Винаги ме е напушвало на смях като видя на фасадата на някой блок монтирани на съседни тераси чинии все на БСК и сочат в различни посоки и крепежи с измислена денивелация. То не стига, че антените им са мънички, ами и техниците ги монтират за отбиване на номер. Та проблемът с rain fade-а може да се намали значително с правилен монтаж, но разбира се и с по-голяма антена. Проблемът със снега по рефлектора се решава с нагреватели или със спрей с цвят, който поглъща малко повече слънчевите лъчи. Проблемът с качеството на поддръжката обаче е нерешим. От друга страна с ефирната тв не се получава съвсем никаква поддръжка, а и ефирният прием е значително по-податлив на иначе незначителни интерференции отколкото кабелния или сателитния.
Не знам дали може, при мен имаше и едно дърво, чиито клони предполагам до известна степен пречеха, но е факт че като завалеше по-силен дъжд почваха разни проблеми. Не големи и не на всеки дъжд, но имаше накъсване, изчезване на звук и подобни глупости. Аз никога не съм ползвал тази инсталация зимата, махнахме се оттам късната есен, но брат ми разправя как като навали сняг върху чинията, проблемите стават големи. Звънял на съпорта, казали му в общи линии да си чисти чинията, Значи имаше варианти да я монтират там където не пречат дървета и няма как да вали сняг, поне далеч по-малко, но тогава трябваше да се опъне повече кабел, естествено когато я монтираха не са ми поставяли това като вариант, а и аз не съм си представял че може да станат така нещата. Но пък се отнесоха сериозно към монтажа, не мога да го отрека.
А иначе той още го ползва, доколкото разбирам заради формула 1 (не знам как стои въпроса с това и защо кабеларките не му вършат работа, аз формула 1 не гледам).
Като става въпрос за артефакти върху антена, същата чиния беше поела пияно драйфано. Не е приятно.