не е много чувствителен!Но няма проблеми а разстоянието до предавателя е доста - 10 км.Не съм проверил каква мощност е предавателя на Копитото!!!

Re: Видин - канал 49 - общината

Публикувано на: 16 Яну 2017, 20:53
от ozren69
Копитото е 5 kw.Най-вероятно проблема е прекалено силния сигнал -2 кw на 580 м разстояние не заслужават такава антена.Не би трябвало при тази мощност и това разстояние да имаш проблем с едноелементна антена ,дори да нямаш пряка видимост.Аз съм на 1 км от 1 kw предавател в Плевен и с малката магнитна антенка вадя сигнал 100/100 без значение от времето и апартамента ми е без пряка видимост към кулата.

Re: Видин - канал 49 - общината

Публикувано на: 17 Яну 2017, 06:44
от nradkov
Пробвай с някакъв затихвател а също така и с lte филтър.

Re: Видин - канал 49 - общината

Публикувано на: 17 Яну 2017, 09:36
от popovp
Претоварване входа на тунера от много силен сигнал. Би трябвало нормално да се гледа и с парче обикновен кабел вместо антена.

Re: Видин - канал 49 - общината

Публикувано на: 18 Яну 2017, 00:03
от lz2oqv
Ами аз съм на втори етаж и с едноелементова антена ми е трудно приемането!Няма претоварване защото при тихо време вричко е наред!Остава затихването по тези 15 м. коаксиален кабел да е прекалено голямо но гледах в справочниците и не ми се видя подозрително много!
Ами представете си че предавателя е не 2000 а 100 вата !Това може да е сменено и да не е записано .Къде да се оплача?

Re: Видин - канал 49 - общината

Публикувано на: 18 Яну 2017, 00:11
от lz2oqv
Има някаква логика да се ползва LTE филтър!Но горната граница е 790 MHz и ако има малка грешка отивам на кино!Знам че не добре изпълнени кабелни мрежи при влага почват да натичат и излъчват страхотии но при нас всичко свалиха под земята и май останалите по покрива кабели не са вързани никъде! ::)

Re: Видин - канал 49 - общината

Публикувано на: 18 Яну 2017, 10:14
от radioMW
Според мен тези 2 kW мощност са абсурдни, но при твоите условия и с 50 W да е излъчването трябва да нямаш никакви проблеми. Какво показват индикаторите за ниво и качество, когато времето се влоши?

Re: Видин - канал 49 - общината

Публикувано на: 26 Яну 2017, 14:17
от Halfdead
Колега, аз съм от Видин и по мои наблюдения само 32-ри канал излъчваше от сградата на общината и сега като е спрян не знам. За това, насочи антената към с. Новоселци за по-сигурно. Ще тествам днес или утре но имам пряка видимост и към общината, РРС Новоселци и предавателя над с.Гъмзово и не знам дали ще мръдне от максимални стойности сигнала при мен. В Бенковски ли си? Ако да, то посоката ти почти ще съвпадне с Тупижница и ще успееш да гледаш и сръбските муксове. :Hmmm

Re: Видин - канал 49 - общината

Публикувано на: 11 Мар 2017, 16:56
от lz2oqv
Благодаря колега !Не е проблем май насочването защото понякога става лоша картината!Евентуално ако натича вода върху вибратора не съм правил в кутия мястото на свързването с кабела а така свободно за да съхне по-лесно!Иначе е добре!Но четох наскоро каналите и така пишеше - 49 е на общината!Сега не съм във Видин но като отида ще пробвам към Новоселци - последния път нататък беше по-лошо!Чао!

Re: Видин - канал 49 - общината

Публикувано на: 12 Мар 2017, 20:12
от ste_fun
Май по-лесно ще ти е да мушнеш една жичка (15-20 см) директно във входа на приемника, пък да видим... ;)
Иначе, фактите - НЕО на близко с голяма мощност на излъчване! Май тунера му се "пържи" яко, а?
ПРОБВАЙ И БЕЗ НИщО!