Новини около цифровизацията у нас

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
^BUG^
100+
100+
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Яну 2009, 12:50

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот ^BUG^ » 25 Юни 2015, 21:54

:Clap На майтап го обърнахме момци и това е добре. И да ривем, смисъл няма.
А, както са казали, това, което не можеш да отнемеш на българина е само хумора.
Добре, че и той не е цифров, че иначе ще плащаме и за него :Devil
Я да си забъркам един КВАС, или по-добре самогон. :Cylon Безплатни, засега.
Една боза от шест стотинки !
CrazyT
100+
100+
Мнения: 378
Регистриран на: 19 Дек 2012, 15:57

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот CrazyT » 27 Юни 2015, 22:57

Коментарите под-моя дават потенцяла за напред !
Чисто и ясно бъдеще ?!
-... не се тровете с тая тема- аиде закривайте я-няма никаква полза ;) ?!

Ако това не са тролове аз съм индиянец. !!!

Вече е късно за вас драскопишовци !
Моля пробвайте по-каъсно !! Срока изтече !!!
Долна мазна подкупна зган !!! И Миризлива даже ! Боклуци !
Вече за вас говеда е късно има голаба а ви сте малиоумни и не не ни уибедихте в противното,че е по-добре да няма6 телевизия а да имаш кредит и 4,5,6 катри към Виваком !

Край ! Свинете умряха и вашата с далавера с това !
Сбогом дано сте щастливи !
Тъпоумни глупаци.В умряла компания !
Аватар
misho36
500+
500+
Мнения: 719
Регистриран на: 10 Май 2005, 13:31
Местоположение: Варна

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот misho36 » 28 Юни 2015, 01:07

CrazyT, имаш нужда от спешно лечение.Това е цивилизован форум,а не новинарска агенция "ПИК" , Блиц. Коментара ти е точно стил онези коментари в гореспоменатите агенции.Препоръчвам ти да отидеш и там да пишеш под всяка тема за цифровизацията по този начин както тук.Ще си намериш доста поддръжници.
Аватар
yuliqn
500+
500+
Мнения: 752
Регистриран на: 30 Авг 2014, 08:59

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот yuliqn » 29 Юни 2015, 14:01

С тия закони дето ни гласят /сателитни чиний и ефирни антени даса общи при стационарни чиний /вище фейсами/или /предаването още нещо /по нюз 7 от тая сутрин... :o
^BUG^
100+
100+
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Яну 2009, 12:50

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот ^BUG^ » 29 Юни 2015, 23:51

Глейте фейса, той е цифров. "ЧиниЙте" също, еле ако ги миете извън България. И да ви не дреме.
Една боза от шест стотинки !
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3759
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот ЖОРО » 30 Юни 2015, 08:20

Да има опити от една нещастна фирма ,която я знам коя е за подобен опит , ач номера им няма да мине .
CrazyT
100+
100+
Мнения: 378
Регистриран на: 19 Дек 2012, 15:57

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот CrazyT » 30 Юни 2015, 10:47

misho36 написа:CrazyT, имаш нужда от спешно лечение.


И от кое точно брат ?
Тук ме убеждаваха с 56 канала.
Защитават СЕМ и КРС.
Невинни били.
Банки фалират пак няма виновни.
Хора с стаж 40 години остават без здравни права защото са без работа от 1.6г.
Който не работи трябва да умре така ли ?

Пияни убиват хората по-улиците и си карат колите !
Кметове си купуват коли за 150 000 лв.Тотев в Прави 2-ри ХОТЕЛ.

На река Марица в Пловдив плаж правят за милиони !

На кой лекар точно да ида а ?
Хода и пак плащам.
1-н път здравни 2-ри път за екип и 3-ти път на господ в църквата... Щото с тия лекари.

-Тоз,който падне в бой за свобода,той не умира !
Тоз,който падне в партията и си мълчи с нас ще дели !

На лекар няма да ида! Щом в България ви харесва какво става,значи имате проблеми !!!
manechi
100+
100+
Мнения: 302
Регистриран на: 08 Мар 2013, 12:30

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот manechi » 30 Юни 2015, 17:13

За което си прав, прав си !
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот Atlantique » 06 Юли 2015, 19:03

Леко проясняване на телеком пазара, по-специално за телевизиони услуги. ;)
.


http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=2566074

Изображение

Изображение


Пълните списъци на телекомите

От А до Я кой кой е в сектора по брой абонати и видове услуги

От Паулина Михайлова
3 юли 2015

Първи юли има специално значение за българските телекоми. В продължение на три години от тази дата те режат десетки милиони левове от приходите си, намалявайки още и още тарифите на едро помежду си и за повиквания от чужбина. Също 1 юли е и денят, от който вече няколко години поред пада цената на дребно за роуминг в ЕС. На този 1 юли роумингът не поевтиня още, но пък беше решено, че от по-следващото лято съвсем ще изчезне.

