Новото по ProBG /TV2/

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
Аватар
harakiri
Нов
Нов
Мнения: 85
Регистриран на: 15 Мар 2007, 23:37

Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот harakiri » 17 Юни 2009, 21:19

Интервю на ЛИЛЯНА САВОВА за в-к "КЛАСА"[
Лиляна Славова, програмен директор на ТV2: Новинарски сутрешен блок тръгва по ТV2 на 6 юли
- TV2 от 4 юли ще се преименува на PRO.BG. Какви ще са програмните промени, г-жо Славова?
- От 4 юли официално сме под ново име – PRO.BG, и започваме рилоундж на целия канал с активна програмна схема. За разлика от другите телевизии, които през лятото имат главно повторения на предавания и филми, при нас програмата ще бъде изцяло нова.

- Не е ли рисковано точно в разгара на лятото, при това във време на рецесия, за генерални промени?
- Избрахме лятото точно заради това – да сме по-различни и когато няма разнообразие в ефира, ние да предоставим нещо различно на аудиторията. Наистина е много рисковано, но това е част от стратегията ни. Може би щяхме да стартираме обновлението по-рано, но кризата ни позабави. В България обаче СМЕ има друга стратегия, защото пазарът е малък, но и много конкурентен – тук все още се инвестира. В моменти на криза се гледа повече телевизия. За разлика от повечето европейски страни, които предпочитат новите медии, у нас телевизията още е медийният лидер.

- Подготвяте сутрешен блок, какъв ще е неговият профил, кога ще дебютира в ефир?
- Сутрешният блок ще тръгне в първия работен ден след парламентарните избори на 6 юли и ще бъде новинарски. Ще върви от 7 до 8,30 часа с тенденцията да бъде удължен. След него предвиждаме половинчасово културно предаване, което също, в зависимост от гледаемостта, може да се удължи във времето.

- А конкуренцията на bTV и Нова тв в сутрешния блок?
- Те са коренно различни от нашия, нямаме допирни точки, предлагаме алтернатива.

- Кои ще се водещите?
- Още текат проби, вариантите са няколко, но засега няма да ги обявяваме. Ще има и известни лица и наши, защото има 5-6 тв водещи, които обикалят всички телевизии. Амбицията ни е да създадем нови лица. Това е и една от стратегиите на групата на СМЕ - да развива т.нар. talеnt managment, което е ново за България.

- Какво ще правят ловците на таланти?
- Ще търсят нови лица - не само в НАТФИЗ, но и на всички други места, където могат да се срещнат бъдещите телевизионери. След това ще ги привлекат на работа при нас и ще ги обучаваме. Така практикува СМЕ във всички държави, в които има медии. Групата има огромни изисквания. Процесът на одобрение е бавен, защото много хора взимат решенията.

- Докъде стигна проектът за следобеден блок?
- Ще тръгне през есента преди праймтайма. Ще бъде насочен към градската фамилна аудитория, която е таргетът на тв канала. Целта е следобедният блок да прелива към централните новини. Промените стават постепенно. Искаме да наслагваме. Успоредно с това подготвяме и втория сезон на първия ни риалити формат „Размяна на съпруги“, който мина изключително успешно. Ще бъде още по-интересен, ще има повече двойки, може би и повече ВИП участници. От рейтингова гледна точка нямаше разлика между това дали участниците в първия сезон са били по-известни или не. Като аудитория даже хората повече се идентифицират с обикновените. Правим всичко с вътрешен ресурс, което е и изискване на СМЕ - пак ще работим с външни продуценти, но основните проекти ще ги реализираме сами. Проучваме и други риалити формати и игри. Спрели сме се на два формата и ще ги планираме в праймтайма.

- Анализите на аудиторията ви какво показват?
- Новини, филми и риалита. Това е характерното за България, докато тенденцията в Западна Европа е да се инвестира в локални теленовели и сериали. Пред финализирането сме на няколко сделки за филмовата ни програма, а в топбрандовете ни са и Шампионската лига, и българската футболна А група, от която имаме право на първи избор върху най-добрите мачове.

