Подписка срещу "Великите българи" на БНТ

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
Аватар
Ritmo
100+
100+
Мнения: 138
Регистриран на: 28 Ное 2006, 14:28

Подписка срещу "Великите българи" на БНТ

Мнениеот Ritmo » 12 Фев 2007, 16:39

Източник: БТА
Дейци на науката, културата и спорта, общественици, депутати и българи от чужбина са се подписали в позиция срещу кампанията “Великите българи“. Това съобщиха от инициативен комитет, изпратил позицията до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя и БНТ. Отчитаме добронамереното усилие на БНТ да придаде по-приемлива форма на тази “игра“ след първото ни писмо, се казва в позицията. Опасенията ни обаче се потвърждават - порочният замисъл дава скудоумни плодове, което ръководството на БНТ иска да припише на нацията.
Тази седмица БНТ показва последните два филма от поредицата “Великите българи“ на 14 и 15 февруари, съобщиха от телевизията. В сряда е премиерата на филма за Стефан Стамболов. Негов застъпник е режисьорът Явор Гърдев. Велик ли е Стамболов и в какво се състои неговото величие е темата на разговора, който Явор Гърдев води с осем български актьори на сцената на театър “София“. За да се пресъздаде по-пълно личността на Стамболов и атмосферата на времето, в което той живее, във филма са направени няколко възстановки - на кабинета му, като декорът е построен пред Народното събрание, двореца на Фердинанд, а русофобската му позиция и дипломатическите отношения с Русия са илюстровани с помощта на актьор, превъплатил се в образа на руския император Александър Трети. Последният филм - за Христо Ботев, ще бъде показан в четвъртък след централната новинарска емисия “По света и у нас“. Историкът проф. Валери Стефанов е неговият застъпник, който говори за чисто човешките страни от характера на Ботев, за страховете му, за поезията му. За величието на Ботев и за петте критерии на Би Би Си - гений, лидерство, състрадателност, храброст и наследство, говорят и студенти от Софийския университет. Биографичния разказ във филма е илюстрован с архивен снимков материал. Режисьор и на двата документални филми е Милко Лазаров. В събота (17-ти февруари) зрителите ще видят финалното предаване, в което на базата на зрителските гласове ще бъде обявен най-великия българин. Дотогава всеки може да даде своя глас за един от 10-те велики българи - хан Аспарух, княз Борис Първи, Васил Левски, Иван Вазов, Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Петър Дънов, цар Симеон Велики, Стефан Стамболов и Христо Ботев. 
Аватар
Monk
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 25 Яну 2007, 11:47

Re: Подписка срещу "Великите българи" на БНТ

Мнениеот Monk » 12 Фев 2007, 16:50

Азис е едва на 21 място. Докато Джон Ленън е осми при англичаните, Елвис Пресли - осми при американците, Едит Пиаф - 10-а при французите, Карел Гот - 13-и при чехите.
Аватар
Monk
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 25 Яну 2007, 11:47

Re: Подписка срещу "Великите българи" на БНТ

Мнениеот Monk » 13 Фев 2007, 14:28

Историци: ”Великите българи” показва ниска култура
13 Февруари 2007, 14:10
Източник: БТА
Български историци обявиха, за втори път, днес на пресконференция позицията си срещу кампанията "Великите българи", като уточниха че това не е атака срещу БНТ. Текстът, изпратен до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя и БНТ, е публикуван в емисията "Оригинални текстове" на БТА. Нацията трябва да има духовен и политически елит, а за това е необходимо да мине време, смята проф. Георги Марков. Според него подрастващите вече имат други герои, затова обществото е в криза. Героите отдавна са в учебниците по история и ако някой иска да ги измести от там, това никога няма да стане, добави Марков. Според Петко Колев, председател на "Тангра - общобългарска фондация", чрез тази класация още повече се разтягат критериите на обществото за истинските ценности. Тези, които формират общественото мнение, трябва поне малко да се вслушат в дейците на науката, които цял живот се занимават с история, смята проф. Христо Матанов. Проф. Петър Ангелов каза, че инициативата на историците не е атака срещу БНТ, която е изключително отговорна институция, но попадането в списъка на лица с антисоциално поведение, ги институционализира, именно защото става чрез БНТ. БНТ не е проводник на пошлото, защото други телевизии с техните формати са далеч по-пошли, добави Ангелов. Според колегата му Георги Бакалов списъкът с великите българи говори лошо за културното ниво на българина, който не прави разлика между велик, популярен и известен. Затова не трябва да се взаимстват всякакви модели от европейски телевизии, добави той. Кампанията "Великите българи" е по формат на Би Би Си. 
Аватар
Ritmo
100+
100+
Мнения: 138
Регистриран на: 28 Ное 2006, 14:28

Re: Подписка срещу "Великите българи" на БНТ

Мнениеот Ritmo » 18 Фев 2007, 15:58

Избрахме Левски за най-великия българин


Втори донякъде изненадващо се нареди духовният водач Петър Дънов, а трети остана създателят на българската държава хан Аспарух
18.02.2007
Васил Левски бе избран за победител в кампанията на БНТ (BNT.bg) "Великите българи" (Velikite.bg). Апостолът получи 58857 гласа.

В оспорваната надпревара за второто място победи Петър Дънов с 19247 гласа, следван от основателя на българската държава хан Аспарух с 17631 гласа.