Да, 1 юли е специална дата за българските телекоми - тройно критична. Пак на този ден те бяха принудени да извадят на бял свят цялата статистика за броя на абонатите си по видове услуги. Изненади няма - 1 юли може да бъде отбелязан в календара като новия 1 април в сектора. Денят си е празник на шегата (да не използваме по-опашатата дума). Особено ако говорим за телевизионно разпространение. По новите данни - първите подробни и официални в индустрията откакто я има, се оказва, че платена телевизия ползват малко повече от половината домакинства в страната. Което, ако беше вярно, щеше да означава, че България е Мека на цифровизацията - същия онзи процес, който така безславно се провали.

Светлина в здрача

Информацията за реалния брой абонати на телекомуникационните оператори в България винаги е била зад завесата на корпоративната им тайна. Що се отнася до мобилни услуги, числата дълго се завишаваха, за да се отчете ръст пред акционерите. И така, докато някъде през есента на миналата година се оказа, че в резултат на всичките еквилибристики има продадени симкарти колкото един път и половина населението на страната, заедно със старците и бебетата. В резултат и трите оператора съгласувано "позачистиха" отчетите си, обяснявайки хода с нови вътрешнокорпоративни стандарти, и положението значително се нормализира.

При доставката на интернет всички са наясно, че пазарът е доста сив, но други колизии освен между БТК, който стопанисва каналната мрежа, и малките му конкуренти по този въпрос много-много няма.

Фиксираната телефония отдавна не е обект на особен интерес, както и статистиката за нея.

Така най-любопитен остава сегментът на платената доставка на телевизия. Защото там има две линии на конфликт.

Първата - между големите и малките оператори, като първите твърдят, че вторите са до голяма степен в сивата икономика и така рушат пазара чисто ценово. И обратното - кварталните и регионалните обвиняват националните, че крос-субсидират тв доставката от останалите си услуги, за да завземат пазара им.

И втората - между разпространителите и самите телевизии, като създателите на съдържание обвиняват операторите, че масово лъжат за броя си абонати, защото на негова база се определя колко те да им плащат за всеки канал. Двете големи тв групи в страната пък са в непрекъсната война с разпространителите, вдигайки въпросните цени и включвайки допълнителни условия в договорите си с тях. Като всичко това става в пълна секретност. Преговорите на всяка телевизия с всеки оператор се водят поотделно, обща листа няма нито с тарифи, нито с условия, и никой не знае нито колко абоната е декларирал конкурента му, нито какво си е договорил с "Нова" или bTV.

При тази ситуация нито телевизиите могат да бъдат обвинени, че искат все повече пари на абонат за програмите си (те често нямат яснота това ли е истинското число на зрителите), нито пък операторите - че занижават броя на клиентите си (иначе някои от тях просто трябва да фалират). И е обяснимо защо нито една от двете страни не желае да свали картите.

От средата на април обаче влезе в сила промяна на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), с която всички телекомуникационни доставчици бяха задължени да публикуват на страниците си в интернет броя на абонатите си по услуги, а Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) - да поддържа публичен електронен регистър с обобщените данни. Което макар и с известно закъснение регулаторът направи. На 1 юли регистърът беше качен на сайта на ведомството (виж таблиците с извадка от него).

Някой лъже

По новите данни от регистъра на КРС, общо абонатите на платен телевизионен сигнал в България са 1.764 млн. броя. При положение че според последното преброяване в страната, домакинствата са 3.005 млн., излиза, че проникването на тази услуга сред населението е някъде между 58% и 59%. Което означава, че операторите са си спестили от деклариране доста клиенти или някак са манипулирали данните.

Любопитното е, че даже има разминаване, макар и не толкова голямо, между данните в регистъра на КРС, който е към 31 декември 2014 г., и доклада на ведомството за състоянието на пазара през същата тази година - според втория документ, публикуван също през изминалата седмица, абонатите на платена телевизия в България са почти 1.827 млн. Но, да кажем, че "дупка" от около 63 хил. абоната не е повод за разсъждения. Такъв обаче дава съпоставката на данните в регистъра с някои други.