- Защо пазарът ни се различава?
- Защото нямаме добри сценаристи, не е изградена телевизионна дивизия, която да произвежда подобни формати и заради това още вървят риалити програмите. След 2 години и у нас ще има бум на сериали и теленовели.

- В момента са хит турските. Защо?
- И „Забранена любов“ се гледа, но само защото е направена в България, а турските са успешни, защото са различни от латиноамериканските, които преди години заляха пазара. Публиката се измори от тяхното еднообразие. Освен това турските са снимани кинаджийски, с големи бюджети, а са и много близки до нас.

- PRO.BG има ли афинитет към подобни продукции?
- Искаме да сме различни – Нова тв купи турска сапунка, bTV - направи същото. Заради това ние взехме румънска, която е произведена от СМЕ и е изключително успешна. Тя е алтернатива на всички заглавия на пазара.

- От есента пускате в праймтайма Шампионска лига. Какво ще се случи с „Шоуто на Азис“?
- Преговаряме с екипа на Азис, защото вторник и сряда има Шампионска лига. Още не сме решили дали то ще бъде два или три пъти седмично, дали няма да го изместим през уикенда. Сигурно е обаче, че ще го има - с нова концепция и формат. Дискутираме различни варианти, може промените да са много големи, а може би - съвсем малки. През юли, когато Азис почива, ще излъчваме най-доброто от шоуто.

- Защо спряхте „Пирамида“?
- Нямаше голям зрителски интерес, а пък и договорът на предаването изтече.

- С какво е по-различен пазарът ни от Румъния например?
- Като мащаби и вкусове на публиката. Румънският зрител е традиционалист, гледат тип БНТ канал. Българският зрител е много разглезен, това е и част от историята и има по-големи очаквания. Не можеш да го задоволиш със стари повторения на филми.


Вторият сезон на „Размяна на съпруги“ двойно по-дълъг

Вторият сезон на „Размяна на съпруги“ ще бъде двойно по-дълъг от първия и ще има 16 епизода, съобщиха от TV2. Кастингът за българския вариант на риалити шоуто стартира вчера. Като компенсация за времето, отделено за снимките, участниците ще получават по 2000 лева и ще имат шанса да спечелят апартамент и лек автомобил. „Първият сезон беше много успешен и това е причината да започнем веднага подготовката на втория“, коментира главният продуцент на TV2 Стойчо Керев. Той допълни, че е станало ясно, че зрителите имат нужда от подобно предаване в ефира.
Първият сезон на „Размяна на съпруги“ беше от 8 епизода и в тях се размениха двойки от София, Страшимирово, Ловеч, Самоков, Пловдив, Орешак, Русе. Участие взеха хора с месечни бюджети над 10 000 лева, както и такива, които успяват да се оправят с 250 лева на месец. В размяната се включиха и семействата на тенисистката Сесил Каратанчева и на певецa Искрен Пецов. „С втория сезон ще се опитаме да стигнем още по-навътре в отношенията и проблемите на българите, защото видяхме, че много неща се крият между двойките”, обясни Стойчо Керев.
Аватар
Радио София
100+
100+
Мнения: 460
Регистриран на: 07 Юли 2007, 12:55
Местоположение: София

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот Радио София » 17 Юни 2009, 22:23

Не стреляйте по пианиста! Той толкова може.
->
Аватар
luboj
100+
100+
Мнения: 268
Регистриран на: 12 Фев 2008, 07:27
Местоположение: Florida, USA

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот luboj » 17 Юни 2009, 23:30

спрях на рилоундж .... РИЛОУНДЖ!? а стига бе
ужаси :Blink
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот radiator » 18 Юни 2009, 12:23

Re-launch си е съвсем нормална практика. Не виждам какво толкова притеснително виждате. Ще ви дам един пример от радио-бизнеса в България. След re-launch, Радио Атлантик вдигна значително позициите и пазарния си дял. Ако нещо се прави като хората, винаги дава резултат.
Аватар
РТБ
Нов
Нов
Мнения: 79
Регистриран на: 28 Яну 2006, 15:49
Местоположение: Варна
CONTACT:

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот РТБ » 18 Юни 2009, 13:15

Гуспужа Славова е йентилигентна и колтурна. Тва йе фешън лонгуидж стайл. :-[
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот bubic » 18 Юни 2009, 19:23

