История на аналоговата тв.ретранслаторна мрежа.

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 2809
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

История на аналоговата тв.ретранслаторна мрежа.

Мнениеот Stani » 25 Сеп 2018, 17:29

Здравейте, реших да открия тази тема в която да опишем историята на аналоговата тв.мрежа на БНТ, главни мощни предаватели, по малки приемащи от кои главни? Нека всеки опише в неговият район какви аналогови предаватели е имало и от къде са взимали сигнал.
Като за начало започвам аз:
Самоков/Боровец, БНТ1 - 6канал, bTV - 21канал предавателите взимаха сигнал от вр. Ботев 11канал и 24канал. Село Ново Село 9канал взимащ от вр.Ботев, село Шипочан 7канал взимащ от вр.Ботев,село Горни Окол 8канал първоначално взимащ от вр.Ботев в последствие от вр.Виден, село Бели Искър 7канал взимащ от вр.Ботев. В моят район имах възможност да следя и приемам три мощни предавателя, единият е споменатият вр.Ботев, вторият е вр.Виден и третият Петрохан. Интересното беше, че тези три предавателя имаха различен час на стартиране при програмата на БНТ1 следобед(става въпрос за периода, когато нямаше целодневна програма), вр.Ботев 11канал се включваше в 16:05ч, Петрохан 9канал стартираше в 16:15ч. а вр.Виден 10канал стартираше в 16:30 а понякога и в 16:50ч. интересното при него беше,че първо се включваше видеопредавателя а след минута и радиоканала. Копитото пък в 14:00ч.в делнични дни излъчваше тестова таблица с звуков съпровод от пр."Хоризонт" на БНР, това продължаваше до 16:00ч. когато се сменяше тестовата таблица с чернобялата и характерният звук 1000Hz, мощните предаватели вр.Ботев, Виден и Петрохан не излъчваха от 14:00 до 16:00ч. не знам каква беше целта на това излъчване от Копитото, вероятно за обслужване на тв.сервизите с сигнал но ако това е била целта защо мощните предаватели на работеха по това време, та нали от тях се захранваха по малките ретранслатори в почти цялата страна а тв.сервизи имаше не само в София, или с цел да се пречи на приемането на Сръбската телевизия в София през почивката, понякога и мощните предаватели се включваха от 14:00ч. с тестова таблица и звук от пр.Хоризонт вероятно, когато се е налагало да бъде пуснат нов малък ретранслатор приемащ от някой от тях. Понякога се засичаха тестове на някои от мощните предаватели, които се състояха в прием на бял или тъмен екран с наличие на пукот в звукът и поява на вертикални линийки на екрана, като при предавателя от вр.Виден тестовете се провеждаха при изключен радиоканал(чуваше се само шум и лек пукот). През 90-те БНТ започна регионални излъчвания на честотите на Канал 1 по време на следобедната почивка, вр.Ботев излъчваше програма на РТВЦ Пловдив канал Пловдив, вр.Виден програма на РТВЦ Благоевград наречена Пирин, което ме навежда на мисълта, че вр.Виден получаваше сигнал не от София а от РТВЦ Благоевград или пък от кулата ретранслираха Пирин защото много малки ретранслатори около благоевградско взимаха сигнал от Виден. Интересно ще бъде да споделите за програма Север, която мисля, че се излъчваше от Петрохан, но може и да греша и програма Море.
В град Ихтиман имаше ретранслатор до село /тогава Бодрово/ Стамболово 8канал, който взимаше сигнал от вр.Ботев, ретранслаторът на мотел Ихтиман 9канал пък препредаваше Копитото.
Много от малките ретранслатори работеха на следният принцип: вч.генератор работещ на определена честота се смесваше с входен сигнал от приемника и в резултат на това в приемникът се появява сигнал на две честоти, единият е приетият предавател а другият е честотата на която той трябва да се ретранслира, всичко това се подава на усилвателните стъпала и после по фидера и антената, тоест не се използуваше класическа схема на предавателя, генератор(осцилатор), модулатор, кодер, съответно декодер в приемника за SEKAM или PAL, тоест пестеше се от към елементи.
Това е засега от мен, може да съм пропуснал нещо или пък да съм в грешка в нещо,нека по запознатите съфорумци добавят информация относно отишлата си в историята аналогова тв.ретранслаторна мрежа.
pllb
Нов
Нов
Мнения: 87
Регистриран на: 16 Ное 2017, 11:54

Re: История на аналоговата тв.ретранслаторна мрежа.

Мнениеот pllb » 30 Сеп 2018, 21:47

Много интересна тема, дано повече хора се включат
сервизни легени и съдове

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 6 и 0 госта