Най-показателно е сравнението с едно проучване на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), излязло буквално преди няколко седмици и правено с месеци - по повод искането на БТК да купи оператора на мултиплекс мрежата "НУРТС България". В него регулаторът, макар и без да дава подробности, казва, че проникването на платен тв сигнал в България е около 80% в края на миналата година и близо 90% след първото тримесечие на тази. Доказателство за същото впрочем е фактът, че самата цифровизация в страната се провали не по друга причина, а че телевизиите не пожелаха да платят на мултиплекса, за да качат на него програмите си, а тези, които го направиха, даже свалиха част от тях. С директното обяснение, че не виждат почти никаква икономическа полза от услугите му. В прав текст това означава, че гледаемостта на каналите им не се променя със или без цифровизацията, за да могат те да отразят тази разлика и в тарифите си пред рекламодателите. Ако информацията от въпросниците на КРС беше вярна, то позицията на мултиплекса щеше да е пазарен дял над 40%.

В свое интервю пред "Капитал" преди седмица главният изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" Дидие Щосел също заяви, че по техни проучвания цифровата ефирна платформа за безплатен тв сигнал има около 10% дял и всичко друго е платена доставка.

Според последното проучване на "Евробарометър", правено през есента на 2014 г., броят абонати на тв разпространителите в България е 2.49 млн. или 85% от домакинствата - доста по-близко до цитираните в индустрията данни за проникване. Според същото проучване 32% от пазара на платена телевизионна доставка се държи от т.нар. други - малки специализирани тв и интернет оператори. Веднага след тях се нарежда "Булсатком" с 31%, а далеч по-назад идват "Близу" със 17%, БТК с 13%, "Мобилтел" с 3% и т.н.

В регистъра на КРС сега ситуацията е доста по-различна (виж таблиците) - оказва се, че първите най-големи 20 оператора имат 1.557 млн. абонати при 1.764 млн. общо за целия пазар от над 250 доставчика - тоест за останалите над 230 фирми остават малко над 200 хил. клиента.

Къде е течът

Изводът от по-горните сравнения изглежда доста ясен. Пазарът не се е свил, което се вижда и от доклада на КРС за 2014 г. Според числата в него обемът на услугите по пренос и доставка на радио и тв услуги в България като приходи е 265 млн. лв. или с 3% повече спрямо 2013 г. Тук влизат и приходите на НУРТС. Само разпространението на телевизия на дребно е на стойност 198.62 млн. лв., като спътниковата услуга расте, а тази по кабел спада, но само с 6.2%, а тази по интернет - със 7.2%. Тоест сателитните оператори вземат клиенти от кабелните, но за свиване на целия подсектор не може да се говори.

Къде е течът на реалните числа, е ясно - очевидно при най-малките оператори. Има и други предпоставки за манипулация. Още при приемането на промените в ЗЕС при обсъжданията в транспортната комисия на парламента и депутати и представители на компаниите предупредиха, че системата на събиране на информация далеч няма да е съвършена. Най-малкото защото най-честият начин за оформяне на договорите с абонатите е телевизията да е в пакет с друга услуга - фиксиран интернет, фиксирана телефония, а често и мобилен пренос на глас и данни. И операторите не са наясно дали да декларират един и същ абонат на няколко места. Отделно, пазарът е динамичен, услугата често се прекратява при неплащане от няколко дни и абонатите се местят често. Тотално не е ясно и как се декларират абонати, които имат по няколко приемника или договори за две места (апартамента и вилата си например). Мъглата става още по-гъста, като се има предвид въпросът как пък се обявява клиент, който е например хотел, или каквото и да било друго място с много приемници.

Големи и още по-големи

Иначе - особено значими размествания в класацията на най-големите в тв-разпространението, почти не се забелязват, поне спрямо последното детайлно проучване, финансирано от няколко компании от индустрията, в края на 2012 г. "Булсатком" продължава да е лидер, но е изгубил доста абонати - логично, като се има предвид, че най-големият обикновено страда най-много при силна конкуренция (както е с "Мобилтел" при мобилния пазар). "Близу" губи доста. Тогава клиентите му бяха над 450 хил., а сега е декларирал малко над 334 хил. И то при положение, че собствениците му традиционно не крият абонати, а още по-малко в момента имат стимул за това - операторът е в процедура за продажба от около месец, но търсенето на нов инвеститор в неговия случай е почти перманентно състояние. Доста силно расте БТК - от под 130 хил. клиента преди две години, в края на 2014 г. е почти колкото втория в класацията с почти 322 хил., а според интервю на главния изпълнителен директор на телекома Атанас Добрев пред "Капитал" преди около месец, вече е заела позицията му. "Мобилтел" също се е качил с доста места нагоре - от 16-тото място, което заемаше преди две години, сега е стигнал четвърта позиция с почти 78 хил. абонати, а по последни данни от самия оператор, в момента има около 90 хил.