E,Radiator,seriozna strana li e Bulgarija,kakvo e tova,"...gradska,familna auditorija...",ili "targetut",ne stava,nisto ne stava ot durzavicata,jazuk ,za narodeca. Ima razlika mezdu " re-launch" i "re-lounge"
Аватар
borosport
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 24 Май 2005, 19:25
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот borosport » 18 Юни 2009, 20:34

Е хайде сега това, че журналята не знаят как да предеват даден термин от английски на български говори зле само за тях. Вижте един термин в цялата статия се е опитала жеицата да транслитерира и е станало страшно. Сега от къде да значи, че re-launch се превежда като "ри-лънч" :D
Аз от Pro.BG се надявам на Шампионска лига и "А" група. Друго не виждам да ме заинтригува. Иначе това за разглезенат публика ме заинтересува. Вярно е, че ние например много бързо се отегчихме от Слави, а примерно американците си гледат Лено 2 десетилетия вече, за тези преди него да не говорим. Но като се замисля Дългия си има и той вярна публика, но чак пък и румънците да традиционалисти и само ние да сме разглезени. Не, че е лошо де :)
Изображение
Юнак
1000+
1000+
Мнения: 1802
Регистриран на: 01 Дек 2008, 20:43

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот Юнак » 19 Юни 2009, 12:44

мда, re-lunch :Clap
Да подбереш timing за такова нещо баш преди самъртайма, действително си е риски ("Наистина е много рисковано, но това е част от стратегията ни" - интересна стратегия) - част от аудиторията просто отсъства. Обаче разбираме, че всъщност единствената лятна промяна е в старта на сутрешен блок. Останалото е оставено за есента, според мен правилно (следобеден блок, два формата в прайм тайм, вероятно риалити и игра).
"Активната програма" има виртуалната ми подкрепа, добре е медиите да не зарязват аудиторията си по никое време на годината. У нас обикновено точно това правят... точка за Ти ви две / Про бе ге (чух, че така ще го произнасят, вместо Про би джи)
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот radiator » 19 Юни 2009, 14:29

@Bubic,
Ами, за някои хора, определено няма разлика. Но то така, в България има фирма Ейпъл, а не Епъл, ако не знаеш. Така и "ри-лаунджват" бизнеси (интересно какво значи точно re-lounge). Жалко е, че програмният директор не знае точко какво означава re-launch, ако знаеше щеше да се сети как се пише и съответно да не го изговаря неправилно.
В случая става дума за re-launch. Някои обядват за втори път, други нещо друго правят.

Има и нещо друго, може неправилно да плюем по госпожата. Повечето такива интервюта се пишат от доста неграмотни журналисти, грешката може да е допусната и от писача.
lui
Нов
Нов
Мнения: 23
Регистриран на: 02 Апр 2009, 23:57

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот lui » 13 Юли 2009, 00:43

Определено има мисъл и тънка стратегия - когато повече от половината активно население с финансова покупателна способност си пече дупето на морето или по други курорти и не се вясва пред телевизора да се пуснат нови предавания за забавление на пенсионерската аудитория, която е пред телевизорите. При това положение приходите от реклами се увеличават двойно защото както знаем пенсионерите без пари за море са целевата аудитория - друг не би се сетил!!! Почти гениално :)
Аватар
borosport
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 24 Май 2005, 19:25
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот borosport » 13 Юли 2009, 17:01

Много интересно обаче един читав рекламодател каква реклама би плащал да се излъчва при положение, че го гледа аудитория, която е неплатежоспособна. Освен зъбни протези друго няма какво да рекламира ;)
Изображение
Аватар
luboj
100+
100+
Мнения: 268
Регистриран на: 12 Фев 2008, 07:27
Местоположение: Florida, USA

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот luboj » 13 Юли 2009, 22:11

borosport написа:Много интересно обаче един читав рекламодател каква реклама би плащал да се излъчва при положение, че го гледа аудитория, която е неплатежоспособна. Освен зъбни протези друго няма какво да рекламира ;)