Веднага след челната тройка се нареди цар Симеон I Велики. В първата десетка бяха още Княз Борис I, Иван Вазов, Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Стефан Стамболов и Христо Ботев.

Със събраните средства от sms-и и телефонни обаждания ще бъде издигнат паметник на определения за най-велик българин.

Зрителите имаха възможност да гласуват и по време на самия финал, но единствената промяна преди и след прякото предаване по националната телевизия бе размяната на последните две места в класацията, като в крайна сметка Дядо Вазов остана девети, изпреварвайки отец Паисий.

В студиото гостуваха по един застъпник на всеки един от великите българи, попаднали във челната десетка, подпомаган от свой отбор, наброяващ 10 души.

Сред помощниците бяха и актьори, пресъздали някои от образите на претендентите - Мариус Донкин, играл Симеон Велики във филма "Златния век", Георги Мамалев, играл младия Стамболов в "Записки по българските въстания", както и наследници на великите - правнукът на брата на Ботев Боян Ботьов, или пък родственикът на Апостола Васил Караиванов.

Основния застъпник за Васил Левски бе доц. Пламен Митев, ученик на големия историк проф. Николай Генчев.

За Симеон Велики се застъпваше директорът на Военноисторическия музей полк. Петко Йотов, подпомаган от началника на катедра "История" във Военноморското училище капитан I ранг Асен Кожухаров.

Проф. Валери Стефанов, декан на Славянския факултет в СУ "Св. Климент Охриски" бе застъпникът за Христо Ботев. За Паисий Хилендарски "агитираше" проф. Кирил Топалов.

Поетесата Мирела Иванова, уредник на музея на Иван Вазов, бе застъпника за патриарха на българската литература. В нейния отбор бяха внуците на Вазов Светослав и Светла Благоеви, наследници на Борис Вазов.

Застъпник на хан Аспарух бе историкът Димитър Стоянович, в чийто отбор имаше и представители от клуб "Багатур" от Стара Загора, известни с това, че се учат да живеят като прабългарите.

"Капитан" в отбора за Петър Дънов бе председателят на Бялото братство в България Андрей Грива, като и десетте представители в отбора бяха последователи на дъновизма.

Застъпник за Кирил и Методий бе директорката на Народната библиотека, носеща името на светите братя, проф. Боряна Христова.

За Борис I Покръстител да дадат своя глас зрителите убеждаваше писателят и драматург Георги Тенев. Режисьорът Явор Гърдев пък бе основната личност в отбора на Стефан Стамболов.

Във финалното предаване между отделните отбори бяха коментирани основно петте критерия според формата на Би Би Си: лидерство, смелост, наследство, състрадателност и гений.

БНТ реализира кампанията по формата на британската медия, който се оказа особено популярен както на Острова, така и в други европейски страни, общо над 15 на брой.

Топ 100 на великите българи на базата на зрителските гласове бе обявен на 23 декември, а от средата на януари БНТ започна излъчването на документални филми за личностите от първата десетка.
maxsimn
Нов
Нов
Мнения: 13
Регистриран на: 09 Дек 2006, 23:18

Re: Подписка срещу "Великите българи" на БНТ

Мнениеот maxsimn » 22 Фев 2007, 20:50

Мн съм разочарован от тая кампания,още преди месеци като започна влезнах в сайта,имаше нещо като примерен списък от който да избереш личност и там беше ахмет доган ...просто си излезнах от сайта..това вече нензам на какво прилича
Аватар
dice
100+
100+
Мнения: 402
Регистриран на: 06 Фев 2006, 11:47
Местоположение: Пловдив
CONTACT:

Re: Подписка срещу "Великите българи" на БНТ

Мнениеот dice » 22 Фев 2007, 22:25

Аз съм го писал вече, но мисля да се повторя.
Не съм съгласен с това да класирам великите българи... чувствам го даже за срамно!
Изображение
FrozenMax
Нов
Нов
Мнения: 20
Регистриран на: 09 Ное 2005, 06:10
Местоположение: Montana

Re: Подписка срещу "Великите българи" на БНТ

Мнениеот FrozenMax » 24 Фев 2007, 21:41

Май господата с подписката могат и да се окажат прави в делото си, но требва да се погледне от добрата му страна. Тези който ги мързи да четат някаки учебници по история, а четът менютата по дискотеките, поне ще добият или ще чуят за някой българин живял по "време уно" и какво е направил...асоциацийте за всеки човек са различни обаче, всички различно възприемаме информацията.
  Обаче както се разбира това не  е само провеждано в българия, а и стройтолството на паметник не е малко. Все пак няма нищо лошо, коя фръцла където взима пари от игри и тем подобни които се провеждат по телевизията дава пари за паметник. В днешно време се строят само турски(нищо не казвам към малцинствата) и паметници на терористи ощетили българия по някакъв начин.

Класацията е направена от хора, вярно които не правят разлика между велик и известен българин.

Тук изразявам лично мнение(понеже не съм съдия), просто съм обикновен човек. Според мене делото е зле замислено, но с добра кауза!
Да се построи паметник не е малко. Нека се замисляме над българската култура и история. Да си направим равносметка на това което ще остане след нас. Щото така както сме го подкарали ще остане само земята на която ще се превърнем, без значение дали сме уки или неуки или сме просто диваци. Вандали ни оправляват и ние сме вандали. Крушата не пада по - далече от дървото.
дин Умира друг му го навира!!!

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 3 и 0 госта