На останалите пазари изненади няма. При мобилния пренос числата в отчетите на телекомите за първото тримесечие на 2015 г. дори са по-актуални от тези в регистъра, който е към 31 декември 2014 г. За първи път публични са клиентите на "Макс телеком" (виж таблицата с мобилния интернет). Същото важи и за фиксирания интернет.

С всичките забележки, публикуването на данните в обществено достъпен регистър е крачка напред към осветяването на пазара - досега все пак информация за абонатите можеше да излезе само по добрата воля на даден оператор.
radio Mainstream
Нов
Нов
Мнения: 52
Регистриран на: 20 Авг 2012, 21:23

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот radio Mainstream » 06 Юли 2015, 20:44

От сабАле сме тръгнАле, па не сме стигнАле! Ми то ние май сме се объркАле! Ми то с таа бричка те така е!
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот gat3way » 07 Юли 2015, 12:01

Стига бе....не-works имат повече приходи от СКАТ и от тимаджиите...
megara
100+
100+
Мнения: 394
Регистриран на: 31 Май 2009, 14:56

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот megara » 07 Юли 2015, 12:41

СКАТ са по-наложени като доставчик на телевизия, а не на Интернет. Виж броя на абонатите на кабелна ТВ (колегата е сложил умалената картинка):

http://www.capital.bg/shimg/oo_2566081.jpg

Edit: Георги
Премахнат ненужен цитат на предходен пост
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот gat3way » 08 Юли 2015, 17:44

А те приходите са разделени на такива от интернет услуги и кабелна/IP телевизия? Макар че доста ме съмнява да е така. А и ме съмнява от интернет услуги да се печели много повече в сравнение с кабелна телевизия, дори според мен би трябвало да е обратното, но това е някакво мое предположение само. При все това, Нетуъркс имат повече приходи от М-Сат и СКАТ. Всъщност аз не съм толкова запознат, нетуъркс май се натискаха да продават и IP телевизия? Ма не мисля че имат някакъв значителен пазар за това. А може би греша, не съм много в течение на това.
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот Atlantique » 08 Юли 2015, 18:39

Значително е разширен обхвата на дейност на Нетуоркс, при това са силни в по-малки градове, където има търсене, а няма силна конкуренция: ;)

http://networx.bg/ > ОФИСИ

Област Варна. Варна Девня Провадия Кранево
Област В.Търново ...
Област Ловеч
Област Монтана
Област Плевен
Област Разград
Област Русе
Област Силистра. Силистра Дулово Тутракан
Област Шумен
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1417
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот Роси » 09 Юли 2015, 00:01

Разгледах сайта на тази фирма и признавам, че съм впечатлен (отстъпки за учители, за хора с трайни увреждания, за студенти, за клиенти заплащащи услуги с ваучери Интерлев /това не знам какво значи/, за служители на МВР).
manechi
100+
100+
Мнения: 302
Регистриран на: 08 Мар 2013, 12:30

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот manechi » 10 Юли 2015, 15:16

БТК взе НУРТС ! Някой знае ли подробности ?
Аватар
yuliqn
500+
500+
Мнения: 752
Регистриран на: 30 Авг 2014, 08:59

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот yuliqn » 10 Юли 2015, 15:40

Весник телеграф днескашен пише че може вече дасе дава достъп на оператори за джиесем клетки,нет и др.../нетрокс несаси изградили изцяло подземни мрежи /като почне санирането пак щеги орежат кабелите им...
Petrova
Нов
Нов
Мнения: 25
Регистриран на: 17 Май 2011, 17:59

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот Petrova » 10 Юли 2015, 15:57

Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3168
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот radiomanbg » 11 Юли 2015, 09:00

Аватар
yuliqn
500+
500+
Мнения: 752
Регистриран на: 30 Авг 2014, 08:59

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот yuliqn » 14 Юли 2015, 17:30

Да стискаме палци нещата дасе раздвижат най сетне... :)

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 5 и 0 госта