вероятно като по CBS.
Рекламират лекарства за кръвно и сърце, гелове за фалшиви зъби, ефтини рекламки за разни пластмасови лупи да четеш книги по-лесно ... всичко с таргет 60г+

8)
mr.bond
Нов
Нов
Мнения: 46
Регистриран на: 03 Май 2009, 00:31

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот mr.bond » 13 Юли 2009, 23:53

В крайна сметка не разбрах какво му е новото по TV2 , пардон PRO BG. :) :) :) :P :Clap
Юнак
1000+
1000+
Мнения: 1802
Регистриран на: 01 Дек 2008, 20:43

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот Юнак » 14 Юли 2009, 10:50

След като от самата телевизия нямаме изявление - защо, аджеба, е избрано името "Про", че и "би джи" (или бе ге) отзад, аз предлагам две интерпретации:

а) pro като антоним на anti: "за", "допринасящ към", "в полза на", ... с идеята, че програмните акценти са не върху класическата журналистика, която е критична към обществото, не върху отрицанието, а върху съграждането и утвърждаването на позитивния стил. Вероятно това е стил, който се отразява и на бодрия начин на новинарско общуване, на водене на различни предавания и т.н. Съчетанието с окончанието "бе ге" води и до друга интерпретация - националистическа. Един вид, pro.bg = "За България".

б) pro като професионален. Идеята може би е, че зрителят получава съдържание, направено от професионалисти.

И за румънска телевизия да го мислех, пак същото ми идва наум.
Аватар
Радио София
100+
100+
Мнения: 460
Регистриран на: 07 Юли 2007, 12:55
Местоположение: София

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот Радио София » 14 Юли 2009, 11:04

Да, Юначе, доста логични са ти разсъжденията :)
Интерпретацията може да бъде поне в 3 посоки:

1. ПРО - т.е. "в полза на", обратното на анти

2. ПРО - като жаргон за "професионалист"

3. ПРО - като съкращение от "програма". /Напр. PRO 7 = Про Зийбен ;) / Т.е. българската програма

Сигурно има и други смисли... :Hmmm
adolf
100+
100+
Мнения: 186
Регистриран на: 03 Яну 2007, 20:01

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот adolf » 22 Юли 2009, 21:19

nnnnn75 написа:Кои е видял нещо ново освем че си смениха името и тръгна сутрешен блок за което беше време , кога ще станат наистина национална телевизия а не само да излъчват ефирно само в по големите градове и то не навсякаде , това че са закупили Шампионската лига и Лига Европа е добре но колко българи които нямат кабелна или цифрова ще гледат мачовете ;)


Не е точно така. Съдя по себе си. Преди 3-4 месеца рядко се заглеждах по Тв2, сега го правя по-често - някои от филмите са добри, макар и класика отпреди 6-7 години; в това отношение и другите национални не предлагат нещо кой знае какво - бтв и Нова се скъсаха да въртят давани вече от тях филми, по БНТ има повече нови неща, но то е обяснимо и с огромния им бюджет.
За Шампионската лига няма какво да го обсъждаме, мъжката аудитория се интересува от футбол откакто свят светува :D
На Про Бг в момента им липсват свежи собствени предавания /"Шоуто на Азис" се изтърка, "Градски легенди" спря/, особено публицистични /които обаче да не са дрънкане до безумие, както става по принцип, а да имат нещо жилещо и ударно/.
За ефирното покритие - също не съм съгласен. Вече почти не останаха домакинства без кабелна или чиния, дори и в най-затънтените села, все пак телевизията е едно от най-евтините забавления на българина и той е готов да плати 10-12 лева, за да гледа 50-60 програми. Нямат кабелна само най-бедните - пенсионери и созиално-слаби или онези, които по принцип не се заседяват пред екрана. Ако ефирът имаше значение, РТЦ-тата на Националната щяха да са най-гледаните регионални тв-та, а те не са, просто защото няма какво да гледаш по тях. Програмата им не е променяна от 30 години. :Drunk
Последна промяна 2 на adolf, променена общо 22 пъти
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Re: Новото по ProBG /TV2/

Мнениеот radiator » 22 Юли 2009, 21:22

:Good

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 6 и 0 госта